
Ας είμαστε ειλικρινείς: Η χώρα παραμένει δέσμια οικονομικών, συντεχνιακών και προσωπικών συμφερόντων και πάσης φύσεως ιδεοληψιών και αναχρονιστικών αντιλήψεων, με πολίτες απαίδευτους και αδιάφορους έως εχθρικούς με τα κοινά, με πολιτικούς που δεν μπορούν να συνεννοηθούν ούτε για τα αυτονόητα (π.χ. συγκρότηση του ΕΣΡ) και που για πολλούς η δημόσια εικόνα και λόγος τους μοιάζει βγαλμένος από περασμένες δεκαετίες, με μια δημόσια διοίκηση κουρασμένη που αδυνατεί να ακολουθήσει το ρυθμό των νέων εξελίξεων και βυθισμένη στην εσωστρέφεια και στον μικρόκοσμό της, με δημοσιογράφους (για να μην αφήσουμε τον εαυτό μας απ’ έξω) πρόθυμους και όχι παρεμβατικούς όπως επιβάλλει ο ρόλος τους, με επιχειρηματίες εθισμένους στον τραπεζικό δανεισμό και τη φοροδιαφυγή και όχι στην ανάπτυξη και την καινοτομία, με έναν επελαύνοντα λαϊκισμό και έναν έρποντα φασισμό και το κυριότερο: όλα αυτά εν μέσω μιας επταετούς οικονομικής κρίσης που πολλαπλασιάζει τα κακώς κείμενα.
Για να μην υπάρξουν παρεξηγήσεις σπεύδω να σημειώσω πως οι όποιες εξαιρέσεις που όντως υπάρχουν και μακάρι να λειτουργούν ως παράδειγμα, απλά επιβεβαιώνουν τον κανόνα.
Κακά τα ψέμματα, έτσι η χώρα δεν πάει πουθενά. Ακόμη και να βρεθεί μια λύση στο δεύτερο στον κόσμο σε ποσοστό του ΑΕΠ, για να μη ξεχνιόμαστε, χρέος της γρήγορα θα βρεθούμε μπροστά σε νέα προβλήματα.
Υπ αυτήν την έννοια ο κ. Σόιμπλε έχει κάποιο δίκιο όταν ισχυρίζεται ότι «το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι το χρέος, αλλά η ανταγωνιστικότητα» μόνο που θέλει να ξεχνά αφενός ότι στην οικονομία μεγάλο αν όχι πρωταρχικό ρόλο για την αλλαγή του κλίματος παίζουν οι εντυπώσεις και ότι η ανταγωνιστικότητα δεν επιτυγχάνεται μόνο με μείωση μισθών και συντάξεων.
Με απλά λόγια, πρέπει πάση θυσία να γυρίσουμε την πλάτη στην κομματοκρατία και όχι στην πολιτική, να επαναπροσδιορίσουμε αξίες, να επιβάλλουμε την ηθική του πράττω και όχι του εισπράττω, να συγκρουστούμε με οργανωμένα συμφέροντα και να «σπάσουμε αβγά», να υποχωρήσει το ατομικό συμφέρον έναντι του συλλογικού, να αφήσουμε πίσω μας το όραμα πλουτισμού παντί τρόπω και άνευ προσπάθειας και κυρίως να σταθούμε επιτέλους στο ύψος που απαιτούν οι περιστάσεις και όχι η εξυπηρέτηση των αναγκών μας.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr