Follow us

Non, je ne regrette rien

Το καλοκαίρι του 2015 συνετελέσθησαν δύο αλλεπάλληλοι βιασμοί επί του σώματος της δημοκρατίας μας.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΧΩΜΕΝΙΔΗς
Χρηστος Χωμενιδης

"Ο βιασμός δεν έχει ιδεολογικό πρόσημο. Δεν είναι ούτε αριστερός ούτε δεξιός..." Το είπε, με αφορμή τη δίκη Λιγνάδη, μια εκ των πλέον δυναμικών υποστηρικτριών του κατηγορητηρίου. Δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο. Αλοίμονο εάν ο βιασμός σημασιοδοτούνταν, άλλαζε χαρακτήρα, ανάλογα με τις πολιτικές πεποιθήσεις του αυτουργού του.

Το καλοκαίρι του 2015 συνετελέσθησαν δύο αλλεπάλληλοι βιασμοί επί του σώματος της δημοκρατίας μας.

Ο πρώτος με την προκήρυξη ενός δημοψηφίσματος πολλαπλώς προσβλητικού για το πολίτευμα. Με ερώτημα δημοσιονομικού χαρακτήρα, πράγμα που το Σύνταγμα μας απαγορεύει ρητώς. Με τους "θεσμούς", τους δανειστές, να έχουν αποσύρει την επίμαχη πρόταση πριν καν την κρίνουν οι Έλληνες πολίτες. Με την προεκλογική περίοδο να διαρκεί μια εβδομάδα σκάρτη. Με ένα και μοναδικό ψηφοδέλτιο, στο οποίο μάλιστα το "Όχι" ήταν τυπωμένο πάνω από το "Ναι". Επρόκειτο για παρωδία. Μπαλαφάρα. Για ομαδική ψυχοθεραπεία στην καλύτερη, ευκαιρία για να βγάλει ο λαός το άχτι του, με σημαίες και με ταμπούρλα, εναντίον όσων θεωρούσε ένοχους για την κατακρήμνιση του βιοτικού του επιπέδου.

Ο δεύτερος βιασμός συνέβη ελάχιστα εικοσιτετράωρα αργότερα και ονομάστηκε διεθνώς "kolotumba”. Η τότε κυβέρνηση περιφρόνησε απολύτως την μόλις εκπεφρασμένη βούληση του 62%. Εμπρός στην άτακτη χρεοκοπία που είχε η ίδια αφρόνως απεργαστεί, μπροστά στον κίνδυνο της πλήρους οικονομικής και κοινωνικής κατάρρευσης, έβαλε την ουρά στα σκέλια. Συνομολόγησε το τρίτο μνημόνιο, στηρίχτηκε στις ψήφους των βουλευτών της αντιπολίτευσης για να το νομοθετήσει και το εφάρμοσε έκτοτε πειθήνια, με ευλαβική προσήλωση στις εντολές των θεσμών. Τρία χρόνια αργότερα, ο κύριος Τσίπρας θα πανηγύριζε φορώντας για μοναδική φορά γραβάτα, την "έξοδο" μας από τα μνημόνια. Η αλήθεια είναι ελαφρώς διαφορετική. Δεν βγήκαμε εμείς από τα μνημόνια. Τα μνημόνια απλώς έληξαν.

Πιστεύω ακράδαντα ότι τα καμώματα του 2015 δεν είχαν ιδεολογικό -ούτε καν ιδεοληπτικό- χαρακτήρα. Αντίστοιχα βλακώδεις χειρισμούς θα μπορούσε να κάνει και μια δεξιά, υπερπατριωτική δήθεν, κυβέρνηση. Και έπειτα, τρεμάμενη σαν τον λαγό του κλασικού ανέκδοτου, να εκλιπαρεί το λιοντάρι για έλεος – "να, εδώ, λέμε και καμιά μαλακία για να περνάει η ώρα...".

Επτά έτη συμπληρώνονται από τις ντροπιαστικές -παρά τρίχα αποφράδες- ημέρες εκείνου του καλοκαιριού. Έχει ενδιαφέρον πώς τοποθετούνται οι αυτουργοί τού τότε διπλού βιασμού με την πάροδο των χρόνων.

Όσο ακόμα κυβερνούσαν, ο ισχυρισμός τους ήταν -κατά τη γνώμη τους- αποστομωτικός. "Κερδίσαμε τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015. Οι Έλληνες ενέκριναν στην κάλπη ό,τι είχαμε κάνει. Μας έδωσαν, έστω, συγχωροχάρτι. Το θέμα έληξε."

Διαγενομένης της ήττας του 2019, τόλμησαν μια αρχή αυτοκριτικής. Παραδέχθηκαν ότι έτρεφαν αυταπάτες, συγγνωστές βεβαίως-βεβαίως, "τουλάχιστον όμως" πρόσθεσαν "εμείς δώσαμε τη μάχη την καλή..." Απεκδύθηκαν δηλαδή του διανοητικού, συνέχισαν όμως να διεκδικούν το ηθικό πλεονέκτημα. Όπως, τηρουμένων όλων των αναλογιών, ο βιαστής ισχυρίζεται από το εδώλιο πως κίνητρό του στάθηκε ο έρωτας προς το θύμα σε συνδυασμό με την επιπολαιότητά του...

Με την αφυπηρέτηση της "Πρώτης Φοράς Αριστερά", ο ΣΥΡΙΖΑ είχε μια χρυσή ευκαιρία. Να επανεξετάσει σε βάθος, να αναστοχαστεί τη συμπεριφορά του το καλοκαίρι του 2015. Δεν εννοώ να αυτομαστιγωθεί. Ούτε καν να απολογηθεί σε τρίτους. Να κοιταχτεί κατάματα, κεκλεισμένων -εάν προτιμούσε- των θυρών. Και να εξαγάγει συμπεράσματα πολύτιμα για την εφεξής πορεία του.

Το έπραξε; Προφανώς όχι. Αποπειράται ήδη να ξαναγράψει την Ιστορία. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι ουδέποτε φτάσαμε στο χείλος του γκρεμού. Άλλοι πως για το κλείσιμο των τραπεζών, τα capital control, ευθύνεται η εκδικητικότης των δανειστών. Άλλοι τέλος, στη γραμμή Βαρουφάκη, παραδέχονται πως θα αποβαλλόμασταν δια παντός από την ευρωζώνη, "και λοιπόν;" συνεχίζουν "μάς προστατεύει μήπως τώρα η Ευρώπη από την εκτίναξη των τιμών της ενέργειας; Μάς θωρακίζει κανείς σύμμαχος από τις απειλές του Ερντογάν; Εάν τα είχαμε βροντήξει το 2015, σήμερα θα’μασταν ελεύθεροι και ωραίοι...".

Το να αντικρούσεις τους ισχυρισμούς τους δεν θα διέφερε από το να κλέβεις εκκλησία. Το ζήτημα δεν είναι καν εκεί.

Το ερώτημα είναι γιατί καμιά πολιτική δύναμη στην Ελλάδα δεν στέργει να παραδεχθεί τα σφάλματά της προτού τουλάχιστον εκείνοι που τα διέπραξαν να αποχωρήσουν απ’τον μάταιο κόσμο μας.

Έχει κάνει αυτοκριτική η "Νέα Δημοκρατία" για την περίοδο 2007-2009;

Το ΠΑΣΟΚ για τις προβληματικές, έως νοσηρές, όψεις της εποχής Σημίτη, που σε αρκετών την αντίληψη επισκιάζουν τα ιστορικά επιτεύγματά της;

Εδώ η Αριστερά χρειάστηκε σχεδόν σαράντα χρόνια για να ομολογήσει -το πιο φωτισμένο εννοείται κομμάτι της- τις ευθύνες της στον Εμφύλιο. Κι έπειτα σάλπισε όπισθεν ολοταχώς και ξανάρχισε τα ηρωικά ψεύδη για τον "Μεγάλο Δεκέμβρη" και τον "Ένδοξο Γράμμο".

Εδώ, σήμερα μόλις, εκατό χρόνια μετά, έχουμε πλέον το ψυχικό σθένος να συζητήσουμε ψύχραιμα για τη Μικρασιατική Καταστροφή, να εξετάσουμε τα αίτια και τις ευθύνες δίχως να διχαστούμε σε Βενιζελικούς και Αντιβενιζελικούς...

"Πρέπει να κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι" θα αποφαινόταν κάποιος. "Η αποτίμηση εξάλλου του παρελθόντος δεν αποτελεί δουλειά των κομμάτων αλλά των ιστορικών...". Διαφωνώ εντελώς. Εάν δεν επανεξετάζουν τακτικά οι ίδιες οι πολιτικές δυνάμεις τα πεπραγμένα τους, εάν δεν αντλούν διαρκώς διδάγματα, πώς θα υπερβαίνουν τον κακό εαυτό τους;

Η πολιτική, θα μού πείτε, αφορά το παρόν και το μέλλον. Το παρελθόν χρησιμοποιείται ως προπαγανδιστικό εργαλείο, μοχλός. Έτσι συμβαίνει πράγματι. Κι έτσι ερμηνεύεται η λωτοφαγία μας.

Προτείνω μια επιπλέον εξήγηση. Ρωτάω όποτε μπορώ ανθρώπους προκεχωρημένης ηλικίας, γέροντες, εάν έχουν μετανοιώσει για κάποιες πράξεις τους. Πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, η απάντηση τους είναι πανομοιότυπη. "Και να ξαναγεννιόμουν σήμερα, θα έκανα ακριβώς τα ίδια!" αναφωνούν. Και κόβουν την κουβέντα, υπερήφανα πειραγμένοι.

Όταν αρνούμαστε την αυτοκριτική στο προσωπικό μας πεδίο, πώς θα τη δεχθούμε -ή θα την απαιτήσουμε- στο συλλογικό;

"Non, je ne regrette rien…” θα τραγουδάμε πάντα. "Όχι, δεν μετανοιώνω για τίποτα!" Σαν την Εντίθ Πιάφ.

Πηγη: capital

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Το υπεραιωνόβιο εστιατόριο που συγκινεί με τη θαλασσινή του κουζίνα

Το ιστορικό εστιατόριο διατηρεί τα ατού του και επενδύει ακόμη περισσότερο στα βάθη της εκλεκτής θαλασσοφαγίας.

ΘΕΑΤΡΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟΝ 12 Νοε 2025 | 11:59

Μπρέμπου - Χωμενίδης: Βραδινή εμφάνιση σε θεατρική πρεμιέρα - Το βελούδινο σακάκι της ηθοποιού

Η Γωγώ Μπρέμπου και ο Χρήστος Χωμενίδης πραγματοποιούν συχνά κοινές δημόσιες εμφανίσεις, κυρίως σε θέατρα.

10 Νοε 2025 | 08:02

Μουντρούχα τέχνη

"Ο συγγραφέας πρέπει να φωτίσει τον κόσμο από μιαν απροσδόκητη οπτική γωνία. Να πλάσει, αν έχει το χάρισμα, το δικό του σύμπαν και να μαγέψει τον αναγνώστη."

03 Νοε 2025 | 08:23

Κάποιος να σκίσει τη γάτα

Στην Κρήτη, το να ρισκάρεις κάθε τόσο -χωρίς λόγο- τη ζωή σου και τις ζωές των άλλων περνιέται για παλικαριά. Το να έχεις τον δικό σου "κώδικα τιμής", να διαιωνίζεις βεντέτες, να την ανάβεις σε όποιον θεωρείς ότι σε έθιξε, για μαγκιά.

27 Οκτ 2025 | 09:18

Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να ζεις

Όποτε πιάνω ένα βιβλίο πρωτοεμφανιζόμενου ποιητή ή συγγραφέα, προσδοκώ να διαβάσω αριστουργηματικές σελίδες. Με την ίδια λαχτάρα πάω στο θέατρο, στο σινεμά, σε εκθέσεις.

20 Οκτ 2025 | 09:47

Το τέλος της εργασίας

Το πρόβλημα πάντως, προϊόντος του 21ο αιώνα, δεν είναι η εντατικοποίηση της εργασίας.

13 Οκτ 2025 | 09:31

Γελοίοι

Πώς ορίζω τη γελοιότητα; Ως απώλεια του μέτρου. Των ορίων.

06 Οκτ 2025 | 07:06

Ο Βασιλιάς είναι γυμνός και κουρασμένος

Μεγαλώνοντας, οι γωνίες σου αμβλύνονται. Όλο και σπανιότερα αναφωνείς ότι ο βασιλιάς είναι -σου φαίνεται έστω- γυμνός. Όχι απαραίτητα επειδή κοιτάς τη δουλειά ή το συμφέρον σου.

29 Σεπ 2025 | 07:17

Συγχωριανοί του ψεύτη βοσκού

Έτσι ο Διονύσης Σαββόπουλος, αποφαινόμαστε, είναι ο Μπομπ Ντύλαν της Ελλάδας. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ο δικός μας Ντε Γκωλ. Κι όποια γυναίκα δολοφονεί τα παιδιά της μια Μήδεια του σήμερα...

22 Σεπ 2025 | 09:56

Ένα φωτεινό πολιτιστικό γεγονός

Και όμως. Με την έξοδο από τα μνημόνια, η εντόπια βιβλιοπαραγωγή επανήλθε σταδιακά στα προ της κρίσης επίπεδα.

15 Σεπ 2025 | 07:55

Βαθιά Αμερική

Μπορεί η βαθιά Αμερική να ορίσει τις τύχες του πλανήτη, κατά τον τρόπο που ένας καρκίνος μέχρι να ξεπεραστεί, αποσυντονίζει, βασανίζει τον άνθρωπο; Όλα δείχνουν πως ναι.

08 Σεπ 2025 | 07:44

Και πάλι όλοι μαζί

Γιατί τα σημερινά ζευγάρια αποφεύγουν -συχνά τρέμουν στο ενδεχόμενο- να γίνουν γονείς; Η προφανής απάντηση αφορά στο κόστος ζωής.

ΞΙΝΟ 01 Σεπ 2025 | 15:04

Ο Χρήστος Χωμενίδης γράφει για τον Αλέξη Τσίπρα και θυμάται τα "χθεσινά γεμιστά" της μαμάς μας

Για το νέο κόμμα Τσίπρα και την επιστροφή του πρώην πρωθυπουργού γράφει στο Capital ο Χρήστος Χωμενίδης

25 Αυγ 2025 | 07:11

GET A LIFE

Η περιπέτεια του Γιώργου Μαζωνάκη δεν επηρέασε κανέναν πλην του ιδίου και των στενών συγγενών του. Δεν ήταν συνεπώς είδηση. Κακώς τα ΜΜΕ τη μετέδωσαν, την πρόβαλαν με πηχυαίους μάλιστα τίτλους. Γιατί το έκαναν;

18 Αυγ 2025 | 07:52

59

Πριν από δυό εβδομάδες, έκλεισα τα πενηνταεννιά. Ήταν τα πρώτα γενέθλια της ζωής μου που η χαρά πήγαινε αντάμα με μια δυσφορία.

11 Αυγ 2025 | 11:36

Μια καλλονή και δύο Γκουαγιαβέρες

Η Καρταχένα καμαρώνει για τους συγγραφείς της. Για τον παραμυθά της βασικά, τον μεγαλύτερο παραμυθά στα ισπανικά μετά από τον Θερβάντες.

28 Ιουλ 2025 | 07:43

Μοναχός σου χόρευε

Η αντίληψη καλά κρατεί στην κοινωνία μας: Πρέπει να παντρευόμαστε. Όχι μονάχα τον εκλεκτό της καρδιάς μας, που πλέον -πάλι καλά- επιτρέπεται να ανήκει στο ίδιο με εμάς φύλο. Αλλά και την ομάδα μας. Και το κόμμα μας.

21 Ιουλ 2025 | 07:06

Γράμμα από την Μπογκοτά

Στη διαδρομή από το αεροδρόμιο στο κέντρο της Μπογκοτά, χαράματα, κάποια στιγμή όντως αλαφιάζομαι. Το ταξί βγαίνει εκτός πόλης. Σκαρφαλώνει σε έναν δασωμένο λόφο.

14 Ιουλ 2025 | 07:38

Ζώντας στο ανάμεσα

Κάποτε ένας άνθρωπος πνιγόταν στο χωριό του. Ασφυκτιούσε. Μια και δυό, κίνησε για την πόλη. Έφτασε στον μεγάλο ποταμό. Πλήρωσε στον βαρκάρη για να τον περάσει. Στη μέση όμως της κοίτης, ένιωσε αβάσταχτη νοσταλγία για τον τόπο του.

07 Ιουλ 2025 | 06:46

Το κρίσιμο ερώτημα

Πολλά μπορεί κανείς να σούρει στις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Κυρίως ότι προάγουν στους εφήβους τον στερεοτυπικό τρόπο σκέψης και τη στείρα αποστήθιση.

ΠΑΤΕΡΑΣ ΚΑΙ ΚΟΡΗ ΣΕ ΕΝΑ ΣΠΑΝΙΟ ΚΛΙΚ 02 Ιουλ 2025 | 09:42

Ο Χρήστος Χωμενίδης σε μία πολύ σπάνια φωτογραφία με την 14χρονη κόρη του, Νίκη

Η σπάνια ανάρτηση του συγγραφέα με την μονάκριβη κόρη του

30 Ιουν 2025 | 07:44

Και κερατάδες και δαρμένοι

Συμπληρώνονται δέκα χρόνια από το δημοψήφισμα -την παρωδία πιο σωστά δημοψηφίσματος- της 5ης Ιουλίου.

16 Ιουν 2025 | 09:02

Κολοβή Βουλή

Εν μέσω των δραματικών γεγονότων στη Μέση Ανατολή, δεν απασχόλησε ιδιαίτερα την κοινή γνώμη ένα γεγονός που όμοιο ή παρόμοιό του δεν είχε συμβεί κατά τα τελευταία τουλάχιστον εβδομήντα τρία χρόνια.

09 Ιουν 2025 | 09:01

Χειρότερο από έγκλημα

Ποια αντίληψη εκφράζει ο Μάκης Βορίδης, ποια ελπίδα ενσαρκώνει; Η Ελλάδα να τσακώσει και να στείλει στον αγύριστο όσους αλλόφυλους διαβιούν εντός της. Να περάσει σε Ανατολή και Δύση το μήνυμα ότι δεν είμαστε ξέφραγο αμπέλι.

02 Ιουν 2025 | 08:00

Φωτιά στα τοπία

Τρελαίνεται ο κολλητός μου φίλος; Έκαψε φλάντζα στο κατώφλι των εξήντα;

26 Μαϊ 2025 | 08:01

Ελισσαίος

Έπρεπε να το είχα καταλάβει. Να το είχα υποπτευθεί αν μη τι άλλο, από την πρώτη στιγμή που μού ανακοίνωσαν, αρχές Αυγούστου, την προαγωγή μου. Το να με κάνουν διευθυντή ξενοδοχείου δεν σήμαινε καλό για μένα. Αλλά κακό για το ξενοδοχείο. Σήμαινε ότι είχε αποφασιστεί η καταδίκη του.

19 Μαϊ 2025 | 08:02

Ζυγαριά, εσένα έχω στην καρδιά

Η κατάσταση έχει αντιστραφεί τις τελευταίες δεκαετίες. Παλιότερα οι οικονομικά ασθενέστεροι ήταν αδύνατοι, μέχρι και ισχνοί.

ΧΩΡΙΣ ΦΑΝΑΤΙΣΜΟ 13 Μαϊ 2025 | 15:24

Ο Χρήστος Χωμενίδης και οι εντυπώσεις του από το ταξίδι στο Ισραήλ πριν από ένα χρόνο: "Θα έρθει ποτέ εδώ η ειρήνη;"

Η 7η Οκτωβρίου στοιχειώνει τους Ισραηλινούς. Δεν έχει πλήξει απλώς το γόητρό τους, τους έχει στερήσει την αίσθηση της ασφάλειας, τους έχει συγκλονίσει υπαρξιακά

"ΧΥΔΑΙΑ ΔΙΑΣΤΡΕΒΛΩΣΗ" 13 Μαϊ 2025 | 11:17

Ο Χωμενίδης απαντά στον Αρη Χατζηστεφάνου για τα επεισόδια στη Θεσσαλονίκη και τους "ναζί καραφλομαλλιάδες"

Για χυδαία διαστρέβλωση κατηγορεί τον δημοσιογράφο Αρη Χατζηστεφάνου ο Χρήστος Χωμενίδης.

12 Μαϊ 2025 | 07:09

Εθελουσίως βλάκες, τζάμπα μάγκες

"Γιούργια!" αναφώνησαν εν χορώ. Πήραν υπό μάλης παλαιστινιακές σημαίες και μαντήλες, πήγαν στον τόπο της εκδήλωσης και τη ματαίωσαν κραυγάζοντας συνθήματα. Εκφώνησαν και ένα απολύτως προβλέψιμο κειμενάκι εναντίον του "κράτος-δολοφόνου".

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ 09 Μαϊ 2025 | 14:51
05 Μαϊ 2025 | 06:46

Χάσκινγκ

Το κινητό έχει γίνει για τους περισσότερους προέκταση της παλάμης τους. Σκρολάρουν και πληκτρολογούν νευρωτικά, βουλιμικά, ακόρεστα. Είτε σε ιδιωτικό χώρο βρίσκονται είτε σε δημόσιο.

28 Απρ 2025 | 07:12

Οι πέντε Φλωρεντίνοι

Απόβραδο της Κυριακής του Πάσχα, χωνεύοντας το σουβλιστό αρνί, παρακολουθήσαμε σε ιδιωτική προβολή -στο σπίτι, εννοώ, ενός φίλου- τους θρυλικούς "Amici Miei". Την ελεγεία στην ανδροπαρέα και στον φαρσικό τρόπο ζωής.

22 Απρ 2025 | 11:43

Η μαγεία του καφενείου

Αυτές τις μέρες, στο Πήλιο, ανακαλύπτω ξανά τη μαγεία του καφενείου. Κάνω, ας πούμε, ένα μεταπτυχιακό, αναστάσιμο, σεμινάριο.

14 Απρ 2025 | 06:37

Ο πιο ωραίος τύπος

Πριν από λίγα χρόνια, ο δημοσιογράφος Δημήτρης Αλικάκος απέδειξε με το βιβλίο του ότι στα άδυτα του Παναγίου Τάφου δεν συμβαίνει θαύμα. Πως η λαμπάδα του Πατριάρχη προτού ψαλεί το "Χριστός Ανέστη" δεν ανάβει εξ ουρανού αλλά με σπίρτα ή με αναπτήρα ή έστω από το καντήλι.

07 Απρ 2025 | 07:31

Το τζίνι βγήκε από το λυχνάρι

Δεν καταγράφεται πόσοι ακριβώς Αμερικάνοι πήραν τον Πρόεδρό τους στα σοβαρά, γέμισαν σύριγγες με ντετόλ και το διοχέτευσαν στις φλέβες τους – πρακτικά αυτοκτόνησαν.

31 Μαρ 2025 | 14:32

Ο Χρήστος Χωμενίδης γράφει για τη Ζωή Κωνσταντοπούλου: "Θηρίο που μαζί του δεν παίζεις, οι χρυσαυγίτες γατάκια μπροστά της"

Ο συγγραφέας Χρήστος Χωμενίδης γράφει στο σημερινό του άρθρο στο Capital.gr για τη Ζωή Κωνσταντοπούλου

31 Μαρ 2025 | 07:08

Κυριάκος ή Ζωή

Εικάζω απλώς ότι στο Μέγαρο Μαξίμου θα τρίβουν τα χέρια τους διαβάζοντας τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις που φέρνουν την Πλεύση Ελευθερίας δεύτερη.

24 Μαρ 2025 | 08:31

Καληνύχτα και καλή τύχη

Από τις δεκάδες σπαρταριστές ταινίες του Γούντι Άλλεν, επιτρέψτε μου, φίλες και φίλοι, να ξεχωρίζω, το Match Point. Του 2005. Με πρωταγωνιστές τον Τζόναθαν Ρις Μάγιερς και τη Σκάρλετ Γιόχανσον.

ΣΤΟΝ ΑΡΝΑΟΥΤΟΓΛΟΥ 20 Μαρ 2025 | 08:55

Χωμενίδης: Φοβάμαι τον θάνατο πάρα πολύ - Δεν θέλω να μπει μέσα ο Χάρος και να με πάρει

"Ο δικός μου Χριστός είναι ο ωραιότερος τύπος του κόσμου. Αν ήταν εδώ, θα έκανε ό,τι κάνουμε εμείς και ακόμα χειρότερα", είπε ο Χρήστος Χωμενίδης.

17 Μαρ 2025 | 08:16

Κάτω από το χαλί

Δεν χάθηκε ο Βασίλης Καλογήρου από χέρι φονιά. Πέθανε συνεπώς από φυσικά αίτια; Εδώ η ελληνική κοινωνία σιωπά.

10 Μαρ 2025 | 07:49

Οι οφθαλμοί της επληρώθησαν δακρύων...

Η φράση του βουλευτή Δράμας προς τη Ζωή Κωνσταντοπούλου δεν είχε τόσο τη βαρβατίλα των άξεστων αρσενικών, όσο την προστυχιά μιας θείτσας σε οικογενειακό τραπέζι.

03 Μαρ 2025 | 15:12
24 Φεβ 2025 | 16:31

Ο Χρήστος Χωμενίδης γράφει για τα Τέμπη και τη διαδήλωση της Παρασκευής: Το ξυλόλιο, η αστυνομικοποίηση και ποιος πραγματικά φταίει

Για την τραγωδία, γράφει ο Χρήστος Χωμενίδης, φταίει ο ωχαδερφισμός και το ρουσφέτι, συνεπώς ναι, φταίει η κυβέρνηση, φταίνε όμως και όλα τα κόμματα που κυβέρνησαν

24 Φεβ 2025 | 08:22

Ένοχοι για τα Τέμπη

Όταν προφητεύεις ταραχές και έκτροπα και φτάνεις να αναφωνήσεις "μετά από εμάς το χάος!", τι περιμένεις; Να τρομάξει ο κόσμος και να μην κατέβει στους δρόμους;

17 Φεβ 2025 | 07:50

Μας έχει πάρει παραμάζωμα

Το μόνο για τον οποίο δεν μπορούμε να κατηγορήσουμε τον Ντόναλντ Τραμπ είναι ότι δεν μας είχε προειδοποιήσει. Σε όλους τους τόνους το διακήρυσσε, εδώ και χρόνια.

10 Φεβ 2025 | 07:48

Μπάρμπα Πέτρο να τη βγάλουμε κι εφέτο…

Στην Ελλάδα ακολουθούμε πιστά την προτροπή του παλιού ρεμπέτικου. "Μπάρμπα Γιάννη, μπάρμπα Πέτρο, να τη βγάλουμε κι εφέτο…" Σπανίως διδασκόμαστε από τα παθήματά μας.

03 Φεβ 2025 | 07:15

Προσωπαγνωσία

Εγώ άλλο ζηλεύω στους πολιτικούς. Τη μνήμη ελέφαντα. Αποθηκεύουν μέσα στο κεφάλι τους αναρίθμητες περιπτώσεις και υποθέσεις.

27 Ιαν 2025 | 07:38

Αναστάσιος

Ο Αναστάιος ανέλαβε θέσεις ευθύνης, αξιώματα. Ήταν αρκούντως δυνατός ώστε να μην τον αφομοιώσουν, να μην τον νοθεύσουν στο ελάχιστο. Μα να τα ασκήσει προς όφελος του πάσχοντα συνάνθρωπου.

20 Ιαν 2025 | 07:56

Άμα τρουπώσω εγώ, τρούπωσα

Η πιο εμβληματική φράση υπέρ του συστήματος ακούγεται σε μια ελληνική κωμωδία. "Άμα τρουπώσω εγώ, τρούπωσα!" Το "τρούπωμα" θέλει τέχνη. Διανοητικά και ψυχικά προσόντα.

13 Ιαν 2025 | 07:51

Μεταξύ ουρανού και γης

Η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει στο προσεχές μέλλον δύο ασύμμετρους υπαρξιακούς κινδύνους. Αφενός την κλιματική αλλαγή. Αφετέρου το δημογραφικό.

ΤΙ ΕΙΧΕ ΠΕΙ 06 Ιαν 2025 | 12:19

Κώστας Σημίτης: Η συνέντευξη στον Χρήστο Χωμενίδη το 2017 - Οι ευθύνες σε Καραμανλή, Παπανδρέου, τα μνημόνια και η κριτική στις ΗΠΑ

Όσα είχε πει ο Κώστας Σημίτης το 2017, σε συνέντευξή του στο capital.gr και τον Χρήστο Χωμενίδη - "Το πρώτο μνημόνιο δεν ήταν μονόδρομος - Καταστροφή η φυγή της Ελλάδας από την ΕΕ - "Εθνικιστικός ηγεμονισμός η νέα στάση των ΗΠΑ"

30 Δεκ 2024 | 08:15

Το τέλος του woke

Ο χαρακτηρισμός της Ελλάδας ως χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας δικαιώνεται ακόμα, καθημερινά. Στην Αμερική οι woke ηττήθηκαν από τον Τραμπ. Εδώ από τον Καζαντζίδη.

23 Δεκ 2024 | 07:28

Κουμπάροι και φαντάσματα

Καλό θα ήταν όμως να απαλλαγούμε από τα φαντάσματα. Κρίμα να μας ορίζουν. Να μας θολώνουν τη σκέψη. Να μας ροκανίζουν τη ζωή.

16 Δεκ 2024 | 07:34

Καημός της Ρωμιοσύνης ή μιζέρια της Ψωροκώσταινας;

Το παρελθόν μάς ανήκει, δεν του ανήκουμε. Αφού απελευθερωθούμε από τις δαγκάνες του, αφού το κατανοήσουμε και το απομυθοποιήσουμε οριστικά, έχουμε κάθε δικαίωμα να το αξιοποιήσουμε όπως θέλουμε.

09 Δεκ 2024 | 06:50

Κουφόβραση

Τα μαζικά "Δεκεμβριανά" του 2008 αποκάλυψαν μια συσσωρευμένη αγανάκτηση που δεν είχε καταγραφεί μέχρι τότε σε καμιά έρευνα κοινής γνώμης.

02 Δεκ 2024 | 08:39

Ημείς άδωμεν

Καρεκλοπόδαρα έριχνε εχθές το βράδυ στη Θεσσαλονίκη. Λύσαγε ο άνεμος, πολλά φρεάτια είχαν βουλώσει από τα πεσμένα φύλλα.

25 Νοε 2024 | 07:44

Ορφανός από Θεό

Γέρασε, γκρίζαρε ορφανός από Θεό. Μην έχοντας ένα σημείο αναφοράς που να τον υπερβαίνει. Μοιραία πνίγηκε μέσα στον ίδιο τον εαυτό του.

24 Νοε 2025 | 09:21

Όσο χειρότερα, τόσο καλύτερα

Η σημερινή καθήλωση της λεγόμενης Κεντροαριστεράς, η αδυναμία της να διεκδικήσει με αξιώσεις εκλογική νίκη, να πείσει ως κυβερνητική πρόταση, θυμίζει την κατάσταση του ίδιου χώρου κατά τη δεκαετία του 1950.

17 Νοε 2025 | 08:33

Στοιχήματα με πομπώδη ονόματα

"Η Ίρις και άλλοι δύο συμμαθητές της έχουν διαγνωστεί με ΔΕΠΥ. Ο Ορφέας και ο κολλητός του έχουν δυσλεξία. Το κοριτσάκι στο πίσω θρανίο υποψιαζόμαστε ότι βρίσκεται στο φάσμα."

10 Νοε 2025 | 08:02

Μουντρούχα τέχνη

"Ο συγγραφέας πρέπει να φωτίσει τον κόσμο από μιαν απροσδόκητη οπτική γωνία. Να πλάσει, αν έχει το χάρισμα, το δικό του σύμπαν και να μαγέψει τον αναγνώστη."

03 Νοε 2025 | 08:23

Κάποιος να σκίσει τη γάτα

Στην Κρήτη, το να ρισκάρεις κάθε τόσο -χωρίς λόγο- τη ζωή σου και τις ζωές των άλλων περνιέται για παλικαριά. Το να έχεις τον δικό σου "κώδικα τιμής", να διαιωνίζεις βεντέτες, να την ανάβεις σε όποιον θεωρείς ότι σε έθιξε, για μαγκιά.

27 Οκτ 2025 | 09:18

Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να ζεις

Όποτε πιάνω ένα βιβλίο πρωτοεμφανιζόμενου ποιητή ή συγγραφέα, προσδοκώ να διαβάσω αριστουργηματικές σελίδες. Με την ίδια λαχτάρα πάω στο θέατρο, στο σινεμά, σε εκθέσεις.

20 Οκτ 2025 | 09:47

Το τέλος της εργασίας

Το πρόβλημα πάντως, προϊόντος του 21ο αιώνα, δεν είναι η εντατικοποίηση της εργασίας.

13 Οκτ 2025 | 09:31

Γελοίοι

Πώς ορίζω τη γελοιότητα; Ως απώλεια του μέτρου. Των ορίων.

06 Οκτ 2025 | 07:06

Ο Βασιλιάς είναι γυμνός και κουρασμένος

Μεγαλώνοντας, οι γωνίες σου αμβλύνονται. Όλο και σπανιότερα αναφωνείς ότι ο βασιλιάς είναι -σου φαίνεται έστω- γυμνός. Όχι απαραίτητα επειδή κοιτάς τη δουλειά ή το συμφέρον σου.

29 Σεπ 2025 | 07:17

Συγχωριανοί του ψεύτη βοσκού

Έτσι ο Διονύσης Σαββόπουλος, αποφαινόμαστε, είναι ο Μπομπ Ντύλαν της Ελλάδας. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ο δικός μας Ντε Γκωλ. Κι όποια γυναίκα δολοφονεί τα παιδιά της μια Μήδεια του σήμερα...

22 Σεπ 2025 | 09:56

Ένα φωτεινό πολιτιστικό γεγονός

Και όμως. Με την έξοδο από τα μνημόνια, η εντόπια βιβλιοπαραγωγή επανήλθε σταδιακά στα προ της κρίσης επίπεδα.

15 Σεπ 2025 | 07:55

Βαθιά Αμερική

Μπορεί η βαθιά Αμερική να ορίσει τις τύχες του πλανήτη, κατά τον τρόπο που ένας καρκίνος μέχρι να ξεπεραστεί, αποσυντονίζει, βασανίζει τον άνθρωπο; Όλα δείχνουν πως ναι.

08 Σεπ 2025 | 07:44

Και πάλι όλοι μαζί

Γιατί τα σημερινά ζευγάρια αποφεύγουν -συχνά τρέμουν στο ενδεχόμενο- να γίνουν γονείς; Η προφανής απάντηση αφορά στο κόστος ζωής.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΩΜΕΝΙΔΗΣ 01 Σεπ 2025 | 07:23

Χειμερία νάρκη ή γεμιστά της επόμενης μέρας;

Οι αρκούδες. Τα ερπετά. Οι νυχτερίδες και οι σκίουροι. Και ορισμένοι Έλληνες πολιτικοί, ιδίως εάν έχουν διατελέσει πρωθυπουργοί.

25 Αυγ 2025 | 07:11

GET A LIFE

Η περιπέτεια του Γιώργου Μαζωνάκη δεν επηρέασε κανέναν πλην του ιδίου και των στενών συγγενών του. Δεν ήταν συνεπώς είδηση. Κακώς τα ΜΜΕ τη μετέδωσαν, την πρόβαλαν με πηχυαίους μάλιστα τίτλους. Γιατί το έκαναν;

18 Αυγ 2025 | 07:52

59

Πριν από δυό εβδομάδες, έκλεισα τα πενηνταεννιά. Ήταν τα πρώτα γενέθλια της ζωής μου που η χαρά πήγαινε αντάμα με μια δυσφορία.

11 Αυγ 2025 | 11:36

Μια καλλονή και δύο Γκουαγιαβέρες

Η Καρταχένα καμαρώνει για τους συγγραφείς της. Για τον παραμυθά της βασικά, τον μεγαλύτερο παραμυθά στα ισπανικά μετά από τον Θερβάντες.

28 Ιουλ 2025 | 07:43

Μοναχός σου χόρευε

Η αντίληψη καλά κρατεί στην κοινωνία μας: Πρέπει να παντρευόμαστε. Όχι μονάχα τον εκλεκτό της καρδιάς μας, που πλέον -πάλι καλά- επιτρέπεται να ανήκει στο ίδιο με εμάς φύλο. Αλλά και την ομάδα μας. Και το κόμμα μας.

21 Ιουλ 2025 | 07:06

Γράμμα από την Μπογκοτά

Στη διαδρομή από το αεροδρόμιο στο κέντρο της Μπογκοτά, χαράματα, κάποια στιγμή όντως αλαφιάζομαι. Το ταξί βγαίνει εκτός πόλης. Σκαρφαλώνει σε έναν δασωμένο λόφο.

14 Ιουλ 2025 | 07:38

Ζώντας στο ανάμεσα

Κάποτε ένας άνθρωπος πνιγόταν στο χωριό του. Ασφυκτιούσε. Μια και δυό, κίνησε για την πόλη. Έφτασε στον μεγάλο ποταμό. Πλήρωσε στον βαρκάρη για να τον περάσει. Στη μέση όμως της κοίτης, ένιωσε αβάσταχτη νοσταλγία για τον τόπο του.

07 Ιουλ 2025 | 06:46

Το κρίσιμο ερώτημα

Πολλά μπορεί κανείς να σούρει στις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Κυρίως ότι προάγουν στους εφήβους τον στερεοτυπικό τρόπο σκέψης και τη στείρα αποστήθιση.

30 Ιουν 2025 | 07:44

Και κερατάδες και δαρμένοι

Συμπληρώνονται δέκα χρόνια από το δημοψήφισμα -την παρωδία πιο σωστά δημοψηφίσματος- της 5ης Ιουλίου.

23 Ιουν 2025 | 09:43

Τι θα γίνει;

Το καθεστώς των Αγιατολάδων ή θα συνθηκολογήσει άνευ όρων, ταπεινωτικότατα, για να κερδίσει κάποια παράταση ζωής. Ή θα καταρρεύσει σε ελάχιστα εικοσιτετράωρα.

16 Ιουν 2025 | 09:02

Κολοβή Βουλή

Εν μέσω των δραματικών γεγονότων στη Μέση Ανατολή, δεν απασχόλησε ιδιαίτερα την κοινή γνώμη ένα γεγονός που όμοιο ή παρόμοιό του δεν είχε συμβεί κατά τα τελευταία τουλάχιστον εβδομήντα τρία χρόνια.

09 Ιουν 2025 | 09:01

Χειρότερο από έγκλημα

Ποια αντίληψη εκφράζει ο Μάκης Βορίδης, ποια ελπίδα ενσαρκώνει; Η Ελλάδα να τσακώσει και να στείλει στον αγύριστο όσους αλλόφυλους διαβιούν εντός της. Να περάσει σε Ανατολή και Δύση το μήνυμα ότι δεν είμαστε ξέφραγο αμπέλι.

02 Ιουν 2025 | 08:00

Φωτιά στα τοπία

Τρελαίνεται ο κολλητός μου φίλος; Έκαψε φλάντζα στο κατώφλι των εξήντα;

26 Μαϊ 2025 | 08:01

Ελισσαίος

Έπρεπε να το είχα καταλάβει. Να το είχα υποπτευθεί αν μη τι άλλο, από την πρώτη στιγμή που μού ανακοίνωσαν, αρχές Αυγούστου, την προαγωγή μου. Το να με κάνουν διευθυντή ξενοδοχείου δεν σήμαινε καλό για μένα. Αλλά κακό για το ξενοδοχείο. Σήμαινε ότι είχε αποφασιστεί η καταδίκη του.

19 Μαϊ 2025 | 08:02

Ζυγαριά, εσένα έχω στην καρδιά

Η κατάσταση έχει αντιστραφεί τις τελευταίες δεκαετίες. Παλιότερα οι οικονομικά ασθενέστεροι ήταν αδύνατοι, μέχρι και ισχνοί.

12 Μαϊ 2025 | 07:09

Εθελουσίως βλάκες, τζάμπα μάγκες

"Γιούργια!" αναφώνησαν εν χορώ. Πήραν υπό μάλης παλαιστινιακές σημαίες και μαντήλες, πήγαν στον τόπο της εκδήλωσης και τη ματαίωσαν κραυγάζοντας συνθήματα. Εκφώνησαν και ένα απολύτως προβλέψιμο κειμενάκι εναντίον του "κράτος-δολοφόνου".

05 Μαϊ 2025 | 06:46

Χάσκινγκ

Το κινητό έχει γίνει για τους περισσότερους προέκταση της παλάμης τους. Σκρολάρουν και πληκτρολογούν νευρωτικά, βουλιμικά, ακόρεστα. Είτε σε ιδιωτικό χώρο βρίσκονται είτε σε δημόσιο.

28 Απρ 2025 | 07:12

Οι πέντε Φλωρεντίνοι

Απόβραδο της Κυριακής του Πάσχα, χωνεύοντας το σουβλιστό αρνί, παρακολουθήσαμε σε ιδιωτική προβολή -στο σπίτι, εννοώ, ενός φίλου- τους θρυλικούς "Amici Miei". Την ελεγεία στην ανδροπαρέα και στον φαρσικό τρόπο ζωής.

22 Απρ 2025 | 11:43

Η μαγεία του καφενείου

Αυτές τις μέρες, στο Πήλιο, ανακαλύπτω ξανά τη μαγεία του καφενείου. Κάνω, ας πούμε, ένα μεταπτυχιακό, αναστάσιμο, σεμινάριο.

14 Απρ 2025 | 06:37

Ο πιο ωραίος τύπος

Πριν από λίγα χρόνια, ο δημοσιογράφος Δημήτρης Αλικάκος απέδειξε με το βιβλίο του ότι στα άδυτα του Παναγίου Τάφου δεν συμβαίνει θαύμα. Πως η λαμπάδα του Πατριάρχη προτού ψαλεί το "Χριστός Ανέστη" δεν ανάβει εξ ουρανού αλλά με σπίρτα ή με αναπτήρα ή έστω από το καντήλι.

07 Απρ 2025 | 07:31

Το τζίνι βγήκε από το λυχνάρι

Δεν καταγράφεται πόσοι ακριβώς Αμερικάνοι πήραν τον Πρόεδρό τους στα σοβαρά, γέμισαν σύριγγες με ντετόλ και το διοχέτευσαν στις φλέβες τους – πρακτικά αυτοκτόνησαν.

31 Μαρ 2025 | 07:08

Κυριάκος ή Ζωή

Εικάζω απλώς ότι στο Μέγαρο Μαξίμου θα τρίβουν τα χέρια τους διαβάζοντας τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις που φέρνουν την Πλεύση Ελευθερίας δεύτερη.

24 Μαρ 2025 | 08:31

Καληνύχτα και καλή τύχη

Από τις δεκάδες σπαρταριστές ταινίες του Γούντι Άλλεν, επιτρέψτε μου, φίλες και φίλοι, να ξεχωρίζω, το Match Point. Του 2005. Με πρωταγωνιστές τον Τζόναθαν Ρις Μάγιερς και τη Σκάρλετ Γιόχανσον.

17 Μαρ 2025 | 08:16

Κάτω από το χαλί

Δεν χάθηκε ο Βασίλης Καλογήρου από χέρι φονιά. Πέθανε συνεπώς από φυσικά αίτια; Εδώ η ελληνική κοινωνία σιωπά.

10 Μαρ 2025 | 07:49

Οι οφθαλμοί της επληρώθησαν δακρύων...

Η φράση του βουλευτή Δράμας προς τη Ζωή Κωνσταντοπούλου δεν είχε τόσο τη βαρβατίλα των άξεστων αρσενικών, όσο την προστυχιά μιας θείτσας σε οικογενειακό τραπέζι.

03 Μαρ 2025 | 15:12
24 Φεβ 2025 | 08:22

Ένοχοι για τα Τέμπη

Όταν προφητεύεις ταραχές και έκτροπα και φτάνεις να αναφωνήσεις "μετά από εμάς το χάος!", τι περιμένεις; Να τρομάξει ο κόσμος και να μην κατέβει στους δρόμους;

17 Φεβ 2025 | 07:50

Μας έχει πάρει παραμάζωμα

Το μόνο για τον οποίο δεν μπορούμε να κατηγορήσουμε τον Ντόναλντ Τραμπ είναι ότι δεν μας είχε προειδοποιήσει. Σε όλους τους τόνους το διακήρυσσε, εδώ και χρόνια.

10 Φεβ 2025 | 07:48

Μπάρμπα Πέτρο να τη βγάλουμε κι εφέτο…

Στην Ελλάδα ακολουθούμε πιστά την προτροπή του παλιού ρεμπέτικου. "Μπάρμπα Γιάννη, μπάρμπα Πέτρο, να τη βγάλουμε κι εφέτο…" Σπανίως διδασκόμαστε από τα παθήματά μας.