Follow us

Novartis και Τέμπη βίοι παράλληλοι

Θεωρώ πολύ πιθανό πως ό,τι συνέβη με τη Novartis θα συμβεί στο τέλος και με το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΣΤΑς ΣΤΟΥΠΑς
Κώστας Στούπας

Η Ελλάδα πρέπει να είναι από τις ελάχιστες χώρες στον κόσμο που τα σκάνδαλα προβάλλονται από τα μέσα με θορυβώδη τρόπο και στο τέλος μένουν ατιμώρητα.

Θυμηθείτε πριν από λίγα χρόνια το σκάνδαλο της Novartis "το μεγαλύτερο σκάνδαλο από ιδρύσεως του ελληνικού κράτους" όπως το είχε χαρακτηρίσει τότε, ένας εκ των ενορχηστρωτών της σκευωρίας που επιχειρήθηκε να στηθεί.

Η κυβέρνηση τότε είχε επιχειρήσει να φορτώσει ευθύνες στους πολιτικούς της αντιπάλους. Διακεκριμένο στέλεχος της κυβέρνησης είχε δηλώσει δημόσια μάλιστα πως αν δεν πάνε κάποιοι από τους αντιπάλους φυλακή εκλογές δεν κερδίζονται.

Στη συνέχεια οι κατηγορίες κατέρρευσαν και κανένας δεν τιμωρήθηκε. Παρά ταύτα τα σκάνδαλο υπήρξε. Η προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσής του όμως εναντίον πολιτικών αντιπάλων συγκάλυψε τις ευθύνες των πραγματικά υπεύθυνων.

Το σκάνδαλο της Υγείας στη χώρα μας είναι διαχρονικό. Το αποδεικνύει άλλωστε η υψηλή κατακεφαλήν κατανάλωση φαρμάκων και η αντοχή που έχουν αποκτήσει τα παθογόνα λόγω της πολυφαρμακίας.

Θεωρώ πολύ πιθανό πως ό,τι συνέβη με τη Novartis θα συμβεί στο τέλος και με το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών. Η σπουδή να φορτώσουν στον πρωθυπουργό και τον αρμόδιο υπουργό ευθύνες που ενδεχομένως δεν έχουν, καθυστερεί (παρεμποδίζει) τη δικαιοσύνη να αποδώσει ευθύνες εκεί που υπάρχουν.

Οι εκατοντάδες προσφυγές στη δικαιοσύνη για την εξέταση υποθετικών σεναρίων που κινούνται στο πεδίο των θεωριών συνωμοσίας έχουν μπλοκάρει την κατάληξη των ερευνών και ευθύνονται για την καθυστέρηση της υπόθεσης να φτάσει στο ακροατήριο.

Το έγραψα και την προηγούμενη φορά όταν στη στήλη μου ασχολήθηκα με το τραγικό δυστύχημα μετά τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις.

Οι ισχυρισμοί πως η εμπορική αμαξοστοιχία μετέφερε λαθραία 3-4 τόνων από κάποιο εύφλεκτο υλικό νόθευσης καυσίμων την παρουσία του οποίου προσπαθεί εκ των υστέρων να αποκρύψει ο ίδιος ο πρωθυπουργός για να καλύψει δήθεν μεγάλο οικονομικό παράγοντα, από πλευράς οικονομικούς ισοζυγίου ρίσκου απόδοσης δεν στέκουν.

Την περίοδο εκείνη καθημερινά σε απόμερους ελληνικούς κόλπους μεταφορτώνονταν χιλιάδες τόνοι ρωσικού πετρελαίου για να "βαφτιστεί" μη ρωσικό και να διοχετευτεί στις διεθνείς αγορές με κέρδος δισεκατομμύρια Ευρώ ή δολάρια μοιάζει απίθανο κάποιος σοβαρός λαθρέμπορος να ασχολούνταν με φορτία 5-6.000 Ευρώ.

Κάποιος πρατηριούχος όμως θα μπορούσε να ασχοληθεί με παρόμοιες υποθέσεις καθώς με τη νόθευση των καυσίμων θα πολλαπλασιάζει το περιθώριο κέρδους.

Στο επίπεδο αυτό όμως το λαθρεμπόριο θα μπορούσε να διαφθείρει κάποια χαμηλόβαθμα στελέχη των σιδηροδρόμων και της αστυνομίας. Το μέγεθος του κέρδους δεν φτάνει για μεγαλύτερες υποθέσεις.

Σίγουρα η κυβέρνηση και άρα και ο πρωθυπουργός και ο υπουργός έχουν ευθύνες για το τραγικό δυστύχημα. Οι ευθύνες αφορούν όμως τον τρόπο που βρέθηκε ένας ανεπαρκής και ανεύθυνος στη θέση του σταθμάρχη και γιατί δεν υπήρχαν ή δεν λειτουργούσαν αυτόματα συστήματα αποφυγής παρόμοιων περιστατικών.

Η προσπάθεια να τους αποδοθούν άλλες περαιτέρω ευθύνες για μικροπολιτικές σκοπιμότητες, το μόνο που μπορεί να επιτύχει είναι στο τέλος να μην τιμωρηθούν οι πραγματικά υπεύθυνοι του δυστυχήματος.

Επιπλέον αν δεν αποδοθούν οι πραγματικές ευθύνες που αναλογούν στον καθένα, οι συνθήκες αναξιοκρατίας που οδήγησαν στο δυστύχημα δεν θα διορθωθούν προκειμένου να αποφευχθεί κάποιο νέο. Όλοι μας έχουν ταξιδέψει με το τρένο και όλων μας τα παιδιά ταξιδεύουν. Οφείλουμε να μην επιτρέψουμε να συμβεί ξανά κάτι παρόμοιο.

Δεν διαφωνώ πως η κοινωνία είναι οργισμένη για την υπόθεση των Τεμπών και πως μια μεγάλη μερίδα της αποδέχεται τις θεωρίες συνωμοσίας.

Δουλειά μας δεν είναι να ρίχνουμε καύσιμο όπου ξεσπά μια πυρκαγιά. Δουλειά μας είναι να εξετάζουμε ψύχραιμα τα δεδομένα και να υποδεικνύουμε, κατά τη γνώμη μας τι πρέπει να διορθωθεί, για να μην ξεσπάσει η ίδια πυρκαγιά στο ίδιο σημείο.

Δουλειά μας είναι να παρατηρούμε πως με ετούτα και εκείνα σε υποθέσεις όπως της Novartis οι πραγματικά υπεύθυνοι έμειναν στο απυρόβλητο. Το ίδιο φοβάμαι πως επιχειρείται να γίνει και με τα Τέμπη.

Πηγή: Capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Ο Νίκος Ψαρράς και ο Δημήτρης Παπανικολάου δίνουν νέα ζωή στο "Τελευταία Έξοδος – Ρίτα Χέιγουορθ"

Μια από τις πιο συγκλονιστικές ιστορίες του Στίβεν Κινγκ ζωντανεύει για πρώτη φορά στη χώρα μας στη σκηνή του Θεάτρου Άνεσις.

ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 13 Οκτ 2025 | 06:24

Ο χρονοδιακόπτης της αξιοπρέπειας

Το 1999 ο Τσίπρας δεν είχε ακόμη αποφοιτήσει καν από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, μολονότι είχε ήδη θέσει τα γερά θεμέλια μιας πολιτικής καριέρας, εξαιρετικά ιδιότυπης, από πολλές απόψεις.

11 Οκτ 2025 | 10:23

Ο εκνευρισμός Ανδρουλάκη και η επιστροφή Τσίπρα

Αν το ΠΑΣΟΚ δεν καταφέρει να κουνήσει τη βελόνα και το υποψήφιο κόμμα Τσίπρα αποκτήσει υπόσταση, πώς θα απαντήσει ο Νίκος Ανδρουλάκης στο ενδεχόμενο της συνεργασίας τους;

08 Οκτ 2025 | 08:51

Θέλει να αφουγκραστεί την κοινωνία;

Παρά τις ήττες και τα χρόνια στην αντιπολίτευση, παρά το rebranding που υποτίθεται του σχεδίασε η εταιρεία δημοσίων σχέσεων που προσέλαβε, ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται στο κοινό του ίδιος και απαράλλαχτος.

06 Οκτ 2025 | 07:06

Ο Βασιλιάς είναι γυμνός και κουρασμένος

Μεγαλώνοντας, οι γωνίες σου αμβλύνονται. Όλο και σπανιότερα αναφωνείς ότι ο βασιλιάς είναι -σου φαίνεται έστω- γυμνός. Όχι απαραίτητα επειδή κοιτάς τη δουλειά ή το συμφέρον σου.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Π. ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 06 Οκτ 2025 | 06:05

Η δεκαετία που κουβαλάς

Καθένας από εμάς, ανάλογα με την ηλικία του, κουβαλάει στην καμπούρα του και άλλη δεκαετία. Για την ακρίβεια, κουβαλάμε στην καμπούρα μας όλες τις δεκαετίες που μας διαμόρφωσαν από τη γέννησή μας μέχρι σήμερα.

04 Οκτ 2025 | 09:16

Τι πήρε ακριβώς ο Ερντογάν;

Δεν έχω το ρεπορτάζ του Τούρκου συναδέλφου και δεν μπορώ να πάρω θέση, ούτως ή άλλως δεν έχει και πολύ μεγάλη σημασία για την αντιπολίτευση στην Αθήνα, ο δικός μας δυσκολεύεται ακόμα και να βγάλει φωτογραφία δίπλα-δίπλα με τον πλανητάρχη, σιγά μην τον δεχτεί στον Λευκό Οίκο ο Τραμπ.

ΜΑΝΟΛΗΣ ΚΑΨΗΣ 01 Οκτ 2025 | 06:49

Τα ήρεμα νερά και τα "νεύρα" Σαμαρά

Η Ελλάδα δεν υπέγραψε φιλία με την Τουρκία, αυτό φαίνεται άλλωστε επί του πεδίου, αλλά αποδέχθηκε όντως ένα μορατόριουμ στην αντιπαράθεση.

29 Σεπ 2025 | 07:17

Συγχωριανοί του ψεύτη βοσκού

Έτσι ο Διονύσης Σαββόπουλος, αποφαινόμαστε, είναι ο Μπομπ Ντύλαν της Ελλάδας. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ο δικός μας Ντε Γκωλ. Κι όποια γυναίκα δολοφονεί τα παιδιά της μια Μήδεια του σήμερα...

29 Σεπ 2025 | 06:28

Πότε θα πάει ο Μητσοτάκης στον Λευκό Οίκο

Λήξη συναγερμού; Όχι βέβαια. Τώρα θα αρχίσει η "μίρλα" για το γεγονός ότι ο Μητσοτάκης δεν έχει πάρει ακόμα πρόσκληση για τον Λευκό Οίκο, θα αρχίσει η γκρίνια για τα F35 που ο Τραμπ θέλει φαίνεται πάση θυσία να δώσει στον Ερντογάν.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Π. ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 29 Σεπ 2025 | 06:10

Dark Tourism

Δημιουργός και αποκλειστικός διαχειριστής της εν λόγω ιστοσελίδας είναι ένας Γερμανός, ο Peter Hohenhaus, ένας πανεπιστημιακός που, κατά δήλωσή του, εγκατέλειψε νωρίς-νωρίς την ακαδημαϊκή του σταδιοδρομία.

24 Σεπ 2025 | 07:52

Η "κατάληψη" στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη

Υποθέτω έχει να κάνει και με την αδυναμία της αντιπολίτευσης να δημιουργήσει ένα αντικυβερνητικό ρεύμα και κίνημα και να δώσει μορφή και περιερχόμενο στον αγώνα τους. Στον αγώνα τους να φύγει επιτέλους ο Μητσοτάκης.

22 Σεπ 2025 | 09:56

Ένα φωτεινό πολιτιστικό γεγονός

Και όμως. Με την έξοδο από τα μνημόνια, η εντόπια βιβλιοπαραγωγή επανήλθε σταδιακά στα προ της κρίσης επίπεδα.

ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 22 Σεπ 2025 | 06:15

Το δράμα του πολυεκατομμυριούχου

Πώς θα ήταν ένας κόσμος δίχως καθόλου ενσυναίσθηση; Σίγουρα θα ήταν ένας κόσμος όπου δεν θα ήθελα να ζήσω ή όπου δεν θα ήθελαν να ζήσουν τα παιδιά μας.

ΜΑΝΟΛΗΣ ΚΑΨΗΣ 20 Σεπ 2025 | 13:26

Ο Ανδρέας Λοβέρδος στο ΚΚΜ

Το ερώτημα παραμένει: Γιατί όλοι φεύγουν από το ΠΑΣΟΚ και δεν έχουμε ούτε έναν να έκανε την αντίστροφη πορεία;

ΜΑΝΟΛΗΣ ΚΑΨΗΣ 17 Σεπ 2025 | 08:03

Πλέον δεν είναι ούτε δημοκράτης ούτε απλά δεξιός

Η αλήθεια είναι ότι τώρα πλέον είναι απλά νεκρός. Ούτε δημοκράτης, ούτε απλά δεξιός. Μακαρίτης.