Follow us

Novartis, μην την πάθουμε όπως στη Siemens!

Ξεκινά με τυμπανοκρουσίες καμπάνια διερεύνησης νέου πολιτικού σκανδάλου...

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Novartis, μην την πάθουμε όπως στη Siemens!

Ξεκινά με τυμπανοκρουσίες καμπάνια διερεύνησης νέου πολιτικού σκανδάλου με την υπόθεση της Novartis. Αυτή την φορά υπερτιμολογήσεων στο χώρο του φαρμάκου και δωροδοκιών. Είναι γνωστό πως σημαντικό μέρος του ελλείμματος του 2009 (κυβέρνηση Ν.Δ.) αποτελούσε το έλλειμμα στο χώρο της υγείας και ιδιαίτερα του φαρμάκου (Η φαρμακευτική δαπάνη είχε εκτοξευθεί σε ποσοστά διπλάσια της μέσης φαρμακευτικής δαπάνης της ΕΕ).

Η σχετική δικογραφία για το σκάνδαλο Novartis διαβιβάζεται στη Βουλή με βάση το νόμο περί ευθύνης υπουργών. Στην υπόθεση φέρονται να εμπλέκονται πρώην υπουργοί κλπ. Σύμφωνα με την νομοθεσία, σε όποια δικογραφία αναφερθεί όνομα πολιτικού αυτή διαβιβάζεται «αμελλητί» στην εθνική αντιπροσωπία, την βουλή.

Δεν απαιτείται έγκριση, η απόφαση της εκτελεστικής εξουσίας. Δεν επιτρέπεται οποιαδήποτε εμπλοκή της κυβέρνησης, αυτό θα αποτελούσε θεσμική εκτροπή.

Η Βουλή με βάση πάντα το σύνταγμα και τον κανονισμό της, θα αποφανθεί επί του θέματος με εξεταστική των πραγμάτων επιτροπή. Η έρευνα αφορά την εμπλοκή πρώην υπουργών στην υπόθεση της Novartis καθώς και το ενδεχόμενο δωροδοκιών και νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, «ξέπλυμα μαύρου χρήματος», έρευνα που συνεχίζεται από τους εισαγγελείς διαφθοράς.

Η παραπομπή της δικογραφίας στη Βουλή δεν αποτελεί βέβαια και απόδειξη ενοχής.

Το σκάνδαλο Novartis όπως και το σκάνδαλο Siemens παλαιότερα, ανέδειξαν οι αμερικανικές δικαστικές αρχές με εμπλοκή μάλιστα και του FBI το οποίο διαθέτει σήμερα μάρτυρες σε καθεστώς «προστασίας μαρτύρων». Η πλήρης τεκμηρίωση και η διασταύρωση των πραγματικών περιστατικών είναι απολύτως απαραίτητη για την διαλεύκανση του σκανδάλου Novartis. Η όποια πρόχειρη αναφορά, η στοχοποίηση και ο διασυρμός προσώπων έχει να κάνει με επικοινωνιακά τερτίπια αλλά δεν έχει καμία σχέση με την απονομή δικαιοσύνης.

Η βουλή σήμερα διερευνά ήδη, με εξεταστική επιτροπή της, σκάνδαλα στο χώρο της υγείας για την περίοδο 1997 έως 2014, περίοδο στην οποία εμπεριέχεται το σκάνδαλο Novartis.

Το αδίκημα του «ξεπλύματος μαύρου χρήματος» στο οποίο εμφανίζονται ως εμπλεκόμενοι πρώην υπουργοί, δεν είναι «υπηρεσιακό αδίκημα». Με νομολογία του Αρείου Πάγου μετά και από ομόφωνη απόφαση τη εξεταστικής επιτροπής για τη διερεύνηση της υπόθεσης Siemens, το «ξέπλυμα μαύρου χρήματος» είναι αδίκημα άσχετο με τα υπουργικά καθήκοντα. Δεν έχει να κάνει λοιπόν με την καταληκτική ημερομηνία δίωξης και την παραγραφή που προβλέπει το σύνταγμα για τα αδικήματα αυτά. Έχει την παραγραφή του κοινού ποινικού νόμου που για τα κακουργήματα είναι 25ετής.

Είναι δεδομένο πως τα σκάνδαλα διαφθοράς δεν έχουν κομματικές και πολιτικές αποχρώσεις. Το βασανιστικό όμως ερώτημα παραμένει είναι αποφασισμένη η δικαιοσύνη στη χώρα μας να κάνει το καθήκον της χωρίς παρεμβάσεις και πολιτικούς υπολογισμούς; Έχει το πολιτικό σύστημα επιτέλους συναίσθηση της ανάγκης για την πάταξη της διαφθοράς και πρώτα και κύρια για την αυτοκάθαρσή του;

Στην περίπτωση της Siemens, το σκάνδαλο απασχόλησε για πολλά χρόνια δικαιοσύνη και δημοσιότητα (πάνω από 10 χρόνια). Τελικά υπήρξε πλήρης τεκμηρίωση στη σχετική ογκώδη δικογραφία (1 εκατομμύριο σελίδες) που συγκροτήθηκε από την εξεταστική επιτροπή της Βουλής για την διερεύνηση του σκανδάλου Siemens (πρώτος βαθμός εξέτασης, προανάκριση δηλαδή). Υπήρξε ομόφωνη απόφαση της εξεταστικής επιτροπής (20 βουλευτές από όλα τα κόμματα) στα πραγματικά περιστατικά. Υπήρξε ομόφωνη πρόταση για την περεταίρω διερεύνηση από προκαταρκτική επιτροπή (άσκηση ποινικής δίωξης) για την πλήρη διαλεύκανση του σκανδάλου Siemens.

Υπήρξε τεκμηριωμένη παραπεμπτική πρόταση της εξεταστικής επιτροπής για το σκάνδαλο Siemens προς την ολομέλεια της Βουλής, περαιτέρω διερεύνησης για τυχόν ευθύνες 12 συγκεκριμένων πρώην υπουργών. Το πολιτικό σύστημα αποδείχθηκε κατώτερο των περιστάσεων και αδύναμο να διαχειρισθεί το ολοκληρωμένο πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής για τη Siemens! Αντί για την διαλεύκανση και κάθαρση επέλεξε την συγκάλυψη του σκανδάλου.

Στις σχετικές «μυστικές ψηφοφορίες» στη βουλή το 2011 (δύο ψηφοφορίες, σε διάφορες ημερομηνίες), τα κόμματα της αριστεράς (ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ) ψήφισαν άκυρο - λευκό. Η ΝΔ και το ΛΑΟΣ αποχώρησαν από την βουλή κατά την ψηφοφορία.

Απείχαν επίσης από την ψηφοφορία μια σειρά βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Οι υπόλοιποι μαζί με τον τότε πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου ήταν οι μόνοι που έδωσαν θετική, παραπεμπτική ψήφο για την περαιτέρω διερεύνηση και την πλήρη εκκαθάριση του σκανδάλου Siemens. Οι θετικές ψήφοι όμως, δεν συμπλήρωναν τον από το σύνταγμα και το κανονισμό της βουλής απαιτούμενο αριθμό.

Η δικαιοσύνη στην οποία κοινοποιούντο σε καθημερινή βάση, τα πρακτικά των συνεδριάσεων της εξεταστικής επιτροπής, όλες οι καταθέσεις των μαρτύρων, όλα τα σχετικά έγγραφα αλλά και αυτό το παραπεμπτικό πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής, ουδέν έπραξε.

Είναι ώριμο και έτοιμο το πολιτικό μας σύστημα για την απαραίτητη, ουσιαστική αυτοκάθαρση του; Να προχωρήσουμε σε πλήρη εκκαθάριση του σκανδάλου Novartis και όποιου άλλου πολιτικού σκανδάλου βρίσκεται σε εκρεμότητα. Επειδή τα σκάνδαλα αυτά έχουν διεθνή προβολή, μην την πάθουμε ξανά, όπως με το σκάνδαλο Siemens!


*Ο Σήφης Βαλυράκης είναι πρώην Υπουργός και πρώην Πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής για την Siemens

-----

Στην ιστοσελίδα μας φιλοξενούνται όλες οι απόψεις που σέβονται τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τον πολιτισμό και την αισθητική. Οι γνώμες των αρθρογράφων είναι ενυπόγραφες και προσωπικές και δεν ταυτίζονται απαραίτητα με την άποψη του TheToc.gr.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Τελικά, αξίζει να δούμε το νέο "Avatar: Φωτιά και Στάχτη";

Με αφορμή την πρεμιέρα της τρίτης ταινίας του μπλε franchise επιστημονικής φαντασίας, εξερευνούμε τον αντι-αποικιοκρατικό (;) κόσμο του Τζέιμς Κάμερον.

ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΟΥΣ ΜΑΡΤΥΡΕΣ 10 Δεκ 2025 | 13:19

Γεωργιάδης στη δίκη Novartis: Δόλιοι και συκοφαντικοί οι ισχυρισμοί ότι είχα πάρει δύο εκατ. ευρώ

Όσα κατέθεσε ο υπουργός Υγείας στη δίκη σε δεύτερο βαθμό για την υπόθεση των δύο πρώην προστατευόμενων μαρτύρων στην υπόθεση της Novartis.

ΣΗΦΗΣ ΒΑΛΥΡΑΚΗΣ 05 Δεκ 2025 | 14:07

Η κατάθεση "φωτιά" για τον θάνατο Βαλυράκη: "Τον χτύπησαν με κοντάρι στο κεφάλι" - Πώς τον έριξαν στη θάλασσα

Αυτόπτης μάρτυρας περιέγραψε τη στιγμή που οι ψαράδες διαπληκτίστηκαν έντονα με τον Σήφη Βαλυράκη

ΤΙ ΕΙΠΕ 01 Δεκ 2025 | 16:31

Δίκη Novartis: "Ο Στουρνάρας είναι ένας βαθιά έντιμος άνθρωπος και πατριώτης", κατέθεσε ο Σκέρτσος

"Όλη η Ελλάδα χρωστάει στον Στουρνάρα γιατί έσωσε τη χώρα. Δεν μπορώ να δεχτώ οτιδήποτε αφορά στο ήθος του" κατέθεσε ο Άκης Σκέρτσος

ΣΚΑΝΔΑΛΟ 27 Νοε 2025 | 15:55

Δεσμεύθηκαν 27 εκατ. ευρώ στους λογαριασμούς των δύο "προστατευόμενων μαρτύρων" της Novartis στην Ελβετία

Η δέσμευση αφορά κινητά και ακίνητα εντός Ελλάδος, καθώς και τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία

ΤΙ ΚΑΤΕΘΕΣΕ 21 Νοε 2025 | 19:30

Δίκη Novartis: "Ήταν μια στημένη σκευωρία, από τις χυδαιότερες που έχουν υπάρξει" κατέθεσε ο Γιάννης Στουρνάρας

Ο κ. Στουρνάρας, μηνυτής στην υπόθεση, κατέθεσε στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο ότι οι κατηγορούμενοι Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης και Μαρία Μαραγγέλη είπαν ψέματα, εκβιαζόμενοι από την τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ

ΕΞΕΤΑΣΗ ΜΑΡΤΥΡΑ 21 Νοε 2025 | 15:43

Δίκη Βαλυράκη: Ο κουνιάδος του επιμένει για "δολοφονία" - "Μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου συγκάλυψης"

"Εγώ το ονομάζω εγκληματική οργάνωση, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι δολοφόνοι είναι συγκεκριμένοι", κατέθεσε ο κουνιάδος του Σήφη Βαλυράκη στο δικαστήριο

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ 19 Νοε 2025 | 15:22

Δίκη Novartis: "Θα πάω την υπόθεση μέχρι το τέλος" λέει ο Ανδρέας Λοβέρδος για τους προστατευόμενους μάρτυρες

"Οι άνθρωποι αυτοί, οι σκόπιμοι ψευδομάρτυρες, να καταδικαστούν" δήλωσε ο Ανδρέας Λοβέρδος εξερχόμενος των δικαστηρίων για την υπόθεση Novartis

ΤΙ ΚΑΤΕΘΕΣΕ 18 Νοε 2025 | 17:41

Δίκη Novartis: "Δεστεμπασίδης και Μαραγγέλη είπαν ψέματα και το ήξεραν" κατέθεσε η σύζυγος του Γ.Στουρνάρα

Όσα κατέθεσαν οι προστατευόμενοι μάρτυρες ήταν "ένα δημιούργημα για να καταστραφεί ο Γιάννης Στουρνάρας", είπε στη δευτεροβάθμια δίκη η σύζυγος του κεντρικού τραπεζίτη, Λίνα Νικολοπούλου

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 18 Νοε 2025 | 15:42

Θάνατος Βαλυράκη: Διεκόπη η δίκη λόγω απουσίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου για σοβαρό πρόβλημα υγείας

Νωρίτερα, η διαδικασία είχε ήδη διακοπεί λόγω έντονης αντιπαράθεσης ανάμεσα στους συνηγόρους - Τι κατέθεσε ο κουνιάδος του Σήφη Βαλυράκη

ΣΥΝΩΜΟΣΙΕΣ 17 Νοε 2025 | 15:10

Λύθηκε το "μυστήριο" της διάρρηξης στο σπίτι της Εισαγγελέως Τουλουπάκη- Δεν ήταν συνωμοσία, δεν είχε σχέση με τη Novartis…

Ο ΣΥΡΙΖΑ το είχε κάνει μεγάλο θέμα και είχε αφήσει να εννοηθεί ότι έχει σχέση με το σκάνδαλο Novartis

ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ 14 Νοε 2025 | 17:26

Δίκη Βαλυράκη: Η οικογένεια πήγε την προπέλα στο δικαστήριο - "Ο Σήφης σκοτώθηκε από κάποια εντολή"

​Οι συνήγοροι υποστήριξης της κατηγορίας διέψευσαν κατηγορηματικά το σενάριο του ατυχήματος

05 Νοε 2025 | 12:25

Novartis: Διακόπηκε για τις 10 Νοεμβρίου η δίκη σε δεύτερο βαθμό των "Σαράφη" και "Κελέση"

Για τις 10 Νοεμβρίου διακόπηκε από το ΣΤ' Τριμελές Πλημμελειοδικείο η δίκη σε δεύτερο βαθμό των δύο πρώην προστατευόμενων μαρτύρων στην υπόθεση Novartis.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ 04 Νοε 2025 | 13:00

Αποκάλυψη στη δίκη Βαλυράκη: Ποινική δίωξη στους λιμενάρχες Χαλκίδας και Ερέτριας - Πίεσαν μάρτυρα να αλλάξει κατάθεση

Παραγγέλλεται η άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του λιμενάρχη Χαλκίδας και του λιμενάρχη Ερέτριας για απόπειρα υπόθαλψης εγκληματία και ψευδή βεβαίωση.

ΣΤΟ ΜΙΚΤΟ ΟΡΚΩΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ 23 Οκτ 2025 | 12:21

Δίκη Βαλυράκη: "Ήταν ξυλοκοπημένος, είχε μελανιές στο κεφάλι του και αμυντικά τραύματα", κατέθεσε ο μικρότερος γιος του

Ο Αλέξανδρος Βαλυράκης, μικρότερος γιος του πρώην υπουργού, δήλωσε ότι ο πατέρας του θανατώθηκε από τα σφοδρά χτυπήματα που του κατάφεραν οι δύο κατηγορούμενοι ψαράδες.

ΤΙ ΚΑΤΕΘΕΣΑΝ 09 Οκτ 2025 | 14:55

Δίκη Βαλυράκη: Επιμένουν η σύζυγος και ο γιος του - "Ήταν δολοφονία - Φόβος και τρόμος στην περιοχή οι ψαράδες"

Ο γιος του Σήφη Βαλυράκη, Γιάννης απέδωσε τον θάνατο του πατέρα του σε εγκληματική ενέργεια, αναφέροντας πως όταν τον αντίκρισε νεκρό, είδε πως το 95% των τραυμάτων εντοπίζονταν στο κεφάλι

DEUTSCHE WELLE 08 Οκτ 2025 | 07:22

Τέμπη: Συγγενείς θυμάτων κατέθεσαν αγωγές κατά Bayer και Siemens για τα έλαια σιλικόνης

Δυο πανίσχυρες γερμανικές εταιρείες εμπλέκονται πλέον στο μεγαλύτερο σιδηροδρομικό δυστύχημα που έγινε ποτέ στην Ελλάδα, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της Deutsche Welle.

ΑΣΗΜΙΝΑ ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ 30 Σεπ 2025 | 13:29

Δίκη Βαλυράκη: "Ο Σήφης σφαγιάστηκε, δεν είχε ατύχημα - Εχουμε στυγερό έγκλημα", κατέθεσε η χήρα του πρώην υπουργού

Η χήρα του πρώην υπουργού δήλωσε πως ο ισχυρισμός των κατηγορουμένων πως ο σύζυγός της είχε κάποιο ατύχημα και πως δεν έχουν καμία ευθύνη για τον θάνατο δεν έχει την παραμικρή βάση.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ 29 Σεπ 2025 | 12:38

Πόθεν έσχες: Η απίστευτη αμοιβή των 18,4 εκατ. ευρώ για τον βουλευτή Παύλο Σαράκη - Δικηγόρος στην υπόθεση Novartis

Ο ανεξάρτητος βουλευτής Παύλος Σαράκης είναι ο πλουσιότερος στην ελληνική Βουλή.

25 Σεπ 2025 | 14:50

Η Siemens παρουσίασε το blue GIS στην Ελλάδα

Νέα Εποχή στην Διανομή Ηλεκτρικής Ενέργειας με πίνακες Μέσης Τάσης blue GIS από τη Siemens

ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ ΚΑΘΕ ΕΜΠΛΟΚΗ 22 Σεπ 2025 | 11:48

Θάνατος Σήφη Βαλυράκη: Διακόπηκε για τις 30 Σεπτεμβρίου η δίκη – Αρνήθηκαν κάθε εμπλοκή οι κατηγορούμενοι ψαράδες

Η δίκη για τον θάνατο του Σήφη Βαλυράκη, στη θαλάσσια περιοχή της Ερέτριας το 2021, διεκόπη για τις 30 Σεπτεμβρίου.

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΥΝΗΓΟΡΩΝ 15 Σεπ 2025 | 20:00

Novartis - Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης: "Δεν προέκυψε συγκεκριμένο αποδεικτικό στοιχείο για την ενοχή του" λένε οι δικηγόροι του

Οι δηλώσεις των συνηγόρων του Φιλίστορα Δεστεμπασίδη, Ιπποκράτη Μυλωνά και Γιάννη Απατσίδη

Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ 15 Σεπ 2025 | 17:35

Βενιζέλος για Novartis: Οι ενορχηστρωτές και τα πρώτα βιολιά της σκευωρίας έχουν διαφύγει του δικαστικού ελέγχου

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος σχολίασε την απόφαση του δικαστηρίου για τη δίκη Novartis, τονίζοντας ότι η καταδίκη των πρώην προστατευόμενων μαρτύρων ήρθε με μεγάλη καθυστέρηση.

15 Σεπ 2025 | 13:17

Σαμαράς για Novartis: Η Δικαιοσύνη επιβάλει και την αποκάλυψη των ηθικών αυτουργών

"Η Δικαιοσύνη επιβάλλει όχι απλά την τιμωρία των φυσικών αυτουργών, αλλά και την αποκάλυψη εκείνων που σκηνοθέτησαν και ενορχήστρωσαν ως ηθικοί αυτουργοί τη σκευωρία της Νοβάρτις!" αναφέρει.

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ 15 Σεπ 2025 | 12:01

Novartis: Ενοχοι οι πρώην προστατευόμενοι μάρτυρες - Φυλάκιση 25 μηνών στον Δεστεμπασίδη και 33 στη Μαραγγέλη με αναστολή

Το δικαστήριο αναγνώρισε το ελαφρυντικό του σύννομου βίου και στους δύο πρώην προστατευόμενους μάρτυρες.

15 Σεπ 2025 | 10:59

Δίκη Novartis: Ένοχοι οι δύο πρώην προστατευόμενοι μάρτυρες Μαρία Μαραγγέλη και Φιλίστωρ Δεσταμπασίδης

Αυτή την ώρα, οι συνήγοροι υπεράσπισης των δύο κατηγορουμένων ζητούν την αναγνώριση ελαφρυντικών περιστάσεων.

ΓΙΑ ΨΕΥΔΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΜΗΝΥΣΗ 15 Σεπ 2025 | 07:31

Υπόθεση Novartis: Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τους "Μάξιμο Σαράφη" και "Αικατερίνη Κελέση"

Σήμερα η πρόεδρος του δικαστηρίου πρόκειται να ανακοινώσει αν οι δύο κατηγορούμενοι, είναι ένοχοι ή όχι για όσα είπαν εμπλέκοντας δέκα πολιτικά πρόσωπα στο σκάνδαλο Novartis.

ΣΤΙΣ 30 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ Η ΔΙΚΗ 28 Αυγ 2025 | 13:47

Επίθεση Πολάκη σε Γεωργιάδη: "Αν είχαμε δικαιοσύνη στη χώρα, έπρεπε να ήσουν φυλακή και όχι να δικάζομαι εγώ"

Ο Άδωνις Γεωργιάδης είχε καταθέσει μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση κατά του Παύλου Πολάκη, με αφορμή τα όσα είχε πει εναντίον του για την υπόθεση Novartis.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ 27 Αυγ 2025 | 14:00

Δίκη Novartis: Ενοχοι Δεστεμπασίδης- Μαραγγέλη για ψευδείς καταθέσεις περί χρηματισμού πολιτικών, λέει η εισαγγελέας

Η εισαγγελέας τόνισε πως "οι κατηγορούμενοι πίστευαν ότι μπορούν να πουν ό,τι θέλουν γιατί ήταν σε καθεστώς προστασίας μαρτύρων".

ΔΙΚΗ NOVARTIS 26 Αυγ 2025 | 15:10

Novartis: Απολογία της "Αικατερίνης Κελέση", δηλαδή της γραμματέως του Φρουζή Μαρίας Μαραγγέλη- Επιμένει για χρηματισμούς πολιτικών

Η Μαρία Μαραγγέλη (Αικατερίνη Κελέση) δήλωσε πως "όσα κατέθεσα είναι αλήθεια" και χαρακτήρισε τον τότε ισχυρό άνδρα της Novartis στην Ελλάδα, Κωνσταντίνο Φρουζή, "αδίστακτο".

ΤΙ ΕΙΠΕ 30 Ιουλ 2025 | 18:39

Novartis: "Όσα κατέθεσα για χρηματισμούς πολιτικών, μου τα είπε ο επικεφαλής της εταιρίας" - Απολογήθηκε ο "Μάξιμος Σαράφης"

Ο Φιλίστορας Δεστεμπασίδης, πρώην στέλεχος της Novartis, ανέφερε πως η φαρμακοβιομηχανία είχε σχεδιάσει στρατηγικά μία μέθοδο επιρροής που ξεκινούσε από γιατρούς και έφθανε σε υπουργούς

ΦΙΛΙΣΤΩΡ ΔΕΣΤΕΜΠΑΣΙΔΗΣ 28 Ιουλ 2025 | 07:12

Δίκη για τη Novartis: Απολογείται σήμερα o προστατευόμενος μάρτυρας "Μάξιμος Σαράφης"

Μετά την απολογία του "Μάξιμου Σαράφη" , το δικαστήριο θα διακόψει τις συνεδριάσεις και έχει προγραμματίσει την απολογία της κ. Μαραγγέλη που είχε καταθέσει ως "Αικατερίνη Κελέση" για 29 Αυγούστου.

ΗΤΑΝ ΝΟΜΙΚΑ ΑΣΑΦΗΣ 23 Ιουλ 2025 | 09:14

Απορρίφθηκε λόγω αοριστίας η αγωγή του Δημοσίου κατά της Novartis - Θα της πληρώσει και τα δικαστικά έξοδα

Η αγωγή κρίθηκε νομικά ασαφής και έτσι το Ελληνικό Δημόσιο, πέρα από το γεγονός ότι έχασε τη δίκη, καλείται να καταβάλει και τα δικαστικά έξοδα της εναγόμενης εταιρείας.

ΘΡΑΣΟΣ 25 Ιουν 2025 | 16:42

Novartis: Μήνυση εισαγγελέων διαφθοράς (επί ΣΥΡΙΖΑ) κατά Φρουζή- Επειδή τους αποκάλεσε εισαγγελείς killers

Οι δύο εισαγγελείς υπέβαλαν σε βάρος του άλλοτε επικεφαλής της Novartis μήνυση για ψευδή κατάθεση

"ΠΡΟΘΥΜΑ ΠΙΣΤΟΛΙΑ" 24 Ιουν 2025 | 19:23

Δίκη Novartis - Φρουζής: Μου πρότειναν να ψευδομαρτυρήσω για πολιτικά πρόσωπα

Ο κ. Φρουζής κατέθεσε πως ο ίδιος δέχθηκε μεγάλες πιέσεις στην τότε Εισαγγελία Διαφθοράς για να "ψευδομαρτυρήσει" σχετικά με δήθεν πληρωμές της Novartis σε συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα

"ΔΕΝ ΕΧΩ ΔΩΣΕΙ ΧΡΗΜΑΤΑ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ" 17 Ιουν 2025 | 17:28

Μανιαδάκης στη δίκη Novartis: "Ο Σαράκης μου είπε ότι αν καταδικάσουμε την εταιρεία θα πάρουμε λεφτά και θα τα φάμε στη Ρωσία"

"Όλοι ήξεραν που εργαζόμουν, δεν είχα σχέση με τιμολόγηση φαρμάκων ή λήψη αποφάσεων. Οι καταγγελίες ήταν ψευδείς", δήλωσε ο μάρτυρας

ΚΑΤΑΘΕΣΗ 13 Ιουν 2025 | 10:29

Σαμαράς στη δίκη Novartis: Τελευταίοι τροχοί της αμάξης Δεσταμπασίδης και Μαραγγέλη, ηθικός αυτουργός είναι ο Τσίπρας

"Σπιλώθηκα και κατηγορήθηκα με τρόπο ατιμωτικό από έναν στημένο θίασο", κατέθεσε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς

ΥΠΟΘΕΣΗ NOVARTIS 11 Ιουν 2025 | 14:11

Αβραμόπουλος στη δίκη Novartis: "Λάθος" του Τσίπρα που πήγε με τον συφερτό- Ηθελαν να εξοντώσουν την αντιπολίτευση

"Αυτή είναι μια σκοτεινή και βρώμικη υπόθεση" ανέφερε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος για τη σκευωρία Novartis

ΟΛΑ ΟΣΑ ΚΑΤΕΘΕΣΕ 06 Ιουν 2025 | 10:30

Βενιζέλος στη δίκη Novartis: "Δεν είναι αυτοί οι πραγματικοί κατηγορούμενοι - Πολιτικά τα κίνητρα των ηθικών αυτουργών"

Στο βήμα του μάρτυρα βρέθηκε χθες ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, στην δίκη των πρώην προστατευόμενων μαρτύρων της Novartis για ψευδή κατάθεση.

ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΤΕ 02 Ιουν 2025 | 17:01

Στουρνάρας για υπόθεση Novartis: Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε τα αδύνατα δυνατά να με βγάλει από τη θέση του κεντρικού τραπεζίτη

"Είπαν ψέματα. Ήταν υποκινούμενοι", είπε ο κ. Στουρνάρας για τους προστατευόμενους μάρτυρες στην υπόθεση Navartis

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 26 Μαϊ 2025 | 18:16

"Εκρηξη" του Αδωνι Γεωργιάδη στη δίκη της Novartis: "Άθλιοι, να ντρέπεσαι γι' αυτό που σε έκανε η μάνα σου"

Ο συνήγορος υπεράσπισης της "Αικατερίνης Κελέση" κινήθηκε κατά του Αδωνι Γεωργιάδη, πετώντας μάλιστα το μικρόφωνο στο πάτωμα

ΤΙ ΚΑΤΕΘΕΣΕ 22 Μαϊ 2025 | 18:55

Δίκη προστατευόμενων μαρτύρων Novartis: "Ήθελα να δείρω τον Τσίπρα στη Βουλή - Έπρεπε να τον μηνύσω" είπε ο Λοβέρδος

Ο Ανδρέας Λοβέρδος κατά την εξέτασή του από την υπεράσπιση είπε ότι θεωρεί τον πρώην πρωθυπουργό υπεύθυνο για όσα ψεύδη είχαν πει οι τότε προστατευόμενοι μάρτυρες

ΚΑΤΑΘΕΣΗ 19 Μαϊ 2025 | 17:46

Λοβέρδος για Novartis: Θέλανε να μείνει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ για 10 χρόνια- Έπρεπε να πάνε φυλακή οι πολιτικοί αντίπαλοι"

"Κυρία πρόεδρε είμαι μέχρι εδώ! Ελάτε στη θέση μου! Η ιστορία ήταν να μείνει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ για δέκα χρόνια" ξεκίνησε ο Ανδρέας Λοβέρδος.

ΣΤΟΝ ΠΟΤΑΜΟ ΧΑΝΤΣΟΝ 11 Απρ 2025 | 06:50

Νέα Υόρκη: Νεκρό στέλεχος της Siemens και η οικογένειά του μετά την πτώση ελικοπτέρου - Η στιγμή της συντριβής [βίντεο]

Τουριστικό ελικόπτερο που πραγματοποιούσε πτήση περιήγησης στη Νέα Υόρκη διαλύθηκε στον αέρα και συνετρίβη στον ποταμό Χάτσον

ΣΥΝΕΧΙΣΤΗΚΕ Η ΔΙΚΗ 10 Απρ 2025 | 19:14

Υπόθεση Novartis: Απορρίφθηκε η ένσταση των δύο προστατευόμενων μαρτύρων για παραγραφή των αδικημάτων τους

Το δικαστήριο έκανε δεκτή την ένσταση μόνο για τον τρίτο πρώην προστατευόμενο μάρτυρα Νίκο Μανιαδάκη, που κατηγορείται για επιμέρους πράξη - "Νιώθω δικαιωμένος" δήλωσε ο Δεστεμπασίδης

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ 06 Απρ 2025 | 14:48

Σκέρτσος: Τέμπη όπως Νοβάρτις - Πώς κατασκευάζεται μια πολιτική σκευωρία υπό το φως μιας εθνικής τραγωδίας

"Δεν έμαθαν τίποτα από τα λάθη τους και συνεχίζουν να βαδίζουν ακριβώς στον ίδιο αδιέξοδο δρόμο", λέει ο υπουργός Επικρατείας για την αντιπολίτευση.

ΝΕΑ ΑΝΑΒΟΛΗ 02 Απρ 2025 | 11:50

Novartis: Διακοπή για την Παρασκευή στη δίκη των πρώην προστατευόμενων μαρτύρων

Η δίκη, η οποία προσδιορίστηκε για σήμερα έπειτα από αναβολή στις 7 Μαρτίου, διακόπηκε για την Παρασκευή λόγω κωλύματος.

ΤΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ 18 Μαρ 2025 | 18:06

Η Siemens "κόβει" 6.000 θέσεις εργασίας παγκοσμίως - Περίπου οι μισές θα γίνουν στη Γερμανία

Η Siemens, η γερμανική εταιρία υψηλής τεχνολογίας απασχολεί περίπου 68.000 εργαζόμενους σε όλον τον κόσμο.

ΕΞΕΛΙΞΗ 07 Μαρ 2025 | 17:45

Για τις 2 Απριλίου αναβλήθηκε η δίκη των πρώην υπό προστασία μαρτύρων στην υπόθεση Novartis

Δικάζονται για ψευδείς καταθέσεις σε βάρος πολιτικών και άλλων προσώπων.

ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ 20 Ιαν 2025 | 10:53

Υπόθεση Σήφη Βαλυράκη: Αναβολή για τρίτη φορά στην εκδίκαση της υπόθεσης δολοφονίας με κατηγορούμενους δύο ψαράδες

Η δίκη αναβλήθηκε για τις 22 Σεπτεμβρίου 2025 έπειτα από αίτημα των δύο ψαράδων που είναι αντιμέτωποι με ανθρωποκτονία από πρόθεση από κοινού σε ήρεμη ψυχική κατάσταση.

14 Ιαν 2025 | 11:42

Novartis Hellas: Πολλαπλές διακρίσεις σε σημαντικούς θεσμούς

8 βραβεύσεις για την ανθρωποκεντρική προσέγγιση και τις καινοτόμες πρωτοβουλίες της εταιρείας, με κορυφαία την αναγνώριση ως "Patient Partnerships Company of the Year".

17 Δεκ 2025 | 12:41

Η Ευρώπη στραγγαλίζει το ίδιο της το μεγαλύτερο επίτευγμα

Γιατί η Ελλάδα μπορεί —και πρέπει— να ηγηθεί της επανεκκίνησης της Ενιαίας Αγοράς

17 Δεκ 2025 | 08:32

Το ντέρμπι Ανδρουλάκη με Τσίπρα

Το "πράγμα βρωμάει" που λένε, ακόμα και αν είσαι μεταξύ εκείνων, όπως εγώ, που περιμένεις την προεκλογική περίοδο για να τσεκάρεις τα νούμερα.

15 Δεκ 2025 | 07:50

Φρικτό μαχαίρι;

Τον είδα προχθές το βράδυ σε μια παρουσίαση βιβλίου. Κρατάει πιά μπαστουνάκι – τόσο άγαρμπος που ήταν μια ζωή απορώ πώς δεν βάζει διαρκώς τρικλοποδιές στον εαυτό του.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Π. ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 15 Δεκ 2025 | 06:05

Η κατάρα των εορτών

Η περίοδος των εορτών ενέχει υψηλό ρίσκο "χτυπήματος" και οι δημόσιοι χώροι συνάθροισης κατά την περίοδο των εορτών ακόμη υψηλότερο.

13 Δεκ 2025 | 10:40

Karma is a beach που λέει και η Τζάκρη

Αλλά φυσικά ο Νίκος Ανδρουλάκης- ως γνήσιος δημοσιογράφος- δεν θα άφηνε ποτέ την αλήθεια να χαλάσει μια ωραία ιστορία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έπρεπε να απολογηθεί για την κουμπαριά του με τον Φραπέ. Σωστά. Και μετά του ήρθε κατακέφαλα ο Λαμπράκης

10 Δεκ 2025 | 07:15

Η βία των αγροτών

Αν η οργή είναι όμως η αιτία της ωμής βίας, γιατί άραγε εκδηλώνεται κατ΄εξοχήν στην Κρήτη, αλλά όχι στα Τρίκαλα και την Καρδίτσα; Είναι άλλες οι ορμονικές διεργασίες στα παιδιά της λεβεντομάνας;

08 Δεκ 2025 | 07:47

Μήπως αδικούμε τον Αλέξη Τσίπρα;

Από όλες τις κριτικές που διάβασα για το βιβλίο του Αλέξη Τσίπρα, δυο βρήκα τις πιο ενδιαφέρουσες και πρωτότυπες.

08 Δεκ 2025 | 07:46

Χαμηλής ποιότητας δραστηριότητα

Μέρες τώρα τους λοιδορούν. Τους αντιμετωπίζουν ως και με οίκτο, σαν τις μωρές παρθένες που έφαγαν πόρτα στη γιορτή. Σαν τους φτωχούς συγγενείς που εξορίστηκαν στον εξώστη.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Π. ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 08 Δεκ 2025 | 06:10

Ο σύγχρονος ολοκληρωτικός πόλεμος

Εάν θέλουμε να είμαστε δίκαιοι, πάντως, θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι ο ολοκληρωτικός πόλεμος δεν ήταν πατέντα του Γκέμπελς –απλώς ο μοχθηρός Γιόζεφ επανέφερε στο ιστορικό προσκήνιο μια θηριωδία που βρισκόταν εν υπνώσει ή/και υπό καταστολή με κάτι ασπιρίνες σαν τις Συνθήκες της Γενεύης.

03 Δεκ 2025 | 12:09

Ο Τσίπρας και τα "σκληρά παιδιά"

Μένω έκπληκτος διαβάζοντας (παρά τα νεύρα μου) το βιβλίο του πρώην, και διαπιστώνοντας πόσο δεν έμαθε τίποτα απολύτως από την κρίση

02 Δεκ 2025 | 11:38

Ζούμε μια νέα φούσκα;

Αν – ή όταν -- το AI-com boom διορθωθεί απότομα, οι ΗΠΑ θα εξακολουθούν να διαθέτουν υποδομές και κεφάλαια για να επανεκκινήσουν την οικονομία

01 Δεκ 2025 | 07:17

Ο κανακάρης

Το γεγονός ότι ο Τσίπρας έγινε στα 40 του πρωθυπουργός και στα 51 του επιδιώκει, με αξιώσεις, την ολική επαναφορά του, θα έπρεπε να μας προβληματίσει όχι για τον ίδιο. Μα για την κοινωνία μας.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Π. ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 01 Δεκ 2025 | 06:06

Ανάθεμα τα τάλαρα

Στις ταινίες του Οικονομίδη είναι ολοφάνερο ότι οι βωμολοχίες χρησιμοποιούνται ως γρονθοκοπήματα (για την ακρίβεια, τα αντικαθιστούν) και αν έλειπαν αυτές ως καθαρτήρια αναχώματα, θα παρακολουθούσαμε "σπλάτερ" από το πρώτο πεντάλεπτο.

29 Νοε 2025 | 09:43

Η Μποφίλιου, ο Χατζιδάκης και το "ηθικό πλεονέκτημα" Τσίπρα

Έτσι είναι άμα είσαι με τον Άνθρωπο (το διόρθωσα σε Α κεφαλαίο για να ταιριάζει με το ύφος της Μποφίλιου) και παλεύεις για τα ιδανικά της αριστεράς.

26 Νοε 2025 | 07:19

Ο Αλέξης Τσίπρας, ο Βαρουφάκης και το παράδειγμα Πατέλη

Λέει πιθανώς και πολλά ψέματα στο βιβλίο του ο Αλέξης Τσίπρας, οι διαψεύσεις πέφτουν άλλωστε σαν τη βροχή, αλλά αν θέλουμε να είμαστε δίκαιοι, λέει και πολλές αλήθειες.

24 Νοε 2025 | 09:21

Όσο χειρότερα, τόσο καλύτερα

Η σημερινή καθήλωση της λεγόμενης Κεντροαριστεράς, η αδυναμία της να διεκδικήσει με αξιώσεις εκλογική νίκη, να πείσει ως κυβερνητική πρόταση, θυμίζει την κατάσταση του ίδιου χώρου κατά τη δεκαετία του 1950.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Π. ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 24 Νοε 2025 | 06:37

Μια ξεχωριστή μέρα

Είναι μια γιορτή για όσους επιθυμούν διακαώς να ζήσουν "απαλλαγμένοι από τις συμφορές της νοημοσύνης". Δεν είναι μια γιορτή για την "Αντιονέτα" και τον "Γκαμπριέλε".

22 Νοε 2025 | 12:51

Τα νεύρα του ΠΑΣΟΚ με τον Πρόεδρο

Την πραγματική πρόθεση ψήφου θα την ξέρουμε όταν προκηρυχθούν οι εκλογές ή τουλάχιστον γίνουν ορατό ενδεχόμενο. Και τότε θα δούμε ενδεχομένως πολύ διαφορετικά ποσοστά

19 Νοε 2025 | 11:40

Το κόμμα Καρυστιανού και ο Καραχάλιος

Θα το έμαθε πλέον για τα καλά και η Μαρία Καρυστιανού. Ωραία ιδέα το κόμμα, υπάρχει σίγουρα ρεύμα, αλλά θέλουν πολύ προσοχή οι συνεργάτες.

17 Νοε 2025 | 08:33

Στοιχήματα με πομπώδη ονόματα

"Η Ίρις και άλλοι δύο συμμαθητές της έχουν διαγνωστεί με ΔΕΠΥ. Ο Ορφέας και ο κολλητός του έχουν δυσλεξία. Το κοριτσάκι στο πίσω θρανίο υποψιαζόμαστε ότι βρίσκεται στο φάσμα."

ΓΡΑΦΕΙ Ο Π. ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 17 Νοε 2025 | 06:22

Το Πολυτεχνείο στη φορμόλη

Μόνο που, από χρονιά σε χρονιά και από επέτειο σε επέτειο, το Πολυτεχνείο θυμίζει όλο και πιο πολύ εκείνα τα φωτογραφικά ενσταντανέ που ανεβάζουμε στα social media, όποτε πεθαίνει μια σελέμπριτι. Υποτίθεται πως την ανεβάζουμε για να τιμήσουμε τη σελέμπριτι, αλλά –κακά τα ψέματα- την ανεβάζουμε για να μοστράρουμε εμάς δίπλα της.

15 Νοε 2025 | 15:06

Το περιστέρι στο μπαλκόνι του Αλέξη Τσίπρα

Το βιβλίο ξεκινάει με την παραίτηση του κ. Τσίπρα από πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την δραματική ήττα του στις εκλογές του 2023. Ο Αλέξης Τσίπρας ξυπνάει από έναν θόρυβο στο μπαλκόνι του λέει, και όταν βγαίνει έξω να δει τι συμβαίνει, ανακαλύπτει ότι ένα περιστέρι έχει εγκλωβιστεί εκεί και δεν μπορεί να φύγει.

12 Νοε 2025 | 08:23

Ο θυμωμένος Αντώνης Σαμαράς

Το υπό διαμόρφωση κόμμα Σαμαρά, θα κάνει αναμφίβολα ζημιά στη Νέα Δημοκρατία και θα περιορίσει τις πιθανότητες μιας νέας θητείας Μητσοτάκη.

10 Νοε 2025 | 08:02

Μουντρούχα τέχνη

"Ο συγγραφέας πρέπει να φωτίσει τον κόσμο από μιαν απροσδόκητη οπτική γωνία. Να πλάσει, αν έχει το χάρισμα, το δικό του σύμπαν και να μαγέψει τον αναγνώστη."

10 Νοε 2025 | 07:53

Μήπως είμαστε απατεώνες;

Άλλοι κοροϊδεύουν τις υπηρεσίες, βάζουν ψεύτικα στοιχεία, μερικοί δεν έχουν κάνει καν φορολογική δήλωση στη ζωή τους.

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 10 Νοε 2025 | 06:10

Η πίστη και η ευπιστία

Το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής άκουσα στο θυροτηλέφωνο τη γνώριμη πια φωνή της δικαστικής επιμελήτριας: "Θυμίστε μου σε ποιον όροφο είστε".

05 Νοε 2025 | 12:52

Τα συμπεράσματα από το "δράμα" των ΕΛΤΑ

Ποια είναι τα συμπεράσματα από το πολιτικό μελόδραμα που παίχτηκε με τα ΕΛΤΑ;

03 Νοε 2025 | 08:23

Κάποιος να σκίσει τη γάτα

Στην Κρήτη, το να ρισκάρεις κάθε τόσο -χωρίς λόγο- τη ζωή σου και τις ζωές των άλλων περνιέται για παλικαριά. Το να έχεις τον δικό σου "κώδικα τιμής", να διαιωνίζεις βεντέτες, να την ανάβεις σε όποιον θεωρείς ότι σε έθιξε, για μαγκιά.

03 Νοε 2025 | 07:02

Η Χρυσή Ζωή

Αν κατάλαβα καλά από τα πρακτικά της Βουλής, τα δημοκρατικά εύσημα που διεκδικεί η Ζωή Κωνσταντοπούλου, είναι οι αγώνες επί χούντας των γονέων της.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Π. ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 03 Νοε 2025 | 06:10

Σφαγές εκτός κάδρου

Οι σφαγές λάμβαναν χώρα τώρα, σήμερα, το σωτήριο έτος 2025, στο Σουδάν, σε έναν από εκείνους τους πολέμους που έχουμε συνηθίσει να αποκαλούμε "ξεχασμένους".

27 Οκτ 2025 | 09:18

Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να ζεις

Όποτε πιάνω ένα βιβλίο πρωτοεμφανιζόμενου ποιητή ή συγγραφέα, προσδοκώ να διαβάσω αριστουργηματικές σελίδες. Με την ίδια λαχτάρα πάω στο θέατρο, στο σινεμά, σε εκθέσεις.

ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 27 Οκτ 2025 | 06:13

Πόσο διεφθαρμένος αισθάνεσαι;

Εφόσον δυσκολευόμαστε να καταλήξουμε μεταξύ μας ποιος συμπολίτης μας είναι περισσότερο διεφθαρμένος από τον άλλον, ας στραφούμε προς τη ξένη διαιτησία

25 Οκτ 2025 | 08:50

Το μνημείο του άγνωστου ακτιβιστή

Αν υπάρχει μια απορία, είναι ποια ακριβώς ήταν η στόχευση του ΠΑΣΟΚ και γιατί συστρατεύθηκε ξανά, μαζί με τις δυνάμεις του αντισυστημισμού.

22 Οκτ 2025 | 09:30

Η προκλητική δήλωση του προκλητικού Τούρκου ΥΠΕΞ

Οι δηλώσεις ή καλύτερα η συνέντευξη του Χακάν Φιντάν έγινε δεκτή από τα Μέσα ενημέρωσης στην Ελλάδα, όπως συνήθως καταναλώνονται οι δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων.

20 Οκτ 2025 | 09:47

Το τέλος της εργασίας

Το πρόβλημα πάντως, προϊόντος του 21ο αιώνα, δεν είναι η εντατικοποίηση της εργασίας.

ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 20 Οκτ 2025 | 06:26

Η αδύνατη ειρήνη

Όλοι οι πόλεμοι –και ιδίως οι μακροχρόνιοι, εκείνοι που κακοφορμίζουν- συνιστούν μια δυσχερέστατη προς επίλυση εξίσωση, αλλά ειδικά η επίλυση της εξίσωσης Χαμάς – Ισραήλ δείχνει πραγματικά απίθανη.

18 Οκτ 2025 | 14:13

Η μόνη κρίση που δεν είδε ο Καραμανλής

Η μόνη κρίση που δεν μυρίστηκε ο Κώστας Καραμανλής ήταν η μεγαλύτερη κρίση που βίωσε η Ελλάδα από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά

15 Οκτ 2025 | 09:45

Η κατάληψη του μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη

Ο μόνος που δεν θέλησε να μετάσχει στον αχταρμά των έξαλλων αντιδράσεων ήταν ο Αλέξης Τσίπρας.

13 Οκτ 2025 | 09:31

Γελοίοι

Πώς ορίζω τη γελοιότητα; Ως απώλεια του μέτρου. Των ορίων.

ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 13 Οκτ 2025 | 06:24

Ο χρονοδιακόπτης της αξιοπρέπειας

Το 1999 ο Τσίπρας δεν είχε ακόμη αποφοιτήσει καν από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, μολονότι είχε ήδη θέσει τα γερά θεμέλια μιας πολιτικής καριέρας, εξαιρετικά ιδιότυπης, από πολλές απόψεις.

11 Οκτ 2025 | 10:23

Ο εκνευρισμός Ανδρουλάκη και η επιστροφή Τσίπρα

Αν το ΠΑΣΟΚ δεν καταφέρει να κουνήσει τη βελόνα και το υποψήφιο κόμμα Τσίπρα αποκτήσει υπόσταση, πώς θα απαντήσει ο Νίκος Ανδρουλάκης στο ενδεχόμενο της συνεργασίας τους;

08 Οκτ 2025 | 08:51

Θέλει να αφουγκραστεί την κοινωνία;

Παρά τις ήττες και τα χρόνια στην αντιπολίτευση, παρά το rebranding που υποτίθεται του σχεδίασε η εταιρεία δημοσίων σχέσεων που προσέλαβε, ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται στο κοινό του ίδιος και απαράλλαχτος.

06 Οκτ 2025 | 07:06

Ο Βασιλιάς είναι γυμνός και κουρασμένος

Μεγαλώνοντας, οι γωνίες σου αμβλύνονται. Όλο και σπανιότερα αναφωνείς ότι ο βασιλιάς είναι -σου φαίνεται έστω- γυμνός. Όχι απαραίτητα επειδή κοιτάς τη δουλειά ή το συμφέρον σου.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Π. ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 06 Οκτ 2025 | 06:05

Η δεκαετία που κουβαλάς

Καθένας από εμάς, ανάλογα με την ηλικία του, κουβαλάει στην καμπούρα του και άλλη δεκαετία. Για την ακρίβεια, κουβαλάμε στην καμπούρα μας όλες τις δεκαετίες που μας διαμόρφωσαν από τη γέννησή μας μέχρι σήμερα.

04 Οκτ 2025 | 09:16

Τι πήρε ακριβώς ο Ερντογάν;

Δεν έχω το ρεπορτάζ του Τούρκου συναδέλφου και δεν μπορώ να πάρω θέση, ούτως ή άλλως δεν έχει και πολύ μεγάλη σημασία για την αντιπολίτευση στην Αθήνα, ο δικός μας δυσκολεύεται ακόμα και να βγάλει φωτογραφία δίπλα-δίπλα με τον πλανητάρχη, σιγά μην τον δεχτεί στον Λευκό Οίκο ο Τραμπ.

ΜΑΝΟΛΗΣ ΚΑΨΗΣ 01 Οκτ 2025 | 06:49

Τα ήρεμα νερά και τα "νεύρα" Σαμαρά

Η Ελλάδα δεν υπέγραψε φιλία με την Τουρκία, αυτό φαίνεται άλλωστε επί του πεδίου, αλλά αποδέχθηκε όντως ένα μορατόριουμ στην αντιπαράθεση.

29 Σεπ 2025 | 07:17

Συγχωριανοί του ψεύτη βοσκού

Έτσι ο Διονύσης Σαββόπουλος, αποφαινόμαστε, είναι ο Μπομπ Ντύλαν της Ελλάδας. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ο δικός μας Ντε Γκωλ. Κι όποια γυναίκα δολοφονεί τα παιδιά της μια Μήδεια του σήμερα...

29 Σεπ 2025 | 06:28

Πότε θα πάει ο Μητσοτάκης στον Λευκό Οίκο

Λήξη συναγερμού; Όχι βέβαια. Τώρα θα αρχίσει η "μίρλα" για το γεγονός ότι ο Μητσοτάκης δεν έχει πάρει ακόμα πρόσκληση για τον Λευκό Οίκο, θα αρχίσει η γκρίνια για τα F35 που ο Τραμπ θέλει φαίνεται πάση θυσία να δώσει στον Ερντογάν.