Follow us

Ο μεγάλος χαμένος του Κυπριακού

Οι συζητήσεις για την επίλυση του Κυπριακού έχουν έναν χαμένο: Την Κύπρο.

Ο μεγάλος χαμένος του Κυπριακού

Οι συζητήσεις στο Όρος του Προσκυνητή στο Μοντ Πελεράν για την επίλυση του Κυπριακού και κυρίως η μη επίτευξη συμφωνίας επί των κριτηρίων του εδαφικού έχουν έναν χαμένο: την Κύπρο.

Αν και αυτή η προσπάθεια καταλήξει σε αποτυχία πάμε σε μια de facto διχοτόμηση του νησιού η οποία σε βάθος χρόνου μπορεί να μετατραπεί σε de iure.

Δύσκολα μπορεί να πιστέψει κανείς ότι οι συζητήσεις κόλλησαν στην επιστροφή 13.000 Ελληνοκυπρίων στις εστίες τους ή ακόμη και στο θέμα της Μόρφου ή στην απαίτηση της Αθήνας να συμφωνηθεί πριν τη διεξαγωγή πολυμερούς το καθεστώς των εγγυήσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Όλα τα παραπάνω είναι μεν σοβαρά αλλά συζητήσιμα αν οι συνομιλητές προσέλθουν στο τραπέζι με διάθεση συμφωνίας.

Το πιο πιθανό είναι ότι η Άγκυρα εκτιμά ότι ακόμη κι αν δεν επιλυθεί το Κυπριακό εκείνη δεν έχει να χάσει τίποτε. Το αντίθετο μάλιστα: θα συνεχίσει να έχει στην κατοχή της το 37% του εδάφους της μεγαλονήσου και φυσικά τον απόλυτο πολιτικό έλεγχό του.

Αποδεικνύεται έτσι για μία ακόμη φορά πως όταν ένα πρόβλημα διαιωνίζεται η επίλυσή του καθίσταται όλο και πιο δύσκολη. Πολλώ δε μάλλον το Κυπριακό όπου πέρασαν 42 χρόνια από τη μαύρη επέτειο της Τουρκικής εισβολής στο νησί.

Και το ερώτημα είναι απλό: τι κάνουμε τώρα; Οι επιλογές είναι συγκεκριμένες, η εξής μία: Ελλάδα και Κύπρος να προσέλθουν σε μια πολυμερή έχοντας από πριν συμφωνήσει σε μια πρόταση επί των κριτηρίων του εδαφικού και του καθεστώτος των εγγυήσεων, την οποία θα έχουν προηγουμένως κοινωνήσει στον ΟΗΕ.

Μία πρόταση όπου θα καταβάλλεται μία ακόμη προσπάθεια για την επίτευξη συμφωνίας. Το που μπορεί να κάνουν πίσω Αθήνα και Λευκωσία έχει γραφτεί, δεν παραβιάζουμε κλειστές θύρες. Για παράδειγμα ούτε η Ελλάδα, ούτε η Τουρκία μπορούν να παραμείνουν εγγυήτριες δυνάμεις της νέας οντότητας που θα προκύψει. Μπορούν όμως άλλοι, π.χ. το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, η ή η Ε.Ε. έδαφος της οποίας άλλωστε θα αποτελεί το νησί. Σε αυτό θα επιμείνω για έναν σοβαρό λόγο: Διότι λόγω της εκ περιτροπής προεδρίας και του δικαιώματος βέτο είναι κεφαλαιώδους σημασία η Άγκυρα και η Ελλάδα να μην έχουν λόγο στη λήψη των αποφάσεων. Αλλιώς θα προκύψει ακυβερνησία.

Για το θέμα των κριτηρίων του εδαφικού αρκεί να θυμηθούμε ότι συζητάμε για ένα ποσοστό της τάξεως του 28,5% υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση τη στιγμή που σήμερα η τελευταία κατέχει το 37% του νησιού. Άλλωστε ένας από τους στόχος της επανένωσης του νησιού είναι η όσμωση μεταξύ των κατοίκων να οδηγήσει στην επιστροφή στις εστίες τους όποιων το επιθυμούν. Είναι κάτι που θα το αναλάβει η ζωή και η καθημερινότητα όπως γίνεται πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις. Αρκεί οι πολίτες να αφεθούν να αποφασίζουν και να συναποφασίζουν ελεύθεροι και μακριά από σκοπιμότητες, συμφέροντα, εθνικισμούς και άσκοπους και επιζήμιους βερμπαλισμούς.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Το Art Explora Festival φέρνει ένα δεκαήμερο γεμάτο τέχνη στο λιμάνι του Πειραιά

Το πρώτο πλωτό μουσείο στον κόσμο κάνει στάση στον Πειραιά και παρουσιάζει ένα πλούσιο πρόγραμμα.

29 Σεπ 2025 | 07:17

Συγχωριανοί του ψεύτη βοσκού

Έτσι ο Διονύσης Σαββόπουλος, αποφαινόμαστε, είναι ο Μπομπ Ντύλαν της Ελλάδας. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ο δικός μας Ντε Γκωλ. Κι όποια γυναίκα δολοφονεί τα παιδιά της μια Μήδεια του σήμερα...

29 Σεπ 2025 | 06:28

Πότε θα πάει ο Μητσοτάκης στον Λευκό Οίκο

Λήξη συναγερμού; Όχι βέβαια. Τώρα θα αρχίσει η "μίρλα" για το γεγονός ότι ο Μητσοτάκης δεν έχει πάρει ακόμα πρόσκληση για τον Λευκό Οίκο, θα αρχίσει η γκρίνια για τα F35 που ο Τραμπ θέλει φαίνεται πάση θυσία να δώσει στον Ερντογάν.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Π. ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 29 Σεπ 2025 | 06:10

Dark Tourism

Δημιουργός και αποκλειστικός διαχειριστής της εν λόγω ιστοσελίδας είναι ένας Γερμανός, ο Peter Hohenhaus, ένας πανεπιστημιακός που, κατά δήλωσή του, εγκατέλειψε νωρίς-νωρίς την ακαδημαϊκή του σταδιοδρομία.

24 Σεπ 2025 | 07:52

Η "κατάληψη" στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη

Υποθέτω έχει να κάνει και με την αδυναμία της αντιπολίτευσης να δημιουργήσει ένα αντικυβερνητικό ρεύμα και κίνημα και να δώσει μορφή και περιερχόμενο στον αγώνα τους. Στον αγώνα τους να φύγει επιτέλους ο Μητσοτάκης.

22 Σεπ 2025 | 09:56

Ένα φωτεινό πολιτιστικό γεγονός

Και όμως. Με την έξοδο από τα μνημόνια, η εντόπια βιβλιοπαραγωγή επανήλθε σταδιακά στα προ της κρίσης επίπεδα.

ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 22 Σεπ 2025 | 06:15

Το δράμα του πολυεκατομμυριούχου

Πώς θα ήταν ένας κόσμος δίχως καθόλου ενσυναίσθηση; Σίγουρα θα ήταν ένας κόσμος όπου δεν θα ήθελα να ζήσω ή όπου δεν θα ήθελαν να ζήσουν τα παιδιά μας.

ΜΑΝΟΛΗΣ ΚΑΨΗΣ 20 Σεπ 2025 | 13:26

Ο Ανδρέας Λοβέρδος στο ΚΚΜ

Το ερώτημα παραμένει: Γιατί όλοι φεύγουν από το ΠΑΣΟΚ και δεν έχουμε ούτε έναν να έκανε την αντίστροφη πορεία;

ΜΑΝΟΛΗΣ ΚΑΨΗΣ 17 Σεπ 2025 | 08:03

Πλέον δεν είναι ούτε δημοκράτης ούτε απλά δεξιός

Η αλήθεια είναι ότι τώρα πλέον είναι απλά νεκρός. Ούτε δημοκράτης, ούτε απλά δεξιός. Μακαρίτης.

15 Σεπ 2025 | 07:55

Βαθιά Αμερική

Μπορεί η βαθιά Αμερική να ορίσει τις τύχες του πλανήτη, κατά τον τρόπο που ένας καρκίνος μέχρι να ξεπεραστεί, αποσυντονίζει, βασανίζει τον άνθρωπο; Όλα δείχνουν πως ναι.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Π. ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 15 Σεπ 2025 | 06:15

Η ιδεολογία του δολοφόνου

Είναι οι δολοφόνοι εκ προοιμίου "δεξιοί" ή εκ προοιμίου "αριστεροί", όπως θέλουν να μας πείσουν οι εκ διαμέτρου αντίθετες πολιτικές παρατάξεις;

ΚΑΤΑΜΕΣΤΟ ΤΟ ΚΑΛΛΙΜΑΡΜΑΡΟ 14 Σεπ 2025 | 13:18

"Απόλυτη" και κάτι παραπάνω

Η Άννα Βίσση απέδειξε για ακόμα μια φορά γιατί παραμένει η "Απόλυτη Ελληνίδα Σταρ", ίσως... και κάτι παραπάνω.

13 Σεπ 2025 | 12:37

Η πρώτη δημοσκόπηση

Το πιο χαρακτηριστικό νούμερο από τη δημοσκόπηση, είναι αυτό για την "ικανοποίηση" από τις παροχές που ανακοινώθηκαν στην ΔΕΘ. Οι μισοί από εκείνους που εκτιμούν ότι θα έχουν όφελος από τη μείωση της φορολογίας, δηλώνουν ταυτόχρονα ότι δεν είναι ικανοποιημένοι από τα μέτρα. Γιατί; Γιατί δεν τους αρέσει η κυβέρνηση είναι η απάντηση.

10 Σεπ 2025 | 07:52

Ο πάντα προκλητικός Άδωνις Γεωργιάδης

O Γεωργιάδης ήταν προκλητικός. Προκλητικός που ακύρωσε την επίσκεψή του στο νοσοκομείο της Δράμας, προκλητικός και με τα όσα είπε μετά για τα επεισόδια στην είσοδο του νοσοκομείου πριν από την άφιξή του.

08 Σεπ 2025 | 07:44

Και πάλι όλοι μαζί

Γιατί τα σημερινά ζευγάρια αποφεύγουν -συχνά τρέμουν στο ενδεχόμενο- να γίνουν γονείς; Η προφανής απάντηση αφορά στο κόστος ζωής.

08 Σεπ 2025 | 06:05

Τα λείψανα του Αγίου Λαζάρου

Η βιβλιογραφία γύρω από την εμπορία "ιερών λειψάνων" εμπλουτίστηκε σε σημείο ώστε να αδυνατούμε να την εξαντλήσουμε στο πλαίσιο ενός σύντομου κειμένου.

06 Σεπ 2025 | 09:44

Δημογραφικό: Να ξυπνήσουμε γιατί χανόμαστε (Τάσος Γιαννίτσης)

Διαβάζοντας την εισήγηση για το δημογραφικό πρόβλημα που έκανε ο Τάσος Γιαννίτσης στην επετειακή εκδήλωση για τα 51 χρόνια του ΠΑΣΟΚ (και μπράβο τους για την ιδέα), σε πιάνει η ψυχή σου.

03 Σεπ 2025 | 07:15

Στην Αξιώτισσα στη Νάξο

Όποτε βλέπω σε ταβέρνα ή εστιατόριο, πανό, αφίσες και λοιπά πολιτικά μηνύματα, τα οποία "μοστράρει" ο ιδιοκτήτης πιστεύοντας προφανώς ότι με τον τρόπο αυτό επηρεάζει πεινασμένες συνειδήσεις, απλώς αποχωρώ.