Follow us

O νεοναζί της διπλανής πόρτας

Ζουν ανάμεσά μας. Είναι περίπου 1 στους 10 Ελληνες.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
O νεοναζί της διπλανής πόρτας

Ζουν ανάμεσά μας. Τους συναντάς στη γειτονιά, στη δουλειά, στο χώρο που διασκεδάζεις. Είναι περίπου 1 στους 10 Ελληνες. Ο λόγος για τους υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής, η οποία κινείται σε σταθερά υψηλά δημοσκοπικά επίπεδα όσες αποκαλύψεις κι αν γίνονται για τα έργα και τις ημέρες της.

Το κύμα των “αγανακτισμένων”, η διχαστική ρητορεία και τα κυρήγματα μίσους της αντιμνημονιακής εποχής, ήταν το γόνιμο έδαφος για να βγούν οι νεοναζί από τις κρυψώνες τους και να αποκτήσουν πολιτική υπόσταση. Πολλοί έσπευσαν να εξηγήσουν την άνοδό της, αποδίδοντάς την στην κρίση που παρέσυρε κάποιους σε ακραίες επιλογές. Παραμύθια! Η συνέχεια αποδεικνύει ότι δεν παρασύρθηκαν. Ψήφισαν συνειδητά και συνεχίζουν να το κάνουν. Δεν τους πτόησαν ούτε η δολοφονία του Παύλου Φύσσα, ούτε τα τάγματα εφόδου, ούτε τα βίντεο με τους αγκυλωτούς σταυρούς και τα ναζιστικά εμβατήρια. Μην κρυβόμαστε! Ενα κομμάτι της κοινωνίας μας είναι φασίστες (ασχέτως τι ψήφιζαν πριν επιλέξουν την Χρυσή Αυγή). Δεν ανέχονται την άλλη άποψη, θεωρούν ότι όποιος διαφωνεί μαζί τους είναι προδότης και υπηρετεί ξένα συμφέροντα, δεν τους αρέσει η δημοκρατία, μισούν τις πατρίδες των άλλων. Και δεν χρειαζόταν η Χρυσή Αυγή για να προπαγανδίσει αυτές τις απόψεις. Το έκαναν άλλοι με την ισοπέδωση των πάντων, την προβολή λαϊκίστικων και εθνικιστικών συνθημάτων και διαφόρων ειδών συνομωσιολογικών θεωριών.

Η Χρυσή Αυγή θέρισε αυτό που έσπειραν κάποιοι (πολιτικοί, δηνοσιογράφοι, ακαδημαϊκοί). Μερικές φορές δυσκολεύεσαι να ξεχωρίσεις θέσεις της σε κεντρικά ζητήματα, από εκείνες άλλων κομμάτων. Τίνος ήταν η θέση “άμεση καταγγελία του Μνημονίου, απαλλαγή της οικονομίας μας από τις θλιβερές του επιπτώσεις και συνολική διαγραφή του παράνομου και επαχθούς χρέους της χώρας”; Είναι βασική θέση της Χρυσής Αυγής. Οπως και η πρόταση “να απαλλαγούμε άμεσα από τους πράκτορες και τους υπηρέτες ξένων συμφερόντων που συναποτελούν το σύστημα εξουσίας της μεταπολίτευσης”. Οταν τα παραπάνω γίνονται κυριάρχες απόψεις, δεν αποτελούν γόνιμο “πολιτικό βιότοπο” για να ευδοκιμήσει η Χρυσή Αυγή;

Το ίδιο ισχύει κι όταν η πολιτική αντιπαράθεση διεξάγεται πάνω στο απλουστευτικό σχήμα ” ο καλός λαός και οι κακές ελίτ”, που αποτελεί την επιτομή του λαϊκισμού.

Η κοινωνία αποτελείται από έντιμους, απατεώνες, εργατικούς, τεμπέληδες, εθνικιστές, κοσμοπολίτες, έξυπνους, βλάκες, ανοιχτόμυαλους, ιδεοληπτικούς, άθεους, θρησκόληπτους, αριστερούς, δεξιούς, απολιτίκ.... Εμεις πιθανόν να κατατάσσουμε τους εαυτούς μας και τους φίλους μας σε αυτούς που έχουν όλα τα προτερήματα, όπως κι άλλοι να μας κατατάσσουν σε εκείνους που έχουν όλα τα ελαττώματα. Η ανοχή στην διαφορετικότητα, η τήρηση των κανόνων, η κατοχύρωση και ο σεβασμός των δικαιωμάτων, η ισχυροποίηση των θεσμών, ο σεβασμός στην αρχή της πλειοψηφίας είναι βασικές αρχές λειτουργίας μιας δημοκρατικής κοινωνίας. Κάποιοι συμπολίτες μας δεν τα δέχονται. Επιθυμούν την αναμόρφωση της κοινωνίας αποκλειστικά με βάση τις δικές τους θέσεις. Στο όνομα των υψηλων ιδανικών είναι έτοιμοι να αποδεχθούν ακόμη και τα χειρότερα εγκλήματα. Θεωρούν δε όσους διαφωνούν μαζί τους κι είναι αντίθετοι στα σχέδια τους “εχθρούς”, “προδότες”, “πουλημένους” κλπ. Ας ρίξουμε μια ματιά στην ιστορία του 20ου αιώνα.

Ολοκληρωτικά καθεστώτα είχαν λαϊκή έγκριση, στο όνομα της κοινωνικής αναμόρφωσης και της νέας κοινωνίας που θα έφτιαχναν, απαλλαγμένης από το διαφορετικό και τους εχθρούς στο εσωτερικό της.

Η Χρυσή Αυγή δεν αντιμετωπίζεται με αντιφασιστικά συνθήματα που συνοδεύονται από φασιστική συμπεριφορά. Τότε της δίνεται “πολιτικό οξυγόνο”. Αντιμετωπίζεται με ισχυροποίηση των δημοκρατικών κανόνων, σεβασμό στην αντίθετη άποψη και επίδειξη δημοκρατικής αντίληψης σε κάθε εκδήλωσή μας. Μόνο έτσι θα γυρίσει εκεί που βρισκόταν κι εκεί που ανήκει: στο περιθώριο.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Ένας θρύλος της φωτογραφίας έρχεται για πρώτη φορά στην Αθήνα, με μια δωρεάν έκθεση που δε χάνεται

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 28 Φεβρουαρίου, στις 20:30, στους Παλιούς Φούρνους της Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων, παρουσία του ίδιου του καλλιτέχνη.

Η ΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΗΣ 16 Δεκ 2025 | 15:45

Δίκη Χ.Α: Καταπέλτης η εισαγγελέας - "Ο Λαγός ήξερε για την επίθεση στον Φύσσα, ήταν υπόλογος στον Μιχαλολιάκο"

Κατά την Εισαγγελέα η δολοφονία Φύσσα ήταν το σοκαριστικό τέλος μίας σειράς αιματηρών περιστατικών που χρεώνονται στην τοπική οργάνωση της Νίκαιας

ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΗ ΑΓΟΡΕΥΣΗ 15 Δεκ 2025 | 13:34

Νέο εισαγγελικό ράπισμα στη δίκη της Χρυσής Αυγής: "Κίνητρό τους το φυλετικό μίσος - Δράση εγκληματικής οργάνωσης"

Για δεύτερη ημέρα συνεχίζεται η αγόρευση της εισαγγελέα στο πενταμελές Εφετείο - "Όσο λιγότερες αναστολές έχεις τόσο ανεβαίνεις στην ιεραρχία".

ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ 12 Δεκ 2025 | 12:30

Δίκη Χρυσής Αυγής: "Εγκληματική οργάνωση με ναζιστική ιδεολογία, αυτό ήταν το κίνητρό τους", είπε η εισαγγελέας

Η κ. Στεφανάτου είπε επίσης ότι η Χρυσή Αυγή δεν είναι κόμμα αλλά εγκληματική οργάνωση, σημειώνοντας ότι το κόμμα ήταν "βιτρίνα" για να ενδυθεί η "δράση και ο ακτιβισμός".

"ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ" 12 Δεκ 2025 | 11:17

"Στη φυλακή οι εγκληματίες της Χρυσής Αυγής": Συγκέντρωση έξω από το Εφετείο - Αγόρευση της εισαγγελέως [βίντεο]

Εκπρόσωποι φορέων, συνδικάτων, συλλογικοτήτων και κομμάτων έχουν συγκεντρωθεί από τις 08:30 το πρωί στο σημείο.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ 12 Δεκ 2025 | 07:52

Σήμερα η εισαγγελική αγόρευση στη δευτεροβάθμια δίκη της Χρυσής Αυγής - Σωματεία και φορείς έξω από το Εφετείο

Με την πρόταση της εισαγγελέα Κυριακής Στεφανάτου ξεκινά το τελικό στάδιο της πολύχρονης δίκης, μετά από σχεδόν 200 συνεδριάσεις.

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ 01 Δεκ 2025 | 19:50

Νεοναζιστικό υλικό και οπλοστάσιο στην Ισπανία: Έφοδος και συλλήψεις της αμερικανικής οργάνωσης The Base [βίντεο]

Η "The Base" έχει χαρακτηριστεί ως τρομοκρατική οργάνωση από την ΕΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τον Καναδά, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία

ΣΤΙΣ 12/12 Η ΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΣ 31 Οκτ 2025 | 18:45

Δίκη Χ.Α: "Ταλαίπωρο" είπε τον Ρουπακιά ο Λαγός - "Συγγνώμη, δεν ήθελα να σκοτώσω", δήλωσε ο φονιάς του Φύσσα

Αναφερόμενος στην επίθεση σε βάρος των Αιγυπτίων ψαράδων το 2012, ο Γιάννης Λαγός τη χαρακτήρισε "μια από τις μεγαλύτερες αλητείες που έχουν συμβεί ποτέ"

ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΜΕΝΟΣ ΣΕ 13 ΧΡΟΝΙΑ 31 Οκτ 2025 | 16:32

Ηλίας Κασιδιάρης: Η δολοφονία Φύσσα δολοφόνησε και τη Χρυσή Αυγή και εμένα που είμαι έξι χρόνια φυλακή

"Πέντε φορές έχω καταδικάσει την δολοφονία Φύσσα", είπε ο Ηλίας Κασιδιάρης στην απολογία του στο δικαστήριο

ΣΕ ΔΕΥΤΕΡΟ ΒΑΘΜΟ 31 Οκτ 2025 | 13:59
ΤΙ ΚΑΤΕΘΕΣΕ 08 Οκτ 2025 | 16:02

Δίκη Χρυσής Αυγής: Η σύζυγος του Μιχαλολιάκου αρνήθηκε ότι ήταν μέλος της οργάνωσης - Ένταση με Λαγό

Η Ελένη Ζαρούλια, έχοντας πίσω της στο ακροατήριο τη Μάγδα Φύσσα, επανέλαβε πως η ίδια και ο σύζυγος της πληροφορήθηκαν για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα την επομένη ημέρα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΤΗΣ 02 Οκτ 2025 | 18:35

Η Μάγδα Φύσσα καταγγέλλει ότι την εξύβρισε χυδαία υποστηρικτής της Χρυσής Αυγής στο Εφετείο

Οι συνήγοροι της οικογένειας κατήγγειλαν λεκτική επίθεση στην Μάγδα Φύσσα από υποστηρικτή της Χρυσής Αυγής

ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΠΟΥ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΕ ΤΗ ΧΩΡΑ 18 Σεπ 2025 | 10:00

Εκδηλώσεις μνήμης στην 12η επέτειο από τη δολοφονία Φύσσα - Ποιοι δρόμοι και σταθμοί του μετρό κλείνουν

Οι εκδηλώσεις μνήμης για τη μαύρη επέτειο των 12 χρόνων της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα.

ΣΚΛΗΡΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 13 Σεπ 2025 | 14:26

Δυσαρέσκεια της οικογένειας Φύσσα για την αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Η εγκληματική ναζιστική οργάνωση δεν έχει εξαλειφθεί

"Οι αποφυλακίσεις καταδικασμένων για διεύθυνση ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης [...] δημιουργούν επικίνδυνες συνθήκες για την ελληνική κοινωνία" αναφέρει μεταξύ άλλων η οικογένεια του Παύλου Φύσσα.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΦΕΤΩΝ ΛΑΜΙΑΣ 12 Σεπ 2025 | 16:01

Νίκος Μιχαλολιάκος: Αποφυλακίστηκε ο πρώην αρχηγός της Χρυσής Αυγής - Για λόγους υγείας

Ο Νίκος Μιχαλολιάκος θα παραμείνει στο σπίτι του στην Πεύκη και θα δίνει το "παρών" στο οικείο αστυνομικό τμήμα κάθε μήνα για τα επόμενα τρία χρόνια.

"ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΩΞΗ" 29 Αυγ 2025 | 13:37

ΚΚΕ εναντίον Ζωής που μήνυσε την Κανέλλη: "Αξιοθρήνητη πράξη, έκανε τα γλυκά μάτια στη Χρυσή Αυγή"

Το ΚΚΕ τονίζει ότι η μήνυση της Ζωής Κωνσταντοπούλου κατά της Λιάνας Κανέλλη συνιστά "πολιτική δίωξη, δεν έχει καμία υπόσταση και θα πέσει στο κενό".

ΕΧΕΙ ΞΕΣΠΑΣΕΙ ΔΙΑΜΑΧΗ 22 Αυγ 2025 | 19:07

Γερμανός νεοναζί καταδικάστηκε για υποκίνηση μίσους και… άλλαξε φύλο ζητώντας να εκτίσει την ποινή σε γυναικεία φυλακή

Τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης αμφισβήτησαν το κατά πόσον η αλλαγή της Λίμπιχ ήταν ειλικρινής, καθώς ως Sven Liebich είχε προβεί σε ομοφοβικές απόψεις

ΠΑΡΟΥΣΑ Η ΜΑΓΔΑ ΦΥΣΣΑ 10 Ιουλ 2025 | 13:51

Συγκέντρωση του ΚΚΕ στον Άρειο Πάγο κατά της αποφυλάκισης των στελεχών της Χρυσής Αυγής [εικόνες]

Η Μάγδα Φύσσα χαιρέτισε τη συγκέντρωση και ευχαρίστησε την ΚΝΕ για την κινητοποίηση.

ΤΙ ΕΚΡΙΝΑΝ ΟΙ ΔΙΚΑΣΤΕΣ 03 Ιουλ 2025 | 18:09

Χρυσή Αυγή: Αποφυλακίζονται οι Χρήστος Παππάς και Ηλίας Παναγιώταρος

Σε βάρος τους επιβλήθηκαν οι περιοριστικοί όροι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης μία φορά το μήνα σε αστυνομικό τμήμα, της περιοχής τους

ΤΟ ΣΚΕΠΤΙΚΟ 30 Ιουν 2025 | 21:24

Ηλίας Κασιδιάρης: Η εισαγγελέας Εφετών προτείνει την αποφυλάκισή του

Συγκεκριμένα, η εισαγγελέας προτείνει την αποφυλάκιση του χρυσαυγίτη Κασιδιάρη με περιοριστικούς όρους

Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ 19 Ιουν 2025 | 19:30

Κώστας Μπαρμπαρούσης: Ένοχος αλλά ατιμώρητος για το αδίκημα των προπαρασκευαστικών πράξεων εσχάτης προδοσίας

Ο καταδικασμένος πλέον πρωτόδικα, σε 6 χρόνια κάθειρξης για την εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή, βρέθηκε αντιμέτωπος με το κακούργημα που τον έφερε σήμερα στο εδώλιο, με αφορμή ομιλία του στη Βουλή το 2018

ΤΑ ΕΙΠΕ ΟΛΑ 15 Μαϊ 2025 | 19:10

Αυτό είναι το email της μητέρας που αποκάλυψε την Εθνικιστική Νεολαία Θεσσαλονίκης- "Τα παιδιά μας κινδυνεύουν από νεοναζί"

Έδωσε όλα τα στοιχεία, τα ονόματα και τα τηλέφωνα που σύλλεξε για να ταυτοποιηθούν τα μέλη της ομάδας στο Telegram οπού επικοινωνούσαν οι συλληφθέντες.

ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ 14 Απρ 2025 | 20:03

Θεσσαλονίκη: Έρευνα της ΕΛΑΣ στα γραφεία της Χρυσής Αυγής - Κατασχέθηκε υπολογιστής και έντυπο υλικό

Σύμφωνα με πληροφορίες η έρευνα στα γραφεία της Χρυσής Αυγής έγινε από την Κρατική Ασφάλεια, παρουσία δικαστικού λειτουργού.

23 Μαρ 2025 | 13:13

Τι ωθεί το εκλογικό σώμα της Ευρώπης σε ακροδεξιά κόμματα; - Δύο ειδικοί Βέλγοι αναλυτές εξηγούν

Η λαϊκίστικη ευρωπαϊκή ακροδεξιά και τα κόμματα που την αντιπροσωπεύουν αποκτούν πλέον δύναμη και παίρνουν πρόσωπο κανονικότητας.

ΜΠΟΛΤΣΑΝΟ 12 Φεβ 2025 | 21:54

Φρίκη στην Ιταλία: 15χρονος νεοναζί ετοιμαζόταν να δολοφονήσει άστεγο

Τα μέλη της νεοναζιστικής ομάδας είχαν συμφωνήσει να οργανώσουν μια "εβδομάδα τρόμου". Να δολοφονήσουν, έναν μετανάστη ή έναν άστεγο και να αναρτήσουν το βίντεο.

ΣΤΟ STAR 10 Φεβ 2025 | 21:27

Λάρισα: Τι λέει ο διαπραγματευτής της ΕΛΑΣ που μίλησε με τον 60χρονο- Η κίνηση που έκανε για να προκαλέσει να τον πυροβολήσουν

Ο διαπραγματευτής της ΕΛΑΣ, ο οποίος συνομιλούσε με τον μακελάρη επί επτάμιση ώρες, περιέγραψε τις δραματικές στιγμές.

05 Φεβ 2026 | 07:11

Το Σύνταγμα και οι αντιρρήσεις

Η αντίδραση ορισμένων στην ιδέα της αναθεώρησης του Συντάγματος μου θύμισε τον καθηγητή Φυσικής στο Γυμνάσιο. Όταν μας έβαζε άσκηση και μας σήκωνε στον πίνακα, ήταν απίστευτα φορτικός και πιεστικός.

04 Φεβ 2026 | 19:57

Το ευρώ ως stress test κράτους

Η Βουλγαρία, η Πολωνία και το ελληνικό μάθημα των διαχρονικών παθογενειών που δεν πρέπει να ξεχάσουμε

02 Φεβ 2026 | 07:25

Φυσάμε το γιαούρτι

Βρέχει. Ουρούν τα αγγελούδια, όπως λέει μια φίλη μου. Ανέκαθεν ουρούσαν. Για αυτό και οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν από τα αρχαία χρόνια, από την Κίνα του 1000 π.Χ., ομπρέλες.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Π. ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 02 Φεβ 2026 | 06:10

Η κληρονομιά του Καραγάτση

Ομολογώ ευθύς εξαρχής ότι ο Μ. Καραγάτσης είναι από τους πλέον "εθιστικούς" Νεοέλληνες πεζογράφους, από εκείνους που οι Αγγλοσάξονες αποκαλούν page turner: έτσι και ξεκινήσεις να διαβάζεις ένα βιβλίο τους, είναι σχεδόν αδύνατον να το παρατήσεις στη μέση.

31 Ιαν 2026 | 09:11

Μόνο στην Ελλάδα

Σε ποια χώρα του κόσμου ή τουλάχιστον της Ευρώπης, ένα εργατικό δυστύχημα, όπως το τραγικό που συνέβη στη Βιολάντα, μετατρέπεται αμέσως σε αντικείμενο οξύτατης πολιτικής αντιπαράθεσης;

29 Ιαν 2026 | 14:34

Από τα Ίμια του 1996 στη Γροιλανδία του 2026: όταν οι συμμαχίες δεν εγγυώνται πια

Οι κανόνες, το ΝΑΤΟ και το υπαρξιακό δίλημμα της Ελλάδας στον νέο πολυκεντρικό κόσμο ισχύος

28 Ιαν 2026 | 07:56

Όταν ήρθε στο μέιλ μου αυτό το κείμενο

Εγινα συνδρομητής στο Kyiv Independent- ένα αγγλόφωνο, ηλεκτρονικό μέσο ενημέρωσης της Ουκρανίας- όχι γιατί ήθελα να διαβάσω περισσότερα για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

27 Ιαν 2026 | 07:18

Όλα λάθος

Η ομιλία του πρωθυπουργού του Καναδά Μαρκ Κάρνεϊ στο Νταβός εντυπωσίασε. Καταχειροκροτήθηκε από όσους αντιδρούν λόγω, έργω ή διανοία στον αυταρχισμό -πήγα να γράψω "στην αλητεία"- του Τραμπ.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Π. ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 26 Ιαν 2026 | 06:39

Η εκδίκηση του Χριστόδουλου

Είναι η γλυκιά εκδίκηση του Χριστόδουλου, σερβιρισμένη σε κρύο πιάτο; Πες το κι έτσι.

21 Ιαν 2026 | 07:36

Η ελληνική εκδίκηση

Χρόνια τώρα η Ελλάδα δεν προσπαθεί να πείσει το ΝΑΤΟ ότι το άρθρο 5 της Σύμβασης πρέπει να διαβάζεται και να ερμηνεύεται πιο διασταλτικά;

20 Ιαν 2026 | 15:50

Η Ευρώπη χωρίς πυξίδα: Ένας κομπάρσος στον κόσμο του Τραμπ και το ελληνικό τίμημα

Γροιλανδία, κυριαρχία, νέο-μερκαντιλισμός και το βαθύτερο ρήγμα στην ιστορία του ΝΑΤΟ

19 Ιαν 2026 | 07:17

Η ήττα των σκληρών των μπλόκων

Αυτή τη φορά δεν πήγε καλά. Ίσως θα έπρεπε να το φανταστούν όμως οι αγροτοσυνδικαλιστές.

19 Ιαν 2026 | 07:15

Χυδαίες λέξεις, χυδαίοι άνθρωποι

Υπήρχε ένας πολιτικός που λεγόταν Ευάγγελος Γιαννόπουλος. Έλαμψε ο Ευάγγελος Γιαννόπουλος από τη δεκαετία του 1970 ως πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και στη συνέχεια ως υπουργός των κυβερνήσεων Ανδρέα Παπανδρέου και Κώστα Σημίτη.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Π. ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 19 Ιαν 2026 | 06:10

Η ελευθερία να μιλάς χωρίς να ακούγεσαι

Καθημερινά αναρίθμητοι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο δεν εμπιστεύονται πια τη "γυμναστική της μνήμης", που είναι η γραφή, αλλά χτυπούν νωχελικά μερικά πλήκτρα [...] και ρωτούν το Chat-GPT κυριολεκτικά για τα πάντα

14 Ιαν 2026 | 07:51

Ένα είναι το νέο κόμμα

Επιτέλους έχουμε μια γεύση από το ιδεολογικό στίγμα του νέου κόμματος Καρυστιανού και μια γεύση από το κυβερνητικό της πρόγραμμα, το οποίο θυμίζω επεξεργάζονται Σοφοί.

12 Ιαν 2026 | 08:38

Το ραβδί στο σακίδιο

Σήμερα η ράβδος του στρατάρχη του "αντισυστήματος" έχει περάσει στα χέρια της Μαρίας Καρυστιανού.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Π. ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 12 Ιαν 2026 | 06:08

Οι εχθροί του Θεού

Πρώτα αυτοανακηρύσσεσαι "εκπρόσωπος του Θεού". Είναι σημαντικό να προλάβεις και να αυτοανακηρυχθείς πρώτος, προτού σκάσει μύτη κι άλλος "εκπρόσωπος" στην πιάτσα.

10 Ιαν 2026 | 13:36

Ο Νικόλας Φαραντούρης σε νέες περιπέτειες

Πέρασε λέει πρώτα από τα γραφεία των υπουργών της ΝΔ, μετά "τριβόταν" με το ΠΑΣΟΚ, μετά αγάπησε τον Αλέξη Τσίπρα, μετά έγινε Κασσελακικός και τώρα φλερτάρει με το κόμμα Καρυστιανού

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΜΟΝΙΜΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ 09 Ιαν 2026 | 15:24

Mercosur: "Πράσινο φως" από την ΕΕ για τη συμφωνία έπειτα από 25 χρόνια διαπραγματεύσεων - Ο ρόλος της Μελόνι

Τη συμφωνία με τις χώρες της Mercosur ενέκριναν κατά πλειοψηφία τα κράτη μέλη της ΕΕ

07 Ιαν 2026 | 13:07

Ο "Καποδίστριας" και η Ελλάδα του 2026- Γιατί οι παθογένειες επιστρέφουν

Η ταινία "Καποδίστριας" του Γιάννη Σμαραγδή, δεν είναι απλώς μια ιστορική αναπαράσταση. Μπορεί να λειτουργήσει ως αφετηρία πολιτικού αναστοχασμού:

07 Ιαν 2026 | 07:28

Η Βενεζουέλα είναι μόνο η αρχή

Καθόλου παράδοξο που τα άκουσε και ο δικός μας λοιπόν που ξέχασε το διεθνές δίκαιο και μας ενημέρωσε ότι θα σχολιάσει τη νομιμότητα των ενεργειών της διοίκησης Τραμπ "εν ευθέτω χρόνω" και με ψυχραιμία, μην τυχόν και αδικήσει τους ανθρώπους με μια βιαστική δήλωση.

05 Ιαν 2026 | 08:50

Από τον ρεαλισμό στον κυνισμό

Οι ηγέτες όμως του δημοκρατικού κόσμου τι πρέπει να κάνουν; Πώς να αντιδράσουν στην γκανγκστερική συμπεριφορά του Προέδρου των ΗΠΑ; Εδώ σε θέλω…

ΓΡΑΦΕΙ Ο Π. ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 05 Ιαν 2026 | 07:13

Ο Λευκός Οίκος στα χρόνια του FAFO

Ήδη από την πρώτη του θητεία, αλλά κυρίως από τη δεύτερη, ο Ντόναλντ Τραμπ έδειξε με κάθε δυνατό τρόπο ότι είναι θερμός θιασώτης του δόγματος "δίκαιο μέσω ισχύος"

03 Ιαν 2026 | 08:39

Το τέλος των "ήρεμων νερών"

Αρχισαν ήδη οι απολογισμοί και τα μνημόσυνα για τα ήρεμα νερά.

31 Δεκ 2025 | 08:51

Ποιος θέλει την καταστροφή του πρωτογενούς τομέα;

Η ερώτηση ποιος θέλει την καταστροφή των αγροτών συνέχιζε να μου ακούγεται παράλογη, σαν μια ακόμα θεωρία συνωμοσίας, αλλά οι συνομιλητές μου δεν ήταν παράλογοι. Μάλλον μιλούσαμε διαφορετική γλώσσα.

29 Δεκ 2025 | 07:29

Ευτυχισμένο το 1978

Σπανίως συναντούσες οικογένειες να ομονοούν ιδεολογικά. Κάποιος ήταν δεξιός, ίσως και βασιλόφρων, αν και η συνομοταξία εκείνη έφθινε μετά τον κόλαφο στο δημοψήφισμα του 1974.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Π. ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 29 Δεκ 2025 | 06:10

Η δολοφονία της Ιστορίας

Εκ πρώτης όψεως, ο "Καποδίστριας" του Γιάννη Σμαραγδή σεναριακά κινείται κάπου ενδιάμεσα στους θαυματουργικούς υπαινιγμούς του "Νεκταρίου" και στη θαυματουργική ευκοιλιότητα του "Παϊσίου".

27 Δεκ 2025 | 11:27

Το αβέβαιο νέο έτος

Η αλήθεια είναι ότι όλες οι προβλέψεις έχουν μια σειρά από προβλήματα, άλλα μικρότερα και άλλα μεγαλύτερα. Μεταξύ αυτών και το ότι σπανίως πέφτουν μέσα. Και αυτό ισχύει και για τις προβλέψεις που μοιάζουν αυτονόητες, όπως ότι από τις επόμενες εκλογές δε θα προκύψει κυβέρνηση και η χώρα θα είναι "μη διακυβερνήσιμη"

24 Δεκ 2025 | 18:08

Αγωνιστικούς χαιρετισμούς στον Κώστα Ανεστίδη

Ακόμα και όταν εκδηλώνονται σαφέστατα παραβατικές συμπεριφορές, η κυβέρνηση είναι "με το σεις και με το σας". Καθόλου παράδοξο, αν λάβουμε υπόψιν ότι οι αγρότες (και) στις τελευταίες εκλογές ψήφισαν πλειοψηφικά τη Νέα Δημοκρατία και η κυβέρνηση δεν έχει την πολυτέλεια να θυσιάσει τις όποιες προσβάσεις έχει- ή της έχουν απομείνει καλύτερα- σε αυτό το εκλογικό κοινό.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Π. ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 22 Δεκ 2025 | 06:05

Τι μας λένε τα άστρα για το 2026

Μονάχα στον δικό μας γαλαξία, τον περίφημο Milky Way, υπολογίζεται ότι υπάρχουν διακόσια δισεκατομμύρια άστρα, με πολλά από αυτά να έχουν το δικό τους πλανητικό σύστημα.

20 Δεκ 2025 | 11:58

Πολιτική ιδιορρυθμία ή κάτι άλλο;

Ορισμένοι εκφράζουν επιφυλάξεις για τις προοπτικές ενός κόμματος που έχει μοναδική ατζέντα την απόδοση δικαιοσύνης στην υπόθεση των Τεμπών- που στην περίπτωση της Μαρίας Καρυστιανού σημαίνει αποδοχή των θεωριών για το παράνομο φορτίο.

17 Δεκ 2025 | 12:41

Η Ευρώπη στραγγαλίζει το ίδιο της το μεγαλύτερο επίτευγμα

Γιατί η Ελλάδα μπορεί —και πρέπει— να ηγηθεί της επανεκκίνησης της Ενιαίας Αγοράς

17 Δεκ 2025 | 08:32

Το ντέρμπι Ανδρουλάκη με Τσίπρα

Το "πράγμα βρωμάει" που λένε, ακόμα και αν είσαι μεταξύ εκείνων, όπως εγώ, που περιμένεις την προεκλογική περίοδο για να τσεκάρεις τα νούμερα.

15 Δεκ 2025 | 07:50

Φρικτό μαχαίρι;

Τον είδα προχθές το βράδυ σε μια παρουσίαση βιβλίου. Κρατάει πιά μπαστουνάκι – τόσο άγαρμπος που ήταν μια ζωή απορώ πώς δεν βάζει διαρκώς τρικλοποδιές στον εαυτό του.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Π. ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 15 Δεκ 2025 | 06:05

Η κατάρα των εορτών

Η περίοδος των εορτών ενέχει υψηλό ρίσκο "χτυπήματος" και οι δημόσιοι χώροι συνάθροισης κατά την περίοδο των εορτών ακόμη υψηλότερο.

13 Δεκ 2025 | 10:40

Karma is a beach που λέει και η Τζάκρη

Αλλά φυσικά ο Νίκος Ανδρουλάκης- ως γνήσιος δημοσιογράφος- δεν θα άφηνε ποτέ την αλήθεια να χαλάσει μια ωραία ιστορία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έπρεπε να απολογηθεί για την κουμπαριά του με τον Φραπέ. Σωστά. Και μετά του ήρθε κατακέφαλα ο Λαμπράκης

10 Δεκ 2025 | 07:15

Η βία των αγροτών

Αν η οργή είναι όμως η αιτία της ωμής βίας, γιατί άραγε εκδηλώνεται κατ΄εξοχήν στην Κρήτη, αλλά όχι στα Τρίκαλα και την Καρδίτσα; Είναι άλλες οι ορμονικές διεργασίες στα παιδιά της λεβεντομάνας;

08 Δεκ 2025 | 07:47

Μήπως αδικούμε τον Αλέξη Τσίπρα;

Από όλες τις κριτικές που διάβασα για το βιβλίο του Αλέξη Τσίπρα, δυο βρήκα τις πιο ενδιαφέρουσες και πρωτότυπες.

08 Δεκ 2025 | 07:46

Χαμηλής ποιότητας δραστηριότητα

Μέρες τώρα τους λοιδορούν. Τους αντιμετωπίζουν ως και με οίκτο, σαν τις μωρές παρθένες που έφαγαν πόρτα στη γιορτή. Σαν τους φτωχούς συγγενείς που εξορίστηκαν στον εξώστη.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Π. ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 08 Δεκ 2025 | 06:10

Ο σύγχρονος ολοκληρωτικός πόλεμος

Εάν θέλουμε να είμαστε δίκαιοι, πάντως, θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι ο ολοκληρωτικός πόλεμος δεν ήταν πατέντα του Γκέμπελς –απλώς ο μοχθηρός Γιόζεφ επανέφερε στο ιστορικό προσκήνιο μια θηριωδία που βρισκόταν εν υπνώσει ή/και υπό καταστολή με κάτι ασπιρίνες σαν τις Συνθήκες της Γενεύης.

03 Δεκ 2025 | 12:09

Ο Τσίπρας και τα "σκληρά παιδιά"

Μένω έκπληκτος διαβάζοντας (παρά τα νεύρα μου) το βιβλίο του πρώην, και διαπιστώνοντας πόσο δεν έμαθε τίποτα απολύτως από την κρίση

02 Δεκ 2025 | 11:38

Ζούμε μια νέα φούσκα;

Αν – ή όταν -- το AI-com boom διορθωθεί απότομα, οι ΗΠΑ θα εξακολουθούν να διαθέτουν υποδομές και κεφάλαια για να επανεκκινήσουν την οικονομία

01 Δεκ 2025 | 07:17

Ο κανακάρης

Το γεγονός ότι ο Τσίπρας έγινε στα 40 του πρωθυπουργός και στα 51 του επιδιώκει, με αξιώσεις, την ολική επαναφορά του, θα έπρεπε να μας προβληματίσει όχι για τον ίδιο. Μα για την κοινωνία μας.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Π. ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 01 Δεκ 2025 | 06:06

Ανάθεμα τα τάλαρα

Στις ταινίες του Οικονομίδη είναι ολοφάνερο ότι οι βωμολοχίες χρησιμοποιούνται ως γρονθοκοπήματα (για την ακρίβεια, τα αντικαθιστούν) και αν έλειπαν αυτές ως καθαρτήρια αναχώματα, θα παρακολουθούσαμε "σπλάτερ" από το πρώτο πεντάλεπτο.

29 Νοε 2025 | 09:43

Η Μποφίλιου, ο Χατζιδάκης και το "ηθικό πλεονέκτημα" Τσίπρα

Έτσι είναι άμα είσαι με τον Άνθρωπο (το διόρθωσα σε Α κεφαλαίο για να ταιριάζει με το ύφος της Μποφίλιου) και παλεύεις για τα ιδανικά της αριστεράς.

26 Νοε 2025 | 07:19

Ο Αλέξης Τσίπρας, ο Βαρουφάκης και το παράδειγμα Πατέλη

Λέει πιθανώς και πολλά ψέματα στο βιβλίο του ο Αλέξης Τσίπρας, οι διαψεύσεις πέφτουν άλλωστε σαν τη βροχή, αλλά αν θέλουμε να είμαστε δίκαιοι, λέει και πολλές αλήθειες.

24 Νοε 2025 | 09:21

Όσο χειρότερα, τόσο καλύτερα

Η σημερινή καθήλωση της λεγόμενης Κεντροαριστεράς, η αδυναμία της να διεκδικήσει με αξιώσεις εκλογική νίκη, να πείσει ως κυβερνητική πρόταση, θυμίζει την κατάσταση του ίδιου χώρου κατά τη δεκαετία του 1950.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Π. ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 24 Νοε 2025 | 06:37

Μια ξεχωριστή μέρα

Είναι μια γιορτή για όσους επιθυμούν διακαώς να ζήσουν "απαλλαγμένοι από τις συμφορές της νοημοσύνης". Δεν είναι μια γιορτή για την "Αντιονέτα" και τον "Γκαμπριέλε".

22 Νοε 2025 | 12:51

Τα νεύρα του ΠΑΣΟΚ με τον Πρόεδρο

Την πραγματική πρόθεση ψήφου θα την ξέρουμε όταν προκηρυχθούν οι εκλογές ή τουλάχιστον γίνουν ορατό ενδεχόμενο. Και τότε θα δούμε ενδεχομένως πολύ διαφορετικά ποσοστά

19 Νοε 2025 | 11:40

Το κόμμα Καρυστιανού και ο Καραχάλιος

Θα το έμαθε πλέον για τα καλά και η Μαρία Καρυστιανού. Ωραία ιδέα το κόμμα, υπάρχει σίγουρα ρεύμα, αλλά θέλουν πολύ προσοχή οι συνεργάτες.

17 Νοε 2025 | 08:33

Στοιχήματα με πομπώδη ονόματα

"Η Ίρις και άλλοι δύο συμμαθητές της έχουν διαγνωστεί με ΔΕΠΥ. Ο Ορφέας και ο κολλητός του έχουν δυσλεξία. Το κοριτσάκι στο πίσω θρανίο υποψιαζόμαστε ότι βρίσκεται στο φάσμα."

ΓΡΑΦΕΙ Ο Π. ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 17 Νοε 2025 | 06:22

Το Πολυτεχνείο στη φορμόλη

Μόνο που, από χρονιά σε χρονιά και από επέτειο σε επέτειο, το Πολυτεχνείο θυμίζει όλο και πιο πολύ εκείνα τα φωτογραφικά ενσταντανέ που ανεβάζουμε στα social media, όποτε πεθαίνει μια σελέμπριτι. Υποτίθεται πως την ανεβάζουμε για να τιμήσουμε τη σελέμπριτι, αλλά –κακά τα ψέματα- την ανεβάζουμε για να μοστράρουμε εμάς δίπλα της.

15 Νοε 2025 | 15:06

Το περιστέρι στο μπαλκόνι του Αλέξη Τσίπρα

Το βιβλίο ξεκινάει με την παραίτηση του κ. Τσίπρα από πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την δραματική ήττα του στις εκλογές του 2023. Ο Αλέξης Τσίπρας ξυπνάει από έναν θόρυβο στο μπαλκόνι του λέει, και όταν βγαίνει έξω να δει τι συμβαίνει, ανακαλύπτει ότι ένα περιστέρι έχει εγκλωβιστεί εκεί και δεν μπορεί να φύγει.

12 Νοε 2025 | 08:23

Ο θυμωμένος Αντώνης Σαμαράς

Το υπό διαμόρφωση κόμμα Σαμαρά, θα κάνει αναμφίβολα ζημιά στη Νέα Δημοκρατία και θα περιορίσει τις πιθανότητες μιας νέας θητείας Μητσοτάκη.

10 Νοε 2025 | 08:02

Μουντρούχα τέχνη

"Ο συγγραφέας πρέπει να φωτίσει τον κόσμο από μιαν απροσδόκητη οπτική γωνία. Να πλάσει, αν έχει το χάρισμα, το δικό του σύμπαν και να μαγέψει τον αναγνώστη."

10 Νοε 2025 | 07:53

Μήπως είμαστε απατεώνες;

Άλλοι κοροϊδεύουν τις υπηρεσίες, βάζουν ψεύτικα στοιχεία, μερικοί δεν έχουν κάνει καν φορολογική δήλωση στη ζωή τους.

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 10 Νοε 2025 | 06:10

Η πίστη και η ευπιστία

Το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής άκουσα στο θυροτηλέφωνο τη γνώριμη πια φωνή της δικαστικής επιμελήτριας: "Θυμίστε μου σε ποιον όροφο είστε".

05 Νοε 2025 | 12:52

Τα συμπεράσματα από το "δράμα" των ΕΛΤΑ

Ποια είναι τα συμπεράσματα από το πολιτικό μελόδραμα που παίχτηκε με τα ΕΛΤΑ;

03 Νοε 2025 | 08:23

Κάποιος να σκίσει τη γάτα

Στην Κρήτη, το να ρισκάρεις κάθε τόσο -χωρίς λόγο- τη ζωή σου και τις ζωές των άλλων περνιέται για παλικαριά. Το να έχεις τον δικό σου "κώδικα τιμής", να διαιωνίζεις βεντέτες, να την ανάβεις σε όποιον θεωρείς ότι σε έθιξε, για μαγκιά.

03 Νοε 2025 | 07:02

Η Χρυσή Ζωή

Αν κατάλαβα καλά από τα πρακτικά της Βουλής, τα δημοκρατικά εύσημα που διεκδικεί η Ζωή Κωνσταντοπούλου, είναι οι αγώνες επί χούντας των γονέων της.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Π. ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 03 Νοε 2025 | 06:10

Σφαγές εκτός κάδρου

Οι σφαγές λάμβαναν χώρα τώρα, σήμερα, το σωτήριο έτος 2025, στο Σουδάν, σε έναν από εκείνους τους πολέμους που έχουμε συνηθίσει να αποκαλούμε "ξεχασμένους".

27 Οκτ 2025 | 09:18

Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να ζεις

Όποτε πιάνω ένα βιβλίο πρωτοεμφανιζόμενου ποιητή ή συγγραφέα, προσδοκώ να διαβάσω αριστουργηματικές σελίδες. Με την ίδια λαχτάρα πάω στο θέατρο, στο σινεμά, σε εκθέσεις.

ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 27 Οκτ 2025 | 06:13

Πόσο διεφθαρμένος αισθάνεσαι;

Εφόσον δυσκολευόμαστε να καταλήξουμε μεταξύ μας ποιος συμπολίτης μας είναι περισσότερο διεφθαρμένος από τον άλλον, ας στραφούμε προς τη ξένη διαιτησία

25 Οκτ 2025 | 08:50

Το μνημείο του άγνωστου ακτιβιστή

Αν υπάρχει μια απορία, είναι ποια ακριβώς ήταν η στόχευση του ΠΑΣΟΚ και γιατί συστρατεύθηκε ξανά, μαζί με τις δυνάμεις του αντισυστημισμού.

22 Οκτ 2025 | 09:30

Η προκλητική δήλωση του προκλητικού Τούρκου ΥΠΕΞ

Οι δηλώσεις ή καλύτερα η συνέντευξη του Χακάν Φιντάν έγινε δεκτή από τα Μέσα ενημέρωσης στην Ελλάδα, όπως συνήθως καταναλώνονται οι δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων.

20 Οκτ 2025 | 09:47

Το τέλος της εργασίας

Το πρόβλημα πάντως, προϊόντος του 21ο αιώνα, δεν είναι η εντατικοποίηση της εργασίας.

ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 20 Οκτ 2025 | 06:26

Η αδύνατη ειρήνη

Όλοι οι πόλεμοι –και ιδίως οι μακροχρόνιοι, εκείνοι που κακοφορμίζουν- συνιστούν μια δυσχερέστατη προς επίλυση εξίσωση, αλλά ειδικά η επίλυση της εξίσωσης Χαμάς – Ισραήλ δείχνει πραγματικά απίθανη.

18 Οκτ 2025 | 14:13

Η μόνη κρίση που δεν είδε ο Καραμανλής

Η μόνη κρίση που δεν μυρίστηκε ο Κώστας Καραμανλής ήταν η μεγαλύτερη κρίση που βίωσε η Ελλάδα από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά

15 Οκτ 2025 | 09:45

Η κατάληψη του μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη

Ο μόνος που δεν θέλησε να μετάσχει στον αχταρμά των έξαλλων αντιδράσεων ήταν ο Αλέξης Τσίπρας.

13 Οκτ 2025 | 09:31

Γελοίοι

Πώς ορίζω τη γελοιότητα; Ως απώλεια του μέτρου. Των ορίων.

ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 13 Οκτ 2025 | 06:24

Ο χρονοδιακόπτης της αξιοπρέπειας

Το 1999 ο Τσίπρας δεν είχε ακόμη αποφοιτήσει καν από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, μολονότι είχε ήδη θέσει τα γερά θεμέλια μιας πολιτικής καριέρας, εξαιρετικά ιδιότυπης, από πολλές απόψεις.

11 Οκτ 2025 | 10:23

Ο εκνευρισμός Ανδρουλάκη και η επιστροφή Τσίπρα

Αν το ΠΑΣΟΚ δεν καταφέρει να κουνήσει τη βελόνα και το υποψήφιο κόμμα Τσίπρα αποκτήσει υπόσταση, πώς θα απαντήσει ο Νίκος Ανδρουλάκης στο ενδεχόμενο της συνεργασίας τους;