Ο παρεξηγημένος λωτός

Ακόμη και εμείς οι λωτοφάγοι δεν έχουμε τόσο κοντή μνήμη

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Τίμιο φρούτο. Θρεπτικό. Και παρεξηγημένο. Κανένας δεν έχει αποδείξει επιστημονικά ότι προκαλεί λήθη. Προσωπικά, είμαι λωτοφάγος. Σέβομαι την επιταγή του πρωθυπουργού. Αλλά ακόμη και εμείς οι λωτοφάγοι δεν έχουμε τόσο κοντή μνήμη όσο ενδεχομένως θα ήθελε ο κ. Τσίπρας.

«Δεν θα αφήσουμε τη λήθη να μας παρασύρει. Δεν θα γίνουμε λωτοφάγοι. Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τις αιτίες και τα πρόσωπα που οδήγησαν τη χώρα στα μνημόνια». Αυτό είπε, μεταξύ άλλων, στο διάγγελμα του ο πρωθυπουργός. Παρατήρηση πρώτη. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να αντιληφθούμε τι έφταιξε και φτάσαμε εδώ που φτάσαμε. Να αναλογιστούμε τις ευθύνες μας. Να μην κάνουμε τα ίδια λάθη. Ποτέ ξανά. Να μην εμπιστευθούμε λαϊκιστές πολιτικούς. Να μην ενδώσουμε στις σειρήνες του ρουσφετιού και του πελατειακού Κράτους. Το μοντέλο πάνω στο οποίο γιγαντώθηκε η ευημερία μας στηρίχθηκε σε πήλινες βάσεις. Και κατέρρευσε σαν πύργος από τραπουλόχαρτα.

Παρατήρηση δεύτερη. Ο διαχωρισμός αιτιών και συνεπειών είναι αναγκαίος. Η κρίση έφερε τα μνημόνια. Η δαιμονοποίηση των προγραμμάτων στήριξης της ελληνικής οικονομίας, ιδιαίτερα όταν γίνεται από έναν πρωθυπουργό που εφάρμοσε ένα πολύ σκληρό 3ο Μνημόνιο, είναι τουλάχιστον φαιδρή. Είναι προφανές ότι ο κ. Τσίπρας καταφεύγει σε αυτή την πρακτική για να τονίσει την επιτυχία της περίφημης εξόδου από τα μνημόνια. Δίχως, όμως, να μπορεί ούτε στο ελάχιστο να περιγράψει τί ευεργετικό θα προκύψει για τους πολίτες από το τέλος των μνημονίων. Με νέα μέτρα να έχουν ήδη νομοθετηθεί, με υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα που στραγγαλίζουν την αναπτυξιακή δυναμική της Ελλάδας και μια σειρά από περικοπές και μειώσεις σε συντάξεις και αφορολόγητο δεν υπάρχει ούτε χώρος ούτε χρόνος για πανηγυρισμούς. Παρατήρηση τρίτη.

Ανάμεσα στο παρελθόν και το μέλλον, οι πολίτες οφείλουν να κοιτούν μπροστά. Να μην ξεχνούν αλλά, ταυτόχρονα, να αποφασίζουν με γνώμονα το αύριο. Είναι χρέος τους απέναντι στις γενιές που πέρασαν αλλά και απέναντι στις γενιές που έρχονται. Όταν ένας ηγέτης δεν έχει κανένα όραμα για το μέλλον, νομοτελειακά βρίσκει πολιτικο καταφύγιο στο παρελθόν. Δεν το κάνει από επιλογή. Όταν μπορούσε να μοιράσει ελπίδα, το όχι και τόσο μακρινό 2015, ο κ. Τσίπρας το έκανε χωρίς καμία φειδώ. Έταξε τα πάντα στους πάντες. Και σήμερα, που κυβερνά, πληρώνει ακριβά το τίμημα της αθέτησης των υποσχέσεών του.

Στις επερχόμενες εκλογές, οι Έλληνες καλούμαστε να αποφασίσουμε έαν θα επιτρέψουμε στο παρελθόν μας να μας κρατήσει πίσω ή εάν θα επιδείξουμε την ωριμότητα που απαιτείται για να αναζητήσουμε ένα καλύτερο αύριο για τους πολλούς. 

Ο λωτός είναι απλώς ένα φρούτο.  Οι συμβολισμοί που τοποθετούν το παρελθόν πιο ψηλά από το μέλλον δεν παράγουν λύσεις. Αντίθετα, οδηγούν σε αδιέξοδα και συντηρούν ένα φαύλο κύκλο εσωστρέφειας που μόνο διαιώνιση της κρίσης έχει φέρει ως τώρα στον τόπο.

 

* Ο Γιάννης-Αλέξανδρος Ιωαννίδης είναι δημοσιογράφος 

 

------

Στην ιστοσελίδα μας φιλοξενούνται όλες οι απόψεις που σέβονται τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τον πολιτισμό και την αισθητική. Οι γνώμες των αρθρογράφων είναι ενυπόγραφες και προσωπικές και δεν ταυτίζονται απαραίτητα με την άποψη του TheToc.gr.

ΜΕΤΑ ΤΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΜΕ ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΡΟΦΟ 25 Φεβ 2020 | 16:01

Ενταση στη ΑΣΟΕΕ- Κλειστή η Πατησίων

70 άτομα έστησαν οδόφραγμα στην Πατησίων

25 Φεβ 2020 | 11:25

Η επιδημία πανικού...

Η επιδημία πανικού...

17 Φεβ 2020 | 12:38

Αρμοί και συνειρμοί

Αντί για θεσμούς, συζητάμε για "αρμούς" και περίεργους συνειρμούς.

17 Φεβ 2020 | 12:28

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα αλλάξει ποτέ - Αυτός είναι...

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα αλλάξει ποτέ. Αυτός είναι...

17 Φεβ 2020 | 12:01

Ρατσισμός διπλανής πόρτας

Η ταμίας έμεινε με τον τσίγκινο τουπέ της κορώνα στην φριζέ κόμη.

12 Φεβ 2020 | 13:00

Ο μεγαλύτερος εχθρός

Πάντα στο μότο "Να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα".

11 Φεβ 2020 | 19:10

Γιατί τα Όσκαρ ήταν φέτος διαφορετικά

Το Κομμουνιστικό Μανιφέστο στην απονομή, τα ταξικά "Παράσιτα" τα βραβεία

05 Φεβ 2020 | 11:11

Ζούμε μια τραγωδία (και δεν το ξέρουμε)

Προς το παρόν ο Μητσοτάκης, παίζει χωρίς αντίπαλο.

03 Φεβ 2020 | 17:41

Ο "καλός", ο "κακός" και ο Ερντογάν...

Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ένα ατύχημα.

03 Φεβ 2020 | 17:41

Σημειώσεις ενός άμπαλου

Εάν διεξαγόταν σχετικός διαγωνισμός, θα διεκδικούσα με αξιώσεις, το πιστεύω, τον