Follow us

O χειμώνας αναμένεται δυσκολότερος, Κυριάκο...

Πριν ένα χρόνο περίπου (στις 25 Νοεμβρίου του 2020) στην έρευνα της MRB η Νέα Δημοκρατία στην πρόθεση ψήφου έφτανε στο 37,6%, σημειώνοντας μια διαφορά 15,9% από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ποσοστό του οποίου ήταν στο 21,7%.

Χρήστος Χωμενίδης
ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΧΩΜΕΝΙΔΗς
Κώστας Στούπας

1) O χειμώνας αναμένεται δυσκολότερος, Κυριάκο…
Πριν ένα χρόνο περίπου (στις 25 Νοεμβρίου του 2020) στην έρευνα της MRB η Νέα Δημοκρατία στην πρόθεση ψήφου έφτανε στο 37,6%, σημειώνοντας μια διαφορά 15,9% από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ποσοστό του οποίου ήταν στο 21,7%.

Στην τελευταία δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας στις 19 Σεπτεμβρίου η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 34,6% και ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί με 23,7%. Η διαφορά είχε περιοριστεί στο 10,9%.

Στο διάστημα αυτό η Ν.Δ. έχει χάσει περί τις 3 μονάδες ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κερδίσει 2. Ανάλογες σε γενικές γραμμές είναι και οι μεταβολές και οι τάσεις που καταγράφονται και στις άλλες δημοσκοπήσεις αυτής της περιόδου.

Η απώλεια 3 μονάδων σε διάστημα ενός χρόνου περίπου ενώ έχουν προηγηθεί σημαντικές ανατροπές δεν μπορεί να θεωρηθεί υπερβολική. Ούτε η λίγο πάνω από τα όρια του στατιστικού λάθους άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ όμως μπορεί να θεωρηθεί πως αποτελεί ανατροπή του σκηνικού.

Παρ’ όλα αυτά η διαφορά των 16 μονάδων περίπου περιορίστηκε κατά 30% στις 11.

Το τελευταίο δεκάμηνο αποδείχτηκε διαβρωτικό για την κυβέρνηση γιατί επλήγη σε καίρια μέτωπα τα οποία διαχειριζόταν με επιτυχία.

Ποια ήταν αυτά;

α) Η διαχείριση της πανδημίας όπου μέχρι πέρυσι τον χειμώνα κατά την κορύφωση του δεύτερου κύματος τα πήγαινε καλύτερα από τον μέσο όρο της Ε.Ε. χάρη στην έγκαιρη αντίδραση με το καθολικό οριζόντιο κλείδωμα την Άνοιξη του 2020.

Στο τρίτο κύμα ο έλεγχος άρχισε να χάνεται ενώ η διαχείριση των μαζικών κινητοποιήσεων στη συνέχεια δεν απέδωσε τα αναμενόμενα. Η κατάσταση επιδεινώθηκε το καλοκαίρι με την Ελλάδα να υστερεί από τον μέσο όρο της Ε.Ε. στο ποσοστό εμβολιασμού του πληθυσμού.

β) Η διαχείριση των πυρκαγιών του Καλοκαιριού ανέδειξε για άλλη μια φορά τη σαθρή αποτελεσματικότητα του κρατικού μηχανισμού ο οποίος έχει δομηθεί με "πελατοτειοκεντρικά" "δημοσιοϋπαλληλικά" κριτήρια.

γ) Ο ανασχηματισμός στη συνέχεια συμπλήρωσε την εικόνα της επιστροφής στη βαλκανική πραγματικότητα όπου τα επικοινωνιακά κριτήρια διαχείρισης της κομματικής συσπείρωσης και αντιπαράθεσης υπερίσχυσαν αυτών της αρωγής ενός επιτελικού αποτελεσματικού κράτους και αξιοκρατίας. Η περίπτωση Αποστολάκη ήταν το κερασάκι στην τούρτα. Αυτό που έμεινε σαν κεντρική ιδέα είναι πως όπως στις "μπανανίες" αρκεί η εύνοια ενός οικονομικού παράγοντα για να γίνει κάποιος από επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων μέχρι Υπουργός υπό οποιαδήποτε κυβέρνηση.

δ) Εν αντιθέσει με το καλοκαίρι και τον χειμώνα του 2020 που υπήρξε η μεγαλύτερη ελληνοτουρκική αντιπαράθεση των τελευταίων δεκαετιών από τον Έβρο μέχρι το Καστελόριζο και την Κρήτη φέτος παρατηρήθηκε νηνεμία. Το 2020 η αντιμετώπιση των τουρκικών μεθοδεύσεων και προκλήσεων ήταν επιτυχής και έδωσε πόντους στην κυβέρνηση στο εσωτερικό αλλά και αναβάθμισε την αξιοπιστία της χώρας.

Οι απώλειες της κυβέρνησης παρά τα σοβαρά ολισθήματα στη διαχείριση καίριων θεμάτων μπορεί να θεωρηθούν μικρές όπως πενιχρά μπορεί να θεωρηθούν και τα κέρδη της αντιπολίτευσης.

Τούτο όμως μπορεί να αποδειχτεί πρόσκαιρο. Υπάρχουν ρωγμές στα ύφαλα του κυβερνητικού σκάφους τα οποία αν υπάρξει θαλασσοταραχή θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε ρήγματα και το σκάφος να αρχίσει να βάζει νερά.

Στην τελευταία έρευνα της MRB π.χ. ενώ η πρόθεση ψήφου, όπως αναφέραμε, είναι στο 34,6%, στην ερώτηση αν τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τα προβλήματα της κοινωνίας μόνο το 30,4% απαντά θετικά ή μάλλον θετικά.

Στην ερώτηση αν ο ανασχηματισμός ήταν στην σωστή ή μάλλον στη σωστή κατεύθυνση, μόνο το 25,1% απαντά θετικά. Τα αποτελέσματα των ερευνών ίσως ήταν ακόμη χειρότερα για την κυβέρνηση αν της αντιπολίτευσης ηγούνταν κάποιο πρόσωπο λιγότερο φθαρμένο (λόγω των γνωστών παλινδρομήσεων) από τον κ. Τσίπρα. Η αδυναμία του κ. Τσίπρα να ασκήσει επιρροή στην κεντροαριστερά, το κέντρο και την κεντροδεξιά παραμένει εμφανής από το ποσοστό των ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ που τοποθετείται εγγύτερα του κ. Μητσοτάκη παρά του ιδίου.


Το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση όμως θα παιχτεί στην οικονομία και αυτό τους επόμενους μήνες θα καθορίσει τον χρόνο και τους όρους που θα γίνουν οι επόμενες εκλογές.

Με την έλλειψη εργατικού δυναμικού που ανεβάζει το κόστος, την άνοδο των τιμών και ιδίως την εκτόξευση στις τιμές του ηλεκτρικού και του φυσικού αερίου ο επόμενος χειμώνας δεν θα είναι εύκολος.

Η κυβέρνηση ποντάρει στην αντίδραση σαν πιεσμένου ελατηρίου της οικονομίας μετά το κλείδωμα της πανδημίας. Οι παραπάνω εξελίξεις όμως μπορεί να κρύβουν δυσάρεστες εκπλήξεις και ανατροπές.

Αν η άνοιξη και το καλοκαίρι αποδείχτηκαν δύσκολα για την κυβέρνηση και προκάλεσαν ολισθήματα και φθορές, ο χειμώνας προμηνύεται δυσκολότερος...

2) Περιορισμός της κυκλοφορίας των μετρητών...
Κε Στούπα καλημέρα!

Θα ήθελα την άποψή σας για την ιδέα του περιορισμού της κυκλοφορίας μετρητών και συνακόλουθα της υποχρεωτικής χρήσης ηλεκτρονικού ή λογιστικού χρήματος ως μέτρου κατά της φοροδιαφυγής.

Προσωπικά είμαι διαπρύσιος υποστηρικτής αυτής της ιδέας γιατί συνεπάγεται πρόσθετα φορολογικά έσοδα της τάξης των 15 δισ. ετησίως που σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα έχει στα χέρια της σημαντικότατα περιθώρια για να μειώσει ή να εξαλείψει άδικες φορολογικές επιβαρύνσεις (ΕΝΦΙΑ, αύξηση αφορολόγητου, κλπ) αλλά και να ασκήσει άκρως απαραίτητες κοινωνικές και οικονομικές πολιτικές, όπως είναι η αύξηση των επιδομάτων ανεργίας, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, η ενίσχυση του δημογραφικού, η κατάρτιση προγραμμάτων καταπολέμησης της ανεργίας και πολλά άλλα που σήμερα δεν μπορούν να υλοποιηθούν ελλείψει επαρκών δημοσίων πόρων.

Ο κυριότερος αντίλογος που έχω ακούσει κατά της εφαρμογής του μέτρου είναι ότι έτσι θα πληγεί ανεπανόρθωτα η παραοικονομία η οποία υπολογίζεται στο 20-25% του ΑΕΠ.

Αυτό κατά την άποψή μου δεν ευσταθεί γιατί το μεγαλύτερο μέρος της παραοικονομίας θα προσαρμοσθεί στη νομιμότητα, ιδίως αν παράλληλα ληφθούν τα προαναφερθέντα μέτρα στήριξης των χαμηλών εισοδημάτων. Το επιχείρημα αυτό είναι κατά τη γνώμη μου ανάλογο εκείνου όσων είναι κατά της αυστηροποίησης των ποινών του ποινικού κώδικα για ανθρωπιστικούς λόγους και για να μη γεμίσουν δήθεν οι φυλακές, ενώ στην πραγματικότητα κόπτονται για τις δουλειές των δικηγόρων και για τις μίζες όλων των επαγγελματιών που έχουν άμεση σχέση με τη σύλληψη των εγκληματιών και την επιβολή και έκτιση των ποινών και ο ... νοών νοείτω!

Με εκτίμηση

Ηλίας Ριτσούδης

Απ: Τα περιουσιακά στοιχεία, μετά τη μόρφωση, αποτελούν τον ισχυρότερο εγγυητή της προσωπικής ελευθερίας εκάστου. Επειδή ελευθερία σημαίνει κυρίως ελεύθερη επιλογή, για να επιλέγει κάποιος ελεύθερα πρέπει να γνωρίζει ποιο είναι το συμφέρον του και τις πιθανές δευτερεύουσες συνέπειες. Τούτο απαιτεί μόρφωση με την έννοια της γενικής παιδείας και διαρκή ενημέρωση.

Με τον έλεγχο της ροής του χρήματος το κράτος μπορεί να ελέγχει την περιουσία άρα και τις δυνατότητες ελεύθερων επιλογών των πολιτών.

Όταν λέμε κράτος μην πάει το μυαλό σας σε κάποια αφηρημένη φιλοσοφική έννοια δικαίου σαν αυτές με τις οποίες ο Χέγκελ εμπότισε το πνεύμα των Γερμανών, αλλά σε έναν παντοδύναμο μηχανισμό. Ο μηχανισμός αυτός συνήθως ελέγχεται από διεφθαρμένους πολιτικούς ή γραφειοκράτες που πέραν του προσωπικού πλουτισμού, σκοπό έχουν να παίρνουν τα χρήματα από αυτούς που εργάζονται και να τα μοιράζουν σε αυτούς που δεν εργάζονται για να τους ψηφίζουν.

Διαφωνώ με τον περιορισμό της κυκλοφορίας των μετρητών γιατί φαλκιδεύει τις ελευθερίες. Πιστεύω πως οι πολίτες θα είχαν περισσότερες επιλογές αν είχαν πρόσβαση για συναλλαγές και αποταμίευση και σε νομίσματα πέραν αυτών που εκδίδουν οι Κεντρικές Τράπεζες με εγγενή αξία όπως ο χρυσός και χωρίς εγγενή όπως τα κρυπτονομίσματα.

Πηγή: capital

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Best Chef Awards: Οι 5 Έλληνες σεφ που βραβεύτηκαν στα Όσκαρ των μαγείρων

Οι γευσιπλάστες από τη χώρα μας που ξεχώρισαν στα φετινά The Best Chef Awards.

15 Σεπ 2025 | 07:55

Βαθιά Αμερική

Μπορεί η βαθιά Αμερική να ορίσει τις τύχες του πλανήτη, κατά τον τρόπο που ένας καρκίνος μέχρι να ξεπεραστεί, αποσυντονίζει, βασανίζει τον άνθρωπο; Όλα δείχνουν πως ναι.

08 Σεπ 2025 | 07:44

Και πάλι όλοι μαζί

Γιατί τα σημερινά ζευγάρια αποφεύγουν -συχνά τρέμουν στο ενδεχόμενο- να γίνουν γονείς; Η προφανής απάντηση αφορά στο κόστος ζωής.

04 Οκτ 2025 | 09:16

Τι πήρε ακριβώς ο Ερντογάν;

Δεν έχω το ρεπορτάζ του Τούρκου συναδέλφου και δεν μπορώ να πάρω θέση, ούτως ή άλλως δεν έχει και πολύ μεγάλη σημασία για την αντιπολίτευση στην Αθήνα, ο δικός μας δυσκολεύεται ακόμα και να βγάλει φωτογραφία δίπλα-δίπλα με τον πλανητάρχη, σιγά μην τον δεχτεί στον Λευκό Οίκο ο Τραμπ.

ΜΑΝΟΛΗΣ ΚΑΨΗΣ 01 Οκτ 2025 | 06:49

Τα ήρεμα νερά και τα "νεύρα" Σαμαρά

Η Ελλάδα δεν υπέγραψε φιλία με την Τουρκία, αυτό φαίνεται άλλωστε επί του πεδίου, αλλά αποδέχθηκε όντως ένα μορατόριουμ στην αντιπαράθεση.

29 Σεπ 2025 | 07:17

Συγχωριανοί του ψεύτη βοσκού

Έτσι ο Διονύσης Σαββόπουλος, αποφαινόμαστε, είναι ο Μπομπ Ντύλαν της Ελλάδας. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ο δικός μας Ντε Γκωλ. Κι όποια γυναίκα δολοφονεί τα παιδιά της μια Μήδεια του σήμερα...

29 Σεπ 2025 | 06:28

Πότε θα πάει ο Μητσοτάκης στον Λευκό Οίκο

Λήξη συναγερμού; Όχι βέβαια. Τώρα θα αρχίσει η "μίρλα" για το γεγονός ότι ο Μητσοτάκης δεν έχει πάρει ακόμα πρόσκληση για τον Λευκό Οίκο, θα αρχίσει η γκρίνια για τα F35 που ο Τραμπ θέλει φαίνεται πάση θυσία να δώσει στον Ερντογάν.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Π. ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 29 Σεπ 2025 | 06:10

Dark Tourism

Δημιουργός και αποκλειστικός διαχειριστής της εν λόγω ιστοσελίδας είναι ένας Γερμανός, ο Peter Hohenhaus, ένας πανεπιστημιακός που, κατά δήλωσή του, εγκατέλειψε νωρίς-νωρίς την ακαδημαϊκή του σταδιοδρομία.

24 Σεπ 2025 | 07:52

Η "κατάληψη" στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη

Υποθέτω έχει να κάνει και με την αδυναμία της αντιπολίτευσης να δημιουργήσει ένα αντικυβερνητικό ρεύμα και κίνημα και να δώσει μορφή και περιερχόμενο στον αγώνα τους. Στον αγώνα τους να φύγει επιτέλους ο Μητσοτάκης.

22 Σεπ 2025 | 09:56

Ένα φωτεινό πολιτιστικό γεγονός

Και όμως. Με την έξοδο από τα μνημόνια, η εντόπια βιβλιοπαραγωγή επανήλθε σταδιακά στα προ της κρίσης επίπεδα.

ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 22 Σεπ 2025 | 06:15

Το δράμα του πολυεκατομμυριούχου

Πώς θα ήταν ένας κόσμος δίχως καθόλου ενσυναίσθηση; Σίγουρα θα ήταν ένας κόσμος όπου δεν θα ήθελα να ζήσω ή όπου δεν θα ήθελαν να ζήσουν τα παιδιά μας.

ΜΑΝΟΛΗΣ ΚΑΨΗΣ 20 Σεπ 2025 | 13:26

Ο Ανδρέας Λοβέρδος στο ΚΚΜ

Το ερώτημα παραμένει: Γιατί όλοι φεύγουν από το ΠΑΣΟΚ και δεν έχουμε ούτε έναν να έκανε την αντίστροφη πορεία;

ΜΑΝΟΛΗΣ ΚΑΨΗΣ 17 Σεπ 2025 | 08:03

Πλέον δεν είναι ούτε δημοκράτης ούτε απλά δεξιός

Η αλήθεια είναι ότι τώρα πλέον είναι απλά νεκρός. Ούτε δημοκράτης, ούτε απλά δεξιός. Μακαρίτης.

15 Σεπ 2025 | 07:55

Βαθιά Αμερική

Μπορεί η βαθιά Αμερική να ορίσει τις τύχες του πλανήτη, κατά τον τρόπο που ένας καρκίνος μέχρι να ξεπεραστεί, αποσυντονίζει, βασανίζει τον άνθρωπο; Όλα δείχνουν πως ναι.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Π. ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 15 Σεπ 2025 | 06:15

Η ιδεολογία του δολοφόνου

Είναι οι δολοφόνοι εκ προοιμίου "δεξιοί" ή εκ προοιμίου "αριστεροί", όπως θέλουν να μας πείσουν οι εκ διαμέτρου αντίθετες πολιτικές παρατάξεις;

ΚΑΤΑΜΕΣΤΟ ΤΟ ΚΑΛΛΙΜΑΡΜΑΡΟ 14 Σεπ 2025 | 13:18

"Απόλυτη" και κάτι παραπάνω

Η Άννα Βίσση απέδειξε για ακόμα μια φορά γιατί παραμένει η "Απόλυτη Ελληνίδα Σταρ", ίσως... και κάτι παραπάνω.

13 Σεπ 2025 | 12:37

Η πρώτη δημοσκόπηση

Το πιο χαρακτηριστικό νούμερο από τη δημοσκόπηση, είναι αυτό για την "ικανοποίηση" από τις παροχές που ανακοινώθηκαν στην ΔΕΘ. Οι μισοί από εκείνους που εκτιμούν ότι θα έχουν όφελος από τη μείωση της φορολογίας, δηλώνουν ταυτόχρονα ότι δεν είναι ικανοποιημένοι από τα μέτρα. Γιατί; Γιατί δεν τους αρέσει η κυβέρνηση είναι η απάντηση.

10 Σεπ 2025 | 07:52

Ο πάντα προκλητικός Άδωνις Γεωργιάδης

O Γεωργιάδης ήταν προκλητικός. Προκλητικός που ακύρωσε την επίσκεψή του στο νοσοκομείο της Δράμας, προκλητικός και με τα όσα είπε μετά για τα επεισόδια στην είσοδο του νοσοκομείου πριν από την άφιξή του.

08 Σεπ 2025 | 07:44

Και πάλι όλοι μαζί

Γιατί τα σημερινά ζευγάρια αποφεύγουν -συχνά τρέμουν στο ενδεχόμενο- να γίνουν γονείς; Η προφανής απάντηση αφορά στο κόστος ζωής.

08 Σεπ 2025 | 06:05

Τα λείψανα του Αγίου Λαζάρου

Η βιβλιογραφία γύρω από την εμπορία "ιερών λειψάνων" εμπλουτίστηκε σε σημείο ώστε να αδυνατούμε να την εξαντλήσουμε στο πλαίσιο ενός σύντομου κειμένου.

06 Σεπ 2025 | 09:44

Δημογραφικό: Να ξυπνήσουμε γιατί χανόμαστε (Τάσος Γιαννίτσης)

Διαβάζοντας την εισήγηση για το δημογραφικό πρόβλημα που έκανε ο Τάσος Γιαννίτσης στην επετειακή εκδήλωση για τα 51 χρόνια του ΠΑΣΟΚ (και μπράβο τους για την ιδέα), σε πιάνει η ψυχή σου.