Follow us

Ο Χειμώνας δεν τέλειωσε ακόμη...

Τα νέα από το μέτωπο της οικονομικής και ενεργειακής κρίσης εξελίσσονται καλύτερα απ’ ό,τι αναμενόταν λίγους μήνες νωρίτερα.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΣΤΑς ΣΤΟΥΠΑς
Κώστας Στούπας

1) Ο Χειμώνας δεν τέλειωσε ακόμη...

Η αλήθεια είναι πως τα νέα από το μέτωπο της οικονομικής και ενεργειακής κρίσης εξελίσσονται καλύτερα απ’ ό,τι αναμενόταν λίγους μήνες νωρίτερα. Ο πληθωρισμός, τον Δεκέμβριο που πέρασε, στην Ελλάδα έπεσε στο 7,6% και στην Ευρωζώνη στο 9,2%. Το Νοέμβριο οι αναλυτές προέβλεπαν πως ο Δεκέμβριος θα έκλεινε τουλάχιστον στο 9,7%.

Αυτά είναι καλά νέα καθώς ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη υποχώρησε για δεύτερο συνεχόμενο μήνα και κυρίως γιατί υποχώρησε κάτω από το ψυχολογικό φράγμα του διψήφιου ποσοστού. Στην πραγματικότητα όμως ο πληθωρισμός απέχει ακόμη πολύ από τον στόχο της ΕΚΤ που βρίσκεται περί το 2%.

"Η επιβράδυνση της αύξησης των τιμών αφορά μόνο τον τομέα της ενέργειας (ηλεκτρισμός, αέριο, πετρέλαιο...). Αυτή η συνιστώσα του πληθωρισμού παραμένει εκείνη όπου σημειώνεται η μεγαλύτερη αύξηση τιμών τον Δεκέμβριο, η οποία όμως μειώθηκε στο 25,7% από 34,9% το Νοέμβριο, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία.

Η εκτίναξη των τιμών των τροφίμων (του αλκοόλ και του καπνού συμπεριλαμβανομένων) συνεχίζεται, με ετήσια άνοδο 13,8% σε σύγκριση με 13,6% τον προηγούμενο μήνα…"

Ο βασικότερος παράγοντας που συνέβαλε στη μικρότερη άνοδο του πληθωρισμού τον μήνα που πέρασε ήταν η χαμηλότερη άνοδος των τιμών ενέργειας λόγω του ηπιότερου Χειμώνα στην Ευρώπη.

Σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, οι ενεργειακές τιμές αυξήθηκαν κατά 25,7% ενώ τον περασμένο Νοέμβρη η αύξηση ήταν 34,9%.

Η πτώση των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου είναι αισθητή τους τελευταίους μήνες. Η τιμή του αργού π.χ. πριν μερικούς μήνες ήταν πάνω από τα 120 δολάρια το βαρέλι, ενώ την περασμένη εβδομάδα είχε πέσει στα 75.

Η τιμή του φυσικού αερίου έχει πέσει αρκετά τους τελευταίους μήνες αφού από τα 343 Ευρώ ανά MWh τον περασμένο Αύγουστο πριν από λίγες μέρες τα συμβόλαια αναφοράς για την Ευρώπη είχαν διαμορφωθεί περί τα 70 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh).

Ο "Στρατηγός Χειμώνας" σε αυτή την περίπτωση δρα εναντίον των ρωσικών επιδιώξεων και συμφερόντων που αποσκοπούν στην υποταγή της Ευρώπης μέσω του ενεργειακού στραγγαλισμού.

Χρειάζεται όμως προσοχή. Ο Χειμώνας δεν έχει τελειώσει ακόμη. Στις χώρες του νότου όπως η Ελλάδα π.χ. οι μήνες με τις χαμηλότερες θερμοκρασίες είναι ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος.

Περί την Άνοιξη οι αποθήκες θα έχουν αδειάσει και θα αρχίσει να αυξάνεται πάλι η ζήτηση για φορτία με LNG.

Επιπλέον, περί την Άνοιξη θα αρχίσει η Κίνα να συνέρχεται από το πανδημικό σοκ που βιώνει αυτήν την περίοδο μετά την κατάργηση της πολιτικής της μηδενικής ανοχής. Λογικά τότε η κινεζική οικονομία θα προσπαθήσει να καλύψει το κενό που δημιουργούν οι πανδημικές διαταραχές. Η οικονομία της θα αρχίσει να δουλεύει στο φουλ και η αυξημένη ζήτηση θα εκτινάξει εκ νέου τις τιμές της ενέργειας και των εμπορευμάτων...

Τότε λογικά η παγκόσμια οικονομία θα βιώσει ένα δεύτερο κύμα ανόδου των τιμών. Ας μην προτρέχουμε λοιπόν ο Χειμώνας δεν τελείωσε ακόμη...

2) Βρίσκομαι σε αδιέξοδο...

Καλησπέρα κε Στούπα,

θα ήθελα να σας παρακαλέσω αν βρείτε λίγο χρόνο να κάνετε ένα άρθρο για τις τιμές της ενέργειας στη χώρα και γιατί παραμένουν σε αυτά τα επίπεδα και αν υπάρχουν άμεσες βιώσιμες λύσεις.

Όσοι χρησιμοποιούμε ηλεκτρική ενέργεια στις παραγωγικές μας διαδικασίες και αδυνατούμε να επενδύσουμε σε φωτοβολταϊκά είμαστε σε απόγνωση, δεν μπορούμε να οργανώσουμε τη μελλοντική μας παραγωγή καθώς δεν μπορούμε να προϋπολογίσουμε το κόστος μιας ανελαστικής δαπάνης.

Προσωπικά αν και χρειάζομαι στην παραγωγή 6-8 χιλ kwh μηνιαίως και τις έχω περιορίσει στις 4 χιλ., αδυνατώ να οργανώσω παραγωγή. Η αύξηση της παραγωγής για να καλύψω τη μελλοντική ζήτηση θα εκτροχιάσει τον λογαριασμό ρεύματος, που σε συνδυασμό με αυξήσεις των πρώτων υλών άνω του 50%, με οδηγεί στο συμπέρασμα, πως παρά τις αυξήσεις στις τιμές που έχω κάνει, η αύξηση της παραγωγής απλά θα μεγαλώσει τη ζημιά τις περιορισμένης τωρινής παραγωγής που δεν επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών της επιχείρησης. Από την άλλη πλευρά φοβάμαι πως μια ακόμα αύξηση των τιμών θα είχε σαν αποτέλεσμα τον περιορισμό της ζήτησης.

Πηγή: Capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Μια από τις πιο ιστορικές ελληνικές βιοτεχνίες ανοίγει τις πόρτες της για το κοινό με νέα έκθεση

Η εικαστικός Νικομάχη Καρακωστάνογλου παρουσιάζει έργα τέχνης σε μία από τις παλαιότερες υφαντουργίες χαλιών.

ΑΝΑΛΥΣΗ 12 Σεπ 2025 | 12:24

Η μάχη της ακρίβειας: Ποιοι θα πάρουν αυξήσεις μεγαλύτερες από τον πληθωρισμό και ποιοι όχι - Με τα μέτρα της ΔΕΘ

Δύο παράμετροι καθορίζουν την αύξηση του καθαρού εισοδήματος: οι ονομαστικές αυξήσεις και οι κρατήσεις για φόρους και ασφαλιστικές εισφορές.

ΜΑΝΟΛΗΣ ΚΑΨΗΣ 01 Οκτ 2025 | 06:49

Τα ήρεμα νερά και τα "νεύρα" Σαμαρά

Η Ελλάδα δεν υπέγραψε φιλία με την Τουρκία, αυτό φαίνεται άλλωστε επί του πεδίου, αλλά αποδέχθηκε όντως ένα μορατόριουμ στην αντιπαράθεση.

29 Σεπ 2025 | 07:17

Συγχωριανοί του ψεύτη βοσκού

Έτσι ο Διονύσης Σαββόπουλος, αποφαινόμαστε, είναι ο Μπομπ Ντύλαν της Ελλάδας. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ο δικός μας Ντε Γκωλ. Κι όποια γυναίκα δολοφονεί τα παιδιά της μια Μήδεια του σήμερα...

29 Σεπ 2025 | 06:28

Πότε θα πάει ο Μητσοτάκης στον Λευκό Οίκο

Λήξη συναγερμού; Όχι βέβαια. Τώρα θα αρχίσει η "μίρλα" για το γεγονός ότι ο Μητσοτάκης δεν έχει πάρει ακόμα πρόσκληση για τον Λευκό Οίκο, θα αρχίσει η γκρίνια για τα F35 που ο Τραμπ θέλει φαίνεται πάση θυσία να δώσει στον Ερντογάν.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Π. ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 29 Σεπ 2025 | 06:10

Dark Tourism

Δημιουργός και αποκλειστικός διαχειριστής της εν λόγω ιστοσελίδας είναι ένας Γερμανός, ο Peter Hohenhaus, ένας πανεπιστημιακός που, κατά δήλωσή του, εγκατέλειψε νωρίς-νωρίς την ακαδημαϊκή του σταδιοδρομία.

24 Σεπ 2025 | 07:52

Η "κατάληψη" στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη

Υποθέτω έχει να κάνει και με την αδυναμία της αντιπολίτευσης να δημιουργήσει ένα αντικυβερνητικό ρεύμα και κίνημα και να δώσει μορφή και περιερχόμενο στον αγώνα τους. Στον αγώνα τους να φύγει επιτέλους ο Μητσοτάκης.

22 Σεπ 2025 | 09:56

Ένα φωτεινό πολιτιστικό γεγονός

Και όμως. Με την έξοδο από τα μνημόνια, η εντόπια βιβλιοπαραγωγή επανήλθε σταδιακά στα προ της κρίσης επίπεδα.

ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 22 Σεπ 2025 | 06:15

Το δράμα του πολυεκατομμυριούχου

Πώς θα ήταν ένας κόσμος δίχως καθόλου ενσυναίσθηση; Σίγουρα θα ήταν ένας κόσμος όπου δεν θα ήθελα να ζήσω ή όπου δεν θα ήθελαν να ζήσουν τα παιδιά μας.

ΜΑΝΟΛΗΣ ΚΑΨΗΣ 20 Σεπ 2025 | 13:26

Ο Ανδρέας Λοβέρδος στο ΚΚΜ

Το ερώτημα παραμένει: Γιατί όλοι φεύγουν από το ΠΑΣΟΚ και δεν έχουμε ούτε έναν να έκανε την αντίστροφη πορεία;

ΜΑΝΟΛΗΣ ΚΑΨΗΣ 17 Σεπ 2025 | 08:03

Πλέον δεν είναι ούτε δημοκράτης ούτε απλά δεξιός

Η αλήθεια είναι ότι τώρα πλέον είναι απλά νεκρός. Ούτε δημοκράτης, ούτε απλά δεξιός. Μακαρίτης.

15 Σεπ 2025 | 07:55

Βαθιά Αμερική

Μπορεί η βαθιά Αμερική να ορίσει τις τύχες του πλανήτη, κατά τον τρόπο που ένας καρκίνος μέχρι να ξεπεραστεί, αποσυντονίζει, βασανίζει τον άνθρωπο; Όλα δείχνουν πως ναι.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Π. ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 15 Σεπ 2025 | 06:15

Η ιδεολογία του δολοφόνου

Είναι οι δολοφόνοι εκ προοιμίου "δεξιοί" ή εκ προοιμίου "αριστεροί", όπως θέλουν να μας πείσουν οι εκ διαμέτρου αντίθετες πολιτικές παρατάξεις;

ΚΑΤΑΜΕΣΤΟ ΤΟ ΚΑΛΛΙΜΑΡΜΑΡΟ 14 Σεπ 2025 | 13:18

"Απόλυτη" και κάτι παραπάνω

Η Άννα Βίσση απέδειξε για ακόμα μια φορά γιατί παραμένει η "Απόλυτη Ελληνίδα Σταρ", ίσως... και κάτι παραπάνω.

13 Σεπ 2025 | 12:37

Η πρώτη δημοσκόπηση

Το πιο χαρακτηριστικό νούμερο από τη δημοσκόπηση, είναι αυτό για την "ικανοποίηση" από τις παροχές που ανακοινώθηκαν στην ΔΕΘ. Οι μισοί από εκείνους που εκτιμούν ότι θα έχουν όφελος από τη μείωση της φορολογίας, δηλώνουν ταυτόχρονα ότι δεν είναι ικανοποιημένοι από τα μέτρα. Γιατί; Γιατί δεν τους αρέσει η κυβέρνηση είναι η απάντηση.

10 Σεπ 2025 | 07:52

Ο πάντα προκλητικός Άδωνις Γεωργιάδης

O Γεωργιάδης ήταν προκλητικός. Προκλητικός που ακύρωσε την επίσκεψή του στο νοσοκομείο της Δράμας, προκλητικός και με τα όσα είπε μετά για τα επεισόδια στην είσοδο του νοσοκομείου πριν από την άφιξή του.

08 Σεπ 2025 | 07:44

Και πάλι όλοι μαζί

Γιατί τα σημερινά ζευγάρια αποφεύγουν -συχνά τρέμουν στο ενδεχόμενο- να γίνουν γονείς; Η προφανής απάντηση αφορά στο κόστος ζωής.

08 Σεπ 2025 | 06:05

Τα λείψανα του Αγίου Λαζάρου

Η βιβλιογραφία γύρω από την εμπορία "ιερών λειψάνων" εμπλουτίστηκε σε σημείο ώστε να αδυνατούμε να την εξαντλήσουμε στο πλαίσιο ενός σύντομου κειμένου.

06 Σεπ 2025 | 09:44

Δημογραφικό: Να ξυπνήσουμε γιατί χανόμαστε (Τάσος Γιαννίτσης)

Διαβάζοντας την εισήγηση για το δημογραφικό πρόβλημα που έκανε ο Τάσος Γιαννίτσης στην επετειακή εκδήλωση για τα 51 χρόνια του ΠΑΣΟΚ (και μπράβο τους για την ιδέα), σε πιάνει η ψυχή σου.

03 Σεπ 2025 | 07:15

Στην Αξιώτισσα στη Νάξο

Όποτε βλέπω σε ταβέρνα ή εστιατόριο, πανό, αφίσες και λοιπά πολιτικά μηνύματα, τα οποία "μοστράρει" ο ιδιοκτήτης πιστεύοντας προφανώς ότι με τον τρόπο αυτό επηρεάζει πεινασμένες συνειδήσεις, απλώς αποχωρώ.