Follow us

Οι αξέχαστες «επιτυχίες» του κ. Τσίπρα

Ενα οδοιπορικό της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ μέσα από τις εκθέσεις της Κομισιόν.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Οι αξέχαστες «επιτυχίες» του κ. Τσίπρα

Πρέπει να είναι κάποιος πολύ ψύχραιμος, προκειμένου να συνεχίσει να ακούει τον κ. Τσίπρα να λέει “βγάλαμε την Ελλάδα από την ύφεση...” και να απαριθμεί “επιτυχίες” της κυβέρνησής του.

Ας δούμε λοιπόν την πορεία της ελληνικής οικονομίας στα χρόνια των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, μέσα από τις αναλύσεις της Κομισιόν, την οποία επικαλείται πολύ συχνά ο πρωθυπουργός για να δείξει πόσο καλά τα πήγε, αφού στελέχη της στις Βρυξέλλες δεν φείδονται θετικών σχολίων για τις κυβερνητικές επιλογές.

Ας γυρίσουμε λοιπόν στο φθινόπωρο του 2014, λίγο πριν από την έναρξη των διαδικασιών για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και την πτώση της κυβέρνησης Σαμαρά. Στην έκθεσή της το φθινόπωρο του 2014 με τίτλο “τα πρώτα σημάδια της ανάκαμψης” η Κομισιόν προέβλεπε για την Ελλάδα ότι η ανάπτυξη θα έκλεινε στο 0,6% για εκείνη τη χρονιά (τελικά έκλεισε ακόμη υψηλότερα στο 0,8%) και θα επιταχυνόταν στο 2,9% το 2015 και στο ακόμη υψηλότερο 3,7% το 2016. “

Ύστερα από 6 χρόνια ύφεσης η Οικονομία της Ελλάδας επέστρεψε στην ανάπτυξη το 2014. Το πραγματικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,4% στο δεύτερο τρίμηνο και κατά 1,6% στο τρίτο τρίμηνο του 2014. Οι επενδύσεις αυξήθηκαν στο τρίτο τρίμηνο του 2014 για πρώτη φορά από το 2008” σημειωνόταν στην πρώτη έκθεση του 2015.

Την ίδια περίοδο προέβλεπε “αδύναμη οικονομική ανάπτυξη για την ευρωζώνη, η οποία αναμένεται να φθάσει το 0,8% για το 2014”. Η Ελλάδα αναπτυσσόταν με ρυθμούς μεγαλύτερους από την υπόλοιπη ευρωζώνη. Ύστερα ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ με το “πρόγραμμα σωτηρίας” το οποίο κι ο ίδιος πια θέλει να ξεχάσει! “Η επιτάχυνση της ανάκαμψης αποτυγχάνει λόγω της υψηλής πολιτικής αβεβαιότητας” αναφέρεται στην έκθεση της Κομισιόν την άνοιξη του 2015.

“Ψαλιδίζεται ” δε η εκτίμηση για ανάπτυξη το 2015 κι από 2,9% που προέβλεπε λίγους μήνες νωρίτερα πέφτει στο 0,5% για να αποδειχθεί κι αυτό πολύ αισιόδοξο αφού τελικά το 2015 έκλεισε στο 0%. Ακόμη χειρότερα έγιναν τα πράγματα το 2016 κι αντί για επιτάχυνση της ανάπτυξης στο 3,7% είχαμε ύφεση -0,7%. Επιστρέψαμε σε πολύ χαμηλούς ρυθμούς 1,4% το 2017 και οι προβλέψεις μιλούν για ρυθμούς 2% για φέτος και για τα δύο επόμενα χρόνια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα χρόνια που εμείς πληρώναμε τα φροντιστήρια του κ. Τσίπρα, η υπόλοιπη Ευρώπη είχε σημαντική ανάπτυξη, ενώ χώρες που βγήκαν από κρίση, δίχως να έχουν την συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 25% που είχαμε εμείς, τρέχουν με άλλους ρυθμούς. Η Ιρλανδία αναπτύχθηκε με 7,2% το 2017, “τρέχει” με 7,8% φέτος και προβλέπεται να αναπτυχθεί με 4,5% το 2019. Η Κύπρος θα αναπτυχθεί με 3,9% το 2018, 3,5% το 2019 και 2,9% το 2020.

Εμείς ύστερα από 3 μνημόνια παραμένουμε εκτός αγορών, με αβέβαιο τον τρόπο χρηματοδότησης της χώρας, με τραπεζικό σύστημα που αδυνατεί να δανείσει, με μια οικονομία φορτωμένη με πρόσθετους φόρους (εκεί που είχαν αρχίσει οι ελαφρύνσεις το 2014). Οι προβλέψεις για το διεθνές περιβάλλον είναι πολύ συγκρατημένες. Για την ευρωζώνη όλα δείχνουν επιβράδυνση της ανάπτυξης.

Από το 2,4% που ήταν το υψηλότερο της δεκαετίας το 2017,αναμένεται μείωση στο 2,1% το 2018 και περαιτέρω μείωση τα επόμενα χρόνια ενώ προβλέπεται παράλληλα κύκλος αύξησης των επιτοκίων και υψηλή πιθανότητα ως το 2020 να ξεσπάσει μια νέα κρίση.

Οι ρυθμοί ανάπτυξης δεν είναι αριθμοί που αφορούν κάποια στατιστική υπηρεσία. Αντιστοιχούν σε θέσεις εργασίας, διεύρυνση της φορολογικής βάσης, χρήματα για το κοινωνικό κράτος, αύξηση του εθνικού πλούτου. Τα 4 χρόνια των Τσίπρα-Καμμένου πληρώνονται τόσο ακριβά ώστε θα χρειαστούν πολλά χρόνια να κλείσουν οι πληγές. Είναι σαν κάποιος να αναρρώνει από μια βαριά ασθένεια κι εκεί που πάει να σταθεί στα πόδια του, να προσβάλεται από έναν πολύ επικίνδυνο ιό. Η ζημιά λειτουργεί προσθετικά.

Οι νέοι φόροι ήρθαν σε μια κοινωνία, που ήδη είχε υποστεί τεράστιες περικοπές εισοδημάτων και επιβαρύνθηκε κι άλλο, διαβρώνοντας ακόμη περισσότερο τον παραγωγικό ιστό της χώρας. Η επόμενη κυβέρνηση έχει μπροστά της πολύ δύσκολο έργο. Παραλαμβάνει μια χώρα εκτός αγορών, με τους επενδυτές να διστάζουν να βάλουν χρήματα στην Ελλάδα και σε μια εποχή που στο διεθνές περιβάλλον μαζεύονται σύννεφα.

Ο κ. Τσίπρας παρέχει “τεχνογνωσία” στην Ιταλία ώστε η κυβέρνησή της να μην ακολουθήσει τα βήματα της Ελλάδας. Ίσως οι Ιταλοί κάποια μέρα τον ευγνωμονούν. Οι Έλληνες που πλήρωσαν πανάκριβα τα φροντιστήριά του, έχουν κάθε λόγο να του στείλουν το λογαριασμό στην κάλπη.

------

Στην ιστοσελίδα μας φιλοξενούνται όλες οι απόψεις που σέβονται τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τον πολιτισμό και την αισθητική. Οι γνώμες των αρθρογράφων είναι ενυπόγραφες και προσωπικές και δεν ταυτίζονται απαραίτητα με την άποψη του TheToc.gr.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Η Κατερίνα Διδασκάλου και "Η πόρνη από πάνω": 14 χρόνια το ίδιο ρίγος

"Η πόρνη από πάνω" μετρά δεκατέσσερα χρόνια αλήθειας και συγκίνησης, μέσα στην άνθηση του ελληνικού θεάτρου. Ένα έργο-ορόσημο που εξακολουθεί να συγκλονίζει, με μια πρωταγωνίστρια που δίνει κάθε φορά την ψυχή της. Αν δεν έχετε δει ακόμη την Κατερίνα Διδασκάλου σε αυτόν τον ρόλο, μην τη χάσετε στον Νέο Ακάδημο.

03 Νοε 2025 | 07:02

Η Χρυσή Ζωή

Αν κατάλαβα καλά από τα πρακτικά της Βουλής, τα δημοκρατικά εύσημα που διεκδικεί η Ζωή Κωνσταντοπούλου, είναι οι αγώνες επί χούντας των γονέων της.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Π. ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 03 Νοε 2025 | 06:10

Σφαγές εκτός κάδρου

Οι σφαγές λάμβαναν χώρα τώρα, σήμερα, το σωτήριο έτος 2025, στο Σουδάν, σε έναν από εκείνους τους πολέμους που έχουμε συνηθίσει να αποκαλούμε "ξεχασμένους".

27 Οκτ 2025 | 09:18

Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να ζεις

Όποτε πιάνω ένα βιβλίο πρωτοεμφανιζόμενου ποιητή ή συγγραφέα, προσδοκώ να διαβάσω αριστουργηματικές σελίδες. Με την ίδια λαχτάρα πάω στο θέατρο, στο σινεμά, σε εκθέσεις.

ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 27 Οκτ 2025 | 06:13

Πόσο διεφθαρμένος αισθάνεσαι;

Εφόσον δυσκολευόμαστε να καταλήξουμε μεταξύ μας ποιος συμπολίτης μας είναι περισσότερο διεφθαρμένος από τον άλλον, ας στραφούμε προς τη ξένη διαιτησία

25 Οκτ 2025 | 08:50

Το μνημείο του άγνωστου ακτιβιστή

Αν υπάρχει μια απορία, είναι ποια ακριβώς ήταν η στόχευση του ΠΑΣΟΚ και γιατί συστρατεύθηκε ξανά, μαζί με τις δυνάμεις του αντισυστημισμού.

22 Οκτ 2025 | 09:30

Η προκλητική δήλωση του προκλητικού Τούρκου ΥΠΕΞ

Οι δηλώσεις ή καλύτερα η συνέντευξη του Χακάν Φιντάν έγινε δεκτή από τα Μέσα ενημέρωσης στην Ελλάδα, όπως συνήθως καταναλώνονται οι δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων.

20 Οκτ 2025 | 09:47

Το τέλος της εργασίας

Το πρόβλημα πάντως, προϊόντος του 21ο αιώνα, δεν είναι η εντατικοποίηση της εργασίας.

ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 20 Οκτ 2025 | 06:26

Η αδύνατη ειρήνη

Όλοι οι πόλεμοι –και ιδίως οι μακροχρόνιοι, εκείνοι που κακοφορμίζουν- συνιστούν μια δυσχερέστατη προς επίλυση εξίσωση, αλλά ειδικά η επίλυση της εξίσωσης Χαμάς – Ισραήλ δείχνει πραγματικά απίθανη.

18 Οκτ 2025 | 14:13

Η μόνη κρίση που δεν είδε ο Καραμανλής

Η μόνη κρίση που δεν μυρίστηκε ο Κώστας Καραμανλής ήταν η μεγαλύτερη κρίση που βίωσε η Ελλάδα από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά

15 Οκτ 2025 | 09:45

Η κατάληψη του μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη

Ο μόνος που δεν θέλησε να μετάσχει στον αχταρμά των έξαλλων αντιδράσεων ήταν ο Αλέξης Τσίπρας.

13 Οκτ 2025 | 09:31

Γελοίοι

Πώς ορίζω τη γελοιότητα; Ως απώλεια του μέτρου. Των ορίων.

ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 13 Οκτ 2025 | 06:24

Ο χρονοδιακόπτης της αξιοπρέπειας

Το 1999 ο Τσίπρας δεν είχε ακόμη αποφοιτήσει καν από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, μολονότι είχε ήδη θέσει τα γερά θεμέλια μιας πολιτικής καριέρας, εξαιρετικά ιδιότυπης, από πολλές απόψεις.

11 Οκτ 2025 | 10:23

Ο εκνευρισμός Ανδρουλάκη και η επιστροφή Τσίπρα

Αν το ΠΑΣΟΚ δεν καταφέρει να κουνήσει τη βελόνα και το υποψήφιο κόμμα Τσίπρα αποκτήσει υπόσταση, πώς θα απαντήσει ο Νίκος Ανδρουλάκης στο ενδεχόμενο της συνεργασίας τους;