Follow us

Οι προλετάριοι έχουνε ελπίδα...

Με καθυστέρηση δεκαετιών η Ελλάδα προσανατολίζεται να προσαρμόσει το εργασιακό περιβάλλον στις σύγχρονες ανάγκες εργαζομένων και εργοδοτών.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Κώστας Στούπας

1) Οι προλετάριοι έχουνε ελπίδα...

Πάγια άποψη αυτής της στήλης είναι πως τις συνθήκες εργασίας και τις αμοιβές δεν τις διαμορφώνουν τα νομοσχέδια και οι αποφάσεις των πολιτικών αλλά η ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης.

Αν η ανεργία των νέων πλησιάζει το 50%, όσους νόμους προστασίας των εργαζομένων και να ψηφίσει το Kοινοβούλιο και όσοι κατώτατοι μισθοί και να θεσπιστούν, οι νέοι θα αποτελούν "φθηνό κρέας" για τους άρπαγες που παριστάνουν τους επιχειρηματίες.

Με καθυστέρηση δεκαετιών η Ελλάδα προσανατολίζεται να προσαρμόσει το εργασιακό περιβάλλον στις σύγχρονες ανάγκες εργαζομένων και εργοδοτών.

Μεταξύ των ρυθμίσεων που προβλέπονται είναι η ελαστικοποίηση των ωραρίου κατόπιν συμφωνίας του εργοδότη και του εργαζόμενου. Δηλαδή κάποιος θα μπορεί για μερικούς μήνες να εργάζεται 10 αντί για 8 ώρες και για ένα αντίστοιχο διάστημα 6 αντί για 8 ώρες.

Στην Ελλάδα έχουμε μια καταπληκτική ικανότητα τα αυτονόητα να τα θεωρούμε ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις.

Αυτό σημαίνει πως σε μια χώρα της οποίας σαν "βαριά βιομηχανία" λογίζεται μια εποχιακή δραστηριότητα όπως ο τουρισμός, το εποχικό και ελαστικό ωράριο θα έπρεπε να είχε εφαρμοστεί εδώ και δεκαετίες...

Προτιμάμε όμως ένα σημαντικό μέρος του εργατικού δυναμικού να εργάζεται 3-4 μήνες τον χρόνο και τους υπόλοιπους να μπαίνει στο ταμείο ανεργίας.

Ρυθμίσεις σαν και αυτή είναι αυτονόητες και η απουσία τους είχε ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τις επιχειρήσεις και την οικονομία της χώρας.

Για τους εργαζόμενους οι αρνητικές συνέπειες είχαν να κάνουν με το γεγονός πως στον βαθμό που οι ανάγκες απαιτούσαν ελαστικότητα, σε ένα περιβάλλον που δεν την επέτρεπε, το κενό καλυπτόταν με "μαύρη εργασία". Δηλαδή, όταν οι συνθήκες το απαιτούσαν οι εργαζόμενοι απασχολούνταν όσο χρειαζόταν χωρίς να λαμβάνουν μείωση των ωρών απασχόλησης όταν οι περιστάσεις το επέτρεπαν.

Για την οικονομία τα οφέλη έχουν να κάνουν με το εξής: Οι αξιόλογες επιχειρήσεις σε όλον τον κόσμο εκτός από ευελιξία επιθυμούν και ένα σταθερό και ξεκάθαρο περιβάλλον. Δεν επιθυμούν να παρανομούν και ως εκ τούτου να εκβιάζονται. Ένα από τα κριτήρια με τα οποία πραγματοποιούν τις επενδύσεις τους είναι και το ευέλικτο αλλά ξεκάθαρο εργασιακό περιβάλλον.

Αντιθέτως οι εταιρείες "αρπακτικά" αδιαφορούν για όλα αυτά, γιατί τα καταφέρνουν καλύτερα με διεφθαρμένους ελεγκτές. Όμως οι επενδύσεις τους συνήθως δεν έχουν μακροπρόθεσμο χαρακτήρα με αποτέλεσμα να μην ενδιαφέρονται να έχουν ικανοποιημένους εργαζόμενους, οι οποίοι στην πρώτη ευκαιρία θα τις εγκαταλείψουν.

Η χαώδης κατάσταση με ανελαστικό ωράριο φαινομενικά και στην πραγματικότητα να οργιάζει η "μαύρη εργασία" προσέλκυε κυρίως υψηλού ρίσκου ή τυχάρπαστες επενδύσεις που αποσκοπούσαν στις κρατικές επιδοτήσεις.

Κατά συνέπεια οι εξελίξεις σαν την παραπάνω μόνο σαν θετικές μπορεί να θεωρηθούν.

Η ψηφιακή κάρτα...

Μια ακόμη καινοτομία που θα φέρει τεράστιες ανατροπές είναι η ψηφιακή κάρτα απασχόλησης με βάση την οποία οι ώρες συμβατικής ή μη συμβατικής απασχόλησης θα δηλώνονται καθημερινά. Κάποιος την ώρα που ξεκινά την εργασία του θα το δηλώνει με έναν τρόπο ανάλογο αυτού που τώρα βγαίνει για άσκηση ή πάει για ψώνια με το 13033.

Αναμφίβολα πρόκειται για μια καινοτομία που θα στηρίξει την τάση της τηλεργασίας που εξαπλώνεται με ραγδαίους ρυθμούς και στην Ελλάδα μετά την πανδημία.

Οι μεταρρυθμίσεις που φέρνει η κυβέρνηση στις εργασιακές συνθήκες κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Το βέβαιο είναι πως τα συνδικάτα και τα κόμματα της αριστεράς θα έχουν αντιρρήσεις.

Τούτο είναι θετικό για μια δημοκρατία. Ακόμη θετικότερο είναι να μην ληφθούν υπόψη οι θέσεις της αριστεράς καθώς όπου η αριστερά επιβάλει τις απόψεις η οικονομία μαραζώνει και το βιοτικό επίπεδο (και των εργαζομένων) επιδεινώνεται.

Όποιος δεν το πιστεύει ας ρωτήσει τους λαούς της Ανατολικής Ευρώπης που δοκίμασαν το μοντέλο.

2) Φοβάται ο βρεγμένος τη βροχή...

Η μετοχή της Πειραιώς ξεκίνησε χθες μετά το reverse split στην τιμή των 4,78 ευρώ με κεφαλαιοποίηση περί τα 240 εκατ. ευρώ.

Όπως ήταν αναμενόμενο έκλεισε περί το μείον 30% στα 3,35 ευρώ, κλειδωμένη χωρίς αγοραστές.

Με βάση το μέγεθος της επικείμενης Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου, η οποία αναμένεται να φτάσει το 1,2 δισ. ευρώ με τις νέες μετοχές να εκδίδονται μεταξύ 1-1,2 ευρώ, η τιμή της μετοχής αναμένεται να διαμορφωθεί λίγο υψηλότερα από τα επίπεδα της αύξησης.

Με βάση τα σενάρια αυτά μετά την αύξηση η λογιστική αξία της μετοχής αναμένεται να διαμορφωθεί λίγο κάτω από τα 0,30 ευρώ.

Οι αισιόδοξοι ελπίζουν πως καθώς η λογιστική αξία των μετοχών της Εθνικής και της Eurobank κινείται περί το 0,50 ευρώ θα μπορούσε και η τιμή της Πειραιώς να διαμορφωθεί σε επίπεδα με παρόμοια λογιστική αξία.

Το τωρινό είναι το δεύτερο reverse split την τελευταία πενταετία και σε αμφότερα η τιμή της μετοχής από τα 5-6 ευρώ που ξεκίνησε κατέληξε κοντά στο 1 ή κάτω από αυτό.

Καθώς μετά το πιθανό "πάρτι" που θα ακολουθήσει στην οικονομία μετά την πανδημία θα έρθει αργά ή γρήγορα η "πανδημία" του χρέους θα ήμουν προσεκτικός σε σχέση με τις μακροπρόθεσμες προοπτικές πολλών ευρωπαϊκών τραπεζών… Πόσο μάλλον των ελληνικών καθώς ο κανόνας "ο βρεγμένος δεν φοβάται την βροχή" δεν φαίνεται να ισχύει στην περίπτωσή τους...

Πηγή: Capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Σύντομα όλοι θα μιλούν για μια Καμηλοπάρδαλη στα Εξάρχεια: Ποιο είναι το νέο cool wine bar της γειτονιάς

Το ολοκαίνουργιο "Ζιράφ", το cool wine bar των Εξαρχείων μιλάει τη γλώσσα της πόλης: street και comfort, αλλά με τεχνογνωσία που κερδίζει με ειλικρινείς και σημερινούς όρους.

22 Σεπ 2025 | 09:56

Ένα φωτεινό πολιτιστικό γεγονός

Και όμως. Με την έξοδο από τα μνημόνια, η εντόπια βιβλιοπαραγωγή επανήλθε σταδιακά στα προ της κρίσης επίπεδα.

ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 22 Σεπ 2025 | 06:15

Το δράμα του πολυεκατομμυριούχου

Πώς θα ήταν ένας κόσμος δίχως καθόλου ενσυναίσθηση; Σίγουρα θα ήταν ένας κόσμος όπου δεν θα ήθελα να ζήσω ή όπου δεν θα ήθελαν να ζήσουν τα παιδιά μας.

ΜΑΝΟΛΗΣ ΚΑΨΗΣ 20 Σεπ 2025 | 13:26

Ο Ανδρέας Λοβέρδος στο ΚΚΜ

Το ερώτημα παραμένει: Γιατί όλοι φεύγουν από το ΠΑΣΟΚ και δεν έχουμε ούτε έναν να έκανε την αντίστροφη πορεία;

ΜΑΝΟΛΗΣ ΚΑΨΗΣ 17 Σεπ 2025 | 08:03

Πλέον δεν είναι ούτε δημοκράτης ούτε απλά δεξιός

Η αλήθεια είναι ότι τώρα πλέον είναι απλά νεκρός. Ούτε δημοκράτης, ούτε απλά δεξιός. Μακαρίτης.

15 Σεπ 2025 | 07:55

Βαθιά Αμερική

Μπορεί η βαθιά Αμερική να ορίσει τις τύχες του πλανήτη, κατά τον τρόπο που ένας καρκίνος μέχρι να ξεπεραστεί, αποσυντονίζει, βασανίζει τον άνθρωπο; Όλα δείχνουν πως ναι.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Π. ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 15 Σεπ 2025 | 06:15

Η ιδεολογία του δολοφόνου

Είναι οι δολοφόνοι εκ προοιμίου "δεξιοί" ή εκ προοιμίου "αριστεροί", όπως θέλουν να μας πείσουν οι εκ διαμέτρου αντίθετες πολιτικές παρατάξεις;

ΚΑΤΑΜΕΣΤΟ ΤΟ ΚΑΛΛΙΜΑΡΜΑΡΟ 14 Σεπ 2025 | 13:18

"Απόλυτη" και κάτι παραπάνω

Η Άννα Βίσση απέδειξε για ακόμα μια φορά γιατί παραμένει η "Απόλυτη Ελληνίδα Σταρ", ίσως... και κάτι παραπάνω.

13 Σεπ 2025 | 12:37

Η πρώτη δημοσκόπηση

Το πιο χαρακτηριστικό νούμερο από τη δημοσκόπηση, είναι αυτό για την "ικανοποίηση" από τις παροχές που ανακοινώθηκαν στην ΔΕΘ. Οι μισοί από εκείνους που εκτιμούν ότι θα έχουν όφελος από τη μείωση της φορολογίας, δηλώνουν ταυτόχρονα ότι δεν είναι ικανοποιημένοι από τα μέτρα. Γιατί; Γιατί δεν τους αρέσει η κυβέρνηση είναι η απάντηση.

10 Σεπ 2025 | 07:52

Ο πάντα προκλητικός Άδωνις Γεωργιάδης

O Γεωργιάδης ήταν προκλητικός. Προκλητικός που ακύρωσε την επίσκεψή του στο νοσοκομείο της Δράμας, προκλητικός και με τα όσα είπε μετά για τα επεισόδια στην είσοδο του νοσοκομείου πριν από την άφιξή του.

08 Σεπ 2025 | 07:44

Και πάλι όλοι μαζί

Γιατί τα σημερινά ζευγάρια αποφεύγουν -συχνά τρέμουν στο ενδεχόμενο- να γίνουν γονείς; Η προφανής απάντηση αφορά στο κόστος ζωής.

08 Σεπ 2025 | 06:05

Τα λείψανα του Αγίου Λαζάρου

Η βιβλιογραφία γύρω από την εμπορία "ιερών λειψάνων" εμπλουτίστηκε σε σημείο ώστε να αδυνατούμε να την εξαντλήσουμε στο πλαίσιο ενός σύντομου κειμένου.

06 Σεπ 2025 | 09:44

Δημογραφικό: Να ξυπνήσουμε γιατί χανόμαστε (Τάσος Γιαννίτσης)

Διαβάζοντας την εισήγηση για το δημογραφικό πρόβλημα που έκανε ο Τάσος Γιαννίτσης στην επετειακή εκδήλωση για τα 51 χρόνια του ΠΑΣΟΚ (και μπράβο τους για την ιδέα), σε πιάνει η ψυχή σου.

03 Σεπ 2025 | 07:15

Στην Αξιώτισσα στη Νάξο

Όποτε βλέπω σε ταβέρνα ή εστιατόριο, πανό, αφίσες και λοιπά πολιτικά μηνύματα, τα οποία "μοστράρει" ο ιδιοκτήτης πιστεύοντας προφανώς ότι με τον τρόπο αυτό επηρεάζει πεινασμένες συνειδήσεις, απλώς αποχωρώ.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΩΜΕΝΙΔΗΣ 01 Σεπ 2025 | 07:23

Χειμερία νάρκη ή γεμιστά της επόμενης μέρας;

Οι αρκούδες. Τα ερπετά. Οι νυχτερίδες και οι σκίουροι. Και ορισμένοι Έλληνες πολιτικοί, ιδίως εάν έχουν διατελέσει πρωθυπουργοί.

01 Σεπ 2025 | 07:21

Εκλογολογίες και κομματικοί σχεδιασμοί

Ακόμα και η αναμενόμενη εμφάνιση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ με τις γνωστές παροχές του Σεπτεμβρίου εντάσσεται πάντως, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, σε μια εκλογική στρατηγική.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Π. ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 01 Σεπ 2025 | 06:10

Η Ριβιέρα της Μέσης Ανατολής

Ζούμε σε οργουελικούς καιρούς. Ο Τζορτζ Όργουελ, αυτός ο σκοτεινός προφήτης του εικοστού αιώνα, μπορεί να μην έπεσε σε όλα μέσα (συμπεριλαμβάνονται και ηχηρές αστοχίες στις προβλέψεις του), αλλά σίγουρα πέτυχε διάνα το κυριότερο.

27 Αυγ 2025 | 07:28

Διαβάζοντας Τσίπρα μαζί με το croissant

Πώς να το κάνουμε, σου δίνει ένα prestige μια συνέντευξη στην Monde. (Επίτηδες βάζω συνέχεια ξένες λέξεις στο κείμενο, αν τυχόν το διαβάσει ο ίδιος, να ταλαιπωρηθεί να τις ψάχνει στο λεξικό. Μια αθώα εκδίκηση, θα μου τη συγχωρέσετε.)