Advertisement
opap
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Follow us

Παράσταση για δύο ρόλους

Οι δύο πρώην κυβερνητικοί συνεταίροι στο προεκλογικό σανίδι.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Παράσταση για δύο ρόλους

“Είσαι αχάριστος”, “με πρόδωσες”, “είσαι ψυχρός εκτελεστής”, “είχες σχέδιο να ανατρέψεις την κυβέρνηση”... Οι ανταλλαγές καταγγελιών, διανθισμένες με ποιητικούς στίχους, μπορεί να βγάζουν δημοσιογραφικούς τίτλους, δεν είναι όμως παρά μέρος της παράστασης που έχουν στήσει οι δύο πρώην κυβερνητικοί συνεταίροι.

Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Π.Καμμένος πορεύτηκαν αρμονικότατα επί μια ολόκληρη τετραετία. Την αγαστή συνεργασία τους δεν κλόνισαν ούτε οι κατά καιρούς “αταξίες” του υπουργού Άμυνας, ούτε καν η υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών. Όταν ήρθε η συμφωνία, οι ΑΝΕΛ καταψήφισαν την πρόταση μομφής που είχε καταθέσει η ΝΔ κι έμειναν στην κυβέρνηση. Η κυβερνητική θητεία όμως πλησιάζει στο τέλος της και μαζί της τελειώνει οριστικά και ο συνασπισμός ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Οι δύο πρέπει να διαχειριστούν την επερχόμενη ήττα και να φροντίσουν το πολιτικό μέλλον τους.

Ο Πάνος Καμμένος με τη συνέχιση της παραμονής του στην κυβέρνηση, χαλούσε το πολιτικό αφήγημα της σοσιαλδημοκρατικοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ και την επιχείρηση δημιουργίας “προοδευτικού μετώπου” από τον Αλέξη Τσίπρα. Κάτι που επεσήμαιναν από την αρχή οι Ευρωπαίοι σοσιαλδημοκράτες, ήρθε η ώρα να υλοποιηθεί.

Έπρεπε λοιπόν λίγους μήνες πριν από τις εκλογές ο Π.Καμμένος να κάνει στην άκρη. 'Ετσι από κεντροδεξιός, (όπως χαρακτηριζόταν στη διάρκεια της τετραετίας από τον κ.Τσίπρα) έγινε ακροδεξιός και από σύμμαχος έγινε αντίπαλος. Βεβαίως στο “προοδευτικό μέτωπο” ξέμειναν αρκετά εμβληματικά στελέχη των ΑΝΕΛ, κυρίως αυτά που έχουν υπουργικές καρέκλες, αλλά αυτά είναι λεπτομέρειες.

Από την πλευρά του ο κ.Καμμένος έπρεπε να στήσει το δικό του αφήγημα το οποίο λέει: “εγώ βοήθησα να βγει η χώρα από τα μνημόνια, αλλά όταν ήρθαν κρίσιμα εθνικά θέματα, όχι μόνο αποχώρησα αλλά ήθελα να ρίξω και την κυβέρνηση”. Ο αρχηγός των ΑΝΕΛ γνωρίζει ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να μπει το κόμμα του στην επόμενη Βουλή. Ξέρει όμως ταυτόχρονα ότι αν προσδοκά κάποιο ρόλο στο μέλλον (στην ελληνική πολιτική σκηνή έχουμε δει πολλά) πρέπει να διαρρήξει με έντονο τρόπο τη σχέση του με τον ΣΥΡΙΖΑ και να ενταχθεί ξανά στο χώρο στα δεξιά της ΝΔ, στον οποίο ανήκε πάντα.

Η σύγκρουση λοιπόν βολεύει και τους δύο. Τον κ.Τσίπρα για να επενδύσει στο λεγόμενο “προοδευτικό μέτωπο” και τον κ.Καμμένο για να απευθυνθεί στο δεξιό ακροατήριο. Ο κ.Τσίπρας εμφανίζεται ως ο σκληρός εξουσιαστής (ο ρόλος δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα) και ο κ.Καμμένος το αφελές θύμα. Οι προσωπικές επιθέσεις του ενός προς τον άλλο είναι κι αυτές μέρος της παράστασης. Θα προσλαμβάνουν έντονο χαρακτήρα, ποτέ όμως δεν θα ξεπερνούν τα όρια ούτε θα δημιουργούν μείζονα προβλήματα.

Είναι απίθανο να ξεφύγουν τα πράγματα; Προφανώς στον αγώνα επιβίωσης που δίνεται κυρίως από την πλευρά των ΑΝΕΛ μπορούν να ειπωθούν και κάποιες κουβέντες παραπάνω. 'Οχι όμως τέτοιες που θα προκαλέσουν απρόβλεπτες εξελίξεις. Αγώνα επιβίωσης δίνουν, όχι μάχη αλληλοεξόντωσης. Μπορεί αρχές να μην έχουν, ένστικτο αυτοσυστήρησης όμως διαθέτουν.

------

Στην ιστοσελίδα μας φιλοξενούνται όλες οι απόψεις που σέβονται τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τον πολιτισμό και την αισθητική. Οι γνώμες των αρθρογράφων είναι ενυπόγραφες και προσωπικές και δεν ταυτίζονται απαραίτητα με την άποψη του TheToc.gr.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

06 Οκτ 2025 | 07:06

Ο Βασιλιάς είναι γυμνός και κουρασμένος

Μεγαλώνοντας, οι γωνίες σου αμβλύνονται. Όλο και σπανιότερα αναφωνείς ότι ο βασιλιάς είναι -σου φαίνεται έστω- γυμνός. Όχι απαραίτητα επειδή κοιτάς τη δουλειά ή το συμφέρον σου.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Π. ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 06 Οκτ 2025 | 06:05

Η δεκαετία που κουβαλάς

Καθένας από εμάς, ανάλογα με την ηλικία του, κουβαλάει στην καμπούρα του και άλλη δεκαετία. Για την ακρίβεια, κουβαλάμε στην καμπούρα μας όλες τις δεκαετίες που μας διαμόρφωσαν από τη γέννησή μας μέχρι σήμερα.

04 Οκτ 2025 | 09:16

Τι πήρε ακριβώς ο Ερντογάν;

Δεν έχω το ρεπορτάζ του Τούρκου συναδέλφου και δεν μπορώ να πάρω θέση, ούτως ή άλλως δεν έχει και πολύ μεγάλη σημασία για την αντιπολίτευση στην Αθήνα, ο δικός μας δυσκολεύεται ακόμα και να βγάλει φωτογραφία δίπλα-δίπλα με τον πλανητάρχη, σιγά μην τον δεχτεί στον Λευκό Οίκο ο Τραμπ.

ΜΑΝΟΛΗΣ ΚΑΨΗΣ 01 Οκτ 2025 | 06:49

Τα ήρεμα νερά και τα "νεύρα" Σαμαρά

Η Ελλάδα δεν υπέγραψε φιλία με την Τουρκία, αυτό φαίνεται άλλωστε επί του πεδίου, αλλά αποδέχθηκε όντως ένα μορατόριουμ στην αντιπαράθεση.

29 Σεπ 2025 | 07:17

Συγχωριανοί του ψεύτη βοσκού

Έτσι ο Διονύσης Σαββόπουλος, αποφαινόμαστε, είναι ο Μπομπ Ντύλαν της Ελλάδας. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ο δικός μας Ντε Γκωλ. Κι όποια γυναίκα δολοφονεί τα παιδιά της μια Μήδεια του σήμερα...

29 Σεπ 2025 | 06:28

Πότε θα πάει ο Μητσοτάκης στον Λευκό Οίκο

Λήξη συναγερμού; Όχι βέβαια. Τώρα θα αρχίσει η "μίρλα" για το γεγονός ότι ο Μητσοτάκης δεν έχει πάρει ακόμα πρόσκληση για τον Λευκό Οίκο, θα αρχίσει η γκρίνια για τα F35 που ο Τραμπ θέλει φαίνεται πάση θυσία να δώσει στον Ερντογάν.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Π. ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 29 Σεπ 2025 | 06:10

Dark Tourism

Δημιουργός και αποκλειστικός διαχειριστής της εν λόγω ιστοσελίδας είναι ένας Γερμανός, ο Peter Hohenhaus, ένας πανεπιστημιακός που, κατά δήλωσή του, εγκατέλειψε νωρίς-νωρίς την ακαδημαϊκή του σταδιοδρομία.

24 Σεπ 2025 | 07:52

Η "κατάληψη" στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη

Υποθέτω έχει να κάνει και με την αδυναμία της αντιπολίτευσης να δημιουργήσει ένα αντικυβερνητικό ρεύμα και κίνημα και να δώσει μορφή και περιερχόμενο στον αγώνα τους. Στον αγώνα τους να φύγει επιτέλους ο Μητσοτάκης.

22 Σεπ 2025 | 09:56

Ένα φωτεινό πολιτιστικό γεγονός

Και όμως. Με την έξοδο από τα μνημόνια, η εντόπια βιβλιοπαραγωγή επανήλθε σταδιακά στα προ της κρίσης επίπεδα.

ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 22 Σεπ 2025 | 06:15

Το δράμα του πολυεκατομμυριούχου

Πώς θα ήταν ένας κόσμος δίχως καθόλου ενσυναίσθηση; Σίγουρα θα ήταν ένας κόσμος όπου δεν θα ήθελα να ζήσω ή όπου δεν θα ήθελαν να ζήσουν τα παιδιά μας.

ΜΑΝΟΛΗΣ ΚΑΨΗΣ 20 Σεπ 2025 | 13:26

Ο Ανδρέας Λοβέρδος στο ΚΚΜ

Το ερώτημα παραμένει: Γιατί όλοι φεύγουν από το ΠΑΣΟΚ και δεν έχουμε ούτε έναν να έκανε την αντίστροφη πορεία;

ΜΑΝΟΛΗΣ ΚΑΨΗΣ 17 Σεπ 2025 | 08:03

Πλέον δεν είναι ούτε δημοκράτης ούτε απλά δεξιός

Η αλήθεια είναι ότι τώρα πλέον είναι απλά νεκρός. Ούτε δημοκράτης, ούτε απλά δεξιός. Μακαρίτης.

15 Σεπ 2025 | 07:55

Βαθιά Αμερική

Μπορεί η βαθιά Αμερική να ορίσει τις τύχες του πλανήτη, κατά τον τρόπο που ένας καρκίνος μέχρι να ξεπεραστεί, αποσυντονίζει, βασανίζει τον άνθρωπο; Όλα δείχνουν πως ναι.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Π. ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 15 Σεπ 2025 | 06:15

Η ιδεολογία του δολοφόνου

Είναι οι δολοφόνοι εκ προοιμίου "δεξιοί" ή εκ προοιμίου "αριστεροί", όπως θέλουν να μας πείσουν οι εκ διαμέτρου αντίθετες πολιτικές παρατάξεις;

ΚΑΤΑΜΕΣΤΟ ΤΟ ΚΑΛΛΙΜΑΡΜΑΡΟ 14 Σεπ 2025 | 13:18

"Απόλυτη" και κάτι παραπάνω

Η Άννα Βίσση απέδειξε για ακόμα μια φορά γιατί παραμένει η "Απόλυτη Ελληνίδα Σταρ", ίσως... και κάτι παραπάνω.

13 Σεπ 2025 | 12:37

Η πρώτη δημοσκόπηση

Το πιο χαρακτηριστικό νούμερο από τη δημοσκόπηση, είναι αυτό για την "ικανοποίηση" από τις παροχές που ανακοινώθηκαν στην ΔΕΘ. Οι μισοί από εκείνους που εκτιμούν ότι θα έχουν όφελος από τη μείωση της φορολογίας, δηλώνουν ταυτόχρονα ότι δεν είναι ικανοποιημένοι από τα μέτρα. Γιατί; Γιατί δεν τους αρέσει η κυβέρνηση είναι η απάντηση.