Follow us

Πατριδέμποροι και γιουσουφάκια

Πάγια στάση των συμμάχων και εταίρων σε σχέση με τις ελληνοτουρκικές διαφορές, είναι η τύπου Πόντιου Πιλάτου σύσταση: "Βρείτε τα".

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΣΤΑς ΣΤΟΥΠΑς
Κώστας Στούπας

Πάγια στάση των συμμάχων και εταίρων σε σχέση με τις ελληνοτουρκικές διαφορές, είναι η τύπου Πόντιου Πιλάτου σύσταση: "Βρείτε τα".

Τι μπορεί να βρει όμως ο Κοντορεβυθούλης με τον γίγαντα του γνωστού παραμυθιού; Ακόμη και με τη συνδρομή κάποιας "μαγικής φασολιάς" η αναμέτρηση δεν θα είναι εύκολη.

Η Τουρκία είναι αρκετά μεγάλη και αρκετά ισχυρή στρατιωτικά, με δυνατότητα επιτήρησης στα Βαλκάνια, την Κεντρική Ασία, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, για να την αγνοήσουν ή να την αφήσουν να απομακρυνθεί.

Η Ελλάδα μοιάζει με ένα μικρότερο αλλά απαραίτητο κομμάτι του παζλ, που επιτρέπει τον έλεγχο της καθόδου της Ρωσίας στη Μεσόγειο, την πρόσβαση στα στενά του Σουέζ και του Βοσπόρου και κυρίως τον έλεγχο της Τουρκίας.

Υπό το πρίσμα αυτό, το εξοπλιστικό εμπάργκο και οι πιέσεις προς την Τουρκία, μετά από μια περίοδο επιθετικής ρητορικής και πρωτοβουλιών όπως το τουρκολυβικό σύμφωνο, ανάγκασαν τον φέρελπι Σουλτάνο της γείτονος από τις απειλές του τύπου "θα 'ρθουμε μια νύχτα ξαφνικά" να υπογράψει το σύμφωνο φιλίας με την Αθήνα. Από εκεί που ορκίζονταν πως δεν θα συναντήσει τον Κ. Μητσοτάκη ούτε ζωγραφιστό, τον υποδέχεται με φιλοφρονήσεις και τα ...ακούει με υπομονή.

Σε αυτό το κλίμα, εδώ και έναν περίπου χρόνο Αθήνα και Άγκυρα υποδύονται θεατρικά πως "τα βρίσκουν", ενώ μεθοδικά συνεχίζουν να εξοπλίζονται και να αναπτύσσουν τα διπλωματικά δίκτυα ανάσχεσης, περικυκλώνοντας η μία την άλλη.

Η Τουρκία δεν αποσύρει τις διεκδικήσεις που περιλαμβάνονται στο όραμα της "Γαλάζιας Πατρίδας" που διεκδικεί το μισό Αιγαίο, την ΝΑ. Μεσόγειο και τις ζώνες νοτίως της Κρήτης. Η Ελλάδα κατά την περίοδο της πρόσφατης έντασης προχώρησε στη ανάδειξη ΑΟΖ με τη Αίγυπτο και άφησε αμυδρά να εννοηθεί πως αν πιεστεί θα κάνει στο Αιγαίο ό,τι άρχισε να κάνει και στις άλλες θάλασσες, επεκτείνοντας τα 6 μίλια στα 12.

Η Τουρκία με υπερ-τετραπλάσιο ΑΕΠ πλέον και υπερ-οκταπλάσιο πληθυσμό μπορεί να συντηρεί ισχυρότερες ένοπλες δυνάμεις. Σε λίγα χρόνια, όταν η τεχνογνωσία της τουρκικής βιομηχανίας θα μπορεί να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος των εξοπλιστικών αναγκών της, η Τουρκία δεν θα έχει ανάγκη να υπακούει στα "Βρείτε τα" των συμμάχων.

Η Ελλάδα, λόγω του μεγέθους της και των οικονομιών κλίμακας που αυτό συνεπάγεται, δεν μπορεί να ακολουθήσει σε αυτόν τον δρόμο. Αναγκαστικά θα πρέπει να στηριχτεί σε συμμαχίες με συμπράξεις όπως αυτές που κάνει με τη Γαλλία και το Ισραήλ κ.λπ.

Καθώς η διαφορά ισχύος μεταξύ των δύο χωρών είναι τεράστια, η Ελλάδα μπορεί να σταθεί απέναντι στην Τουρκία μόνο με τη συνδρομή ενός ευρύτερου πλέγματος συμμάχων.

Αυτός είναι ο λόγος που προσπαθεί να ευθυγραμμίζεται πάντα με τις γραμμές πλεύσης των ευρωπαίων και των Αμερικάνων, οι οποίες ενίοτε είναι αντιφατικές και ασαφείς. Όσοι επικρίνουν πως αυτή είναι μια ενδοτική στάση, είτε δεν ξέρουν τι τους γίνεται, είτε επιδιώκουν συνειδητά την έκθεση σε κινδύνους που θα μπορούσε να αποφύγει ή να αντιμετωπίσει κάποια άλλη στιγμή με καλύτερους συσχετισμούς.

Σε αυτό το σκηνικό, η εικόνα του πρωθυπουργού προχθές στην Άγκυρα ήταν καλή, στο μέτρο των ελληνικών δυνατοτήτων.

Αντέδρασε άμεσα στο θέμα της μειονότητας της Θράκης αποσαφηνίζοντας πως αυτή είναι θρησκευτική, υπενθύμισε την τύχη του ελληνισμού στην Κωνσταντινούπολη, υποστήριξε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα και χαρακτήρισε τη Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση.

Με τη στάση του παρέσυρε τον Ερντογάν να δηλώσει πως η Τουρκία παρέχει νοσηλευτικές υπηρεσίες σε 1.000 μέλη της Χαμάς, κάτι που οι αρμόδιες υπηρεσίες αργότερα προσπάθησαν να ανασκευάσουν.

Υπάρχει μια κατηγορία πολιτικών και δημοσιολογούντων που προσπαθεί να βγάλει το ψωμί της ή να κάνει καριέρα μέσω της "πατριδεμπορίας", όπως τη περασμένη δεκαετία κάποιοι έκαναν καριέρα μέσω της αντιμνημονιακής "μπουρδολογίας". Όπως και τότε, έτσι και τώρα είναι επικίνδυνο να της επιτραπεί να πάρει τη κατάσταση στα χέρια της. Η τραγωδία της Κύπρου δεν απέχει πολύ χρονικά για να έχει σβηστεί από τη μνήμη μας.

Μεταξύ των "πατριδέμπορων" και των "γιουσουφάκιων" υπάρχει ο δρόμος της λογικής και του ρεαλισμού.

Πηγή: capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Στη Νέα Ερυθραία για μια από τις ομορφότερες αυλές των βορείων προαστίων

Το all-day στέκι με κοσμοπολίτικο αέρα και ανεμελιά έχει καταφέρει να ξεχωρίσει και συνεχίζει να το κάνει και το φθινόπωρο.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΩΜΕΝΙΔΗΣ 01 Σεπ 2025 | 07:23

Χειμερία νάρκη ή γεμιστά της επόμενης μέρας;

Οι αρκούδες. Τα ερπετά. Οι νυχτερίδες και οι σκίουροι. Και ορισμένοι Έλληνες πολιτικοί, ιδίως εάν έχουν διατελέσει πρωθυπουργοί.

01 Σεπ 2025 | 07:21

Εκλογολογίες και κομματικοί σχεδιασμοί

Ακόμα και η αναμενόμενη εμφάνιση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ με τις γνωστές παροχές του Σεπτεμβρίου εντάσσεται πάντως, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, σε μια εκλογική στρατηγική.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Π. ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 01 Σεπ 2025 | 06:10

Η Ριβιέρα της Μέσης Ανατολής

Ζούμε σε οργουελικούς καιρούς. Ο Τζορτζ Όργουελ, αυτός ο σκοτεινός προφήτης του εικοστού αιώνα, μπορεί να μην έπεσε σε όλα μέσα (συμπεριλαμβάνονται και ηχηρές αστοχίες στις προβλέψεις του), αλλά σίγουρα πέτυχε διάνα το κυριότερο.

27 Αυγ 2025 | 07:28

Διαβάζοντας Τσίπρα μαζί με το croissant

Πώς να το κάνουμε, σου δίνει ένα prestige μια συνέντευξη στην Monde. (Επίτηδες βάζω συνέχεια ξένες λέξεις στο κείμενο, αν τυχόν το διαβάσει ο ίδιος, να ταλαιπωρηθεί να τις ψάχνει στο λεξικό. Μια αθώα εκδίκηση, θα μου τη συγχωρέσετε.)

25 Αυγ 2025 | 07:11

GET A LIFE

Η περιπέτεια του Γιώργου Μαζωνάκη δεν επηρέασε κανέναν πλην του ιδίου και των στενών συγγενών του. Δεν ήταν συνεπώς είδηση. Κακώς τα ΜΜΕ τη μετέδωσαν, την πρόβαλαν με πηχυαίους μάλιστα τίτλους. Γιατί το έκαναν;

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 25 Αυγ 2025 | 06:15

Η κόπωση των διακοπών

Όσο και αν ακουστεί αλλόκοτο, φαίνεται πως η κόπωση δεν επέρχεται ως συνέπεια των διακοπών, αλλά την κουβαλάμε μαζί μας και την μεταφέρουμε από τόπο σε τόπο.

23 Αυγ 2025 | 12:02

Η αφιέρωση της Μαρίας Φαραντούρη στη Λίνα Μενδώνη

Διάφοροι κοινωνικοί αγωνιστές του πληκτρολογίου, εξέφρασαν τον αποτροπιασμό τους για το γεγονός ότι η τραγουδίστρια – σύμβολο της αντίστασης – συμβιβάστηκε με την εξουσία.

20 Αυγ 2025 | 07:50

Τα χαρτιά της Ελλάδας και ο Τραμπ

Τι θα συνέβαινε αν ο πρόεδρος των ΗΠΑ καλούνταν να μεσολαβήσει στη διένεξη ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία;

18 Αυγ 2025 | 07:52

59

Πριν από δυό εβδομάδες, έκλεισα τα πενηνταεννιά. Ήταν τα πρώτα γενέθλια της ζωής μου που η χαρά πήγαινε αντάμα με μια δυσφορία.

18 Αυγ 2025 | 07:50

Τα γαλλικά για τη Βούλτεψη

Υποθέτω μπορείς, σαν τη Βούλτεψη, να αποφανθείς ότι για τις πυρκαγιές και την ευαλωτότητά μας, δεν φταίει άλλος, αλλά φταίει το ότι δεν έχουμε αρκετούς εθελοντές. Πώς δεν το είχαμε σκεφτεί τόσα χρόνια βρε αδελφέ;

ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 18 Αυγ 2025 | 06:33

Ούτε Μόναχο, ούτε Γιάλτα

Ακόμη και όσοι τσαλαβουτούν στα ρηχά της ιστορικής έρευνας, όλο και κάτι έχουν ακούσει για τη Συμφωνία του Μονάχου και τη Διάσκεψη της Γιάλτας.

13 Αυγ 2025 | 09:01

Εγκώμιον της ξαπλώστρας

Και μπορεί στις καλοκαιρινές διακοπές και στις συνθήκες καύσωνα, οι πρωινοί περίπατοι να προσαρμόζονται στις συνθήκες της κλιματικής αλλαγής, αλλά στην επιλογή της παραλίας, η θεωρία μου ισχύει στο ακέραιο.

11 Αυγ 2025 | 11:36

Μια καλλονή και δύο Γκουαγιαβέρες

Η Καρταχένα καμαρώνει για τους συγγραφείς της. Για τον παραμυθά της βασικά, τον μεγαλύτερο παραμυθά στα ισπανικά μετά από τον Θερβάντες.

11 Αυγ 2025 | 10:48

Το θαύμα της απάτης

Η εμμονή μου τα τελευταία χρόνια να αποκαλύπτω τις απάτες πίσω από τη συντριπτική πλειονότητα των υποτιθέμενων θαυμάτων δίνει την εσφαλμένη εντύπωση ότι δεν πιστεύω στα θαύματα συνολικά.