Advertisement
opap
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Follow us

Πέφτει η κυβέρνηση;

Η εξουσία είναι πιο ισχυρή από την αιδώ και τα προσχήματα.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Πέφτει η κυβέρνηση;

“Μην κάνετε κανένα αστείο και ψηφίσετε. Αφήστε τους μόνους τους” είναι η προτροπή που απευθύνεται διαρκώς προς τα στελέχη του Ποταμιού και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης από εκείνους που θέλουν να ξεμπερδεύουμε με την κυβέρνηση, τονίζοντας ότι δεν πρέπει να δοθεί θετική ψήφος στην περίπτωση που έρθει στη Βουλή συμφωνία για την επίλυση των διαφορών με την ΠΓΔΜ.

Η καταψήφιση δεν προτείνεται με βάση το περιεχόμενο της συμφωνίας αυτής καθεαυτής, αν δηλαδή θα είναι ευνοϊκή για τα ελληνικά συμφέροντα, αλλά στη βάση του ότι πρέπει να υποστεί πολιτική ήττα η κυβέρνηση. Αυτό που προέχει κατ΄αυτούς στη συγκεκριμένη συγκυρία δεν είναι η προάσπιση των μακροπρόθεσμων συμφερόντων της χώρας αλλά η απομόνωση του κ.Τσίπρα, ακόμη κι αν αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να σταλεί άλλο ένα “πακέτο Πινέϊρο” στον κάλαθο των αχρήστων, όπως έγινε το 1992.

Ας υποθέσουμε ότι έρχεται η συμφωνία στη Βουλή και καταψηφίζεται. Αυτό θα οδηγήσει σε παραίτηση της κυβέρνησης; Το πιθανότερο είναι πώς όχι. Ο πρωθυπουργός μπορεί να θέσει ζήτημα εμπιστοσύνης και θα πάρει θετική ψήφο και από τους ΑΝΕΛ. 'Ηδη ο Π.Καμμένος ξεκαθάρισε ότι σε καμιά περίπτωση δεν σκοπεύει να αποσύρει τη στήριξή του στην κυβέρνηση ως το τέλος της τετραετίας.

Θα έχουμε δηλαδή το παράδοξο ο κυβερνητικός εταίρος να διαδηλώνει στις πλατείες εναντίον μιας λύσης που θεωρεί βλαπτική για τα εθνικά συμφέροντα, να την καταψηφίζει, αλλά να δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Δεν θα αποτελέσει καμιά έκπληξη. Η εξουσία είναι πιο ισχυρή από την αιδώ και τα προσχήματα.

Ακόμη και στην ακραία περίπτωση που οδηγηθούμε σε εκλογές, ο κ.Τσίπρας τώρα που τελείωσε η γελοία διαίρεση μνημόνιο-αντιμνημόνιο, θα εφεύρει νέα, εμφανιζόμενος ο ίδιος ως εκφραστής της υπευθυνότητας και του προοδευτισμού, απέναντι στον εθνικισμό και τον συντηρητισμό. Ο κατ΄εξοχήν εκπρόσωπος του εθνολαϊκισμού, θα φορέσει το κοστούμι του τολμηρού, σε αντίθεση με τον άτολμο αντίπαλό του. Θα επιδιώξει μια νέα πόλωση προκειμένου να συσπειρώσει δυνάμεις.

Η ΝΔ, που το πιθανότερο είναι ότι θα κερδίσει τις εκλογές, έχοντας ενδώσει στις πιέσεις από δεξιά στην υπόθεση της ονομασίας, θα αδυνατεί να δώσει οποιαδήποτε λύση. Επίσης, με βάση τις τελευταίες κινήσεις του εγείρονται σοβαρές αμφιβολίες κατά πόσον ο Κυρ.Μητσοτάκης θα μπορεί να λάβει τολμηρές αποφάσεις σε ζητήματα με μεγάλο πολιτικό κόστος που αφορούν στους πλειστηριασμούς, στα κόκκινα δάνεια, στην παιδεία, στην αντιπαράθεση με τις συντεχνίες.

Αρα λοιπόν το Ποτάμι και το Κίνημα Αλλαγής πρέπει να ψηφίσουν τη συμφωνία που θα έρθει στη Βουλή; Πριν φθάσουμε στην ψηφοφορία πρέπει να δούμε αν θα υπάρξει λύση και σε ποιά κατεύθυνση. Ήδη οι δηλώσεις Νίμιτς και πληροφορίες που αφορούν στη διαπραγμάτευση δείχνουν ότι απέχουμε αρκετά από λύση που θα καλύπτει την εθνική γραμμή περι σύνθετης ονομασίας για όλες τις χρήσεις.

Την ίδια στιγμή στην ΠΓΔΜ υπάρχει μια κυβέρνηση δατεθειμένη για λύση και ΗΠΑ και ΕΕ ασκούν πιέσεις προς αυτή την κατεύθυνση με δέλεαρ την ένταξη στο ΝΑΤΟ και στη συνεχεια στην ΕΕ. Aυτοί είναι οι παράγοντες που ωθούν σε λύση. Η στάση που πρέπει να τηρηθεί είναι εκείνη που θα υπηρετεί τα συμφέροντα της χώρας κι όχι καπρίτσια της στιγμής. Αυτό που έχει καταγραφεί για το 1992 είναι όχι οι αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό των κομμάτων αλλα ότι χάθηκε μια ιστορική ευκαιρία. Η Ιστορία έχει την ιδιοτροπία να περνάει σε δεύτερη μοίρα τις αιτίες μιας απόφασης και να ασχολείται πρωτίστως με το αποτέλεσμά της.

Πολλά σενάρια διακινούνται για το αν οι διεργασίες για την ονομασία της ΠΓΔΜ θα αποτελέσουν τη θρυαλίδα για την ανασύνθεση του πολιτικού σκηνικού. Σίγουρα θα υπάρξουν επιπτώσεις. Κι όχι σε επίπεδο διακυβέρνησης. Ηδη Ποτάμι και ΔΗΣΥ έχουν δηλώσει κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται σε καμιά περίπτωση να αντικαταστήσουν τον κ.Καμμένο. Ο κ.Τσίπρας βρίσκει άλλη μια ευκαιρία για να δείξει ότι μετακινείται προς την κεντροαριστερά. Οι διαφορές του με τον προοδευτικό χώρο είναι μεγάλες. Αφορούν στις αντιλήψεις για το κράτος, στις επιλογές στην οικονομία, στον τρόπο λειτουργίας της δημοκρατίας.

Η ανασυγκρότηση του χώρου περνάει μέσα από την ήττα των αντιλήψεων που εκπροσωπεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο Κυρ.Μητσοτάκης με τη δεξιά στροφή του έδειξε τα όρια του. Ο προοδευτικός χώρος έχει μια ευκαιρία. Μπορεί να κερδίσει αν τηρήσει υπεύθυνη στάση καταδεικνύοντας τις διαφορές του απέναντι στον τυχοδιωκτισμό του ΣΥΡΙΖΑ και το συντηρητισμό της ΝΔ.

------

Στην ιστοσελίδα μας φιλοξενούνται όλες οι απόψεις που σέβονται τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τον πολιτισμό και την αισθητική. Οι γνώμες των αρθρογράφων είναι ενυπόγραφες και προσωπικές και δεν ταυτίζονται απαραίτητα με την άποψη του TheToc.gr.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Τι βλέπουμε στις αίθουσες την Πέμπτη 16 Οκτωβρίου: Κιάνου Ριβς και Ίθαν Χοκ στα προσεχώς

Χρυσός Φοίνικας, Λούκα Γκουαντανίνο, Κιάνου Ριβς και Ίθαν Χοκ προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

11 Οκτ 2025 | 10:23

Ο εκνευρισμός Ανδρουλάκη και η επιστροφή Τσίπρα

Αν το ΠΑΣΟΚ δεν καταφέρει να κουνήσει τη βελόνα και το υποψήφιο κόμμα Τσίπρα αποκτήσει υπόσταση, πώς θα απαντήσει ο Νίκος Ανδρουλάκης στο ενδεχόμενο της συνεργασίας τους;

08 Οκτ 2025 | 08:51

Θέλει να αφουγκραστεί την κοινωνία;

Παρά τις ήττες και τα χρόνια στην αντιπολίτευση, παρά το rebranding που υποτίθεται του σχεδίασε η εταιρεία δημοσίων σχέσεων που προσέλαβε, ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται στο κοινό του ίδιος και απαράλλαχτος.

06 Οκτ 2025 | 07:06

Ο Βασιλιάς είναι γυμνός και κουρασμένος

Μεγαλώνοντας, οι γωνίες σου αμβλύνονται. Όλο και σπανιότερα αναφωνείς ότι ο βασιλιάς είναι -σου φαίνεται έστω- γυμνός. Όχι απαραίτητα επειδή κοιτάς τη δουλειά ή το συμφέρον σου.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Π. ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 06 Οκτ 2025 | 06:05

Η δεκαετία που κουβαλάς

Καθένας από εμάς, ανάλογα με την ηλικία του, κουβαλάει στην καμπούρα του και άλλη δεκαετία. Για την ακρίβεια, κουβαλάμε στην καμπούρα μας όλες τις δεκαετίες που μας διαμόρφωσαν από τη γέννησή μας μέχρι σήμερα.

04 Οκτ 2025 | 09:16

Τι πήρε ακριβώς ο Ερντογάν;

Δεν έχω το ρεπορτάζ του Τούρκου συναδέλφου και δεν μπορώ να πάρω θέση, ούτως ή άλλως δεν έχει και πολύ μεγάλη σημασία για την αντιπολίτευση στην Αθήνα, ο δικός μας δυσκολεύεται ακόμα και να βγάλει φωτογραφία δίπλα-δίπλα με τον πλανητάρχη, σιγά μην τον δεχτεί στον Λευκό Οίκο ο Τραμπ.

ΜΑΝΟΛΗΣ ΚΑΨΗΣ 01 Οκτ 2025 | 06:49

Τα ήρεμα νερά και τα "νεύρα" Σαμαρά

Η Ελλάδα δεν υπέγραψε φιλία με την Τουρκία, αυτό φαίνεται άλλωστε επί του πεδίου, αλλά αποδέχθηκε όντως ένα μορατόριουμ στην αντιπαράθεση.

29 Σεπ 2025 | 07:17

Συγχωριανοί του ψεύτη βοσκού

Έτσι ο Διονύσης Σαββόπουλος, αποφαινόμαστε, είναι ο Μπομπ Ντύλαν της Ελλάδας. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ο δικός μας Ντε Γκωλ. Κι όποια γυναίκα δολοφονεί τα παιδιά της μια Μήδεια του σήμερα...

29 Σεπ 2025 | 06:28

Πότε θα πάει ο Μητσοτάκης στον Λευκό Οίκο

Λήξη συναγερμού; Όχι βέβαια. Τώρα θα αρχίσει η "μίρλα" για το γεγονός ότι ο Μητσοτάκης δεν έχει πάρει ακόμα πρόσκληση για τον Λευκό Οίκο, θα αρχίσει η γκρίνια για τα F35 που ο Τραμπ θέλει φαίνεται πάση θυσία να δώσει στον Ερντογάν.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Π. ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 29 Σεπ 2025 | 06:10

Dark Tourism

Δημιουργός και αποκλειστικός διαχειριστής της εν λόγω ιστοσελίδας είναι ένας Γερμανός, ο Peter Hohenhaus, ένας πανεπιστημιακός που, κατά δήλωσή του, εγκατέλειψε νωρίς-νωρίς την ακαδημαϊκή του σταδιοδρομία.

24 Σεπ 2025 | 07:52

Η "κατάληψη" στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη

Υποθέτω έχει να κάνει και με την αδυναμία της αντιπολίτευσης να δημιουργήσει ένα αντικυβερνητικό ρεύμα και κίνημα και να δώσει μορφή και περιερχόμενο στον αγώνα τους. Στον αγώνα τους να φύγει επιτέλους ο Μητσοτάκης.

22 Σεπ 2025 | 09:56

Ένα φωτεινό πολιτιστικό γεγονός

Και όμως. Με την έξοδο από τα μνημόνια, η εντόπια βιβλιοπαραγωγή επανήλθε σταδιακά στα προ της κρίσης επίπεδα.

ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 22 Σεπ 2025 | 06:15

Το δράμα του πολυεκατομμυριούχου

Πώς θα ήταν ένας κόσμος δίχως καθόλου ενσυναίσθηση; Σίγουρα θα ήταν ένας κόσμος όπου δεν θα ήθελα να ζήσω ή όπου δεν θα ήθελαν να ζήσουν τα παιδιά μας.

ΜΑΝΟΛΗΣ ΚΑΨΗΣ 20 Σεπ 2025 | 13:26

Ο Ανδρέας Λοβέρδος στο ΚΚΜ

Το ερώτημα παραμένει: Γιατί όλοι φεύγουν από το ΠΑΣΟΚ και δεν έχουμε ούτε έναν να έκανε την αντίστροφη πορεία;

ΜΑΝΟΛΗΣ ΚΑΨΗΣ 17 Σεπ 2025 | 08:03

Πλέον δεν είναι ούτε δημοκράτης ούτε απλά δεξιός

Η αλήθεια είναι ότι τώρα πλέον είναι απλά νεκρός. Ούτε δημοκράτης, ούτε απλά δεξιός. Μακαρίτης.

15 Σεπ 2025 | 07:55

Βαθιά Αμερική

Μπορεί η βαθιά Αμερική να ορίσει τις τύχες του πλανήτη, κατά τον τρόπο που ένας καρκίνος μέχρι να ξεπεραστεί, αποσυντονίζει, βασανίζει τον άνθρωπο; Όλα δείχνουν πως ναι.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Π. ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 15 Σεπ 2025 | 06:15

Η ιδεολογία του δολοφόνου

Είναι οι δολοφόνοι εκ προοιμίου "δεξιοί" ή εκ προοιμίου "αριστεροί", όπως θέλουν να μας πείσουν οι εκ διαμέτρου αντίθετες πολιτικές παρατάξεις;

ΚΑΤΑΜΕΣΤΟ ΤΟ ΚΑΛΛΙΜΑΡΜΑΡΟ 14 Σεπ 2025 | 13:18

"Απόλυτη" και κάτι παραπάνω

Η Άννα Βίσση απέδειξε για ακόμα μια φορά γιατί παραμένει η "Απόλυτη Ελληνίδα Σταρ", ίσως... και κάτι παραπάνω.