Follow us

Ποιος είναι ο Στέφανος Κασσελάκης;

Καθώς ο Κασσελάκης θεωρείται φίλος του Αλέξη Τσίπρα, υποστηρίζεται προσέτι από τον Παύλο Πολάκη, ασκούνται πιέσεις προς τον Νίκο Παππά να αποσυρθεί από την κούρσα.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΧΩΜΕΝΙΔΗς
Χρηστος Χωμενιδης

Αύριο -ή το αργότερο μεθαύριο- ο Στέφανος Κασσελάκης αναμένεται να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για τη θέση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Καθώς ο Κασσελάκης θεωρείται φίλος του Αλέξη Τσίπρα, υποστηρίζεται προσέτι από τον Παύλο Πολάκη, ασκούνται πιέσεις προς τον Νίκο Παππά να αποσυρθεί από την κούρσα. Από την άλλη, η κίνηση των "53" αντιδρά έντονα, ο πρώην διευθυντής μάλιστα του γραφείου του Νίκου Φίλη κύριος Τάκης Κατσαρός κατηγόρησε τον Στέφανο Κασσελάκη ότι διεξάγει προσωπική εκστρατεία, εξαγοράζει δημοσιότητα, στήνει μηχανισμό αυτοπροβολής. Εμμέσως δε πλην σαφέστατα τον χαρακτήρισε "ψώνιο".

Ποιος είναι ο Στέφανος Κασσελάκης; Από πού ξεφύτρωσε;

Την ίδια απορία θα είχατε πιθανότατα το 2010, όταν εν μέσω της χρεοκοπίας του ελληνικού κράτους, ορμητικός εισέβαλε στον δημόσιο χώρο ένας καθηγητής πανεπιστημίου, κοσμοπολίτης, σε στενή επαφή με τα πιο σύγχρονα διεθνώς ρεύματα σκέψης και μάς ανήγγειλε πως η μιζέρια που προοιωνιζόταν το μνημόνιο δεν αποτελούσε μονόδρομο. Ότι η χώρα είχε τη δύναμη να αντισταθεί στην ύπουλη θωπεία των τροϊκανών και να χαράξει τη δική της επαναστατική πορεία. Αρκεί οι πολίτες της να το αποφάσιζαν και να εμπιστεύονταν τη ρηξικέλευθη θεώρησή του. Οι πνιγμένοι από τα μαλλιά τους πιάνονται. Αναρίθμητοι Έλληνες γοητεύτηκαν, πίστεψαν, εξιδανίκευσαν τον Γιάνη με ένα νι. Όταν, το 2015, εντάχθηκε στα ψηφοδέλτια του Σύριζα, έλαβε περισσότερους από 135000 σταυρούς. Ο Αλέξης Τσίπρας του ανέθεσε το Υπουργείο Οικονομικών.

Play Video
Ο Κασσελάκης δεν διαθέτει μάλλον την επιστημονική σκευή και την ευγλωττία του Βαρουφάκη. Οι πολιτικές του θέσεις, όπως τις εκθέτει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δεν εντυπωσιάζουν για την πρωτοτυπία τους. Δεν είναι αυτό που λένε "out of the box". Για διαφάνεια μιλάει ο άνθρωπος, για χτύπημα της διαφθοράς, για δικαιότερη φορολόγηση, μείωση του ΦΠΑ και εξομοίωση των μπλοκάκηδων με τους μισθωτούς. Για χωρισμό του κράτους από την εκκλησία. Για ίσα δικαιώματα στις κοινωνικές μειονότητες. Μας τα είπαν κι άλλοι. Όταν άλλωστε η κοινωνία βρίσκεται σε τροχιά ομαλότητας και ανάπτυξης -με δομικές έστω στρεβλώσεις- δεν έχει ανάγκη από μαγικές λύσεις. Ούτε από δραματικές αφηγήσεις. Διεκτραγωδώντας ο Σύριζα στην προεκλογική του εκστρατεία την καθημερινότητα, εμφανίζοντας τους Έλληνες να υποφέρουν το 2023 όσο σχεδόν το 2012, το μόνο που κατάφερε ήταν να συντριβεί.

Εκείνο που κινεί το ενδιαφέρον στον Στέφανο Κασσελάκη δεν είναι οι προτάσεις του. Μα το προφίλ του. Παιδί πλούσιας οικογένειας, η οποία καταστράφηκε -διαβάζω- εξαιτίας του παραδικαστικού κυκλώματος, μετανάστευσε στα δεκατέσσερά του στην Αμερική. Ο θρίαμβός του σε έναν διαγωνισμό μαθηματικών για εφήβους τού έδωσε την ευκαιρία να φοιτήσει στα καλύτερα σχολεία και μια υποτροφία από τον Ανδρέα Δρακόπουλο, πρόεδρο του ιδρύματος Νιάρχος, να λάβει δύο πτυχία από το πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια. Ξεκίνησε τις δημόσιες παρεμβάσεις του αρθρογραφώντας στην εφημερίδα της ομογένειας "Εθνικός Κήρυκας". Ασχολήθηκε παραλλήλως με το επιχειρείν και στα τριάντα του ήταν ήδη ένας ταχέως ανερχόμενος εφοπλιστής. Πολίτης με εντονότατες κοινωνικές ευαισθησίες ο Στέφανος Κασσελάκης δεν θα αρκούνταν στην επαγγελματική επιτυχία και στον πλούτο. Συμμετείχε εθελοντικά στην καμπάνια του Τζο Μπάιντεν. Και έπειτα προσχώρησε στον Σύριζα και αποδέχθηκε μια μη εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο επικρατείας.

Δεν εντυπωσιαστήκατε ιδιαίτερα; Δείτε τον σε ένα από τα πολλά βίντεο που υπάρχουν στο διαδίκτυο. Είναι νεότατος, μόλις τριανταπέντε. Ευειδέστατος, με μια "clean cut” ομορφιά - παρόμοιά της έχουμε να θαυμάσουμε στο πολιτικό μας στερέωμα από την εποχή που εμφανίστηκε ο Παύλος Γερουλάνος. Ξανθός, ευσταλής, γυμνασμένος. Είναι επιπλέον γκέι. Γκέι μοντέρνας κοπής, με μόνιμο σύντροφο, με τον οποίον έχει επισημοποιήσει τη σχέση του, φωτογραφίζονται αγκαλιά με έναν γλυκύτατο σκύλο, σχεδιάζουν να αποκτήσουν παιδί με παρένθετη μητέρα. Μπορεί ο δυστυχής πολιτευτής της "Ελληνικής Λύσης" που τον αντιμετώπισε τηλεοπτικά να επικαλούνταν τα ιερά και τα όσια της παραδοσιακής ελληνικής οικογένειας, μεγάλο μέρος όμως του κοινού, σίγουρα οι εν δυνάμει ψηφοφόροι του, εντυπωσιάστηκαν από τον αστραφτερό και γενναίο Στέφανο Κασσελάκη.

Τι άλλο θέλετε; Εάν ρωτούσατε τo ChatGPT τι σημαίνει προοδευτικός πολιτικός στην Ελλάδα του 2023, θα σας περιέγραφε ή θα σας ζωγράφιζε τον Στέφανο Κασσελάκη.

Προφανώς η δημόσια ζωή μας δεν λειτουργεί -ακόμα τουλάχιστον- με όρους τεχνητής νοημοσύνης. Στην πιάτσα οι πολιτικοί κρίνονται από τα λόγια και τα έργα τους, περνιούνται από λεπτό κόσκινο, οφείλουν να διαθέτουν υπομονή ιώβεια, επιμονή γαϊδουρινή, να αντέχουν τα χτυπήματα κάτω από τη ζώνη και ενδεχομένως να τα ανταποδίδουν, να γονατίζουν, να ξανασηκώνονται. Δεν αρκεί ένα ελκυστικό παρουσιαστικό και ένας στρωτός λόγος. Πολύ αμφιβάλλω εξάλλου για το κατά πόσο η ελληνική κοινωνία έχει ωριμάσει αρκετά ώστε να αναδείξει ως αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάποιον με την ερωτική ιδιαιτερότητα του Στέφανου Κασσελάκη. Το γεγονός και μόνο -εννοείται- ότι ένας διακηρυγμένος ομοφυλόφιλος διεκδικεί την ηγεσία του δεύτερου σε δύναμη κόμματος, γεννά μεγάλη αισιοδοξία.

Το ζήτημα δεν είναι ο Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος πιθανόν να μάς απασχολεί για τα επόμενα τριάντα χρόνια, το πιθανότερο εντούτοις -κατά τη γνώμη μου- είναι να σύντομα να μπουχτίσει και να επιστρέψει στην Αμερική. Είναι το σύνδρομο του μεσσία από τα ξένα.

Όσο βαθιές ρίζες έχει στην κοινωνία μας η οικογενειοκρατία, όσο οι τίτλοι και τα οφίκια μεταβιβάζονται κληρονομικά, άλλο τόσο φαντασιωνόμαστε πως θα έρθει κάποιος από μακριά, σκίζοντας στεριές και θάλασσες, και θα μας αλλάξει τη μοίρα. Στον τόπο του κανείς δεν περνάει για προφήτης. Εκείνον αντιθέτως που έχει διαφορετικό λούστρο, διαφορετικό αέρα, ίσως και μια ελαφρά προφορά, τον ερωτευόμαστε. Αποκαλυπτόμαστε μπροστά του. Θαμπωνόμαστε από τα παράσημά του κι ας φαίνονται με τη δεύτερη μόλις ματιά κίβδηλα. Τρανό παράδειγμα ο "δόκτωρ" Γεώργιος Κοσκωτάς.

Πρόκειται για συλλογική ανάμνηση που ξεκινάει από την περίπτωση του Ελευθερίου Βενιζέλου; Ή του Ιωάννη Καποδίστρια; Αποτελεί επαρχιωτισμό, ξενομανία; Ή όντως ένα φρέσκο βλέμμα πάνω στα δεινά, στις κακοδαιμονίες μας μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμο, αποκαλυπτικό;

Ο μοναδικός πάντως πολιτικός στην Ελλάδα ο οποίος τα συνδύαζε αμφότερα, ήταν και γόνος -γιός πρωθυπουργού- και φερμένος απ’έξω, θριάμβευσε, κυριάρχησε επί δεκαετίες. Ονομαζόταν Ανδρέας Παπανδρέου.

Πηγή: capital

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

5 άχαστες γευστικές στάσεις στον Πειραιά: Φαγητό, ποτό και εμπειρίες που δεν χάνεις

Ο Πειραιάς δεν μιλάει μόνο ελληνικά, αλλά εντάσσει και άλλες κουζίνες στο γαστρονομικό του χάρτη. Να που θα φάμε και θα πιούμε στην επόμενη έξοδό μας.

29 Σεπ 2025 | 07:17

Συγχωριανοί του ψεύτη βοσκού

Έτσι ο Διονύσης Σαββόπουλος, αποφαινόμαστε, είναι ο Μπομπ Ντύλαν της Ελλάδας. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ο δικός μας Ντε Γκωλ. Κι όποια γυναίκα δολοφονεί τα παιδιά της μια Μήδεια του σήμερα...

22 Σεπ 2025 | 09:56

Ένα φωτεινό πολιτιστικό γεγονός

Και όμως. Με την έξοδο από τα μνημόνια, η εντόπια βιβλιοπαραγωγή επανήλθε σταδιακά στα προ της κρίσης επίπεδα.

ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΚΑΡΑΙΣΚΟΥ 21 Σεπ 2025 | 10:28

Το Κίνημα Δημοκρατίας εγκαινίασε τα νέα του γραφεία στον Πειραιά παρουσία Κασσελάκη - "Μόνο εμείς μπορούμε να φέρουμε την αλλαγή"

Μέσα σε κλίμα αισιοδοξίας ο Στέφανος Κασσελάκης εγκαινίασε τα νέα γραφεία του κόμματός του στον Πειραιά.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ 20 Σεπ 2025 | 12:07

Στέφανος Κασσελάκης για Τέμπη: Κάτι κρύβεται πίσω από την απόφαση για τη μη εκταφή των σορών των παιδιών

Ο κ. Κασσελάκης βρέθηκε δίπλα στον πατέρα του 22χρονου ο οποίος κάνει απεργία πείνας.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ INSTAGRAM 17 Σεπ 2025 | 10:16

Τέμπη: Συνάντηση Κασσελάκη με τον πατέρα του 22χρονου Ντένις Ρούτσι που κάνει απεργία πείνας στο Σύνταγμα

Ο Πάνος Ρούτσι ξεκίνησε απεργία πείνας και δίψας διεκδικώντας εκ νέου την εκταφή της σορού του 22χρονου γιου του, Ντένις.

15 Σεπ 2025 | 07:55

Βαθιά Αμερική

Μπορεί η βαθιά Αμερική να ορίσει τις τύχες του πλανήτη, κατά τον τρόπο που ένας καρκίνος μέχρι να ξεπεραστεί, αποσυντονίζει, βασανίζει τον άνθρωπο; Όλα δείχνουν πως ναι.

ΔΕΙΤΕ ΖΩΝΤΑΝΑ 12 Σεπ 2025 | 20:19

Live: Η ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη στη ΔΕΘ

Ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατίας παραθέτει τις προτάσεις του Κινήματος για την οικονομία, τη δικαιοσύνη, τη στέγαση και τις μεταρρυθμίσεις στο κράτος

ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ 11 Σεπ 2025 | 13:03

Καρφιά Κασσελάκη για Τσίπρα: Οταν μιλούσα εγώ για πατριωτισμό, με έλεγαν δεξιό μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ

Αυστηρή κριτική προς τον προκάτοχό του στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, άσκησε για ακόμη μια φορά ο Στέφανος Κασσελάκης.

08 Σεπ 2025 | 07:44

Και πάλι όλοι μαζί

Γιατί τα σημερινά ζευγάρια αποφεύγουν -συχνά τρέμουν στο ενδεχόμενο- να γίνουν γονείς; Η προφανής απάντηση αφορά στο κόστος ζωής.

ΣΤΟΝ ΣΚΑΙ 05 Σεπ 2025 | 09:32

Αιχμηρός Κασσελάκης για Τσίπρα: Πάνω από το πτώμα μου συμπόρευση, δεν μπλέκω με τον βάλτο - Θα πάει καλά γιατί με αντιγράφει

Ερωτώμενος εάν υπάρχει πιθανότητα συμπόρευσης με τον κ. Τσίπρα, απάντησε "πάνω από το πτώμα μου. Το λέω ξεκάθαρα. Με τον βάλτο εγώ δεν μπλέκω".

ΚΙΝΗΜΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ 02 Σεπ 2025 | 10:30

Ο Κασσελάκης ανακοίνωσε την "Πρωτοβουλία για την Ευρωπαϊκή Πρόοδο" - Το μήνυμά του σε διάφορες γλώσσες

"Η Πρωτοβουλία για την Ευρωπαϊκή Πρόοδο γεννήθηκε από μια βαθιά ανάγκη: να ξαναδώσουμε φωνή στους πολίτες της Ευρώπης", αναφέρει μεταξύ άλλων.

ΞΙΝΟ 01 Σεπ 2025 | 15:04

Ο Χρήστος Χωμενίδης γράφει για τον Αλέξη Τσίπρα και θυμάται τα "χθεσινά γεμιστά" της μαμάς μας

Για το νέο κόμμα Τσίπρα και την επιστροφή του πρώην πρωθυπουργού γράφει στο Capital ο Χρήστος Χωμενίδης

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ 31 Αυγ 2025 | 12:53

Στέφανος Κασσελάκης: Για πρώτη φορά αδημοσίευτες φωτογραφίες από τον γάμο με τον Τάιλερ Μακμπέθ

Την επέτειο του γάμου της γιόρτασαν χθες Στέφανος Κασσελάκης και Τάιλερ Μακμπέθ - Οι φωτογραφίες που ανέβασε ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατίας

29 Σεπ 2025 | 07:17

Συγχωριανοί του ψεύτη βοσκού

Έτσι ο Διονύσης Σαββόπουλος, αποφαινόμαστε, είναι ο Μπομπ Ντύλαν της Ελλάδας. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ο δικός μας Ντε Γκωλ. Κι όποια γυναίκα δολοφονεί τα παιδιά της μια Μήδεια του σήμερα...

22 Σεπ 2025 | 09:56

Ένα φωτεινό πολιτιστικό γεγονός

Και όμως. Με την έξοδο από τα μνημόνια, η εντόπια βιβλιοπαραγωγή επανήλθε σταδιακά στα προ της κρίσης επίπεδα.

15 Σεπ 2025 | 07:55

Βαθιά Αμερική

Μπορεί η βαθιά Αμερική να ορίσει τις τύχες του πλανήτη, κατά τον τρόπο που ένας καρκίνος μέχρι να ξεπεραστεί, αποσυντονίζει, βασανίζει τον άνθρωπο; Όλα δείχνουν πως ναι.

08 Σεπ 2025 | 07:44

Και πάλι όλοι μαζί

Γιατί τα σημερινά ζευγάρια αποφεύγουν -συχνά τρέμουν στο ενδεχόμενο- να γίνουν γονείς; Η προφανής απάντηση αφορά στο κόστος ζωής.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΩΜΕΝΙΔΗΣ 01 Σεπ 2025 | 07:23

Χειμερία νάρκη ή γεμιστά της επόμενης μέρας;

Οι αρκούδες. Τα ερπετά. Οι νυχτερίδες και οι σκίουροι. Και ορισμένοι Έλληνες πολιτικοί, ιδίως εάν έχουν διατελέσει πρωθυπουργοί.

29 Σεπ 2025 | 07:17

Συγχωριανοί του ψεύτη βοσκού

Έτσι ο Διονύσης Σαββόπουλος, αποφαινόμαστε, είναι ο Μπομπ Ντύλαν της Ελλάδας. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ο δικός μας Ντε Γκωλ. Κι όποια γυναίκα δολοφονεί τα παιδιά της μια Μήδεια του σήμερα...

29 Σεπ 2025 | 06:28

Πότε θα πάει ο Μητσοτάκης στον Λευκό Οίκο

Λήξη συναγερμού; Όχι βέβαια. Τώρα θα αρχίσει η "μίρλα" για το γεγονός ότι ο Μητσοτάκης δεν έχει πάρει ακόμα πρόσκληση για τον Λευκό Οίκο, θα αρχίσει η γκρίνια για τα F35 που ο Τραμπ θέλει φαίνεται πάση θυσία να δώσει στον Ερντογάν.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Π. ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 29 Σεπ 2025 | 06:10

Dark Tourism

Δημιουργός και αποκλειστικός διαχειριστής της εν λόγω ιστοσελίδας είναι ένας Γερμανός, ο Peter Hohenhaus, ένας πανεπιστημιακός που, κατά δήλωσή του, εγκατέλειψε νωρίς-νωρίς την ακαδημαϊκή του σταδιοδρομία.

24 Σεπ 2025 | 07:52

Η "κατάληψη" στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη

Υποθέτω έχει να κάνει και με την αδυναμία της αντιπολίτευσης να δημιουργήσει ένα αντικυβερνητικό ρεύμα και κίνημα και να δώσει μορφή και περιερχόμενο στον αγώνα τους. Στον αγώνα τους να φύγει επιτέλους ο Μητσοτάκης.

22 Σεπ 2025 | 09:56

Ένα φωτεινό πολιτιστικό γεγονός

Και όμως. Με την έξοδο από τα μνημόνια, η εντόπια βιβλιοπαραγωγή επανήλθε σταδιακά στα προ της κρίσης επίπεδα.

ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 22 Σεπ 2025 | 06:15

Το δράμα του πολυεκατομμυριούχου

Πώς θα ήταν ένας κόσμος δίχως καθόλου ενσυναίσθηση; Σίγουρα θα ήταν ένας κόσμος όπου δεν θα ήθελα να ζήσω ή όπου δεν θα ήθελαν να ζήσουν τα παιδιά μας.

ΜΑΝΟΛΗΣ ΚΑΨΗΣ 20 Σεπ 2025 | 13:26

Ο Ανδρέας Λοβέρδος στο ΚΚΜ

Το ερώτημα παραμένει: Γιατί όλοι φεύγουν από το ΠΑΣΟΚ και δεν έχουμε ούτε έναν να έκανε την αντίστροφη πορεία;

ΜΑΝΟΛΗΣ ΚΑΨΗΣ 17 Σεπ 2025 | 08:03

Πλέον δεν είναι ούτε δημοκράτης ούτε απλά δεξιός

Η αλήθεια είναι ότι τώρα πλέον είναι απλά νεκρός. Ούτε δημοκράτης, ούτε απλά δεξιός. Μακαρίτης.

15 Σεπ 2025 | 07:55

Βαθιά Αμερική

Μπορεί η βαθιά Αμερική να ορίσει τις τύχες του πλανήτη, κατά τον τρόπο που ένας καρκίνος μέχρι να ξεπεραστεί, αποσυντονίζει, βασανίζει τον άνθρωπο; Όλα δείχνουν πως ναι.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Π. ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 15 Σεπ 2025 | 06:15

Η ιδεολογία του δολοφόνου

Είναι οι δολοφόνοι εκ προοιμίου "δεξιοί" ή εκ προοιμίου "αριστεροί", όπως θέλουν να μας πείσουν οι εκ διαμέτρου αντίθετες πολιτικές παρατάξεις;

ΚΑΤΑΜΕΣΤΟ ΤΟ ΚΑΛΛΙΜΑΡΜΑΡΟ 14 Σεπ 2025 | 13:18

"Απόλυτη" και κάτι παραπάνω

Η Άννα Βίσση απέδειξε για ακόμα μια φορά γιατί παραμένει η "Απόλυτη Ελληνίδα Σταρ", ίσως... και κάτι παραπάνω.

13 Σεπ 2025 | 12:37

Η πρώτη δημοσκόπηση

Το πιο χαρακτηριστικό νούμερο από τη δημοσκόπηση, είναι αυτό για την "ικανοποίηση" από τις παροχές που ανακοινώθηκαν στην ΔΕΘ. Οι μισοί από εκείνους που εκτιμούν ότι θα έχουν όφελος από τη μείωση της φορολογίας, δηλώνουν ταυτόχρονα ότι δεν είναι ικανοποιημένοι από τα μέτρα. Γιατί; Γιατί δεν τους αρέσει η κυβέρνηση είναι η απάντηση.

10 Σεπ 2025 | 07:52

Ο πάντα προκλητικός Άδωνις Γεωργιάδης

O Γεωργιάδης ήταν προκλητικός. Προκλητικός που ακύρωσε την επίσκεψή του στο νοσοκομείο της Δράμας, προκλητικός και με τα όσα είπε μετά για τα επεισόδια στην είσοδο του νοσοκομείου πριν από την άφιξή του.

08 Σεπ 2025 | 07:44

Και πάλι όλοι μαζί

Γιατί τα σημερινά ζευγάρια αποφεύγουν -συχνά τρέμουν στο ενδεχόμενο- να γίνουν γονείς; Η προφανής απάντηση αφορά στο κόστος ζωής.

08 Σεπ 2025 | 06:05

Τα λείψανα του Αγίου Λαζάρου

Η βιβλιογραφία γύρω από την εμπορία "ιερών λειψάνων" εμπλουτίστηκε σε σημείο ώστε να αδυνατούμε να την εξαντλήσουμε στο πλαίσιο ενός σύντομου κειμένου.

06 Σεπ 2025 | 09:44

Δημογραφικό: Να ξυπνήσουμε γιατί χανόμαστε (Τάσος Γιαννίτσης)

Διαβάζοντας την εισήγηση για το δημογραφικό πρόβλημα που έκανε ο Τάσος Γιαννίτσης στην επετειακή εκδήλωση για τα 51 χρόνια του ΠΑΣΟΚ (και μπράβο τους για την ιδέα), σε πιάνει η ψυχή σου.

03 Σεπ 2025 | 07:15

Στην Αξιώτισσα στη Νάξο

Όποτε βλέπω σε ταβέρνα ή εστιατόριο, πανό, αφίσες και λοιπά πολιτικά μηνύματα, τα οποία "μοστράρει" ο ιδιοκτήτης πιστεύοντας προφανώς ότι με τον τρόπο αυτό επηρεάζει πεινασμένες συνειδήσεις, απλώς αποχωρώ.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΩΜΕΝΙΔΗΣ 01 Σεπ 2025 | 07:23

Χειμερία νάρκη ή γεμιστά της επόμενης μέρας;

Οι αρκούδες. Τα ερπετά. Οι νυχτερίδες και οι σκίουροι. Και ορισμένοι Έλληνες πολιτικοί, ιδίως εάν έχουν διατελέσει πρωθυπουργοί.

01 Σεπ 2025 | 07:21

Εκλογολογίες και κομματικοί σχεδιασμοί

Ακόμα και η αναμενόμενη εμφάνιση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ με τις γνωστές παροχές του Σεπτεμβρίου εντάσσεται πάντως, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, σε μια εκλογική στρατηγική.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Π. ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 01 Σεπ 2025 | 06:10

Η Ριβιέρα της Μέσης Ανατολής

Ζούμε σε οργουελικούς καιρούς. Ο Τζορτζ Όργουελ, αυτός ο σκοτεινός προφήτης του εικοστού αιώνα, μπορεί να μην έπεσε σε όλα μέσα (συμπεριλαμβάνονται και ηχηρές αστοχίες στις προβλέψεις του), αλλά σίγουρα πέτυχε διάνα το κυριότερο.