Follow us

Πόσο αντέχει η οικονομία;

Το θετικό κλίμα στην ελληνική οικονομία θα μπορούσε να διαταραχτεί και να ανατραπεί από επιδείνωση του διεθνούς και ευρωπαϊκού οικονομικού κλίματος.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΣΤΑς ΣΤΟΥΠΑς
Κώστας Στούπας

Αν υπάρχει ένα ερώτημα που πλανάται πάνω από την ελληνική οικονομία αυτό αφορά το, για πόσο αυτή θα συνεχίσει να διαφοροποιείται θετικά από το διεθνές κλίμα. Όλοι αναμένουν πως η παγκόσμια οικονομία σύντομα θα συντριβεί σε μια ύφεση αλλά όλο συνεχίζει να κινείται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας.

Αναλυτικά, βάσει των οριστικών στοιχείων το 2023 η Ελλάδα παρουσίασε πρωτογενές πλεόνασμα 3,9 δισ. ευρώ έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 851 εκατ. ευρώ. Τον χρόνο που πέρασε η ανάπτυξη υπολογίζεται σε 2,2% και οι προβλέψεις της Κομισιόν για το 2024 και 2025 είναι περί το 2,3%. Το 2023 οι οικονομίες της ΕΕ κατά μέσο όρο παρουσίασαν ανάπτυξη 0,5%.

Στον αντίποδα των καλών επιδόσεων της ελληνικής οικονομίας το 2023 αναδύθηκαν και κάποια ανησυχητικά σημάδια. Οι άμεσες ξένες επενδύσεις μειώθηκαν κατά 40% από 7,5 δισ. σε 4,5 δισ. ευρώ. Το δεύτερο ανησυχητικό σημάδι είναι η παραμονή του εμπορικού ελλείμματος σε υψηλά επίπεδα.

Τα στοιχεία αυτά αν δεν διορθωθούν βάζουν το καλό σενάριο σε κίνδυνο.

Ένα παράδοξο στα στοιχεία των οικονομιών της Ευρώπης είναι πως οι χώρες του νότου το 2023 παρουσιάζουν πολύ δυναμικότερα στοιχεία ανάπτυξης από αυτές του βορρά.

Τούτο πρέπει να μας ωθήσει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Οι οικονομίες του Νότου έχουν σημαντικά μεγαλύτερη έκθεση σε οικονομικές δραστηριότητες που αφορούν τον τουρισμό και την ψυχαγωγία.

Η πανδημική περίοδος άλλαξε αρκετά δεδομένα στον τρόπο που ζούμε και σκεφτόμαστε. Ο διετής σχεδόν εγκλεισμός, μεταπανδημικά οδήγησε σε μια έξαρση των δαπανών που αφορούν τα ταξίδια και τη διασκέδαση. Τούτο δεν μπορεί να διαρκέσει για πάντα. Ιδίως αν οι οικονομίες του βορρά κυλήσουν σε ύφεση.

Τα τελευταία στοιχεία για τη γερμανική οικονομία, την άλλοτε ατμομηχανή της Ευρώπης, είναι αποκαρδιωτικά.

Η κυβέρνηση του Βερολίνου την περασμένη εβδομάδα μείωσε την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη για το 2024 σε μόλις 0,2%, μετά από συρρίκνωση 0,3% το 2023.

Σύμφωνα με το Bloomberg η εξαρτώμενη από τις εξαγωγές οικονομία υποφέρει από την αδύναμη εξωτερική ζήτηση, τα υψηλά επιτόκια, την απώλεια ρωσικού ενεργειακού εφοδιασμού και τις γεωπολιτικές εντάσεις.

Οι διαφωνίες μέσα στον τρικομματικό συνασπισμό του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς και μια δικαστική απόφαση που διαταράσσει τα σχέδια δαπανών του έχουν εντείνει την αβεβαιότητα.

Το θετικό κλίμα στην ελληνική οικονομία θα μπορούσε να διαταραχτεί και να ανατραπεί από επιδείνωση του διεθνούς και ευρωπαϊκού οικονομικού κλίματος.

Επίσης, δεν πρέπει να παραβλέπουμε πως τις τελευταίες εβδομάδες τα χρηματιστήρια τόσο στις ΗΠΑ όσο και την Ευρώπη γράφουν το ένα ιστορικό υψηλό μετά το άλλο.

Η άνοδος των τιμών των μετοχών δημιουργεί το αίσθημα του πλούτου "wealth effect" το οποίο αυξάνει τις καταναλωτικές δαπάνες και την αισιοδοξία. Οι αγορές όμως έχουν ανέβει πολύ. Αυτό μάλλον δεν μπορεί να συνεχιστεί επ’ αόριστον...

Πηγή: Capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

03 Νοε 2025 | 07:02

Η Χρυσή Ζωή

Αν κατάλαβα καλά από τα πρακτικά της Βουλής, τα δημοκρατικά εύσημα που διεκδικεί η Ζωή Κωνσταντοπούλου, είναι οι αγώνες επί χούντας των γονέων της.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Π. ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 03 Νοε 2025 | 06:10

Σφαγές εκτός κάδρου

Οι σφαγές λάμβαναν χώρα τώρα, σήμερα, το σωτήριο έτος 2025, στο Σουδάν, σε έναν από εκείνους τους πολέμους που έχουμε συνηθίσει να αποκαλούμε "ξεχασμένους".

27 Οκτ 2025 | 09:18

Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να ζεις

Όποτε πιάνω ένα βιβλίο πρωτοεμφανιζόμενου ποιητή ή συγγραφέα, προσδοκώ να διαβάσω αριστουργηματικές σελίδες. Με την ίδια λαχτάρα πάω στο θέατρο, στο σινεμά, σε εκθέσεις.

ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 27 Οκτ 2025 | 06:13

Πόσο διεφθαρμένος αισθάνεσαι;

Εφόσον δυσκολευόμαστε να καταλήξουμε μεταξύ μας ποιος συμπολίτης μας είναι περισσότερο διεφθαρμένος από τον άλλον, ας στραφούμε προς τη ξένη διαιτησία

25 Οκτ 2025 | 08:50

Το μνημείο του άγνωστου ακτιβιστή

Αν υπάρχει μια απορία, είναι ποια ακριβώς ήταν η στόχευση του ΠΑΣΟΚ και γιατί συστρατεύθηκε ξανά, μαζί με τις δυνάμεις του αντισυστημισμού.

22 Οκτ 2025 | 09:30

Η προκλητική δήλωση του προκλητικού Τούρκου ΥΠΕΞ

Οι δηλώσεις ή καλύτερα η συνέντευξη του Χακάν Φιντάν έγινε δεκτή από τα Μέσα ενημέρωσης στην Ελλάδα, όπως συνήθως καταναλώνονται οι δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων.

20 Οκτ 2025 | 09:47

Το τέλος της εργασίας

Το πρόβλημα πάντως, προϊόντος του 21ο αιώνα, δεν είναι η εντατικοποίηση της εργασίας.

ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 20 Οκτ 2025 | 06:26

Η αδύνατη ειρήνη

Όλοι οι πόλεμοι –και ιδίως οι μακροχρόνιοι, εκείνοι που κακοφορμίζουν- συνιστούν μια δυσχερέστατη προς επίλυση εξίσωση, αλλά ειδικά η επίλυση της εξίσωσης Χαμάς – Ισραήλ δείχνει πραγματικά απίθανη.

18 Οκτ 2025 | 14:13

Η μόνη κρίση που δεν είδε ο Καραμανλής

Η μόνη κρίση που δεν μυρίστηκε ο Κώστας Καραμανλής ήταν η μεγαλύτερη κρίση που βίωσε η Ελλάδα από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά

15 Οκτ 2025 | 09:45

Η κατάληψη του μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη

Ο μόνος που δεν θέλησε να μετάσχει στον αχταρμά των έξαλλων αντιδράσεων ήταν ο Αλέξης Τσίπρας.

13 Οκτ 2025 | 09:31

Γελοίοι

Πώς ορίζω τη γελοιότητα; Ως απώλεια του μέτρου. Των ορίων.

ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 13 Οκτ 2025 | 06:24

Ο χρονοδιακόπτης της αξιοπρέπειας

Το 1999 ο Τσίπρας δεν είχε ακόμη αποφοιτήσει καν από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, μολονότι είχε ήδη θέσει τα γερά θεμέλια μιας πολιτικής καριέρας, εξαιρετικά ιδιότυπης, από πολλές απόψεις.

11 Οκτ 2025 | 10:23

Ο εκνευρισμός Ανδρουλάκη και η επιστροφή Τσίπρα

Αν το ΠΑΣΟΚ δεν καταφέρει να κουνήσει τη βελόνα και το υποψήφιο κόμμα Τσίπρα αποκτήσει υπόσταση, πώς θα απαντήσει ο Νίκος Ανδρουλάκης στο ενδεχόμενο της συνεργασίας τους;

08 Οκτ 2025 | 08:51

Θέλει να αφουγκραστεί την κοινωνία;

Παρά τις ήττες και τα χρόνια στην αντιπολίτευση, παρά το rebranding που υποτίθεται του σχεδίασε η εταιρεία δημοσίων σχέσεων που προσέλαβε, ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται στο κοινό του ίδιος και απαράλλαχτος.