Advertisement
opap
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Follow us

Στο όνομα της εξουσίας

Η κυβέρνηση πρέπει να αφήσει τα παιχνίδια τακτικής.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Στο όνομα της εξουσίας

Το 1992 ήμουν ανάμεσα στους 382, που υπέγραφαν κείμενο υπέρ της σύνθετης ονομασίας της ΠΓΔΜ. Tον τόνο της εξωτερικής πολιτικής έδιναν οι λαοσυνάξεις εκατομμυρίων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη αλλά και Νέα Υόρκη και Μελβούρνη με σύνθημα «Μακεδονία: το όνομά μου είναι η ψυχή μου».

Εθνικά και θρησκευτικά λάβαρα ανέμιζαν παντού και το πιο ακραίο εθνικιστικό πνεύμα της μεταπολίτευσης (ξεπεράστηκε μόνο στη διάρκεια της κρίσης), σάρωνε οριζόντια το πολιτικό σκηνικό. Οι ελάχιστοι που μιλούσαν ανοιχτά για σύνθετη ονομασία διαρρηγνύοντας το μέτωπο της εθνικιστικής ομοφωνίας, προερχόμενοι κυρίως από τη μειοψηφική τάση του τότε Συνασπισμού, ακούγαμε τους γνωστούς χαρακτηρισμούς περι “προδοτών”, ενδοτικών κλπ. Οι “υπερπατριώτες” κυριαρχούσαν παντού και κάλυπταν με τις κραυγές τους οποιαδήποτε προσπάθεια ρεαλιστικής προσέγγισης.

Η πολιτική ηγεσία της χώρας, με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Καραμανλή, τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη (παρότι πίστευε σε άλλη πολιτική) και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Α. Παπανδρέου, με εξαίρεση το ΚΚΕ, συμφώνησε ότι η Ελλάδα θα αναγνωρίσει ανεξάρτητο κράτος των Σκοπίων μόνον αν (εκτός των άλλων προϋποθέσεων), στο όνομα του κράτους αυτού δεν θα υπάρχει η λέξη “Μακεδονία” ή παράγωγό της.

Το επονομαζόμενο “πακέτο Πινέιρο” που είχε παρουσιαστεί από την πορτογαλική προεδρία 1/4/1992 και προέβλεπε την ονομασία Nova Macedonia, καθώς και την ικανοποίηση των ελληνικών θέσεων ως προς τις τροποποιήσεις του Συντάγματος της ΠΓΔΜ, ώστε να μην υπάρχουν αλυτρωτικές προσδοκίες ή εδαφικές διεκδικήσεις, καθώς και τη μη χρήση συμβόλων που να παραπέμπουν σε τέτοιες διεκδικήσεις, απορρίφθηκε από την Ελλάδα λόγω των εσωτερικών πολιτικών περιπλοκών.

Τι ακολούθησε; Τρεις από τις πέντε χώρες του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αναγνωρίζουν σήμερα την ΠΓΔΜ ως Δημοκρατία της Μακεδονίας μαζί με άλλες 95 χώρες, ανάμεσά τους και χώρες της Ε.Ε. Η απόφαση της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών το 1992, ξεχάστηκε και η επίσημη ελληνική θέση που διαμορφώθηκε σταδιακά κατέληξε στην υποστήριξη μιας σύνθετης ονομασίας erga omnes (για όλες τις χρήσεις). Η θέση αυτή προβλήθηκε και από την ελληνική κυβέρνηση το 2008 στο Βουκουρέστι, με πρωθυπουργό τον Κ. Καραμανλή και μέλος της τον Π. Καμμένο ο οποίος δεν διαφώνησε τότε, αλλά θυμήθηκε σήμερα την απόφαση του 1992!

Η ονομασία έχει βρεθεί ξανά στο προσκήνιο με έναν πολύ περίεργο τρόπο, είναι αλήθεια. Ο υπουργός Εξωτερικών κ. Κοτζιάς δήλωσε πρόσφατα ότι “θα υπάρξει -δεν έχει αρχίσει επί της ουσίας- διαπραγμάτευση ανάμεσα στους εκπροσώπους των δύο κρατών και με την παρουσία του κ. Nimetz”. Στην ΠΓΔΜ δεν βρίσκεται στην εξουσία ο εθνικιστής Γκρουέφκσι, αλλά μια ηγεσία που δείχνει να επιθυμεί συμβιβαστική λύση, κι αυτό είναι ασφαλώς θετικό. Κι εδώ αρχίζει ξανά ένα “θέατρο σκιών”.

Οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν και δεν γνωρίζουμε την έκβασή τους. Συμφωνία δεν έχει επιτευχθεί, αλλά η ελληνική κυβέρνηση που δεν έχει καν παρουσιάσει κάποια ολοκληρωμένη πρόταση, καλεί την αντιπολίτευση να ψηφίσει στη Βουλή μια απόφαση που δεν υπάρχει, τη στιγμή μάλιστα που ένα μέρος των κυβερνητικών βουλευτών δηλώνει εξαρχής ότι δεν θα ψηφίσει.

Σε ένα μείζον θέμα λοιπόν η κυβέρνηση εμφανίζεται να περιμένει στήριξη από την αντιπολίτευση, επειδή δεν συμφωνούν οι βουλευτές της συμπολίτευσης. Κάποιοι στην αντιπολίτευση, θεωρούν ότι είναι μεγάλη ευκαιρία να τραυματίσουν πολιτικά την κυβέρνηση (γιατί ανατροπή της δεν θα υπάρξει), αδιαφορώντας για τις μακροπρόθεσμες συνέπειες. Ένα εθνικό θέμα γίνεται ξανά το επίκεντρο του εσωτερικού πολιτικού παιχνιδιού.

Όπως το 1992 πάλι το όνομα, όπως η κρίση έγινε αντικείμενο εσωτερικής διαμάχης με αποτέλεσμα την επιμήκυνση της διάρκειάς της και την αύξηση των βαρών της στους πολίτες προκειμένου πάνω στο αντιμνημονιακό κύμα που πλημμύρισε δρόμους και πλατείες να χτιστούν πολιτικές καριέρες, πριν περάσει κι αυτό στην ιστορία του εθνολαϊκισμού, έτσι και τώρα η χώρα μοιάζει να αδυνατεί να χειριστεί ένα μείζον ζήτημα.

Η κυβέρνηση πρέπει να αφήσει τα παιχνίδια τακτικής σε βάρος των συμφερόντων της Ελλάδας. Παρότι δεν μας έχει συνηθίσει, οφείλει να τηρήσει υπεύθυνη στάση. Δεν μπορεί να ζητά μόνο υπευθυνότητα από την αντιπολίτευση.

------

Στην ιστοσελίδα μας φιλοξενούνται όλες οι απόψεις που σέβονται τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τον πολιτισμό και την αισθητική. Οι γνώμες των αρθρογράφων είναι ενυπόγραφες και προσωπικές και δεν ταυτίζονται απαραίτητα με την άποψη του TheToc.gr.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Τι βλέπουμε στις αίθουσες την Πέμπτη 16 Οκτωβρίου: Κιάνου Ριβς και Ίθαν Χοκ στα προσεχώς

Χρυσός Φοίνικας, Λούκα Γκουαντανίνο, Κιάνου Ριβς και Ίθαν Χοκ προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

11 Οκτ 2025 | 10:23

Ο εκνευρισμός Ανδρουλάκη και η επιστροφή Τσίπρα

Αν το ΠΑΣΟΚ δεν καταφέρει να κουνήσει τη βελόνα και το υποψήφιο κόμμα Τσίπρα αποκτήσει υπόσταση, πώς θα απαντήσει ο Νίκος Ανδρουλάκης στο ενδεχόμενο της συνεργασίας τους;

08 Οκτ 2025 | 08:51

Θέλει να αφουγκραστεί την κοινωνία;

Παρά τις ήττες και τα χρόνια στην αντιπολίτευση, παρά το rebranding που υποτίθεται του σχεδίασε η εταιρεία δημοσίων σχέσεων που προσέλαβε, ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται στο κοινό του ίδιος και απαράλλαχτος.

06 Οκτ 2025 | 07:06

Ο Βασιλιάς είναι γυμνός και κουρασμένος

Μεγαλώνοντας, οι γωνίες σου αμβλύνονται. Όλο και σπανιότερα αναφωνείς ότι ο βασιλιάς είναι -σου φαίνεται έστω- γυμνός. Όχι απαραίτητα επειδή κοιτάς τη δουλειά ή το συμφέρον σου.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Π. ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 06 Οκτ 2025 | 06:05

Η δεκαετία που κουβαλάς

Καθένας από εμάς, ανάλογα με την ηλικία του, κουβαλάει στην καμπούρα του και άλλη δεκαετία. Για την ακρίβεια, κουβαλάμε στην καμπούρα μας όλες τις δεκαετίες που μας διαμόρφωσαν από τη γέννησή μας μέχρι σήμερα.

04 Οκτ 2025 | 09:16

Τι πήρε ακριβώς ο Ερντογάν;

Δεν έχω το ρεπορτάζ του Τούρκου συναδέλφου και δεν μπορώ να πάρω θέση, ούτως ή άλλως δεν έχει και πολύ μεγάλη σημασία για την αντιπολίτευση στην Αθήνα, ο δικός μας δυσκολεύεται ακόμα και να βγάλει φωτογραφία δίπλα-δίπλα με τον πλανητάρχη, σιγά μην τον δεχτεί στον Λευκό Οίκο ο Τραμπ.

ΜΑΝΟΛΗΣ ΚΑΨΗΣ 01 Οκτ 2025 | 06:49

Τα ήρεμα νερά και τα "νεύρα" Σαμαρά

Η Ελλάδα δεν υπέγραψε φιλία με την Τουρκία, αυτό φαίνεται άλλωστε επί του πεδίου, αλλά αποδέχθηκε όντως ένα μορατόριουμ στην αντιπαράθεση.

29 Σεπ 2025 | 07:17

Συγχωριανοί του ψεύτη βοσκού

Έτσι ο Διονύσης Σαββόπουλος, αποφαινόμαστε, είναι ο Μπομπ Ντύλαν της Ελλάδας. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ο δικός μας Ντε Γκωλ. Κι όποια γυναίκα δολοφονεί τα παιδιά της μια Μήδεια του σήμερα...

29 Σεπ 2025 | 06:28

Πότε θα πάει ο Μητσοτάκης στον Λευκό Οίκο

Λήξη συναγερμού; Όχι βέβαια. Τώρα θα αρχίσει η "μίρλα" για το γεγονός ότι ο Μητσοτάκης δεν έχει πάρει ακόμα πρόσκληση για τον Λευκό Οίκο, θα αρχίσει η γκρίνια για τα F35 που ο Τραμπ θέλει φαίνεται πάση θυσία να δώσει στον Ερντογάν.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Π. ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 29 Σεπ 2025 | 06:10

Dark Tourism

Δημιουργός και αποκλειστικός διαχειριστής της εν λόγω ιστοσελίδας είναι ένας Γερμανός, ο Peter Hohenhaus, ένας πανεπιστημιακός που, κατά δήλωσή του, εγκατέλειψε νωρίς-νωρίς την ακαδημαϊκή του σταδιοδρομία.

24 Σεπ 2025 | 07:52

Η "κατάληψη" στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη

Υποθέτω έχει να κάνει και με την αδυναμία της αντιπολίτευσης να δημιουργήσει ένα αντικυβερνητικό ρεύμα και κίνημα και να δώσει μορφή και περιερχόμενο στον αγώνα τους. Στον αγώνα τους να φύγει επιτέλους ο Μητσοτάκης.

22 Σεπ 2025 | 09:56

Ένα φωτεινό πολιτιστικό γεγονός

Και όμως. Με την έξοδο από τα μνημόνια, η εντόπια βιβλιοπαραγωγή επανήλθε σταδιακά στα προ της κρίσης επίπεδα.

ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 22 Σεπ 2025 | 06:15

Το δράμα του πολυεκατομμυριούχου

Πώς θα ήταν ένας κόσμος δίχως καθόλου ενσυναίσθηση; Σίγουρα θα ήταν ένας κόσμος όπου δεν θα ήθελα να ζήσω ή όπου δεν θα ήθελαν να ζήσουν τα παιδιά μας.

ΜΑΝΟΛΗΣ ΚΑΨΗΣ 20 Σεπ 2025 | 13:26

Ο Ανδρέας Λοβέρδος στο ΚΚΜ

Το ερώτημα παραμένει: Γιατί όλοι φεύγουν από το ΠΑΣΟΚ και δεν έχουμε ούτε έναν να έκανε την αντίστροφη πορεία;

ΜΑΝΟΛΗΣ ΚΑΨΗΣ 17 Σεπ 2025 | 08:03

Πλέον δεν είναι ούτε δημοκράτης ούτε απλά δεξιός

Η αλήθεια είναι ότι τώρα πλέον είναι απλά νεκρός. Ούτε δημοκράτης, ούτε απλά δεξιός. Μακαρίτης.

15 Σεπ 2025 | 07:55

Βαθιά Αμερική

Μπορεί η βαθιά Αμερική να ορίσει τις τύχες του πλανήτη, κατά τον τρόπο που ένας καρκίνος μέχρι να ξεπεραστεί, αποσυντονίζει, βασανίζει τον άνθρωπο; Όλα δείχνουν πως ναι.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Π. ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 15 Σεπ 2025 | 06:15

Η ιδεολογία του δολοφόνου

Είναι οι δολοφόνοι εκ προοιμίου "δεξιοί" ή εκ προοιμίου "αριστεροί", όπως θέλουν να μας πείσουν οι εκ διαμέτρου αντίθετες πολιτικές παρατάξεις;

ΚΑΤΑΜΕΣΤΟ ΤΟ ΚΑΛΛΙΜΑΡΜΑΡΟ 14 Σεπ 2025 | 13:18

"Απόλυτη" και κάτι παραπάνω

Η Άννα Βίσση απέδειξε για ακόμα μια φορά γιατί παραμένει η "Απόλυτη Ελληνίδα Σταρ", ίσως... και κάτι παραπάνω.