Follow us

Συγγνώμη, αλλά πόσο ..."Μελανσόν" μπορείς να είσαι!

Δυστυχώς η πολιτική σχιζοφρένεια απο περιθωριακό φαινόμενο μετεξελίσσεται σε κυρ

Θανάσης Τσεκούρας
ΓΡΑΦΕΙ: ΘΑΝΑΣΗς ΤΣΕΚΟΥΡΑς
Συγγνώμη, αλλά πόσο ..."Μελανσόν" μπορείς να είσαι!

Όταν ένας αριστερός αποφεύγει να διαλέξει μεταξύ ενός ακροδεξιού και ενός "άλλου" υποψηφίου, τότε η αριστερά έχει αποφασίσει την αυτοκτονία της.

Δυστυχώς το ατόπημα Μελανσόν δεν είναι μια συγκυριακή αστοχία ή μια "παλαβομάρα". Αποτελεί καθρέφτη της ιδεολογικής και πολιτικής αναπηρίας ενός ρεύματος της αριστεράς που με δυσκολία κρύβει την υπόκλισή του στον λαϊκισμό,τον εθνικισμό και τον ολοκληρωτισμό.

Ενός ρεύματος που υποσυνείδητα "χαίρεται" για τις εκλογικές επιτυχίες του Τράμπ,που "ονειρεύεται" τη νίκη των ακροδεξιών του Βίλντερς στην Ολλανδία. Και χθες περίμενε σαδιστικά τη συντριβή του Μακρόν και τη μεγάλη επικράτηση της Λεπέν. Με μοναδικό επιχείρημα την κλιμάκωση της αναταραχής στην Ευρώπη. Αυτή η αριστερά υπήρχε πάντοτε, αλλά ήταν περιθωριακή και ανυπόληπτη.

Δυστυχώς στις μέρες μας η πολιτική σχιζοφρένεια απο περιθωριακό φαινόμενο μετεξελίσσεται σε κυρίαρχο ιδεολογικό και πολιτικό μόρφωμα στην ευρωπαϊκή αριστερά. Κυρίως για λόγους εκλογικής ψηφοθηρίας, αφού τα υπαρκτά κοινωνικά προβλήματα της Ευρώπης φυσούν τον αέρα στα πανιά του λαϊκισμού και της τυφλής διαμαρτυρίας.

Ο λαϊκισμός γίνεται μια τρομερή εκλογική μηχανή που δημιουργεί κυβερνώσες πλειοψηφίες σχεδόν εκ του μηδενός. Η ελληνική εμπειρία των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι αρκούντως διαφωτιστική.

Στην εκλογική "λαφυραγώγηση" των μαζών επενδύει πλέον η κυρίαρχη μορφή της αριστεράς,σχεδόν σε όλη την Ευρώπη. Πρόκειται για μια επικίνδυνη και τραγική επιστροφή. Στα "μαύρα χρόνια" της δεκαετίας του 1920 και του '30.

Οταν η επίσημη γραμμή των σταλινικών Κομμμουνιστικών Κομμάτων ήταν ότι ο κύριος εχθρός δεν ήταν ο φασισμός και ο ναζισμός,αλλά η ...σοσιαλδημοκρατία. Την οποία χαρακτήριζαν "δίδυμη αδελφή του φασισμού". Μια πολιτική γραμμή που έφερε τα "γνωστά" αποτελέσματα.

Περίπου έναν αιώνα μετά,βρέθηκε στη Γαλλία ένας περιθωριακός πολιτικός που ξεκίνησε μάλιστα ως "τροτσκιστής" να βρυκολακιάσει τον σταλινισμό. Προφανώς η ψυχιατρική σηκώνει ψηλά τα χέρια.

Ευτυχώς η Γαλλία δείχνει να αντέχει και να κερδίζει την παρτίδα τόσο από τον αριστερό όσο και από τον δεξιό λαϊκισμό.Η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία έχει λογική και ευαισθησία.

Συνεχίζοντας να εκτιμά την Ευρώπη και τη Δημοκρατία, έννοιες που τόσο αγαπούν να μισούν οι "Μελανσόν" και οι "Λεπέν" σε όλον τον πλανήτη.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Πίτσα και cocktails, καφενειακές γκουρμεδιές, ποτά σε μινιατούρες: Τα νέα εστιατόρια και μπαρ της Αθήνας

Ταβέρνες, microbakeries αλλά και soft clubbing, μπάρες και bar restaurants, πίτσες και καφενεία: Όλα τα φρέσκα μέρη στα οποία συχνάζει, πια, η πόλη.

18 Οκτ 2025 | 14:13

Η μόνη κρίση που δεν είδε ο Καραμανλής

Η μόνη κρίση που δεν μυρίστηκε ο Κώστας Καραμανλής ήταν η μεγαλύτερη κρίση που βίωσε η Ελλάδα από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά

15 Οκτ 2025 | 09:45

Η κατάληψη του μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη

Ο μόνος που δεν θέλησε να μετάσχει στον αχταρμά των έξαλλων αντιδράσεων ήταν ο Αλέξης Τσίπρας.

13 Οκτ 2025 | 09:31

Γελοίοι

Πώς ορίζω τη γελοιότητα; Ως απώλεια του μέτρου. Των ορίων.

ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 13 Οκτ 2025 | 06:24

Ο χρονοδιακόπτης της αξιοπρέπειας

Το 1999 ο Τσίπρας δεν είχε ακόμη αποφοιτήσει καν από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, μολονότι είχε ήδη θέσει τα γερά θεμέλια μιας πολιτικής καριέρας, εξαιρετικά ιδιότυπης, από πολλές απόψεις.

11 Οκτ 2025 | 10:23

Ο εκνευρισμός Ανδρουλάκη και η επιστροφή Τσίπρα

Αν το ΠΑΣΟΚ δεν καταφέρει να κουνήσει τη βελόνα και το υποψήφιο κόμμα Τσίπρα αποκτήσει υπόσταση, πώς θα απαντήσει ο Νίκος Ανδρουλάκης στο ενδεχόμενο της συνεργασίας τους;

08 Οκτ 2025 | 08:51

Θέλει να αφουγκραστεί την κοινωνία;

Παρά τις ήττες και τα χρόνια στην αντιπολίτευση, παρά το rebranding που υποτίθεται του σχεδίασε η εταιρεία δημοσίων σχέσεων που προσέλαβε, ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται στο κοινό του ίδιος και απαράλλαχτος.

06 Οκτ 2025 | 07:06

Ο Βασιλιάς είναι γυμνός και κουρασμένος

Μεγαλώνοντας, οι γωνίες σου αμβλύνονται. Όλο και σπανιότερα αναφωνείς ότι ο βασιλιάς είναι -σου φαίνεται έστω- γυμνός. Όχι απαραίτητα επειδή κοιτάς τη δουλειά ή το συμφέρον σου.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Π. ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 06 Οκτ 2025 | 06:05

Η δεκαετία που κουβαλάς

Καθένας από εμάς, ανάλογα με την ηλικία του, κουβαλάει στην καμπούρα του και άλλη δεκαετία. Για την ακρίβεια, κουβαλάμε στην καμπούρα μας όλες τις δεκαετίες που μας διαμόρφωσαν από τη γέννησή μας μέχρι σήμερα.

04 Οκτ 2025 | 09:16

Τι πήρε ακριβώς ο Ερντογάν;

Δεν έχω το ρεπορτάζ του Τούρκου συναδέλφου και δεν μπορώ να πάρω θέση, ούτως ή άλλως δεν έχει και πολύ μεγάλη σημασία για την αντιπολίτευση στην Αθήνα, ο δικός μας δυσκολεύεται ακόμα και να βγάλει φωτογραφία δίπλα-δίπλα με τον πλανητάρχη, σιγά μην τον δεχτεί στον Λευκό Οίκο ο Τραμπ.

ΜΑΝΟΛΗΣ ΚΑΨΗΣ 01 Οκτ 2025 | 06:49

Τα ήρεμα νερά και τα "νεύρα" Σαμαρά

Η Ελλάδα δεν υπέγραψε φιλία με την Τουρκία, αυτό φαίνεται άλλωστε επί του πεδίου, αλλά αποδέχθηκε όντως ένα μορατόριουμ στην αντιπαράθεση.

29 Σεπ 2025 | 07:17

Συγχωριανοί του ψεύτη βοσκού

Έτσι ο Διονύσης Σαββόπουλος, αποφαινόμαστε, είναι ο Μπομπ Ντύλαν της Ελλάδας. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ο δικός μας Ντε Γκωλ. Κι όποια γυναίκα δολοφονεί τα παιδιά της μια Μήδεια του σήμερα...

29 Σεπ 2025 | 06:28

Πότε θα πάει ο Μητσοτάκης στον Λευκό Οίκο

Λήξη συναγερμού; Όχι βέβαια. Τώρα θα αρχίσει η "μίρλα" για το γεγονός ότι ο Μητσοτάκης δεν έχει πάρει ακόμα πρόσκληση για τον Λευκό Οίκο, θα αρχίσει η γκρίνια για τα F35 που ο Τραμπ θέλει φαίνεται πάση θυσία να δώσει στον Ερντογάν.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Π. ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 29 Σεπ 2025 | 06:10

Dark Tourism

Δημιουργός και αποκλειστικός διαχειριστής της εν λόγω ιστοσελίδας είναι ένας Γερμανός, ο Peter Hohenhaus, ένας πανεπιστημιακός που, κατά δήλωσή του, εγκατέλειψε νωρίς-νωρίς την ακαδημαϊκή του σταδιοδρομία.

24 Σεπ 2025 | 07:52

Η "κατάληψη" στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη

Υποθέτω έχει να κάνει και με την αδυναμία της αντιπολίτευσης να δημιουργήσει ένα αντικυβερνητικό ρεύμα και κίνημα και να δώσει μορφή και περιερχόμενο στον αγώνα τους. Στον αγώνα τους να φύγει επιτέλους ο Μητσοτάκης.

22 Σεπ 2025 | 09:56

Ένα φωτεινό πολιτιστικό γεγονός

Και όμως. Με την έξοδο από τα μνημόνια, η εντόπια βιβλιοπαραγωγή επανήλθε σταδιακά στα προ της κρίσης επίπεδα.

ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 22 Σεπ 2025 | 06:15

Το δράμα του πολυεκατομμυριούχου

Πώς θα ήταν ένας κόσμος δίχως καθόλου ενσυναίσθηση; Σίγουρα θα ήταν ένας κόσμος όπου δεν θα ήθελα να ζήσω ή όπου δεν θα ήθελαν να ζήσουν τα παιδιά μας.