Follow us

Συγχωριανοί του ψεύτη βοσκού

'Ετσι ο Διονύσης Σαββόπουλος, αποφαινόμαστε, είναι ο Μπομπ Ντύλαν της Ελλάδας. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ο δικός μας Ντε Γκωλ. Κι όποια γυναίκα δολοφονεί τα παιδιά της μια Μήδεια του σήμερα...

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΧΩΜΕΝΙΔΗς
Χρηστος Χωμενιδης

Οσάκις θέλουμε να παινέσουμε έναν δημιουργό, έναν πολιτικό κι έναν εγκληματία ακόμα - ακόμα, έχουμε την τάση να τον παρομοιάζουμε με κάποιον παγκοσμίου ακτινοβολίας ομότεχνό του. Ή με κάποιον ένδοξο πεθαμένο. Έτσι ο Διονύσης Σαββόπουλος, αποφαινόμαστε, είναι ο Μπομπ Ντύλαν της Ελλάδας. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ο δικός μας Ντε Γκωλ. Κι όποια γυναίκα δολοφονεί τα παιδιά της μια Μήδεια του σήμερα… Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης - θρυλείται - σχεδόν εθίγη κάποτε από μια τέτοια σύγκριση. "Τι σχέση έχω εγώ με τον Κάρολο Ντίκενς;" αναφώνησε, διεκδικώντας την ιδιοπροσωπία του. Το μοναδικό και ανεπανάληπτο της δικής του παρουσίας στα γράμματα. Άριστα έπραξε κι ας ήξερε - δεν αμφιβάλλω - πως μας βολεύει τους ανθρώπους να βρίσκουμε ή να εφευρίσκουμε εκλεκτικές συγγένειες. Να φτιάχνουμε ομάδες και κουτάκια.

Δεν κατακάθισε η σκόνη από την απόλυση και την επαναπρόσληψη του υπερδιάσημου Αμερικάνου τηλεπαρουσιαστή και μια μερίδα της κοινής γνώμης ανακάλυψε τον δικό μας Τζίμι Κίμελ. Ονομάζεται Πάρις Ρούπος. Υπηρετεί την "σταντ απ" κωμωδία. Τον σπονσοράριζε η Pizza Fan. Μόλις όμως κάποιοι κατήγγειλαν τις παρλάτες του ως αντεθνικές, υβριστικές, απαράδεκτες, έσπευσε η εταιρεία να διακόψει τη μεταξύ τους συνεργασία. Ο καλλιτέχνης φιμώθηκε, έπεσε θύμα της ακροδεξιάς. Όπως το καναρίνι στο ορυχείο πεθαίνει πρώτο όταν λιγοστεύει το οξυγόνο, έτσι και η καλλιτεχνική ασφυξία του Πάριδος Ρούπου προοιωνίζεται τα χειρότερα για τη δημοκρατία μας.

Αστεία πράγματα!

Τον Κίμελ τον στοχοποίησε και θριαμβολόγησε όταν διεκόπη η εκπομπή του ο ίδιος ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο επί παντός του επιστητού τυρβάζων Ντόναλντ Τραμπ, που όχι απλώς διαθέτει ισχυρή άποψη για το χιούμορ, τα εμβόλια και για την παρακεταμόλη αλλά έχει -ή έτσι πιστεύει- και την εξουσία να την επιβάλλει. Ο Πάρις Ρούπος βρήκε απέναντι του τον πρώην βουλευτή Κωνσταντίνο Μπογδάνο. Του οποίου η δημοτικότητα ακόμα και στους "εθνικόφρονες", τους "ελληνόψυχους" έχει από καιρό ξεθωριάσει.
Play Video

Την εκπομπή του Κίμελ παρακολουθούν κάθε βράδυ πάνω από ένα εκατομμύριο τηλεθεατές. Το κοινό των παραστάσεων του Ρούπου αμφίβολο εάν φτάνει κάποιες λίγες εκατοντάδες ανθρώπους – επ’ουδενί θα γέμιζε ένα γήπεδο όπως ο ομότεχνός του Λάμπρος Φισφής ή την "Ταράτσα" του Φοίβου Δεληβοριά.

Το ABC, τέλος, είναι ένα παγκόσμιας εμβέλειας δίκτυο που υποχρεούται να σέβεται τη δημοκρατία και την πολυφωνία. Η Pizza Fan μια αλυσίδα ταχυφαγείων που προσπαθεί να προσελκύσει το νεανικό κοινό.

Και λοιπόν; Δεν δικαιούται ο καθένας, όσο δημοφιλής κι αν είναι ή δεν είναι, να εκφράζεται ελεύθερα;

Προφανώς. Στην τέχνη δεν νοούνται άβατα. Κάλλιο να αποπατήσει κάποιος λεκτικά επί των ιερών και των οσίων παρά να λογοκριθεί. Αλίμονο αν δεχθούμε ότι υπάρχει μια ανώτερη εξουσία που δικαιούται να κρίνει και να απαγορεύει. Θα πάρουμε πολύ κακό κατήφορο.

Τις φράσεις του κυρίου Ρούπου για την πηγάδα που άνοιξε μετά τη μάχη του Μελιγαλά προσωπικά τις βρίσκω ανιστόρητες και χυδαίες. Ό,τι άφατο συνέβη τότε εκεί βάρυνε την Αριστερά επί δεκαετίες. Αντί να καταγγέλλει το ΚΚΕ τις "γιορτές μίσους", θα όφειλε να παρίσταται στα μνημόσυνα και να κλίνει ευλαβικά το γόνυ για τους αθώους νεκρούς. Το ίδιο ακριβώς θα έπρεπε να κάνουν οι επίγονοι των νικητών του Εμφυλίου στη Μακρόνησο. Έτσι θα εμπεδωνόταν η εθνική συμφιλίωση.

Παρ’όλα αυτά, θα μαχόμουν για το δικαίωμα του οποιουδήποτε στην κακογουστιά και στην ανοησία. Ειδάλλως, με το πρόσχημα της κακογουστιάς και της ανοησίας, θα κινδύνευαν να απαγορευτούν οι ρηξικέλευθες ή οι αντικυβερνητικές απλώς απόψεις.

Ο Πάρις Ρούπος ωστόσο δεν φιμώθηκε. Ούτε καν λογοκρίθηκε. Ο σπόνσοράς του απλώς, μια ιδιωτική εταιρεία με σκοπό το κέρδος, του έκοψε τη χορηγία. Ελεύθερος είναι να συνεχίσει τις παραστάσεις του και να αναζητήσει αλλού χρηματοδότηση. Όσοι εξανίστανται με τη συμπεριφορά της Pizza Fan, μπορούν εξάλλου να αντιδράσουν δυναμικά, μποϊκοτάροντας τα προϊόντα της. Καλό στην υγεία τους θα κάνουν, θα έλεγε ένας οπαδός της μεσογειακής διατροφής, που απεχθάνεται τα βούτυρα, τα ζυμάρια και τα υπερχειλίζοντα τυριά.

Το ζήτημα (για αυτό και μπήκα στη βάσανο να ασχοληθώ και να απασχολήσω κι εσάς), το ζήτημα υπερβαίνει τον Πάρι Ρούπο και τη Pizza Fan. Αφορά στο πόσο στρεβλά προσλαμβάνει την επικαιρότητα, την πραγματικότητα, ένα ανησυχητικά υψηλό ποσοστό της κοινωνίας.

Δεν μιλάω για τα κομματικά ενεργούμενα, τα οποία δράττονται και της παραμικρής ευκαιρίας για να φέρουν στον μύλο τους νερό, νερό συνηθέστατα γλυφό ή ακάθαρτο.

Αλλά για τους καλοπροαίρετους, που έχουν γνήσια δημοκρατικές ευαισθησίες και αντανακλαστικά. Όχι όμως τη διάθεση να εμβαθύνουν. Ούτε καν - φοβάμαι - την ικανότητα να συγκεντρωθούν σε κάτι για παραπάνω από ελάχιστα λεπτά της ώρας.

Διαβάζουν διαγωνίως μια είδηση, μια ανάρτηση πιο συχνά στα σόσιαλ μίντια και ακαριαία διαμορφώνουν γνώμη. Γνώμη απόλυτη και ακλόνητη. Όποιος τολμήσει να αρθρώσει ένα "ναι μεν, αλλά" κρίνεται ως ύποπτος ξεπλύματος. "Τι θες να μάς πεις για τον Πάρι Ρούπο; Ότι δεν τον κυνηγάνε οι φασίστες; Μήπως είσαι κι εσύ κρυφοναζί;" Για να αποφύγεις τέτοια ρετσινιά, προτιμάς να σιωπήσεις. Φρίττεις είτε γελάς από μέσα σου βλέποντάς τους να παρουσιάζουν τον σταντάπ κωμικό περίπου σαν τον Μίκη Θεοδωράκη επί Χούντας στη Ζάτουνα…

"Και τι πειράζει" θα ρωτήσετε "που δεν σηκώνουν μύγα στο σπαθί τους; Το να κόπτωνται υπέρ της ελεύθερης έκφρασης, ακόμα κι όταν εκείνη δεν απειλείται, σημαίνει ότι επαγρυπνούν."

Δεν είμαι τόσο αισιόδοξος. Φοβάμαι αντιθέτως ότι οι καθημερινές σχεδόν διαμαρτυρίες δίχως καν ψύλλου πήδημα, αντί να μας γυμνάζουν ως πολίτες, μας μπουκώνουν. Αμβλύνουν το αισθητήριο μας. Θα την πατήσουμε - φοβάμαι - όπως οι συγχωριανοί του ψεύτη βοσκού. Μετά από τόσους άνευ αντικρύσματος συναγερμούς, όταν ίσως κάποτε κινδυνέψει αληθινά η δημοκρατία μας, δεν θα έχουμε την ετοιμότητα να την υπερασπιστούμε.

Πηγή: capital

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Πίτσα, πάστα, νοστιμιά: Σε αυτά τα εστιατόρια της Αθήνας τρως την καλύτερη ιταλική κουζίνα

Δεν υπάρχει πιο αγαπημένη εθνική κουζίνα στην πόλη, και τα spots που την υπηρετούν, κλασικά και ολόφρεσκα, παραμένουν ψηλά στις προτιμήσεις. Ανακαλύψτε εστιατόρια και τρατορίες που παίζουν στα δάχτυλα πίτσα, πάστα, τιραμισού και κάθε άλλη νοστιμιά που έχει να προσφέρει η κουζίνα της Μπότας.

06 Οκτ 2025 | 07:06

Ο Βασιλιάς είναι γυμνός και κουρασμένος

Μεγαλώνοντας, οι γωνίες σου αμβλύνονται. Όλο και σπανιότερα αναφωνείς ότι ο βασιλιάς είναι -σου φαίνεται έστω- γυμνός. Όχι απαραίτητα επειδή κοιτάς τη δουλειά ή το συμφέρον σου.

22 Σεπ 2025 | 09:56

Ένα φωτεινό πολιτιστικό γεγονός

Και όμως. Με την έξοδο από τα μνημόνια, η εντόπια βιβλιοπαραγωγή επανήλθε σταδιακά στα προ της κρίσης επίπεδα.

20 Οκτ 2025 | 09:47

Το τέλος της εργασίας

Το πρόβλημα πάντως, προϊόντος του 21ο αιώνα, δεν είναι η εντατικοποίηση της εργασίας.

13 Οκτ 2025 | 09:31

Γελοίοι

Πώς ορίζω τη γελοιότητα; Ως απώλεια του μέτρου. Των ορίων.

06 Οκτ 2025 | 07:06

Ο Βασιλιάς είναι γυμνός και κουρασμένος

Μεγαλώνοντας, οι γωνίες σου αμβλύνονται. Όλο και σπανιότερα αναφωνείς ότι ο βασιλιάς είναι -σου φαίνεται έστω- γυμνός. Όχι απαραίτητα επειδή κοιτάς τη δουλειά ή το συμφέρον σου.

22 Σεπ 2025 | 09:56

Ένα φωτεινό πολιτιστικό γεγονός

Και όμως. Με την έξοδο από τα μνημόνια, η εντόπια βιβλιοπαραγωγή επανήλθε σταδιακά στα προ της κρίσης επίπεδα.

20 Οκτ 2025 | 09:47

Το τέλος της εργασίας

Το πρόβλημα πάντως, προϊόντος του 21ο αιώνα, δεν είναι η εντατικοποίηση της εργασίας.

ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 20 Οκτ 2025 | 06:26

Η αδύνατη ειρήνη

Όλοι οι πόλεμοι –και ιδίως οι μακροχρόνιοι, εκείνοι που κακοφορμίζουν- συνιστούν μια δυσχερέστατη προς επίλυση εξίσωση, αλλά ειδικά η επίλυση της εξίσωσης Χαμάς – Ισραήλ δείχνει πραγματικά απίθανη.

18 Οκτ 2025 | 14:13

Η μόνη κρίση που δεν είδε ο Καραμανλής

Η μόνη κρίση που δεν μυρίστηκε ο Κώστας Καραμανλής ήταν η μεγαλύτερη κρίση που βίωσε η Ελλάδα από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά

15 Οκτ 2025 | 09:45

Η κατάληψη του μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη

Ο μόνος που δεν θέλησε να μετάσχει στον αχταρμά των έξαλλων αντιδράσεων ήταν ο Αλέξης Τσίπρας.

13 Οκτ 2025 | 09:31

Γελοίοι

Πώς ορίζω τη γελοιότητα; Ως απώλεια του μέτρου. Των ορίων.

ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 13 Οκτ 2025 | 06:24

Ο χρονοδιακόπτης της αξιοπρέπειας

Το 1999 ο Τσίπρας δεν είχε ακόμη αποφοιτήσει καν από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, μολονότι είχε ήδη θέσει τα γερά θεμέλια μιας πολιτικής καριέρας, εξαιρετικά ιδιότυπης, από πολλές απόψεις.

11 Οκτ 2025 | 10:23

Ο εκνευρισμός Ανδρουλάκη και η επιστροφή Τσίπρα

Αν το ΠΑΣΟΚ δεν καταφέρει να κουνήσει τη βελόνα και το υποψήφιο κόμμα Τσίπρα αποκτήσει υπόσταση, πώς θα απαντήσει ο Νίκος Ανδρουλάκης στο ενδεχόμενο της συνεργασίας τους;

08 Οκτ 2025 | 08:51

Θέλει να αφουγκραστεί την κοινωνία;

Παρά τις ήττες και τα χρόνια στην αντιπολίτευση, παρά το rebranding που υποτίθεται του σχεδίασε η εταιρεία δημοσίων σχέσεων που προσέλαβε, ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται στο κοινό του ίδιος και απαράλλαχτος.

06 Οκτ 2025 | 07:06

Ο Βασιλιάς είναι γυμνός και κουρασμένος

Μεγαλώνοντας, οι γωνίες σου αμβλύνονται. Όλο και σπανιότερα αναφωνείς ότι ο βασιλιάς είναι -σου φαίνεται έστω- γυμνός. Όχι απαραίτητα επειδή κοιτάς τη δουλειά ή το συμφέρον σου.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Π. ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 06 Οκτ 2025 | 06:05

Η δεκαετία που κουβαλάς

Καθένας από εμάς, ανάλογα με την ηλικία του, κουβαλάει στην καμπούρα του και άλλη δεκαετία. Για την ακρίβεια, κουβαλάμε στην καμπούρα μας όλες τις δεκαετίες που μας διαμόρφωσαν από τη γέννησή μας μέχρι σήμερα.

04 Οκτ 2025 | 09:16

Τι πήρε ακριβώς ο Ερντογάν;

Δεν έχω το ρεπορτάζ του Τούρκου συναδέλφου και δεν μπορώ να πάρω θέση, ούτως ή άλλως δεν έχει και πολύ μεγάλη σημασία για την αντιπολίτευση στην Αθήνα, ο δικός μας δυσκολεύεται ακόμα και να βγάλει φωτογραφία δίπλα-δίπλα με τον πλανητάρχη, σιγά μην τον δεχτεί στον Λευκό Οίκο ο Τραμπ.

ΜΑΝΟΛΗΣ ΚΑΨΗΣ 01 Οκτ 2025 | 06:49

Τα ήρεμα νερά και τα "νεύρα" Σαμαρά

Η Ελλάδα δεν υπέγραψε φιλία με την Τουρκία, αυτό φαίνεται άλλωστε επί του πεδίου, αλλά αποδέχθηκε όντως ένα μορατόριουμ στην αντιπαράθεση.

29 Σεπ 2025 | 06:28

Πότε θα πάει ο Μητσοτάκης στον Λευκό Οίκο

Λήξη συναγερμού; Όχι βέβαια. Τώρα θα αρχίσει η "μίρλα" για το γεγονός ότι ο Μητσοτάκης δεν έχει πάρει ακόμα πρόσκληση για τον Λευκό Οίκο, θα αρχίσει η γκρίνια για τα F35 που ο Τραμπ θέλει φαίνεται πάση θυσία να δώσει στον Ερντογάν.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Π. ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 29 Σεπ 2025 | 06:10

Dark Tourism

Δημιουργός και αποκλειστικός διαχειριστής της εν λόγω ιστοσελίδας είναι ένας Γερμανός, ο Peter Hohenhaus, ένας πανεπιστημιακός που, κατά δήλωσή του, εγκατέλειψε νωρίς-νωρίς την ακαδημαϊκή του σταδιοδρομία.

24 Σεπ 2025 | 07:52

Η "κατάληψη" στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη

Υποθέτω έχει να κάνει και με την αδυναμία της αντιπολίτευσης να δημιουργήσει ένα αντικυβερνητικό ρεύμα και κίνημα και να δώσει μορφή και περιερχόμενο στον αγώνα τους. Στον αγώνα τους να φύγει επιτέλους ο Μητσοτάκης.

22 Σεπ 2025 | 09:56

Ένα φωτεινό πολιτιστικό γεγονός

Και όμως. Με την έξοδο από τα μνημόνια, η εντόπια βιβλιοπαραγωγή επανήλθε σταδιακά στα προ της κρίσης επίπεδα.

ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 22 Σεπ 2025 | 06:15

Το δράμα του πολυεκατομμυριούχου

Πώς θα ήταν ένας κόσμος δίχως καθόλου ενσυναίσθηση; Σίγουρα θα ήταν ένας κόσμος όπου δεν θα ήθελα να ζήσω ή όπου δεν θα ήθελαν να ζήσουν τα παιδιά μας.