Το διπλό φάουλ του Τσίπρα

Οι έμμεσες αναφορές σε Παπαδήμο - Στουρνάρα στιγμάτισαν το πανηγύρι της Ιθάκης.

SHARE THIS
0
SHARES

«Η δημοκρατία ευτελίστηκε. Τραπεζίτες έγιναν πρωθυπουργοί και υπουργοί έγιναν τραπεζίτες», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, στο διάγγελμά του από την Ιθάκη για τη λήξη του τρίτου μνημονίου. 

Ποιους εννοούσε; Προφανώς τον Λουκά Παπαδήμο και τον Γιάννη Στουρνάρα.

Το υφέρπον επιχείρημα που ακούγεται από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είναι γνωστό εδώ και χρόνια: Τραπεζίτες, δηλαδή εκπρόσωποι της ελίτ και της πλουτοκρατίας, άρα εχθροί του λαού και του κόμματος.

Ο πρωθυπουργός της πλειοψηφίας των 153 εδρών, εκ των οποίων η μία με μεταγραφή από άλλο κόμμα, «ξέχασε» ότι η  κυβέρνηση του -πράγματι μη εκλεγμένου- Λουκά Παπαδήμου το 2011 πήρε ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή από 255 βουλευτές (ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑΟΣ).

Πέραν της προσβολής για έναν διακεκριμένο επιστήμονα, νυν πρόεδρο της Ακαδημίας Αθηνών, που έφτασε μέχρι την -τιμητική για την Ελλάδα- θέση του υποδιοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, προκαλεί απορία η λεκτική επίθεση σε κάποιον που έχει πέσει θύμα τρομοκρατικής επίθεσης, νοσηλευόμενος επί ένα μήνα στον «Ευαγγελισμό». 

Διάστημα στο οποίο, ο Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε μόνο τηλεφωνικά μαζί του και δεν τον επισκέφθηκε ποτέ, ώστε να στείλει ένα ισχυρό συμβολικό μήνυμα κατά της βίας. 

Με άλλα λόγια, έναν επιστήμονα που παραλίγο να τιναχτεί στον αέρα μέσα στο αυτοκίνητό του από «αντιεξουσιαστές», επέλεξε να στοχοποιήσει ο σημερινός πρωθυπουργός στην επέτειο της λήξης του μνημονίου. Χωρίς καν να αναφέρει  κάπου ότι και εκείνος, όπως και άλλοι πρωθυπουργοί και υπουργοί εκτός των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕλ, συνέβαλαν στο πράγματι σημαντικό βήμα της τυπικής εξόδου από τα προγράμματα. 

Όσο για τους «τραπεζίτες που έγιναν υπουργοί», εκεί ο Αλέξης Τσίπρας έκανε το δεύτερο φάουλ, εκθέτοντας ακόμη και τον εαυτό του. 

Εκτός του Γιάννη Στουρνάρα που από υπουργός Οικονομικών επί Σαμαρά έγινε κεντρικός τραπεζίτης, το ίδιο συνέβη και με την πρώην υπουργό Λούκα Κατσέλη που επί ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε πρόεδρος στην Εθνική Τράπεζα.

Πέραν του καθηγητή και τραπεζίτη Ξενοφώντα Ζολώτα που το 1989-90 έγινε πρωθυπουργός οικουμενικής κυβέρνησης και με τη στήριξη του τότε ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ.

Κρίμα, ένα ιστορικό ορόσημο να στιγματίζεται με αχρείαστες διχαστικές δηλώσεις, κατώτερες των περιστάσεων... 

 

------

Στην ιστοσελίδα μας φιλοξενούνται όλες οι απόψεις που σέβονται τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τον πολιτισμό και την αισθητική. Οι γνώμες των αρθρογράφων είναι ενυπόγραφες και προσωπικές και δεν ταυτίζονται απαραίτητα με την άποψη του TheToc.gr.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook