Follow us

Το πρόβλημα ΟΝΝΕΔ

H διάλυση χωρίς συγκροτημένο πλάνο επανεκκίνησης δεν είναι λύση

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Το πρόβλημα ΟΝΝΕΔ

Kαταρχάς να ξεκινήσουμε με ορισμένες παραδοχές. Όλες οι κομματικές νεολαίες υπάρχουν για δύο βασικούς λόγους: πρώτον, για να συνδράμουν το κόμμα στην προσέλκυση ψηφοφόρων νεαρής ηλικίας, έχοντας –υποτίθεται- τη δυνατότητα να επικοινωνούν αμεσότερα με τη νέα γενιά και να κατανοούν καλύτερα τις ανάγκες της. Και δεύτερον, για να λειτουργούν ως υποδοχείς και συγχρόνως φυτώρια νεών στελεχών· να επιμορφώνουν και να αναδεικνύουν δηλαδή άτομα που υπό άλλες συνθήκες θα ήταν απίθανο να ενταχθούν στους κόλπους ενός κόμματος και να ανέβουν τα σκαλιά της ιεραρχίας.

Υπό αυτό το πρίσμα λοιπόν, η ΟΝΝΕΔ έχει αδιαμφισβήτητα αποτύχει σε ό,τι αφορά τον πρώτο της στόχο. Γιατί παρόλο που είναι εδώ και δεκαετίες η μαζικότερη, ισχυρότερη και καλύτερα χρηματοδοτούμενη νεολαία, η ΝΔ πάντοτε παρουσίαζε υστέρηση στην απήχησή της στις νέες γενιές. Κι αν η αποτυχία αυτή θα μπορούσε εν μέρει να δικαιολογηθεί όσο αντίπαλον δέος ήταν το ΠΑΣΟΚ με την επίσης μαζική και καλά οργανωμένη νεολαία του, δεν συμβαίνει το ίδιο και με τις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ κυριολεκτικά σάρωσε στους νέους παρά την καταφανή οργανωτική και στελεχιακή ανεπάρκεια της νεολαίας του. Εξάλλου, κακά τα ψέματα: τα «εκλογικά κουκιά» που φέρνει η ΟΝΝΕΔ στη ΝΔ φαντάζουν σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στον κόσμο που απωθεί λόγω των αποκρουστικών πρακτικών της που συνιστούν έμπρακτη δυσφήμηση για τον εν λόγω πολιτικό χώρο.

Σε σχέση, όμως, με το δεύτερο στόχο της η εικόνα δεν είναι τόσο καθαρή. Διότι η αλήθεια είναι ότι πολλοί νέοι άνθρωποι δίχως «υψηλές γνωριμίες» από το σπίτι τους κατάφεραν με όχημα κάποια πολιτική νεολαία –εν προκειμένω την ΟΝΝΕΔ- να ανελιχθούν στην κομματική πυραμίδα. Δεν μπορούμε λοιπόν να παραβλέψουμε ότι οι κομματικές νεολαίες διασφαλίζουν ένα minimum ισότητας ευκαιριών αναφορικά με τη συμμετοχή στα κοινά, αποτελώντας παράλληλα έναν εν δυνάμει παράγοντα πολιτικοποίησης της νέας γενιάς. Ως εκ τούτου, ο ρόλος τους είναι κρίσιμος για την ίδια την ουσία της Δημοκρατίας. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι υπάρχουν σε όλα σχεδόν τα κόμματα παγκοσμίως. Το πρόβλημα; Ότι στη χώρα μας η σήψη του πολιτικού συστήματος είχε προχωρήσει τόσο, ώστε συχνά οι κομματικές νεολαίες να αναδεικνύουν όχι τα ικανότερα και αξιότερα στελέχη τους αλλά τα πιο βουτηγμένα στην παθογένεια της κομματικής καμαρίλας. Κοινώς, τους κουτοπόνηρους, αστοιχείωτους παραγοντίσκους που όλοι έχουμε κατά νου.

Επομένως, κάθε προσπάθεια αναμόρφωσης των κομματικών νεολαιών είναι καταρχήν αξιέπαινη. Και όσο πιο ριζική η αναμόρφωση τόσο καλύτερα. Και για το κόμμα και για τη νεολαία και για την κοινωνία. Άρα η διάλυση της ΟΝΝΕΔ με σκοπό την επανίδρυσή της είναι μια χαρά απόφαση; Όχι ακριβώς. Και εξηγούμαι: τόσο η εμπειρία από τη διάλυση της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ το 2005 όσο και η κοινή λογική υπαγορεύουν τα εξής: ότι η διάλυση χωρίς την ύπαρξη συντεταγμένου σχεδίου για διάδοχο σχήμα διαβρώνει τη συνοχή ανάμεσα στα μέλη και τα στελέχη του φορέα, δημιουργεί αίσθηση εκκρεμότητας και μιζέριας και αποκλείει –με ισοπεδωτικό τρόπο- από τις κομματικές διεργασίες ακόμη και τα αξιόλογα στελέχη.

Μακάρι να πέφτω έξω αλλά η διάλυση της ΟΝΝΕΔ, ελλείψει σαφούς και συγκροτημένου πλάνου για την ταχεία επανασύστασή της, είναι απλώς ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα που επιδιώκει να επισκιάσει το φιάσκο και ταυτόχρονα ένα ιδιότυπο penalty για τους υπαιτίους του (οι οποίοι τυγχάνει να ανήκουν και στο αντίπαλο εσωκομματικό στρατόπεδο). Δίχως να θέλω να καταρρακώσω τον ενθουσιασμό όσων ήλπισαν σε ένα πραγματικά νέο ξεκίνημα, θα στοιχημάτιζα ότι το θέμα εντός ολίγου θα ξεχαστεί και η ΟΝΝΕΔ έπειτα από κάποιους μήνες θα επανιδρυθεί, ούσα ασθενέστερη οργανωτικά και εξ ίσου προβληματική λειτουργικά. Το μόνο που ίσως αλλάξει είναι οι εσωτερικοί συσχετισμοί της. Εκτός κι αν έχει προϋπάρξει επεξεργασία προτάσεων οι οποίες μένει να δημοσιοποιηθούν. Ο αιφνιδιαστικός χαρακτήρας της κίνησης, ωστόσο, προμηνύει μάλλον το αντίθετο.

Εν ολίγοις, η ανασυγκρότηση της ΟΝΝΕΔ όπως και όλων –ανεξαιρέτως- των κομματικών νεολαιών είναι επιβεβλημένη. Η πρόσκαιρη διάλυση, ως μέρος ενός ολοκληρωμένου οδικού χάρτη ανασυγκρότησης μπορεί σε ακραίες περιπτώσεις να θεωρηθεί ενδεδειγμένη. Το «διαλύουμε και βλέπουμε» όμως δεν οδηγεί πουθενά...

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Αυτή είναι η μόνη λίστα που χρειάζεστε για τις φθινοπωρινές αποδράσεις σας

Ξενώνες, ξενοδοχεία, βίλες και εστιατόρια σε όλη την Ελλάδα που μας καλούν για αποδράσεις με άρωμα φθινοπώρου ή αποκαλόκαιρου.

22 Σεπ 2025 | 09:56

Ένα φωτεινό πολιτιστικό γεγονός

Και όμως. Με την έξοδο από τα μνημόνια, η εντόπια βιβλιοπαραγωγή επανήλθε σταδιακά στα προ της κρίσης επίπεδα.

ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 22 Σεπ 2025 | 06:15

Το δράμα του πολυεκατομμυριούχου

Πώς θα ήταν ένας κόσμος δίχως καθόλου ενσυναίσθηση; Σίγουρα θα ήταν ένας κόσμος όπου δεν θα ήθελα να ζήσω ή όπου δεν θα ήθελαν να ζήσουν τα παιδιά μας.

ΜΑΝΟΛΗΣ ΚΑΨΗΣ 20 Σεπ 2025 | 13:26

Ο Ανδρέας Λοβέρδος στο ΚΚΜ

Το ερώτημα παραμένει: Γιατί όλοι φεύγουν από το ΠΑΣΟΚ και δεν έχουμε ούτε έναν να έκανε την αντίστροφη πορεία;

ΜΑΝΟΛΗΣ ΚΑΨΗΣ 17 Σεπ 2025 | 08:03

Πλέον δεν είναι ούτε δημοκράτης ούτε απλά δεξιός

Η αλήθεια είναι ότι τώρα πλέον είναι απλά νεκρός. Ούτε δημοκράτης, ούτε απλά δεξιός. Μακαρίτης.

15 Σεπ 2025 | 07:55

Βαθιά Αμερική

Μπορεί η βαθιά Αμερική να ορίσει τις τύχες του πλανήτη, κατά τον τρόπο που ένας καρκίνος μέχρι να ξεπεραστεί, αποσυντονίζει, βασανίζει τον άνθρωπο; Όλα δείχνουν πως ναι.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Π. ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 15 Σεπ 2025 | 06:15

Η ιδεολογία του δολοφόνου

Είναι οι δολοφόνοι εκ προοιμίου "δεξιοί" ή εκ προοιμίου "αριστεροί", όπως θέλουν να μας πείσουν οι εκ διαμέτρου αντίθετες πολιτικές παρατάξεις;

ΚΑΤΑΜΕΣΤΟ ΤΟ ΚΑΛΛΙΜΑΡΜΑΡΟ 14 Σεπ 2025 | 13:18

"Απόλυτη" και κάτι παραπάνω

Η Άννα Βίσση απέδειξε για ακόμα μια φορά γιατί παραμένει η "Απόλυτη Ελληνίδα Σταρ", ίσως... και κάτι παραπάνω.

13 Σεπ 2025 | 12:37

Η πρώτη δημοσκόπηση

Το πιο χαρακτηριστικό νούμερο από τη δημοσκόπηση, είναι αυτό για την "ικανοποίηση" από τις παροχές που ανακοινώθηκαν στην ΔΕΘ. Οι μισοί από εκείνους που εκτιμούν ότι θα έχουν όφελος από τη μείωση της φορολογίας, δηλώνουν ταυτόχρονα ότι δεν είναι ικανοποιημένοι από τα μέτρα. Γιατί; Γιατί δεν τους αρέσει η κυβέρνηση είναι η απάντηση.

10 Σεπ 2025 | 07:52

Ο πάντα προκλητικός Άδωνις Γεωργιάδης

O Γεωργιάδης ήταν προκλητικός. Προκλητικός που ακύρωσε την επίσκεψή του στο νοσοκομείο της Δράμας, προκλητικός και με τα όσα είπε μετά για τα επεισόδια στην είσοδο του νοσοκομείου πριν από την άφιξή του.

08 Σεπ 2025 | 07:44

Και πάλι όλοι μαζί

Γιατί τα σημερινά ζευγάρια αποφεύγουν -συχνά τρέμουν στο ενδεχόμενο- να γίνουν γονείς; Η προφανής απάντηση αφορά στο κόστος ζωής.

08 Σεπ 2025 | 06:05

Τα λείψανα του Αγίου Λαζάρου

Η βιβλιογραφία γύρω από την εμπορία "ιερών λειψάνων" εμπλουτίστηκε σε σημείο ώστε να αδυνατούμε να την εξαντλήσουμε στο πλαίσιο ενός σύντομου κειμένου.

06 Σεπ 2025 | 09:44

Δημογραφικό: Να ξυπνήσουμε γιατί χανόμαστε (Τάσος Γιαννίτσης)

Διαβάζοντας την εισήγηση για το δημογραφικό πρόβλημα που έκανε ο Τάσος Γιαννίτσης στην επετειακή εκδήλωση για τα 51 χρόνια του ΠΑΣΟΚ (και μπράβο τους για την ιδέα), σε πιάνει η ψυχή σου.

03 Σεπ 2025 | 07:15

Στην Αξιώτισσα στη Νάξο

Όποτε βλέπω σε ταβέρνα ή εστιατόριο, πανό, αφίσες και λοιπά πολιτικά μηνύματα, τα οποία "μοστράρει" ο ιδιοκτήτης πιστεύοντας προφανώς ότι με τον τρόπο αυτό επηρεάζει πεινασμένες συνειδήσεις, απλώς αποχωρώ.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΩΜΕΝΙΔΗΣ 01 Σεπ 2025 | 07:23

Χειμερία νάρκη ή γεμιστά της επόμενης μέρας;

Οι αρκούδες. Τα ερπετά. Οι νυχτερίδες και οι σκίουροι. Και ορισμένοι Έλληνες πολιτικοί, ιδίως εάν έχουν διατελέσει πρωθυπουργοί.

01 Σεπ 2025 | 07:21

Εκλογολογίες και κομματικοί σχεδιασμοί

Ακόμα και η αναμενόμενη εμφάνιση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ με τις γνωστές παροχές του Σεπτεμβρίου εντάσσεται πάντως, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, σε μια εκλογική στρατηγική.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Π. ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 01 Σεπ 2025 | 06:10

Η Ριβιέρα της Μέσης Ανατολής

Ζούμε σε οργουελικούς καιρούς. Ο Τζορτζ Όργουελ, αυτός ο σκοτεινός προφήτης του εικοστού αιώνα, μπορεί να μην έπεσε σε όλα μέσα (συμπεριλαμβάνονται και ηχηρές αστοχίες στις προβλέψεις του), αλλά σίγουρα πέτυχε διάνα το κυριότερο.