opap
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Advertisement

Follow us

Τρικυμία εν κρανίω

Κόμματα που μιλούν με ορθό λόγο, μιλούν αναγκαστικά σε μικρό ακροατήριο.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Τρικυμία εν κρανίω

Σύμφωνα με τη λίστα του Forbes o Bill Gates είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο με περιουσία 86 δισ. δολαρίων. Για κάποιους Ελληνες, ακόμα και για κάποιον δικαστικό που έλαβε και σχετική απόφαση, όλα αυτά είναι παραμύθια.

Ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο είναι ο Αρτέμης Σώρρας με 600 δισ. περιουσία, που θα σώσει τη χώρα, αλλά πριν ξεκινήσει έκανε μια υπεξαίρεση κάποιων χιλιάδων ευρώ για να σώσει την τσέπη του. Βλέπεις τις τηλεοπτικές εικόνες από τις συγκεντρώσεις με εκατοντάδες ανθρώπους να τον ακούνε και τα γραφεία σε πολλές πόλεις της Ελλάδας κι αναρωτιέσαι πώς είναι δυνατόν κάποιοι να γίνονται θύματα μιας τόσο μεγάλης απάτης. Είναι όντως ακραίο.

Αλλά αν ρίξει κάποιος μια προσεκτική ματιά στα στοιχεία της τελευταίας έρευνας της διαΝΕΟσις, μπορεί να αντιληφθεί το κοινό από το οποίο “αλιεύουν” κατά καιρούς οπαδούς διάφοροι τερατολόγοι, αν και ομολογουμένως όχι με τόσο χοντροκομμένα ψέμματα όπως ο Σώρρας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας λοιπόν, περίπου 6 στους 10 Έλληνες πιστεύουν πως από τη συμμετοχή της Ελλάδας στην Ε.Ε. περισσότερο ωφελημένη βγήκε η Ε.Ε. Αυτό το πιστεύουν 7 στους 10 αποφοίτους Δημοτικού και 8 στους 10 αγρότες. Στην ίδια έρευνα καταγράφεται και η πλήρης σύγχυση σε άλλους τομείς. Μόνο ένα 33,3% των πολιτών δηλώνουν πως θεωρούν "καλό" τον "καπιταλισμό", την ώρα που το 62,1% δηλώνουν πως θεωρούν καλό πράγμα τον "σοσιαλισμό".

Την ίδια στιγμή που θεωρούν κακό τον καπιταλισμό, θεωρούν "καλές" λέξεις τις "αγορές" (72,5%), την "ανταγωνιστικότητα" (87,2%) και τις "αποκρατικοποιήσεις" (56,2%) και "κακή" λέξη τον "συνδικαλισμό" (59%). Επίσης το 84,4% δηλώνουν "υπέρ των ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα". Κακός ο καπιταλισμός λοιπόν αλλά καλές οι αγορές, η ανταγωνιστικότητα και οι ξένες επενδύσεις και κακός ο συνδικαλισμός. Την ίδια στιγμή 8 στους 10 Έλληνες πιστεύουν ότι "υπάρχουν μυστικές οργανώσεις που δρουν στο παρασκήνιο και κινούν τα νήματα" ενώ το 26,5% πιστεύουν πως τα ίχνη που αφήνουν τα αεροπλάνα στον ουρανό είναι "αέρια ψεκασμού". Το ποσοστό αυτό φτάνει στο 48% ανάμεσα στους αποφοίτους Δημοτικού και το 42% στους αγρότες.

Και για να μην πιστεύουμε ότι “αυτά μόνο στην Ελλάδα γίνονται” όπως έδειξε η έρευνα στις ΗΠΑ από το Fairleigh Dickinson University (PublicMind national poll ) που έγινε τον Οκτώβριο του 2016, το 60% των υποστηρικτών του Ντόναλντ Τράμπ πιστεύει ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι ένας μύθος που κατασκεύασαν οι επιστήμονες (28% των οπαδών της Κλίντον πιστεύουν το ίδιο).

Το 40% των Αμερικανών πιστεύουν ότι ο Πρόεδρος Μπους “μάλλον” ή “σίγουρα” γνώριζε εκ των προτέρων για τις επιθέσεις στις 9/11.

Το 24% των Αμερικανών πιστεύει ότι οι δολοφονίες σε σχολείο το 2012 σκηνοθετήθηκαν για να τεθούν περιορισμοί στην οπλοκατοχή.

Aπό τη στιγμή που μια ιστορία γίνεται πιστευτή, δύσκολα όσοι την αποδέχονται αλλάζουν γνώμη. Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι ο Μπάρακ Ομπάμα γεννήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες (κάτι που έθετε υπό αμφισβήτηση επί χρόνια). Όμως οι μισοί από τους οπαδούς του εξακολουθούν να πιστεύουν ότι ο Ομπάμα γεννήθηκε στην Κένυα.

Η δημοκρατία είναι ο μέσος όρος. Οι παραπάνω, στην Ελλάδα, στις ΗΠΑ σε κάθε χώρα, ψηφίζουν και καθορίζουν τις εξελίξεις. Κάποιοι εκμεταλλεύονται την κατάσταση και κερδίζουν την εξουσία επενδύοντας σε ψέμματα, παραμύθια και ενισχύοντας προκαταλήψεις (το μνημόνιο δεν ήταν αποτέλεσμα χρεοκοπίας αλλά συνωμοσία των κακών ξένων με τους ντόπιους προδότες για να αγοράσουν τη χώρα τζάμπα, μας έδιναν λεφτά να πληρώσουμε το χρέος αλλά δεν τα παίρναμε κλπ).

Οι θεωρίες αυτές δημιουργούνται κι αναπαράγονται από πολιτικούς, δημοσιογράφους, ακόμα και ακαδημαϊκούς. Σε αυτές τις συνθήκες κόμματα που μιλούν με ορθό λόγο, είναι σαφές ότι μιλούν σε πολύ μικρότερο ακροατήριο κι έχουν πολύ πιο δύσκολη τύχη. Όμως κάποιοι πρέπει να λένε τις δύσκολες αλήθειες, ακόμη κι αν τα βολικά ψέμματα είναι πιο αποδοτικά.

* Ο Δημήτρης Τσιόδρας είναι εκπρόσωπος Τύπου του Ποταμιού.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Οι πρωταγωνιστές των ελληνικών σειρών πατάνε σανίδι: Σε ποιες παραστάσεις και θέατρα θα τους δεις φέτος

Φέτος η θεατρική και τηλεοπτική σκηνή γεμίζει με αγαπημένους πρωταγωνιστές: ανακαλύπτουμε ποιοι λάμπουν σε νέες παραστάσεις και ταυτόχρονα ξεχωρίζουν σε τέσσερα σίριαλ. Θέατρο & TV, οι αγαπημένοι μας πρωταγωνιστές σε δύο ρόλους.

ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 13 Οκτ 2025 | 06:24

Ο χρονοδιακόπτης της αξιοπρέπειας

Το 1999 ο Τσίπρας δεν είχε ακόμη αποφοιτήσει καν από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, μολονότι είχε ήδη θέσει τα γερά θεμέλια μιας πολιτικής καριέρας, εξαιρετικά ιδιότυπης, από πολλές απόψεις.

11 Οκτ 2025 | 10:23

Ο εκνευρισμός Ανδρουλάκη και η επιστροφή Τσίπρα

Αν το ΠΑΣΟΚ δεν καταφέρει να κουνήσει τη βελόνα και το υποψήφιο κόμμα Τσίπρα αποκτήσει υπόσταση, πώς θα απαντήσει ο Νίκος Ανδρουλάκης στο ενδεχόμενο της συνεργασίας τους;

08 Οκτ 2025 | 08:51

Θέλει να αφουγκραστεί την κοινωνία;

Παρά τις ήττες και τα χρόνια στην αντιπολίτευση, παρά το rebranding που υποτίθεται του σχεδίασε η εταιρεία δημοσίων σχέσεων που προσέλαβε, ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται στο κοινό του ίδιος και απαράλλαχτος.

06 Οκτ 2025 | 07:06

Ο Βασιλιάς είναι γυμνός και κουρασμένος

Μεγαλώνοντας, οι γωνίες σου αμβλύνονται. Όλο και σπανιότερα αναφωνείς ότι ο βασιλιάς είναι -σου φαίνεται έστω- γυμνός. Όχι απαραίτητα επειδή κοιτάς τη δουλειά ή το συμφέρον σου.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Π. ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 06 Οκτ 2025 | 06:05

Η δεκαετία που κουβαλάς

Καθένας από εμάς, ανάλογα με την ηλικία του, κουβαλάει στην καμπούρα του και άλλη δεκαετία. Για την ακρίβεια, κουβαλάμε στην καμπούρα μας όλες τις δεκαετίες που μας διαμόρφωσαν από τη γέννησή μας μέχρι σήμερα.

04 Οκτ 2025 | 09:16

Τι πήρε ακριβώς ο Ερντογάν;

Δεν έχω το ρεπορτάζ του Τούρκου συναδέλφου και δεν μπορώ να πάρω θέση, ούτως ή άλλως δεν έχει και πολύ μεγάλη σημασία για την αντιπολίτευση στην Αθήνα, ο δικός μας δυσκολεύεται ακόμα και να βγάλει φωτογραφία δίπλα-δίπλα με τον πλανητάρχη, σιγά μην τον δεχτεί στον Λευκό Οίκο ο Τραμπ.

ΜΑΝΟΛΗΣ ΚΑΨΗΣ 01 Οκτ 2025 | 06:49

Τα ήρεμα νερά και τα "νεύρα" Σαμαρά

Η Ελλάδα δεν υπέγραψε φιλία με την Τουρκία, αυτό φαίνεται άλλωστε επί του πεδίου, αλλά αποδέχθηκε όντως ένα μορατόριουμ στην αντιπαράθεση.

29 Σεπ 2025 | 07:17

Συγχωριανοί του ψεύτη βοσκού

Έτσι ο Διονύσης Σαββόπουλος, αποφαινόμαστε, είναι ο Μπομπ Ντύλαν της Ελλάδας. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ο δικός μας Ντε Γκωλ. Κι όποια γυναίκα δολοφονεί τα παιδιά της μια Μήδεια του σήμερα...

29 Σεπ 2025 | 06:28

Πότε θα πάει ο Μητσοτάκης στον Λευκό Οίκο

Λήξη συναγερμού; Όχι βέβαια. Τώρα θα αρχίσει η "μίρλα" για το γεγονός ότι ο Μητσοτάκης δεν έχει πάρει ακόμα πρόσκληση για τον Λευκό Οίκο, θα αρχίσει η γκρίνια για τα F35 που ο Τραμπ θέλει φαίνεται πάση θυσία να δώσει στον Ερντογάν.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Π. ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 29 Σεπ 2025 | 06:10

Dark Tourism

Δημιουργός και αποκλειστικός διαχειριστής της εν λόγω ιστοσελίδας είναι ένας Γερμανός, ο Peter Hohenhaus, ένας πανεπιστημιακός που, κατά δήλωσή του, εγκατέλειψε νωρίς-νωρίς την ακαδημαϊκή του σταδιοδρομία.

24 Σεπ 2025 | 07:52

Η "κατάληψη" στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη

Υποθέτω έχει να κάνει και με την αδυναμία της αντιπολίτευσης να δημιουργήσει ένα αντικυβερνητικό ρεύμα και κίνημα και να δώσει μορφή και περιερχόμενο στον αγώνα τους. Στον αγώνα τους να φύγει επιτέλους ο Μητσοτάκης.

22 Σεπ 2025 | 09:56

Ένα φωτεινό πολιτιστικό γεγονός

Και όμως. Με την έξοδο από τα μνημόνια, η εντόπια βιβλιοπαραγωγή επανήλθε σταδιακά στα προ της κρίσης επίπεδα.

ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 22 Σεπ 2025 | 06:15

Το δράμα του πολυεκατομμυριούχου

Πώς θα ήταν ένας κόσμος δίχως καθόλου ενσυναίσθηση; Σίγουρα θα ήταν ένας κόσμος όπου δεν θα ήθελα να ζήσω ή όπου δεν θα ήθελαν να ζήσουν τα παιδιά μας.

ΜΑΝΟΛΗΣ ΚΑΨΗΣ 20 Σεπ 2025 | 13:26

Ο Ανδρέας Λοβέρδος στο ΚΚΜ

Το ερώτημα παραμένει: Γιατί όλοι φεύγουν από το ΠΑΣΟΚ και δεν έχουμε ούτε έναν να έκανε την αντίστροφη πορεία;

ΜΑΝΟΛΗΣ ΚΑΨΗΣ 17 Σεπ 2025 | 08:03

Πλέον δεν είναι ούτε δημοκράτης ούτε απλά δεξιός

Η αλήθεια είναι ότι τώρα πλέον είναι απλά νεκρός. Ούτε δημοκράτης, ούτε απλά δεξιός. Μακαρίτης.