Follow us

Υπάρχουν και τα "ανώνυμα" θύματα

Η σεξουαλική κακοποίηση δεν αφορά μόνο κάποιους επώνυμους δράστες ή το λαμπερό χώρο της show biz, της τέχνης, των ΜΜΕ, κλπ.

Χάρης Ιωάννου
ΓΡΑΦΕΙ: ΧΑΡΗς ΙΩΑΝΝΟΥ
Χάρης Ιωάννου

Δεν είναι μόνη η θορυβώδης υπόθεση Λιγνάδη ή οι καταγγελίες σεξουαλικής κακοποίησης που βαραίνουν άλλους διάσημους ηθοποιούς.

Κάτι δείχνει να αλλάζει στην ελληνική κοινωνία μετά τη γενναία κίνηση της Σοφίας Μπεκατώρου να βγει μπροστά και να αποτελέσει το φυτίλι για την έκρηξη ενός ελληνικού κινήματος #MeToo. Για να μπει ένα φρένο στην ασυδοσία της εκμετάλλευσης ανθρώπων από τους ανεκδιήγητους που χρησιμοποιούν την όποια θέση ισχύος για να ικανοποιούν τις –συχνά αρρωστημένες- ορέξεις τους.

Υπάρχει όμως και ένας κίνδυνος, με την τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα τις τελευταίες ημέρες: Να ευτελιστεί η συζήτηση για την ουσία και να εξελιχθεί ένα μείζον κοινωνικό ζήτημα σε πολιτική, ιδεολογική ή οποιαδήποτε άλλη αντιπαράθεση με άλλους στόχους και πιθανή κατάληξη μια τρύπα στο νερό.

Η σεξουαλική κακοποίηση σίγουρα δεν είναι το κατάλληλο εργαλείο για να αλλάξει την ατζέντα η κυβέρνηση μετά την αποτυχία στην κακοκαιρία της "Μήδειας" ή τα κουραστικά και αιωνίως ανανεούμενα περιοριστικά μέτρα του lockdown που δεν αποδίδουν όσο θα έπρεπε.

Η καταγγελία της "βαξεβανολογίας" τύπου Τράγκα επίσης δεν μπορεί να κρύβει τις σαφείς πολιτικές ευθύνες για μια λανθασμένη επιλογή της υπουργού Πολιτισμού και έναν επίσης άστοχο χειρισμό της όλης υπόθεσης από την αρχή μέχρι το τέλος.

Από την άλλη πλευρά, η σεξουαλική κακοποίηση γυναικών δεν μπορεί να είναι εργαλείο για να πλήξει κάποιος την κυβέρνηση. Πόσο μάλλον όταν οι νεοαυριανιστές του ΣΥΡΙΖΑ μιλούν για #NΔ_παιδεραστές, συναγωνιζόμενοι σε ύφος το "Μακελειό" του Στέφανου Χίου και οι "ιδεολόγοι" της Κουμουνδούρου ανησυχούν πιο πολύ για την υγεία του Κουφοντίνα παρά των κακοποιημένων γυναικών.

Η σεξουαλική κακοποίηση δεν αφορά πολιτικές και κόμματα. Δεν βιάζουν μόνο οι "δεξιοί", δεν ασελγούν μόνο οι "νεοφιλελεύθεροι". Δεν χρειάζεται να θυμηθούμε τον πρέσβη της Βενεζουέλας, χρειάζεται απλά να κοιτάξουμε γύρω μας χωρίς παρωπίδες.

Ούτε η παιδεραστία αφορά ένα κύκλωμα της "ελίτ", όπως είπε ο Νίκος Φίλης σε μια τοποθέτηση που ξεχείλιζε ιδεοληψία. Και οι εργάτες βιάζουν και χτυπούν τις γυναίκες. Δεν εξηγούνται όλα τα πράγματα σε αυτή τη ζωή με κατάρες στο "σάπιο σύστημα" και στον καπιταλισμό. Εκτός αν στις χώρες του υπαρκτού σοσιαλισμού δεν είχαμε τέτοια περιστατικά…

Η σεξουαλική κακοποίηση δεν αφορά μόνο κάποιους επώνυμους δράστες ή το λαμπερό χώρο της show biz, της τέχνης, των ΜΜΕ, κλπ.

Αφορά κυρίως τα χιλιάδες ανώνυμα θύματα σε εργασιακούς χώρους και σπίτια με τραγικές ιστορίες ανθρώπινης δυστυχίας που δεν θα δουν ποτέ το φως της δημοσιότητας. Δεν θα καταγγελθούν ποτέ δημόσια, κανείς δεν θα βγάλει ανακοίνωση, κανείς δεν θα καταθέσει ερώτηση στη Βουλή.

Είναι οι γυναίκες σε ένα γραφείο ή κατάστημα που πρέπει να ανεχθούν από τον σεξισμό του εργοδότη μέχρι την κακοποίηση και το βιασμό ενός "αρσενικού παλαιάς κοπής". Είναι οι γυναίκες που υφίστανται την ίδια ταπεινωτική συμπεριφορά από τον σύντροφό τους και φοβούνται να μιλήσουν. Είναι τα παιδιά που πέφτουν θύματα αρρωστημένων συγγενών τους και μεγαλώνουν με ένα ανοιχτό τραύμα βαθιά μέσα τους.

Για όλα αυτά λοιπόν έχουμε υποχρέωση να κάνουμε κάτι. Να μη μείνουμε στη λογική της κλειδαρότρυπας των "αποκαλύψεων" και στους επώνυμους σάτυρους.

Αν μείνει κάτι θετικό απ’ όλο αυτό, θα είναι ότι θα πρέπει να το σκεφτεί πολύ καλά την επόμενη φορά που κάποιος θα θελήσει να απλώσει χέρι σε γυναίκα και παιδί. Είτε στο θέατρο, είτε –κυρίως- στη δουλειά και στο σπίτι.

Τότε θα έχουμε πετύχει κάτι ουσιαστικό. Σίγουρα ουσιαστικότερο από ανούσιες κορονομαχίες πολιτικών αρχηγών στη Βουλή.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Αστυνομικές κωμωδίες, δράματα και νεοελληνική λογοτεχνία: Οι ελληνικές σειρές που έρχονται το φθινόπωρο

Με την έναρξη της νέας σεζόν, συγκεντρώσαμε τις σειρές που έρχονται και αξίζουν την προσοχή μας.

ΤΡΑΓΩΔΙΑ 06 Σεπ 2025 | 17:37

Φονικός σεισμός στο Αφγανιστάν: Γυναίκες πέθαναν στα συντρίμμια γιατί απαγορεύονταν να τις αγγίξουν οι διασώστες

"Δεν μπορούμε να μιλήσουμε με τις γυναίκες ούτε να τις πλησιάσουμε, είναι απαγορευμένο. Ακόμη και η επαφή με το σώμα νεκρής γυναίκας μπορεί να έχει συνέπειες", είπε διασώστης

ΠΟΣΤΑΡΕ ΦΩΤΟ 06 Σεπ 2025 | 11:07

Ολγα Κεφαλογιάννη: Τα δίδυμα παιδιά της έκλεισαν τα 4 - Οι τούρτες και η τρυφερή αφιέρωση

Τα 4 κλείνουν σήμερα, τα δίδυμα παιδιά της Όλγας Κεφαλογιάννη και του Μίνωα Μάτσα, Σαμουήλ και Ελένη.

ΠΑΝΕΥΤΥΧΕΙΣ 06 Σεπ 2025 | 10:57

Χριστόπουλος - Μπραντ: Αυτό είναι το όνομα που θα δώσουν στο τρίτο τους παιδί

H Aννίτα Μπραντ είχε αποκαλύψει ότι γέννησε πρόωρα τον γιο της, στις 27 εβδομάδες της κύησης.

ΦΡΙΚΗ 04 Σεπ 2025 | 17:57

Αδιανόητο: Γονείς "τέρατα" στην Πενσιλβάνια κρατούσαν τα πέντε παιδιά τους κλειδωμένα μέσα στις ακαθαρσίες

Πέντε παιδιά από 5 έως 14 ετών κρατούνταν σε άθλιες συνθήκες μέσα σε "δωμάτιο-φυλακή" από τον ίδιο τους τον πατέρα.

ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΗ ΜΑΜΑ 03 Σεπ 2025 | 17:22

"Οικογένεια και φίλοι": H Τζένη Μπαλατσινού ταξίδεψε στο Τέξας - Μοναδικές στιγμές με τα παιδιά της [εικόνες]

Η Τζένη Μπαλατσινού ταξίδεψε στο Τέξας των ΗΠΑ, όπου πέρασε ευτυχισμένες στιγμές με τα παιδιά της που βρίσκονται εκεί

3-5 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 02 Σεπ 2025 | 12:29

Γυναίκες ηγέτιδες από 70+ χώρες συναντιούνται στην Ελλάδα για ένα βιώσιμο και συμπεριληπτικό μέλλον

Ο Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Γυναικών Ελλάδος (ΣΕΓΕ) έχει την τιμή να φιλοξενεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα το FCEM World Congress 2025.

01 Σεπ 2025 | 15:13

Σαν μπαλαρίνα η Σιέννα Μιχοπούλου: Η εμπνευσμένη πόζα στον φωτογραφικό φακό του μπαμπά της

Ο Φίλιππος Μιχόπουλος φωτογραφίζει την κούκλα κόρη του, Σιέννα.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ 31 Αυγ 2025 | 14:10

Η μεγάλη επιστροφή στα θρανία - Οδηγός επιβίωσης για γονείς και παιδιά

"Η επιστροφή στο σχολείο απαιτεί μια τριπλή προετοιμασία, πρακτική, ψυχολογική και συναισθηματική", σημειώνει η δρ Ειρήνη Αναγνώστου-Κελεπούρη

ΘΛΙΨΗ 28 Αυγ 2025 | 18:26

Στοιχεία-σοκ για τη Γαλλία: Περισσότερα από 2.000 παιδιά κοιμούνται στον δρόμο

Ο αριθμός των άστεγων παιδιών στη χώρα αυξήθηκε κατά 6% σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο και κατά 30% σε σύγκριση με το 2022

28 Αυγ 2025 | 09:42

The Birth Center: Ξεκινά τη λειτουργία του το πρώτο Ανεξάρτητο Κέντρο Φυσικού Τοκετού στην Ελλάδα

Με επίκεντρο τη γυναίκα, φιλοδοξεί να εξελίξει τον τρόπο που προσεγγίζεται η εγκυμοσύνη και ο τοκετός στην Ελλάδα, δημιουργώντας έναν χώρο ενημέρωσης και ενδυνάμωσης των γυναικών.

ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΟΚΤΩ ΜΗΝΕΣ 26 Αυγ 2025 | 10:37

Σφίγγει ο κλοιός για τον πατέρα- "βουσμάνο" της Νέας Ζηλανδίας, που κρύβεται στο δάσος με τα 3 παιδιά του

Η αγωνία για τον πατερά-φυγά στη Νέα Ζηλανδία, που είναι γνωστός ως "ο Βουσμάνος" ή "το φάντασμα", κορυφώνεται

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ 25 Αυγ 2025 | 20:46

Ειρήνη Μουρτζούκου: Οι 44 μέρες της στη φυλακή - Θα υποδείξει συγκεκριμένο πρόσωπο για τον θάνατο του Παναγιωτάκη

Ο δικηγόρος της Ειρήνης Μουρτζούκου δεν διευκρίνισε αν το μυστηριώδες πρόσωπο είναι άντρας ή γυναίκα

ΣΥΣΣΩΜΗ Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΝΤΕ ΓΚΡΕΣ 25 Αυγ 2025 | 12:45

Μαρί Σαντάλ: Οικογενειακώς σε βάπτιση- Έγινε νονά η Μαρία Ολυμπία

H οικογένεια Ντε Γκρες επανενώθηκε για μία ευχάριστη αφορμή

ΕΝΑΣ ΠΑΝΕΜΟΡΦΟΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟΣ ΧΡΟΝΟΣ 25 Αυγ 2025 | 12:05

Ο Στέλιος Διονυσίου για τις δίδυμες κόρες του: "Ένας χρόνος με τις Μαχήτριες μας"

Η ξεχωριστή ανάρτηση του δημοφιλούς λαϊκού τραγουδιστή Στέλιου Διονυσίου για τις δίδυμες κόρες τους

ΕΚΚΛΗΣΗ 21 Αυγ 2025 | 22:59

Αγωνία για τα τρία παιδιά που μεγαλώνουν χαμένα στα πυκνά δάση της Νέας Ζηλανδίας από το 2021: Εκκληση προς τον φυγά πατέρα τους

Νέα προσπάθεια για επικοινωνία με τον πατέρα φυγά στη Νέα Ζηλανδία που έχει εξαφανιστεί από το 2021 με τα τρία παιδιά του

21 Αυγ 2025 | 08:09

"Βροχή" οι καταγγελίες για φοροδιαφυγή και λαθρεμπόριο: 208.534 στην "Appodixi" και 58.907 στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ

Οι επώνυμες καταγγελίες υπερτερούν των ανωνύμων, κάτι που σημαίνει ότι λειτουργεί το κίνητρο της χρηματικής επιβράβευσης

ΕΦΑΡΜΟΓΗ 16 Αυγ 2025 | 10:02

Mystreet: Στον αέρα το app καταγγελιών για τα "αυθαίρετα" τραπεζάκια στους δημόσιους χώρους

Ενισχύει την εποπτεία και διευκολύνει τη συμμετοχή των πολιτών στην επιτήρηση της χρήσης των δημόσιων κοινόχρηστων χώρων

ΛΕΥΚΟΣ ΟΙΚΟΣ 16 Αυγ 2025 | 08:59

Η Μελάνια Τραμπ έστειλε επιστολή στον Πούτιν για τις απαγωγές παιδιών στον πόλεμο στην Ουκρανία

Ο πρόεδρος Τραμπ παρέδωσε προσωπικά την επιστολή στον Πούτιν κατά τη διάρκεια των συνομιλιών τους στην Αλάσκα

12 Αυγ 2025 | 09:26

Πέντε τρόφιμα που συμβάλλουν στην κακή διάθεση και στις αλλαγές συμπεριφοράς στα παιδιά

Οι γονείς ξέρουν ότι κάποια τρόφιμα μπορούν να επηρεάσουν τη συμπεριφορά και τη διάθεση του παιδιού τους.

10 Σεπ 2025 | 07:52

Ο πάντα προκλητικός Άδωνις Γεωργιάδης

O Γεωργιάδης ήταν προκλητικός. Προκλητικός που ακύρωσε την επίσκεψή του στο νοσοκομείο της Δράμας, προκλητικός και με τα όσα είπε μετά για τα επεισόδια στην είσοδο του νοσοκομείου πριν από την άφιξή του.

08 Σεπ 2025 | 07:44

Και πάλι όλοι μαζί

Γιατί τα σημερινά ζευγάρια αποφεύγουν -συχνά τρέμουν στο ενδεχόμενο- να γίνουν γονείς; Η προφανής απάντηση αφορά στο κόστος ζωής.

08 Σεπ 2025 | 06:05

Τα λείψανα του Αγίου Λαζάρου

Η βιβλιογραφία γύρω από την εμπορία "ιερών λειψάνων" εμπλουτίστηκε σε σημείο ώστε να αδυνατούμε να την εξαντλήσουμε στο πλαίσιο ενός σύντομου κειμένου.

06 Σεπ 2025 | 09:44

Δημογραφικό: Να ξυπνήσουμε γιατί χανόμαστε (Τάσος Γιαννίτσης)

Διαβάζοντας την εισήγηση για το δημογραφικό πρόβλημα που έκανε ο Τάσος Γιαννίτσης στην επετειακή εκδήλωση για τα 51 χρόνια του ΠΑΣΟΚ (και μπράβο τους για την ιδέα), σε πιάνει η ψυχή σου.

03 Σεπ 2025 | 07:15

Στην Αξιώτισσα στη Νάξο

Όποτε βλέπω σε ταβέρνα ή εστιατόριο, πανό, αφίσες και λοιπά πολιτικά μηνύματα, τα οποία "μοστράρει" ο ιδιοκτήτης πιστεύοντας προφανώς ότι με τον τρόπο αυτό επηρεάζει πεινασμένες συνειδήσεις, απλώς αποχωρώ.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΩΜΕΝΙΔΗΣ 01 Σεπ 2025 | 07:23

Χειμερία νάρκη ή γεμιστά της επόμενης μέρας;

Οι αρκούδες. Τα ερπετά. Οι νυχτερίδες και οι σκίουροι. Και ορισμένοι Έλληνες πολιτικοί, ιδίως εάν έχουν διατελέσει πρωθυπουργοί.

01 Σεπ 2025 | 07:21

Εκλογολογίες και κομματικοί σχεδιασμοί

Ακόμα και η αναμενόμενη εμφάνιση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ με τις γνωστές παροχές του Σεπτεμβρίου εντάσσεται πάντως, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, σε μια εκλογική στρατηγική.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Π. ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 01 Σεπ 2025 | 06:10

Η Ριβιέρα της Μέσης Ανατολής

Ζούμε σε οργουελικούς καιρούς. Ο Τζορτζ Όργουελ, αυτός ο σκοτεινός προφήτης του εικοστού αιώνα, μπορεί να μην έπεσε σε όλα μέσα (συμπεριλαμβάνονται και ηχηρές αστοχίες στις προβλέψεις του), αλλά σίγουρα πέτυχε διάνα το κυριότερο.

27 Αυγ 2025 | 07:28

Διαβάζοντας Τσίπρα μαζί με το croissant

Πώς να το κάνουμε, σου δίνει ένα prestige μια συνέντευξη στην Monde. (Επίτηδες βάζω συνέχεια ξένες λέξεις στο κείμενο, αν τυχόν το διαβάσει ο ίδιος, να ταλαιπωρηθεί να τις ψάχνει στο λεξικό. Μια αθώα εκδίκηση, θα μου τη συγχωρέσετε.)

25 Αυγ 2025 | 07:11

GET A LIFE

Η περιπέτεια του Γιώργου Μαζωνάκη δεν επηρέασε κανέναν πλην του ιδίου και των στενών συγγενών του. Δεν ήταν συνεπώς είδηση. Κακώς τα ΜΜΕ τη μετέδωσαν, την πρόβαλαν με πηχυαίους μάλιστα τίτλους. Γιατί το έκαναν;

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 25 Αυγ 2025 | 06:15

Η κόπωση των διακοπών

Όσο και αν ακουστεί αλλόκοτο, φαίνεται πως η κόπωση δεν επέρχεται ως συνέπεια των διακοπών, αλλά την κουβαλάμε μαζί μας και την μεταφέρουμε από τόπο σε τόπο.

23 Αυγ 2025 | 12:02

Η αφιέρωση της Μαρίας Φαραντούρη στη Λίνα Μενδώνη

Διάφοροι κοινωνικοί αγωνιστές του πληκτρολογίου, εξέφρασαν τον αποτροπιασμό τους για το γεγονός ότι η τραγουδίστρια – σύμβολο της αντίστασης – συμβιβάστηκε με την εξουσία.

20 Αυγ 2025 | 07:50

Τα χαρτιά της Ελλάδας και ο Τραμπ

Τι θα συνέβαινε αν ο πρόεδρος των ΗΠΑ καλούνταν να μεσολαβήσει στη διένεξη ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία;

18 Αυγ 2025 | 07:52

59

Πριν από δυό εβδομάδες, έκλεισα τα πενηνταεννιά. Ήταν τα πρώτα γενέθλια της ζωής μου που η χαρά πήγαινε αντάμα με μια δυσφορία.

18 Αυγ 2025 | 07:50

Τα γαλλικά για τη Βούλτεψη

Υποθέτω μπορείς, σαν τη Βούλτεψη, να αποφανθείς ότι για τις πυρκαγιές και την ευαλωτότητά μας, δεν φταίει άλλος, αλλά φταίει το ότι δεν έχουμε αρκετούς εθελοντές. Πώς δεν το είχαμε σκεφτεί τόσα χρόνια βρε αδελφέ;

ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 18 Αυγ 2025 | 06:33

Ούτε Μόναχο, ούτε Γιάλτα

Ακόμη και όσοι τσαλαβουτούν στα ρηχά της ιστορικής έρευνας, όλο και κάτι έχουν ακούσει για τη Συμφωνία του Μονάχου και τη Διάσκεψη της Γιάλτας.

13 Αυγ 2025 | 09:01

Εγκώμιον της ξαπλώστρας

Και μπορεί στις καλοκαιρινές διακοπές και στις συνθήκες καύσωνα, οι πρωινοί περίπατοι να προσαρμόζονται στις συνθήκες της κλιματικής αλλαγής, αλλά στην επιλογή της παραλίας, η θεωρία μου ισχύει στο ακέραιο.

11 Αυγ 2025 | 11:36

Μια καλλονή και δύο Γκουαγιαβέρες

Η Καρταχένα καμαρώνει για τους συγγραφείς της. Για τον παραμυθά της βασικά, τον μεγαλύτερο παραμυθά στα ισπανικά μετά από τον Θερβάντες.

11 Αυγ 2025 | 10:48

Το θαύμα της απάτης

Η εμμονή μου τα τελευταία χρόνια να αποκαλύπτω τις απάτες πίσω από τη συντριπτική πλειονότητα των υποτιθέμενων θαυμάτων δίνει την εσφαλμένη εντύπωση ότι δεν πιστεύω στα θαύματα συνολικά.