Advertisement
opap
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Follow us

Χειρότερο από έγκλημα

Ποια αντίληψη εκφράζει ο Μάκης Βορίδης, ποια ελπίδα ενσαρκώνει; Η Ελλάδα να τσακώσει και να στείλει στον αγύριστο όσους αλλόφυλους διαβιούν εντός της. Να περάσει σε Ανατολή και Δύση το μήνυμα ότι δεν είμαστε ξέφραγο αμπέλι.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΧΩΜΕΝΙΔΗς
Χρηστος Χωμενιδης

Διαβάζω τα ρεπορτάζ για το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου. Ακούω στο ραδιόφωνο τον αρμόδιο υπουργό να ανακοινώνει τη δρακόντεια αυστηροποίηση της στάσης του κράτους απέναντι στους παρανόμως εισερχόμενους αλλοδαπούς. Και θυμάμαι τη σοφή φράση, η οποία αποδίδεται στον Ζοζέφ Φουσέ, υπουργό Αστυνομίας του Ναπολέοντα. "Είναι χειρότερο από έγκλημα. Είναι λάθος!"

Ποια αντίληψη εκφράζει ο Μάκης Βορίδης, ποια ελπίδα ενσαρκώνει; Η Ελλάδα να τσακώσει και να στείλει στον αγύριστο όσους αλλόφυλους διαβιούν εντός της. Να περάσει σε Ανατολή και Δύση το μήνυμα ότι δεν είμαστε ξέφραγο αμπέλι. Πως όποιος πονηρός παραβιάζει εφεξής τα σύνορά μας θα έχει κακά ξεμπερδέματα.

"Μόνος σου το’πες! Παράνομος! Πονηρός! Λάθρο…"

Σωστά. Σε εκείνους που έρχονται για να επενδύσουν σε airbnb, να αναβαθμίσουν γειτονιές ολόκληρες καθιστώντας τες απρόσιτες στους ντόπιους, να αγοράσουν κάποιο φιλετάκι στην αθηναϊκή ριβιέρα ή στα νησιά, στους παραλήδες ξένους στρώνουμε χαλιά. Ενώ σε όσους το έσκασαν από ρημαγμένες πατρίδες, περπάτησαν χιλιάδες χιλιόμετρα, θαλασσοπνίγηκαν, τους εκμεταλλεύτηκαν δουλέμποροι, ρίχνουμε πόρτα. Διότι τα βάσανα τους δεν μας αφορούν. Και η παρουσία τους εδώ δεν μας χρησιμεύει.

Ειλικρινά απορώ. Δεν αντιλαμβάνεται ο κύριος Βορίδης, πολιτικός με ξεχωριστή μόρφωση και όλως ιδιαίτερη ευφυΐα, ότι η ιστορία του ανθρώπου είναι η ιστορία της μετανάστευσης; Έχει ξεχάσει το "Συναξάρι του Ανδρέα Κορδοπάτη", το αριστούργημα του Θανάση Βαλτινού, που ανιστορεί το πάθος ενός Μωραϊτη στις αρχές του 20ου αιώνα να φτάσει, να ριζώσει στην Αμερική; Τις "Νύφες" του Παντελή Βούλγαρη; Τον "Νονό" έστω του Κόπολα, όπου ο Βίτο Κορλεόνε διασχίζει εννιάχρονος, ασυνόδευτος τον Ατλαντικό;

Προϊόντος του 21ου αιώνα, τα μεταναστευτικά τσουνάμια θα φουσκώνουν. Το 2050, η Αφρική θα έχει πληθυσμό δυόμισι δισεκατομμύρια. Χώρες ολόκληρες θα ερημοποιούνται εξαιτίας της κλιματικής καταστροφής. Ποιοί νόμοι, ποιά συνοριακή αστυνομία θα αποκρούουν τότε τα πλήθη των απελπισμένων, των κυριολεκτικά διψασμένων; Δεν θέλω να ακουστώ ζοφερός, αγάντα όμως μην κι εμείς οι Έλληνες αναγκαστούμε να μεταναστεύσουμε σε βορειότερα κλίματα όταν οι μέγκα-καύσωνες και οι μέγκα-πυρκαγιές θα μας έχουν κόψει την ανάσα…

Επανερχόμενοι στο σήμερα, δεν γνωρίζει ο κύριος Βορίδης την έλλειψη εργατικών χεριών που πλήττει την οικονομία μας; Την υπογεννητικότητα, τη προϊούσα γήρανση του πληθυσμού;

Κάποιος καχύποπτος θα ισχυριζόταν ότι το νέο νομοσχέδιο, εφόσον ψηφιστεί και εφαρμοστεί, το μόνο που θα καταφέρει θα είναι να επιδεινώσει δραματικά τη θέση των μεταναστών που δεν έχουν χαρτιά. Θα τους αναγκάζουν τα αφεντικά τους να δουλεύουν όλο και πιο σκληρά στα χωράφια και στις κουζίνες των εστιατορίων. Όλο και πιο εξαντλητικά και κακοπληρωμένα, και δωρεάν ενίοτε, ίσα να τρώνε ένα ξεροκόμματο, απειλώντας τους ότι θα τους καταγγείλουν.

"Ας μας αδειάσουν λοιπόν τη γωνιά!"

Αυτό το "ας μας αδειάσουν τη γωνιά", θα το λέγαμε άραγε τη δεκαετία του 1990; Όταν η παραγωγή και η κοινωνία μας αναζωογονήθηκαν από όσους ήρθαν από τις χώρες του χρεοκοπημένου "υπαρκτού σοσιαλισμού"; Όταν γηροκομούσαν οι Έλληνες μπιρ παρά τους γονείς τους, ξεπερνούσαν τον σεξουαλικό τους υποσιτισμό -το "Προσεχώς Βουλγάρες" άφησε εποχή-, είχαν στη δούλεψη Αλβανούς οικοδόμους, γεωργούς, βοσκούς; Και αντί να τους ευγνωμονούν που διέσωσαν προσωρινά το ασφαλιστικό μας σύστημα, ούρλιαζαν κι από πάνω στα γήπεδα "Δεν θα γίνεις Έλληνας ποτέ, Αλβανέ!"…

"Ό,τι βλακεία κι αν έλεγαν οι χούλιγκαν, οι Αλβανοί είναι απολύτως συμβατοί με εμάς. Κρέας-νύχι σχεδόν. Εδώ συνεννοούνταν στα αρβανίτικα στην Ελευσίνα και στα Σπάτα! Πώς να μην ενσωματωθούν, πώς να μην προκόψουν; Ενώ όσοι φτάνουν τώρα τι κοινό έχουν μαζί μας; Μουσουλμάνοι, αν όχι και ισλαμιστές, οι οποίοι μισούν τον δυτικό πολιτισμό και προσβλέπουν στην ώρα που θα ανατιναχθούν εν μέση οδώ κραυγάζοντας "Αλλάχ Ακμπάρ!”…"

Μπαίνω σε ένα από τα δεκατρία σπίτια που έχει στην Αθήνα η μη κυβερνητική οργάνωση "The Home Project” για να φιλοξενεί ασυνόδευτα ανήλικα. Συναντάω Πακιστανούς, Αφγανούς, Σύριους, Αφρικάνους. Νήπια, παιδιά, προέφηβους. Κορίτσια και αγόρια. Που έχουν αντιμετωπίσει στην τρυφερότερη ηλικία καταστάσεις αδιανόητες σε εμάς. Πόλεμο, πείνα, αφανισμό ή διάλυση των οικογενειών τους, προσφυγιά… Λοιμούς και εκ γενετής αρρώστιες. Που αν δεν υπήρχε κάποιος να νοιαστεί, θα έπεφταν θύματα τράφικινγκ, θα εκπορνεύονταν, θα σπρώχνονταν στο έγκλημα αφού θα τα είχαν εθίσει στα ναρκωτικά.

Μπαίνω στο σπίτι και αντικρίζω τα πιο χαρούμενα, τα πιο ζωηρά, τα πιο κοινωνικά παιδιά που έχω δει ποτέ μου. Τα πιο ευφυή – δεν θέλω να υποτιμήσω τα Ελληνάκια μα οι τρομερές αντιξοότητες ακονίζουν το μυαλό. Με κυκλώνουν, με καταιγίζουν με ερωτήσεις. Μού δείχνουν ζωγραφιές και σχολικές τους εργασίες, μού παίζουν τις αγαπημένες τους μουσικές. Χορεύουν γύρω μου. Απαγορεύεται να τα ρωτήσω για το παρελθόν τους, ένας πιτσιρικάς όμως μού δείχνει με το δάχτυλο το ταξίδι που έκανε από την υποσαχάρια πρώτη πατρίδα του στην δεύτερη πατρίδα, την Ελλάδα. "Είσαι δηλαδή και Έλληνας;" "Αμέ!" μού χαμογελάει πλατιά.

Στα σπίτια του "The Home Project” (το οποίο πατάει στα πόδια του χάρη σε ευρωπαϊκά κονδύλια και εύπορους δωρητές με κοινωνική συνείδηση) διαπλάθονται πολίτες του κόσμου. Ελάχιστα αν πιστεύεις στις ουμανιστικές μας αρχές, στην υπεροχή της φιλελεύθερης ανοιχτής κοινωνίας, θα αποκλείσεις εντελώς τον κίνδυνο αυτά τα παιδιά να ασπαστούν τη Σαρία. Πόσω δε μάλλον να καταλήξουν κακοποιά στοιχεία, τρομοκράτες. Τα στοιχεία άλλωστε το αποδεικνύουν. Από τα χίλια τετρακόσια ανήλικα που έχει υποστηρίξει το "The Home Project” από το 2016, ουκ ολίγα σπούδασαν, διακρίθηκαν και σε κορυφαία πανεπιστήμια της Ευρώπης και της Αμερικής. Ξεπέρασαν τα ψυχικά τους τραύματα, ενίοτε και τις σωματικές τους αναπηρίες. Ακόμα και αν περάσουν τη ζωή τους στο εξωτερικό, δεν μπορεί να μην θυμούνται την Ελλάδα ως την πρώτη που τους ανοίχτηκε αγκαλιά.

Μακάρι να συνόδευα τον κύριο Βορίδη σε ένα τέτοιο σπίτι. Θα ένοιωθε – ποιος άνθρωπος μπορεί να μη νοιώσει; Θα τροποποιούσε ριζικά το νομοσχέδιο του. Θα έσκυβε πάνω από τα εκατοντάδες παιδιά που επιβιώνουν σε άθλιες συνθήκες στη Σάμο. Θα καταλάβαινε ότι η μετανάστευση μπορεί να μας κάνει πλουσιότερους. Οικονομικά. Μα κυρίως ψυχικά.

Πηγή: capital

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Κι όμως, μπορείς να δεις πρώτος από όλους την ταινία που κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες

Ο σπουδαίος Ιρανός σκηνοθέτης Τζαφάρ Παναχί παρουσιάζει το νέο του φιλμ "Ένα απλό ατύχημα", που θα κυκλοφορήσει στους ελληνικούς κινηματογράφους στις 16 Οκτωβρίου.

22 Σεπ 2025 | 09:56

Ένα φωτεινό πολιτιστικό γεγονός

Και όμως. Με την έξοδο από τα μνημόνια, η εντόπια βιβλιοπαραγωγή επανήλθε σταδιακά στα προ της κρίσης επίπεδα.

15 Σεπ 2025 | 07:55

Βαθιά Αμερική

Μπορεί η βαθιά Αμερική να ορίσει τις τύχες του πλανήτη, κατά τον τρόπο που ένας καρκίνος μέχρι να ξεπεραστεί, αποσυντονίζει, βασανίζει τον άνθρωπο; Όλα δείχνουν πως ναι.

08 Σεπ 2025 | 07:44

Και πάλι όλοι μαζί

Γιατί τα σημερινά ζευγάρια αποφεύγουν -συχνά τρέμουν στο ενδεχόμενο- να γίνουν γονείς; Η προφανής απάντηση αφορά στο κόστος ζωής.

06 Οκτ 2025 | 07:06

Ο Βασιλιάς είναι γυμνός και κουρασμένος

Μεγαλώνοντας, οι γωνίες σου αμβλύνονται. Όλο και σπανιότερα αναφωνείς ότι ο βασιλιάς είναι -σου φαίνεται έστω- γυμνός. Όχι απαραίτητα επειδή κοιτάς τη δουλειά ή το συμφέρον σου.

29 Σεπ 2025 | 07:17

Συγχωριανοί του ψεύτη βοσκού

Έτσι ο Διονύσης Σαββόπουλος, αποφαινόμαστε, είναι ο Μπομπ Ντύλαν της Ελλάδας. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ο δικός μας Ντε Γκωλ. Κι όποια γυναίκα δολοφονεί τα παιδιά της μια Μήδεια του σήμερα...

22 Σεπ 2025 | 09:56

Ένα φωτεινό πολιτιστικό γεγονός

Και όμως. Με την έξοδο από τα μνημόνια, η εντόπια βιβλιοπαραγωγή επανήλθε σταδιακά στα προ της κρίσης επίπεδα.

15 Σεπ 2025 | 07:55

Βαθιά Αμερική

Μπορεί η βαθιά Αμερική να ορίσει τις τύχες του πλανήτη, κατά τον τρόπο που ένας καρκίνος μέχρι να ξεπεραστεί, αποσυντονίζει, βασανίζει τον άνθρωπο; Όλα δείχνουν πως ναι.

08 Σεπ 2025 | 07:44

Και πάλι όλοι μαζί

Γιατί τα σημερινά ζευγάρια αποφεύγουν -συχνά τρέμουν στο ενδεχόμενο- να γίνουν γονείς; Η προφανής απάντηση αφορά στο κόστος ζωής.

06 Οκτ 2025 | 07:06

Ο Βασιλιάς είναι γυμνός και κουρασμένος

Μεγαλώνοντας, οι γωνίες σου αμβλύνονται. Όλο και σπανιότερα αναφωνείς ότι ο βασιλιάς είναι -σου φαίνεται έστω- γυμνός. Όχι απαραίτητα επειδή κοιτάς τη δουλειά ή το συμφέρον σου.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Π. ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 06 Οκτ 2025 | 06:05

Η δεκαετία που κουβαλάς

Καθένας από εμάς, ανάλογα με την ηλικία του, κουβαλάει στην καμπούρα του και άλλη δεκαετία. Για την ακρίβεια, κουβαλάμε στην καμπούρα μας όλες τις δεκαετίες που μας διαμόρφωσαν από τη γέννησή μας μέχρι σήμερα.

04 Οκτ 2025 | 09:16

Τι πήρε ακριβώς ο Ερντογάν;

Δεν έχω το ρεπορτάζ του Τούρκου συναδέλφου και δεν μπορώ να πάρω θέση, ούτως ή άλλως δεν έχει και πολύ μεγάλη σημασία για την αντιπολίτευση στην Αθήνα, ο δικός μας δυσκολεύεται ακόμα και να βγάλει φωτογραφία δίπλα-δίπλα με τον πλανητάρχη, σιγά μην τον δεχτεί στον Λευκό Οίκο ο Τραμπ.

ΜΑΝΟΛΗΣ ΚΑΨΗΣ 01 Οκτ 2025 | 06:49

Τα ήρεμα νερά και τα "νεύρα" Σαμαρά

Η Ελλάδα δεν υπέγραψε φιλία με την Τουρκία, αυτό φαίνεται άλλωστε επί του πεδίου, αλλά αποδέχθηκε όντως ένα μορατόριουμ στην αντιπαράθεση.

29 Σεπ 2025 | 07:17

Συγχωριανοί του ψεύτη βοσκού

Έτσι ο Διονύσης Σαββόπουλος, αποφαινόμαστε, είναι ο Μπομπ Ντύλαν της Ελλάδας. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ο δικός μας Ντε Γκωλ. Κι όποια γυναίκα δολοφονεί τα παιδιά της μια Μήδεια του σήμερα...

29 Σεπ 2025 | 06:28

Πότε θα πάει ο Μητσοτάκης στον Λευκό Οίκο

Λήξη συναγερμού; Όχι βέβαια. Τώρα θα αρχίσει η "μίρλα" για το γεγονός ότι ο Μητσοτάκης δεν έχει πάρει ακόμα πρόσκληση για τον Λευκό Οίκο, θα αρχίσει η γκρίνια για τα F35 που ο Τραμπ θέλει φαίνεται πάση θυσία να δώσει στον Ερντογάν.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Π. ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 29 Σεπ 2025 | 06:10

Dark Tourism

Δημιουργός και αποκλειστικός διαχειριστής της εν λόγω ιστοσελίδας είναι ένας Γερμανός, ο Peter Hohenhaus, ένας πανεπιστημιακός που, κατά δήλωσή του, εγκατέλειψε νωρίς-νωρίς την ακαδημαϊκή του σταδιοδρομία.

24 Σεπ 2025 | 07:52

Η "κατάληψη" στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη

Υποθέτω έχει να κάνει και με την αδυναμία της αντιπολίτευσης να δημιουργήσει ένα αντικυβερνητικό ρεύμα και κίνημα και να δώσει μορφή και περιερχόμενο στον αγώνα τους. Στον αγώνα τους να φύγει επιτέλους ο Μητσοτάκης.

22 Σεπ 2025 | 09:56

Ένα φωτεινό πολιτιστικό γεγονός

Και όμως. Με την έξοδο από τα μνημόνια, η εντόπια βιβλιοπαραγωγή επανήλθε σταδιακά στα προ της κρίσης επίπεδα.

ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 22 Σεπ 2025 | 06:15

Το δράμα του πολυεκατομμυριούχου

Πώς θα ήταν ένας κόσμος δίχως καθόλου ενσυναίσθηση; Σίγουρα θα ήταν ένας κόσμος όπου δεν θα ήθελα να ζήσω ή όπου δεν θα ήθελαν να ζήσουν τα παιδιά μας.

ΜΑΝΟΛΗΣ ΚΑΨΗΣ 20 Σεπ 2025 | 13:26

Ο Ανδρέας Λοβέρδος στο ΚΚΜ

Το ερώτημα παραμένει: Γιατί όλοι φεύγουν από το ΠΑΣΟΚ και δεν έχουμε ούτε έναν να έκανε την αντίστροφη πορεία;

ΜΑΝΟΛΗΣ ΚΑΨΗΣ 17 Σεπ 2025 | 08:03

Πλέον δεν είναι ούτε δημοκράτης ούτε απλά δεξιός

Η αλήθεια είναι ότι τώρα πλέον είναι απλά νεκρός. Ούτε δημοκράτης, ούτε απλά δεξιός. Μακαρίτης.

15 Σεπ 2025 | 07:55

Βαθιά Αμερική

Μπορεί η βαθιά Αμερική να ορίσει τις τύχες του πλανήτη, κατά τον τρόπο που ένας καρκίνος μέχρι να ξεπεραστεί, αποσυντονίζει, βασανίζει τον άνθρωπο; Όλα δείχνουν πως ναι.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Π. ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 15 Σεπ 2025 | 06:15

Η ιδεολογία του δολοφόνου

Είναι οι δολοφόνοι εκ προοιμίου "δεξιοί" ή εκ προοιμίου "αριστεροί", όπως θέλουν να μας πείσουν οι εκ διαμέτρου αντίθετες πολιτικές παρατάξεις;

ΚΑΤΑΜΕΣΤΟ ΤΟ ΚΑΛΛΙΜΑΡΜΑΡΟ 14 Σεπ 2025 | 13:18

"Απόλυτη" και κάτι παραπάνω

Η Άννα Βίσση απέδειξε για ακόμα μια φορά γιατί παραμένει η "Απόλυτη Ελληνίδα Σταρ", ίσως... και κάτι παραπάνω.

13 Σεπ 2025 | 12:37

Η πρώτη δημοσκόπηση

Το πιο χαρακτηριστικό νούμερο από τη δημοσκόπηση, είναι αυτό για την "ικανοποίηση" από τις παροχές που ανακοινώθηκαν στην ΔΕΘ. Οι μισοί από εκείνους που εκτιμούν ότι θα έχουν όφελος από τη μείωση της φορολογίας, δηλώνουν ταυτόχρονα ότι δεν είναι ικανοποιημένοι από τα μέτρα. Γιατί; Γιατί δεν τους αρέσει η κυβέρνηση είναι η απάντηση.

10 Σεπ 2025 | 07:52

Ο πάντα προκλητικός Άδωνις Γεωργιάδης

O Γεωργιάδης ήταν προκλητικός. Προκλητικός που ακύρωσε την επίσκεψή του στο νοσοκομείο της Δράμας, προκλητικός και με τα όσα είπε μετά για τα επεισόδια στην είσοδο του νοσοκομείου πριν από την άφιξή του.

08 Σεπ 2025 | 07:44

Και πάλι όλοι μαζί

Γιατί τα σημερινά ζευγάρια αποφεύγουν -συχνά τρέμουν στο ενδεχόμενο- να γίνουν γονείς; Η προφανής απάντηση αφορά στο κόστος ζωής.

08 Σεπ 2025 | 06:05

Τα λείψανα του Αγίου Λαζάρου

Η βιβλιογραφία γύρω από την εμπορία "ιερών λειψάνων" εμπλουτίστηκε σε σημείο ώστε να αδυνατούμε να την εξαντλήσουμε στο πλαίσιο ενός σύντομου κειμένου.