Δεκαετίες πριν η Δούκισσα του Κέιμπριτζ και η πριγκίπισσα Νταϊάνα εντυπωσιάσουν τον κόσμο με το νυφικό τους στιλ, η αμερικανίδα ηθοποιός Γκρέις Κέλι έθεσε το πρότυπο για τους βασιλικούς γάμους όταν παντρεύτηκε τον Πρίγκιπα Ρενιέ του Μονακό το 1956. Η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός έγινε αληθινή πριγκίπισσα εκείνη την ημέρα και σίγουρα μπήκε για τα καλά στο πετσί του ρόλου.
Όμως, όσα κι αν έχουν γραφτεί για αυτό το νυφικό, σίγουρα υπάρχουν κάποιες λεπτομέρειες που λίγοι γνωρίζουν. Όπως το τι "έκρυβε" στο πέπλο της, τι κράτησε αντί μιας πλούσιας ανθοδέσμης αλλά και τι είχε μέσα στο παπούτσι της καλή τύχη...
Το φόρεμα χωριζόταν σε 10 μέρη
Το ανυπέρβλητο αυτό νυφικό, δεν σχεδιάστηκε από κάποιο μεγάλο οίκο, αλλά από την Ελεν Ρόουζ των MGM. Πρόκειται για μια βραβευμένη με Όσκαρ ενδυματολόγο, η οποία σχεδίασε το πιο εμβληματικό νυφικό στην ιστορία σε στενή συνεργασία με την Κέλι.
Η δημιουργία του έγινε κομμάτι - κομμάτι. Αποτελούνταν από το δαντελένιο body, που εφάρμοζε άψογα στον κορμό της, είχε φούστα και εσωτερικό κορμάκι κάτω από την δαντέλα. Κάτω από την πλισέ μεταξωτή φούστα υπήρχαν ενσωματωμένα φουρό για να δίνουν όγκο. Τέλος, ένα ολομέταξο φαρδύ ζωνάρι ολοκλήρωνε το φόρεμα.
Χρειάστηκε σχεδόν 400 μέτρα υφάσματος
Όλα αυτά τα κομμάτια του νυφικού απαιτούσαν πολύ ύφασμα. Εκτός από τη φούστα από ολομέταξο ταφτά, 100 μέτρα από μεταξωτό τούλι ενσωματώθηκαν επίσης στο φόρεμα.
Το κάλυμα της κεφαλής της είχε ενσωματωμένο ένα στεφάνι από λουλούδια
Αντί για μια περίτεχνη και πανάκριβη τιάρα, η Κέλι επέλεξε κάλυμα κεφαλής το οποίο κρατούσε το πέπλο στη θέση του. Το περίτεχνο αυτό headpiece ήταν κατασκευασμένο από μαργαριτάρια και δαντέλα, καθώς και ένα στεφάνι από χάρτινα άνθη πορτοκαλιού.
Η δαντέλα του νυφικού είχε επιπλέον κεντήματα
Οι παραπάνω από 30 μοδίστρες που εργάστηκαν για αυτό το νυφικό, ξανακέντησαν την υπέροχη δαντέλα Βρυξελλών στην περιοχή του μπούστου της, για να κρύψουν τυχόν ραφές και πρόσθεσαν εκατοντάδες μικρά μαργαριτάρια.
Το κυκλικό πέπλο είχε έναν σημαντικό σκοπό
Ως σταρ πρώτης γραμμής του Χόλιγουντ, ο γάμος της Γκρέις Κέλι δεν ήταν απλή υπόθεση. Επέλεξε, λοιπον να φορέσει ένα ειδικά σχεδιασμένο πέπλο που κρατούσε το πρόσωπό της όσο το δυνατόν πιο ορατό στους 600 επισκέπτες και τους σχεδόν 30 εκατομμύρια θεατές που παρακολουθούσαν από μακριά. Εφαρμοσμένα μοτίβα δαντέλας γύρω από τις άκρες περιλάμβαναν δύο μικροσκοπικά πουλιά της αγάπης (lovebirds).
Aντί για ένα εντυπωσιακό μπουκέτο, κράτησε ένα προσευχητάριο
Οι ευσεβείς νύφες στα μέσα του 20ου αιώνα συχνά κρατούσαν μια Βίβλο αντί για πολλά λουλούδια, σύμφωνα με το Μουσείο Τέχνης της Φιλαδέλφειας, το οποίο φιλοξενεί το νυφικό της Γκρέις Κέλι.

Η ηθοποιός έλαβε το βιβλίο ως δώρο και η σχεδιάστρια το έντυσε με μετάξι, δαντέλα και μαργαριτάρια. Η Κέλι μετέφερε το βιβλίο μαζί με ένα μικρό μπουκέτο από κρινάκια εκείνη την ημέρα.
Είχε κρύψει ένα νόμισμα στα παπούτσια της
Λόγω της μικρής διαφοράς ύψους με τον πρίγκιπα Ρενιέ, η Κέλι φόρεσε νυφικά παπούτσια με πολύ χαμηλό τακούνι. Ο David Evins που σχεδίασε τις γόβες της, πρόσθεσε σε αυτές μαργαριτάρια και δαντέλα. Στο αριστερό παπούτσι έγραψε το όνομα της νύφης, ενώ στο δεξί το όνομα του γαμπρού. Εκεί ενσωμάτωσε και ένα χάλκινο νόμισμα για καλή τύχη.
Εκείνη την εποχή, ένας μόνο αρθρογράφος ανέφερε πως το νυφικό της Γκρέις Κέλι ήταν απλά όμορφο αλλά όχι κάτι σπουδαίο.
Οι υπόλοιποι επεσήμαναν πως ήταν μεγαλειώδες. Τα σχόλια των τελευταίων έχουν δόση αλήθειας, δεδομένου ότι το νυφικό ανήκει σήμερα στη μόνιμη συλλογή του Μουσείου Τέχνης της Φιλαδέλφεια.

Και σχεδόν 60 χρόνια αργότερα, εξακολουθεί να έχει τεράστια επιρροή.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr