Αδριανούπολη: Οι πρώτες εικόνες μετά την απελευθέρωση των δύο

Αναχώρησαν λίγο πριν τις 2.30 τα ξημερώματα από την Αδριανούπολη για την Ελλάδα οι δύο έλληνες στρατιωτικοί

andrianoupoli-oi-prwtes-eikones-meta-tin-apeleutherwsi-twn-duo
SHARE THIS
0
SHARES

Αναχώρησαν λίγο πριν τις 2.30 τα ξημερώματα από την Αδριανούπολη για την Ελλάδα οι δύο έλληνες στρατιωτικοί που μετά από 167 ημέρες κράτησης αφέθηκαν το απόγευμα της Τρίτης ελεύθεροι.

Nωρίτερα, με εντολή του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, μετέβη στην Αδριανούπολη το πρωθυπουργικό αεροσκάφος, με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο και τον υπαρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο για να παραλάβει τους Άγγελο Μητρετώδη και Δημήτρη Κούκλατζη, προκειμένου να τους μεταφέρει στη Θεσσαλονίκη, όπου θα τους υποδεχτούν ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος, και ο αρχηγός ΓΕΣ Αλκιβιάδης Στεφανής.

O κ. Κατρούγκαλος μάλιστα ανέβασε στον λογαριασμό του στο twitter την πρώτη φωτογραφία των δύο Ελλήνων μέσα από το πρωθυπουργικό αεροσκάφος. 

Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ, Μανώλης Κωστίδης, οι Έλληνες στρατιωτικοί αναχώρησαν από την Αδριανούπολη στις 12.20 π.μ. με προορισμό το αεροδρόμιο Τσορλού, ενώ νωρίτερα, τους μετέφεραν στο Τμήμα Αλλοδαπών για να ολοκληρωθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες και στη συνέχεια στο νοσοκομείο Αδριανούπολης για τις τελευταίες ιατρικές εξετάσεις.

Εικόνες μετά την απελευθέρωση των Αγγελου Μητρετώδη και Δημήτρη Κούκλατζη μετέδωσαν και τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

 

H απόφαση του δικαστηρίου

Το δικαστήριο που εξέτασε το αίτημα για αποφυλάκιση, όπως κάθε μήνα, αυτή την φορά απεφάνθη ότι πλέον δεν συντρέχουν λόγοι να είναι προφυλακιστέοι. Πρέπει να σημειωθεί ότι η απόφαση δεν προβλέπει περιοριστικά μέτρα οπότε θα μπορούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα.

Στη σημερινή συνεδρία οι δυο Έλληνες, που παρουσιάστηκαν στο δικαστήριο με τους δικηγόρους τους, ζήτησαν την άμεση αποφυλάκισή τους αφού πλέον έχει ολοκληρωθεί η μελέτη των ψηφιακών αντικειμένων που βρέθηκαν πάνω στους και δεν προκύπτει η κατηγορία της κατασκοπείας αλλά μόνο η είσοδος σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή. Οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί επανέλαβαν στην κατάθεσή τους πως μπήκαν στην περιοχή κατά λάθος, ακολουθώντας πατημασιές που είχαν εντοπίσει.

Μετά από αυτό, η εισαγγελία κατέθεσε την άποψη ότι ο χρόνος που παρέμειναν προφυλακιστέοι είναι εντός των πλαισίων μια πιθανής ποινής για είσοδο σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή, και το δικαστήριο απεφάνθη ότι όντως δεν τεκμηριώνονται κατηγορίες για κατασκοπεία, οπότε λαμβάνοντας υπόψιν τον χρόνο που παρέμειναν προφυλακιστέοι, οι δύο στρατιωτικοί αφέθηκαν ελεύθεροι και θα δικαστούν μόνο με την κατηγορία της παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή.

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook