«Αποστολή εξετελέσθη επιτυχώς» - Τι λένε στη ΝΔ για το ταξίδι στο Βερολίνο

«Αποστολή εξετελέσθη επιτυχώς» μεταδίδουν από το επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο ίδιος θεωρεί πως το πρόσημο είναι θετικό από την επίσκεψή του στο Βερολίνο.

apostoli-eksetelesthi-epituxws---ti-lene-sti-nd-gia-to-taksidi-sto-berolino
|
SHARE THIS
0
SHARES

«Αποστολή εξετελέσθη επιτυχώς» μεταδίδουν από το επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη και ο ίδιος θεωρεί πως το πρόσημο είναι θετικό από την διήμερη, ενδιαφέρουσα όπως φάνηκε, επίσκεψή του στο Βερολίνο, όπου κυριάρχησαν οι συναντήσεις του με την Γερμανίδα Καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Η προετοιμασία ήταν αρκετά μεγάλη, σε βάθος και με πολλές λεπτομέρειες. Γι’ αυτό και τα χαμόγελα περίσσεψαν και θέρμαναν την ατμόσφαιρα στην ιστορική Γερμανική μεγαλούπολη, που κάποτε χώριζε με το περίφημο τείχος του Βερολίνου, τη Γερμανία στα δυο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση του Κυρ. Μητσοτάκη δεν χρειάστηκε «να πέσει το τείχος», όπως είχε συμβεί παλαιότερα με τον Αντώνη Σαμαρά που ξεκίνησε την πορεία του ως πρόεδρος της Ν.Δ. με αντιμνημονιακή ρότα, αλλά ενισχύθηκαν τα θεμέλια της πολιτικής φιλίας του με τον γερμανικό παράγοντα.

Ιδιαίτερη σημασία έχει για τον Κυρ. Μητσοτάκη και η φιλική διάθεση που είχε ο σκληρός γερμανός υπουργός Οικονομικών που λέγεται ότι εξήρε τις προσπάθειες της Ν.Δ. και εμφανίστηκε ικανοποιημένος με όσα άκουσε για το σχέδιο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Και στις δυο κεντρικές συναντήσεις του, ο Κυρ. Μητσοτάκης άκουσε να εξάρουν τις προσπάθειες που καταβάλλει το κόμμα του αλλά και να επιβραβεύεται η επιμονή του να παραμένει υπερασπιστής των πραγματικών και σε βάθος μεταρρυθμίσεων και βεβαίως της πορείας της χώρας στο σκληρό πυρήνα της ευρωζώνης.

Γι’ αυτό και το πιο σημαντικό για τον πρόεδρο της Ν.Δ. ήταν η 75λεπτη συνάντηση, απόρρητη όπως μεταδόθηκε, με τον Σόιμπλε, ενώ το ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι η αναφορά της «FAZ». «Η συζήτηση περί Grexit που άνοιξε ο υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε ενδεχομένως να έχει στόχο να στηρίξει τον Κ. Μητσοτάκη» εκτιμά η μεγάλη εφημερίδα. Και σε αυτή τη λογική ήταν και η δήλωση του Κυρ. Μητσοτάκη που γέννησε ερωτήματα γιατί επέλεξε να πει δημόσια το αυτονόητο στην παρούσα φάση ότι η Ν.Δ. είναι κατά της επιστροφής στη δραχμή, στέλνοντας ταυτόχρονα μήνυμα.
 
Βέβαια πάντα υπάρχει η επισήμανση από την Καγκελαρία ότι η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει στον ίδιο δρόμο και με μεγαλύτερη ένταση για να ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις. Ανεξάρτητα από τις παραινέσεις και τα μηνύματα που ήταν έτσι και αλλιώς αναμενόμενα όχι τόσο για τη Ν.Δ. αλλά για το σύνολο του ελληνικού πολιτικού συστήματος, η γαλάζια ομάδα που πήγε στο Βερολίνο, στέκεται ιδιαίτερα στην θετική στάση της Μέρκελ, η οποία με βάση τα όσα είπε ουσιαστικά έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Ιδιαίτερη σημασία έχει και το μήνυμα που έλαβε η ελληνική αποστολή όταν άκουσε ότι «δεν θα χρειαστεί καινούργιο μνημόνιο ή νέα ποσά για την κάλυψη του όποιου δημοσιονομικού κενού εάν ως χώρα παραμείνουμε στο πλαίσιο των συμφωνιών που ήδη ισχύουν».

Κατά τη διάρκεια των δυο συναντήσεων, ειδικά με τον Σόιμπλε, ο Κυρ. Μητσοτάκης έδειξε πολλά στοιχεία και πίνακες για την ελληνική οικονομία και το σχέδιο της Ν.Δ. που βασίζεται σε χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα και σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, αλλά και σε μείωση της φορολογίας.

Ακόμη έγινε εκτενής συζήτηση για την αναγκαία μεταρρυθμιστική ατζέντα, για εκατοντάδες παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν, για την απελευθέρωση της αγοράς, δράσεις που καταργούν εμπόδια και στρεβλώσεις και ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα.

«Πήγαμε προετοιμασμένοι, μας ακούσανε, είδανε πραγματικά τι πιστεύουμε και πλέον ξέρουν ότι είμαστε έτοιμοι να κυβερνήσουμε» μεταδίδουν από την Πειραιώς, ενώ από το επιτελείο του Κυρ. Μητσοτάκη σημειώνουν με έμφαση ότι αυτό που τους επισημάνθηκε, τόσο στην πολιτική ηγεσία της Γερμανίας, όσο και στους επιχειρηματίες, είναι ότι οι εκλογές στην Ελλάδα δεν αποτελούν πλέον πρόβλημα, αλλά τη λύση στο σημερινό αδιέξοδο. Και αυτό, διότι όπως λέει ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης και το κατέστησε σαφές σε όλες τις επαφές του, υπάρχει μια πολιτική δύναμη, η Ν.Δ., που είναι έτοιμη να τρέξει πολύ γρήγορα τις μεταρρυθμίσεις και να προχωρήσει τη συμφωνία, χωρίς νέα μέτρα και κυρίως χωρίς νέο μνημόνιο. 
 

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook