Αυτό είναι το τελικό νομοσχέδιο για την ψήφο αποδήμων - Τι προβλέπει

Κατατέθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας το νομοσχέδιο για την ψήφο αποδήμων. Δείτε αναλυτικά τι προβλέπει.

auto-einai-to-teliko-nomosxedio-gia-tin-psifo-apodimwn---ti-problepei
SHARE THIS
0
SHARES

Κατατέθηκε αργά το βράδυ στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τη ψήφο των ομογενών. Είχε προηγηθεί τις προηγούμενες ημέρες η τροποποίηση του σχετικού συνταγματικού άρθρου.  

Υπενθυμίζεται ότι για να ισχύσουν οι διατάξεις του εκτελεστικού νόμου πρέπει να υπερψηφιστούν από τουλάχιστον 200 βουλευτές. Με τα έως τώρα δεδομένα ο ΣΥΡΙΖΑ που έχει καταψηφίσει το συνταγματικό άρθρο  προσανατολίζεται και στην καταψήφιση του εκτελεστικού νόμου. Το ίδιο έχει δηλώσει ότι θα πράξει και το ΜεΡΑ25.  Ακόμα όμως και έτσι (και αν βέβαια δεν υπάρξουν νέες διαφοροποιήσεις) το νομοσχέδιο θα υπερψηφιστεί από 204 βουλευτές. Συγκεκριμένα εκτός από την ΝΔ αναμένεται να το ψηφίσουν το ΚΙΝΑΛ το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση.

Μεταξύ των διατάξεων υπάρχουν οι όροι που έχουν συμφωνηθεί στην διακομματική επιτροπή προκειμένου οι Έλληνες του εξωτερικού να λαμβάνουν μέρος στην εκλογική διαδικασία. Επίσης αυξάνονται από 12 σε 15 οι θέσεις στα ψηφοδέλτια Επικρατείας των κομμάτων προκειμένου να καταλαμβάνονται από υποψηφίους της ομογένειας. Το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί πριν τις διακοπές των Χριστουγέννων.  ​

Δείτε το νομοσχέδιο και τα συνοδευτικά κείμενα εδώ 

Ειδικότερα με το προτεινόμενο σχέδιο νόμου, ρυθμίζεται η συνταγματική πρόβλεψη για τον τρόπο άσκησης του εκλογικού δικαιώματος των ψηφοφόρων, οι οποίοι τη μέρα των εθνικών εκλογών, των ευρωεκλογών και της διεξαγωγής εθνικού δημοψηφίσματος βρίσκονται εκτός επικράτειας.

Τα βασικά σημεία του είναι:

1. Διεξαγωγή της ψηφοφορίας με αυτοπρόσωπη παρουσία του εκλογέα σε εκλογικά τμήματα που θα συσταθούν σε πρεσβείες, προξενεία, χώρους οργανώσεων απόδημων ή άλλους κατάλληλους χώρους. Ο ελάχιστος αριθμός για να συγκροτηθεί εκλογικό τμήμα είναι οι 40 εκλογείς.

2. Η ψήφος των ανωτέρω εκλογέων θα μετράει ισότιμα στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα και, επομένως, για τη συνολική κατανομή των εδρών.

3. Αυξάνονται σε 15 από 12 οι βουλευτές επικρατείας. Οι εκλογείς στα τμήματα του εξωτερικού θα επιλέγουν το ψηφοδέλτιο επικρατείας του κόμματος που επιθυμούν. Εναπόκειται στα κόμματα αν θα επιλέξουν έναν ή περισσότερους υποψηφίους στο ψηφοδέλτιο επικρατείας που θα προέρχονται από τον Ελληνισμό της διασποράς.

4. Δικαίωμα εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού έχουν οι εκλογείς οι οποίοι πληρούν σωρευτικά τα παρακάτω κριτήρια:

α. Τα τελευταία 35 χρόνια να έχουν ζήσει δύο έτη στην Ελλάδα

β. Έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση (Ε1 ή Ε2 ή Ε3 ή Ε9) είτε το τρέχον είτε το προηγούμενο φορολογικό έτος.

5. Να ολοκληρωθεί η αναθεώρηση του άρθρου 54 του Συντάγματος ώστε να είναι συμβατοί με το Σύνταγμα οι περιορισμοί του σημείου 4.

Η αίτηση του εκλογέα θα γίνεται ηλεκτρονικά σε ειδική πύλη η οποία αναμένεται να λειτουργήσει εντός δύο μηνών από τη ψήφιση του νόμου. Εφόσον τα διαθέσιμα στοιχεία για την απόδειξη των κριτηρίων του σημείου 4 είναι διαθέσιμα σε βάσεις δεδομένων του Δημοσίου (και συναινεί ο εκλογέας) αυτά θα αντλούνται αυτεπάγγελτα άμεσα.

Η πιστοποίηση των κριτηρίων διαμονής γίνεται με δημόσια έγγραφα και ιδίως:

α) Βεβαίωση φοίτησης από σχολείο πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας, μεταδευτεροβάθμιας, τεχνικής ή επαγγελματικής εκπαίδευσης ή από ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

β) Βεβαίωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών (ένσημα) της ημεδαπής

γ) Βεβαίωση εκπλήρωσης της στρατιωτικής θητείας για όσο διάστημα διαρκεί αυτή

Δεν απαιτείται υποβολή φορολογικής δήλωσης εφόσον ο εκλογέας:

-δεν έχει συμπληρώσει 30 ζωής και

- έχει υποβάλει φορολογική δήλωση συγγενείς α' βαθμού κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος.

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook