«Λελογισμένη επέκταση»: Το αφήγημα Τσίπρα για την επόμενη μέρα

«Εχουμε καθαρή έξοδο από τα μνημόνια χωρίς νέα προαπαιτούμενα, χωρίς ασφυκτική επιτροπεία έναντι χρηματοδότησης» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
«Λελογισμένη επέκταση»: Το αφήγημα Τσίπρα για την επόμενη μέρα

Tη θέση ότι η έξοδος από τα μνημόνια τον Αύγουστο θα είναι καθαρή εξέφρασε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο υπουργικό συμβούλιο ο Αλέξης Τσίπρας. «Είναι νομίζω η στιγμή να κοιτάξουμε μπροστά, στο μέλλον, την επόμενη μέρα. Η επόμενη μέρα μπορεί να είναι μια ελπιδοφόρα μέρα», είπε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως η απόφαση του Eurogroup ελάχιστη αναγνώριση στις θυσίες του ελληνικού λαού. «Από όλα αυτά που λέγονται για την μεταμνημονιακή περίοδο όπως 4ο μνημόνιο ή νέα θηλία είναι όλα ψεύδη. Η αλήθεια είναι ότι θα έχουμε καθαρή εξοδο για τη χώρα χωρίς νέα προαπαιτούμενα, χωρίς ασφυκτική επιτροπεία έναντι χρηματοδότησης» σημείωσε και πρόσθεσε:

«Έχουμε καθαρή έξοδο από τα μνημόνια, χωρίς πιστωτικές γραμμές, χωρίς νέα προαπαιτούμενα έναντι μέτρων για το χρέος, χωρίς ασφυκτική επιτροπεία έναντι χρηματοδότησης. Η Ελλάδα στέκεται στα πόδια της ξανά. Η Ελλάδα από τις 21/8 που τελειώνει και τυπικά το τρίτο πρόγραμμα στήριξης είναι μια χώρα που μπορεί να στέκεται στα πόδια της ξανά. Εξασφαλίσαμε επιστροφή κερδών των Ευρωπαϊκών Κεντρικών Τραπεζών και της ΕΚΤ από ελληνικά ομόλογα που έχουν αγοράσει, ύψους 4,8 δισ. Με το χρηματοδοτικό μαξιλάρι ύψους τουλάχιστον 25 δισ. ευρώ, δημιουργούμε δικλείδα ασφαλείας που καλύπτει τη χώρα για την επόμενη διετία τουλάχιστον. Οποιος θέλει να δει την αλήθεια είναι εκεί για να την αναγνώσει. Η μεταμνημονιακή παρακολούθηση της Ελλάδας θα είναι στο γνωστό πλαίσιο που έχει δημιουργηθεί για όλα τα κράτη που βρέθηκαν σε ανάλογη θέση» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Αλέξης Τσίπρας.

«H απόφαση του Eurogroup έκλεισε αμετάκλητα τον κύκλο των αξιολογήσεων και των Μνημονίων. Έδωσε οριστική λύση στο ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Το σύνολο των διεθνών αναλυτών, των οίκων αξιολόγησης, των ευρωπαϊκών θεσμών αναγνωρίζουν τον ιστορικό χαρακτήρα της απόφασης», συνέχισε ο πρωθυπουργός

«Με την επιμήκυνση των ωριμάνσεων των ομολόγων και την περίοδο χάριτος αποπληρωμών κεφαλαίου-τόκων για τα δάνεια του EFSF ύψους 100 δισ.. ευρώ, γίνεται αποφασιστικό βήμα, ώστε μεσοπρόθεσμα οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες του ελλην. δημοσίου να μην υπερβαίνουν το 15% του ΑΕΠ. Η συνολική αποτίμηση αυτού του μέτρου είναι αδύνατη αυτή τη στιγμή. Αλλά αν σκεφτεί κανείς ότι τα πολύ πιο περιορισμένα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που ήδη εφαρμόζονται αποτιμώνται αυτή τη στιγμή από τον ESM σε 60 δισ. ευρώ», μπορεί κανείς να συλλάβει την τάξη μεγέθους, ανέφερε.

Η επόμενη μέρα

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε αναλυτικά στα σχέδια της κυβέρνησης για την επόμενη ημέρα. Όπως είπε, δεν μπορεί να υπάρξει επιστροφή στο παρελθόν αλλά «μια συνετή δημοσιονομική πολιτική, μια "λελογισμένη" επέκταση στη βάση των δημοσιονομικών δυνατοτήτων. Μια επέκταση με δύο στόχους: Από τη μια, τη στήριξη των πλέον αδύναμων και από την άλλη, την τόνωση της ανάπτυξης».

Περιγράφοντας τις βασικές κατευθυντήριες γραμμές, ανάφερε:

• Την επαναρύθμιση της αγοράς εργασίας με την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων

• Την αύξηση του κατώτατου μισθού

• Τις στοχευμένες μόνιμες φοροελαφρύνσεις 700-750 εκατ. ευρώ από τον δημοσιονομικό χώρο που δημιουργείται από το 2019 και για πρώτη φορά θα αποτυπωθούν στον επόμενο προϋπολογισμό

• Την περαιτέρω στήριξη του κοινωνικού κράτους και ειδικά της υγείας αλλά και της πρόνοιας

• Την επανάληψη και φέτος του μερίσματος κοινωνικής αλληλεγγύης στοχευμένα σε κοινωνικές κατηγορίες που το έχουν ανάγκη

• Την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του δημόσιου τομέα με συγκεκριμένα θεσμικά μέτρα

• Την προσέλκυση επενδύσεων με τη δημιουργία φιλικού κλίματος για τους επενδυτές

• Τη διατήρηση του χαμηλού ΦΠΑ στα νησιά της προσφυγικής κρίσης, με ταυτόχρονη υιοθέτηση του μεταφορικού ισοδύναμου για όλα τα νησιά και τον διπλασιασμό των κονδυλίων από ευρωπαϊκούς πόρους για έργα ανάπτυξης στα νησιά του Αιγαίου, τα επόμενα χρόνια.

Σφοδρή επίθεση στη ΝΔ και τον Κυρ. Μητσοτάκη

Την ίδια στιγμή, ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε σφορδή επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Βλέποντας ότι η χώρα αλλάζει σελίδα, ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε να κάνει κάτι δραματικά επικίνδυνο: Να ασπαστεί την γραμμή της νέας εθνικοφροσύνης στην οποία τον τράβηξε η ακροδεξιά ηγετική ομάδα της ΝΔ που τον κρατάει όμηρο. Η Νέα Δημοκρατία χάνει κάθε διεθνή αξιοπιστία και μεταλλάσσεται πυρηνικά, όμως, με αυτή την πολιτική επιλογή εκτρέφει φασιστικούς πολιτικούς σχηματισμούς, που -αν και περιθωριακοί- νιώθουν τώρα πιο ασφαλείς να βγουν ξανά από τις κρυψώνες τους» ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

«‏Η ηγεσία της ΝΔ παίρνει το μέρος της ακραίας δεξιάς στην Ευρώπη Ο κ. Μητσοτάκης νομιμοποιεί έναν ακραίο εθνικιστικό λόγο, που πολλές φορές φλερτάρει με τον φασισμό. Με αυτή την πολιτική εκτρέφεται ο διχασμός και στηρίζονται ακραίοι πολιτικοί σχηματισμοί όπως η Χρυσή Αυγή».

‏«Με αφορμή την ΠΓΔΜ ο κ. Μητσοτάκης έβγαλε τη μάσκα του φιλελεύθερου μεταρρυθμιστή και ακολουθεί τον κ. Σαμαρά στο δρόμο του δήθεν πατριωτισμού. Αυτή είναι η νέα πολιτική οικογένεια του κου Μητσοτάκη. Η πολιτική συμμαχία μιας ακραίας δεξιάς που θέλει να αφήσει μόνη της την Ελλάδα να αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση και να επιβάλει στην Ευρώπη την πιο αντικοινωνική ατζέντα. Φοβάμαι πως σε αυτή την αντιπαράθεση και τη σύγκρουση ιδεών η αντιπολίτευση πάιρνει το μέρος της ακραίας δεξιάς στην Ευρώπη» κατάληξε.

Δείτε την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο υπουργικό συμβούλιο.

Φωτογραφία: Ευρωκίνηση

04 Ιουν 2020 | 15:32

ΝΔ: Ο Τσίπρας επιβεβαίωσε ότι μένει ίδιος κι απαράλλακτος

"Ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε νωρίτερα στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου με καταστηματάρχες τους οποίους επιβάρυνε στα 4,5 χρόνια της διακυβέρνησής του με 18 νέους φόρους", αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ 04 Ιουν 2020 | 11:38

Τσίπρας από Ρόδο: "Δεν χρειάζεται να είσαι οικονομολόγος του Χάρβαρντ για να καταλάβεις..." [βίντεο-εικόνες]

Περιοδεία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στη Ρόδο - Τι είπε για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τον τουρισμό.

Ο ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ ΤΟ ΟΙΟΠΟΙΕΙΟ ΓΚΙΚΑ 02 Ιουν 2020 | 15:21

Τσίπρας με Οινοποιούς: Δεν υπάρχει δικαιολογία να μην στηριχτούν οι επιχειρήσεις - Αιχμηρή απάντηση της ΝΔ

"Στην ιδεοληπτική υποκρισία και τις επιλεκτικές αυταπάτες του κ. Τσίπρα εμείς απαντάμε με σχέδιο, σοβαρότητα, σταθερότητα και υπευθυνότητα", λέει η ΝΔ.

ΒΟΥΛΗ 02 Ιουν 2020 | 11:06

Επίκαιρη ερώτηση Τσίπρα σε Μητσοτάκη: Θα υιοθετήσετε τα μέτρα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ;

Καλεί τον Πρωθυπουργό να απαντήσει αν μετά την πρόταση της ΕΕ για το Ταμείο Ανάκαμψης είναι διατεθειμένος να υιοθετήσει μέτρα για τη στήριξη της εργασίας.

01 Ιουν 2020 | 15:56

Τσίπρας: Οι εικόνες από τις ΗΠΑ είναι το ξυπνητήρι της Ιστορίας

"Η μαύρη κοινότητα των ΗΠΑ γίνεται σήμερα ο παγκόσμιος εκπρόσωπος της ανάγκης για προοδευτικές και ριζοσπαστικές τομές",σημειώνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΗΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ 01 Ιουν 2020 | 13:42

Στην πλατεία Καισαριανής ο Αλέξης Τσίπρας - Μίλησε με εστιάτορες [εικόνες]

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε ελλιπή τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΤΟΝ ALPHA 28 Μαϊ 2020 | 19:55

Τσίπρας για Ταμείο Ανάκαμψης: "Είναι θετική εξέλιξη, μη βιαστούμε να πανηγυρίσουμε" [Βίντεο]

Πρώτη τηλεοπτική συνέντευξη μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων λόγω του κορονοϊού

ΥΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ 28 Μαϊ 2020 | 18:01

Υπουργικό Συμβούλιο: Τα επτά νομοσχέδια "κλειδιά" - Ομόφωνα "ναι" για β΄ θητεία Στουρνάρα

Διατάξεις νομοσχεδίων πολλών υπουργείων, από το υπουργείο Οικονομικών, μέχρι το Πολιτισμού & Αθλητισμού και από το Περιβάλλοντος & Ενέργειας μέχρι το Ψηφιακής Διακυβέρνησης

ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΝΤΩΝΗ ΣΡΟΙΤΕΡ 28 Μαϊ 2020 | 14:02

Συνέντευξη Τσίπρα απόψε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha

Μεταξύ άλλων θα τοποθετηθεί για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ "Μένουμε Όρθιοι ΙΙ" ενώ θα σχολιάσει και τους χειρισμούς της κυβέρνησης στα εργασιακά.

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΟΥ 28 Μαϊ 2020 | 12:46

Μητσοτάκης για τα 32 δισ. της Κομισιόν : Δεν θα σκορπίσουμε τα χρήματα στους τέσσερις ανέμους με την ανεμελιά του νεόπλουτου

"Είναι μία μεγάλη ευκαιρία να μεταμορφώσουμε την πατρίδα μας και να τα χρησιμοποιήσουμε για να μετασχηματίσουμε το αναπτυξιακό μας μοντέλο", είπε στο υπουργικό συμβούλιο.

ΣΤΙΣ 11 ΤΟ ΠΡΩΙ 28 Μαϊ 2020 | 09:21
ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΟ ΣΙΚΟΥΕΛ 25 Μαϊ 2020 | 21:25

Καυστικός Πέτσας για το "Μένουμε όρθιοι ΙΙ": Μένει ίδιος ο Τσίπρας, αγκαλιά με το "λεφτόδεντρο"

Τα "πυρά" του κυβερνητικού εκπροσώπου προκάλεσε η παρουσίαση του "Μένουμε Όρθιοι ΙΙ" από τον ΣΥΡΙΖΑ

ΜΕ ΑΧΤΣΙΟΓΛΟΥ, ΠΑΠΠΑ ΚΑΙ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟ 25 Μαϊ 2020 | 19:08

Τσίπρας: "Ο Μητσοτάκης παριστάνει τον μάντη κακών" - Τι αναγνώρισε στην κυβέρνηση για την κρίση του κορονοϊού

Τους βασικούς άξονες του προγράμματος "Μένουμε Όρθιοι" παρουσίασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στο Ζάππειο Μέγαρο