Δημοκρατική Συμπαράταξη: Συνέδριο τέλη Ιουνίου για αλλαγή συμβόλου-οργάνων

Τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις συζήτησαν και την πορεία προς το Συνέδριο της ΔΗΣΥ αποφάσισαν Φώφη Γεννηματά, Γιώργος Παπανδρέου και Θανάσης Θεοχαρόπουλος

dimokratiki-sumparataksi-sunedrio-teli-iouniou-gia-allagi-sumbolou--organw
SHARE THIS
0
SHARES

Οι αρχηγοί του ΠΑΣΟΚ, της ΔΗΜΑΡ, του ΚΙΔΗΣΟ και των Κινήσεων για τη Σοσιαλδημοκρατία συμφώνησαν στη διενέργεια συνεδρίου χωρίς άμεση εκλογή αντιπροσώπων, με κύριο στόχο τη διαμόρφωση της νέας πολιτικής φυσιογνωμίας του χώρου. 

Στο πλαίσιο αυτό, θα συμμετάσχουν 1.500 στελέχη από την αυτοδιοίκηση και τα συνδικάτα (οι λεγόμενοι θεσμικοί) και 1.500 που θα επιλεγούν με ποσόστωση από τα κόμματα. 

Ως βήμα στην πορεία ενοποίησης μπορεί να θεωρηθεί η συζήτηση που θα γίνει για το νέο σύμβολο και τα νέα όργανα, χωρίς όμως η όποια απόφαση να οδηγεί σε αντικατάσταση των υπαρχόντων, όπως του Ήλιου του ΠΑΣΟΚ. 

Με την απόφαση διαφώνησε ο γραμματέας της Χαριλάου Τρικούπη, Στέφανος Ξεκαλάκης, ο οποίος επέμεινε στην ανάγκη της εκλογής συνέδρων από τη βάση της παράταξης, ώστε το συνέδριο να είναι ανοιχτό στην κοινωνία. 

Στη συνεδρίαση του Κεντρικού Συντονιστικού Συμβουλίου συζητήθηκαν και οι πολιτικές εξελίξεις με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη να ξεκαθαρίζει με τον πλέον επίσημο τρόπο ότι δεν θα στηρίξει νέα μέτρα όταν η κυβέρνηση φέρει τη συμφωνία με τους εταίρους στη Βουλή. 

«Η ΔΗ. ΣΥ. καλεί αυτούς που διαμόρφωσαν το αδιέξοδο, να αναλάβουν οι ίδιοι την ευθύνη ψήφισης των νέων δυσμενών μέτρων όταν θα έρθουν στην Βουλή. 
Συνένοχοι στα αδιέξοδά τους δεν θα γίνουμε» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κείμενο της απόφασης. 

Ολόκληρη η απόφαση: 

1) Η Δημοκρατική Συμπαράταξη υποστηρίζει την ολοκλήρωση της Ευρωπαϊκής ενοποίησης και αντιτίθεται στις λογικές της Ευρώπης των πολλαπλών επιλογών και ταχυτήτων.

2) Επισημαίνει και πάλι τους κινδύνους από την παράταση της αβεβαιότητας και της ανασφάλειας στην Οικονομία που δημιουργούν οι Κυβερνητικοί χειρισμοί, με δυσβάστακτο κόστος για όλους τους Έλληνες και ιδιαίτερα αυτούς που έχουν κτυπηθεί από την κρίση. 
Η ΔΗ. ΣΥ. καλεί αυτούς που διαμόρφωσαν το αδιέξοδο, να αναλάβουν οι ίδιοι την ευθύνη ψήφισης των νέων δυσμενών μέτρων όταν θα έρθουν στην Βουλή. 
Συνένοχοι στα αδιέξοδά τους δεν θα γίνουμε. 
Καλεί και τους εταίρους της χώρας να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να επιδείξουν την αναγκαία ευελιξία για το τέλος της αβεβαιότητας.

3) Η ΔΗ. ΣΥ. καταδικάζει κάθε ακραία φωνή στην Ευρώπη απ’ όπου και αν αυτή προέρχεται. Ιδιαίτερα μάλιστα παραγόντων όπως ο Πρόεδρος του Eurogroup, που θα έπρεπε να σέβεται τον θεσμικό του ρόλο και όχι να προβαίνει σε υποτιμητικές δηλώσεις για λαούς της Ευρώπης.

4) Τη  διοργάνωση Συντακτικού Συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, το οποίο θα διεξαχθεί στο τέλος Ιουνίου του 2017.
Το Συνέδριο θα είναι ανοιχτό στην Κοινωνία, μαζικό και Δημοκρατικό. Ένα πολιτικό και προγραμματικό Συνέδριο.
Στόχος  του Συνεδρίου είναι η διαμόρφωση του σύγχρονου, προοδευτικού, Ευρωπαϊκού, μεταρρυθμιστικού Προγράμματος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και η εμβάθυνση της Οργανωτικής λειτουργίας της.

5) Η θεματολογία του Συνεδρίου περιλαμβάνει:

Την  φυσιογνωμία, την στρατηγική και τις κεντρικές επιλογές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.
Το Πρόγραμμα “Ελλάδα”, ως σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση,  την ανάπτυξη, την απασχόληση και τις ρηξικέλευθες προοδευτικές μεταρρυθμίσεις που συμβάλλουν στην υλοποίησή του.
Την εισήγηση για τις αρχές και την δομή της Οργανωτικής λειτουργίας (κεντρική και περιφερειακή) της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. 
Τις πολιτικές και τις πρωτοβουλίες μας για την Νέα Γενιά.
Την ενιαία πολιτική ταυτότητα της Συμπαράταξης (νέο σύμβολο, νέο όργανο κλπ).

Το Συνέδριο αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την υλοποίηση της  στρατηγικής μας επιλογής για την δημιουργία του νέου ενιαίου φορέα της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης, με την εκλογή του επικεφαλής του από την κοινωνική βάση

6) Η ΔΗ. ΣΥ. Συγκροτείται στην φάση αυτή ως ενιαίος πολυκομματικός φορέας που εκφράζει τις δυνάμεις του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της ανανεωτικής αριστεράς, του προοδευτικού μεταρρυθμιστικού κέντρου, της πολιτικής οικολογίας.

Το Συνέδριο αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την υλοποίηση της  στρατηγικής μας επιλογής για την δημιουργία του νέου ενιαίου φορέα της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης, με την εκλογή του επικεφαλής του από την κοινωνική βάση.

7) Συστήνεται  Ομάδα εργασίας της ΔΗΣΥ η οποία θα εισηγηθεί έως 9/04/2017 στο Κεντρικό Συμβούλιο την εξειδίκευση του οδικού χάρτη των διαδικασιών της πορείας προς το Συνέδριο μας.

8) Καλούμε όλες τις πολιτικές δυνάμεις και ανεξάρτητα στελέχη του κεντροαριστερού χώρου να συμμετάσχουν στις διαδικασίες του Συνεδρίου μας και στην υλοποίηση του κοινού στρατηγικού μας στόχου. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook