Follow us

Η μεγάλη συμμετοχή στις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει Κασσελάκη νικητή; - Πρώτη εκτίμηση

Η πρώτη εκτίμηση για τη μαζική συμμετοχή του κόσμου στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι ίσως δείχνει και τον νικητή

Η συμμετοχή του κόσμου ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Ο αριθμός των συμμετεχόντων προσεγγίζει τον αριθμό των ψηφοφόρων στις προηγούμενες εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ όπου υποψήφιος ήταν ο Αλέξης Τσίπρας. Πώς ερμηνεύεται αυτή η κάθε άλλο παρά αναμενόμενη συμμετοχή; Ποιος θα είναι ο κερδισμένος; Ποιον ευνοεί;

Η πρώτη εκτίμηση για τη μεγάλη συμμετοχή του κόσμου που ξεπέρασε φυσικά τις προβλέψεις της εφορευτικής επιτροπής, με αποτέλεσμα να σπεύδουν τελευταία στιγμή να τυπώσουν ψηφοδέλτια, είναι ότι ο μεγάλος κερδισμένος θα είναι ο Στέφανος Κασσελάκης.

Και αυτό γιατί όλοι γνωρίζουν ότι μέχρι να εμφανιστεί ο υποψήφιος εξ Αμερικής, το κλίμα ήταν περισσότερο από υποτονικό και οι άλλοι 4 υποψήφιοι δεν είχαν καταφέρει να προκαλέσουν το ενδιαφέρον του κόσμου. Όταν εμφανίστηκε ο Στέφανος Κασσελάκης, όλα τα φώτα της δημοσιότητας έπεσαν πάνω του.

Ετσι μπορεί να ερμηνευτεί και ο απροσδόκητα μεγάλος αριθμός των συμμετεχόντων στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι εξαιρετικά πιθανό ο νέος υποψήφιος που τάραξε τα νερά και συσπείρωσε εναντίον του όλη την παλαιά φρουρά, να προκάλεσε αισιοδοξία σε απογοητευμένους οπαδούς του κόμματος, που έσπευσαν να τον ψηφίσουν ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να αποκτήσει ηγέτη που να μπορεί να αντιπαρατεθεί στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Αυτή ήταν άλλωστε και η εκτίμηση από την πρώτη στιγμή που ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του. Ότι μπορεί να κερδίσει τους άλλους υποψηφίους, μόνο αν καταφέρει να προσελκύσει και να πείσει να πάνε να ψηφίσουν, τους απογοητευμένους οπαδούς του κόμματος.

Τι έδειξε η δημοσκόπηση της Metron Analysis

Σημειώνεται ότι στην τελευταία δημοσκόπηση για τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ έδινε μεν την Εφη Αχτσιόγλου να έχει υπεροχή μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά στην κρίσιμη ερώτηση ποιον θέλουν για αρχηγό όσοι είναι μέλη και θα πάνε να ψηφίσουν, ο Στέφανος Κασσελάκης έρχόταν πρώτος με 39% έναντι 31% της Εφης Αχτσιόγλου.

Το ίδιο αποτέλεσμα έβγαινε και στην ερώτηση για το πώς θα ψηφίσουν τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ αν υπάρξει, που όλα δείχνουν ότι θα υπάρξει, και δεύτερος γύρος. Στο σύνολο των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ η Εφη Αχτσιόγλου ερχόταν πρώτη, αλλά στο δείγμα των ερωτηθέντων που δήλωναν ότι είναι και ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ και θα πάνε να ψηφίσουν, ο Στέφανος Κασσελάκης ερχόταν πρώτος με ποσοστό 45% έναντι 44% της Εφης Αχτσιόγλου.

Το παράδοξο είναι ότι στην παράσταση νίκης, τόσο οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ όσο και οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ που δήλωναν αποφασισμένοι ή εν πάση περιπτώσει εξέταζαν σοβαρά να πάνε να ψηφίσουν, η Εφη Αχτσιόγλου έβγαινε νικητής. Γιατί άραγε; Πιστεύουν οι ψηφοφόροι ότι όλοι οι βαρόνοι θα συνασπιστούν στον β΄γύρο για να νικήσει η Εφη Αχτσιόγλου και να χάσει ο Στέφανος Κασσελάκης; Είναι μια εξήγηση.

Διαβάστε Επίσης

Τα προβλήματα δεν τελείωσαν

Φυσικά το αποτέλεσμα, εφόσον επιβεβαιωθεί ότι η μαζική συμμετοχή του κόσμου δείχνει ότι νικητής στις εσωκομματικές εκλογές θα είναι ο Στέφανος Κασσελάκης, δεν συνεπάγεται αυτόματα μια νέα εποχή για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η καλύτερα η νέα εποχή, γιατί με πρόεδρος τον Στέφανο Κασσελάκη αλλάζουν όλα στο κόμμα, δεν σημαίνει ότι ξεπεράστηκαν τα προβλήματα.

Ένα μεγάλο πρόβλημα είναι ότι αυτόματα η εκλογή Κασσελάκη θα προκαλέσει την αποχώρηση της παλαιάς φρουράς του κόμματος. Θεωρείται αδύνατον στελέχη όπως ο Νίκος Φίλη ή ο Πάνος Σκουρλέτης, να παραμείνουν στο κόμμα υπό την ηγεσία του Στέφανου Κασσελάκη. Το ίδιο θα κάνουν και οι άλλοι υποψήφιοι αρχηγοί πιθανότατα. Θα οδηγηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε διάσπαση; Θα δημιουργηθεί άλλο κόμμα από τη παλαιά φρουρά. Ούτε αυτό είναι απίθανο.

Ένα άλλο πρόβλημα είναι ότι ο Στέφανος Κασσελάκης δεν είναι βουλευτής και οι εκλογές θα γίνουν σε 4 χρόνια. Αντέχει με τον αρχηγό του εκτός Βουλής σε όλη τη διάρκεια της 4ετίας ο ΣΥΡΙΖΑ;

Αλλά ας μην προτρέχουμε. Ας δούμε σε λίγη ώρα από τώρα ποια είναι τα πρώτα αποτελέσματα, αν βγαίνει πρόεδρος από την πρώτη Κυριακή- τελείως απίθανο- αν θα υπάρξει δεύτερος γύρος και ποιοι θα είναι οι δυο διεκδικητές, και θα δούμε στη συνέχεια τα προβλήματα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Η ΕΙΚΟΝΑ 16 Μαϊ 2024 | 22:23

Ευρωεκλογές 2024: Κυριαρχία της ΝΔ, αλλά και αυξανόμενη δυσαρέσκεια για την κυβέρνηση - Τι δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, οι πολίτες βλέπουν την κάλπη των ευρωεκλογών ως μια ευκαιρία για ψήφο διαμαρτυρίας προς τη ΝΔ, η οποία όμως προηγείται σταθερά με ευρεία διαφορά από τα άλλα κόμματα

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ 16 Μαϊ 2024 | 21:28

Στέφανος Κασσελάκης: Η απάντησή του για το βίντεο όπου σκουπίζει τα χέρια του μετά από χειραψία με εργαζόμενη

Δημοσιεύματα επέκριναν τον Στέφανο Κασσελάκη για αυτή την κίνηση, με τον ίδιο να απαντά με ανάρτησή του στο Facebook

ΣΕ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ 16 Μαϊ 2024 | 21:03

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε πρόταση νόμου για το Φορολογικό - Μείωση στον ΕΝΦΙΑ, φοροελαφρύνσεις σε ελεύθερους επαγγελματίες

Σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, με πρώτο υπογράφοντα τον Σωκράτη Φάμελο, κατέθεσε την πρόταση νόμου για το φορολογικό.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ 16 Μαϊ 2024 | 15:13

Κασσελάκης: Υπήρξε ένταση με τον Τάιλερ όταν ασχολήθηκα με την πολιτική - Δεν είχα χρόνο να είμαι δίπλα του

Ο Στέφανος Κασσελάκης φωτογραφήθηκε στο πολυτελές σπίτι του στη Νέα Υόρκη και μίλησε για τον γάμο του με τον Τάιλερ Μακμπέθ.

ΤΙ ΑΠΑΝΤΑ Η 1Η ΥΠΕ 16 Μαϊ 2024 | 14:27

Η φωτογραφία από τα Επείγοντα του νοσοκομείου "Γεννηματάς" που άναψε φωτιές- Η οργή Κασσελάκη και η απάντηση του νοσοκομείου

Η απάντηση της 1ης ΥΠΕ για τις φωτογραφίες με τα φορεία στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του "Γεννηματάς".

ΖΗΤΑ ΛΗΨΗ ΜΕΤΡΩΝ 16 Μαϊ 2024 | 12:46

ΣΥΡΙΖΑ για Μενίδι: Να κατοχυρωθεί νομικά ο όρος "γυναικοκτονία"

Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί την κυβέρνηση να λάβει μέτρα για την ανάδειξη της κοινωνικής διάστασης του προβλήματος.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ 16 Μαϊ 2024 | 11:33

Kασσελάκης για την εικόνα με τα φορεία στο "Γεννηματάς": Η διάσωση του ΕΣΥ είναι η πρώτη προτεραιότητα για μας

Η διάσωση του ΕΣΥ και η προστασία της ανθρώπινης ζωής είναι η πρώτη προτεραιότητα μας, έγραψε ο Στέφανος Κασσελάκης.

ΣΕ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΕΚΠΟΜΠΗ 16 Μαϊ 2024 | 11:31

Ακραία ρητορική από υποψήφια της ΝΔ: "Γνωστοί ανθέλληνες στον ΣΥΡΙΖΑ - Συγγνώμη αν σας προσέβαλα"

Η ακραία ρητορική της υποψήφιας ευρωβουλευτού της ΝΔ, Μαρίας Ωραιοζήλης Κουτσουπιά έφερε αναταραχή στο πάνελ. Χαρακτήρισε τον ΣΥΡΙΖΑ ως "γνωστούς ανθέλληνες".

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑΣ 15 Μαϊ 2024 | 20:04

MRB: Κατοχυρώνει τη δεύτερη θέση ο ΣΥΡΙΖΑ, σταθερά τρίτο το ΠΑΣΟΚ - Πώς κατανέμονται οι έδρες για τις ευρωεκλογές

Τα ποσοστά των κομμάτων - Πώς μοιράζονται με βάση το εύρος των ποσοστών οι έδρες που θα πάρουν τα κόμματα - Πώς θα ψηφίσουν οι Ελληνες στις ευρωεκλογές

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ 15 Μαϊ 2024 | 14:27

Στέφανος Κασσελάκης: Γενέθλια-έκπληξη στον ναύαρχο Αποστολάκη - Η τούρτα είχε σχήμα πολεμικό πλοίο [βίντεο]

Ο Στέφανος Κασσελάκης δεν ξέχασε τα γενέθλια του ναυάρχου Αποστολάκη και του ετοίμασε μια όμορφη έκπληξη

ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΝ ΚΙ ΑΛΛΑ 15 Μαϊ 2024 | 12:57

Ευρωεκλογές: Τα τρία πρώτα προεκλογικά σποτ του ΣΥΡΙΖΑ, μόνο με τον Κασσελάκη

Οι θέσεις του για μία "Καλύτερη Ζωή Τώρα" σε τρία προεκλογικά σποτ.

ΒΑΡΙΕΣ ΚΟΥΒΕΝΤΕΣ 15 Μαϊ 2024 | 09:04

Νέο επεισόδιο Πολάκη - Γεροτζιάφα: "Ο πιο τραμπικός πολιτικός" - "Είχα μάθει πόσο γελοίος είσαι, αλλά τελικά εσύ σπας ταμεία"

Δίχως τέλος συνεχίζεται η κόντρα για τα εμβόλια κατά του κορονοϊού μεταξύ του Παύλου Πολάκη και του Γρηγόρη Γεροτζιάφα, που ξεκίνησε με αφορμή την απόσυρση του σκευάσματος της AstraZeneca.

ΧΑΟΣ 14 Μαϊ 2024 | 18:42

Ροντέο στο ΔΣ του Βόλου και... χωρίς Μπέο: Χυδαίες ύβρεις από το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, Φωτεινή Κοκκινάκη [βίντεο]

Ο Αχιλλέας Μπέος απουσίαζε από την αίθουσα, καθώς είχε συνάντηση με τον Υφυπουργό Εργασίας στο γραφείο του.