Κυβερνητικό κομφούζιο για τις αποφάσεις του Eurogroup

Σε μια απίστευτη σύγχυση βρίσκεται η κυβέρνηση μετά την απόφαση του σημερινού Eurogroup ότι η Ελλάδα πρέπει να υιοθετήσει το προληπτικό πακέτο των επιπλέον 3,6 δισ.

kubernitiko-komfouzio-gia-tis-apofaseis-tou-eurogroup
SHARE THIS
0
SHARES

Σε μια απίστευτη σύγχυση βρίσκεται η κυβέρνηση μετά την απόφαση του σημερινού Eurogroup ότι η Ελλάδα πρέπει να υιοθετήσει το προληπτικό πακέτο των επιπλέον 3,6 δισ. πριν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Ενώ αρχικά υψηλότατη πηγή περιοριζόταν να πει ότι την κυβέρνηση καλύπτει η δήλωση Τσακαλώτου από το Αμστερνταμ περί αναζήτησης τρόπου -σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους- για έναν μηχανισμό δέσμευσης, στη συνέχεια διέρρευσε μέσω ΑΠΕ νέα εκδοχή. Αξίζει να σημειωθεί πως για να γίνει αυτή η διαρροή, το ΑΠΕ «έσπασε» την απεργία της ΕΣΗΕΑ!

Τι αναφέρουν κυβερνητικές πηγές για τη συμφωνία του Eurogroup:

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν μεν πως δεν υπάρχει θεσμική δυνατότητα νομοθέτησης νόμων υπό αίρεση στην Ελλάδα, ωστόσο άφηναν να εννοηθεί πως είναι ανοικτό το ενδεχόμενο προληπτικών δεσμεύσεων, υπό την αίρεση όμως να συνοδεύεται από μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

Συγκεκριμένα το "απεργιακό δελτίο" του ΑΠΕ με την κυβερνητική διαρροή αναφέρει:

"Δεν υπάρχει θεσμική δυνατότητα νομοθέτησης «νόμων υπό αίρεση» στην Ελλάδα» ανέφεραν κυβερνητικές πηγές στον απόηχο της συνεδρίασης της Ευρωομάδας (Eurogroup) στο Άμστερνταμ. Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι υπήρξε συμφωνία για τα μέτρα ύψους 3% επί του ΑΕΠ. Το πακέτο των μέτρων, σημείωναν ότι έχει διαμορφωθεί με βάση τις ελληνικές προτάσεις. Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι μόλις πριν μια εβδομάδα, κάποιοι τις χαρακτήριζαν «μονομερείς ενέργειες».

Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θεωρούν τα μέτρα επαρκή για τον στόχο του πλεονάσματος 3,5% το 2018, όπως προβλέπει η συμφωνία του περασμένοι Ιουλίου, έλεγαν οι κυβερνητικές πηγές, και πρόσθεταν: Το ΔΝΤ αποδέχεται το πακέτο των μέτρων, αμφισβητεί όμως ότι θα καλυφθεί ο συγκεκριμένος στόχος για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνεδρίαση του Eurogroup, Γαλλία, η Ιταλία και η Πορτογαλία, υποστήριξαν την ελληνική θέση ότι ενδεχόμενη νομοθέτηση «μέτρων υπό αίρεση» θα είναι επιβαρυντική για το οικονομικό κλίμα. Στην Ευρώπη, και ότι μπροστά στην «προφανή» διχογνωμία, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ζήτησε να εξεταστεί περαιτέρω το θέμα των προληπτικών μέτρων.

Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κρ. Λαγκάρντ έχει κατεβάσει τον πήχη των απαιτήσεων του ΔΝΤ στο ζήτημα του χρέους.

Κυβερνητικές πηγές, χαρακτήριζαν θετικά το tweet του κ. Ντάισελμπλουμ που προανήγγειλε έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup την ερχόμενη εβδομάδα με αντικείμενο την λήψη τελικής απόφασης.

Κυβερνητικές πηγές τόνιζαν ότι η ελληνική πλευρά έχει καταστήσει σαφές ότι δεν υπάρχει θεσμική δυνατότητα νομοθέτησης «νόμων υπό αίρεση» στην Ελλάδα και ότι οποιαδήποτε συζήτηση για προληπτικές δεσμεύσεις πρέπει να συνοδεύεται από μέτρα ελάφρυνσης του χρέους".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook