Μητσοτάκης: Με πολιτική αλλαγή θα αποφύγουμε το 4ο Μνημόνιο

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ υποδέχθηκε τον Κυριάκο Μητσοτάκη στα γραφεία του CDU στο Βερολίνο.

Η χημεία τους πλέον είναι καλή. Ο δίαυλος είναι ανοικτός και υπάρχει μια στέρεα σχέση. Η φιλοξενία στο…«σπίτι» της θα είναι το επιστέγασμα αυτής της καλής επαφής και επικοινωνίας. Στις 14.00 το μεσημέρι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έγινε δεκτός στα κεντρικά γραφεία του Κόμματος CDU από την Άνγκελα Μέρκελ. 

Ακολούθησε 20λεπτη κατ'ιδίαν συνάντηση, ενώ πραγματοποιείται η διευρυμένη συνάντηση με τη συμμετοχή του διευθυντή του Γραφείου του κ. Μητσοτάκη, Μιχάλη Μπεκίρη, του Γραμματέα Διεθνών Σχέσεων Γιάννη Σμυρλή και του εκπροσώπου της ΝΔ Βασίλη Κικίλια. Από τη γερμανική πλευρά την κ. Μέρκελ πλαισιώνουν συνεργάτες της από το CDU. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιδιώξει να πείσει τους συνομιλητές του για το σχέδιο αναθέρμανσης της ελληνικής οικονομίας ενώ επί τάπητος θα τεθεί και το μεταναστευτικό που μοιάζει να «καίει» τη γερμανική πολιτική σκηνή περισσότερο από το «ελληνικό πρόβλημα». 

Βασικό όπλο στην προσπάθεια αυτή ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει όχι μόνο το δεδομένο μεταρρυθμιστικό του προφίλ αλλά και την πολύ σοβαρή προετοιμασία καθώς είναι γνωστό ότι η γερμανίδα πολιτικός θέλει συγκεκριμένες και ει δυνατόν τεκμηριωμένες με δεδομένα και στοιχεία προτάσεις. Προς αυτή την κατεύθυνση δεν είναι τυχαία η επιλογή του προέδρου της ΝΔ να πάρει μαζί του το... οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης Σαμαρά, δηλαδή τον Χρήστο Σταϊκούρα και τον Στ. Πέτσα, στελέχη που γνωρίζουν πολύ καλά όχι μόνον την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης αλλά και τον τρόπο σκέψης των πιστωτών της χώρας. 

Τι ανέφερε νωρίτερα το ρεπορτάζ του TheTOC: 

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ θα τον υποδεχθεί ως οικοδέσποινα και θα έχει την ευκαιρία για μια ειλικρινή και σε βάθος συζήτηση με τον πρόεδρο της Ν.Δ. Αυτή η συνάντησή τους είναι η τέταρτη σε ένα χρόνο που ο Κυρ. Μητσοτάκης είναι στο τιμόνι της Ν.Δ., αλλά είναι η πρώτη φορά που η συνάντηση θα γίνει σε γερμανικό έδαφος και συγκεκριμένα στο κέντρο της γερμανικής κυβέρνησης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στην SZ  υποστηρίζει ότι «μπορούμε να αποφύγουμε ένα τέταρτο πακέτο βοήθειας εάν φέρουμε έγκαιρα την πολιτική αλλαγή».  Η εφημερίδα, σε πρωτοσέλιδο άρθρο της υπό τον τίτλο «Οι συντηρητικοί της Ελλάδας αναζητούν εγγύτητα με το Βερολίνο», επισημαίνει ότι το γεγονός πως ο κ. Σόιμπλε απειλεί εκ νέου την Αθήνα με έξοδο από την Ευρωζώνη προσδίδει στην επίσκεψη της αντιπροσωπείας της Νέας Δημοκρατίας και του προέδρου της στη Γερμανία, μια «δική της εκρηκτικότητα». «Εφόσον γίνει πρωθυπουργός, θέλει να επιβάλει μεταρρυθμίσεις σε συμφωνία με τους δανειστές. Σε αντάλλαγμα, αναμένει μεγαλύτερο περιθώριο στα δημοσιονομικά ζητήματα» αναφέρει η συντάκτρια και προσθέτει ότι ο κ. Μητσοτάκης θέλει να εκτονώσει την οξεία αντιπαράθεση μεταξύ της Αθήνας και των δανειστών για τους δημοσιονομικούς στόχους με έναν συμβιβασμό

Ο Κυρ. Μητσοτάκης δίνει μεγάλη βαρύτητα σε αυτή τη συνάντηση, καθώς θα έχει την ευκαιρία να της εξηγήσει κατ’ ιδίαν και εκτενώς το δικό του σχέδιο εξόδου από την κρίση. Στις προηγούμενες συναντήσεις έθεσε επί της ουσίας τις βάσεις για μια ειλικρινή, αδιαμεσολάβητη και στέρεα επικοινωνία, αλλά πλέον ο στόχος είναι να παρουσιάσει και το νέο πολιτικό αφήγημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που βασίζεται στο σχέδιο +2% πλεόνασμα και +4% ανάπτυξη με μείωση φόρων και δαπανών και προώθηση μεταρρυθμίσεων.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης δίνοντας έμφαση στη φράση ότι «η Ν.Δ. είναι το κατεξοχήν ευρωπαϊκό κόμμα στην Ελλάδα που ουδέποτε διαπραγματεύτηκε τον ευρωπαϊκό του προσανατολισμό» αναμένεται να επιμείνει ότι μόνο η αξιωματική αντιπολίτευση είναι ικανή να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις.

Που στοχεύει ο Κυριάκος

Η επίσκεψη στο Βερολίνο έχει και το στόχο να ενισχυθεί παράλληλα και η αξιοπιστία της Ελλάδας και να καταστήσει ο ίδιος στο γερμανικό παράγοντα ότι η σημερινή εικόνα της χώρας δεν χαρακτηρίζει το μέλλον και τις προοπτικές της πατρίδας μας και ότι με τις σωστές κινήσεις μπορεί γρήγορα να σταθεί ξανά στα πόδια της και να αποκτήσει ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική.

Επί της ουσίας αυτό που θα αναφέρει ο Κυρ. Μητσοτάκης στην Άνγκελα Μέρκελ αλλά και στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τον οποίο επίσης θα συναντήσει σε ξεχωριστή ώρα και τοποθεσία, είναι ότι μόνο η Ν.Δ. μπορεί να εγγυηθεί την επαναφορά της Ελλάδας στην οδό της κανονικότητας και να προχωρήσει με πείσμα τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.

Όμως, βασική προϋπόθεση κατά τον πρόεδρο της Ν.Δ., όπως θα αναφέρει και στην Γερμανίδα Καγκελάριο, είναι να υπάρξει κυβερνητική αλλαγή, καθώς η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει αποτύχει και δεν μπορεί να υλοποιήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και η νέα κυβέρνηση, πέρα από την προσπάθεια να αποκαταστήσει το κύρος και την αξιοπιστία της χώρας να επιχειρήσει να υπάρξει μια νέα συμφωνία με τους εταίρους όπου στον πυρήνα της θα υπάρχει ένα διαφορετικό μίγμα πολιτικής.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. αναμένεται να εξηγήσει ποιο είναι κατά τον ίδιο το πλαίσιο για αυτό το διαφορετικό μίγμα πολιτικής και θα παρουσιάσει το σχέδιό του για ρυθμούς ανάπτυξης 4%, μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα, μείωση δαπανών και φόρων και επίσπευση των διαρθρωτικών αλλαγών της οικονομίας.

Οι θέσεις που θα παρουσιάσει

Ο Κυρ. Μητσοτάκης στις συναντήσεις του με Μέρκελ και Σόιμπλε θα παρουσιάσει τις πάγιες θέσεις της Ν.Δ. για την έξοδο από την κρίση: Οι άξονες που θα κινηθεί είναι οι εξής:

Α) Οι θυσίες των Ελλήνων δεν πρέπει να πάνε χαμένες. Μετά από 7 δύσκολα χρόνια, η Ελλάδα πρέπει να βγει οριστικά από την κρίση και να μην μπει σε μία νέα περιδίνηση. Στην προσπάθεια αυτή, θα χρειαστεί τη στήριξη των εταίρων της. Μια στήριξη, που δεν θα ωφελήσει μόνο την Ελλάδα, αλλά θα συμβάλλει και στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής συνοχής σε μια δύσκολη περίοδο για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Β) Η Ν.Δ. και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν το δικό τους, εθνικό σχέδιο εξόδου από την κρίση. Ένα σχέδιο με σαφείς μεταρρυθμίσεις – που πάνε πέρα και πάνω από τα Μνημόνια – και διαφορετικό μείγμα πολιτικής. Με μείωση των φόρων και των εισφορών και παράλληλες μειώσεις δαπανών. Το σχέδιο θα συνοδεύεται από εμπροσθοβαρείς αλλαγές σε όλους τους τομείς (Παιδεία, Δημόσια Διοίκηση Δικαιοσύνη, Υγεία, κ.α.). Αυτό το σχέδιο θα δώσει αναπτυξιακή ώθηση στην ελληνική οικονομία.

Γ) Η Ελλάδα χρειάζεται δημοσιονομικό «αέρα». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρεί ότι με ένα τέτοιο σχέδιο, ελληνικής έμπνευσης και ιδιοκτησίας, η χώρα θα μπορεί να διεκδικήσει δημοσιονομικό «αέρα» από τους δανειστές πετυχαίνοντας μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων για τα επόμενα χρόνια. Αυτό θα επιτρέψει να μειωθούν, περαιτέρω, οι φόροι και έτσι να αποκτήσει η χώρα ακόμα μεγαλύτερη αναπτυξιακή δυναμική. Κάτι τέτοιο,μπορεί να επιτευχθεί, αλλά μόνο από μία αξιόπιστη, μεταρρυθμιστική κυβέρνηση.

Εκτός των ζητημάτων της οικονομίας, ο Κυρ. Μητσοτάκης θα θέσει και το προσφυγικό - μεταναστευτικό ζήτημα, όπου θα ζητήσει μεγαλύτερη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη διαχείρισή του.

Η Ν.Δ. θεωρεί ότι η διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού σε προηγούμενες περιόδους έχουν πλήξει την αξιοπιστία της χώρας μας. Για τη Ν.Δ., η φύλαξη των ελληνικών συνόρων είναι πρωτίστως δική μας ευθύνη. Η Ελλάδα χρειάζεται τη συνδρομή και της Frontex και του ΝΑΤΟ, αλλά δεν μπορεί να εξαρτάται από αυτούς. Η καλύτερη φύλαξη των ελληνικών και ευρωπαϊκών συνόρων είναι καθήκον της ίδιας της Ελλάδας. Επίσης, θα πρέπει ως χώρα να δείξουμε μεγαλύτερη διαχειριστική επάρκεια στην υλοποίηση των σχετικών συμφωνιών.

Με ταχύτερες διαδικασίες διαχωρισμού προσφύγων και μεταναστών, με ταχύτερες διαδικασίες απόκτησης ασύλου, ταχύτερες επαναπροωθήσεις όσων δεν δικαιούνται άσυλο. Και η Ε.Ε. από τη μεριά της οφείλει να στηρίξει υλικά και πολιτικά την Ελλάδα και ειδικά τις περιοχές που σηκώνουν το βάρος της διαχείρισης αυτού του μείζονος ζητήματος.

Στα πλαίσια της επίσκεψής του στο Βερολίνο ο Κυρ. Μητσοτάκης θα μεταβεί στην Μπούντεσταγκ όπου θα έχει εκτενής συζήτηση με βουλευτές του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, ενώ θα συνομιλήσει και με μέλη της επιχειρηματικής κοινότητας και αναμένεται να συναντηθεί με το CDU Wirtschaftsrat, οργανισμό που αντιπροσωπεύει 13.000 μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης θα μεταβεί απευθείας στο Βερολίνο και δεν θα πάει τελικά στη Μαδρίτη, καθώς ο Ισπανός Πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι ακύρωσε όλες τις συναντήσεις του με ξένους ηγέτες στα πλαίσια του καταστατικού συνεδρίου του Ισπανικού Λαϊκού Κόμματος και ως εκ τούτου και ο πρόεδρος της Ν.Δ. τροποποίησε το πρόγραμμά του.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης

Τη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου, στις 13:00, ο κ. Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με την καγκελάριο της Γερμανίας κυρία Angela Merkel, στα κεντρικά γραφεία του Κόμματος CDU. 
 
Στις 17:30, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θα συναντηθεί στη γερμανική Βουλή με βουλευτές του Κόμματος CDU.
 
Την Τρίτη 14 Φεβρουαρίου, θα συναντηθεί, στις 11:30, με τον Υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας κ. Wolfgang Schauble, στο Υπουργείο Οικονομικών.
 
Στις 13:00, ο κ. Μητσοτάκης θα παρακαθίσει σε γεύμα εργασίας με εκπροσώπους επιχειρηματικών και βιομηχανικών φορέων της Γερμανίας.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ 25 Φεβ 2020 | 11:54

Αυτό είναι το Μνημόνιο που υπέγραψε ο Μητσοτάκης με τον πρόεδρο της UEFA

Συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της UEFA Aleksander Čeferin και υπογραφή Μνημονίου για το ελληνικό ποδόσφαιρο.

ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ 25 Φεβ 2020 | 10:08

Συνάντηση Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της UEFA στο Μαξίμου: Έπεσαν οι υπογραφές στο Μνημόνιο

Υπογραφή συνυποσχετικών ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και στους δύο φορείς με στόχο την αναμόρφωση του ελληνικού ποδοσφαίρου.

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ FIFA - UEFA ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ 24 Φεβ 2020 | 20:48

Συνάντηση Μητσοτάκη με Τσέφεριν την Τρίτη - Υπογράφεται μνημόνιο στο ποδόσφαιρο

Τον πρόεδρο της UEFA θα συναντήσει ο πρωθυπουργός στο Μέγαρο Μαξίμου. Παρών και ο Γιώργος Γεραπετρίτης

ΑΙΡΕΤΑ ΜΕΛΗ 23 Φεβ 2020 | 17:04

ΝΔ: Ποιοι εξελέγησαν στη νέα Εκτελεστική Γραμματεία

Οκτώ νέα αιρετά μέλη εξελέγησαν στην Εκτελεστική Γραμματεία της ΝΔ.

ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ 23 Φεβ 2020 | 14:18

Γεννηματά: Στημένος ο καυγάς Μητσοτάκη - Τσίπρα, αδιόρθωτοι και προβλέψιμοι

"Αδιόρθωτοι, πρόθυμοι και προβλέψιμοι" σχολίασε η Φώφη Γεννηματά, για την αντιπαράθεση των κ.κ. Μητσοτάκη και Τσίπρα.

ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΝΗΣΙΩΤΕΣ 23 Φεβ 2020 | 12:33

"Κανένα πισωγύρισμα, θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί" - Αποφασισμένη η κυβέρνηση για τις κλειστές δομές

Αποφασισμένη για προχωρήσει στο θέμα της υλοποίησης των κλειστών κέντρων προσφύγων και μεταναστών εμφανίζεται η κυβέρνηση, παρά τις αντιδράσεις νησιωτών. Τι απαντούν οι νησιώτες.

ΣΦΟΔΡΗ ΕΠΙΘΕΣΗ 23 Φεβ 2020 | 11:14

Μητσοτάκης για Τσίπρα: "Επικαλείται την Αριστερά αλλά είναι η ντροπή της Αριστεράς"

Σκληρή επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ.

ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΤΟ ΠΡΩΙ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 23 Φεβ 2020 | 08:38

Ηχηρά μηνύματα Μητσοτάκη στην Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ

Συνεδριάζει η Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ. Απολογισμός Μητσοτάκη για τους πρώτους 7 μήνες και το μεταναστευτικό.

ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ 22 Φεβ 2020 | 08:19

Σκληρό παζάρι για τα κονδύλια της Ε.Ε. – Οι συμμαχίες Μητσοτάκη

Η έξοδος της Βρετανίας από την Ε.Ε. προκάλεσε μείωση των κονδυλίων και ντόμινο αλλαγών στους συσχετισμούς που υπάρχουν στη Σύνοδο Κορυφής.

21 Φεβ 2020 | 20:42

Χωρίς συμφωνία η έκτακτη σύνοδος κορυφής για τον επταετή προϋπολογισμό της ΕΕ

Ολοκληρώθηκε, 20 λεπτά, μετά την επανέναρξή της, η έκτακτη σύνοδος κορυφής για τον επταετή προϋπολογισμό της ΕΕ