"Δεν έρχεται νέος ΕΝΦΙΑ", ξεκαθάρισε ο υπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρος Λιβάνιος, αναφερόμενος στις αλλαγές που προωθούνται στα τέλη ακίνητης περιουσίας.
Ειδικότερα, μιλώντας στην εκπομπή "Αταίριαστοι" του ΣΚΑΪ, ο κ. Λιβάνιος ανέφερε: "ουσιαστικά αυτό που γίνεται είναι πως ενοποιούνται δύο φόροι οι οποίοι υπάρχουν σήμερα εδώ και πάνω από 35-40 χρόνια σε έναν φόρο. Και μάλιστα με ένα σύστημα πολύ πιο δικαιότερο".
Ο κ. Λιβάνιος διευκρίνισε ότι σήμερα, πέρα από τα δημοτικά τέλη που αφορούν την καθαριότητα και τον ηλεκτροφωτισμό, ισχύει και ο φόρος ηλεκτροδοτούμενων χώρων, ο οποίος – όπως είπε – παραμένει σταθερός ανεξαρτήτως της αξίας του ακινήτου.
"Μία κατοικία 100 τετραγωνικών στην Κυψέλη πληρώνει ίδιο φόρο με μία κατοικία νεόδμητη 100 τετραγωνικά στο Κολωνάκι. Υπήρχε προφανώς θέμα δικαιοσύνης", ανέφερε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, σημείωσε ότι υπάρχει και το τέλος ακίνητης περιουσίας, το οποίο εφαρμόζεται από το 1993 και λαμβάνει υπόψη στοιχεία όπως η παλαιότητα και η αντικειμενική αξία του ακινήτου. Σύμφωνα με τον υπουργό, οι δύο αυτοί φόροι θα ενοποιηθούν.
Όπως υποστήριξε, "η ενοποίηση των φόρων στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, αν όχι σε όλες, θα έχει μία μεγάλη, σημαντική μείωση στην ετήσια επιβάρυνση", ενώ εκτίμησε ότι η μείωση μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 10 έως 15 ευρώ ετησίως για ένα ακίνητο 100 τετραγωνικών.
Ο κ. Λιβάνιος έκανε λόγο για "ένα πολύ δικαιότερο σύστημα", τονίζοντας ότι λαμβάνει υπόψη τόσο την αντικειμενική αξία όσο και την παλαιότητα του ακινήτου. Υπενθύμισε επίσης ότι η ενοποίηση των φόρων είχε εξαγγελθεί εδώ και δύο χρόνια, ενώ – όπως είπε – κατά τη δημοσιοποίηση του προσχεδίου του κώδικα τον Δεκέμβριο, μειώθηκαν περαιτέρω οι συντελεστές ώστε να αποφευχθούν μεγάλες επιβαρύνσεις.
"Η επιβάρυνση θα αφορά ελάχιστες, αν όχι μηδαμινές περιπτώσεις", υπογράμμισε, σημειώνοντας ότι στις περισσότερες περιπτώσεις θα υπάρξει εξοικονόμηση για τους ιδιοκτήτες ακινήτων.
Παράλληλα, επανέλαβε ότι "η συντριπτική πλειοψηφία θα πληρώσει αρκετά λιγότερα", προσθέτοντας πως "δεν υπάρχει κανένα ζήτημα επιβάρυνσης ακίνητης περιουσίας". Μάλιστα, υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση από το 2019 έχει προχωρήσει – όπως είπε – σε μειώσεις άνω των 80 φόρων, με βασικό παράδειγμα τον ΕΝΦΙΑ.
Αναφερόμενος στο τέλος υπέρ των περιφερειών, ο υπουργός διευκρίνισε ότι "είναι ένα δυνητικό τέλος", το οποίο οι περιφέρειες θα μπορούν να επιβάλουν εφόσον το αποφασίσουν.
Όπως ανέφερε, το συγκεκριμένο τέλος θα είναι "πολύ μικρής κλίμακας" και τα έσοδά του θα κατευθύνονται σε έργα υποδομών στις περιφέρειες. Πρόσθεσε ακόμη ότι ακόμη και στις περιπτώσεις εφαρμογής του, το συνολικό ποσό μαζί με τα τέλη των δήμων θα παραμένει περίπου στα ίδια επίπεδα με σήμερα.
Τέλος, ο Θεόδωρος Λιβάνιος σημείωσε ότι η ενοποίηση των δύο φόρων θα τεθεί σε εφαρμογή από την Πρωτοχρονιά του 2027.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr
