Follow us

Η ομιλία του Νίκου Ανδρουλάκη στη ΔΕΘ: "Η ώρα των μεγάλων αποφάσεων" - Δέσμευση για 7 παρεμβάσεις

Ο Νίκος Ανδρουλάκης παρουσίασε από το βήμα της ΔΕΘ τις βασικές νομοθετικές παρεμβάσεις που προτίθεται να προωθήσει το ΠΑΣΟΚ.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Πραγματοποιήθηκε η ομιλία του Νίκου Ανδρουλάκη στην 90ή ΔΕΘ, με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να παρουσιάζει το προγραμματικό πλαίσιο και τις βασικές προτάσεις του κόμματος.

Από το βήμα της ΔΕΘ, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Νίκος Ανδρουλάκης, έδωσε το στίγμα της πολιτικής που προτείνει για την επόμενη μέρα, επιχειρώντας να αναδείξει το κόμμα ως τη βασική κυβερνητική εναλλακτική ενόψει της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης.

Με βασικό μήνυμα την ανάγκη για πολιτική αλλαγή και διαφορετική πορεία της χώρας τοποθετήθηκε ο Νίκος Ανδρουλάκης από το βήμα της 90ής Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έθεσε το δίλημμα της επόμενης ημέρας όχι μόνο στη βάση του ποιος θα κυβερνήσει αλλά κυρίως του τρόπου με τον οποίο θα ασκηθεί η διακυβέρνηση. Όπως ανέφερε, στο επίκεντρο βρίσκονται οι πολιτικές προτεραιότητες, οι κανόνες που θα διέπουν τη λειτουργία του κράτους και οι κοινωνικές ομάδες που θα αποτελέσουν αποδέκτες των κυβερνητικών επιλογών.

"Κυρίες και κύριοι, υπάρχουν στιγμές στην ιστορία μιας χώρας όπου οι αποφάσεις δεν μπορούν να περιμένουν, στιγμές που πρέπει να αποφασίσεις ποια κατεύθυνση θα πάρεις", τόνισε.

"Τώρα είναι η ώρα των μεγάλων αποφάσεων. Όχι μόνο για το ποιος θα κυβερνήσει τον τόπο. Αλλά κυρίως για το πώς θα κυβερνηθεί η χώρα. Με ποιες προτεραιότητες. Με ποιους κανόνες. Και, τελικά, για ποιους", είπε στη συνέχεια.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης υποστήριξε ότι η κοινωνία στέλνει ένα σαφές μήνυμα για αλλαγή, τονίζοντας πως πριν από οποιαδήποτε πολιτική μεταβολή είναι απαραίτητο να αποτυπωθεί με ακρίβεια η σημερινή κατάσταση της χώρας.

"Για εμάς η επιλογή είναι σαφής: Οφείλουμε να αφουγκραστούμε το μήνυμα της κοινωνίας: 'κάτι πρέπει να αλλάξει'. Και για να αλλάξει, πρέπει πρώτα να δούμε κατάματα πού βρισκόμαστε σήμερα", σημείωσε.

"Η στασιμότητα σημαίνει ότι υποχωρείς"

Στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ άσκησε κριτική στην κυβερνητική πολιτική, υποστηρίζοντας πως η Ελλάδα δεν έχει πραγματοποιήσει το αναπτυξιακό άλμα που, όπως είπε, είχε ανάγκη.

"Η χώρα δεν έκανε το άλμα που είχε ανάγκη. Το πραγματικό καμπανάκι: όταν οι άλλοι προχωρούν γρηγορότερα, η στασιμότητα δεν σημαίνει ότι μένεις στην ίδια θέση. Σημαίνει ότι υποχωρείς. Και αυτό συμβαίνει σήμερα. Αυτή η υποχώρηση δεν φαίνεται μόνο στους οικονομικούς δείκτες. Φαίνεται στην καθημερινή ζωή", είπε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια, ο Νίκος Ανδρουλάκης περιέγραψε δύο διαφορετικές πολιτικές κατευθύνσεις, εξαπολύοντας παράλληλα επίθεση στη Νέα Δημοκρατία.

"Μπροστά μας, λοιπόν, ανοίγονται δύο δρόμοι", ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, χαρακτηρίζοντας τον πρώτο ως "ο δρόμος που ήδη βαδίζουμε".

Η ομιλία του Νίκου Ανδρουλάκη στη ΔΕΘ: "Η ώρα των μεγάλων αποφάσεων" - Δέσμευση για 7 παρεμβάσεις

Επίθεση στη Νέα Δημοκρατία

Αναφερόμενος στα πολιτικά διλήμματα που, όπως είπε, θέτει η Νέα Δημοκρατία, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέλεξε ιδιαίτερα αιχμηρή γλώσσα.

"Από το ΄Μητσοτάκης ή χάος', έφτασαν στην απόλυτη φαιδρότητα: 'Μητσοτάκης ή Ερντογάν'. Δηλαδή παρουσιάζουν τη δημοκρατική εναλλαγή ως εθνική απειλή", είπε χαρακτηριστικά.

Συνεχίζοντας σε υψηλούς τόνους, απευθύνθηκε ευθέως προς την κυβέρνηση: "Λίγη ντροπή, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας. Είστε επικίνδυνοι".

Από την άλλη πλευρά, ο Νίκος Ανδρουλάκης παρουσίασε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ ως τον δεύτερο δρόμο, τον οποίο χαρακτήρισε "δρόμο της προοπτικής, της προόδου και της ευθύνης".

Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι μια διαφορετική πολιτική μπορεί να έχει άμεσο αντίκτυπο στην καθημερινότητα των πολιτών, δίνοντας έμφαση στην αντιμετώπιση της ακρίβειας, στην ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και στη λειτουργία των θεσμών.

"Μπορούμε να κάνουμε καλύτερη τη ζωή των πολιτών. Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις δομικές αιτίες της ακρίβειας. Να δημιουργήσουμε ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος. Να εξασφαλίσουμε λογικό κόστος ενέργειας και μετακινήσεων για κάθε νοικοκυριό και κάθε επιχείρηση. Να θωρακίσουμε το κράτος δικαίου και τους θεσμούς. Εμείς επιλέγουμε αυτόν τον δρόμο", τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Κατά τον Νίκο Ανδρουλάκη, η πολιτική αντιπαράθεση δεν εξαντλείται στις διαφορετικές προτάσεις για επιμέρους ζητήματα, αλλά αφορά και μια διαφορετική αντίληψη για τη σχέση κράτους και πολίτη.

"Οι δύο δρόμοι δεν διαφέρουν μόνο στα επιμέρους μέτρα. Διαφέρουν αξιακά. Στο πώς αντιμετωπίζουμε τον πολίτη", σημείωσε.

Κλείνοντας τη συγκεκριμένη αναφορά, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για τον τρόπο με τον οποίο, όπως υποστήριξε, προσεγγίζει διαφορετικές κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες.

"Για τη Νέα Δημοκρατία, ο εργαζόμενος είναι ένα focus group. Ο συνταξιούχος ένα άλλο. Ο νέος ένα τρίτο. Ο ελεύθερος επαγγελματίας ένα τέταρτο. Και για κάθε ομάδα αναζητείται το κατάλληλο επίδομα", ανέφερε ο κ. Ανδρουλάκης.

ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ ΔΕΘ

Ανδρουλάκης: Το "όχι" κάθε πολίτη πρέπει να είναι το τελευταίο μίλι της Νέας Δημοκρατίας

Με αιχμή την ανάγκη για πολιτική αλλαγή και με σαφή στόχο την κυβερνητική εναλλακτική του ΠΑΣΟΚ, ο Νίκος Ανδρουλάκης κάλεσε από το βήμα της 90ής ΔΕΘ τους πολίτες να αξιολογήσουν αν η χώρα χρειάζεται ακόμη μία τετραετία με τη Νέα Δημοκρατία.

"Σας καλώ να αναλογιστείτε: Αξίζουμε άλλη μία τετραετία χαμένων ευκαιριών; Μια τρίτη θητεία της Νέας Δημοκρατίας με περισσότερη διαφθορά, αναξιοκρατία, αδιαφάνεια, ατιμωρησία;", ανέφερε.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε πως, εφόσον η απάντηση της κοινωνίας είναι αρνητική, η σημερινή κυβερνητική περίοδος θα πρέπει να αποτελέσει το "τελευταίο μίλι" της Νέας Δημοκρατίας.

"Αν η απάντηση είναι 'όχι' και πρέπει να είναι 'όχι' . Το 'όχι' κάθε πολίτη που μοχθεί για την οικογένειά του, που νοιάζεται για τη χώρα του και σκέφτεται το αύριο, τότε αυτό που ζούμε πρέπει να είναι το τελευταίο μίλι της Νέας Δημοκρατίας. Γιατί η χώρα δεν χρειάζεται άλλη διαχείριση της στασιμότητας. Χρειάζεται νέα πορεία" πρόσθεσε.

Το σχέδιο του ΠΑΣΟΚ για τους πρώτους έξι μήνες

Ο Νίκος Ανδρουλάκης παρουσίασε παράλληλα το κυβερνητικό σχέδιο του ΠΑΣΟΚ, υπογραμμίζοντας ότι η πολιτική αλλαγή που προτείνει το κόμμα συνοδεύεται από συγκεκριμένες νομοθετικές παρεμβάσεις.

"Γι’ αυτό δεσμευόμαστε: στους πρώτους έξι μήνες της θητείας μας, θα προχωρήσουμε σε εμβληματικές νομοθετικές παρεμβάσεις", ανέφερε.

Όπως εξήγησε, πρόκειται για επτά βασικούς άξονες που αφορούν την αντιμετώπιση της ακρίβειας, την παραγωγική ανασυγκρότηση και την εργασία, το ιδιωτικό χρέος, τη στέγαση και το δημογραφικό, τη δημόσια Υγεία και Παιδεία, καθώς και τη λειτουργία του κράτους.

Οι επτά παρεμβάσεις που παρουσίασε είναι:

  1. Αντιμετώπιση της ακρίβειας και αυστηρότεροι κανόνες στην αγορά.
  2. Νέο παραγωγικό πρότυπο, με επενδύσεις, νέες θέσεις εργασίας και πραγματική προστιθέμενη αξία.
  3. Καλύτεροι μισθοί, ισχυρότερα εργασιακά δικαιώματα και αξιοπρεπείς συντάξεις.
  4. Δίκαιη αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους.
  5. Προσιτή στέγη, στήριξη της οικογένειας και ολοκληρωμένη πολιτική για το δημογραφικό.
  6. Αναγέννηση της δημόσιας Υγείας και Παιδείας.
  7. Κράτος αξιοκρατίας, διαφάνειας και λογοδοσίας.

"Αυτές οι 7 παρεμβάσεις είναι η αφετηρία της πολιτικής αλλαγής που έχει ανάγκη ο τόπος. Είμαστε έτοιμοι", ανέφερε ο κ. Ανδρουλάκης.

Διαβάστε Επίσης

Στο επίκεντρο η ακρίβεια και η αγορά

Αναφερόμενος στην ακρίβεια, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε πως δεν αρκούν προσωρινά μέτρα οικονομικής ενίσχυσης, αλλά απαιτούνται παρεμβάσεις στον τρόπο λειτουργίας της αγοράς.

"Δεν αρκεί ένα ακόμη pass", σημείωσε, υποστηρίζοντας ότι η αντιμετώπιση του προβλήματος πρέπει να ξεκινά από την ίδια την πηγή της ακρίβειας.

"Αντιμετωπίζουμε την ακρίβεια στην πηγή. Προχωράμε σε μια μεγάλη θεσμική τομή: μια νέα, ισχυρή Επιτροπή Ανταγωνισμού και Αγοράς, που θα έχει το προσωπικό, τους πόρους και τα σύγχρονα εργαλεία για να κάνει τη δουλειά της. Ακολουθώντας επιτυχημένα ευρωπαϊκά πρότυπα. Με δύο βασικές αρμοδιότητες: Προστασία του ανταγωνισμού και προστασία του καταναλωτή. Ελέγχουμε τα καρτέλ και την κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης. Βάζουμε τέλος σε παραπλανητικές διαφημίσεις και αθέμιτες εμπορικές πρακτικές με βαριές κυρώσεις", είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Στο ίδιο πλαίσιο, προανήγγειλε τη δημιουργία θεσμών και μηχανισμών για την προστασία μικρομεσαίων προμηθευτών, εμπόρων και καταναλωτών, καθώς και αυστηρότερους ελέγχους στην αγορά.

"Θεσμοθετούμε Συνήγορο του Μικρομεσαίου Προμηθευτή και Εμπόρου, εξασφαλίζοντας προστασία απέναντι σε αθέμιτες πρακτικές μεγάλων δικτύων διανομής. Μεταφέρουμε τον έλεγχο του ανταγωνισμού στις τηλεπικοινωνίες στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Ο ρυθμιστής μιας αγοράς δεν μπορεί ταυτόχρονα να είναι και ο βασικός ελεγκτής του ανταγωνισμού στον ίδιο κλάδο. Δεν είναι τυχαία θεαματικά υψηλότερες οι τιμές τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα σε σύγκριση με τις άλλες χώρες της ΕΕ.

Δημιουργούμε Μονάδα Χαρτογράφησης της Αγοράς, αξιοποιώντας το Παρατηρητήριο Τιμών και τα ψηφιακά δεδομένα.

Εντοπίζουμε εγκαίρως πού γεννιέται η ακρίβεια και ποιος κερδίζει από αυτήν σε κάθε στάδιο της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Δίνουμε δύναμη στον καταναλωτή με μια πραγματικά ανεξάρτητη Ενιαία Αρχή.

Ενισχύουμε το Εθνικό Συμβούλιο Καταναλωτή και Αγοράς, τις καταναλωτικές οργανώσεις και τον Συνήγορο του Καταναλωτή.

Κάθε καταγγελία αποκτά αντίκρισμα: ουσιαστική προστασία, γρήγορη επίλυση διαφορών.

Ο καταναλωτής χρειάζεται έναν θεσμό που ακούει και παρεμβαίνει. Ο μικρός προμηθευτής χρειάζεται κανόνες που ισχύουν για όλους.

Ενισχύουμε τους ελέγχους στις ενδο-ομιλικές τιμολογήσεις των πολυεθνικών.

Θεσπίζουμε μηχανισμό έκτακτης φορολόγησης υπερκερδών των ολιγοπωλίων, που θα ενεργοποιείται ύστερα από τεκμηριωμένη εισήγηση των αρμόδιων ανεξάρτητων αρχών.

Με λίγα λόγια, φτιάχνουμε μια οικονομία που ακολουθεί κανόνες πέρα από κυβερνητικές σκοπιμότητες.

Τα έσοδα από τις κυρώσεις στους παραβάτες στηρίζουν το δημογραφικό και το κοινωνικό κράτος. Μειώνουμε στοχευμένα και προσωρινά τον ΦΠΑ σε βασικά αγαθά και τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καύσιμα", κατέληξε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ ΔΕΘ

Μείωση της τιμής του ρεύματος έως 30%

Στο μέτωπο της ενέργειας, ο Νίκος Ανδρουλάκης έθεσε συγκεκριμένο στόχο για τη μείωση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

"Μείωση της συνολικής τιμής της κιλοβατώρας για τα νοικοκυριά κατά 20% το 2027 και κατά 30% έως το τέλος της τετραετίας. Με χαμηλότερο κόστος, σταθερές τιμές και ενεργειακή ασφάλεια.

Το ΠΑΣΟΚ έχει ήδη καταθέσει συγκεκριμένο οδικό χάρτη για να πετύχουμε αυτόν τον στόχο.

Διευκολύνουμε τη μετάβαση των νοικοκυριών από τα ακριβά κυμαινόμενα σε φθηνά και σταθερά τιμολόγια.

Προωθούμε τα μακροχρόνια συμβόλαια ενέργειας ώστε νοικοκυριά και επιχειρήσεις να ξέρουν τι θα πληρώνουν και να μην εξαρτώνται κάθε μήνα από τις διεθνείς διακυμάνσεις.

Επιταχύνουμε τις υποδομές που ρίχνουν το κόστος όπως είναι οι επενδύσεις στα δίκτυα, στις διασυνδέσεις και στην αποθήκευση ενέργειας.

Δίνουμε προτεραιότητα στις ενεργειακές κοινότητες των Δήμων, των αγροτών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με εξασφαλισμένο χώρο σύνδεσης.

Θεσπίζουμε ένα νέο, δίκαιο 'Εξοικονομώ', με προτεραιότητα στα πιο ευάλωτα νοικοκυριά για να μειωθεί η κατανάλωσή τους.

Και για την παραγωγή, εγγυόμαστε ανώτατη τιμή στο αγροτικό ρεύμα και μόνιμο πλαίσιο σταθερού ενεργειακού κόστους για τη βιομηχανία και τις επιχειρήσεις.

Με το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, ο πολίτης και ο επιχειρηματίας θα ξέρουν ότι υπάρχει σχέδιο για χαμηλότερο ενεργειακό κόστος", κατέληξε.

"Ουρανοκατέβατα κέρδη" και φορολόγηση

Στο ίδιο πλαίσιο ενέταξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και την πολιτική για τα καύσιμα, με φόντο την έναρξη της χειμερινής περιόδου.

"Λίγο πριν την έναρξη της χειμερινής περιόδου, χιλιάδες νοικοκυριά – ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα - αγωνιούν για το κόστος του πετρελαίου θέρμανσης. Δεν μπορεί η απάντηση να είναι πάλι 'φταίνε οι διεθνείς τιμές'. Όταν η κυβέρνηση πρέπει να δικαιολογήσει την ακρίβεια, επικαλείται την Ευρώπη. Όταν όμως η Ευρώπη συζητά παρεμβάσεις απέναντι στα υπερκέρδη, η κυβέρνηση σιωπά.

Εμείς έχουμε καθαρή θέση: όπου υπάρχουν 'ουρανοκατέβατα κέρδη', το κράτος θα ενεργοποιεί τον μηχανισμό φορολόγησης. Και τα έσοδα θα επιστρέφουν στην κοινωνία".

Αναπτυξιακή Τράπεζα, φορολογία και στήριξη των μικρομεσαίων

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Νίκος Ανδρουλάκης και στην επενδυτική πολιτική, τη φορολογία, τη βιομηχανία, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και την καινοτομία, παρουσιάζοντας την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τη δημιουργία ενός ισχυρού Ομίλου Αναπτυξιακής Τράπεζας.

"Συγκροτούμε ισχυρό Όμιλο Αναπτυξιακής Τράπεζας με δύο πυλώνες:την αναβαθμισμένη Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα και ένα πραγματικό Ταμείο Εθνικού Πλούτου.

Η πρώτη γίνεται μόνιμος βραχίονας αναπτυξιακής πολιτικής, με αποστολή πολύ ευρύτερη από τη διαχείριση ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Και το Υπερταμείο αλλάζει αποστολή. Η κυβέρνηση άλλαξε μόνο την ταμπέλα. Εμείς μετατρέπουμε έναν μηχανισμό επιτήρησης και δέσμευσης της δημόσιας περιουσίας σε εργαλείο εθνικής αναπτυξιακής στρατηγικής. Αξιοποιώντας ευρωπαϊκούς πόρους, δημόσια περιουσία, έσοδα μελλοντικών εξορύξεων και πρόσθετα κεφάλαια από τις αγορές.

Αλλάζουμε και τα φορολογικά κίνητρα. Καθιερώνουμε επιταχυνόμενες αποσβέσεις για επενδύσεις σε εξοπλισμό, νέες τεχνολογίες και αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας. Η φορολογία πρέπει να ανταμείβει την επανεπένδυση. Και όχι να ευνοεί τη διανομή παχυλών μερισμάτων εκατομμυρίων, με φορολόγηση μόλις 5%, που συχνά φεύγουν στο εξωτερικό.

Σε αυτή την κατεύθυνση καθιερώνουμε ειδικά φορολογικά κίνητρα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που κάνουν νέες παραγωγικές επενδύσεις. Γιατί ανάπτυξη χωρίς μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν γίνεται. Δίνουμε ανάσα στον μικρομεσαίο και στον ελεύθερο επαγγελματία που παλεύει καθημερινά να κρατήσει όρθια την επιχείρησή του.

Καταργούμε το τέλος επιτηδεύματος.

Μειώνουμε σταδιακά την προκαταβολή φόρου στο 50% μέσα στην τετραετία.

Καταργούμε την τεκμαρτή φορολόγηση.

Φόρος στο πραγματικό εισόδημα.

Αυξάνουμε το όριο απαλλαγής από τον ΦΠΑ στις 20.000 ευρώ για μικρές επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενους.

Θεσπίζουμε ακατάσχετο επαγγελματικό λογαριασμό, προστατεύοντας τη ρευστότητα κάθε βιώσιμης επιχείρησης.

Και θέτουμε ξεκάθαρες παραγωγικές προτεραιότητες.

Πρώτον, η μεταποίηση.

Γιατί ανθεκτική οικονομία χωρίς ισχυρή βιομηχανική βάση δεν υπάρχει.

Θέλουμε ξανά ισχυρή την ελληνική βιομηχανία.

Με σύγχρονες και ολοκληρωμένες βιομηχανικές περιοχές.

Με χαμηλότερο κόστος εγκατάστασης.

Με σύγχρονες ενεργειακές υποδομές.

Με πρόσβαση στη χρηματοδότηση.

Με κίνητρα για εξοπλισμό, αυτοματοποίηση, έρευνα και εξαγωγές.

Επενδύουμε στην καινοτομία.

Και δημιουργούμε το περιβάλλον ώστε μια έξυπνη, καινοτόμα ιδέα να μπορεί να εξελιχθεί σε βιώσιμη, εξωστρεφή επιχείρηση".

Διαβάστε Επίσης

Ανδρουλάκης: Νέα πολιτική για τον πρωτογενή τομέα με Εθνική Τράπεζα Αγροτικής Γης και αφορολόγητο πετρέλαιο

Ένα διαφορετικό παραγωγικό μοντέλο για τον πρωτογενή τομέα παρουσίασε ο Νίκος Ανδρουλάκης, δίνοντας έμφαση στην ενίσχυση της αξίας των ελληνικών προϊόντων, στην προσέλκυση νέων ανθρώπων στον αγροτικό χώρο και στην ανασυγκρότηση της κτηνοτροφίας.

Όπως υποστήριξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, η παραγωγή μπορεί να αποφέρει μεγαλύτερο όφελος στην ελληνική οικονομία όταν το προϊόν δεν παραμένει μόνο στο επίπεδο της πρωτογενούς παραγωγής, αλλά μεταποιείται, τυποποιείται και οδηγείται οργανωμένα στις αγορές.

"Θέλουμε να κρατήσουμε εδώ την προστιθέμενη αξία της γης μας.

Το ελληνικό προϊόν αποκτά μεγαλύτερη αξία όταν μεταποιείται, όταν τυποποιείται και όταν φτάνει οργανωμένα στις αγορές. Έτσι ο πλούτος απλώνεται από το χωράφι στη μεταποίηση και στην τοπική οικονομία. Φανταστείτε ένα επιχειρηματικό πάρκο στη Μεσσηνία, στην Κρήτη ή στη Λέσβο, αφιερωμένο αποκλειστικά στο ελαιόλαδο. Ελαιουργεία.

Μονάδες τυποποίησης. Εργαστήρια ποιοτικού ελέγχου. Ερευνητικά κέντρα. Υπηρεσίες μάρκετινγκ και εξαγωγών. Όλα στον ίδιο χώρο.

Ένα ολοκληρωμένο παραγωγικό οικοσύστημα που ενισχύει καθοριστικά την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων μας. Ανοίγουμε την παραγωγή στη νέα γενιά.

Δημιουργούμε Εθνική Τράπεζα Αγροτικής Γης.

Ενεργοποιούμε εγκαταλελειμμένες εκτάσεις.

Επαναφέρουμε τη δωρεάν διάθεση δημόσιας γης σε νέους αγρότες.

Αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο στην αντλία.

Αναθεώρηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ που η Νέα Δημοκρατία δεν κατάφερε να κάνει πράξη επί 7 χρόνια.

Εθνικό σχέδιο διαχείρισης υδάτινων πόρων με μικρά φράγματα και αρδευτικά δίκτυα σε όλη τη χώρα.

Ακατάσχετο των αγροτικών ενισχύσεων και αποζημιώσεων.

Συγκροτούμε αξιόπιστο οργανισμό αγροτικών ενισχύσεων, στα ευρωπαϊκά πρότυπα, με διαφάνεια, ελέγχους και έγκαιρες πληρωμές.

Μετά το σκάνδαλο διαφθοράς στον ΟΠΕΚΕΠΕ και το φιάσκο της μεταφοράς του στην ΑΑΔΕ, η κυβέρνηση άφησε εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες στον αέρα.

Εμείς αποκαθιστούμε την ασφάλεια στην παραγωγή τους.

Γιατί αγροτική ανάπτυξη χωρίς ασφάλεια, χωρίς οργάνωση και χωρίς προοπτική για τον νέο αγρότη δεν υπάρχει.

Η ελληνική κτηνοτροφία έχει φτάσει στα όρια επιβίωσης. Εξαιτίας των ζωονόσων και των κυβερνητικών επιλογών έχουν θανατωθεί περισσότερα από 600.000 ζώα.

Πρέπει να δημιουργηθούν κέντρα αναπαραγωγής ζώων με έμφαση στη διατήρηση των ελληνικών φυλών. Να ανασυσταθεί το ζωϊκό κεφάλαιο και να γίνουν τοπικοί εμβολιασμοί όπου υπάρχει έξαρση".

ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ ΔΕΘ

Η ναυτιλία ως μοχλός ανάπτυξης - Τι είπε για την Golden Visa

Στο ίδιο πλαίσιο, ο Νίκος Ανδρουλάκης αναφέρθηκε και στον ρόλο της ελληνικής ναυτιλίας, υποστηρίζοντας ότι μπορεί να αποτελέσει καταλύτη για την ενίσχυση της παραγωγής εντός της χώρας.

"Η ελληνική ναυτιλία Πρέπει να γίνει μοχλός μεγαλύτερης παραγωγικής δραστηριότητας μέσα στην Ελλάδα. Με Ναυπηγεία. Με Ναυτιλιακό εξοπλισμό. Σύγχρονα Λιμάνια. Και Logistics.

-Και τέλος, αλλάζουμε την πολιτική προσέλκυσης ξένων κεφαλαίων.

Τέλος στη Golden Visa ως εργαλείο οικιστικής κερδοσκοπίας.

Τέλος στον αφελληνισμό της εθνικής περιουσίας. Δεν θα γίνουμε νοικάρηδες στον τόπο μας.

Συνδέουμε τις άδειες διαμονής μόνο με πραγματικές παραγωγικές επενδύσεις και όχι επενδύσεις σε real estate.

Αυστηροποιούμε το πλαίσιο ελέγχου απόκτησης ακινήτων στην παραμεθόριο της χώρας.

Ανάπτυξη δεν είναι για εμάς το ξεπούλημα της περιουσίας του ελληνικού λαού. Και ειδικά σε ευαίσθητες περιοχές της ακριτικής Ελλάδας .

Η Ελλάδα δεν πωλείται".

Διαβάστε Επίσης

Στο επίκεντρο ο σιδηρόδρομος και οι υποδομές

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παρουσίασε επίσης την πρόταση για ένα ενιαίο Εθνικό Σχέδιο Υποδομών, στο οποίο ο σιδηρόδρομος, τα λιμάνια, οι μεταφορές και τα logistics θα έχουν κεντρικό ρόλο.

"Ο σιδηρόδρομος γίνεται βασικός πυλώνας του παραγωγικού μας σχεδίου. Με ολοκληρωμένα συστήματα ασφάλειας. Με επαρκές και σωστά εκπαιδευμένο προσωπικό. Με συντήρηση και ουσιαστική εποπτεία.

Με αξιόπιστη σύνδεση Αθήνας–Θεσσαλονίκης. Και με σύνδεση των λιμανιών, των βιομηχανικών περιοχών και των εμπορευματικών κέντρων.

Ανάπτυξη χωρίς χωροταξικό σχέδιο δεν είναι ανάπτυξη. Είναι αυθαιρεσία. Και αυτό τελειώνει με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Ολοκληρώνουμε τον πολεοδομικό σχεδιασμό της χώρας.

Με Ειδικά Χωροταξικά Πλαίσια για τον Τουρισμό, τη Βιομηχανία, τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, τον αγροτικό χώρο και τον πρωτογενή τομέα.

Γιατί βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς σεβασμό στο περιβάλλον δεν υπάρχει.

Ο αιγιαλός δεν είναι οικόπεδο.

Η παραλία δεν είναι εμπόρευμα.

Το φυσικό τοπίο δεν είναι αναλώσιμο.

Συνδέουμε επιτέλους τον χωροταξικό σχεδιασμό με την κλιματική ασφάλεια.

Κάθε μεγάλη επένδυση.

Κάθε νέα χωροθέτηση.

Κάθε κρίσιμο έργο υποδομής.

Θα αξιολογείται ως προς τον κίνδυνο πλημμύρας, πυρκαγιάς, σεισμού και άλλων φυσικών κινδύνων.

Γιατί, κυρίες και κύριοι, για το ΠΑΣΟΚ:

Η παραγωγική ανασυγκρότηση χρειάζεται υποδομές.

Η ισχυρή βιομηχανία προϋποθέτει δίκτυα.

Η εξωστρέφεια της οικονομίας συνδέεται με σύγχρονα λιμάνια, σιδηρόδρομο και logistics.

Η ανάπτυξη της περιφέρειας δεν νοείται χωρίς μεταφορές και ψηφιακή διασύνδεση".

13ος μισθός και αλλαγές στην αγορά εργασίας

Στις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ περιλαμβάνεται ακόμη η σταδιακή επαναφορά του 13ου μισθού στους δημοσίους υπαλλήλους, καθώς και η αλλαγή του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί η φορολογική κλίμακα.

"Επαναφέρουμε σταδιακά τον 13ο μισθό στους δημοσίους υπαλλήλους.

Θεσπίζουμε τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας, προστατεύοντας τον μισθωτό από την κρυφή φορολόγηση του πληθωρισμού.

Αποκαθιστούμε πλήρως τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Επαναφέρουμε την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στον ιδιωτικό τομέα και τον καθορισμό του κατώτατου μισθού από τους κοινωνικούς εταίρους.

Επαναφέρουμε την καθολική ισχύ των κλαδικών συμβάσεων και τη μετενέργεια.

Αποκαθιστούμε το δικαίωμα μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία για να δώσουμε εργαλεία διαπραγμάτευσης στους εργαζόμενους.

Δίνουμε φορολογικά και ασφαλιστικά κίνητρα για επιχειρησιακές συμβάσεις με σαφή θεσμικά δικαιώματα.

Ανοίγουμε τη συζήτηση για την επίδραση της Τεχνητής Νοημοσύνης στο εργασιακό περιβάλλον, αξιοποιώντας την ευρωπαϊκή εμπειρία" είπε από το βήμα της ΔΕΘ.

Ιδιωτικό χρέος: προστασία πρώτης κατοικίας και έως 120 δόσεις

Τη δική του πρόταση για την αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους παρουσίασε ο Νίκος Ανδρουλάκης, με έμφαση στην προστασία της πρώτης κατοικίας, στη λειτουργία των funds και των servicers και στη ρύθμιση οφειλών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Το σχέδιο προβλέπει, μεταξύ άλλων, ρυθμίσεις έως 120 δόσεων και ειδική αντιμετώπιση για τους δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο.

"Το σχέδιό μας είναι έτοιμο, σε κάθε λεπτομέρεια.

Προστατεύουμε την πρώτη κατοικία με σύγχρονο νομοθετικό πλαίσιο στα πρότυπα του νόμου 3869/2010.

Βάζουμε κανόνες και θέτουμε φραγμό στην ασυδοσία των funds και των servicers.

Δίνουμε στον συνεργάσιμο δανειολήπτη προτεραιότητα για το δικό του δάνειο: δυνατότητα εξαγοράς, με σαφείς και δίκαιους όρους.

Καθιστούμε υποχρεωτική τη συμμετοχή των πιστωτών στον εξωδικαστικό μηχανισμό.

Θεσπίζουμε βιώσιμη ρύθμιση έως 120 δόσεις για οφειλές σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία με κούρεμα τόκων και προσαυξήσεων.

Δίνουμε δίκαιη και βιώσιμη λύση στους δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο.

Προστατεύουμε την αναγκαία ρευστότητα των βιώσιμων μικρών επιχειρήσεων, βάζουμε κανόνες στις κατασχέσεις και καταργούμε καταχρηστικές τραπεζικές χρεώσεις".

ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ ΔΕΘ

Δημογραφικό: 40.000 κοινωνικές κατοικίες και μέτρα για τις οικογένειες

Σημαντικό μέρος του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ αποτελεί και η αντιμετώπιση του δημογραφικού, με τον Νίκο Ανδρουλάκη να παρουσιάζει παρεμβάσεις για τη στέγαση, την οικογένεια και τη στήριξη των νέων.

Κεντρική πρόταση είναι η θέσπιση "Δημογραφικού Αποτυπώματος", ώστε οι επιπτώσεις κάθε νομοσχεδίου και σημαντικής κρατικής απόφασης στους νέους, τις οικογένειες και την περιφέρεια να αξιολογούνται συστηματικά.

"Θεσμοθετούμε Δημογραφικό Αποτύπωμα.

Κάθε νομοσχέδιο και κάθε σημαντική απόφαση του κράτους θα αξιολογείται και ως προς το πώς επηρεάζει τους νέους, την οικογένεια και την ελληνική περιφέρεια.

Ξεκινάμε από τη στέγη.

Το ΠΑΣΟΚ ανέδειξε το πρόβλημα και κατέθεσε ολοκληρωμένο σχέδιο.

Αυξάνουμε την προσφορά προσιτής κατοικίας με το σχέδιο μας GenRent: 40.000 κοινωνικές κατοικίες από αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας και ανακαίνιση υφιστάμενων κτιρίων.

Προτεραιότητα έχουν οι νέοι και οι οικονομικά ευάλωτοι, αλλά και οι εκπαιδευτικοί, οι γιατροί και άλλοι δημόσιοι λειτουργοί που δυσκολεύονται να βρουν σπίτι στα νησιά και στις περιοχές που καλούνται να υπηρετήσουν.

Ανοίγουμε κλειστά σπίτια με ουσιαστικά φορολογικά κίνητρα για μακροχρόνια μίσθωση.

Περιορίζουμε τις βραχυχρόνιες μισθώσεις όπου η πίεση έχει ξεπεράσει τα όρια και θεσπίζουμε πλαφόν στις ετήσιες αυξήσεις ενοικίων σε τεκμηριωμένες ζώνες στεγαστικής πίεσης.

Μειώνουμε τα βάρη στις οικογένειες:

Θεσπίζουμε καθολική, δωρεάν βρεφική και προσχολική αγωγή, με περισσότερους ολοήμερους βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Μηδενίζουμε τον ΦΠΑ στα βασικά βρεφικά είδη.

Δίνουμε μηνιαία στήριξη 200 ευρώ για πιστοποιημένες δαπάνες κάθε παιδιού έως τριών ετών, με εισοδηματικά κριτήρια.

Προσαρμόζουμε τη φορολογική κλίμακα των οικογενειών, ιδιαίτερα με δύο παιδιά, προς τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Μειώνουμε κατά 75% τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ για τα πρώτα 100 τετραγωνικά στις πολύτεκνες οικογένειες.

Εξισώνουμε σταδιακά δικαιώματα και παροχές τρίτεκνων και πολύτεκνων.

Στηρίζουμε τα ζευγάρια που δυσκολεύονται να αποκτήσουν παιδί με δημόσιες δομές εξωσωματικής γονιμοποίησης και κάλυψη των απαραίτητων φαρμάκων.

Δημιουργούμε Ειδικό Ταμείο για το Δημογραφικό, με έσοδα από τη φορολόγηση των υπερκερδών στα ολιγοπώλια.

Με το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ η νέα γενιά βρίσκει χώρο να ζήσει, να μεγαλώσει τα παιδιά της να ριζώσει στον τόπο της.

Συνδέουμε το δημογραφικό με 12 Περιφερειακά Σχέδια Ανάπτυξης.

Δίνουμε γενναία φορολογικά και κοινωνικά κίνητρα σε νέους και οικογένειες για μόνιμη εγκατάσταση στην περιφέρεια.

Κρατάμε ζωντανά τα χωριά μας δίνοντας ειδικά κίνητρα και απαλλαγές για να μείνουν ανοιχτά καφενεία και παντοπωλεία σε μικρούς απομακρυσμένους οικισμούς".

ΕΣΥ, Παιδεία και μεταρρύθμιση του κράτους

Στο κυβερνητικό πρόγραμμα που παρουσίασε στη Θεσσαλονίκη, ο Νίκος Ανδρουλάκης έδωσε ιδιαίτερο βάρος στην αναμόρφωση του ΕΣΥ, στο δημόσιο σχολείο, στο Πανεπιστήμιο, αλλά και στη λειτουργία του κράτους.

Για την υγεία, προτάσσει την ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, την πρόληψη, την αναβάθμιση των νοσοκομείων και τη βελτίωση των αποδοχών του υγειονομικού προσωπικού.

"Ξεκινάμε από την αναγέννηση του ΕΣΥ.

Ανασυγκροτούμε την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και ενισχύουμε την πρόληψη με εθνικά προγράμματα δωρεάν προσυμπτωματικού ελέγχου για καρκίνο, καρδιαγγειακά και χρόνια νοσήματα.

Σχεδιάζουμε σύγχρονο Υγειονομικό Χάρτη, με περισσότερη στήριξη εκεί όπου οι ανάγκες είναι μεγαλύτερες.

Στις ευάλωτες ομάδες, στα νησιά, στην ύπαιθρο και στις απομονωμένες περιοχές με χρήση της τηλεϊατρικής.

Αναβαθμίζουμε τα νοσοκομεία με σύγχρονες υποδομές και αξιοκρατική επιλογή διοικήσεων.

Κυρίως, επενδύουμε στους ανθρώπους του ΕΣΥ.

Με μισθολογική αναβάθμιση για γιατρούς, νοσηλευτές και όλο το υγειονομικό προσωπικό.

Ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος κρίνεται πρώτα απ’ όλα από το πώς αντιμετωπίζει τα Άτομα με Αναπηρία, με χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους.

Εμείς τους εντάσσουμε οριζόντια σε όλες τις πολιτικές μας -στην εργασία, στην παιδεία, στην υγεία, στον πολιτισμό, στη στέγαση, στον αθλητισμό - και γι' αυτό:

-Επαναφέρουμε τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης των γονέων παιδιών με αναπηρία στα 55 έτη.

Έτσι, διορθώνουμε μία από τις μεγαλύτερες κοινωνικές αδικίες του νόμου Κατρούγκαλου, την οποία διατήρησε και ενίσχυσε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

-Επαναφέρουμε την καταβολή της πλήρους εθνικής σύνταξης στους συνταξιούχους με ποσοστό αναπηρίας άνω του 67%.

-Θεσπίζουμε το Εθνικό Πρόγραμμα "Εγγύηση για την απασχόληση και τις δεξιότητες των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες και σπάνιες παθήσεις", προκειμένου να ενισχύσουμε τη συμμετοχή τους στην εργασία , την ανεξαρτησία τους και την ισότιμη συμμετοχή τους σε όλο το φάσμα της οικονομικής και κοινωνικής ζωής.

Θεσπίζουμε Πραγματικά Ολοήμερο Δημόσιο Σχολείο: ενισχυτική διδασκαλία, σχολική σίτιση, μόνιμοι ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί, ισχυρή ειδική αγωγή.

Με ιδιαίτερη μέριμνα για νησιωτικές, ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές.

Συνδέουμε το σχολείο με τον τόπο του. Με βιωματικές δραστηριότητες για τη γη, την καλλιέργεια, τη θάλασσα, το περιβάλλον, την άσκηση, τη διατροφή και την υγεία.

Το Λύκειο ξαναγίνεται σχολείο.

Θεσπίζουμε Νέο Λύκειο και Εθνικό Απολυτήριο, με νέο σύστημα πρόσβασης στην ανώτατη εκπαίδευση.

Στηρίζουμε το δημόσιο Πανεπιστήμιο με περισσότερη χρηματοδότηση, αντικειμενική αξιολόγηση, νέα μέλη ΔΕΠ ισχυρή έρευνα, φοιτητική στέγη και μέριμνα.

Η Νέα Δημοκρατία βάφτισε πανεπιστήμια υφιστάμενα κολλέγια για να εξυπηρετήσει συγκεκριμένα συμφέροντα. Εμείς βάζουμε τέλος στην ασυδοσία.

Μετά την αναθεώρηση του συντάγματος, φέρνουμε νέο νομοθετικό πλαίσιο με υψηλά πρότυπα λειτουργίας για πραγματικά μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια υψηλού ακαδημαϊκού επιπέδου.

Η έβδομη τομή αλλάζει τον τρόπο διακυβέρνησης και επαναφέρει μια ιστορική για εμάς λέξη: την αξιοκρατία.

Το Εθνικό Σχέδιο Μεταρρύθμισης του Κράτους φέρει το όνομα του Αναστάση Πεπονή.

Εγγυόμαστε νέο ΑΣΕΠ, με αξιοκρατία στις προσλήψεις, στις διοικήσεις όλων των φορέων και οργανισμών του δημοσίου και στις θέσεις ευθύνης όλης της διοικητικής ιεραρχίας.

Ξαναδίνουμε κεντρικό ρόλο στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης γιατί ισχυρό κράτος σημαίνει καλά εκπαιδευμένα στελέχη, θεσμική μνήμη και επαγγελματική διοίκηση που δεν αλλάζει κάθε 4 χρόνια.

Μειώνουμε το Υπουργικό Συμβούλιο, τις επικαλύψεις αρμοδιοτήτων και τους μετακλητούς.

Θωρακίζουμε τη Διαύγεια και θεσπίζουμε νέο πλαίσιο δημοσίων συμβάσεων.

Το νέο αυτό πλαίσιο προβλέπει τον προληπτικό έλεγχο από το Ελεγκτικό Συνέδριο πριν προχωρήσουν οι διαγωνισμοί για συμβάσεις μεγάλης οικονομικής αξίας. Ο έλεγχος θα αφορά τόσο τη νομιμότητα, όσο και τη χρηστή δημοσιονομική διαχείριση.

Εντοπίζουμε έγκαιρα φωτογραφικούς όρους, υπερκοστολογήσεις, τεχνητές κατατμήσεις και απουσία πραγματικού ανταγωνισμού.

Προστατεύουμε το δημόσιο χρήμα πριν γίνει η ζημιά.

Για να μην έχουμε ποτέ ξανά προκλητικά φαινόμενα υπεροκοστολόγησης όπως τα "σπιτάκια ανακύκλωσης".

Τα πληρώσαμε 300.000 ευρώ το ένα. Πέντε και έξι φορές περισσότερο από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Βάζουμε τέλος στο πάρτι των απευθείας αναθέσεων. Θεσπίζουμε συγκεκριμένο πλαφόν επί των συνολικών πιστώσεων με εξαίρεση τους μικρούς δήμους.

Από το 2020 έως τα μέσα του 2026, περίπου 20 δισ. ευρώ πέρασαν από απευθείας αναθέσεις και διαδικασίες διαπραγμάτευσης χωρίς προηγούμενη δημοσίευση προκήρυξης.

Το μέγεθος φανερώνει και το περιθώριο εξοικονόμησης.

Στον ΒΟΑΚ και στον δρόμο Καλαμάτα–Πύλος–Μεθώνη, οι αποζημιώσεις του Δημοσίου προς τις κατασκευαστικές ξεπερνούν συνολικά τα 200 εκατομμύρια ευρώ.

Χρήματα του ελληνικού λαού.

Η κυβέρνηση μοιράζει αποζημιώσεις και ύστερα ρωτά υποκριτικά "πού θα βρείτε τα λεφτά;".

Απαντάμε: στη βιώσιμη ανάπτυξη, στην παραγωγικότητα, στην εξωστρέφεια και στην καινοτομία. Στον περισσότερο πλούτο που θα δημιουργεί η χώρα. Στη διαφάνεια και στον ανταγωνισμό. Στο τέλος της σπατάλης και των πελατειακών εξυπηρετήσεων.

Το νέο πρότυπο διακυβέρνησης που προωθούμε αποκαθιστά και την ανεξαρτησία των θεσμών με ισχυρά αντίβαρα.

Στην αναθεωρητική Βουλή αλλάζουμε το άρθρο 86: αναθέτουμε την ποινική ευθύνη των υπουργών σε ειδικά δικαστικά όργανα, ανεξάρτητα από την έγκριση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.

Τέρμα στην ατιμωρησία.

Γιατί η εμπιστοσύνη χτίζεται όταν ο πολίτης βλέπει ότι οι κανόνες ισχύουν για όλους.

Αυτή είναι η δημοκρατική κανονικότητα που αξίζει στη χώρα μας.

Αλλάζουμε επίσης την επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, αποκόπτοντας την εξάρτησή της από την εκτελεστική εξουσία.

Θεσπίζουμε μικτή επιτροπή με συμμετοχή βουλευτών όλων των κομμάτων, δικαστών και εκπροσώπων της νομικής κοινότητας.

Καθιερώνουμε τετραετές ασυμβίβαστο μετά την αφυπηρέτηση δικαστικών λειτουργών, πριν αναλάβουν κυβερνητικές ή άλλες κρίσιμες δημόσιες θέσεις.

Κατοχυρώνουμε συνταγματικά την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, με αρμοδιότητα και τον έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων, των εκλογικών δαπανών και των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης των πολιτικών προσώπων.

Προχωράμε σε ουσιαστική αποκέντρωση: διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια της Αυτοδιοίκησης με σαφείς αρμοδιότητες.

Καμία νέα αρμοδιότητα δεν μεταφέρεται στην αυτοδιοίκηση χωρίς τους αντίστοιχους πόρους και το απαραίτητο προσωπικό.

Καταργούμε τον νέο εκλογικό νόμο για την Αυτοδιοίκηση και διαμορφώνουμε ένα νέο θεσμικό πλαίσιο μετά από ουσιαστικό διάλογο με τους αυτοδιοικητικούς και τις τοπικές κοινωνίες.

Αυτές είναι οι άμεσες τομές στους πρώτους έξι μήνες διακυβέρνησης. Αυτές οι τομές εξασφαλίζουν μία νέα πορεία για τη χώρα. Έτσι δημιουργούμε μια χώρα που μας χωρά όλους".

"Περισσότερη Ευρώπη" και "νέο Ελσίνκι" για την Τουρκία

Στην ευρωπαϊκή πολιτική και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις στράφηκε στη συνέχεια η ομιλία του Νίκου Ανδρουλάκη στη 90ή ΔΕΘ.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι η Ελλάδα πρέπει να περάσει από τον ρόλο του παρατηρητή σε εκείνον του ενεργού διαμορφωτή των ευρωπαϊκών αποφάσεων, ενώ παράλληλα πρότεινε μια νέα εθνική στρατηγική απέναντι στην Τουρκία, την οποία περιέγραψε ως "νέο Ελσίνκι".

"Με εθνικό στόχο: Να οικοδομήσουμε μια πιο ισχυρή Ελλάδα.

Σε έναν κόσμο που αλλάζει ραγδαία, η ισχύς μιας χώρας κρίνεται και από τη δυνατότητά της να επηρεάζει τις εξελίξεις πέρα από τα σύνορά της. Η Ελλάδα που θέλουμε δεν παρακολουθεί τις εξελίξεις, αλλά συμμετέχει στη διαμόρφωσή τους. Πρώτα απ’ όλα, στην Ευρώπη. Γιατί εκεί κρίνεται ένα μεγάλο μέρος του κοινού μας μέλλοντος.

Η Ευρώπη βρίσκεται μπροστά σε μια ιστορική επιλογή. Ή θα κάνει το μεγάλο άλμα προς μια βαθύτερη πολιτική, οικονομική και αμυντική ενοποίηση ή θα παραμείνει θεατής στον παγκόσμιο ανταγωνισμό των υπερδυνάμεων. Σε έναν κόσμο γεωπολιτικών εντάσεων, εμπορικών συγκρούσεων, τεχνολογικού ανταγωνισμού και αμφισβήτησης της ίδιας της πολυμερούς τάξης, η απάντηση δεν μπορεί να είναι λιγότερη Ευρώπη.

Χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη. Ισχυρότερη, πιο αυτόνομη, πιο δημοκρατική και ικανή να υπερασπιστεί τα συμφέροντα και τις αξίες της.

Και ακριβώς γι’ αυτό η άνοδος της ακροδεξιάς και του εθνικισμού αποτελεί υπαρξιακή απειλή για το ευρωπαϊκό εγχείρημα. Γιατί οι δυνάμεις που επενδύουν στον φόβο και στην εθνική περιχαράκωση δεν προστατεύουν τα έθνη, αλλά αποδυναμώνουν την Ευρώπη. Και μαζί με αυτή και τα ίδια. Την κάνουν πιο κατακερματισμένη, πιο ευάλωτη και λιγότερο ικανή να υπερασπιστεί τη θέση της στον κόσμο.

Γι’ αυτό πιστεύω βαθιά, ότι η νέα πορεία της χώρας δεν σταματά στα σύνορά μας.

Η Ελλάδα, ενόψει και της ανάληψης της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οφείλει να συμβάλλει στη διαμόρφωση μιας νέας κοινής οικονομικής απάντησης στις προκλήσεις των καιρών.

Κεντρικός μας στόχος είναι η δημιουργία ενός νέου, μόνιμου ευρωπαϊκού μηχανισμού επενδύσεων και σύγκλισης, πάνω στην εμπειρία του Ταμείου Ανάκαμψης.

Γιατί δεν μπορεί η Ευρώπη να ζητά -για παράδειγμα- κοινή βιομηχανική πολιτική, όταν η δυνατότητα κρατικών ενισχύσεων εξαρτάται από το δημοσιονομικό μέγεθος κάθε χώρας. Με αποτέλεσμα τα μεγάλα κράτη να αποκτούν ισχυρό πλεονέκτημα εις βάρος των μικρότερων.

Οι κοινές προκλήσεις απαιτούν και κοινή χρηματοδότηση.

Για το λόγο αυτό στεκόμαστε απέναντι στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που μειώνει τη χρηματοδότηση της Πολιτικής Συνοχής και μετατρέπει τις περιφέρειες σε επαίτες της κυβέρνησης

Σε κάθε ευρωπαϊκή διαπραγμάτευση θα θέτουμε σταθερά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της χώρας μας.

Γιατί η Ελλάδα με έντονη νησιωτικότητα και ορεινότητα, έχει υψηλότερο κόστος στις υποδομές της

Γιατί η Ελλάδα όντας στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχοντας απέναντι της την Τουρκία με τις γνωστές αναθεωρητικές διεκδικήσεις έχει μεγαλύτερο κόστος για την ασφάλεια και την άμυνα της.

Γι’ αυτό η Ελλάδα δεν μπορεί να αρκείται στο να προσαρμόζεται στις ευρωπαϊκές αποφάσεις.

Πρέπει να συμβάλλει στη διαμόρφωσή τους και να διεκδικεί το εθνικό όφελος.

Και αυτή η ευρωπαϊκή παρουσία αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία όταν μιλάμε για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Γιατί η Ευρώπη και το ευρώ δεν ήταν μια οικονομική επιλογή αλλά πάνω από όλα μια γεωπολιτυική επιλογή, μια επιλογή ισχύος, αλληλεγγύης και αποτροπής".

Η πρόταση για "νέο Ελσίνκι"

Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, ο Νίκος Ανδρουλάκης τάχθηκε υπέρ μιας νέας στρατηγικής στις ευρωτουρκικές σχέσεις, συνδέοντας την αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης με τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας και Κύπρου.

"Για χρόνια η κυβέρνηση μάς μιλούσε για 'ήρεμα νερά' με την Τουρκία.

Είναι 'ήρεμα νερά', κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, η θεωρία της 'Γαλάζιας Πατρίδας' και η διακηρυγμένη πρόθεση της Τουρκίας να την νομοθετήσει;

Είναι 'ήρεμα νερά', κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, η επιμονή στη διχοτόμηση της Κύπρου και οι μονομερείς ενέργειες στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο;

Αφού εσείς οι ίδιοι χαρακτηρίσατε παράνομη την πρόσφατη τουρκική ανακήρυξη θαλάσσιων πάρκων πέραν των τουρκικών χωρικών υδάτων, το ερώτημα είναι απλό:

γιατί ο πρωθυπουργός δεν απαίτησε από το Συμβούλιο αυστηρές κυρώσεις για την Τουρκία;

Εμείς υποστηρίζουμε ότι χρειάζεται μια νέα εθνική στρατηγική στις ευρωτουρκικές σχέσεις. Ένα νέο Ελσίνκι.

Με απόλυτη σύνδεση της αναβάθμισης της τελωνειακής ένωσης με τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου.

Και καθαρή κόκκινη γραμμή:

Θέλουμε σχέσεις καλής γειτονίας.

Αλλά καλή γειτονία χωρίς σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, στο δίκαιο της θάλασσας και στα κυριαρχικά μας δικαιώματα δεν υπάρχει".

Θεσσαλονίκη: Επανασύσταση του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού

Ξεχωριστή αναφορά έκανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και στη Θεσσαλονίκη, δεσμευόμενος για την επανασύσταση του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού με έδρα την πόλη.

Στόχος, σύμφωνα με την πρόταση που παρουσίασε, είναι η ενίσχυση των δεσμών της Ελλάδας με τον Οικουμενικό Ελληνισμό, αλλά και η στήριξη της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Το ιταλικό νησί που έγινε "Ιθάκη" για τον Κρίστοφερ Νόλαν μπαίνει δυνατά στο ταξιδιωτικό ραντάρ

Άγρια βράχια, τιρκουάζ νερά και μεσογειακή ανεμελιά. Το ιταλικό νησί που έγινε "Ιθάκη" για τον Nolan μπαίνει δυνατά στην ταξιδιωτική μας ατζέντα

ΚΡΙΤΙΚΗ 01 Οκτ 2026 | 16:18

Κώστας Τσουκαλάς: Οι 120 δόσεις που έφερε ο πρωθυπουργός δεν έχουν καμία σχέση με τις ανάγκες της αγοράς

"Ο πρωθυπουργός μάλλον περιμένει να ξεπαγιάσουν οι Έλληνες για να πάρει μέτρα", λέει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Τσουκαλάς

ΓΥΡΙΖΕΙ "ΣΠΙΤΙ" 01 Οκτ 2026 | 14:41

Γιάννης Μιχελογιαννάκης: Επιστρέφει στο ΠΑΣΟΚ ο πρώην βουλευτής Ηρακλείου

Ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης κάνει λόγο για επιστροφή στις πολιτικές και ιδεολογικές του καταβολές, χαρακτηρίζοντας το ΠΑΣΟΚ ως το πολιτικό "σπίτι"

ΔΗΛΩΣΗ 30 Σεπ 2026 | 17:29

Αποστολάκη: Η κυβέρνηση επτά χρόνια προστάτευε funds και servicers και σήμερα "ανακαλύπτει" το πρόβλημα

"Οι σημερινές εξαγγελίες αποτελούν ομολογία της αποτυχίας της κυβερνητικής πολιτικής" αναφέρει η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μιλένα Αποστολάκη

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΥΠΟΥ ΠΑΣΟΚ 30 Σεπ 2026 | 14:46

Τσουκαλάς: Μια από τα ίδια τα μέτρα Μητσοτάκη - Οι τέσσερις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για τα καύσιμα

"Πανικόβλητος ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξήλωσε σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο το πουλόβερ του success story της οικονομικής του πολιτικής", λέει ο κ. Τσουκαλάς

ΣΦΟΔΡΗ ΕΠΙΘΕΣΗ 29 Σεπ 2026 | 16:07

ΠΑΣΟΚ για Τριαντόπουλο: Εξακολουθεί η κυβέρνηση να θεωρεί ότι η παραπομπή στη δικαστική διερεύνηση ήταν περιττή;

Το ΠΑΣΟΚ υπενθυμίζει ότι είχε καταθέσει την πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΛΕΥΣΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 29 Σεπ 2026 | 15:18

Κωνσταντοπούλου: Ο Τσίπρας πάει ΗΠΑ και μας κάνει ρεζίλι - Υποχείριο Βενιζέλου και Διαμαντοπούλου ο Ανδρουλάκης

"Ο Καραμανλής και ο Μητσοτάκης πρέπει να πάνε φυλακή", είπε η Ζωή Κωνσταντοπούλου για την τραγωδία στα Τέμπη

ΤΙ ΕΔΕΙΞΕ 29 Σεπ 2026 | 10:19

Δημοσκόπηση Interview: Στο 29,6% η ΝΔ - Παλεύουν ΕΛ.Α.Σ. και ΠΑΣΟΚ για τη 2η θέση, οριακά στη Βουλή η Κωνσταντοπούλου

Το 64% των ερωτηθέντων δηλώνει πως θα ψηφίσει με βασικό κριτήριο το πρόσωπο που επιθυμεί να αναλάβει τη διακυβέρνηση, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση

ΠΥΡΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ 28 Σεπ 2026 | 14:53

Επίθεση Τσουκαλά σε ΝΔ: Η κυβέρνηση έχει 11 μέρες τους πολίτες στο "περίμενε" για τις τιμές των καυσίμων

Ο Κώστας Τσουκαλάς αναφέρει ότι "ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ομολόγησε την αδυναμία της κυβέρνησης να απαντήσει στην δύσκολη κατάσταση που διαμορφώνουν οι αυξημένες τιμές των καυσίμων"

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΣΟΚ 27 Σεπ 2026 | 12:32

Ανδρουλάκης: Απέναντι στην ακρίβεια χρειάζονται μέτρα, όχι αλαζονεία

Συγκεκριμένα μέτρα κι όχι δηλώσεις αλαζονείας από κυβερνητικά στελέχη και παράγοντες της ΝΔ για να αντιμετωπιστεί η αυξανόμενη ακρίβεια, ζήτησε με δήλωσή του ο Ν. Ανδρουλάκης.

ΣΤΑ 81 ΤΟΥ ΧΡΟΝΙΑ 25 Σεπ 2026 | 16:38

Πέθανε ο Θανάσης Παπαγιάννης, πρώην αντιπρόεδρος της ΓΣΕΕ και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ

Ο Θανάσης Παπαγιάννης άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 81 ετών στο Γενικό Νοσοκομείο Βόλου.

ΑΠΟ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ 25 Σεπ 2026 | 14:59

Ανδρουλάκης από Σαντορίνη: "Ειδικός κουμπαράς" για επιστροφή των εσόδων από ΦΠΑ σε κάθε νησί

Ο Νίκος Ανδρουλάκης παρουσίασε τo σχέδιο του ΠΑΣΟΚ, που περιλαμβάνει δημόσιες πολιτικές με ειδικά κριτήρια για κάθε νησί

ΜΑΖΙ ΣΤΟ T-CENTER 25 Σεπ 2026 | 12:10

Ανδρουλάκης και Σχοινάς "τσακώθηκαν" στη Βουλή και μετά είδαν Παναθηναϊκό - Στην παρέα τους η μητέρα του Γιαννακόπουλου

Η πολιτική αντιπαράθεση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη και του υπουργού Μαργαρίτη Σχοινά έδωσε τη θέση της στην υποστήριξη της ίδιας ομάδας.

ΓΙΑ ΤΟ MEGA 24 Σεπ 2026 | 21:06

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Φτάνει το 30% η ΝΔ παρά την κοινωνική δυσαρέσκεια - Παραμένει άπιαστη η αυτοδυναμία

Η ΝΔ βρίσκεται στο 30,2% στην εκτίμηση ψήφου και καταγράφει οριακή άνοδο στην πρόθεση ψήφου της δημοσκόπησης της Metron Analysis - Το κόμμα Τσίπρα "γράφει" 15,8% με απώλειες 1,3 μονάδων

ΑΠΟΨΕΙΣ 24 Σεπ 2026 | 16:52

"Κρυφές δημοσκοπήσεις" του Μαξίμου μετά τη ΔΕΘ- Πώς κρίνουν τις εξαγγελίες συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και… πασόκοι

Ένα ενδιαφέρον στοιχείο των κρυφών δημοσκοπήσεων του Μαξίμου, είναι το πώς βαθμολογούν τις ανακοινώσεις οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ 24 Σεπ 2026 | 13:24

Ο Ανδρουλάκης μιλάει για "πρόταση-κοροϊδία της ΝΔ" για το άρθρο 86: Σαν να σφυρίζουν το πέναλτι οι συμπαίκτες

"Τον τελευταίο λόγο θα τον έχουν αυτοί που τον είχαν. Τι άλλαξε λοιπόν στο πιο κρίσιμο σημείο; Τίποτα", τονίζει ο Νίκος Ανδρουλάκης σε βίντεο στο TikTok.

ΑΚΑΘΕΚΤΟΣ 23 Σεπ 2026 | 14:26

Ο Αυλωνίτης συνεχίζει τα "ανοίγματα" σε ΕΛΑΣ και Πλεύση - Απείλησε να φύγει από το ΠΑΣΟΚ αν συνεργαστεί με ΝΔ

Ο Αλέξανδρος Αυλωνίτης απείλησε να αποχωρήσει από το ΠΑΣΟΚ σε δυνητική συνεργασία με τη ΝΔ, ενώ χαρακτήρισε την ΕΛΑΣ και την Πλεύση Ελευθερίας "όμορα ιδεολογικά κόμματα"

«ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΣ ΠΛΑΣΙΕ ΝΑΝΟΓΙΛΕΚΩΝ» 23 Σεπ 2026 | 14:22

ΠΑΣΟΚ κατά Γεωργιάδη για τα νανογιλέκα: "Ο Μητσοτάκης δεν ήξερε; Δεν έβλεπε; Δεν ρώτησε;"

"Ο κ. Γεωργιάδης παρουσιάζει ως επιτυχία της κυβέρνησης Μητσοτάκη τη χαρτογράφηση της παρανομίας σε βάρος των ασθενών, που ανθούσε ανεμπόδιστα", αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΑΣΟΚ 23 Σεπ 2026 | 13:28

ΠΑΣΟΚ: Μετά το "Μητσοτάκης ή χάος", σήμερα μας προέκυψε το δίλημμα "Τσίπρας ή χάος"

"Ο κ. Τσίπρας απέδειξε και σήμερα ότι μπορεί να πει το ίδιο και το αντίθετο, υποτιμώντας τη νοημοσύνη των πολιτών. Αυτή ήταν η "αξιοπιστία" του", αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ

ΧΙΟΥΜΟΡ 23 Σεπ 2026 | 13:16

Πρετεντέρης: "Το ΠΑΣΟΚ γιατί μαζεύει όλους αυτούς τους ξέμπαρκους;"- Το καυστικό σχόλιο για τη διεύρυνση

Το σχόλιο του Γιάννη Πρετεντέρη για τα στελέχη από τον ΣΥΡΙΖΑ που μαζεύει το ΠΑΣΟΚ

ΓΙΑ ΤΟΥΣ "ΧΑΡΙΕΝΤΙΣΜΟΥΣ" 22 Σεπ 2026 | 22:01

Η Γιαννακοπούλου "άδειασε" τον Φαραντούρη για τη Σδούκου: "Δεν τον δικαιολογώ"

Η Νάντια Γιαννακοπούλου με συνέντευξή της στον ΑΝΤ1 μίλησε "όχι ως πολιτικός, αλλά ως γυναίκα"

ΕΞΑΥΛΩΣΗ ΓΙΑ ΣΥΡΙΖΑ 22 Σεπ 2026 | 19:29

Δημοσκόπηση RealPolls: Προβάδισμα 8,9 μονάδων για τη ΝΔ από την ΕΛ.Α.Σ., αλλά 7 στους 10 δεν βλέπουν αυτοδυναμία

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, η ΝΔ διατηρεί το καθαρό προβάδισμα, αν και υποχωρεί κατά 1,8 ποσοστιαίες μονάδες στην πρόθεση ψήφου σε σχέση με τον Ιούνιο

ΣΦΟΔΡΗ ΕΠΙΘΕΣΗ 22 Σεπ 2026 | 15:38

Τσουκαλάς: Οι πολίτες ξέρουν το μοντέλο Μητσοτάκη "σου παίρνω δέκα, σου δίνω δύο και ζητάω να μου πεις ευχαριστώ"

"Eμείς έχουμε πει ότι πρέπει να μειωθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης προσωρινά", τόνισε ο Κώστας Τσουκαλάς

ΧΑΛΑΡΑ 22 Σεπ 2026 | 14:59

Εκλογές: Γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης φοβάται την πρώτη Κυριακή - Πώς η "χαλαρή ψήφος" μπορεί να φέρει μεγάλη ανατροπή

Στο Μαξίμου φοβούνται την πεποίθηση που σχηματίζεται στον κόσμο ότι οπωσδήποτε θα γίνουν και δεύτερες εκλογές, καθώς οδηγεί σε χαλαρή ψήφο

ΣΚΛΗΡΗ ΚΡΙΤΙΚΗ 22 Σεπ 2026 | 14:36

ΠΑΣΟΚ για το πετρέλαιο θέρμανσης: "Πόσα επιπλέον χρήματα εισπράχθηκαν από τον ΦΠΑ της ακρίβειας;"

"Ποια είναι η συνολική στρατηγική της κυβέρνησης για την ενεργειακή ακρίβεια;", τονίζει η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ

ΣΚΛΗΡΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 22 Σεπ 2026 | 13:24

Πυρά ΠΑΣΟΚ κατά Γεωργιάδη για την υπόθεση Μαζωνάκη: "Από 'υπερεπιστήμονας' η γιατρός έγινε ξαφνικά απατεώνισσα'"

"Ο κ. Πλεύρης που ίδρυσε μαζί με τους δύο κατηγορούμενους ιατρούς σωματείο το 2012, δεν γνώριζε τι υπηρεσίες παρείχαν; Η υποκρισία έχει και όρια", αναφέρει το ΠΑΣΟΚ.

ΔΥΝΑΤΟ 22 Σεπ 2026 | 12:43

Ποιος έγραψε το πιο "δολοφονικό" σχόλιο για τον Νικόλα Φαραντούρη: "Αυτός θα μπορούσε ακόμα και να ντυθεί Μαζωνάκης"

Το σχόλιο του Νικόλα Φαραντούρη για την Αλεξάνδρα Σδούκου δεν έτυχε σχολιασμού από τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ 22 Σεπ 2026 | 12:27

Μιλένα Αποστολάκη: Παρέμβαση στην Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων για τα ισόβια ασφαλιστήρια υγείας

Όπως επισημαίνει η Μιλένα Αποστολάκη, οι μεγαλύτερης ηλικίας ασφαλισμένοι αντιμετωπίζουν πλέον σημαντικές και σωρευτικές αυξήσεις ασφαλίστρων

ΥΦΥΠ. ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ 22 Σεπ 2026 | 09:41

Κατσαφάδος: Με το ΠΑΣΟΚ θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε αλλά έχει χάσει τον βηματισμό του

Τη θέση της ΝΔ υπέρ πολιτικής σταθερότητας και αυτοδυναμίας, χωρίς ωστόσο να αποκλείει κυβερνητικές συνεργασίες εφόσον το επιβάλει το εκλογικό αποτέλεσμα, ανέπτυξε ο κ. Κατσαφάδος.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΗΣ 21 Σεπ 2026 | 23:00

Σδούκου για Φαραντούρη: "Εχει γυρίσει 2-3 κόμματα τα τελευταία χρόνια" - Η εγγραφή της στη ΝΔ το '97 και το ορθογραφικό λάθος

Η Αλεξάνδρα Σδούκου τόνισε ότι αναγκάστηκε να δημοσιοποιήσει την απόδειξη εγγραφής της στη ΝΔ "για να πειστούν ο κ. Φαραντούρης και οι όμοιοί του"

ΤΟ ΚΡΙΣΙΜΟ ΕΡΩΤΗΜΑ 21 Σεπ 2026 | 20:14

Αποστολάκη στη Βουλή: "Ποιος ελέγχει τη συμμόρφωση των servicers με την απόφαση του Αρείου Πάγου;"

"Την καθυστέρηση εφαρμογής της απόφασης του Αρείου Πάγου για τον υπολογισμό των τόκων, την πληρώνει ξανά ο δανειολήπτης" ανέφερε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ

ΓΙΑ ΤΟΝ ALPHA 21 Σεπ 2026 | 20:06

Δημοσκόπηση Alco: "Όχι" σε τρίτη θητεία ΝΔ λέει το 67% - Ανεβαίνει το ΠΑΣΟΚ, "κατηφόρα" για Καρυστιανού

Συνεχίζει να προηγείται η ΝΔ, ενισχυμένο το ΠΑΣΟΚ, μικρές απώλειες για την ΕΛ.Α.Σ., σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Alco - Απογοήτευση για τιμές στα ράφια και εξαγγελίες ΔΕΘ

ΤΑ ΓΥΡΙΣΕ 21 Σεπ 2026 | 18:15

Τα μαζεύει ο Αυλωνίτης για συνεργασία ΕΛΑΣ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ: "Πολιτική αυτονομία για πραγματική αλλαγή"

Μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν, ο Αλ. Αυλωνίτης έσπευσε να διευκρινίσει πως "μόνο με το ΠΑΣΟΚ πρώτο κόμμα μπορεί να γίνει πράξη η ήττα της Νέας Δημοκρατίας"

ΟΙ ΔΥΟ ΝΕΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ 21 Σεπ 2026 | 17:03

Δ. Μαύρος (ΜRB): Η κινητικότητα στο πολιτικό σκηνικό θα έχει εκπλήξεις - Τα τρία μεγάλα κόμματα έχουν κολλήσει

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΜRB, Δημήτρης Μαύρος, ανέφερε πως "τα τρία μεγάλα κόμματα έχουν κολλήσει στις δημοσκοπήσεις"

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΥΠΟΥ ΝΔ 21 Σεπ 2026 | 16:15

"Χαριεντιζόσασταν σε υπουργούς: Η ατάκα Φαραντούρη που εξόργισε τη Σδούκου - "Υποτιμητικές και σεξιστικές οι αναφορές του"

"Η ανοχή εδώ σημαίνει συμφωνία. Ο μόνος δρόμος πλέον είναι η αποπομπή του κ. Φαραντούρη από το ΠΑΣΟΚ" αναφέρει η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Αλεξάνδρα Σδούκου

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΠΑΣΟΚ 21 Σεπ 2026 | 15:08

Με το που... ήρθε ο Αυλωνίτης προτρέπει το ΠΑΣΟΚ να συζητήσει μετεκλογικά με ΕΛΑΣ, ΣΥΡΙΖΑ, Κωνσταντοπούλου

Ο Αλέξανδρος Αυλωνίτης του ΠΑΣΟΚ τάχθηκε υπέρ της μετεκλογικής συνεργασίας μεταξύ των προοδευτικών κομμάτων

ΑΝΑΡΤΗΣΗ 21 Σεπ 2026 | 12:39

Νέο "χτύπημα" Σιακαντάρη: Ζητάει διάλογο για μετεκλογική συνεργασία ΕΛ.Α.Σ., ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ

Τη συζήτηση για πιθανές συνεργασίες στον χώρο της Κεντροαριστεράς συνέχισε ο Γ. Σιακαντάρης, στενός συνεργάτης του Αλ. Τσίπρα.

ΑΙΧΜΕΣ 21 Σεπ 2026 | 12:21

"Καρφιά" Διαμαντοπούλου στην κυβέρνηση: Κανείς δε μας εξήγησε γιατί καταργήθηκαν οι "ράμπο υγείας" του ΠΑΣΟΚ

Η Άννα Διαμαντοπούλου μίλησε για την ιδιωτική υγεία και υπενθύμισε το ειδικό Σώμα Επιθεωρητών Υγείας που είχε θεσπίσει το ΠΑΣΟΚ σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ.

ΑΠΩΝ 20 Σεπ 2026 | 13:18

Νίκος Ανδρουλάκης: Γιατί δεν πήγε στην πολιτική κηδεία της Μαργαρίτας Παπανδρέου

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, επικοινώνησε με τον Γιώργο Παπανδρέου την Παρασκευή, για να του εκφράσει τα συλλυπητήριά του.

ΔΗΛΩΣΗ 19 Σεπ 2026 | 13:33

Τσουκαλάς σε Μητσοτάκη: "Ποιος σας απαγορεύει να μειώσετε τον ΕΦΚ όσο διαρκεί η έκτακτη κατάσταση όπως κάνουν άλλες χώρες;"

"Τώρα είναι αναγκαίο, δημοσιονομικά συνετό και θα φτάσει στον καταναλωτή, ενώ όταν το ΠΑΣΟΚ το προτείνει είναι λαϊκισμός, κύριε Πρωθυπουργέ;" αναφέρει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ 19 Σεπ 2026 | 13:11

Αντιδράσεις για τη δήλωση του Φρέντι Μπελέρη για τον Κασιδιάρη - "Ήταν άστοχη, την ανακαλώ" λέει ο ευρωβουλευτής της ΝΔ

Κληθείς να σχολιάσει την αποφυλάκιση Κασιδιάρη στις 10 Σεπτεμβρίου, ο κ. Μπελέρης δήλωσε ότι είναι "ένας από τους λίγους Έλληνες που έκανε μέχρι την τελευταία μέρα της φυλακής του"

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ 19 Σεπ 2026 | 10:45

ΠΑΣΟΚ κατά ΝΔ και Μπελέρη: "Εκθειάζει τον καταδικασμένο εγκληματία Ηλία Κασιδιάρη - Ο πρωθυπουργός είναι ενήμερος;"

"Για ποιο λόγο ο διευθυντής του γραφείου του Πρωθυπουργού και με ποιες εντολές κάνει συναντήσεις με στελέχη της Ακροδεξιάς;" αναφέρει το ΠΑΣΟΚ σε ανακοίνωσή του

Ο ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ 19 Σεπ 2026 | 08:09

Χαμόγελα στο "στρατόπεδο" Σαμαρά για τις δημοσκοπήσεις - Το ποσοστό που "τσιμπάει" και το μεγάλο του "ατού"

Στο στρατόπεδο του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά είδαν με ικανοποίηση τις νέες δημοσκοπήσεις - Η μάχη της δεύτερης θέσης, ο στόχος της ΕΛΑΣ του Τσίπρα και η στάση της κυβέρνησης για συνεργασίες

ΝΕΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 18 Σεπ 2026 | 18:57

ΠΑΣΟΚ για Πλεύρη: "Επιβεβαίωσε ότι είπε δημόσια ψέματα για τον Θεοδωρόπουλο - Πλέον τίθεται σοβαρό ζήτημα αναξιοπιστίας"

"Για ποιο λόγο είπε ψέματα ο κ. Πλεύρης σχετικά με το πότε γνώρισε τους κατηγορουμένους, το γνωρίζει μόνο ο ίδιος. Και μόνο ο ίδιος μπορεί να το απαντήσει", τονίζει το ΠΑΣΟΚ

ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ 18 Σεπ 2026 | 15:32

Ο Πλεύρης είπε ψέματα για τη γνωριμία του με τους γιατρούς του Μαζωνάκη, λέει το ΠΑΣΟΚ – "Είχαν ιδρύσει μαζί σωματείο το 2012"

Η Χαριλάου Τρικούπη καλεί τον υπουργό εξηγήσει "αν ήταν σε γνώση του ότι οι δύο γιατροί εκτελούσαν παράνομες ιατρικές πράξεις"

ΕΦΥΓΕ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ 18 Σεπ 2026 | 14:57

Μαργαρίτα Παπανδρέου: "Μαχήτρια ως το τέλος - Ήταν φεμινίστρια πριν από την εποχή του Me Too" - Το αντίο του πολιτικού κόσμου

Πώς αποχαιρετά τη Μαργαρίτα Παπανδρέου η οικογένειά της - Συλλυπητήρια μηνύματα από Νίκο Ανδρουλάκη, Ρένα Δούρου ΓΣΕΕ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 18 Σεπ 2026 | 14:35

Ο Ιωακειμίδης της ΕΛΑΣ αποκάλυψε ότι στόχος είναι "να βάλουν το δύο μπροστά" στις εκλογές - Η αντίδραση του ΠΑΣΟΚ

Το στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ. δήλωσε πως πρωταρχική επιδίωξη του κόμματος του Αλέξη Τσίπρα είναι "να βάλουν το 2 μπροστά στα ποσοστά τους", εννοώντας να φτάσουν ένα ποσοστό ίσο ή πάνω από το 20%.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ 18 Σεπ 2026 | 11:05

Στο ΠΑΣΟΚ ο Αλέξανδρος Αυλωνίτης - Πώς τον καλωσόρισε ο Νίκος Ανδρουλάκης στη Βουλή [βίντεο]

Μέλος της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ αποτελεί και επίσημα ο Αλέξανδρος Αυλωνίτης, μετά από συνάντησή του με τον Νίκο Ανδρουλάκη.

ΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ 17 Σεπ 2026 | 21:07

Δημοσκόπηση MARC: Μικρή άνοδος για τη ΝΔ και οριακή πτώση για την ΕΛ.Α.Σ. μετά τη ΔΕΘ - Ενίσχυση για το ΠΑΣΟΚ

Η δημοσκόπηση της MARC επιβεβαιώνει ότι οι πολίτες δεν πείστηκαν από τις εξαγγελίες Μητσοτάκη, Τσίπρα και Ανδρουλάκη στο πλαίσιο της ΔΕΘ

ΓΙΑ ΤΟ OPEN 17 Σεπ 2026 | 20:36

Δημοσκόπηση MRB: Σταθερά στο 29% η ΝΔ, δεν ικανοποιούν τα μέτρα της ΔΕΘ - Δεν πείθει ο Τσίπρας ότι θα φορολογήσει τον μεγάλο πλούτο

Στις 9,5 μονάδες η διαφορά ΝΔ-ΕΛ.Α.Σ., σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της MRB - Αρνητικό το αποτύπωμα των μέτρων της ΔΕΘ - Πόσοι δηλώνουν ότι θα ψήφιζαν ένα νέο κόμμα με επικεφαλής τον Αντώνη Σαμαρά

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ 17 Σεπ 2026 | 17:24

ΠΑΣΟΚ: Παραιτήθηκε με αιχμές για Ανδρουλάκη η Ρόζα Βρεττού - Οδεύει προς την ΕΛ.ΑΣ. του Τσίπρα

"Με τη σημερινή μου επιστολή υποβάλλω την παραίτησή μου από τον τομέα υγείας του ΠΑΣΟΚ, καθώς και την αποχώρησή μου από μέλος του ΠΑΣΟΚ", αναφέρει

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΣΟΚ 17 Σεπ 2026 | 12:29

Ανδρουλάκης: Μόνο με πρώτο το ΠΑΣΟΚ κάνουμε κυβέρνηση συνεργασίας - Σε δόσεις η 13η σύνταξη και ο 13ος μισθός

"Εγώ λοιπόν διεκδικώ την πρωτιά γιατί είναι ο μόνος τρόπος να φύγει η Νέα Δημοκρατία και να αλλάξουμε πολιτική", είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ 17 Σεπ 2026 | 11:46

Επίθεση Φλωρίδη στο ΠΑΣΟΚ: Αυτογελοιοποιείται, παρακμιακό το ντουέτο Δουδωνή - Κωνσταντοπούλου

"Αυτή η γελοιοποίηση οδήγησε στο αντικοινοβουλευτικό παραλήρημα", είπε ο κ. Φλωρίδης

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΥΠΟΥ ΠΑΣΟΚ 17 Σεπ 2026 | 11:43

Τσουκαλάς: Η έρευνα για τυχόν ευθύνες του ΙΣΑ στην υπόθεση Μαζωνάκη δείχνει ανεπάρκεια στους ελέγχους υγείας

Ο κ. Τσουκαλάς, σημειώνει ότι η προστασία της δημόσιας υγείας απαιτεί ένα σύστημα εποπτείας που να λειτουργεί προληπτικά, συστηματικά και αποτελεσματικά.

17 Σεπ 2026 | 06:30

Μητσοτάκης για τον "δύσκολο χειμώνα" που έρχεται: Πάντα κρατάμε εφεδρείες

"Πάντα κρατάμε εφεδρείες. Γι΄αυτούς που λέγανε δώστα όλα". Με αυτή τη φράση απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους δημοσιογράφους, σχετικά με το εάν η κυβέρνηση έχει ταμειακά διαθέσιμα.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΟ ΓΚΑΛΟΠ 16 Σεπ 2026 | 21:05

Δημοσκόπηση Pulse: Οι εξαγγελίες της ΔΕΘ δεν έφεραν αποτέλεσμα για ΝΔ, ΕΛ.Α.Σ. και ΠΑΣΟΚ - Αρκετά δύσπιστοι οι πολίτες

Η Νέα Δημοκρατία διατηρεί διψήφιο προβάδισμα από ΕΛ.Α.Σ. και ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με τη νέα δημοσκόπηση της Pulse

ΠΩΣ ΕΚΡΙΝΑΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΑ ΜΕΤΡΑ 16 Σεπ 2026 | 20:12

Δημοσκόπηση Opinion Poll: Μικρά τα κέρδη από τις εξαγγελίες της Θεσσαλονίκης - Προηγείται σταθερά η ΝΔ, δεύτερη η ΕΛ.Α.Σ.

Η πλειοψηφία των ερωτώμενων της δημοσκόπησης δηλώνει λίγο ή καθόλου ικανοποιημένη από το σχέδιο και τα μέτρα που παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ

ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΠΑΣΟΚ 16 Σεπ 2026 | 15:38

Βάσια Αναστασίου (ΠΑΣΟΚ): Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα με το οποίο θα μπορούσαμε να συζητήσουμε προγραμματικά

Το ΠΑΣΟΚ επιδιώκει να παρουσιάσει αυτόνομη πρόταση διακυβέρνησης, τόνισε η Βάσια Αναστασίου

ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ 16 Σεπ 2026 | 15:04

Η σκληρή κόντρα Μητσοτάκη - Ανδρουλάκη για την ατάκα "το δίλημμα των εκλογών είναι Μητσοτάκης ή Ερντογάν"

Σε υψηλούς τόνους η αντιπαράθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για τα εθνικά θέματα

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ 16 Σεπ 2026 | 13:58

Καβγάς στη Βουλή: Αποχώρηση Φλωρίδη από την Ολομέλεια ζήτησε ο Δουδωνής - Από... κοντά και η Κωνσταντοπούλου

"Δεν είναι βουλευτής, είναι εξωκοινοβουλευτικός υπουργός, πρέπει να αποχωρήσει", είπε ο Παναγιώτης Δουδωνής για τον Γιώργο Φλωρίδη

ΑΠΑΝΤΗΣΗ 15 Σεπ 2026 | 17:55

ΠΑΣΟΚ κατά Μαρινάκη για τις δηλώσεις Πάνα: "Ο πνιγμένος από τα μαλλιά του πιάνεται"

"Μάταιος ο κόπος σας", σημειώνει χαρακτηριστικά το ΠΑΣΟΚ, απευθυνόμενο στον κυβερνητικό εκπρόσωπο

ΑΝΟΙΧΤΟ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ 15 Σεπ 2026 | 16:45

Ο βουλευτής Πάνας (ΠΑΣΟΚ) αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο συνεργασίας με την ΕΛ.ΑΣ - Η αντίδραση Μαρινάκη

Σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ είπε ότι "εγώ βλέπω ότι η ΕΛ.Α.Σ. είναι ένα κόμμα που κινείται στον άξονα της σοσιαλδημοκρατίας. Τι να πούμε τώρα;"

ΤΙ ΑΦΟΡΑ 14 Σεπ 2026 | 21:24

Αίτημα για άρση της ασυλίας του Νίκου Παπανδρέου - Στην Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων παρέπεμψε το θέμα η Μέτσολα

"Ο Νίκος Παπανδρέου καλωσορίζει την διαδικασία και έχει πλήρη εμπιστοσύνη στο αποτέλεσμα της", αναφέρουν στενοί συνεργάτες του

ΔΕΥΤΕΡΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑ 14 Σεπ 2026 | 13:00

Τι θέλει το ΠΑΣΟΚ; - "Να αναστηθεί ο Ανδρέας και ο Σημίτης" απαντά ο Πρετεντέρης... αλλά λίγο δύσκολο

Θέλει προφανώς το ΠΑΣΟΚ να φύγει ο Μητσοτάκης, γράφει ο Γιάννης Πρετεντέρης. Σωστό, αλλά αυτό το αποφασίζουν οι ψηφοφόροι

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 14 Σεπ 2026 | 12:39

Πιερρακάκης: Τα μέτρα Ανδρουλάκη κοστίζουν 6 δισ. ευρώ ετησίως – Αλίμονο αν κληθούν να τα εφαρμόσουν

"Όπως έχει αποδειχτεί και στο παρελθόν, θα χρειαστεί να κάνουν υπερφορολόγηση, με κύριο θύμα, τη μεσαία τάξη" είπε ο κ. Πιερρακάκης

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΠΑΣΟΚ 14 Σεπ 2026 | 12:19

Μιλένα Αποστολάκη: Αβεβαιότητα για οφειλές, δόσεις και τόκους χιλιάδων δανειοληπτών

"Η κυβέρνηση δεν έχει διασφαλίσει την ορθή εφαρμογή της πρόσφατης απόφασης του Αρείου Πάγου", αναφέρει η Μιλένα Αποστολάκη

ΣΦΟΔΡΗ ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ 14 Σεπ 2026 | 09:24

Γεωργιάδης: "Ευτυχώς έχω βάλει μαλλιά και δεν μου πέφτουν με αυτά που είπε ο Ανδρουλάκης" [βίντεο]

"Εάν δούλευαν σοβαρά, θα μπορούσαν να πουν 10 πράγματα στην υγεία που δεν έχουν γίνει", δήλωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 13 Σεπ 2026 | 16:33

Μαρινάκης σε Ανδρουλάκη: Πρόγραμμα πολλών δισεκατομμυρίων - Ποιος θα πληρώσει τον λογαριασμό;

Ο κ. Ανδρουλάκης κατάφερε να γυρίσει τον χρόνο πίσω, στην εποχή του "λεφτά υπάρχουν", αλλά έχουν τελειώσει οι ψευδαισθήσεις και πρωτίστως τα δανεικά λεφτά...

ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ ΔΕΘ 13 Σεπ 2026 | 15:07

Ακίνητα: Φόρος 15% στους αγοραστές εκτός ΕΕ, ώστε να αποκλιμακωθούν οι τιμές

Τι φοβάται η αγορά από το νέο μέτρο και πού βλέπει το πραγματικό πρόβλημα

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 13 Σεπ 2026 | 13:30

Κ. Χατζηδάκης: Η ΔΕΘ είναι μόνο η αρχή - Έχουμε σημαντικές μάχες μπροστά μας

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης αναφέρει ότι "η ΔΕΘ είναι πάντα μια καλή αφορμή για να συγκρίνουν οι πολίτες πρόσωπα, πολιτικές και προγράμματα"

ΠΑΝΩ ΑΠΟ 3 ΩΡΕΣ 13 Σεπ 2026 | 12:01

Συνέντευξη Ανδρουλάκη στη ΔΕΘ: "Ακυβερνησία δεν θα υπάρξει στη χώρα μετά τις εκλογές - Το ΠΑΣΟΚ ενωμένο θα κερδίσει"

Στο πλαίσιο της 90ής ΔΕΘ, ο Νίκος Άνδρουλακης παραχωρεί την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στους εκπροσώπους των ΜΜΕ στο Συνεδριακό Κέντρο "Ι. Βελλίδης"

ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΔΕΘ 13 Σεπ 2026 | 11:37

Γεωργιάδης: Καλά στο ΠΑΣΟΚ ούτε τα βίντεό μου δεν βλέπουν; Σχεδόν όσα είπε ο Ανδρουλάκης τα έχουμε ήδη κάνει

Τα όσα εξήγγειλε για την υγεία από τη ΔΕΘ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης σχολίασε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ 13 Σεπ 2026 | 10:59

Μητσοτάκης: Μεμψίμοιρη η αντιπολίτευση για τα μέτρα της ΔΕΘ - Σε άλλο επίπεδο η αεράμυνα της χώρας με την "Ασπίδα"

Στο πεδίο της οικονομίας, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα μέτρα ύψους 2,2 δισ. ευρώ που ανακοινώθηκαν στη ΔΕΘ, τονίζοντας ότι επιστρέφονται στην κοινωνία ως μέρισμα

ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ 13 Σεπ 2026 | 10:06

Δρυμιώτης κατά Ανδρουλάκη: Ο πιο ζημιωμένος της ΔΕΘ - Επανέφερε το "λεφτά υπάρχουν" [βίντεο]

Κάνοντας αποτίμηση της παρουσίας των πολιτικών αρχηγών στη ΔΕΘ, ο Ανδρέας Δρυμιώτης εκτίμησε ότι "πρακτικά κερδισμένος" είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ 12 Σεπ 2026 | 23:02

Κριτική Μαρινάκη για ομιλία Ανδρουλάκη στη ΔΕΘ: Βροχή δισεκατομμυρίων, ανέξοδες υποσχέσεις

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης άσκησε δριμεία κριτική για την παρουσίαση του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ από τον Νίκο Ανδρουλάκη στη ΔΕΘ.

ΕΥΔΙΑΘΕΤΟΣ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ 12 Σεπ 2026 | 16:58

Ανδρουλάκης στη ΔΕΘ: Το εντυπωσιακό "καρφί" στο πινγκ πονγκ, το κοκτέιλ, η ρακή και ο… χιαστός [βίντεο]

Ο Νίκος Ανδρουλάκης συνομίλησε με δεκάδες πολίτες και επαγγελματίες, φωτογραφήθηκε με αρκετούς ενώ έκανε και επίδειξη των δυνατοτήτων του στο πινγκ πονγκ

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΥΠΟΥ ΠΑΣΟΚ 12 Σεπ 2026 | 15:58

Tσουκαλάς: Σε καμία χώρα της ΕΕ δεν υπάρχει επίδομα ανεργίας μόνο δύο μήνες – Η κυβέρνηση βλάπτει σοβαρά την εργασία

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ ξεκαθάρισε ότι ο μόνος αντίπαλος της Χαριλάου Τρικούπη είναι η κυβέρνηση

PRORATA 12 Σεπ 2026 | 14:36

Δημοσκόπηση: Στις 9 μονάδες η διαφορά ΝΔ - ΕΛΑΣ, τρίτο το ΠΑΣΟΚ - Πώς αξιολογούνται οι εξαγγελίες της ΔΕΘ - Κυρίαρχο πρόβλημα η ακρίβεια

Στη δημοσκόπηση της Prorata η ΝΔ καταγράφει ποσοστό 25,5%, η ΕΛΑΣ είναι δεύτερο κόμμα και το ΠΑΣΟΚ τρίτο με 9%

ΔΕΘ 12 Σεπ 2026 | 14:15

Ν. Ανδρουλάκης: Απόψε θα παρουσιάσω το δικό μας συμβόλαιο τιμής με τον ελληνικό λαό

Στις 19.00 ο κ. Ανδρουλάκης θα παρουσιάσει το πρόγραμμα του κόμματός του, στη διάρκεια ομιλίας στο συνεδριακό κέντρο "Ι. Βελλίδης"

ΑΠΟΨΕ Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΟΜΙΛΙΑ 12 Σεπ 2026 | 13:26

Επίσκεψη Νίκου Ανδρουλάκη στα περίπτερα της ΔΕΘ: "Δεν παίζουμε άμυνα, μόνο επίθεση"

Σήμερα ο Νίκος Ανδρουλάκης παρουσιάζει στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης το οικονομικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ.

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 Σεπ 2026 | 17:08

Γιάνης Βαρουφάκης: "Προτιμώ τον θάνατο από το να μπω στην κυβέρνηση Τσίπρα"

Κατά τον κ. Βαρουφάκη, οι άνθρωποι που έβλαψαν περισσότερο την Αριστερά ήταν εκείνοι οι οποίοι μιλούσαν στο όνομά της

ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 11 Σεπ 2026 | 15:44

Καρυστιανού από ΔΕΘ: Η αμφιβολία για τις δημοσκοπήσεις, η απάντηση στο "Αριστερά ή Δεξιά" και τα "καρφιά" σε Ρέμο

Η Μαρία Καρυστιανού εξέφρασε προβληματισμό ενώ άφησε και αιχμές, σε συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της 90ής ΔΕΘ.

ΤΙ ΑΠΑΝΤΑ Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ 11 Σεπ 2026 | 15:41

"Στα χαρακώματα" για το επίδομα ανεργίας - ΠΑΣΟΚ και ΕΛΑΣ επιτίθενται στον Μαρινάκη για την πρότασή του

"Φωτιές" στην πολιτική αντιπαράθεση άναψε η πρόταση του Παύλου Μαρινάκη για περιορισμό του επιδόματος ανεργίας στους δύο μήνες

ΕΡΩΤΕΣ 11 Σεπ 2026 | 14:01

Η δικηγόρος Σταμούλη που βρήκε τον Ανδρουλάκη γλυκό σαν "ζαχαρούχο γάλα", είχε ερωτευθεί και τον Τσίπρα…

Η Κέλλυ Σταμούλη δήλωσε για τον Ανδρουλάκη ότι είναι γλυκός σαν το ζαχαρούχο γάλα και τραγουδάει ερωτικά

ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΔΕΘ 10 Σεπ 2026 | 22:22

Καρυστιανού: Παρουσίασε το πρόγραμμα της Ελπίδας για τη Δημοκρατία - Υπό τον ήχο του τραγουδιού "I want it all" [βίντεο]

Κεντρικό μήνυμα της Ελπίδας για τη Δημοκρατία της Μαρίας Καρυστιανού η "ανάγκη για κάθαρση και λογοδοσία"

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ, ΤΣΙΠΡΑ 10 Σεπ 2026 | 21:42

Κουτσούμπας στη ΔΕΘ: Ο λαός να μη φοβάται τη δυσκολία δημιουργίας σταθερών κυβερνήσεων

Το σύνθημα "καμία θυσία για τον πόλεμο και τα κέρδη τους, οι δικές μας ανάγκες στο προσκήνιο", πρέπει να αποτελέσει οδηγό, τόνισε ο Δημήτρης Κουτσούμπας

10 Σεπ 2026 | 20:53

Ν. Ανδρουλάκης: Χρειάζονται ευρωπαϊκές πολιτικές αλληλεγγύης για την αντιμετώπιση της ανόδου της Ακροδεξιάς στην Ευρώπη

Συνάντηση με την επικεφαλής της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Ιράτσε Γκαρσία Πέρεθ

Η ΣΥΝΟΨΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ 10 Σεπ 2026 | 19:42

Μητσοτάκης: Το βίντεο για τις εξαγγελίες της ΔΕΘ - "Συμφωνία προόδου και ευημερίας με ορίζοντα την Ελλάδα του 2030"

Ένα "συνεκτικό σχέδιο για καλύτερα εισοδήματα, ουσιαστική στήριξη της κοινωνίας και μεγαλύτερη ανάπτυξη", περιγράφει μέσω ανάρτησής του ο Κυριάκος Μητσοτάκης

ΣΦΟΔΡΗ ΚΡΙΤΙΚΗ 10 Σεπ 2026 | 15:10

Ο Τσουκαλάς απαντά στον Μαρινάκη: "Αν ψάχνει συνεταίρους στη διατήρηση της μιζέριας και της παρακμής να κοιτάξει αλλού"

"Ο Παύλος Μαρινάκης συνεχίζει τη σπέκουλα σε σχέση με τις συνεργασίες", αναφέρει ο Κώστας Τσουκαλάς

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ 10 Σεπ 2026 | 12:27

"Ανοιγμα" Μαρινάκη στο ΠΑΣΟΚ: Η μόνη πολιτική δύναμη που θα μπορούσαμε να κάτσουμε στο ίδιο τραπέζι

"Έχει μια απόσταση από το να επιτευχθεί. Άρα θέλει δουλειά, θέλει προσπάθεια, αποτέλεσμα και ταπεινότητα", είπε ο κ. Μαρινάκης για την αυτοδυναμία

ΓΚΑΦΑ 10 Σεπ 2026 | 12:21

Η ατάκα Τσίπρα για "μουσαμάδες" που προκάλεσε ειρωνείες και γέλια- Το μυστήριο με τους χρηματοδότες του

Ηθελε να πείσει ότι η χρηματοδότηση του κόμματος είναι καθαρή, αλλά…

ΑΙΧΜΗΡΟ ΣΧΟΛΙΟ 10 Σεπ 2026 | 11:29

Δυσαρέσκεια ΠΑΣΟΚ για τις δημοσκοπήσεις: Τεχνητές αναπνοές προπαγάνδας, χωρίς καν να έχει ανεβεί στη ΔΕΘ ο Ανδρουλάκης

"Το σύστημα Μητσοτάκη προσπαθεί να διασώσει τον εκλεκτό του που ξεφουσκώνει", αναφέρει το ΠΑΣΟΚ.

ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΗ Η ΝΔ 10 Σεπ 2026 | 06:35

Το νέο πολιτικό τοπίο μετά τη ΔΕΘ: Οι νικητές και οι απώλειες - Τι έδειξε η πρώτη μεγάλη δημοσκόπηση

Τις δυνάμεις τους αρχίζουν να μετρούν μετά την παρουσίαση των προγραμμάτων τους κυβέρνηση και αντιπολίτευση.

Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ 09 Σεπ 2026 | 21:33

Μαρινάκης για συνέντευξη Τσίπρα στη ΔΕΘ: "Πεταμένα λεφτά το rebranding"

Ο κ. Μαρινάκης επιτέθηκε εκ νέου στον Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας ότι "το rebranding ήταν απλώς πεταμένα λεφτά"

Η ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ 09 Σεπ 2026 | 21:14

GPO: Στο 30% η ΝΔ - 14,6% η διαφορά με την ΕΛΑΣ - Tρίτο το ΠΑΣΟΚ - Ογδοη η "Ελπίδα" της Καρυστιανού, άφαντος ο ΣΥΡΙΖΑ

Το κυβερνών κόμμα καταγράφει ποσοστό 30,6% σε δημοσκόπηση της GPO, διατηρώντας προβάδισμα 14,6 ποσοστιαίων μονάδων από την ΕΛΑΣ - Τι λένε οι πολίτες για τις ανακοινώσεις στη ΔΕΘ

09 Σεπ 2026 | 17:14

Συνάντηση Ν. Παπανδρέου και Σ. Αρναούτογλου με τον Αιγύπτιο πρέσβη για τη Μονή του Σινά

Ο Αιγύπτιος πρέσβης διαβεβαίωσε τους δύο ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ ότι πράττουν τα μέγιστα για να βρεθεί μια λύση αλλά αντιμετωπίζουν μια επιδεινούμενη κατάσταση.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 09 Σεπ 2026 | 17:06

Συνέντευξη Τύπου Αλέξη Τσίπρα: "Πατριωτική ευθύνη των πιο δυνατών να στηρίξουν τη χώρα - Η πιο αριστερή ομιλία μου στη ΔΕΘ"

"Έχουμε ένα συνεκτικό σχέδιο που μπορεί να πάει τη χώρα μπροστά", είπε ο Αλέξης Τσίπρας κατηγορώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι "δεν θέλησε να πει τίποτε για το όραμά του για τη χώρα"

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ 09 Σεπ 2026 | 13:28

ΠΑΣΟΚ: "Είναι γλυκός σαν το ζαχαρούχο γάλα"- Στέλεχος αποθεώνει τον Νίκο Ανδρουλάκη και γίνεται viral [βίντεο]

"Έχει πολύ καλή φωνή, έχει τη βραχνάδα την ερωτική", πρόσθεσε επίσης η Κέλλυ Σταμούλη για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ