«Νάρκη» στη β'αξιολόγηση η μονομερής ενέργεια Τσίπρα για παροχές

Η μονομερής ενέργεια της Αθήνας είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει νέα εμπλοκή στην ήδη προβληματική διαδικασία της β΄αξιολόγησης.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Οι εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα το βράδυ της Πέμπτης με τη διαδικασία του... κατεπείγοντος , καθώς έγιναν νύχτα και αμέσως μόλις ο πρωθυπουργός επέστρεψε από το Ισραήλ δεν ήταν σε γνώση ,πολύ δε περισσότερο σε συνεννόηση με τους Θεσμούς.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού, στο ερώτημα εάν οι παροχές που ανακοινώθηκαν΄είναι εις γνώσιν των εταίρων και έχουν συμφωνηθεί, απάντησαν ότι «είναι εντός των προβλεπομένων από τη συμφωνία του καλοκαιριού του 2015».

Ωστόσο η η μνημονιακή ρήτρα που προβλέπει ότι σε περίπτωση υπέρβασης των δημοσιονομικών στόχων η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να διανείμει το 40% του επιπρόσθετου πλεονάσματος για κοινωνικές παροχές. Το 2016 ο δημοσιονομικός στόχος είχε προσδιοριστεί στο 0, 5 % του ΑΕΠ δηλ. κοντά στα 900 εκατ. ευρώ και αν δεν υπάρξουν δραματικές ανατροπές θα κλείσει με πλεόνασμα άνω του 1% δηλ κοντά στα 1,8 δισ. ευρώ .Αυτό σημαίνει πως το δημοσιονομικό περιθώριο της κυβέρνησης να χρηματοδοτήσει παροχές δεν μπορεί να υπερβεί τα 300 με 350 εκατ. ευρώ. Ηδη όμως οι εξαγγελίες Τσίπρα εκτιμάται ότι κοστίζουν στον προϋπολογισμό του 2016 περί τα 700 εκατ. ευρώ.

Μια ακόμη νάρκη στη β'αξιολόγηση

Η μονομερής ενέργεια της Αθήνας είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει νέα εμπλοκή στην ήδη προβληματική διαδικασία της β΄αξιολόγησης.

Η κυβέρνηση είχε προϊδεάσει με δηλώσεις στελεχών της αλλά και επιλεγμένη διαρροή από το πρωί της Πέμπτης για τις προθέσεις της να χορηγήσει κοινωνικό μέρισμα εφόσον το πρωτογενές πλεόνασμα το επέτρεπε.

Η διάθεση σχεδόν 700 εκατ. από το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 για παροχές που προσλαμβάνουν και προεκλογικό περιεχόμενο θα ναρκοθετήσει το κλείσιμο της αξιολόγησης

Το αναφέρει και η εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2017 που θα ψηφιστεί τα μεσάνυχτα του Σαββάτου στην ολομέλεια της Βουλής.

Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι ««Λόγω της υπέρβασης του στόχου θα εξεταστεί άμεσα η δυνατότητα εφάπαξ διάθεσης μέρους της υπέρβασης σε δράσεις για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και προστασίας». Ο πρωθυπουργός λοιπόν επιθυμούσε να πάει το βράδυ του Σαββάτου στη Βουλή για την ψήφιση του προϋπολογισμού έχοντας ανακοινώσει ένα φιλοκοινωνικό μέτρο για να εξασφαλίσει και την «συνείδηση» των βουλευτών του!

Θεσμοί: Το πλεόνασμα να στηρίξει το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το οικονομικό επιτελείο στις τελευταίες επαφές με τους εκπροσώπους των Θεσμών είχε ενημερώσει για την πρόθεση να προχωρήσει στην εφάπαξ κοινωνική παροχή μέρους του πρωτογενούς πλεονάσματος. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν υπήρξε έκφραση διαφωνίας αλλά επισημάνθηκε στην ελληνική πλευρά πως το μνημόνιο προβλέπει πως το όποιο δημοσιονομικό περιθώριο θα πρέπει να αξιοποιείται μόνον εάν τα μέτρα έχουν «μόνιμη υπεραπόδοση έναντι των στόχων του προγράμματος». Δηλ δεν προέρχονται από φορολογικά μέτρα.

Οι Θεσμοί εκτιμούν πως τα κονδύλια αυτά θα έπρεπε να πάνε για την κάλυψη του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης του 2017 και σε μείωση φόρων και όχι σε μια εφάπαξ διανομή.

Τσίπρας: Θα τηρήσουμε τη συμφωνία αλλά θα υπεραστιστούμε την κοινωνική συνοχή

Στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός φρόντισε να σημειώσει «Τη συμφωνία των εταίρων θα την τηρήσουμε, θα υπερασπιστούμε όμως την κοινωνική συνοχή.

Ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε ειδικότερα ότι από την υπεραπόδοση των εσόδων και την υπερκάλυψη του στόχου που είχε τεθεί για το πρωτογενές πλεόνασμα κατά το τρέχον έτος, η κυβέρνηση θα διαθέσει για τους χαμηλοσυνταξιούχους 617 εκατ. ευρώ. Δικαιούχοι είναι περίπου 1,6 εκατ. συνταξιούχοι, οι οποίοι λαμβάνουν σύνταξη μικρότερη των 850 ευρώ. Από 500 έως 830 ευρώ θα λάβουν περίπου 270.000 συνταξιούχοι, από 300 - 500 ευρώ περίπου 570.000 συνταξιούχοι και από 300 ευρώ περίπου 750.000 συνταξιούχοι.

Το δεύτερο μέτρο που ανακοίνωσε ο κ. Τσίπρας αφορά τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου που δέχονται τη μεγαλύτερη πίεση από τις μεταναστευτικές - προσφυγικές ροές. Για τα νησιά αυτά αναστέλλεται η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ που προβλεπόταν από το τρίτο μνημόνιο.

ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ 28 Φεβ 2020 | 16:31

Ο Τσίπρας καλεί την Κυβέρνηση να ζητήσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό

"Να εγγυηθεί η Ε.Ε την εφαρμογή της ευρωτουρκικής συμφωνίας ή να εκπονηθεί εναλλακτικό σχέδιο", λέει η Κουμουνδούρου.

«ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ ΘΑ ΦΕΡΝΑΤΕ ΤΗΝ ΤΑΞΗ» 27 Φεβ 2020 | 14:25

Τσίπρας σε κυβέρνηση: Έχετε οδηγήσει τη χώρα στα πρόθυρα του χάους

Ευθύνες για καταστάσεις "χάους" και "ανασφάλειας" επέρριψε στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 27 Φεβ 2020 | 11:02

Στο πλευρό των νησιωτών ο ΣΥΡΙΖΑ - Αποστάσεις από τις βιαιότητες

"Η βία δεν μπορεί να απαντηθεί με βία" λέει η Κουμουνδούρου και ζητά παραίτηση Χρυσοχοίδη.

TΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ 26 Φεβ 2020 | 19:52

Αλλάζουν τα τέλη ταξινόμησης ΙΧ - Τα "δώρα" για 72.000 συνταξιούχους με τα αναδρομικά

Τη δυνατότητα να πληρώσουν τον πρόσθετο φόρο που αναλογεί στα αναδρομικά τους εισοδήματα έως τις 29  Μαίου και να αποφύγουν τις προσαυξήσεις δίνει σε 72.000 συνταξιούχους η τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή

ΤΟ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ 25 Φεβ 2020 | 15:03

Ο Μητσοτάκης μέτρησε πόσες φορές ο Τσίπρας είπε τη λέξη "πολίτης" και πόσες τη λέξη "Αριστερά"

Πέραν των όλων των άλλων, ένα σημείο της ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση.

ΣΚΛΗΡΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ 24 Φεβ 2020 | 20:13

Τσίπρας: Σχέδιο της κυβέρνησης η πλήρης ιδιωτικοποίηση δικτύων και ενεργειακών φορέων

Υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να ανοίξει μία συζήτηση συνολικά αλλά και για τα επιμέρους θέματα της κλιματικής αλλαγής

24 Φεβ 2020 | 16:09

O σωσίας του... Σπηλιωτόπουλου πήγε στην ομιλία Τσίπρα

Απάντηση στα δημοσιεύματα  που τον ήθελαν να δίνει το παρών στην ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο Tae Kwon Do, το απόγευμα του Σαββάτου, απάντησε ο πρώην υπουργός της ΝΔ, Άρης Σπηλιωτόπουλος, με ανάρτησή του στο facebook.

ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ 23 Φεβ 2020 | 14:18

Γεννηματά: Στημένος ο καυγάς Μητσοτάκη - Τσίπρα, αδιόρθωτοι και προβλέψιμοι

"Αδιόρθωτοι, πρόθυμοι και προβλέψιμοι" σχολίασε η Φώφη Γεννηματά, για την αντιπαράθεση των κ.κ. Μητσοτάκη και Τσίπρα.

ΣΦΟΔΡΗ ΕΠΙΘΕΣΗ 23 Φεβ 2020 | 11:14

Μητσοτάκης για Τσίπρα: "Επικαλείται την Αριστερά αλλά είναι η ντροπή της Αριστεράς"

Σκληρή επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ.

Ο ΦΟΒΟΣ ΤΩΝ ΠΡΟΩΡΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ 23 Φεβ 2020 | 09:27

Ο Τσίπρας προκαλεί τον Μητσοτάκη: Αν τολμάς, στείλε με Ειδικό Δικαστήριο

Ο Αλέξης Τσίπρας "σάλπισε" αντεπίθεση υπό τον φόβο των πρόωρων εκλογών.

ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ 22 Φεβ 2020 | 20:52

Με σύνθημα "Η απάτη των αρίστων αποκαλύπτεται" η εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στο Τάε Κβο Ντο

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την μετάδοση βίντεο που πρόβαλε την αθέτηση των υποσχέσεων της κυβέρνησης σε επτά θεματικές ενότητες.