«Νάρκη» στη β'αξιολόγηση η μονομερής ενέργεια Τσίπρα για παροχές

Η μονομερής ενέργεια της Αθήνας είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει νέα εμπλοκή στην ήδη προβληματική διαδικασία της β΄αξιολόγησης.

narki-sti-baksiologisi-i-monomeris-energeia-tsipra-gia-paroxes
SHARE THIS
0
SHARES

 Οι εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα το βράδυ της Πέμπτης με τη διαδικασία του... κατεπείγοντος , καθώς έγιναν νύχτα και αμέσως μόλις ο πρωθυπουργός επέστρεψε από το Ισραήλ  δεν ήταν σε γνώση ,πολύ δε περισσότερο σε συνεννόηση με τους Θεσμούς.

 Συνεργάτες του πρωθυπουργού, στο ερώτημα εάν οι παροχές που ανακοινώθηκαν΄είναι εις γνώσιν των εταίρων και έχουν συμφωνηθεί, απάντησαν ότι «είναι εντός των προβλεπομένων από τη συμφωνία του καλοκαιριού του 2015».

Ωστόσο η η μνημονιακή ρήτρα που προβλέπει ότι σε περίπτωση υπέρβασης των δημοσιονομικών στόχων η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να διανείμει το 40% του επιπρόσθετου πλεονάσματος για κοινωνικές παροχές. Το 2016 ο δημοσιονομικός στόχος είχε προσδιοριστεί στο 0, 5 % του ΑΕΠ δηλ. κοντά στα 900 εκατ. ευρώ και αν δεν υπάρξουν δραματικές ανατροπές θα κλείσει με πλεόνασμα άνω του 1% δηλ κοντά στα 1,8 δισ. ευρώ .Αυτό σημαίνει πως το δημοσιονομικό περιθώριο της κυβέρνησης να χρηματοδοτήσει παροχές δεν μπορεί να υπερβεί τα 300 με 350 εκατ. ευρώ. Ηδη όμως οι εξαγγελίες Τσίπρα εκτιμάται ότι κοστίζουν στον προϋπολογισμό του 2016 περί τα 700 εκατ. ευρώ.   

Μια ακόμη νάρκη στη β'αξιολόγηση  

Η μονομερής ενέργεια της Αθήνας είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει νέα εμπλοκή στην ήδη προβληματική διαδικασία της β΄αξιολόγησης. 

Η κυβέρνηση είχε προϊδεάσει με δηλώσεις στελεχών της αλλά και επιλεγμένη διαρροή από το πρωί της Πέμπτης για τις προθέσεις της να χορηγήσει κοινωνικό μέρισμα εφόσον το πρωτογενές πλεόνασμα το επέτρεπε.

Η διάθεση σχεδόν 700 εκατ. από το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 για παροχές που προσλαμβάνουν και προεκλογικό περιεχόμενο θα ναρκοθετήσει το κλείσιμο της αξιολόγησης

Το αναφέρει και η εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2017 που θα ψηφιστεί τα μεσάνυχτα του Σαββάτου στην ολομέλεια της Βουλής.

Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι ««Λόγω της υπέρβασης του στόχου θα εξεταστεί άμεσα η δυνατότητα εφάπαξ διάθεσης μέρους της υπέρβασης σε δράσεις για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και προστασίας». Ο πρωθυπουργός λοιπόν επιθυμούσε να πάει το βράδυ του Σαββάτου στη Βουλή για την ψήφιση του προϋπολογισμού έχοντας ανακοινώσει ένα φιλοκοινωνικό μέτρο για να εξασφαλίσει και την «συνείδηση» των βουλευτών του!     

 

 

Θεσμοί: Το πλεόνασμα να στηρίξει το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης   

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το οικονομικό επιτελείο στις τελευταίες επαφές με τους εκπροσώπους των Θεσμών είχε ενημερώσει για την πρόθεση να προχωρήσει στην εφάπαξ κοινωνική παροχή μέρους του πρωτογενούς πλεονάσματος. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν υπήρξε έκφραση διαφωνίας αλλά επισημάνθηκε στην ελληνική πλευρά πως το μνημόνιο προβλέπει πως το όποιο δημοσιονομικό περιθώριο θα πρέπει να αξιοποιείται μόνον εάν τα μέτρα έχουν «μόνιμη υπεραπόδοση έναντι των στόχων του προγράμματος». Δηλ δεν προέρχονται από φορολογικά μέτρα.

 

Οι Θεσμοί εκτιμούν πως τα κονδύλια αυτά θα έπρεπε να πάνε για την κάλυψη του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης του 2017 και σε μείωση φόρων και όχι σε μια εφάπαξ διανομή.

Τσίπρας: Θα τηρήσουμε τη συμφωνία αλλά θα υπεραστιστούμε την κοινωνική συνοχή

 

Στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός φρόντισε να σημειώσει «Τη συμφωνία των εταίρων θα την τηρήσουμε, θα υπερασπιστούμε όμως την κοινωνική συνοχή. 

Ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε ειδικότερα ότι από την υπεραπόδοση των εσόδων και την υπερκάλυψη του στόχου που είχε τεθεί για το πρωτογενές πλεόνασμα κατά το τρέχον έτος, η κυβέρνηση θα διαθέσει για τους χαμηλοσυνταξιούχους 617 εκατ. ευρώ. Δικαιούχοι είναι περίπου 1,6 εκατ. συνταξιούχοι, οι οποίοι λαμβάνουν σύνταξη μικρότερη των 850 ευρώ. Από 500 έως 830 ευρώ θα λάβουν περίπου 270.000 συνταξιούχοι, από 300 - 500 ευρώ περίπου 570.000 συνταξιούχοι και από 300 ευρώ περίπου 750.000 συνταξιούχοι.

Το δεύτερο μέτρο που ανακοίνωσε ο κ. Τσίπρας αφορά τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου που δέχονται τη μεγαλύτερη πίεση από τις μεταναστευτικές - προσφυγικές ροές. Για τα νησιά αυτά αναστέλλεται η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ που προβλεπόταν από το τρίτο μνημόνιο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook