Συνεχίζεται η αντιπαράθεση σε έντονο ύφος ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση, με αφορμή τη δολοφονική εμπρηστική επίθεση στη Θεσσαλονίκη, που κόστισε τη ζωή στην Βάγια Νέστορα.
Η κόντρα συνεχίστηκε και την Παρασκευή, εντός Βουλής, με την κυβερνητική παράταξη να επιμένει στην ρητή καταδίκη κάθε μορφής βίας και την αντιπολίτευση να την εγκαλεί για δημιουργια τεχνητής έντασης και ακροδεξιά ρητορική.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Στράτος Σιμόπουλος απαντώντας στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, Παύλο Χρηστίδη σχετικά με την τρομοκρατία, είπε ότι "καλό θα είναι τα κόμματα της αντιπολίτευσης να πάρουν θέση για το τι σημαίνει βία. Το να "καταδικάζουμε τη βία από όπου και εάν προέρχεται" δεν φτάνει, πρέπει να καταδικάζουμε τη βία κάθε μορφής. Βία ασκούν και οι μασκοφόροι με τα τρικάκια που έρχονται στα σπίτια, οι μπογιές και οι αναγραφές συνθημάτων τύπου "Δολοφόνε" στα σπίτια, βία είναι όταν με οποιοδήποτε τρόπο διαταράσσεται η οικογενειακή γαλήνη" και πρόσθεσε "όλα τα κόμματα, δεν έχουν καταδικάσει, όλες αυτές τις μορφές βίας και αυτό είναι σημαντικό, γι' αυτό λέω πως κάποια από τα κόμματα στρουθοκαμηλίζουν".
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ Παύλος Χριστίδης, νωρίτερα, είχε καταλογίσει στη ΝΔ ότι έχει "μεγάλη νευρικότητα το τελευταίο χρονικό διάστημα" και "προσπαθείτε, με επικοινωνιακά τεχνάσματα και προπαγανδιστικούς μηχανισμούς, να δημιουργήσετε ένα κλίμα τεχνητής έντασης". Το ΠΑΣΟΚ και ο Ανδρέας Παπανδρέου, είπε ο βουλευτής, "τον Αύγουστο του 1982, έκαναν πράξη την εθνική συμφιλίωση" συνεπώς "όταν απευθύνεστε στα κόμματα της αντιπολίτευσης, και ιδιαίτερα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να θυμάστε πολύ καλά πώς συμπεριφέρθηκε η δική σας παράταξη επί δεκαετίες απέναντι στους πολιτικούς της αντιπάλους. Και να θυμάστε επίσης τι έκανε η δική μας παράταξη, όταν έθεσε σε εφαρμογή την εθνική συμφιλίωση"

Ο κ. Χρηστίδης είπε στην κυβερνητική πλειοψηφία ότι "μιλάτε σε μια παράταξη που, επί πολλές δεκαετίες, γνώρισε εξορίες, φυλακίσεις και βασανιστήρια. Σε μια παράταξη που, ακόμη και το 2017, δέχθηκε τρομοκρατική επίθεση με καλάσνικοφ στα γραφεία της Χαριλάου Τρικούπη. Ο συνάδελφός μας, ο Γιώργος Αρβανιτίδης, ζει από καθαρή τύχη, καθώς μολότοφ εξερράγη πίσω του, έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ" και κατέληξε: "Γι' αυτό, όταν μιλάτε για δολοφόνους, να είστε πάρα πολύ προσεκτικοί. Πάρα πολύ προσεκτικοί. Και να ξεκαθαρίζετε σε ποιους απευθύνεστε. Εμείς καταδικάζουμε απερίφραστα κάθε μορφή βίας. Να βρεθούν οι δολοφόνοι. Δεν σηκώνουμε μύγα στο σπαθί μας. Η δημοκρατία δεν χωρά την τρομοκρατία. Τελεία και παύλα".
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Θεόφιλος Ξανθόπουλος από τη δική του πλευρά, καταλόγισε στους βουλευτές της ΝΔ ότι "σας ξαναβγαίνουν τα φοβικά σας σύνδρομα και στο προσκήνιο επανέρχεται η σκληρή σας Δεξιά". Ο βουλευτής είπε ότι "όταν το 1982, ψηφίσθηκε η αναγνώριση της εθνικής Αντίστασης εσείς φύγατε από την αίθουσα και την τιμή της παράταξή σας, την έσωσε ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος. Αυτό δεν είναι βουτιά στο παρελθόν. Δεν μπορεί να καταδικάσετε ένα λαό στην αμνημοσύνη" και πρόσθεσε "όταν ο Ιμπραήμ κατέκαιγε την Πελοπόννησο βγήκε ο Κολοκοτρώνης και είπε "φωτιά και τσεκούρι στους προσκυνημένους". Αυτό είναι βία; 'Αρα, λοιπόν όταν εξομοιώνετε τα τρικάκια με τον θάνατο ενός ανθρώπους σχετικοποιείτε την αξία της ανθρώπινης ζωής. Αλλά, η Δημοκρατία είναι ένα πολίτευμα συμπεριληπτικό, εσείς όμως είστε μια συντηρητική Παράταξη γι' αυτό λέτε αυτά τα πράγματα" και έκλεισε την αναφορά του λέγοντας ότι "οι καταλήψεις είναι κινητοποιήσεις και εκ των προτέρων καταδικαστέες. Με ανησυχεί ότι νέοι άνθρωποι όπως ο κ. Κυρανάκης, η κ. Σδούκου αναπαράγουν στερεότυπα της δεκαετίας του '60 και ξαναφέρνουν στο προσκήνιο την ΕΡΕ και την καχεκτική Δημοκρατία".

Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα χαρακτήρισε, όπως είπε, "άθλια την προσπάθεια διαφόρων ανιστόρητων στελεχών της ΝΔ να αξιοποιήσουν ως πολιτικά όρνεα, μια αποτρόπαια εγκληματική ενέργεια για να επιτεθούν στον αγώνα του λαού και να στήσουν παλαιά κάλπικα διλήμματα".

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της "Νίκης" Ανδρέας Βορύλλας ανέφερε ότι αυτό που συνέβη στην Θεσσαλονίκη έχει συγκλονίσει όλη την χώρα, μια μάνα έχασε τη ζωή της και μια κόρη δίνει τη μάχη για τη ζωή της στο νοσοκομείο. Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στην οικογένεια Νέστορα. Η "Νίκη" καταδικάζει απερίφραστα κάθε μορφή πολιτικής βίας που στοχοποιεί πρόσωπα και οικογένειες".
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr
