Οι 2 τελευταίες "γκάφες" του Αλέξη Τσίπρα: Για τη Θεσσαλονίκη και τα εμβόλια

Δεν επιβεβαιώνονται οι καταγγελίες του Αλέξη Τσίπρα για την Θεσσαλονίκη και τη γιορτή του Αγίου Δημητρίου. Η λάθος πρόταση για τα εμβόλια.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Εκτεθειμένος βρίσκεται ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, με αφορμή τις δυο κορυφαίες του παρεμβάσεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού. Καθώς η μεν πρώτη δεν επιβεβαιώνεται από τα πραγματικά γεγονότα, η δε δεύτερη -για την προμήθεια εμβολίων- φαίνεται να απαγορεύεται από την ίδια την Κομισιόν.

Η πρώτη παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα αφορούσε την έξαρση της πανδημίας του κορονοϊού στη Θεσσαλονίκη, μετά την γιορτή του Αγίου Δημητρίου, καθώς ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση αγνόησε την επιτροπή των λοιμωξιολόγων και έδρασε κατά το δοκούν, για να κλείσει το μάτι στην Εκκλησία. Αφορμή ήταν μια διφορούμενη δήλωση του υπουργού Ανάπτυξης Αδωνι Γεωργιάδη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η δήλωση Γεωργιάδη:

"Τότε κάποιοι λοιμωξιολόγοι μάς έλεγαν ότι θα έπρεπε να γίνει καραντίνα στη Θεσσαλονίκη πριν την εορτή του Αγίου Δημητρίου. Εμείς από σεβασμό στην παράδοση, στην Ορθοδοξία στην πίστη, δεν βάλαμε καραντίνα πριν τη γιορτή του Αγίου Δημητρίου, θυμίζω ότι αυτό ήταν το βασικότερο λάθος που έγινε στη Θεσσαλονίκη, και το παραδέχθηκε και ο πρωθυπουργός στη Βουλή".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η δήλωση Τσίπρα

Αλέξης Τσίπρας

Με αφορμή την δήλωση Γεωργιάδη ο Αλέξης Τσίπρας ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση αγνόησε τους ειδικούς- δηλαδή την επιτροπή των λοιμωξιολόγων- που είχαν ζητήσει lockdown και έκανε λόγο για εγκληματικές ευθύνες του πρωθυπουργού.

"Η ομολογία του Υπουργού Ανάπτυξης πως η Θεσσαλονίκη θρηνεί τόσους νεκρούς από την πανδημία γιατί η κυβέρνηση αγνόησε τους ειδικούς που είχαν ζητήσει lockdown πριν την γιορτή του Αγίου Δημητρίου, είναι ανατριχιαστική.

Ο κ. Μητσοτάκης δεν είπε μόνο ψέματα, όταν μας έλεγε πως κανείς δεν είχε ζητήσει έγκαιρα πιο σκληρά μέτρα. Αλλά απολύτως συνειδητά έβαλε για άλλη μια φορά το πολιτικό κόστος πάνω από την ανθρώπινη ζωή.

Δυστυχώς, δεν μας εκπλήσσει".

Και συνέχισε: "Πλέον, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για ποιο λόγο τόσο καιρό ο κ. Μητσοτάκης αρνείται τη δημοσιοποίηση των πρακτικών της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων. Λαμβάνει αποφάσεις χωρίς καν να ακούει τους επιστήμονες και επιχειρεί εκ των υστέρων να τους εκμεταλλευθεί μόνο και μόνο για να επιβεβαιώνει τις δικές του πολιτικές αποφάσεις". Μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε και την παρέμβαση εισαγγελέα για την υπόθεση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ποια είναι η αλήθεια

Οπως όμως προκύπτει από τις δηλώσεις των ίδιων των λοιμωξιολόγων που μετέχουν στην επιτροπή που εισηγείται τα μέτρα, τέτοια εισήγηση δεν υπήρξε ποτέ και δεν υπεβλήθη στην κυβέρνηση πρόταση για lockdown στη Θεσσαλονίκη.

Μεταξύ άλλων, την παρέμβαση Τσίπρα διέψευσε και ο Αθανάσιος Τσακρής:

Άγιος Δημήτριος Θεσσαλονίκη

Δεν είχε συζητηθεί στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων να ληφθούν νέα μέτρα για την εορτή του Αγίου Δημητρίου στη συγκεκριμένη περιοχή, διευκρίνισε στον ΣΚΑΪ ο Αθανάσιος Τσακρής, καθηγητής Μικροβιολογίας, Διευθυντής Εργαστηρίου Μικροβιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής υπουργείου Υγείας, λίγο πριν τη συνεδρίαση της.

"Νομίζω δεν είχε συζητηθεί στην επιτροπή κάποια τέτοια γνωμοδότηση σε εκείνη τη φάση ώστε να αποφανθεί για τυχόν επιπλέον μέτρα για τη συγκεκριμένη περιοχή. Σε όλη την Ευρώπη τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο δεν έγινε πολύ καλή εκτίμηση της δυναμικής του ιού, ποσό δυναμικά εξαπλώθηκε" ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κάτι που θα είχε βοηθούσε, διευκρίνισε ο καθηγητής, θα ήταν ακόμα περισσότεροι εργαστηριακοί έλεγχοι. Το στοιχείο αυτό θα βοηθούσε σε καλύτερη εκτίμηση.

Σημειώνεται ότι το γεγονός ότι οι λοιμωξιολόγοι δεν εισηγήθηκαν έκτακτα μέτρα για τη Θεσσαλονίκη, προκάλεσε ακόμα και εισαγγελική παρέμβαση, μετά από καταγγελία του διευθυντή της Β ΜΕΘ του Παπανικολάου κ. Καπραβέλου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΗ 2η γκάφα

εμβολιο

Η 2η γκάφα που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας ήταν η πρότασή του να γίνει προμήθεια εμβολίων από τρίτες πηγές, παραβλέποντας την κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για από κοινού προμήθειες εμβολίων για όλες τις χώρες μέλη της Ευρώπης, αφού η από κοινού προμήθεια εμβολίων από τους 27 ενισχύει την διαπραγματευτική θέση των ευρωπαϊκών χωρών, ρίχνει την τιμή των εμβολίων και αποτρέπει τον αθέμιτο ανταγωνισμό ανάμεσα στις χώρες μέλη της Ευρώπης.

Αγνοώντας τι συμβαίνει στην Ευρώπη και τα πλεονεκτήματα της από κοινού διαπραγμάτευσης της αγοράς των εμβολίων από την Ενωμένη Ευρώπη, ο κ. Τσίπρας, μετά τη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας πρότεινε "η χώρα να αναλάβει πρωτοβουλία σε ευρωπαϊκό επίπεδο να ζητήσει η ΕΕ να εξασφαλίσει τις πατέντες από τις φαρμακευτικές εταιρείες και να δώσει τη δυνατότητα σε κάθε κράτος-μέλος να τις διαχειριστεί με τις εγχώριες δυνάμεις φαρμακοβιομηχανίας, ώστε να παρασκευαστούν άμεσα, γρήγορα, μαζικά οι απαραίτητες δόσεις ώστε να εμβολιαστεί ο πληθυσμός σε κάθε χώρα της ΕΕ".

Αυτή είναι μια πρόταση που έχει καταθέσει ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος, αλλά ελέγχεται αν η Ελλάδα είναι φυσικά σε θέση να παράξει τα νέα εμβόλια, είναι άγνωστο αν οι εταιρείες επιθυμούν να πουλήσουν τις πατέντες τους και φυσικά δεν υπάρχει καμία περίπτωση όλα αυτά να γίνουν εγκαίρως ώστε να υπάρξει η περίφημη ανοσία της αγέλης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αλλά ο κ. Τσίπρας δεν έμεινε εκεί.

Πρόσθεσε ότι αν αυτή η πρωτοβουλία "που πρέπει να αναληφθεί τώρα, δεν ευοδωθεί, τότε θα πρέπει η κυβέρνηση να αναζητήσει λύσεις με διμερείς συμφωνίες και πέρα από το πλαίσιο της ΕΕ, με εταιρείες ή με χώρες που παράγουν μαζικά το εμβόλιο, πρέπει να υπάρξει επαρκής αριθμός δόσεων για να προστατευθεί ο πληθυσμός".

Είναι εφικτή η πρόταση Τσίπρα;

Λίγα λεπτά μετά την διατύπωση της πρότασης Τσίπρα, απάντησε εμμέσως στον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ η πρόεδρος της Κομισιόν σημειώνοντας:

Τα 27 κράτη-μέλη πορεύονται μαζί όσον αφορά στην αγορά εμβολίων ξεκαθάρισε η Πρόεδρος της Κομισιόν διευκρινίζοντας ότι "κανένα κράτος-μέλος δεν επιτρέπεται να διαπραγματεύεται παράλληλα".

Ειδικότερα, η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν σημείωσε:"To μόνο πλαίσιο, μέσα στο οποίο διαπραγματευόμαστε, είναι ότι οι 27 το κάνουμε αυτό μαζί και κανένα κράτος-μέλος σε αυτή τη νομική δεσμευτική βάση δεν επιτρέπεται να διαπραγματεύεται παράλληλα ή να έχει συμβόλαιο παράλληλα".

Όπως ανακοίνωσε η κ. Φον Ντερ Λάιεν, η Κομισιόν εξασφάλισε επιπλέον 300.000.000 δόσεις του εμβολίου της Pfizer/ΒioNtech με τον συνολικό αριθμό των εμβολίων από τη συγκεκριμένη εταιρεία να φτάνει τα 600.000.000.

Δηλαδή η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα δεν είναι εφικτή και αυτό για λόγους πρακτικούς. Αν κάθε χώρα μέλος προσπαθούσε να προμηθευτεί εμβόλια μόνη της, το πιο πιθανό θα ήταν την μερίδα του λέοντος (στην καλύτερη των περιπτώσεων...) να την έπαιρναν οι μεγάλες χώρες και οι μικρές να μην μπορούσαν να προμηθευτούν καμία δόση, όπως συμβαίνει και με πολλές άλλες- ακόμα και μεγάλες- χώρες- εκτός ΕΕ.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ CDC 22 Ιαν 2021 | 22:35

Εμβόλιο Moderna: Σπάνιες οι σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις - Μόλις 10 περιστατικά αναφυλαξίας σε 4 εκατ. εμβολιασμούς

Η αναφυλαξία καταγράφηκε σε 2,5 περιπτώσεις ανά 1 εκατομμυρίο εμβολίων της Moderna που χορηγήθηκαν.

ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΘΡΥΛΟΣ 22 Ιαν 2021 | 22:16

Θεσσαλονίκη: Χρυσοθήρες ψάχνουν σεντούκι με λίρες που έπεσε από αεροσκάφος στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο [βίντεο]

Δύο επίδοξοι Ιντιάνα Τζόουνς πήραν την πρώτη άδεια από το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Δέλτα στη Θεσσαλονίκη.

ΛΟΓΩ ΤΗΣ «ΜΕΙΩΣΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ» 22 Ιαν 2021 | 21:21

Εμβόλιο AstraZeneca: Μικρότερες παραδόσεις στην Ευρώπη ανακοίνωσε η εταιρεία

Η EMA ανακοίνωσε ότι θα αποφασίσει για την έγκριση του εμβολίου της AstraZeneca στις 29 Ιανουαρίου

"ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΟΥ ΘΑ ΑΓΟΡΑΖΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΕΣ ΜΑΣΚΕΣ" 22 Ιαν 2021 | 21:08

Σαρηγιάννης: Ανησυχούμε για τη μετάλλαξη - Φόβοι για επιτάχυνση 3ου κύματος - Στα μέσα Μαρτίου κορύφωση στις ΜΕΘ

"Οι προσομοιώσεις δείχνουν πως και με μικρό αριθμό κρουσμάτων, δηλαδή τα 26 κρούσματα που έχουν καταγραφεί και τα άλλα που διερευνώνται, μπορεί να έχουμε επιτάχυνση ενός τρίτου κύματος", τόνισε ο καθηγητής

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ 22 Ιαν 2021 | 20:30

Κορονοϊός-Μαγιορκίνης: Τι δείχνουν οι διαγνώσεις στην Αττική - Η κατάσταση στις ΜΕΘ

Κοινωνική απόσταση, ατομική υγιεινή και χρήση της μάσκας είναι τα όπλα μας, τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης

ΓΙΑ ΤΟ OPEN 22 Ιαν 2021 | 20:25

Δημοσκόπηση ALCO: Στις 15,1 μονάδες η διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ - Το 48% επιθυμεί να εμβολιαστεί αμέσως

Ποσοστό 45% εμπιστεύεται περισσότερο τον Κυριάκο Μητσοτάκη για πρωθυπουργό αντί του Αλέξη Τσίπρα - Πώς κρίνεται η αντιμετώπιση της πανδημίας

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ 22 Ιαν 2021 | 19:48

Αποκάλυψη "βόμβα" από Τζόνσον: Η μετάλλαξη του κορονοϊού είναι ίσως κατά 30% πιο θανατηφόρα

Η μετάλλαξη του κορονοϊού φαίνεται να είναι κατά 30% πιο θανατηφόρα από τις προηγούμενες εκδόσεις του ιού, δήλωσε ο Μπόρις Τζόνσον.

ΟΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ 22 Ιαν 2021 | 19:22

Κορονοϊός: Αυτές είναι οι "κόκκινες" περιοχές στη χώρα - Πού παρατείνονται τα πρόσθετα μέτρα

Καμπανάκι κινδύνου από τον Νίκο Χαρδαλιά, που ανακοίνωσε παράταση μέτρων - Σε ποιες περιοχές παύουν να ισχύουν

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ 22 Ιαν 2021 | 18:55

Παρατείνεται μια εβδομάδα το lockdown - Τι ισχύει για κυνήγι, ψάρεμα, ταξί και πρακτορεία ΟΠΑΠ

Παράταση μιας εβδομάδας των μέτρων του lockdown ανακοίνωσε πριν από λίγο ο Νίκος Χαρδαλιάς

EMVOLIO.GOV.GR 22 Ιαν 2021 | 18:35

Κορονοϊός: Άνοιξε η πλατφόρμα των ραντεβού για τους εμβολιασμούς σε ηλικιωμένους 80 έως 84 ετών

Βήμα βήμα η διαδικασία για να κάνουν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού οι ενδιαφερόμενοι - Ραντεβού και μέσω φαρμακείων και ΚΕΠ.

ΕΧΟΥΝ ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΕΙ 146.000 ΑΝΘΡΩΠΟΙ 22 Ιαν 2021 | 18:23
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΙΣ ΜΑΣΚΕΣ 22 Ιαν 2021 | 18:17

Γιαμαρέλλου για μεταλλάξεις του κορονοϊού: Εχει ταχύτερη μετάδοση, τον συναντούμε συχνότερα στην Ευρώπη

Με την μετάλλαξη πρέπει να γίνουμε ακόμα πιο αυστηροί με τον εαυτό μας" κατέληξε η κυρία Γιαμαρέλλου.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ 22 Ιαν 2021 | 18:00

Κορονοϊός: Ανοίγουν γυμνάσια και λύκεια την 1η Φεβρουαρίου - Οι εξαιρέσεις για τις "κόκκινες" περιοχές

Πώς θα ανοίξουν γυμνάσια και λύκεια - Παράταση του lockdown και απαγόρευσης για κυνήγι και ψάρεμα - Αλλάζει το όριο επιβατών στα ταξί