Follow us

Ουδείς μόνιμος, δουλειά στα γραφεία και όχι στα κανάλια

Τις προτεραιότητες της κυβέρνησης παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας. Ποια νομοσχέδια προωθούνται, οι αυστηρές συστάσεις σε υπουργούς για τις εμφανίσεις στην TV.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Ουδείς μόνιμος, δουλειά στα γραφεία και όχι στα κανάλια

Το σύνθημα για την γρήγορη υλοποίηση των συμφωνηθέντων και την ταχύτατη ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης έδωσε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρα στην ομιλία του στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο. «Ο λαός μάς έδωσε εντολή για 2η φορά μέσα σε 8 μήνες για να κυβερνήσουμε προκειμένου να υλοποιήσουμε αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος» είπε ο πρωθυπουργός. Περιγράφοντας τις προτεραιότητες του κυβερνητικού έργου για τις πρώτες 100 ημέρες, προανήγγειλε πέντε νομοσχέδια που θα έρθουν άμεσα στην βουλή μεταξύ των οποίων είναι:

για τις ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες

για τις αλλαγές στην Παιδεία

για την αντιμετώπιση της λαθρεμπορίας καπνικών

• για τη συνεταιριστική οργάνωση των αγροτών

για την επιλογή προϊσταμένων και την αξιολόγηση στη δημόσια διοίκηση

Ανακοίνωσε ότι θα δημιουργηθούν 3 κύκλοι διυπουργικής επαφής και συντονισμού μεταξύ των οποίων είναι:

1ος Κύκλος: Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής όπου θα συμμετέχουν όλα τα παραγωγικά και οικονομικά υπουργεία

2ος Κύκλος: Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής με την συμμετοχή των υπουργών Εργασίας, Παιδείας και Υγείας.

3ος Κύκλος: Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι επέλεξε να επιστρέψει η διαμόρφωση των υπουργείων στο πρότερο καθεστώς «αλλά το κάθε υπουργείο δεν θα λειτουργεί αυτόνομα και χωρίς έλεγχο».

"Δεν είστε μόνιμοι, κομμένα τα πρωινά πάνελ στις τηλεοράσεις"

Μιλώντας προς τους υπουργούς τους επισήμανε τρία βασικά θέματα: «Δεν είστε μόνιμοι. Κανείς δεν είναι μόνιμος. Τα υπουργεία δεν ανήκουν σε εσάς, ανήκουν στον ελληνικό λαό. Οποιαδήποτε άλλη αντίληψη δεν έχει σχέση με το αξιακό μας πλαίσιο και δεν θα γίνει αποδεκτή», είπε ο κ. Τσίπρας. Παράλληλα επισήμανε στους υπουργούς ότι δεν έχουν χρόνο. «Δεν υπάρχει το ''έχει ο Θεός''», είπε ο Πρωθυπουργός και ζήτησε να σηκώσουν τα μανίκια και να ξεκινήσουν δουλειά αναφέροντας ότι η αξιολόγηση θα είναι διαρκής και καθημερινή. Τέλος είπε με αυστηρό τόνο στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου ότι τους επέλεξε για υπουργούς και όχι για να στελεχώνουν τα τηλεοπτικά πάνελ. «Να σταματήσετε τις τηλεοπτικές εμφανίσεις. Μιλάει καλύτερα όποιος μιλάει με το έργο του» είπε ο Πρωθυπουργός και τόνισε ότι χρειάζονται λιγότερα συνθήματα και πιο πολύ δουλειά.

Οι βασικές κατευθύνσεις της νέας κυβέρνησης

Στην εισαγωγή του ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει προοπτική τετραετίας με μετά την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης ο κυβερνητικός σχεδιασμός προτάσσει ένα νέο κοινωνικό και οικονομικό μοντέλο απέναντι στο νεοφιλελεύθερο σχέδιο, με βασικά χαρακτηριστικά τον σεβασμό και την προστασία της εργασίας, την αναδιανομή των φορολογικών βαρών υπέρ των αδύναμων και την έμφαση στην καινοτομία.

«Πρέπει να προχωρήσουμε στην γρήγορη αποκατάσταση της οικονομικής σταθερότητας και του τραπεζικού συστήματος που θα συμβάλλουν στο να ξεκινήσει η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους», είπε ο πρωθυπουργός τονίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα μειωθεί ο επενδυτικός κίνδυνος στην χώρα.

Παράλληλα τόνισε ότι η κυβέρνηση θα διαπραγματευτεί τα σημεία που περιλαμβάνουν επώδυνες ρυθμίσεις λέγοντας ότι «εμείς τα διαπραγματευτήκαμε, εμείς γνωρίζουμε το αντίδοτο. Δεν υπάρχουν όμως μόνο αγκάθια στην συμφωνία» είπε ο Πρωθυπουργός.

Αναφέρθηκε στα ανοιχτά θέματα της συμφωνίας που είναι η ρύθμιση των κόκκινων δανείων, η προστασία της πρώτης κατοικίας, το Ταμείο Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας, το εναλλακτικό σχέδιο για τον ΑΔΜΗΕ προκειμένου να παραμείνει υπό κρατικό έλεγχο, τα ισοδύναμα μέτρα για την αποφυγή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στα ασφαλιστικά ταμεία.

Έμφαση στο κοινωνικό κράτος

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η επιτυχία του προγράμματος προϋποθέτει κοινωνική συνοχή και οικονομική σταθερότητα και για τον λόγο αυτό τόνισε ότι η προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η στήριξη του κοινωνικού κράτους σε πέντε καίριους τομείς .

-στην Υγεία με την αναβάθμιση του ΕΣΥ

-στην αναβάθμιση της ερευνητικής κουλτούρας στον τομέα της Παιδείας.

-Στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και της ανεργίας

-Στην παταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής

-Στην αξιοποίηση του ΕΣΠΑ όπου ζήτησε να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ από τα κοινοτικά προγράμματα.

Για το θέμα των μεταναστευτικών ροών το χαρακτήρισε «κρίση μέσα στην κρίση» τονίζοντας ότι από το προσφυγικό κρίνεται η ταυτότητα της Ευρώπης.

Σημειώνεται ότι λόγω του φόρτου εργασίας η ορκωμοσία της νέας Βουλής μεταφέρεται από την Πέμπτη 1 Οκτωβρίου στο Σάββατο 3 του μηνός. Την Κυριακή θα γίνει η εκλογή του νέου προεδρείου της Βουλής και τη Δευτέρα θα ξεκινήσουν οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης που θα ολοκληρωθούν την Τετάρτη τα μεσάνυχτα με την καθιερωμένη ονομαστική ψηφοφορία.

Οι αντιδράσεις τις αντιπολίτευσης

Σχολιάζοντας το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, όσα είπε ο Πρωθυπουργός κάνει λόγο για «έκθεση ιδεών» που την χαρακτηρίζει η «αοριστολογία» η «γενικολογία» και τα «ευχολόγια».

«Τίποτε συγκεκριμένο για το μικρό και μεσαίο επιχειρηματία, τον αγρότη, τον εργαζόμενο, τον άνεργο», συνεχίζει η ΝΔ και καταλήγει:

«Τίποτε ουσιαστικό για τα μεγάλα ζητήματα της χώρας. Τίποτε για τα επόμενα βήματα της οικονομίας, τα νέα μέτρα, τους νέους φόρους, τις συντάξεις.
Το μόνο σαφές ήταν η έπαρσή του, η καθεστωτική αντίληψη και η προειδοποίησή του πως θα κρίνει τους υπουργούς του σε έξι μήνες».

Σκληρή επίθεση από Λαφαζάνη

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας Παναγιώτης Λαφαζάνης, μιλώντας στον ΣΚΑΙ χαρακτήρισε «ανούσια τα παχιά λόγια του Τσίπρα στο υπουργικό συμβούλιο».

«Είναι μια κυβέρνηση σε διατεταγμένη υπηρεσία, ούτε καν διαπραγμάτευση δεν υπήρξε η κυβέρνηση υπέγραψε ένα μνημόνιο» ανέφερε, εκτιμώντας ότι «οι εκλογές έγιναν για να εκκαθαριστεί η κυβέρνηση από τις αντιμνημονιακές φωνές.».

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΥΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ 28 Απρ 2024 | 17:22

Συνεδριάζει αύριο το υπουργικό συμβούλιο: Θέματα της καθημερινότητας στην ατζέντα

Υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη συνεδριάζει αύριο το υπουργικό συμβούλιο.

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΥΠΟΥ ΝΔ 26 Απρ 2024 | 16:05

Νίκος Ρωμανός: Ο Τσίπρας έλεγε τα ίδια με τον ξάδερφο Κασσελάκη για τις ακροδεξιές ψήφους πριν τις εκλογές

"Ο ΣΥΡΙΖΑ συνέπλευσε διαχρονικά με τη Χρυσή Αυγή και με τη μετεξέλιξή της", είπε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Νίκος Ρωμανός

ΣΥΡΙΖΑ 24 Απρ 2024 | 08:26

Στέφανος Κασσελάκης: Ποια είναι η καλύτερη συμβουλή που του έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας [βίντεο]

Στην καλύτερη συμβουλή που του έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης κατά τη διάρκεια του Q&A, που έκανε στο Instagram.

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 19 Απρ 2024 | 20:05
19 Απρ 2024 | 09:46

Αλέξης Τσίπρας: Παρών στην παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ

Παρών στην παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, θα είναι σήμερα ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

ΕΕ 18 Απρ 2024 | 23:02

Τσίπρας: "Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της ιστορίας"

"Να δηλώσουμε ότι πρέπει να υπάρξει άμεση και μόνιμη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα με επιστροφή όλων των ομήρων" δήλωσε από το βήμα της Κοινοβουλευτικής συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

ΤΙ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ 18 Απρ 2024 | 08:49

Συνάντηση Τσίπρα με τον πρόεδρο του CHP Οζγκιούρ Οζέλ

Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκαν οι διεθνείς εξελίξεις και η προώθηση του ελληνοτουρκικού διαλόγου στη βάση του διεθνούς δικαίου.

ΜΠΟΡΕΙ, ΘΕΛΕΙ ΟΜΩΣ; 15 Απρ 2024 | 14:57

Ο Θανάσης Καρτερός γράφει για τον Κασσελάκη και τους παλαιούς ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ: "Αυτοί δεν, τους απωθεί…"

Το πρόβλημα με τους παλαιούς ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ που δεν τους εκφράζει ο Στέφανος Κασσελάκης, επισημαίνει με άρθρο του ο Θανάσης Καρτερός

ΣΤΟ ΦΟΡΟΥΜ ΤΩΝ ΔΕΛΦΩΝ 12 Απρ 2024 | 21:05

Αιχμές Πικραμμένου σε Τσίπρα: Η υπόθεση Novartis, ήταν κακός χειρισμός ή απαράδεκτη στην ουσία της;

Ο Π. Πικραμένος ανέφερε ότι ο Α. Τσίπρας δεν έδωσε απάντηση στην ουσία για τους χειρισμούς που έγιναν στην υπόθεση Novartis.

ΦΙΛΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΛΙΑ 11 Απρ 2024 | 15:16

"Καρφάρα" Τσίπρα για Κασσελάκη: Ο Μητσοτάκης τρέχει μόνος του στις εκλογές (αλλά και κινδυνεύει να έρθει δεύτερος)- Οχι μόνο Tik Tok

Καθόλου κολακευτική για τον Στέφανο Κασσελάκη η ανάλυση Τσίπρα για το πολιτικό σκηνικό

ΠΗΓΕΣ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ 09 Απρ 2024 | 18:58

Συνάντηση Τσίπρα - Τζεντιλόνι σε πολύ καλό κλίμα - Τι συζήτησαν

Τα θέματα που απασχόλησαν τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ευρωπαίο επίτροπο Οικονομίας.

ΜΕ ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟ ZARI 08 Μαϊ 2024 | 21:06

Νέο βίντεο Μητσοτάκη στο Tik Tok με Μαρίνα Σάττι, Zari και τον Πίνατ... "ευρωκομματόσκυλο"

O Κυριάκος Μητσοτάκης συνδύασε τη Eurovision με τις ευρωεκλογές.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 08 Μαϊ 2024 | 20:55

Αιχμές ΣΥΡΙΖΑ για συνέντευξη Μητσοτάκη: Πραγματικό σοκαριστικό πώς κατάφερε να πει τόσα ψέματα μαζεμένα

Επίθεση ΣΥΡΙΖΑ στον πρωθυπουργό για τη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί και την επίσκεψη Ράμα στην Ελλάδα.