Follow us

Πέθανε ο πατέρας του Γιάνη Βαρουφάκη, Γιώργος - Η πορεία του από τη Μακρόνησο, στη Χαλυβουργική & στο Πανεπιστήμιο [εικόνες]

Στη θλίψη βυθίστηκε η οικογένεια του Γιάνη Βαρουφάκη. Τα ξημερώματα έφυγε από τη ζωή ο πατέρας του Γιώργος.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Πέθανε ο πατέρας του Γιάνη Βαρουφάκη, Γιώργος. Τη δυσάρεστη είδηση έκανε γνωστή ο ίδιος ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 με μια ανάρτηση στο Twitter και το site του.

Η κηδεία του θα γίνει την Παρασκευή 1η Οκτωβρίου.

"Γιώργος Βαρουφάκης (1925-2021)” έγραψε στην ανάρτηση.

Πέθανε ο πατέρας του Γιάνη Βαρουφάκη, Γιώργος - Η πορεία του από τη Μακρόνησο, στη Χαλυβουργική & στο Πανεπιστήμιο [εικόνες]

Το κείμενο του Γιάνη Βαρουφάκη για τον πατέρα του

Γιώργος Βαρουφάκης 1925-2021

Χτες το βράδυ, λίγο μετά τα μεσάνυκτα, πέθανε ο Γιώργος Βαρουφάκης. Ο Γιώργος Βαρουφάκης γεννήθηκε στο Κάιρο της Αιγύπτου τον Ιούνιο του 1925 όπου τελείωσε τις γυμνασιακές του σπουδές στην Αμπέτειο Σχολή. Μετά την αποφοίτησή του εργάστηκε σε παράρτημα ελληνικής τράπεζας στο Κάιρο προτού έλθει στην Αθήνα το 1946 για να γραφτεί στο Χημικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Λίγο πριν ξεσπάσει ο δεύτερος εμφύλιος, μετά από διάβημά του στην Κοσμητεία διαμαρτυρόμενος εκ μέρους του φοιτητικού του συλλόγου για την αύξηση των διδάκτρων, συνελήφθη από την Ασφάλεια. Αρνούμενος να υπογράψει τη γνωστή τότε "δήλωση", φυλακίστηκε στην Αθήνα και αργότερα εξορίστηκε στη Μακρόνησο. Εκεί είχε την τύχη να συμπάσχει με συντρόφους όπως ο Γιάννης Ρίτσος, ο Μανώλης Κατράκης και ο Σπύρος Λιναρδάτος. Μετά την Μακρόνησο εξορίστηκε στην Ικαρία, πριν τελικά επιστρέψει στην Αθήνα και στο Πανεπιστήμιο Αθηνών όπου γνώρισε τη σύντροφο της ζωής του Ελένη Τσαγγαράκη. Η Ελένη ήταν η πρώτη φοιτήτρια στην ιστορία του Τμήματος Χημείας που αργότερα θα εργαζόταν ως βιοχημικός, θα δραστηριοποιείτο στο φεμινιστικό κίνημα και θα εκλεγόταν για πολλά χρόνια δημοτική σύμβουλος (συμπεριλαμβανομένης μιας θητείας ως Αντιδήμαρχος) Παλαιού Φαλήρου. Με την Ελένη, απέκτησαν δύο παιδιά – τον Γιάνη και την Τρισεύγενη.

Μετά από πολλές δυσκολίες, λόγω "κοινωνικών φρονημάτων", ο Γιώργος Βαρουφάκης ξεκίνησε την επαγγελματική του σταδιοδρομία το 1954 στη "Χαλυβουργική" όπου, το 1961, ανέλαβε την θέση του Διευθυντή του Τμήματος Ελέγχου Ποιότητας. Μετά την συνταξιοδότησή του, το 2003, διορίστηκε Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της "Χαλυβουργική", θέση που διατήρησε ως τον Γενάρη του 2020.

Από το 1959, παράλληλα με την απαιτητική θέση του στην "Χαλυβουργική", άρχισε να μελετά συστηματικά τη διάβρωση των αρχαίων μπρούντζινων αγαλμάτων του Κούρου και της Άρτεμης που τώρα εκτίθενται στο αρχαιολογικό μουσείο του Πειραιά. Οι μεταλλουργικές και πειραματικές εκείνες μελέτες του εξελίχθηκαν σε διδακτορική διατριβή την οποία υποστήριξε επιτυχώς στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, το οποίο του απένειμε το διδακτορικό του δίπλωμα το 1965.

βαρουφάκης

Φωτογραφία: yanisvaroufakis.eu

Από το 1965, και με τη συνεργασία κορυφαίων αρχαιολόγων, συνέχισε να μελετά αρχαία μεταλλικά ευρήματα και να δημοσιεύει πρωτότυπες εργασίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ανάμεσα τους ήταν:

-Τα μυκηναϊκά μεταλλικά ευρήματα της Περατής – σε συνεργασία με τον καθηγητή και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών Σπύρο Ιακωβίδη

-Οι χαλύβδινες λόγχες της γεωμετρικής εποχής – σε συνεργασία με τον ακαδημαϊκό Γ. Μυλωνά

-Η μελέτη επιγραφών γύρω από τον έλεγχο ποιότητας μετάλλων και της γνησιότητας των αργυρών αττικών νομισμάτων του 4ου αιώνα π.Χ. – με συνεργάτη τον Ronald Stroud

-Η μελέτη του περίφημου κρατήρα του Δερβενιού – στην μελέτη του οποίου συνεργάστηκε με τον Μανώλη Ανδρόνικο – και την οποία παρουσίασε στο Βρετανικό Μουσείο

-45 ειδώλια της Μινωικής εποχής της Κρήτης

-Πρώτες ύλες για τη χύτευση ειδωλίων στα Κύθηρα

Βαρουφάκης

Το 1979 ο Γιώργος Βαρουφάκης κατέθεσε διατριβή επί υφηγεσία με τίτλο "Χημική και μεταλλουργική έρευνα γύρω από 19 σιδερένια πόδια τριπόδων της γεωμετρικής εποχής", η οποία είχε ως αποτέλεσμα στην απονομή του τίτλου του Υφηγητή και αργότερα του Επίτιμου Επίκουρου Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Σημαντική είναι η μελέτη του επί των σιδερένιων συνδέσμων του Παρθενώνα και του Ερεχθείου, που συνδέουν τους μεγάλους μαρμάρινους όγκους του γείσου και της βάσης των ναών. Η μελέτη εκείνη δημοσιεύθηκε στο Journal of Historical Metallurgy Society. Η εν λόγω έρευνα συνεχίσθηκε με τους σιδερένιους συνδέσμους του ναού της Τράπεζας Αιγίου και του Επικούρειου Απόλλωνα σε μια προσπάθεια να εκτιμηθεί η εξέλιξη της τεχνολογίας από την αρχαϊκή στην κλασική εποχή. Επί πλέον, ύστερα από πρόσκληση των εκεί επιστημονικών εταιρειών, παρουσίασε πολλές ερευνητικές εργασίες, μεταξύ άλλων, στην Κύπρο, στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου, στην Πράγα, στη Ζυρίχη, στην Σικελία, στις ΗΠΑ, κλπ.

Για μια δεκαετία ο Γιώργος Βαρουφάκης διετέλεσε και Πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Τυποποίησης (ΕΛΟΤ). Κατά την διάρκεια της θητείας του ο ΕΛΟΤ αναβαθμίστηκε διευρύνοντας τις δραστηριότητές του στη βιομηχανική και οικονομική ζωή της χώρας. Όταν ολοκληρώθηκε η θητεία του, του απονεμήθηκε ο τίτλος του Επίτιμου Προέδρου του ΕΛΟΤ.

Παράλληλα με την θητεία του στον ΕΛΟΤ, από το 1988 εκλέγεται πρόεδρος της Ελληνικής Αρχαιομετρικής Εταιρείας (ΕΑΕ) η οποία εστιάζει στην μελέτη της αρχαίας τεχνολογίας. Συνδυάζοντας την θητεία του στον ΕΛΟΤ και την ΕΑΕ, μελέτησε την ιστορία του ελέγχου ποιότητας στην αρχαιότητα. Το 1996 εξέδωσε σχετικό βιβλίο με τίτλο "Αρχαία Ελλάδα και Ποιότητα: Η ιστορία και ο έλεγχος των υλικών που σημάδεψαν τον ελληνικό πολιτισμό" (Εκδόσεις Αίολος). Το βιβλίο εκδόθηκε το 1999 και στα αγγλικά. Το 2005 εξέδωσε την συνέχεια εκείνου το βιβλίου υπό τη μορφή νέου βιβλίου με τίτλο "Η Ιστορία του Σιδήρου από τον Όμηρο στον Ξενοφώντα: Τα σιδερένια ευρήματα και η αρχαία ελληνική γραμματεία με το μάτι ενός μεταλλουργού", (Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα).

βαρουφάκης

Φωτογραφία: yanisvaroufakis.eu

Όταν πριν μερικά χρόνια του ζητήθηκε από ξένο επισκέπτη να συνοψίσει τη ζωή του, απάντησε: "Είμαι ένα παιδί από το Κάιρο που έμελλε να μάθει να αγαπά τη ζωή, τον άνθρωπο και την επιστήμη στην Μακρόνησο".

Η κηδεία του θα γίνει την Παρασκευή το πρωί, 1η Οκτωβρίου. Περισσότερες λεπτομέρειες εντός της ημέρας.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Η ΤΡΑΓΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ 30 Σεπ 2022 | 18:09

Άγιοι Θεόδωροι: Κηδεύτηκε το πρώην μοντέλο που βρέθηκε νεκρό στο σπίτι του - Γιατί απουσίαζε η μητέρα της

Η οικογένεια της 43χρονης είχε "χτυπηθεί" αλύπητα από απανωτές απώλειες.

ΤΙ ΚΡΙΝΟΥΝ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ 29 Σεπ 2022 | 09:11

Μεσσηνία: Αποσωληνώθηκε το βρέφος που κακοποίησε ο πατέρας του - Κρίσιμα τα επόμενα 24ωρα

Το 4 μηνών βρέφος φέρει κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και μώλωπες σε όλο του το σώμα, μετά τη βίαιη "ανατάραξη" την οποία φέρεται να υπέστη από τον πατέρα του.

ΜΕΤΑΞΥ ΠΕΡΙΣΥΛΛΟΓΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ 27 Σεπ 2022 | 08:34

Οι Ιάπωνες αποχαιρετούν τον δολοφονηθέντα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε - Σήμερα η κρατική κηδεία [εικόνες]

Πολυάριθμοι απλοί πολίτες περίμεναν στην ουρά για να αποθέσουν μπουκέτα με λουλούδια και να σταθούν για λίγη ώρα μπροστά σε πορτρέτο του Σίνζο Άμπε.

ΛΙΓΟ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ 26 Σεπ 2022 | 20:11

"Ντροπή. Μόνο ντροπή": Η ανάρτηση Βαρουφάκη για την αθώωση των κατηγορουμένων της Siemens

Το σχόλιο Βαρουφάκη για τα αποκαλούμενα "μαύρα ταμεία" της γερμανικής εταιρείας, προκειμένου η Siemens να προτιμηθεί στο έργο του ΟΤΕ.

ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΖΗΤΟΥΝ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΙ ΕΝΑ ΣΠΙΤΙ 26 Σεπ 2022 | 11:41

Εικόνες ντροπής στην Αμαλιάδα: 93χρονος και η 50χρονη κόρη του ζουν μέσα σε αυτοκίνητο

Ο 93χρονος κ. Παναγιώτης και η 50χρονη κόρη του κυρία Στέλλα ζουν από τον περασμένο Φεβρουάριο σε αμάξι στην Αμαλιάδα. Το μόνο που ζητούν είναι ένα σπίτι και μια δουλειά.

OI ΣΠΑΝΙΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ 24 Σεπ 2022 | 08:18

Aπό την απόλυτη χαρά στη μεγάλη θλίψη: Η στιγμή που η Κέιτ Μίντλετον παραδέχτηκε ότι κόντευε να καταρρεύσει

"Το να πάμε από το Ιωβηλαίο σε αυτήν την τόσο δυσάρεστη κατάσταση μέσα σε λίγους μήνες είναι πολύ περίεργο".

Η ΠΕΝΘΙΜΗ ΠΡΙΓΚΙΠΙΣΣΑ ΣΑΡΛΟΤ 23 Σεπ 2022 | 06:44

Το βαρύ πένθος της πριγκίπισσας Σάρλοτ: Γιατί ντύθηκε πολύ πιο πένθιμα από τα άλλα δισέγγονα της βασίλισσας

Όλα τα δισέγγονα της βασίλισσας Ελισάβετ φόρεσαν ολόμαυρα στην κηδεία της, αλλά η πριγκίπισσα Σάρλοτ ήταν η μόνη που ντύθηκε τόσο πένθιμα.

ΣΤΟ Α' ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ Η ΚΗΔΕΙΑ 22 Σεπ 2022 | 18:47

Μάρθα Καραγιάννη: Στη θάλασσα θα σκορπιστούν οι στάχτες της - Σπαρακτικές στιγμές στο τελευταίο αντίο [εικόνες]

Στη Ριτσώνα η σορός της Μάρθας Καραγιάννη για την αποτέφρωσή της - Πλήθος κόσμου στην κηδεία της σταρ του ελληνικού κινηματογράφου.

ΤΙ ΤΟΝ ΕΝΟΧΛΗΣΕ 22 Σεπ 2022 | 18:04

Κηδεία Μάρθας Καραγιάννη: Νεύρα Λιάγκα για την εκπομπή της Κουτσελίνη - Διέκοψε τη σύνδεση [βίντεο]

Αιχμές Λιάγκα για τη δημοσιογράφο που κάλυψε την κηδεία της Μάρθας Καραγιάννη για την εκπομπή της Ζήνας Κουτσελίνη.

ΠΩΣ ΗΤΑΝ ΤΟ ΝΕΚΡΟ ΣΩΜΑ ΤΗΣ 22 Σεπ 2022 | 15:51

"Λένε ψέματα για το πώς πέθανε": Οργισμένος με τις ιρανικές Αρχές ο πατέρας της Μαχσά Αμινί

Ο πατέρας Μαχσά Αμινί, της κοπέλας που πέθανε στο Ιράν μετά τη σύλληψή της, ισχυρίζεται ότι οι Αρχές λένε ψέματα για τον θάνατό της.

ΣΤΟ Α' ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ 22 Σεπ 2022 | 11:38

Συγκίνηση στο τελευταίο αντίο στη Μάρθα Καραγιάννη - Ποιοι πήγαν [εικόνες]

Το τελευταίο "αντίο" είπαν συγγενείς, φίλοι και απλοί θαυμαστές στην αγαπημένη Μάρθα Καραγιάννη - Υποβασταζόμενη η στενή φίλη της, Ντόρα Δούμα.

ΣΤΙΣ 12:00 22 Σεπ 2022 | 07:41

Μάρθα Καραγιάννη: Σήμερα το μεσημέρι το τελευταίο "αντίο" στην αγαπημένη ηθοποιό

Σήμερα, Πέμπτη, στις 12 το μεσημέρι, συγγενείς, φίλοι και απλοί θαυμαστές θα πουν το τελευταίο "αντίο" στην αγαπημένη Μάρθα Καραγιάννη.

ΤΑ «ΕΥΓΕΝΙΚΑ ΑΓΓΙΓΜΑΤΑ» 22 Σεπ 2022 | 06:50

H κυρίαρχος Κέιτ: Η τακτική με τα "ευγενικά αγγίγματα" και ο "αόρατος" τρόπος που κράτησε σε τάξη τα παιδιά της

Η Κέιτ Μίντλετον έδειξε ότι είναι ο κυρίαρχος γονέας που φροντίζει για την άψογη συμπεριφορά των παιδιών της - Η τακτική με τα ευγενικά αγγίγματα.