Πονοκέφαλος για τη ΝΔ από το "κόμμα του ευρωσκεπτικισμού"

Η άνοδος του ευρωσκεπτικισμού με επακόλουθο την αύξηση της δύναμης ακροδεξιών κομμάτων, προβληματίζει την ηγεσία της ΝΔ

Αντιμέτωπη με μια νέα κατάσταση που ενδέχεται να την επηρεάσει και αυτή, είτε σε μεγάλο, είτε σε μικρό βαθμό, βρίσκεται και η Νέα Δημοκρατία μετά το βρετανικό δημοψήφισμα και την επικράτηση του Brexit.

Η αύξηση της δύναμης και της επιρροής των ευρωσκεπτικιστών και το ενδεχόμενο να ενισχυθούν περαιτέρω και τα ακροδεξιά κόμματα, άρα και αντίστοιχοι σχηματισμοί και στην Ελλάδα, προβληματίζει αρκετά την ηγεσία της Ν.Δ.

Μόλις πριν λίγες ημέρες και μάλιστα τις παραμονές του βρετανικού δημοψηφίσματος, ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης είχε προειδοποιήσει από το βήμα του Economist ότι η Ευρώπη χρειάζεται ένα νέο αφήγημα και αναφέρθηκε στα λάθη της ηγεσίας της Ε.Ε. που αποξενώθηκε από τους πολίτες με συνέπεια να τους καταστήσουν έρμαια των λαϊκίστικων και ακραίων φωνών.

Με βάση τα νέα δεδομένα και με βασική αρχή, ότι η Ν.Δ. είναι το σταθερό και κεντρικό κόμμα που αποτελεί τον πυλώνα του ευρωπαϊκού μετώπου στην Ελλάδα, όπως λένε στη Συγγρού, ο Κυρ. Μητσοτάκης ετοιμάζεται να αναπροσαρμόσει την ρητορική του έναντι της Ε.Ε. και της ευρωζώνης.

Η ηγεσία της Ν.Δ. καλείται να βρει πεδίο ισορροπίας αφενός μεταξύ των μεταρρυθμιστικών δυνάμεων, υποστηρίζοντας τις μεταρρυθμίσεις και τις αναγκαίες τομές που έρχονται κόντρα σε κάθε λαϊκιστική προσέγγιση και αφετέρου μεταξύ των παραδοσιακών, λαϊκών και δεξιών ψηφοφόρων ή πληθυσμιακές ομάδες που πλήττονται από την οικονομική κρίση, τις οποίες και επιχειρεί να προσεγγίσει, αλλά με μεταρρυθμιστική ρητορική.

Η ρητορική που ασκείται από τα δεξιά είναι, άκρως αντιευρωπαϊκή και έντονα ευρωσκεπτικιστική

Την ίδια στιγμή η πίεση που θα ασκηθεί από τα δεξιά της Ν.Δ. θα είναι μεγάλη, καθώς υπάρχει εκτός από την αντισυστημική Χρυσή Αυγή που διατηρεί δυνάμεις και υπάρχει ο φόβος της αύξησης των ποσοστών της, η Εθνική Ενότητα, το κόμμα του Γιώργου Καρατζαφέρη και του Τάκη Μπαλτάκου και η Νέα Δεξιά του Φαήλου Κρανιδιώτη.

Η ρητορική που ασκείται από τα δεξιά είναι, άκρως αντιευρωπαϊκή και έντονα ευρωσκεπτικιστική και ουδείς μπορεί να προσδιορίσει τι ακριβώς θα γίνει και ποιες θα είναι οι επιπτώσεις από την άνοδο των δεξιών της Ν.Δ., κομμάτων.

Βέβαια, το μέλημα του Κυρ. Μητσοτάκη είναι να μην αφήσει στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα που πρωταγωνίστησε σε ένα δημοψήφισμα πέρυσι με άκρως αντιευρωπαϊκή ρητορική, να εμφανιστεί από εδώ και πέρα, ως ο εκφραστής των ευρωπαϊκών δυνάμεων στην Ελλάδα.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. είχε προγραμματίσει να βρεθεί στο Λονδίνο το διήμερο 4-5 Ιουλίου για μια σειρά επαφών με πολιτικά πρόσωπα και επενδυτές, ενώ είχε συμφωνηθεί πριν από το δημοψήφισμα να συναντηθεί στην Downing Street με τον Βρετανό, υπό παραίτηση, Πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον.

Όμως, σύμφωνα με πληροφορίες γίνονται δεύτερες σκέψεις στη Συγγρού και δεν αποκλείεται η επίσκεψη τελικά να αναβληθεί, αν και ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε προγραμματίσει να συναντηθεί πέρα από ξένους επενδυτές και εκπροσώπους μεγάλων funds στο Σίτυ του Λονδίνου και με τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών Ζόζεφ Ντολ.

Όλα είναι ανοικτά ως προς αυτή την επίσκεψη, καθώς ο Κυρ. Μητσοτάκης -αυτή την εβδομάδα θα συμμετάσχει στην Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος κ. Μητσοτάκης και θα μιλήσει στους 350 περίπου ευρωβουλευτές του Ε.Λ.Κ.- από την βρετανική πρωτεύουσα, στην επιστροφή του προς Αθήνα, προγραμμάτισε να σταματήσει στην Φραγκφούρτη για να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι.

Η κυρίαρχη άποψη στη Συγγρού είναι ότι, μετά το Brexit, αποδυναμώνεται ο Τσίπρας ο οποίος δεν έχει την αξιοπιστία να πείσει ως εκφραστής του ευρωπαϊκού ιδεώδους

Πάντως η κυρίαρχη άποψη στη Συγγρού μέχρι στιγμής είναι ότι, μετά το Brexit, αποδυναμώνεται ο Αλ. Τσίπρας ο οποίος δεν έχει, όπως λένε, την αξιοπιστία να πείσει ως εκφραστής του ευρωπαϊκού ιδεώδους αφού κατά τη Ν.Δ. ο κυβερνητικός του εταίρος Πάνος Καμμένος είναι συνομιλητής του Νάιτζελ Φάρατζ.

«Σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη έχουμε ένα μεγάλο πλεονέκτημα. Στην Ελλάδα ο λαϊκισμός δοκιμάστηκε στο καμίνι της διακυβέρνησης και έλιωσε στα εξ ων συνετέθη. Έχουμε μπροστά μας μια διπλή πρόκληση: Να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη όσων απέρριψαν τα παραδοσιακά κόμματα εξουσίας, αλλά διαψεύστηκαν και απογοητεύτηκαν από τα καινούργια. Να αφυπνίσουμε και να εμπνεύσουμε εκατομμύρια συμπολίτες μας που απείχαν από τις εκλογές αφήνοντας τους υπόλοιπους να αποφασίζουν. Αυτό θα το επιτύχουμε εφόσον είμαστε ειλικρινείς με τους πολίτες, τεκμηριωμένοι στις εξαγγελίες μας και συνεπείς αλλά κυρίως αποτελεσματικοί στις πράξεις μας», είχε δηλώσει ο Κυρ. Μητσοτάκης από το βήμα του Economist λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες στη Βρετανία και αυτή η φράση είναι ο οδηγός για τη στρατηγική της Ν.Δ. από εδώ και πέρα.

ΑΙΡΕΤΑ ΜΕΛΗ 23 Φεβ 2020 | 17:04

ΝΔ: Ποιοι εξελέγησαν στη νέα Εκτελεστική Γραμματεία

Οκτώ νέα αιρετά μέλη εξελέγησαν στην Εκτελεστική Γραμματεία της ΝΔ.

ΣΦΟΔΡΗ ΕΠΙΘΕΣΗ 23 Φεβ 2020 | 11:14

Μητσοτάκης για Τσίπρα: "Επικαλείται την Αριστερά αλλά είναι η ντροπή της Αριστεράς"

Σκληρή επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ.

ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΤΟ ΠΡΩΙ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 23 Φεβ 2020 | 08:38

Ηχηρά μηνύματα Μητσοτάκη στην Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ

Συνεδριάζει η Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ. Απολογισμός Μητσοτάκη για τους πρώτους 7 μήνες και το μεταναστευτικό.

ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 19 Φεβ 2020 | 15:33

Βρετανία: Πόρτα σε όσους δεν μιλούν αγγλικά και ανειδίκευτους

Να μιλάει αγγλικά και να έχει κάποια εξειδίκευση είναι δύο από τα απαραίτητα προσόντα για να γίνει κάποιος δεκτός για να εργαστεί στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά το Brexit

ΚΑΙ ΣΕ ΑΝΕΙΔΙΚΕΥΤΟΥΣ ΕΡΓΑΤΕΣ 19 Φεβ 2020 | 11:47

Η Βρετανία κλείνει την πόρτα σε όσους δεν μιλούν αγγλικά

Σημαντικές αλλαγές από τον Ιανουάριο του 2021.

«ΟΡΦΑΝΟ ΤΟΥ ΠΑΤΤΑΚΟΥ» 17 Φεβ 2020 | 10:21

Αρπάχτηκαν στο Twitter Γεωργιάδης και Παπαδημούλης: «Άσε τις ανοησίες»

"Βγάλαν τα μαχαίρια" Γεωργιάδης και Παπαδημούλης στο Twitter με αφορμή τις δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

ΠΥΡ ΟΜΑΔΟΝ 16 Φεβ 2020 | 15:52

Πυρά ΝΔ - ΚΙΝΑΛ κατά Τσίπρα για τον «έλεγχο στους αρμούς της εξουσίας»

Ο Στέλιος Πέτσας κάνει λόγο για αντιδημοκρατική νοοτροπία του κ. Τσίπρα, που αγνοεί το ίδιο το Σύνταγμα. "Ολοκληρωτικές αντιλήψεις" του καταλογίζει το ΚΙΝΑΛ.

ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΠΕΙΡΑΙΩΣ 16 Φεβ 2020 | 14:09

Προσφυγικό: «Μασάζ» Μηταράκη - Χρυσοχοΐδη στο εσωτερικό της ΝΔ

Στις επόμενες εβδομάδες θα κατατεθεί βελτιωτικό νομοσχέδιο για την περαιτέρω επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου και επιστροφών, επεσήμανε ο Νότης Μηταράκης.

ΒΟΛΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗ 14 Φεβ 2020 | 14:10

Κραουνάκης: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ξεπουλάει τη χώρα

Βολές εναντίον της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο Σταμάτης Κραουνάκης. Tι είπε για τη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 13 Φεβ 2020 | 15:57

Όταν η Κατερίνα Μονογυιού μπέρδεψε τις εθνικές με τις δημοτικές εκλογές

Ένα άγνωστο περιστατικό φέρνει στο φως η εφημερίδα "Καθημερινή".

ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΤΙΚΗ NOVARTIS 13 Φεβ 2020 | 07:38

Στα μαχαίρια για τους μάρτυρες - Θα βγουν οι κουκούλες;

Η αξιωματική αντιπολίτευση μόνη επέμεινε στην διατήρηση της «ανωνυμίας» των προστατευόμενων μαρτύρων σε αντίθεση με τις άλλες πτέρυγες του Κοινοβουλίου.