Follow us

Πόρισμα Εξεταστικής: Ευθύνες σε Βορίδη - Σαλμά για τις αρθροσκοπήσεις

Σημειώνεται η «τεράστια ηθική απαξία της συμπεριφοράς του τέως υπουργού κ. Μάριου Σαλμά».

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Πόρισμα Εξεταστικής: Ευθύνες σε Βορίδη - Σαλμά για τις αρθροσκοπήσεις

Στην Ολομέλεια της Βουλης ρίχνουν οι βουλευτες του ΣΥΡΙΖΑ το «μπαλάκι» για το αν πρέπει να υπάρξει περαιτέρω διερεύνηση αναφορικά με το ζήτημα των αρθροσκόπησεων, σε ότι αφορά τυχόν ποινικές ευθύνες των Μάκη Βορίδη και Μάρκου Σαλμά.

Το πόρισμα για τις αρθροσκοπησεις αναμένεται να συζητηθεί αύριο στην συνεδρίαση της εξεταστικής επιτροπης μαζί με τις προτάσεις και των υπολοίπων κομμάτων.

Ενδιαφέρον πάντως είναι ότι σε αντιθεση με το πότισμα για το νοσοκομείο Ερρικος Ντυνάν όπου οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ παρέπεμπαν το θέμα στην Δικαιοσύνη, τώρα δίνουν πάσα στην Ολομέλεια της Βουλης αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο για σύσταση προανακριτικής επιτροπής.

Τα τελικά συμπεράσματα του πορίσματος:

Η διερεύνηση του ζητήματος των διαγνωστικών αρθροσκοπήσεων, όπως αποτυπώνεται στο παρόν πόρισμα, καταδεικνύει την ύπαρξη σοβαρών προβλημάτων νομιμότητας τόσο κατά τη λήψη της απόφασης όσο και κατά τα επόμενα στάδια. Ο τρόπος με τον οποίο ανέκυψε το ζήτημα της κοστολόγησης της εν λόγω ιατρικής πράξης, το σαθρό περιεχόμενο της απόφασης κοστολόγησης και οι συνοδευτικές διαδικαστικές παρατυπίες, οι παρατυπίες στην αδειοδότηση του ιατρικού φορέα όπου διενεργούνταν οι εξετάσεις και στη σύμβασή του με τον ΕΟΠΥΥ, αφενός επιβεβαιώνουν αυτήν την διαπίστωση και αφετέρου δημιουργούν σοβαρές υπόνοιες μεθόδευσης και συμπαιγνίας. Σε κάθε περίπτωση, ζημιωμένο βρέθηκε το Δημόσιο.

Ένα συμπέρασμα που αβίαστα προκύπτει από όλη την ανωτέρω διερεύνηση, είναι πως ενώ υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ διατυπώνουν εγγράφως σειρά ερωτημάτων, ενστάσεων ή και αντίθετων γνωμών στην επιχειρούμενη αποζημίωση της διαγνωστικής αρθροσκόπησης με 1.500€, ήταν η ηγεσία των ανωτέρω φορέων, καθώς και του ΚΕΣΥ, με κορυφαίο τον τότε Υπουργό κ. Βορίδη που επέμεινε αγνοώντας τις αντιρρήσεις και προβαίνοντας σε σειρά παραλείψεων και παρατυπιών προσδιόρισαν το κόστος της εν λόγω μεθόδου στο αστρονομικό αυτό ύψος .

Οι παραλείψεις, παρατυπίες και αυθαιρεσίες αυτές έχουν ήδη περιγραφεί. Ο κ. Βορίδης ελέγχεται πρωτίστως για τον πλημμελή έως ανύπαρκτο έλεγχο της απόφασης του ΚΕΣΥ, την παράκαμψη και αγνόηση των αντιρρήσεων που του εξέφρασαν οι Διευθύνσεις του Υπουργείου Υγείας, την εν γένει έλλειψη διάθεσης περαιτέρω διερεύνησης του θέματος ώστε να προστατευθούν το δημόσιο σύστημα υγείας και τα δημόσια οικονομικά, καθώς και η άγνοια ή υποβάθμιση κρίσιμων θεμάτων, όπως της διαφοράς των ιατρικών πράξεων από τα ΚΕΝ.

Ο κ. Σαλμάς, αν και δεν ασκούσε δημόσια εξουσία κατά την επίμαχη περίοδο, ελέγχεται για μια προφανώς αντιδεοντολογική συμπεριφορά με σκοπό την προώθηση της μεθόδου της διαγνωστικής αρθροσκόπησης, ενώ η εν γένει δράση του φανερώνει όχι μόνο αδιαφορία για το γεγονός ότι εκμεταλλεύθηκε με σκοπό το οικονομικό όφελος μια καταφανώς υπερκοστολογημένη ιατρική πράξη, κάνοντας μάλιστα κατάχρηση στην εφαρμογή της, αλλά γεννά και βάσιμες υποψίες ενεργούς εμπλοκής του στην όλη διαδικασία κοστολόγησης της διαγνωστικής αρθροσκόπησης, εκμεταλλευόμενος κυρίως την κοινή κομματική ιδιότητα με τους επικεφαλής των γνωμοδοτικών φορέων (ΚΕΣΥ,ΙΣΑ κλπ) , τη πολύχρονη βουλευτική του ιδιότητα, αλλά και την προγενέστερη παρουσία του ως Αναπληρωτής Υπουργός στο Υπουργείο Υγείας.

Αναφορικά με τον πρώην Πρόεδρο του ΚΕΣΥ κ. Σκανδαλάκη, η εξέταση της υπόθεσης δημιουργεί ισχυρότατη εντύπωση ενός κρίσιμου ρόλου του όχι μόνο στη διαμόρφωση ενός σαθρού και σκόπιμα ασαφούς σκεπτικού που δημιούργησε μια επιστημονικά ανυπόστατη σύγχυση μεταξύ διαγνωστικής και επεμβατικής αρθροσκόπησης και, δι’ αυτού, στην κατάφωρη υπερκοστολόγηση της πράξης, αλλά και στην διατήρηση αυτών των στρεβλώσεων ως τη λήξη της θητείας του.

Αναφορικά με τον πρώην Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κ. Κοντό, ελέγχεται πρωτίστως για τη σύναψη σύμβασης με ένα ιατρείο («Αρθροσκόπηση-Υπερηχοτομογραφία») το οποίο δεν ενέπιπτε στις νόμιμες προδιαγραφές των «ιδιωτικών διαγνωστικών εργαστηρίων», αγνοώντας επιπροσθέτως όχι μόνο τις αντιρρήσεις του ίδιου του Οργανισμού στον οποίο προΐστατο, αλλά και την εν γένει αλληλογραφία των υπηρεσιών που ήδη έθετε εν αμφιβόλω της αποζημίωση μιας ιατρικής πράξης βάσει ΚΕΝ.

Τέλος ο ΙΣΑ ελέγχεται για την αδειοδότηση της συστέγασης ιατρείων ως «ιδιωτικό διαγνωστικό εργαστήριο», που όπως προαναφέρεται δεν υφίσταται ως έννοια κατά το νόμο, για την καθυστέρηση ανατροπής της απόφασης όταν του επισημάνθηκε το παράνομο αυτής.

Η σε βάθος διερεύνηση της υπόθεσης της διαγνωστικής αρθροσκόπησης από την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, παρέχει ισχυρότατες ενδείξεις ότι αποτελεί ένα τυπικό δείγμα της διασπάθισης του δημοσίου χρήματος και της επιβάρυνσης του δημοσίου συμφέροντος, ακόμη και στην περίοδο της οικονομικής επιτήρησης της χώρας, φαινόμενα που συνετέλεσαν καθοριστικά στη δημιουργία εκρηκτικών ελλειμμάτων σε πολλούς τομείς της εθνικής οικονομίας και που οδήγησαν την Ελλάδα στην υπερχρέωσή της και στα μέτρα εσωτερικής υποτίμησης – κοινωνικής εξαθλίωσης. Είναι μια υπόθεση που πέραν του πολιτικού και ποινικού ενδιαφέροντος που έχει, αποδεικνύει την τεράστια εξοικονόμηση πόρων που μπορεί να επιτευχθεί, όταν γίνονται όλα όσα απαιτούνται για την υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος.

Η αναλυτική παρουσίαση του τρόπου λήψης της απόφασης υπερκοστολόγησης της διαγνωστικής αρθροσκόπησης, αλλά και των αποτελεσμάτων που αυτή παρήγαγε μέσω της προβληματικής εφαρμογής της, καταδεικνύει αφενός την ύπαρξη κατά τις προηγούμενες δεκαετίες ενός κραταιού, στρεβλού και εν τέλει αντιδημοκρατικού πλέγματος τρόπου διοίκησης, λήψης αποφάσεων και επιχειρείν και αφετέρου την συνεχιζόμενη ύπαρξη ισχυρών δυνάμεων ευσυνειδησίας και υπεράσπισης του δημόσιου συμφέροντος.

*****

Υλοποιώντας τη θεσμική της υποχρέωση και ακριβώς επειδή κρίνει πως υπάρχουν πολλά σημεία έκδηλων παρατυπιών και παραβάσεων η Εξεταστική Επιτροπή καταλήγει ότι χρήζει περαιτέρω έρευνας ο τρόπος κοστολόγησης της διαγνωστικής αρθροπάθειας. Ιδίως χρειάζεται να εξειδικευθούν οι ευθύνες των επικεφαλής των εισηγητικών οργάνων, του εκδώσαντος την υπουργική απόφαση τότε υπουργού Υγείας κ. Βορίδη για την εισαγωγή της κατάφωρα εσφαλμένης ρύθμισης παρά την αντίθεση δύο διευθύνσεων του Υπουργείου σχετικά με το αποζημιούμενο ποσόν, του κ. Μάριου Σαλμά για τις ενέργειες επιχειρηματικής εκμετάλλευσης μιας καταφανώς λαθεμένης και επιζήμιας για το δημόσιο συμφέρον κοστολόγησης, καθώς και κάθε τρίτου αναγκαίως συμπράξαντος .

Επίσης θα πρέπει να αναζητηθεί η κίνηση κεφαλαίων, από 12/2/2015, από τις εταιρίες "ΙΑΤΡΟΚΟΣΜΟΣ" και "ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΗΣΗ - ΥΠΕΡΗΧΟΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ ΕΕ" η οποία μετονομάστηκε σε "ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΠΟΛΥΙΑΤΡΕΙΟ ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΗΣΗ- ΥΠΕΡΗΧΟΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ Ε.Ε. " προς τρίτα φυσικά πρόσωπα. Προς τούτο θα πρέπει να αναζητηθούν οι τραπεζικοί λογαριασμοί των εν λόγω εταιριών όπου, στο σκέλος των καταβολών ( χρεώσεων) , θα πρέπει να διερευνηθεί η αναγραφή ποσών που καταβλήθηκαν σε λογαριασμό ή λογαριασμούς τρίτων που σχετίζονταν με εξετάσεις αρθροσκοπήσεων που έλαβαν χώρα στις εν λόγω εταιρίες.

Σε κάθε περίπτωση τα ποσά που εκταμιεύθηκαν προς εφαρμογή αυτής της μη νόμιμης απόφασης πρέπει να επιστραφούν στο ακέραιο, ακόμα και δια της δικαστικής οδού.

Εν κατακλείδι και προεχόντως σημειώνεται η τεράστια ηθική απαξία της συμπεριφοράς του τέως υπουργού κ. Μάριου Σαλμά και σημειώνεται ότι με παρόμοιες πράξεις και παραλείψεις που σκοπό έχουν την προσπόριση αθέμιτου ή, πάντως, μη δικαιολογημένου οικονομικού οφέλους υποβαθμίζεται έως καταρρακώσεως το κύρος που οφείλει να διαθέτει ένα μέλος του ελληνικού Κοινοβουλίου.

Κατεβάστε εδώ ολόκληρο το πόρισμα

Φωτό: Ευρωκίνηση.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΒΟΥΛΗ 20 Μαρ 2023 | 12:40

Χρυσοχοΐδης στην Επιτροπή Θεσμών: Η σύμβαση 717 υπεγράφη το 2014 και είχε χρόνο ολοκλήρωσης δύο έτη

Ο κ. Χρυσοχοΐδης επεσήμανε ότι "τον Γενάρη του 2015 ανέλαβε η νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για να υλοποιήσει εντός χρόνου την εκτέλεση της σύμβασης με χρόνο ολοκλήρωσης τον Σεπτέμβριο του 2016".

20 Μαρ 2023 | 11:52

Ο Κώστας Καραμανλής για τα Τέμπη: Οι 5 δικλείδες ασφαλείας που αποδείχθηκαν ανεπαρκείς και φτάσαμε στην τραγωδία

Συνεδρίασε η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, με αφορμή την τραγωδία των Τεμπών.

ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΜΙΛΗΣΟΥΝ 20 Μαρ 2023 | 10:18

Live η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για την τραγωδία στα Τέμπη

Αρχίζει σήμερα η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, με αφορμή την τραγωδία των Τεμπών.

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΘΕΣΜΩΝ 20 Μαρ 2023 | 07:13

Ο Κώστας Καραμανλής απαντά για πρώτη φορά για τα Τέμπη: Τι έκανε, τι δεν έκανε, ποιες είναι οι ευθύνες του [live]

Ανοίγει σήμερα τα χαρτιά του στη Βουλή ο Κώστας Αχ. Καραμανλής. Τι έγινε και τι δεν έγινε στον σιδηρόδρομο επί δικής του υπουργίας.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ 17 Μαρ 2023 | 13:02

Βορίδης: Καμία ανάμειξη του ΥΠΕΣ στον γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ - Καταγγελίες για προβλήματα

"Το Υπουργείο Εσωτερικών δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το ΑΣΕΠ", τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης για τον γραπτό διαγωνισμό

ΞΕΚΙΝΑ ΣΗΜΕΡΑ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 17 Μαρ 2023 | 10:28

Υπουργείο Οικονομικών: Δύο σημαντικές ρυθμίσεις για τη ΛΑΡΚΟ και τους εργαζόμενούς της

Το τελευταίο σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει δύο σημαντικές ρυθμίσεις για τη ΛΑΡΚΟ και τους εργαζόμενούς της.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 16 Μαρ 2023 | 10:39

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για την αποπληρωμή οφειλών στο Δημόσιο σε 72 και 120 δόσεις

Mε το νομοσχέδιο επιδιώκεται, μεταξύ άλλων, η διευκόλυνση αποπληρωμής των βεβαιωμένων οφειλών στo Δημόσιο και η αντιμετώπιση της δυσχερούς οικονομικής συγκυρίας.

ΣΤΟ ΥΠΟΓΕΙΟ ΠΑΡΚΙΓΝΚ 16 Μαρ 2023 | 09:46

Ατυχία για τον Κλέωνα Γρηγοριάδη - Έπεσε με τη μηχανή του στο γκαράζ της Βουλής και τραυματίστηκε

Ελαφρύ τραυματισμό υπέστη ο Κλέωνας Γρηγοριάδης, ο οποίος έπεσε με τη μηχανή του στο γκαράζ της Βουλής.

ΒΟΥΛΗ 16 Μαρ 2023 | 08:01

Σύγκρουση στη Βουλή για την τραγωδία στα Τέμπη: "Μην κρύβεστε πίσω από τον σταθμάρχη" - "Η δικαιοσύνη θα καταλογίσει ευθύνες"

"Το κέντρο τηλεδιοίκησης στη Λάρισα λειτουργούσε απολύτως τη νύχτα του δυστυχήματος στα Τέμπη". είπε ο Γιώργος Γεραπετρίτης.

ΤΕΩΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ 14 Μαρ 2023 | 11:55

Σπάει τη σιωπή του ο Κώστας Καραμανλής για τα Τέμπη: Αποφάσισε να μιλήσει στη Βουλή - Τηλεφώνησε στον Τασούλα

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Καραμανλής είχε επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα, και του ζήτησε να μιλήσει στη Βουλή σχετικά την τραγωδία στα Τέμπη.

ΒΟΥΛΗ 13 Μαρ 2023 | 21:17

Σκυλακάκης: Περίπου 100.000 "κόκκινα" δάνεια έχουν "πρασινίσει"

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης ανέφερε στη Βουλή, ότι "δεν θα έχουμε μαζικές απώλειες πρώτης κατοικίας και μαζικούς πλειστηριασμούς".

ΦΟΝΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ 13 Μαρ 2023 | 16:27

Μεταφέρεται στη Βουλή η κόντρα για τα Τέμπη: Στη συζήτηση του νομοσχεδίου για το νερό την προσεχή εβδομάδα

Η συζήτηση του νομοσχεδίου για το νερό στην ολομέλεια της Βουλής αναμένεται να αποτελέσει την επόμενη φάση στην κόντρα για την τραγωδία στα Τέμπη

ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ 13 Μαρ 2023 | 14:28

Τραγωδία στα Τέμπη: Η κυβέρνηση καλεί τον Καραμανλή να πάει στη Βουλή και να δώσει εξηγήσεις...Προφανώς έχει ευθύνη

Στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου θα γίνει συζήτηση για το δυστύχημα στα Τέμπη και εκεί θα τοποθετηθεί και ο παραιτηθείς υπουργός Υποδομών, Κώστας Καραμανλής.