Που το πάει ο Τσίπρας:Κάλπες ή επικοινωνιακά παιγνίδια;

Γιατί ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε αυτήν την περίοδο να ανεβάσει τους τόνους όπου τα κρατικά ταμεία είναι άδεια, η διαπραγμάτευση κινείται σε τεντωμένο σκοινί;

Νίκος Τσίτσας
ΓΡΑΦΕΙ: ΝΙΚΟς ΤΣΙΤΣΑς
Που το πάει ο Τσίπρας:Κάλπες ή επικοινωνιακά παιγνίδια;

Η δημοσιοποίηση των συνομιλιών Τόμσεν Βελκουλέσκου στα WikiLeaks αποτέλεσαν την αφορμή να αλλάξει όλο το σκηνικό της διαπραγμάτευσης με τον Αλέξη Τσίπρα να σηκώνει τους τόνους κατά του ΔΝΤ και να θέτει χρονικό όριο στις συνομιλίες με τους δανειστές την 22α Απριλίου.


Η δεύτερη εκδοχή θέλει τον Αλέξη Τσίπρα να προετοιμάζει σχέδιο ηρωικής εξόδου από την κυβέρνηση με κάλπες που θα στηθούν εντός του Ιουνίου

Κατά την χτεσινή ομιλία του στην ΚΟ του κόμματος ο Πρωθυπουργός επιτέθηκε με σφοδρότητα στο ΔΝΤ και ουσιαστικά έστειλε το μήνυμα πώς η Ελλάδα θα επανεξετάσει την θέση της στις συνομιλίες με τους θεσμούς εάν μέχρι την 22η Απριλίου δεν έχει ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση και δεν έχει τεθεί επί της ουσίας η διευθέτηση του ελληνικού χρέους.


Μέσα σε λίγες μόνο ώρες από την δημοσιοποίηση των διαλόγων στα WikiLeaks, το Μέγαρο Μαξίμου άλλαξε στρατηγική απέναντι στους δανειστές και κυρίως προς το ΔΝΤ, με τον Αλέξη Τσίπρα να θυμίζει σε αρκετά σημεία την διαπραγμάτευση του 2015, με μία σημαντική διαφορά: η ελληνική κυβέρνηση τοποθετεί από μόνη της το χρονοδιάγραμμα λήξης της αξιολόγησης στις 22 Απριλίου γιατί γνωρίζει ότι δεν θα αντέξει να …σέρνεται σε μία συζήτηση με τους δανειστές με άδεια ταμεία όπως συνέβη την περυσινή χρονιά όπου αναγκάστηκε να δεσμεύσει όλα τα διαθέσιμα για να πληρώσει μισθούς και συντάξεις.


Στο παρασκήνιο της χτεσινής ομιλίας του Πρωθυπουργού στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ πολλά σενάρια συζητιούνται μεταξύ βουλευτών και κομματικών στελεχών τα οποία ξεκινούν από την πηγή της διαρροής και καταλήγουν σε θεωρίες συνωμοσιολογίας που έχουν ως αντικείμενο την αντίδραση των δανειστών στην στάση που τηρεί ο Έλληνας Πρωθυπουργός μετά την δημοσιοποίηση των διαλόγων Τόμσεν και Βελκουλέσκου.


Ο Πρωθυπουργός στην χτεσινή του ομιλία έφτιαξε το δικό του success story παρουσιάζοντας οικονομικά στοιχεία που κατέγραφαν σε θεωρητικό επίπεδο ότι η Ελλάδα του 2016 είναι σε καλύτερη κατάσταση από την Ελλάδα του 2015. Για μία ακόμη φορά στοχοποίησε την ΝΔ εμφανίζοντας το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι ταυτίζεται με τις ακραίες νεοφιλελεύθερες επιλογές του ΔΝΤ. Παράλληλα σημείωσε ότι ΔΝΤ δεν φαίνεται ικανοποιημένο γιατί δεν συμμετέχει σε αυτό το Μνημόνιο το οποίο είναι το μόνο που λειτουργεί καθώς ήταν… ετεροβαρές υπερ των ελληνικών θέσεων όταν υπογράφηκε το καλοκαίρι του 2015, όπως είπε χαρακτηριστικά. Το ερώτημα όμως παραμένει; Που το πάει ο Πρωθυπουργός; Γιατί ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε αυτήν την περίοδο να ανεβάσει τους τόνους με τους εταίρους όπου τα κρατικά ταμεία είναι άδεια, η διαπραγμάτευση κινείται σε τεντωμένο σκοινί και οι εταίροι πιέζουν την ελληνική πλευρά για περισσότερα μέτρα.


Στον ΣΥΡΙΖΑ επικρατούν δύο απόψεις για τις επιλογές του Πρωθυπουργού. Η πρώτη εκδοχή θέλει τον Αλέξη Τσίπρα να προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τα λάθη των δανειστών και κυρίως του ΔΝΤ με τις διαρροές των συνομιλίων για να θέσει επί τάπητος την διευθέτηση του χρέους και την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης. Η Ελλάδα αναμένει στην επερχόμενη συνάντηση Μέρκελ Λαγκάρντ στο Βερολίνο να τεθεί επί τάπητος το ζήτημα των μέτρων για το ελληνικό πρόγραμμα και την διευθέτηση του χρέους.

«Έχουμε εξηγήσει στους δανειστές ότι δεν μπορούμε να κάνουμε και άλλο πίσω σε θέματα που έχουμε εξαντλήσει όλα τα περιθώρια, όπως στο ασφαλιστικό», αναφέρει κυβερνητική πηγή στο TheTOC.gr. «Θα μπορούσαμε πιθανώς να κάνουμε μικρές υποχωρήσεις στα κόκκινα δάνεια για να κλείσει και αυτό το κεφάλαιο ως ένδειξη καλής θέλησης. Όμως πρέπει να υπάρξει δέσμευση για την συζήτηση του χρέους και την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης μέχρι την 22α Απριλίου. Μετά θα επανεκτιμήσουμε την κατάσταση», σημειώνει χαρακτηριστικά.


Η δεύτερη εκδοχή θέλει τον Αλέξη Τσίπρα να προετοιμάζει σχέδιο ηρωικής εξόδου από την κυβέρνηση με κάλπες που θα στηθούν εντός του Ιουνίου. Σύμφωνα με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας και οι επιτελείς του βλέπουν ότι στην κοινωνία υπάρχουν έντονες αντιδράσεις για το προσφυγικό, και τα επερχόμενα νομοσχέδια του ασφαλιστικού και του φορολογικού. «Ο Κίνδυνος της εξαέρωσης του ΣΥΡΙΖΑ είναι υπαρκτός αλλά ακόμα ο Αλέξης Τσίπρας διαθέτει ένα μεγάλο μέρος του πολιτικού του κεφαλαίου» σημειώνει στο TheTOC.Gr κυβερνητικό στέλεχος. Το σενάριο των εκλογών παραμένει ανοιχτό για την κυβέρνηση στην περίπτωση που ΔΝΤ και Ε.Ε. επιμείνουν στην ανάληψη σκληρών μέτρων και δεν θέσουν το θέμα του χρέους στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ακόμα και στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ έχανε τις εκλογές – αναφέρουν κομματικά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος- τότε θα μπορούσε να λάβει ποσοστό πάνω από 20% και όχι να εξαερωθεί όπως το ΠΑΣΟΚ, ενώ παράλληλα ο Αλέξης Τσίπρας θα μπορούσε να δηλώσει ότι δεν συμβιβάστηκε με τις απαιτήσεις του ΔΝΤ αφήνοντας την καυτή πατάτα στον Κυριάκο Μητσοτάκη να εφαρμόσει την σκληρή συμφωνία με τους δανειστές.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 29 Ιουλ 2021 | 12:21

Πόθεν Έσχες: Η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα για το 2019

Δείτε αναλυτικά τη δήλωση Πόθεν 'Εσχες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 28 Ιουλ 2021 | 22:20

Παρατηρητήριο ΝΔ: Τα fake news του Αλέξη Τσίπρα για τους απόφοιτους των Πανεπιστημίων

"Ο κ. Τσίπρας λειτουργεί για άλλη μια φορά με στόχο την παραπλάνηση, διαστρεβλώνοντας επίσημα στοιχεία", αναφέρει το παρατηρητήριο Fake News του γραφείου Τύπου της ΝΔ

"ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΥΟ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ ΚΟΣΜΟΙ" 27 Ιουλ 2021 | 16:26

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Υλοποιείτε όσα ακριβώς ζητούσε η Τρόικα από το 2015 έως το 2018 - Έχετε ελιτίστικη αντίληψη

Ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη Βουλή κατηγόρησε τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση για "ιδεοληψία" και "ελιτίστικη αντίληψη"

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 27 Ιουλ 2021 | 15:57

Δευτερολογία Μητσοτάκη: Όταν αγωνιζόμαστε να πείσουμε συμπολίτες μας να εμβολιαστούν, δεν διχάζουμε τους πολίτες

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή απάντησε στον Αλέξη Τσίπρα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ 26 Ιουλ 2021 | 16:25

Απάντηση Μαξίμου στον Τσίπρα: Καταφεύγει στο ψέμα και στη λάσπη - Είναι το ίδιο πρόσωπο με Πολάκη- Βαξεβάνη

Σκληρή απάντηση του Μαξίμου στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα, αναφορικά με το πόθεν έσχες του Κυριάκου Μητσοτάκη και της συζύγου του.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ Ρ/Σ "ΣΤΟ ΝΗΣΙ 99FM" 26 Ιουλ 2021 | 12:58

Τσίπρας: Η κυβέρνηση διαχειρίζεται με πολύ μεγάλη ελαφρότητα μια πολύ σημαντική υγειονομική κρίση

Κριτική στην κυβέρνηση άσκησε ο Αλέξης Τσίπρας λίγο πριν από την έναρξη της περιοδείας του στη Λέσβο.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΝΔ 26 Ιουλ 2021 | 11:22

ΝΔ: Γιατί, άραγε, δεν θα επισκεφθεί ο κ. Τσίπρας τη Μόρια;

Ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας για την επίσκεψη Τσίπρα στη Λέσβο.

ΓΙΑ ΟΣΑ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΤΩΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ 24 Ιουλ 2021 | 00:09

Υπουργείο Παιδείας για δηλώσεις Τσίπρα: "Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει φτάσει στο έσχατο σημείο να εμπαίζει ευθέως νέα παιδιά"

"Σε ένα απίστευτο κρεσέντο λαϊκισμού, ο κ. Τσίπρας εξήγγειλε την κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων" αναφέρει η ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΕ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΤΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ 23 Ιουλ 2021 | 20:04

Απίστευτη υπόσχεση Τσίπρα: Τάζει θέσεις σε ΑΕΙ στους μαθητές που κόπηκαν φέτος, αν κερδίσει τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο Αλέξης Τσίπρας υποσχέθηκε στους φετινούς υποψηφίους ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ αναλάβει την εξουσία ξανά, θα καταθέσουν μηχανογραφικά με τους φετινούς βαθμούς, για να περάσουν σε κάποιο ΑΕΙ

ΣΤΑ ΜΑΤΟΓΙΑΝΝΙΑ 22 Ιουλ 2021 | 17:53

Μύκονος: Ο Τσίπρας βρήκε παλιό συμμαθητή του - Θυμήθηκαν την 5ήμερη στη Ρόδο όταν πέταγαν καρέκλες [Βίντεο]

O Αλέξης Τσίπρας στη βόλτα που έκανε στα στενά στα Ματογιάννια συνάντησε έναν παλιό συμμαθητή του και θυμήθηκαν τα παιδικά τους χρόνια.

«ΤΟ ΙΔΙΟ ΠΟΙΗΜΑ» 22 Ιουλ 2021 | 16:24

Τσίπρας από Μύκονο: Παταγώδης αποτυχία το lockdown- Πελώνη: Eπαναλαμβάνει λόγια του αέρα

"Όσο κι αν θέλει να το κρύψει, στην υπόθεση των εμβολιασμών, κάνει κουμάντο ο κ. Πολάκης", σημειώνει η Αριστοτελία Πελώνη.

ΕΥΘΥΝΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 22 Ιουλ 2021 | 15:22

Τσίπρας από Μύκονο: Το μίνι lockdown δίνει πολύ αρνητικό σήμα για τον ελληνικό τουρισμό [Εικόνες]

Η Μύκονος είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα της παταγώδους αποτυχίας της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας, είπε ο Αλέξης Τσίπρας

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ 22 Ιουλ 2021 | 07:40

Υποχρεωτικοί εμβολιασμοί: Μισόλογα από τον ΣΥΡΙΖΑ, "ναι" από το ΚΙΝΑΛ - Ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή

Στην κυβέρνηση δεν κρύβουν την απογοήτευση τους για την στάση του ΣΥΡΙΖΑ στην τροπολογία που ψηφίζεται σήμερα για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς.