Ψήφος αποδήμων: Ο ΣΥΡΙΖΑ έβαλε στο «στόχαστρο» το «300»

Σύμφωνα με πληροφορίες η αξιωματική αντιπολίτευση θα καταψηφίσει την διάταξη.

psifos-apodimwn-o-suriza-ebale-sto-stoxastro-to-300
SHARE THIS
0
SHARES

Σε αλλαγή πλεύσης σε ότι αφορά το άρθρο 54 παρ.4, του Συντάγματος αναφορικά με τους νόμους που θα ρυθμίσουν τα επιμέρους ζητήματα της ψήφου των αποδήμων, προχώρησε αιφνιδίως ο ΣΥΡΙΖΑ. 

Ωστόσο δεν υπάρχει ζήτημα μη τροποποίησης του Συνταγματικού Άρθρου καθώς αναμένεται να ψηφίσουν υπέρ 214 βουλευτές από τη ΝΔ, το ΚΙΝΑΛ, το ΚΚΕ, το ΜεΡΑ 25 και την Ελληνική Λύση. Επιπλέον, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, αναμένεται να ψηφιστεί και ο εκτελεστικός νόμος την επόμενη εβδιομάδα, καθώς η ενισχυμένη πλειοψηφία των 200 βουλευτών που απαιτείται εξασφαλίζεται, ακόμη και αν δεν ψηφίσει, εκτός απο τον ΣΥΡΙΖΑ, και το ΜεΡΑ25. 

Σύμφωνα με πληροφορίες η αξιωματική αντιπολίτευση θα καταψηφίσει τη διάταξη αν παραμείνει ως έχει με αποτέλεσμα να "σπάσει" η διαφαινόμενη ομοφωνία όλων των πτερύγων της Βουλής. 

Κοινοβουλευτικές πηγές αναφέρουν ότι ο λόγος που  ο ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε σε αλλαγή στάσης ήταν για να «χαλάσει» το κατόρθωμα της κυβέρνησης που διατυμπάνιζε ότι το συγκεκριμένο άρθρο θα ψηφιστεί και από τους 300 της Βουλής.

«Το Σύνταγμα θέλει, για να ρυθμίζεται η ψήφος των αποδήμων, 200 ψήφους. Λέμε λοιπόν ότι αυτό πρέπει να τηρηθεί και για όλα τα θέματα που αφορούν στην ψήφο των αποδήμων», δήλωσε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος και επισήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ζητήσει αυτοτελές δικαίωμα εκλέγεσθαι για τους απόδημους.

Παράλληλα, μιλώντας με κοινοβουλευτικούς συντάκτες ο Γιώργος Κατρούγκαλος είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να είναι υποχρεωτική η συμμετοχή τριών εκπροσώπων των ομογενών στο ψηφοδέλτιο Επικτρατείας των κομμάτων, καθώς και να απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία (200 βουλευτές) για να υπερψηφιστούν όλες οι διατάξεις του σχετικού νόμου.

Η πρόταση της ΝΔ 

Νωρίτερα, η οριστική διατύπωση του περιεχομένου της αναθεωρητέας διάταξης που προτείνει η ΝΔ κατατέθηκε στην Ολομέλεια, από τον γενικό εισηγητή Κώστα Τζαβάρα. Η πρόταση της ΝΔ στο Σύνταγμα θέτει τους βασικούς άξονες που στη συνέχεια θα εξειδικευθούν με νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή, τις επόμενες ημέρες.

Ειδικότερα, για την ψήφο των αποδήμων (άρθρο 54) η ΝΔ προτείνει προσθήκη νέας παραγράφου υπ. Αριθ. 4 που ορίζει ότι:

«Με τον νόμο της παραγράφου 4 του άρθρου 51 μπορεί να τίθενται προϋποθέσεις στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος στον τόπο διαμονής τους από τους εκλογείς που κατοικούν έξω από την επικράτεια, όπως πραγματικός δεσμός με τη χώρα, αυτοπρόσωπη παρουσία σε εκλογικό τμήμα, χρόνος απουσίας από τη χώρα ή παρουσία στη χώρα για ορισμένο χρόνο στο παρελθόν. Με τον νόμο του προηγούμενου εδαφίου μπορεί να ορίζεται ότι ορισμένες θέσεις του ψηφοδελτίου επικρατείας κάθε κόμματος της παραγράφου 3 του παρόντος άρθρου καταλαμβάνονται υποχρεωτικά από απόδημους Έλληνες. Νόμος μπορεί να προβλέπει ότι η ψήφος των εκλογέων που ψηφίζουν σε εκλογικά τμήματα έξω από την επικράτεια, δεν προσμετράται σε συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια αλλά σε επίπεδο επικρατείας. Με τον νόμο της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου μπορεί να καθιερώνονται μια ή περισσότερες εκλογικές περιφέρειες απόδημου ελληνισμού, κατά παρέκκλιση της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου».

Ουσιαστικά με την πρόταση της ΝΔ ανοίγει ο δρόμος ώστε:

-με 200 ψήφους βουλευτών να ψηφιστεί ο νόμος που προβλέπει ότι τα ψηφοδέλτια επικρατείας μπορούν να έχουν και ομογενείς, δηλαδή να συμπεριλαμβάνονται οι απόδημοι στο εκλογικό σώμα

-τα κόμματα στα ψηφοδέλτια επικρατείας να μπορούν να έχουν κι εκπροσώπους των αποδήμων

-νόμος που ψηφίζεται με σχετική πλειοψηφία να ρυθμίζει που θα προσμετράται η ψήφος των ομογενών. Δηλαδή αν θα προσμετράται στις περιφέρειες ή μόνο στο συνολικό

-με νόμο που θέλει 180 ψήφους μπορεί να δοθεί η δυνατότητα ίδρυσης περιφερειών αποδήμων στο εξωτερικό.


 

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook