Πυρά μετά την απόρριψη αιτήματος να προσέλθουν στη Βουλή πυρόπληκτοι

Τι είπαν για ΦΠΑ και τα νησιά που σηκώνουν το βάρος του προσφυγικού

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Πυρά μετά την απόρριψη αιτήματος να προσέλθουν στη Βουλή πυρόπληκτοι

Εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία από την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) για την παράταση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά που έχουν πληγεί περισσότερο από την προσφυγική κρίση (Λέσβο, Λέρο, Κω, Σάμο και Χίο), τα έκτακτα μέτρα για τη στήριξη των πληγέντων και την αποκατάσταση των ζημιών από τις πυρκαγιές τον περασμένο Ιούλιο και η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για το Μεταφορικό Ισοδύναμο.

Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία απέρριψε αίτημα των κομμάτων της αντιπολίτευσης να κληθούν σε ακρόαση εκπρόσωποι ιδίως των πληγέντων από τις πυρκαγιές, προκειμένου να ενημερώσουν τη Βουλή σε ποιο στάδιο βρίσκεται η υλοποίηση των μέτρων ανακούφισής τους και να πουν εάν αυτά τα μέτρα είναι επαρκή. Το βασικό σκεπτικό της πλειοψηφίας ήταν ότι με τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου επικυρώνονται πράξεις και μέτρα που ήδη υλοποιούνται και ο Κανονισμός της Βουλής δίνει δυνατότητα διεξοδικής ενημέρωσης των κομμάτων, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, είτε με συζήτηση στην Ολομέλεια είτε με συζήτηση στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής, σε ξεχωριστές συνεδριάσεις. Η άρνηση της πλειοψηφίας να ανταποκριθεί στο αίτημα αυτό των κομμάτων της αντιπολίτευσης προκάλεσε επικριτικά σχόλια από βουλευτές που μετείχαν στη συνεδρίαση.

«Πρέπει να ενημερωθούμε για το πρόβλημα που υπάρχει στις πυρόπληκτες περιοχές», δήλωσε ο Θεόδωρος Καράογλου από τη ΝΔ. «Θέλουμε να έρθουν εδώ οι φορείς και να τους ρωτήσουμε για την κατάσταση μετά τις πυρκαγιές», ανέφερε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννης Κουτσούκος. «Η διαδικασία είναι στενή. Συζητάμε μέτρα που εφαρμόζονται και πρέπει να πάρουν τη νόμιμη διαδικασία», αντέτεινε ο προεδρεύων, Χρήστος Μπγιάλας (ΣΥΡΙΖΑ). «Οι εκπρόσωποι των πληγέντων από τις φονικές πυρκαγιές, όπως και εκπρόσωποι των νησιωτών, μπορούν να έρθουν και να πουν αν τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί είναι επαρκή ή όχι και τι δυσκολίες έχουν», σημείωσε η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου. «Οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου γίνονται για να επικυρώσουν τα μέτρα, δεν είναι απολογιστική διαδικασία. Αν θέλετε απολογισμό υπάρχουν διαδικασίες άλλες», επέμεινε ο κ. Μπγιάλας. «Η κυβέρνηση δεν θέλει να ακούγονται πολλά παράπονα μάλλον...», τόνισε ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Δημήτρης Καβαδέλλας. «Αυτήν τη στιγμή, δηλαδή, αποκλείσατε τους εκπροσώπους των πυρόπληκτων να έρθουν να σας πουν ότι μετά από τέσσερις μήνες δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα. Αυτό κάνατε», αντέδρασε ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Βλάχος.

Τα νησιά

Με αφορμή την συζήτηση της ΠΝΠ για τον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου που έχουν σηκώσει το βάρος του προσφυγικού, τα κόμματα της αντιπολίτευσης έθεσαν για ακόμα μία φορά ζήτημα διαφάνειας στη διαχείριση των κονδυλίων. «Παρόλο που οι έλεγχοι έχουν αποδείξει πως όλα έχουν γίνει με τη δέουσα διαφάνεια και οικονομική πολιτική, συνεχίζετε την ίδια τακτική», παρατήρησε η παριστάμενη υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου και πρόσθεσε ότι «όσο και αν ψάχνουν, τέτοια σκάνδαλα δεν πρόκειται να βρουν στη σημερινή κυβέρνηση». «Αδυναμίες μπορεί να μας βρείτε. Τέτοιου είδους σκάνδαλα δεν πρόκειται να μας βρείτε ποτέ», επέμεινε η κ. Παπανάτσιου. Η υφυπουργός επιφυλάχθηκε να κατατεθούν στοιχεία στην Ολομέλεια για την υλοποίηση των μέτρων στήριξης των πυρόπληκτων και την αποκατάσταση των ζημιών.

Το ΚΚΕ κατέθεσε εκ νέου την τροπολογία για μειωμένο ΦΠΑ σε όλα τα νησιά του Αιγαίου.

Τα κόμματα

Στη συζήτηση που προηγήθηκε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Συρμαλένιος, εξήγησε ότι η Βουλή καλείται να επικυρώσει τα μέτρα τεσσάρων Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου, οι οποίες υπογράφηκαν το περασμένο καλοκαίρι, δηλαδή την παράταση των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ στα πέντε νησιά που όλα αυτά τα χρόνια σήκωσαν το μεγάλο βάρος προσφυγικής κρίσης. Πρόκειται, επίσης, για την ΠΝΠ που αφορά το Μεταφορικό Ισοδύναμο και τις ΠΝΠ για τη στήριξη των πυρόπληκτων.

Ο εισηγητής της ΝΔ, Θεόδωρος Καράογλου, κατηγόρησε την κυβερνητική πλειοψηφία ότι δεν δέχθηκε την ακρόαση των πληγέντων από τις πυρκαγιές διότι φοβάται τον διάλογο. Προανήγγειλε, όμως, ότι η ΝΔ θα καταθέσει αίτημα ενημέρωσης για το τι συμβαίνει ειδικά στις περιοχές της ανατολικής Αττικής. Σε συνδυασμό, δε, και με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ, ο βουλευτής της ΝΔ είπε ότι όπως και οι πυρόπληκτοι έτσι και οι κάτοικοι των νησιών του Αιγαίου έχουν βιώσει την ανικανότητα της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει κρίσεις και να τις αποτρέψει. Επίσης, υποστήριξε ότι ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ ήταν κόκκινη γραμμή της κυβέρνησης Σαμαρά και ότι το κόμμα του θα επανακαταθέσει την τροπολογία για να διατηρηθεί ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ και κατήγγειλε ότι τα κονδύλια της ΕΕ για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης είναι αναντίστοιχα με τις εικόνες ντροπής σε περιοχές όπως η Μόρια.

Ο κ. Κουτσούκος ανέφερε ότι απαιτείται ενημέρωση από τους πυρόπληκτους προκειμένου να ενημερωθεί η Βουλή κατά πόσο τα μέτρα υλοποιούνται και σε ποιο βαθμό είναι επαρκή. Είπε, επίσης, ότι είναι εξίσου σημαντικό να ενημερωθεί η Βουλή και σε ποιο στάδιο βρίσκονται τα μέτρα πρόληψης για να αποτραπεί μία νέα τραγωδία, δηλαδή, για να αποτραπούν οι πλημμύρες μετά τις φονικές και καταστροφικές πυρκαγιές. Ο βουλευτής της ΔΗΣΥ σημείωσε ότι απαιτείται διαφάνεια για τον ειδικό λογαριασμό που συστάθηκε για τους πυρόπληκτους. Μεγάλο θέμα, χαρακτήρισε και το ζήτημα των χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ και τόνισε ότι το κόμμα του επανακαταθέτει την πρότασή του για τον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.

«Έστω και αν τα μέτρα για τους πυρόπληκτους είναι ημίμετρα, για την τραγωδία που συντελέστηκε -και μάλιστα ως αποτέλεσμα κυβερνητικής ευθύνης- εμείς θα τοποθετηθούμε θετικά», επισήμανε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Γιώργος Γερμενής.

Η κ. Μανωλάκου υπογράμμισε ότι τώρα που η Βουλή καλείται να επικυρώσει τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, έχουν γίνει γνωστά και αντιληπτά τα μειονεκτήματα και η ανεπάρκεια στην αντιμετώπιση των προβλημάτων. Ειδικά για τη σύνδεση της αναβολής της αύξησης του ΦΠΑ με το προσφυγικό, υποστήριξε πως είναι απαράδεκτη η λογική ότι η παράταση του μειωμένου συντελεστή δίνεται ως αντιστάθμισμα για την αποδοχή των επικίνδυνων και αντιδραστικών πολιτικών της ΕΕ, που μετατρέπει τα νησιά σε μόνιμο χώρο εγκλωβισμού των προσφύγων καταπατώντας τα δικαιώματά τους. «Ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ σε όλα τα νησιά, χωρίς εξαίρεση, είναι δίκαιο αίτημα, είναι μέτρο μείωσης των συνεπειών του μεγάλου μεταφορικού κόστους και άλλων δυσμενών παραγόντων που δυσκολεύουν τη ζωή των νησιωτών», παρατήρησε η βουλευτής του ΚΚΕ, καλώντας την κυβέρνηση να αποδεχθεί την τροπολογία του κόμματός της για τον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ σε όλα τα νησιά του Αιγαίου. Η κ. Μανωλάκου χαρακτήρισε ανεπαρκή και τα μέτρα για τη στήριξη των πληγέντων από τις πυρκαγιές.

Ο ειδικός αγορητής των ΑΝΕΛ Κωνσταντίνος Κατσίκης χαρακτήρισε αδιανόητο έστω και ένας βουλευτής να εναντιωθεί στις διατάξεις του σχεδίου νόμου, αν αναλογιστεί κανείς την έκταση της τραγωδίας στην Αττική και πόσο τραγικά δοκιμάστηκαν από τη μοίρα οι κάτοικοι των περιοχών που επλήγησαν. Χαρακτήρισε, επίσης, αδιανόητο να ακουστούν αντιρρήσεις για την παράταση της ισχύος των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου που χρόνια τώρα αντιμετωπίζουν μία πρωτόγνωρη μεταναστευτική κρίση. Τέλος, ζήτησε να μη ρίχνουν τον λίθο του αναθέματος στην κυβέρνηση, εκείνοι που ψήφισαν την αύξηση του ΦΠΑ από το 8%, το 9%, το 10% στο 23%.

Ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης ανέφερε ότι η χρήση των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου δικαιολογείται από τις συνθήκες που επικράτησαν το καλοκαίρι, συνθήκες που δεν άφηναν περιθώριο για κανονικές κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Αναφερόμενος στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ, ο βουλευτής του Ποταμιού σημείωσε ότι το μέτρο ανακουφίζει τα νησιά αλλά η άρση των προβλημάτων των νησιών απαιτεί ολοκληρωμένο σχεδιασμό, ένα πλέγμα μέτρων για να υπάρξει άρση των ανισοτήτων που επικρατούν στη νησιωτική πραγματικότητα. Δεν παρέλειψε, δε, να τονίσει ότι η εφαρμογή των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά τα προηγούμενα χρόνια δεν έφερε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, δεν διευκόλυνε εν τέλει τον καταναλωτή ή τον χρήστη υπηρεσιών στα νησιά. Ως προς τον ειδικό λογαριασμό για τους πυρόπληκτους είπε πως δεν έχουν περάσει ακόμη σε αυτόν μεγάλες δωρεές ή έσοδα από συναυλίες και άλλες εκδηλώσεις για τη στήριξή τους και επισήμανε ότι πρέπει να υπάρξει διαφάνεια στη διαχείριση των ποσών του ειδικού λογαριασμού, αλλά και πρόληψη ώστε να μην ακολουθήσουν άλλες καταστροφές.

Από την Ένωση Κεντρώων, ο βουλευτής Δημήτρης Καβαδέλλας υπογράμμισε ότι η πολιτεία φάνηκε ανοργάνωτη και ανεπαρκής στις πυρκαγιές, δεν λειτούργησε η κρατική μηχανή, δεν έγινε έγκαιρη εκκένωση, δηλαδή μία σειρά από μέτρα, με τα οποία θα μπορούσαν να έχουν σωθεί ζωές. Αναφερόμενος στον ΦΠΑ στα νησιά, ο κ. Καβαδέλλας υποστήριξε ότι οι νησιώτες έχουν καταστραφεί και «η κατάσταση στα νησιά είναι τόσο άσχημη, που οι άνθρωποι εκεί ανταλλάσσουν μία κότα με τέσσερα κιλά αλεύρι». Για το ύψος του ΦΠΑ κατηγόρησε αυτήν και την προηγούμενη κυβέρνηση και για την αύξηση που συντελέστηκε και για την αλόγιστη μετανάστευση.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

ΘΑ ΤΟΝΩΘΕΙ Η ΖΗΤΗΣΗ 03 Ιουν 2020 | 12:08

Υπ. Οικονομικών: H μείωση του ΦΠΑ από 24% σε 13% στις μεταφορές συμπεριλαμβάνει και τα ταξί

Μέτρο για τον κλάδο ο οποίος έχει υποστεί σημαντικό πλήγμα από την πανδημία.

ΣΤΙΣ 19:00 03 Ιουν 2020 | 10:26

Κινητοποίηση ταξιτζήδων έξω από το ΥΠΟΙΚ ιδιοκτητών ταξί: Καταγγέλλουν μειωμένο τζίρο κατά 80%

"Τα πράγματα έχουν δυσκολέψει πολύ. Ο τζίρος μας έχει πέσει κατά 80%. Παρόλο που ανοίγουν η εστίαση, τα σχολεία φαίνεται ότι δεν αλλάζει τίποτα", καταγγέλλουν.

ΒΟΥΛΗ 02 Ιουν 2020 | 11:06

Επίκαιρη ερώτηση Τσίπρα σε Μητσοτάκη: Θα υιοθετήσετε τα μέτρα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ;

Καλεί τον Πρωθυπουργό να απαντήσει αν μετά την πρόταση της ΕΕ για το Ταμείο Ανάκαμψης είναι διατεθειμένος να υιοθετήσει μέτρα για τη στήριξη της εργασίας.

ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 31 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 01 Ιουν 2020 | 22:04

Ακτοπλοϊκά εισιτήρια: Πώς διαμορφώνονται οι τιμές μετά τη μείωση ΦΠΑ

Ορισμένες ακτοπλοϊκές εταιρείες στις αρχές του νέου έτους είχαν προχωρήσει σε αύξηση στις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων περίπου στο 6%

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ 01 Ιουν 2020 | 20:44

Μείωση ΦΠΑ στον καφέ: Γιατί δεν είδαν διαφορά στην τσέπη τους οι καταναλωτές [Βίντεο]

Ο καφές, τα ροφήματα και τα αναψυκτικά εξακολουθούν να πωλούνται στα προ των μειώσεων επίπεδα

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ 01 Ιουν 2020 | 18:50

Κεραμέως στη Βουλή: Στο 80% η προσέλευση μαθητών στα δημοτικά σχολεία

Στο πλαίσιο της επεξεργασίας του νομοσχεδίου με τίτλο "Αναβάθμιση του Σχολείου και άλλες διατάξεις"

ΕΝΤΑΣΗ ΜΕ ΤΟ "ΚΑΛΗΜΕΡΑ" 01 Ιουν 2020 | 13:16

Νέα ένταση με τον Φίλη στη Βουλή για τα ολοήμερα - Ξεκίνησε η συζήτηση του νομοσχεδίου για την Παιδεία

Ο Νίκος Φίλης ζήτησε πιεστικά και κατ' επανάληψη από το υπουργείο Παιδείας να πάρει θέση για το τι πρόκειται να γίνει με το ολοήμερο σχολείο​​​​​​​.

ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ 31 Μαϊ 2020 | 15:36

Νέα μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορονοϊού - Τι προβλέπει η ΠΝΠ

Μεταξύ άλλων προβλέπονται το εθνικό πλαίσιο ωραρίου καταστημάτων, η άδεια ειδικού σκοπού, η παράταση δωρεάν φαρμακευτικής περίθαλψης ανασφάλιστων κ.α.

31 Μαϊ 2020 | 08:13

Κεραμέως vs Φίλης ξανά στη Βουλή - "Κόκκινο" πανί οι μεταρρυθμίσεις στα σχολεία

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας αναμένεται να συζητηθεί αυτήν την εβδομάδα στη Βουλή

ΔΕΝ ΕΧΩ ΤΙΠΟΤΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ 30 Μαϊ 2020 | 13:30

Γιαννακοπούλου για Κεραμέως: Mea Culpa για το ύφος, αλλά θα προχωρήσω πιο δυναμικά

Ομολογώ ότι βρέθηκα εκτός εαυτού από τις ρυθμίσεις.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ 29 Μαϊ 2020 | 18:23

Σταϊκούρας: Μείωση της προκαταβολής φόρου για πληττόμενες επιχειρήσεις

Για το πρόγραμμα "Μένουμε Όρθιοι" του ΣΥΡΙΖΑ: "Φανταστικά ποσά δίχως να υπάρχει τρόπος να χρηματοδοτηθούν"

Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΞΕΛΙΧΘΗΚΕ ΣΕ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ 28 Μαϊ 2020 | 20:02

Βουλή: Σκληρή κόντρα για τον ανελκυστήρα στην Ακρόπολη - Μας απαγόρεψαν αυτοψία, λέει ο ΣΥΡΙΖΑ

Αντιπαράθεση για την πορεία του έργου ανάμεσα στον Πάνο Σκουρολιάκο και την Λίνα Μενδώνη.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΝΕΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ 28 Μαϊ 2020 | 07:27

Αυτά είναι τα προϊόντα και οι υπηρεσίες που θα έχουν ΦΠΑ 13% - Αναλυτικός κατάλογος

Όλα αυτά προβλέπονται στην τροπολογία που κατατέθηκε αργά χθες τη νύχτα στη Βουλή και η οποία εξειδικεύει τα περισσότερα από τα μέτρα στήριξης.