Αποτελεί θεσμό εδώ και πάρα πολλά χρόνια στις 17 Νοεμβρίου το μπλοκ της ΠΑΣΠ να κάνει τη δική του ξεχωριστή πορεία με την αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου. Μόνο που αυτός ο θεσμός, στα μάτια της πλειοψηφίας των δημοκρατικών πολιτών της χώρας είναι πλέον στρεβλός. Και αυτό, γιατί δημιουργείται η εντύπωση ότι το σύμβολο της εθνικής αντίστασης κατά της χούντας, αποτελεί ιδιοκτησία μιας μερίδας πολιτών και όχι του συνόλου του ελληνικού λαού.
Η σημαία του Πολυτεχνείου πέρασε στα χέρια της ΠΑΣΠ το 1976. Μετά από 44 χρόνια, σε κάθε επέτειο της εξέγερσης πλανάται αναπάντητο το ερώτημα "γιατί η νεολαία του ΠΑΣΟΚ δεν έχει παραδώσει ακόμα τη σημαία;". Περιβόητες είναι δε οι διαμάχες της νεολαίας με το κόμμα που ζητά να παραδοθεί η σημαία στη Βουλή ή στον πρύτανη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Μάλιστα όσο περνούν τα χρόνια ακούγονται ακραίες ιστορίες για τον τρόπο φύλαξης του συμβόλου, όπως αυτή που ήθελε μητέρα φοιτητή να την έβαλε στο πλυντήριο.
Οι νεολαίοι της σημαίας και Πανσπουδαστική
Η συζήτηση αυτή πλέον έχει εξελιχθεί πλέον σε παρωδία. Κάθε φορά οι "νεολαίοι της σημαίας" όπως έχουν γίνει γνωστοί συμφωνούν ότι πρέπει να δώσουν τη σημαία υποστηρίζοντας πως δεν είναι ιδιοκτησία και αποκλειστικότητά τους. Με λίγα λόγια υποστηρίζουν πως δεν τους ανήκει. Τι συμβαίνει όμως και δεν προχωρούν σε αυτή την κίνηση; Εδώ εντοπίζεται ο απόλυτος παραλογισμός.

Η ΠΑΣΠ υποστηρίζει ότι θα την παραδώσει στην στο Κεντρικό Συμβούλιο της ΕΦΕΕ (Εθνική Φοιτητική Ένωση Ελλάδος) η οποία έχει πάψει να υφίσταται εδώ και περίπου 40 χρόνια, όταν και εφόσον αυτό συγκροτηθεί ξανά σε σώμα. Και θα το κάνει αυτό, όταν και η Πανσπουδαστική, η φοιτητική παράταξη του ΚΚΕ, παραδώσει από την πλευρά της, τις σφραγίδες και τα πρακτικά της τότε ΕΦΕΕ. Με λίγα λόγια ποτέ.
Το χρονικό - Από το πολυτεχνείο και τα γραφεία της Βραδυνής, στα χέρια της ΠΑΣΠ
Ακόμα παραμένει άγνωστο ποιοι ήταν αυτοί που τη βρήκαν, τη μάζεψαν και τελικά την παρέδωσαν την επόμενη της 17ης Νοεμβρίου 1973, στα γραφεία της εφημερίδας "Βραδυνή", στην Ομόνοια. Ο εκδότης της εφημερίδας, Τζώρτζης Αθανασιάδης, ήταν αυτός που τη φύλαγε τα πρώτα χρόνια, ωστόσο ποτέ δεν αποκάλυψε πως την απέκτησε.
Οι μαρτυρίες δεν είναι ξεκάθαρες. Η Νάντια Βαλαβάνη είχε δηλώσει στην Καθημερινή:"Η σημαία και ο τρόπος με τον οποίο βγήκε από το Πολυτεχνείο ήταν αδύνατον να γίνει αντιληπτός από τους περισσότερους, διότι πρώτο μέλημα ήταν να διασωθούν οι 10.000 άνθρωποι που βρέθηκαν εκεί", ενώ ο Δημήτρης Χατζησωκράτης είχε αναφέρει: "Η σημαία ματώθηκε με την εισβολή του τανκ. Αυτό είναι το μόνο βέβαιο".

Σύμφωνα με την "Καθημερινή", το 1974 η σημαία έφτασε στην ΕΦΕΕ και στον πρώτο μεταπολιτευτικό πρόεδρό της, Γιώργο Σταματάκη, της ΚΝΕ. Το 1976 το σύμβολο πέρασε με ομαλό τρόπο στα χέρια του Στέφανου Τζουμάκα της ΠΑΣΠ. Ουσιαστικά από εκείνη τη στιγμή η σημαία του Πολυτεχνείου περνάει στα χέρια της ΠΑΣΠ.
Το 1980 η Φοιτητική Ενωση έπαψε ουσιαστικά να υπάρχει. Ο κ. Παπουτσής θυμάται σχετικά: "Και στο δικό μου σπίτι την κράτησα τη σημαία. Υποχρεωτικά, κάποιος έπρεπε να τη χρεωθεί. Επιλέγαμε επίσης και σπίτια φίλων υπεράνω πάσης υποψίας", είχε αναφέρει στην εφημερίδα 'Καθημερινή'".
Από το 1982 η σημαία έπαψε να βρίσκεται στα γραφεία της ΕΦΕΕ στην οδό Ιπποκράτους και άρχισε να φυλάσσεται στα σπίτια στελεχών της ΠΑΣΠ. Το 2008 ο τότε πρύτανης του Μετσοβείου Πολυτεχνείου ζήτησε επισήμως να παραδοθεί η Σημαία στο ίδρυμα, ώστε να εκτεθεί στο ευρύ κοινό. Όμως η αντίδραση της ΠΑΣΠ ήταν αρνητική.
Το 2011 υπήρξε μια ανακοίνωση του τότε γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, Γ. Ραγκούση, πως η ΠΑΣΠ θα παρέδιδε τελικώς την ιστορική σημαία στη Βουλή. Αυτό όμως δεν έγινε και από τότε διαωνίζεται η ίδια παράλογη συζήτηση για το πότε θα παραδώσει τη σημαία του Πολυτεχνείου η ΠΑΣΠ.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr