
Μετά από ολονύχτιες και έντονες διαβουλεύσεις μεταξύ των ευρωπαίων ηγετών, η Σύνοδος Κορυφής που συνεδριάζει εκτάκτως στις Βερσαλλίες μετέθεσε τις όποιες αποφάσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και την στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής, που θα πραγματοποιηθεί σε δύο εβδομάδες στις Βρυξέλλες.
Η Ε.Ε σε μία ακόμη κρίσιμη συνεδρίαση εμφανίστηκε διχασμένη. Η Γερμανία παρά την αλλαγή σκυτάλης στην Καγκελαρία, ακολουθεί την ίδια σκληρή γραμμή έχοντας συμπαραστάτες και άλλες χώρες της βορείου Ευρώπης.
Η καθυστέρηση των μέτρων στήριξης για τους πολίτες που πλήττονται από τις αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων, οι οποίες έχουν πυροδοτήσει ανατιμήσεις σε όλα τα προϊόντα, επιβεβαιώνει πως η ενιαία στάση που υπήρξε απέναντι στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, εξανεμίστηκε μόλις η συζήτηση έφτασε στην ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων.
Γερμανικό μπλόκο στο ευρωομόλογο
Ο οικοδεσπότης της Συνόδου Εμανουέλ Μακρόν κατέθεσε πρόταση για την έκδοση ενός ευρωομολόγου, τα έσοδα του οποίου θα διοχετεύονται στα κράτη – μέλη με τη μορφή προνομιακών δανείων για τη χρηματοδότηση των δαπανών τους λόγω της ενεργειακής κρίσης.
Με την άποψη του Γάλλου Προέδρου τάχθηκαν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες του νότου, όπως η Ελλάδα, αλλά και η Ιταλία, με τον Μάριο Ντράγκι να δηλώνει πως ταυτίζεται απόλυτα με την πρόταση του Εμανουέλ Μακρόν.
"Πρέπει να απαντήσουμε σε όλα αυτά στηρίζοντας τις επιχειρήσεις και την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών, με την ίδια πεποίθηση και ταχύτητα με την οποία στηρίξαμε την απάντηση στην Ρωσία", τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός.
Ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σόλτς ήταν κάθετα αντίθετος με την έκδοση του ευρωομολόγου, καθώς όπως υποστήριξε μια τέτοια κίνηση θα έθετε σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα του χρέους της κάθε χώρας. Στο πλευρό του Βερολίνου τάχθηκαν η Ολλανδία, Αυστρία και η Δανία.
"Θα ακολουθήσουμε υγιείς δημοσιονομικές πολιτικές, οι οποίες διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του χρέους για κάθε κράτος-μέλος, μεταξύ άλλων παρέχοντας κίνητρα για επενδύσεις που ενισχύουν την ανάπτυξη και είναι κρίσιμες για τους στόχους μας για το 2030", ανέφερε το προσχέδιο της Συνόδου Κορυφής βάζοντας ουσιαστικά τέλος στην πρόταση της Γαλλικής προεδρίας.
Στο τραπέζι οι προτάσεις Μητσοτάκη
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη δέσμη προτάσεων που προτείνεται να μελετήσει και να καταθέσει η Κομισιόν για την ενέργεια, συμπεριλαμβάνεται και η πρόταση έξι σημείων που είχε καταθέσει με επιστολή του στην Κομισιόν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και αφορούσε την επιβολή προσωρινού πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου, όπως επίσης και στην μετακύλισή του στις τιμές ηλεκτρισμού.
"Απαιτείται μια ευρωπαϊκή αντίδραση έτσι ώστε να προστατεύσουμε καταναλωτές, επιχειρήσεις και αγρότες, από αυξομειώσεις στις τιμές του φυσικού αερίου και κατά συνέπεια της ηλεκτρικής ενέργειας, που δεν υπαγορεύονται από κανόνες προσφοράς και ζήτησης αλλά είναι αποτέλεσμα αποκλειστικά και μόνο κερδοσκοπίας στην αγορά του φυσικού αερίου", δήλωσε ο πρωθυπουργός προσερχόμενος στην Σύνοδο Κορυφής.
Στόχος η απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο
Στο επίκεντρο των συζητήσεων των "27" βρέθηκε η ενεργειακή αυτονομία της Ε.Ε., καθώς αναζητούνται τρόποι της άμεσης μείωσης του ρωσικού φυσικού αερίου. Μία κίνηση που θα δώσει ένα νέο ισχυρό χτύπημα στον Βλαντιμίρ Πούτιν.
Οι ευρωπαίοι ηγέτες φέρονται αποφασισμένοι να στραφούν υπέρ της αγοράς υγροποιημένου αερίου (LNG) μέχρι να δημιουργηθεί το πλαίσιο για την λειτουργία των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ωστόσο, αγκάθι αποτελεί η έλλειψη χώρων αποθήκευσης του υγροποιημένου αερίου, το οποίο θα μεταφέρεται από χώρες όπως οι ΗΠΑ, το Κατάρ, την Αίγυπτο και την Ιαπωνία.
Ο πρωθυπουργός από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η ενεργειακή κρίση και πριν η Ρωσία εισβάλλει στην Ουκρανία είχε προτείνει την αγορά υγροποιημένου αερίου από την Αίγυπτο, με την οποία η χώρα μας έχει συνάψει συμφωνία και για το ζήτημα της ηλεκτροδότησης. Μία τέτοια κίνηση θα καθιστούσε την χώρα μας ενεργειακό κόμβο καθώς το υγροποιημένο αέριο θα μεταφέρονταν σε όλες τις χώρες της Ε.Ε.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr