Follow us

ΣΥΡΙΖΑ: Αποχώρησε η Ελένη Λαφτσή με σοβαρές καταγγελίες για παρέμβαση του τουρκικού προξενείου στις εκλογές στη Ροδόπη

Η Ελένη Λαφτσή ανακοίνωσε την αποχώρησή της από τον ΣΥΡΙΖΑ - Είχε καταγγείλει ωμές παρεμβάσεις του τουρκικού προξενείου στις εκλογές, κάνοντας λόγο για απροκάλυπτη στήριξη προς το μειονοτικό Οζγκιούρ Φερχάτ

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
ΣΥΡΙΖΑ ΕΛΕΝΗ ΛΑΦΤΣΗ

Την αποχώρησή της από τον ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε το μέλος του κόμματος στη Ροδόπη, Ελένη Λαφτσή, μετά την κλήση της σε απολογία στον Πειθαρχικό Όργανο του κόμματος.

Η ίδια, την επομένη των εκλογών της 21ης Μαΐου, είχε καταγγείλει ωμές παρεμβάσεις του τουρκικού προξενείου στις εκλογές, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει απροκάλυπτη στήριξη προς το μειονοτικό Οζγκιούρ Φερχάτ εις βάρος των υπολοίπων υποψηφίων.

Για τις δηλώσεις αυτές είχε παραπεμφθεί στην Επιτροπή Δεοντολογίας του κόμματος.

Στην τωρινή μακροσκελή ανάρτησή της, η κυρία Λαφτσή τονίζει ότι "δεν μπορώ να αποδεχτώ να βρίσκομαι διαρκώς σε θέση απολογούμενης για τη στάση ενός κόμματος που ανέχεται και συγκαλύπτει τις συμπεριφορές του μουσουλμάνου βουλευτή του".

Εππιπλέον κάνει λόγο για "συμπεριφορές ανοιχτής συνδιαλλαγής με τον παράτυπο "εκλεγμένο" Μουφτή και τους μηχανισμούς του".


Αναλυτικά, η δήλωση της Ελένης Λαφτσή

Μια ανεπανάληπτη για μένα διαδρομή, η οποία ξεκίνησε στην εφηβεία από τις γραμμές του ΚΚΕ, πέρασε στον ενιαίο ΣΥΝ, με κατάληξη στο ΣΥΡΙΖΑ της ανόδου και της πτώσης, πορευόμενη πάντα θέλω να πιστεύω με αρχές,αξίες και ιδέες για ένα καλύτερο αύριο.

Τρεις φορές υποψήφια βουλευτής στη Ροδόπη,στις εθνικές εκλογές του 1996,του 2000 και του 2009, με την αγωνία όχι της εκλογής, αλλά του να βάλω κι εγώ λίγο "πλάτη" σε ένα χώρο που πάλευε να αναπνεύσει, που πάλευε να αγγίξει το περιβόητο 3%. Τρεις φορές υποψήφια στο Δήμο Κομοτηνής, το 2006 ως υποψήφια δημοτική σύμβουλος, το δε 2014 και 2019 ως επικεφαλής της παράταξης ΠΟΛΗτικη ΑΝΑΤΡΟΠΗ, που στηρίχθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Είμαι περήφανη για το ότι με όσες δυνάμεις, γνώσεις και ικανότητες διέθετα, υπηρέτησα τον χώρο ανυστερόβουλα, σε μια άγονη για την αριστερά περιοχή, χωρίς να επιδιώξω πολιτικά η επαγγελματικά ανταλλάγματα,ακόμη και κατά την διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είμαι βέβαιη ότι μπορούν όλοι να ισχυριστούν το ίδιο σε αυτό το χώρο, ιδιαίτερα όσοι κινούνται στις αυλές των γνωστών τάσεων στο κέντρο.

Ως εκ τούτου, έχοντας μια τέτοια πορεία, δεν μπορώ να αποδεχτώ να βρίσκομαι διαρκώς σε θέση απολογούμενης για τη στάση ενός κόμματος που ανέχεται και συγκαλύπτει τις συμπεριφορές του μουσουλμάνου βουλευτή του. Συμπεριφορές ανοιχτής συνδιαλλαγής με τον παράτυπο "εκλεγμένο" Μουφτή και τους μηχανισμούς του, καθώς και τη νομιμοποίηση από την πλευρά του του παρεμβατικού ρόλου αρχής τρίτης χώρας στα τοπικά πολιτικά πράγματα, με μόνο στόχο την προσωπική του ανέλιξη.

Διαβάστε Επίσης

Γεγονότα που συζητήθηκαν ευρέως στην τοπική κοινωνία και βρέθηκαν προς συζήτηση στη προηγούμενη Βουλή. Ποτέ άλλοτε στο παρελθόν δεν υπήρξε με τέτοια ένταση τόσο ανοιχτή παρέμβαση που συνεχίζει να υφίσταται και σήμερα. Άλλωστε είναι γνωστό ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η Αριστερά εκλέγει βουλευτή από τη μειονότητα. Τι σχέση λοιπόν μπορούν να έχουν όλα αυτά με τον ηθικό κώδικα, τις αξίες και τις αρχές που πρεσβεύει η αριστερά;

Δυστυχώς ολα αυτά ήταν σε πλήρη γνώση της ηγεσίας του κόμματος-τουλάχιστον τα τελευταία τέσσερα χρόνια- αφού τα κατέθετε επώνυμα, μεγάλο τμήμα στελεχών του κόμματος στη Ροδόπη. Γι' αυτό άλλωστε και η απόφαση για την κατάρτιση των συνδυασμών ,ελήφθη από την ηγεσία, χωρίς να ερωτηθεί, χωρίς να εκφράσει άποψη η Ν.Ε και τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ.

Άντεξα το ισχυρό σοκ της εκλογικής μας συντριβής, δεν μπορώ όμως να αντέξω την εκκωφαντική σιωπή και μια αδύναμη κομματική εξουσία, που αποδέχεται κρίσιμα θέματα που συμβαίνουν και αφορούν τη Θράκη, να αντιμετωπίζονται, όχι ανάλογα με τη σοβαρότητα που έχουν, αλλά με πειθαρχικά μέτρα ενάντια σε όσους αναδεικνύουν αυτά τα προβλήματα και διατυπώνουν άποψη για την αντιμετώπισή τους. Μια ηγεσία που στρουθοκαμηλίζει για όσα συμβαίνουν στην περιοχή, αγνοώντας τις συνέπειες, ενώ την ίδια στιγμή, επιδεικνύει απίστευτη σκληρότητα απέναντι σε όσους τα αναδεικνύουν, δίνει την εντύπωση, που είναι διάχυτη στην τοπική κοινωνία, ότι το μόνο που την ενδιαφέρει είναι οι ψήφοι.

Μια τέτοια μυωπική αντιμετώπιση, περιορίζει την απεύθυνσή μας στο σύνολο της κοινωνίας και αντανακλαστικά ενισχύει αντικειμενικά τον εθνικισμό στην περιοχή.

Η αρμονική συμβίωση όλων των συμπολιτών στην περιοχή, έχει κατακτηθεί και εδραιωθεί εδώ και δεκαετίες, με την ουσιαστική συμβολή και άλλων πολιτικών δυνάμεων και έχει εμπεδωθεί, ιδιαίτερα στο χώρο της αυτοδιοίκησης, τον οποίο υπηρετώ πάνω από μία δεκαετία. Αυτήν την υπονομεύουν όσοι με τις πρακτικές τους νομιμοποιούν τις παρεμβάσεις τρίτων στην περιοχή. Ενώ στην ίδια κατεύθυνση αντικειμενικά θα λειτουργήσει και η παραπομπή μου, στην ικανοποίηση δηλαδή του πιο σκληρού μηχανισμού και όχι της πλειοψηφίας της πολυπολιτισμικής μας κοινωνίας. Με τη σημερινή μου απόφαση θέλω ακριβώς να αποτρέψω την παραπέρα ενίσχυση του κλίματος της έντασης, που εσείς είστε έτοιμοι να πυροδοτήσετε.

Η αυτεπάγγελτη δήθεν παρέμβασή σας, δεν είναι τόσο αθώα όσο την εμφανίζετε, όταν με fast track διαδικασίες, αγνοώντας τη γνώμη των συλλογικών οργάνων που συμμετέχω (Ν.Ε και συντονιστική γραμματεία), προχωράτε σε κατασταλτικά μέτρα για την αντιμετώπιση ενός ζητήματος βαθιά πολιτικού.

Ούτε τυχαία είναι η πίεση που ασκήθηκε μόλις λίγες ημέρες πριν, από τους δύο μουσουλμάνους βουλευτές, όταν έγινα θύμα φραστικής επίθεσης ,κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Συντονιστικού Περιφερειακού Οργάνου ΑΜΘ που συμμετέχω. Ούτε ακόμα είναι τυχαία η χρονική στιγμή που επιλέξατε, λίγο πριν τον Δεκαπενταύγουστο, σε κενό πολιτικό χρόνο, καλώντας με "για υπόθεση σας", αναβιώνοντας έτσι τις χειρότερες μνήμες και πρακτικές που υπέστη η αριστερά.

Για να μιλάμε λοιπόν ειλικρινά, πρόκειται ουσιαστικά για προειλημμένη απόφαση, με πολιτική στόχευση τη νομιμοποίηση εκ των υστέρων, όλων όσων έχουν διαμειφθεί στην περιοχή.Την ίδια στιγμή που οι μεγαλοσχήμονες του χώρου, απολαμβάνουν προκλητική ασυλία να διατυπώνουν δημόσια απόψεις και θέσεις ,όπως πρώην υπουργός με την προσωπική του θέση για απογραφή των συνιστωσών της μειονότητας,που προκάλεσε απάντηση στην τελευταία Κ.Ε,ότι ρίχνει νερό στον μύλο του Ερντογάν, επιβεβαιώνοντας το ρηθέν ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι και δεν έχουμε ίσα δικαιώματα.

Οσα δημόσια με την ανάρτησή μου έθεσα, προκάλεσαν έντονη συζήτηση, ακριβώς γιατί είναι κρίσιμα και ευαίσθητα τα πράγματα στη Θράκη και ξεχάσθηκαν από όσους τα επικαλέσθηκαν. Εχουν όμως καταγραφεί βαθιά στη συνείδηση της συντριπτικής πλειοψηφίας της τοπικής μας κοινωνίας και κανείς δεν μπορεί να τα διαγράψει ούτε να αμαυρώσει όλους όσους επιζητούν δημοκρατικές λύσεις.

Υπερασπίστηκα όλα αυτά τα χρόνια τις αξίες, το πρόγραμμα, τις θέσεις του χώρου, απέναντι στους πολιτικούς μας αντιπάλους και σήμερα απέναντι σε αυτούς που με τις πρακτικές τους τις υπονομεύουν. Όφειλε ο χώρος να αυτοπροστατευθεί, ενεργοποιώντας την αυτονόητη υποχρέωση κάθε Έλληνα βουλευτή ενός σύγχρονου ευρωπαικού κυβερνητικού κόμματος, να δίνει λόγο πρωτίστως στο λαό που τον εξέλεξε και να μην αφεθεί ο κόσμος μας εκτεθειμένος και απολογούμενος στις συνεχείς επιθέσεις των πολιτικών μας αντιπάλων.

Αισθάνομαι η ίδια βαθιά προσβεβλημένη, όπως και σύντροφοί μου, δημοκρατικοί πολίτες και κάθε άνθρωπος καλής θέλησης στην τοπική κοινωνία, από τις απαράδεκτες πρακτικές και συμπεριφορές του μουσουλμάνου βουλευτή. Παρόλα αυτά η ηγεσία επιλέγει να συγκαλύψει όλα όσα συμβαίνουν και για να υπερασπιστεί την επιλογή της, εγκαλεί εμένα για προσβολή της προσωπικότητάς του! Ως εκ τούτου δεν με αγγίζουν πλέον οι αποφάσεις σας,η εισηγητική πρόταση που έθεσε υπόψη μου η επιτροπή,αλλά με ικανοποιεί βαθύτατα η εκτίμηση και η αποδοχή των συμπολιτών μου. Καταθέτω δημόσια τις απόψεις μου στην κρίση του δημοκρατικού και προοδευτικού κόσμου,που άλλωστε είναι και ο τελικός κριτής και όχι στην κρίση μιας κομματικής γραφειοκρατίας που απέχει πολύ από το μοντέλο ενός σύγχρονου δημοκρατικού,αριστερού κόμματος.

Εχω τη συνείδησή μου ήσυχη απέναντι στον τόπο μου τη Θράκη, τους ανθρώπους της και τη νέα γενιά, ότι τουλάχιστον δεν αδιαφόρησα, δεν έστρεψα το κεφάλι αλλού προσποιούμενη ότι δεν ακούω, δεν βλέπω ή δεν καταλαβαίνω τι συμβαίνει γύρω μου, τι συμβαίνει γύρω μας, το τι συμβαίνει στην περιοχή. Παραμένω πολιτικά ενεργή με την προσδοκία να αναγεννηθεί σύντομα η μεγάλη δημοκρατική προοδευτική παράταξη, που θα υπηρετεί τα συμφέροντα των πολλών και θα ανοίξει νέους δρόμους για την πατρίδα μας και κυρίως για το μέλλον των παιδιών μας.

Ευχαριστώ όλους/ες όσους πορευτήκαμε μαζί όλα αυτά τα ωραία χρόνια.Μου έδωσαν πολλά. Οι δύσκολες και οι όμορφες στιγμές, οι αγωνίες, οι αντεγκλήσεις, η συντροφικότητα, είναι ο πλούτος μου που θα κουβαλάω μαζί μου. Δεν χαιρετώ κανέναν. Είμαι βέβαιη ότι οι δρόμοι μας με πολλούς θα ξανασμίξουν για πιο ωραίες διαδρομές.

ΕΛΕΝΗ ΛΑΦΤΣΗ

Μέλος της Ν.Ε Ροδόπης και της Γραμματείας

Επικεφαλής της δημ. παράταξης στον Δήμο Κομοτηνής

Μέλος του Δ.Σ. της Π.Ε.Δ. Ανατ. Μακεδ. Θράκης.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

"Ο ΣΥΡΙΖΑ ΑΦΗΣΕ 37 ΔΙΣ. ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ" 29 Μαϊ 2024 | 11:58

ΣΥΡΙΖΑ: Τα "λεφτόδεντρα" που επικαλείται ο κ. Μητσοτάκης τα καλλιεργεί ο ίδιος - Τους "καρπούς" γεύονται οι ισχυροί φίλοι του

"Τα "λεφτόδεντρα" που επικαλείται ο κ. Μητσοτάκης τα καλλιεργεί ο ίδιος", αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.

"ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΠΑΓΙΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ" 29 Μαϊ 2024 | 11:42

Η ΕΛΑΣ απαντά στον ΣΥΡΙΖΑ για τον έλεγχο των φαγητών που θα έτρωγε ο Μητσοτάκης στα Ιωάννινα: Το ίδιο γινόταν και με τον Τσίπρα

Τι απαντά η ΕΛΑΣ στον ΣΥΡΙΖΑ για την εντολή που δόθηκε στον ΕΦΕΤ να ελέγξει τα φαγητά που θα δοκίμαζε ο Μητσοτάκης στα Ιωάννινα.

ΣΥΡΙΖΑ 29 Μαϊ 2024 | 10:48

Η προσπάθεια Κασσελάκη για "αποστράτευση" του Αλέξη Τσίπρα, οι κρυφές γκρίνιες και το άγχος της κάλπης

Η πόρτα εξόδου που δείχνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στον Αλέξη Τσίπρα.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ 29 Μαϊ 2024 | 10:26

Μητσοτάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει στα λεφτόδεντρα και την τοξικότητα - Εξετάζουμε μείωση των εργοδοτικών εισφορών

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τοξικότητα και λογική "λεφτόδεντρων", λέγοντας πως όσα υπόσχεται δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΡΙΖΑ 29 Μαϊ 2024 | 09:03
ΣΥΡΙΖΑ 29 Μαϊ 2024 | 08:08

Στέφανος Κασσελάκης: Παρέμβαση για τη Γάζα στην ομιλία του - Προσκάλεσε στο βήμα νεαρούς με πλακάτ [βίντεο]

Η ξεχωριστή κίνηση του Στέφανου Κασσελάκη σε ομιλία του στην Καλαμάτα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΡΙΖΑ 28 Μαϊ 2024 | 17:34

Κασσελάκης για την συνταξιούχο στη Κέρκυρα: Είναι δυνατόν ο πρωθυπουργός να ρωτάει αν τη βοηθάει η εκκλησία;

"Κάθε μέρα ξυπνάς εντάξει όταν ένας ηλικιωμένος άνθρωπος έχει σύνταξη πείνας, όταν τόσοι άνθρωποι έχουν μισθούς πείνας;" είπε ο Στέφανος Κασσελάκης

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ 28 Μαϊ 2024 | 14:53

Καταγγελία ΣΥΡΙΖΑ: Ο Μητσοτάκης ως άλλος Λουδοβίκος ζήτησε από τον ΕΦΕΤ να ελέγξει τα φαγητά που θα δοκιμάσει στην περιοδεία του

Ως άλλος Λουδοβίκος βάζει να δοκιμάσουν τα φαγητά και τα ποτά που του δίνονται, αναφέρει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ 28 Μαϊ 2024 | 13:53

Ο Κασσελάκης στην Τρίπολη με τον Τάιλερ και τη Φάρλι : Δεν χρειαζόμαστε την αλαζονεία του 41% [εικόνες]

"Να συνεχίσουμε όλοι μαζί τον αγώνα για τη δημοκρατική παράδοση της χώρας μας, για μία πολιτική αλλαγή στον τόπο", τόνισε ο Στέφανος Κασσελάκης.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΑΝΤ1 28 Μαϊ 2024 | 12:46

Κασσελάκης στον Λιάγκα: Είμαι ο επόμενος πρωθυπουργός με αυτοδυναμία - Ο Τσίπρας δεν θα ξαναγυρίσει στην πολιτική

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποδέχθηκε τον Γιώργο Λιάγκα στο σπίτι του στις Σπέτσες και η συνέντευξη έγινε σε παραθαλάσσια ταβέρνα του νησιού.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 28 Μαϊ 2024 | 11:48

ΣΥΡΙΖΑ για Τέμπη:Σαν να μην έφθανε η συγκάλυψη, πλέον έχουμε και τη χθεσινή αισχρή επίθεση σε μία εκ των συγγενών

Αιχμηρό σχόλιο του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή το χθεσινό περιστατικό κατά την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κέρκυρα.

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024 28 Μαϊ 2024 | 07:28

Τα τελευταία μηνύματα των δημοσκοπήσεων: Ο φόβος της αποχής, το αγκάθι της ακρίβειας και η μάχη της... ουράς

Οι δημοσκοπήσεις- μέχρι ώρας και αν δεν συμβεί κάτι ανατρεπτικό τις 12 ημέρες που απομένουν- δείχνουν την τάση που δημιουργείται.

ΑΝΟΗΣΙΑΣ ΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ 27 Μαϊ 2024 | 11:53

Ο Αρης ανακάλυψε ότι μεταξύ των τρομοκρατών της Χαμάς υπάρχουν και "μη-εξτρεμιστές"- Και δεν έβαλε τα γέλια

Μετά τον Στέφανο Κασσελάκη που διαπίστωσε ότι εντός της Χαμάς υπάρχουν και μη τρομοκράτες, τώρα ο σύμβουλός του βρήκε ότι υπάρχουν και τρομοκράτες που δεν είναι εξτρεμιστές