Τα "μαζεύουν" στον ΣΥΡΙΖΑ για το άρθρο 32 μετά τις αντιδράσεις

Να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που ο ίδιος είχε προκαλέσει επιχείρησε ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

ta-mazeuoun-ston-suriza-gia-to-arthro-32-meta-tis-antidraseis
|
SHARE THIS
0
SHARES

Να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που ο ίδιος είχε προκαλέσει επιχείρησε ο Γιώργος Κατρούγκαλος λίγη ώρα μετά τις αρχικές του δηλώσεις.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών με αφορμή την φημολογούμενη κίνηση της ΝΔ να υπερψηφίσει διατάξεις του ΣΥΡΙΖΑ (π.χ εκλογή του ΠτΔ) προκειμένου το άρθρο να λάβει 180 ψήφους ώστε στην επόμενη Βουλή να τροποποιήσει το περιεχόμενο του με 151 ψήφους, είχε προειδοποιήσει ότι «μας εξαναγκάζουν να κάνουμε πράγματα που υπό άλλες συνθήκες θα αξιολογούνταν ως μη συμβατά».

Η  προειδοποίηση του θεωρήθηκε ότι ταυτίζεται με πληροφορίες που φέρουν τον ΣΥΡΙΖΑ να προχωρά σε τεχνητή αποχή βουλευτών του από τη δεύτερη ψηφοφορία.

Ο ίδιος πάντως αν και χαρακτήρισε «fake news» τα όσα του αποδίδονται, ανέφερε ότι οι δηλώσεις του αφορούσαν τάχα την απόσυρση προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος δήλωσε ότι πληροφορήθηκε με τεράστια έκπληξη ότι η ΝΔ τοποθετήθηκε επί των υποτιθέμενων αυτών δηλώσεων. «Είναι τεράστιο ολίσθημα όταν η ΝΔ δηλώνει ότι προτίθεται να ψηφίσει διάταξη με την οποία δεν συμφωνεί…..Αντιλαμβάνεστε αν πρόκειται για υπεύθυνη στάση απέναντι στον κοινοβουλευτισμό»

Και κατέληξε: «Πρέπει να αλλάξουμε το Σύνταγμα με υπευθυνότητα και σοβαρότητα και κυρίως όχι αυτοεξευτελίζοντας τον εαυτό μας ως κοινοβουλευτικά κόμματα, σχολιάζοντας γεγονότα που δεν υπάρχουν».

Επιπλέον, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του OPEN και την Έλλη Στάη ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Δουζίνας, ανέφερε ότι ποτέ,δεν τέθηκε θέμα αλλαγής στάσης εκ μέρους της Κουμουνδούρου και σχολιάζοντας τα σχετικά δημοσιεύματα έκανε λόγο για «Fake News». 

Συμφωνία ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ για τα διαδικαστικά της ψηφοφορίας

Την ίδια στιγμή, ομόφωνα τα κόμματα δια των γενικών εισηγητών τους, συμφώνησαν και κατέληξαν στη διαδικασία που θα ακολουθηθεί για την ονομαστική ψηφοφορία, η οποία θα διεξαχθεί την ερχόμενη Πέμπτη, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης για την Αναθεώρηση του Συντάγματος.

Ωστόσο, διαφώνησαν στο επίμαχο θέμα για τη δεσμευτικότητα της επόμενης Βουλής από την παρούσα βουλή, ως προς την κατεύθυνση.

Σε συνάντηση που είχαν όλοι οι γενικοί και ειδικοί εισηγητές των κομμάτων για να αποφασίσουν σχετικά με ζητήματα διαδικαστικού χαρακτήρα ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ επέμειναν στις αρχικές τους θέσεις όπως είχαν εκφραστεί και στην Επιτροπή της Βουλής για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, σχετικά με την ερμηνεία του άρθρου 110.

Η ΝΔ, δια του γενικού εισηγητή της Κώστα Τασούλα, διαφώνησε τόσο ως προς την δεσμευτικότητα των προτάσεων της παρούσας Βουλής για την επόμενη αναθεωρητική Βουλή, αλλά και σχετικά με τη διατύπωση της κατεύθυνσης στα ψηφοδέλτια που θα δοθούν για να ψηφίσουν οι βουλευτές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, δια του γενικού εισηγητή της Γιώργου Κατρούγκαλου, επέμεινε ότι η παρούσα Βουλή δεσμεύει την επόμενη Βουλή ως προς την κατεύθυνση. Παράλληλα πρότεινε στα ψηφοδέλτια, δίπλα από το προτεινόμενο αναθεωρητέο άρθρο να υπάρχει αναλυτική επεξήγηση των στόχων που επιδιώκει η αναθεώρηση.

Ο κ. Τασούλας αντέτεινε ότι και σε όλες τις προηγούμενες αναθεωρήσεις, σε κάθε προτεινόμενο άρθρο υπήρχε μόνο λιτή αναφορά του άρθρου και σε ό,τι αυτό αφορά.

Ως προς την διαδικασία που θα ακολουθηθεί την ερχόμενη Πέμπτη κατά την ονομαστική ψηφοφορία, η οποία σε αυτή την περίπτωση δεν θα είναι ηλεκτρονική συμφωνήθηκε ότι:

Πρώτον: Θα γίνει μία γενική με αυτοτελή ψηφοδέλτια και κάθε βουλευτής θα μπορεί να ψηφίζει «ναι», «όχι» ή «παρών».

Δεύτερον: Μέχρι αύριο το μεσημέρι όλοι οι βουλευτές θα πάρουν στα χέρια τους ψηφοδέλτια με τις προτάσεις που έχουν καταθέσει ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ καθώς και ψηφοδέλτια με μεμονωμένες προτάσεις βουλευτών που έχουν τον απαραίτητο αριθμό των 50 υπογραφών.

Τρίτον: Οι βουλευτές θα έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν επί του συνόλου των προτάσεων και όλων των ψηφοδελτίων. Στην καταμέτρηση δεν θα αθροιστούν τα αποτελέσματα ομοειδών προτάσεων.

Βούτσης: Αύριο θα ξεκαθαριστεί το θέμα της δέσμευσης της επόμενης Βουλής

Σε παρέμβαση του κατά τη συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, τόνισε ότι την Τετάρτη το πρωί θα δοθεί ο λόγος στα κόμματα για να λυθεί το πολιτικό θέμα που προέκυψε σχετικά με την δέσμευση ή μη της επόμενης Βουλής από την παρούσα Βουλή, ως προς την κατεύθυνση των αναθεωρητέων διατάξεων.

«Αύριο το πρωί στις 10, θα συζητήσουμε και θα λύσουμε το παρεμπίπτων θέμα που προέκυψε μετά την συνάντηση των εισηγητών των κομμάτων. Θα δοθεί ο λόγος κατά το σχετικό άρθρο του κανονισμού της Βουλής και θα αποφασίσουμε επί τούτου, ώστε η συζήτηση να κυλήσει με πλήρως αποσαφηνισμένο το τοπίο. Το θέμα των ψηφοδελτίων και το πώς θα είναι γραμμένα, είναι τεχνικό. Το πολιτικό θέμα που προέκυψε θα λυθεί αύριο το πρωί», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βούτσης

 

Φωτογραφία: Eurokinissi

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook