Follow us

Θάνατος Μίκη Θεοδωράκη: Τα συλλυπητήρια του πολιτικού κόσμου για τον μεγάλο μουσικοσυνθέτη

Τα συλλυπητήριά τους για την απώλεια του μεγάλου μουσικοσυνθέτη εκφράζει σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος της χώρας.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Στο σπίτι του ο Μίκης Θεοδωράκης

Τα συλλυπητήριά τους για την απώλεια του μεγάλου μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη εκφράζει σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος της χώρας και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Σακελλαροπούλου: Πανέλληνας και ταυτόχρονα οικουμενικός δημιουργός

Για έναν "πανέλληνα και ταυτόχρονα οικουμενικό δημιουργό, ένα ανεκτίμητο κεφάλαιο του μουσικού μας πολιτισμού" κάνει λόγο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, αναφερόμενη στην απώλεια του Μίκη Θεοδωράκη.

"Ο Μίκης Θεοδωράκης, την απώλεια του οποίου πενθούμε σήμερα, υπήρξε ένας πανέλληνας και ταυτόχρονα οικουμενικός δημιουργός, ένα ανεκτίμητο κεφάλαιο του μουσικού μας πολιτισμού. Του χαρίστηκε μια πλούσια και γόνιμη ζωή που την βίωσε με πάθος, μια ζωή ταγμένη στη μουσική, τις τέχνες, τον τόπο μας και τους ανθρώπους του, αφοσιωμένη στις ιδέες της ελευθερίας, της δικαιοσύνης, της ισότητας, της κοινωνικής αλληλεγγύης" σημειώνει η κ. Σακελλαροπούλου.

Διαβάστε Επίσης

Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι "ο Μίκης δοκιμάστηκε σε όλα τα είδη της μουσικής - το τραγούδι, το ορατόριο, τη συμφωνική μουσική, τη μουσική για τον κινηματογράφο - με εξαιρετική επιτυχία. Έγραψε μελωδίες που συνυφάνθηκαν με την ιστορική και κοινωνική πορεία της Ελλάδας τα μεταπολεμικά χρόνια, μουσικές που λειτούργησαν σαν παρότρυνση, σαν παρηγοριά, σαν διαμαρτυρία, σαν στήριγμα στις ζοφερές περιόδους της νεότερης ιστορίας μας".

Yπήρξε "πάντα "πολιτικός", συνέδεσε την πολιτική πράξη με την υπέρβαση και τον αγώνα. Ο ίδιος αυτοχαρακτηρίστηκε "μόνος, ανένταχτος, ανεξάρτητος, αυτοστρατευμένος". Ταγμένος στην εθνική αξιοπρέπεια, την ανθρωπιά και την ομοψυχία, δεν έπαψε ποτέ να είναι ένας βαθύς, πολυσχιδής δημιουργός, κι ένας καλλιτέχνης που επέμενε ως το τέλος να βλέπει τον κόσμο με τον ρομαντισμό και την εμπιστοσύνη μιας αιώνιας, ακατάλυτης νιότης".

Μητσοτάκης: Είχαμε ξεχάσει ότι είναι θνητός

"Τη σημερινή μας συνεδρίαση σκιάζει δυστυχώς μία πολύ θλιβερή είδηση: Ο Μίκης Θεοδωράκης περνά πια στην αιωνιότητα. Η φωνή του σίγησε και μαζί του σίγησε και ολόκληρος ο Ελληνισμός", τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του κατά την έναρξη του υπουργικού συμβουλίου και πρόσθεσε:

"Όπως είχε γραφτεί και για τον Παλαμά, "όλοι είχαμε ξεχάσει πως είναι θνητός". Όμως, μας αφήνει παρακαταθήκη τα τραγούδια του, την πολιτική του δράση, αλλά και την εθνική του προσφορά σε κρίσιμες στιγμές.

Η Ρωμιοσύνη σήμερα κλαίει. Και γι’ αυτό και με απόφαση της κυβέρνησης από σήμερα κηρύσσεται τριήμερο εθνικό πένθος.

Όπως ξέρετε, είχα την τιμή να τον γνωρίζω για πολλά χρόνια και σχετικά πρόσφατα μάλιστα τον είχα επισκεφτεί. Οι συμβουλές του ήταν πάντα πολύτιμες για μένα, κυρίως αυτές που αφορούσαν στην ενότητα του λαού μας και στην υπέρβαση των διαχωριστικών γραμμών.

Πιστεύω πως η καλύτερη τιμή προς αυτόν τον παγκόσμιο Έλληνα θα είναι εμείς, με το καθημερινό μας έργο, να κάνουμε πράξη αυτό ακριβώς το μήνυμά του. Ο Μίκης είναι η Ιστορία μας και πρέπει να τη συνεχίσουμε όπως θα ήθελε και εκείνος".

Τασούλας: "Η Ελλάδα υποκλίνεται στον κορυφαίο μελωδό της"

Στη δήλωσή του, για τον θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη, ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Κωνσταντίνος Τασούλας επισημαίνει: "Με βαθιά θλίψη και συγκίνηση πληροφορηθήκαμε σήμερα το πρωί την εκδημία του Μίκη Θεοδωράκη, μετά μια μεστή ημερών, προσφοράς, αλλά και αναγνώρισης ζωή.

Μελωδός της ελληνικότητας με μοναδικό τρόπο, μας έφερε σε επαφή με όλες τις εκφάνσεις της "με μουσικές εξαίσιες, με φωνές", γι΄ αυτό και σήμερα το σύμπαν του κόσμου του ελληνικού με ευλάβεια υποκλίνεται στη συναρπαστική διαδρομή του και στην ανεπανάληπτη και οικουμενική πολιτιστική και όχι μόνο συμβολή του, ενώ την ίδια στιγμή ξεκινάει η πολύτιμη συμπόρευσή μας με την ανεκτίμητη μνήμη του.

Ο Μίκης Θεοδωράκης είναι, και δικαίως, ο διασημότερος Έλληνας των καιρών μας. Συνθέτης, συγγραφέας, πολιτικός ταυτίστηκε με τη χώρα και τον λαό μας όσο κανείς, πρόβαλε την Ελλάδα όσο κανείς και μάγεψε την Ελλάδα όσο κανείς.

Η ελληνικότητα έχασε τον μελωδό της, όχι όμως τις μελωδίες του, που θα συνεχίσουν να γοητεύουν και να εμπνέουν.

Όσο για τη δημόσια και πολιτική του προσφορά, το πάθος του για την πατρίδα, τη δημοκρατία και την ελευθερία, και αυτά θα συνεχίσουν να εμπνέουν, έχοντας σχηματίσει ένα εξαιρετικά γόνιμο αποτύπωμα που το σφυρηλατεί παραδειγματικότατα για περισσότερο από μισό αιώνα!

Θερμότατα συλλυπητήρια προσωπικώς και εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων στην οικογένειά του".

Ενός λεπτού σιγή στη Βουλή

Ο αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης με θλίψη γνωστοποίησε στην Ολομέλεια της Βουλής την απώλεια του Μίκη Θεοδωράκη λέγοντας: "Δυστυχώς η είδηση επιβεβαιώθηκε. Πριν λίγο ο Μίκης Θεοδωράκης ξεκίνησε το ταξίδι του για την γειτονιά των Αγγέλων για να συναντήσει άλλους μεγάλους εκεί με πρώτο και καλύτερο τον φίλο του τον Μάνο Χατζηδάκι. Η Βουλή την ώρα που πρέπει και με τον τρόπο που πρέπει, θα τιμήσει την μνήμη του Μίκη Θεοδωράκη. Εμείς όμως σήμερα να κρατήσουμε ενός λεπτού σιγή για την μεγάλη απώλεια".

Τσίπρας: Ο Μίκης έδωσε φως στις ψυχές μας

"Ο Μίκης έδωσε φως στις ψυχές μας. Σημάδεψε με το έργο του τη ζωή και τη διαδρομή όσων διάλεξαν το δρόμο της δημοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης", σημειώνει ο Αλέξης Τσίπρας σε ανάρτησή του στο Facebook.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπογραμμίζει ότι "ο αξεπέραστος συνθέτης, ο αγωνιστής, ο κομμουνιστής, ο ακτιβιστής, μέσα από τη μουσική, τη ζωή, τις μάχες και τις αντιφάσεις του, έδωσε νέο νόημα στην ελευθερία, τον πολιτισμό, την τέχνη, τη συμμετοχή".

"Τον αποχαιρετούμε με τη βεβαιότητα ότι αυτό που αφήνει πίσω του είναι ανεξίτηλο. Στην ψυχή του λαού μας, στην ταυτότητα της πατρίδας μας, στην πολιτιστική κληρονομιά της οικουμένης", τονίζει ο κ. Τσίπρας.

Γιάννη Οικονόμου: Ήταν πάντοτε παρών στους αγώνες της πατρίδας

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου έκανε την εξής ανάρτηση για την απώλεια του Μίκης Θεοδωράκη:

"O Mίκης Θεοδωράκης υπήρξε ένας "καθολικός" άνθρωπος. Τα τραγούδια του είναι ιστορίες. Η μουσική του πήγασε από τα βιώματα του. Ήταν πάντοτε παρών στους αγώνες της πατρίδας. Η ακτινοβολία του υπήρξε διεθνής. Ο θάνατος του αποτελεί το πέρασμα του στην αθανασία. Αιωνία η μνήμη του", σημειώνει σε ανάρτησή του.

ΣΥΡΙΖΑ: Σήμερα είναι ημέρα εθνικού πένθους

"Ο Μίκης Θεοδωράκης πέρασε σήμερα στην αιωνιότητα. Όσο κανένας Έλληνας σύνδεσε το όνομά του με ολόκληρη τη σύγχρονη πολιτιστική και πολιτική Ιστορία της χώρας", αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει:

"Συμμετείχε ήδη από την κατοχή στους λαϊκούς αγώνες για Ελευθερία, Δημοκρατία και Ανεξαρτησία, σε μια περίοδο που είχε αρχίσει να γράφει τα πρώτα μουσικά του έργα.
Συνεχίζει τη μουσική του πορεία στο Παρίσι κυρίως συνθέτοντας κλασικά έργα, διατηρώντας ζωντανό το ενδιαφέρον του για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα. Επιστρέφει στην Αθήνα τη δεκαετία του 1960, όπου και ηχογραφείται ο Επιτάφιος σε ποίηση του Γιάννη Ρίτσου. Πρόκειται για τον ελληνικό δίσκο που άλλαξε οριστικά την πορεία της ελληνικής μουσικής.

Συνδέει το μουσικό του έργο με τα παλλαϊκά αιτήματα της εποχής που σχετίζονταν με την Παιδεία, τη Δημοκρατία και την ελευθερία της έκφρασης. Ιδρύει τους Λαμπράκηδες, όπου υπήρξε ο πρώτος Πρόεδρος τους. Εκείνα τα χρόνια παρουσιάζει τα έργα Επιφάνεια σε ποίηση Γιώργου Σεφέρη και Άξιον Εστί σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη. Η μουσική του στην ταινία Αλέξης Ζορμπάς του Μιχάλη Κακογιάννη αποτελεί για όλον τον πλανήτη διαχρονικά τον ύμνο της Ελλάδας και της χαράς της ζωής.

Ο Μίκης Θεοδωράκης καταφέρνει το ακατόρθωτο: μια χειμαζόμενη Ελλάδα από τη φτώχεια τραγουδάει σε μορφή λαϊκών τραγουδιών ό,τι πιο μοντέρνο εμφανιζόταν στην ελληνική, και όχι μόνο, ποίηση. Η συνθετική του εργασία επάνω στον Νερούδα συγκλόνισε τη Λατινική Αμερική. Το έργο του γρήγορα απέκτησε παγκοσμιότητα και έγινε το αναμφίβολο μουσικό συνώνυμο της Ειρήνης και της Δημοκρατίας

Κατά τη δικτατορία ο Μίκης Θεοδωράκης φυλακίστηκε και εξορίστηκε. Μετατράπηκε σε παγκόσμιο σύμβολο αντίστασης κατά της δικτατορίας των συνταγματαρχών, για τη Δημοκρατία και την Κοινωνική Δικαιοσύνη.

Ο Μίκης Θεοδωράκης ταυτίστηκε με τα νιάτα, τις προσδοκίες και τους αγώνες για ένα καλύτερο μέλλον εκατομμυρίων Ελλήνων ανά τον κόσμο για τρεις γενιές. Αποτέλεσε μια μουσική ιδιοφυΐα χωρίς κανένα προηγούμενο. Έφτασε την ελληνική μουσική σε ανυπέρβλητες κορυφές, με όπερες, συμφωνίες, εκκλησιαστικά έργα και λαϊκά τραγούδια. Σήμερα είναι ημέρα εθνικού πένθους. Αντίο, Μίκη".

Γεννηματά: Εξέφρασε όλη τη ρωμιοσύνη που θρηνεί σήμερα

"Αποχαιρετούμε με θλίψη, σεβασμό και τιμή τον Μίκη Θεοδωράκη. Τον αστείρευτο συνθέτη, τον Μίκη του πολιτισμού και των αγώνων", δήλωσε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά.

Όπως είπε, "ο Μίκης Θεοδωράκης δημιούργησε ένα τεράστιο πολιτιστικό κεφάλαιο για τον τόπο, ενώ οι ιδέες του και οι πολιτικοί του αγώνες που ενέπνευσαν περισσότερες από μία γενιά, αποτελούν παρακαταθήκες για τη δημοκρατία, την ελευθερία, την εθνική αξιοπρέπεια.

Με το έργο του ενέπνευσε και εξέφρασε όλη τη ρωμιοσύνη που θρηνεί σήμερα. Πρόβαλε το όνομα της Ελλάδας, μέσα από τη μουσική του και το κύρος του ονόματός του σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Συνέβαλε στην προβολή της ελληνικής ποίησης, μελοποιώντας Έλληνες ποιητές που ο λόγος τους έφτασε στα πέρατα του κόσμου.

Στις δύσκολες στιγμές για τη δημοκρατία, τα τραγούδια του ήταν φάρος ελπίδας που δεν έσβησε ποτέ για εκατομμύρια Έλληνες. Όλοι μεγαλώσαμε, ερωτευτήκαμε, γίναμε ενεργοί πολίτες, πιαστήκαμε χέρι - χέρι σε συγκεντρώσεις και συναυλίες, τραγουδήσαμε, κλάψαμε από συγκίνηση κάτω από τους ήχους της μουσικής του. Ο ίδιος θα μας λείψει. Το έργο του θα είναι εδώ να μας εμπνέει και κυρίως να μας ενώνει όλους, να αγωνιστούμε για την Ελλάδα που ονειρευόμαστε, την Ελλάδα που μπορεί. Γιατί αυτό θα ήθελε κι ο ίδιος ο Μίκης. Ο Μίκης της νιότης μας, των αγώνων μας και της καρδιάς μας!".

Γ. Παπανδρέου: Ο Μίκης της συμφιλίωσης των λαών, θα είναι πάντα εδώ

"Ένας μεγάλος δημιουργός, ένα σύμβολο αγώνων σε δύσκολες στιγμές για την Πατρίδα, έφυγε αφήνοντας πίσω του ένα σπουδαίο έργο, αλλά και μια παρακαταθήκη, που περιγράφει και σηματοδοτεί μια ολόκληρη εποχή", τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και πρόσθεσε:

"Ο Μίκης "έφυγε".Ο Μίκης της αντίστασης απέναντι στο ναζισμό, απέναντι στον αυταρχισμό και τη βία, ο Μίκης του αντιδικτατορικού αγώνα, ο Μίκης της συμφιλίωσης των λαών, θα είναι πάντα εδώ.

Το έργο του θα αποτελεί εγερτήριο μήνυμα για τις επόμενες γενιές. Η μουσική του θα μας εμψυχώνει να δίνουμε τους δικούς μας αγώνες. Μίκη, καλό ταξίδι."

Κ. Καραμανλής: Αποχαιρετούμε με συγκίνηση τον κορυφαίο δημιουργό, τον φλογερό αγωνιστή, τον ενεργό πολίτη

Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, για την απώλεια του Μίκη Θεοδωράκη, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

"Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες αποχαιρετούμε με συγκίνηση τον κορυφαίο δημιουργό, τον φλογερό αγωνιστή, τον ενεργό πολίτη Θεοδωράκη. Θα είναι πάντα παρών μέσα από το πλούσιο έργο του, από τα αθάνατα τραγούδια του που όλοι αγαπήσαμε.

Προσωπικά κρατώ ως πολύτιμη πηγή γνώσης τις μακρές και ζωηρές συζητήσεις μας, τη μαρτυρία του για ιστορικά γεγονότα που σημάδεψαν την πορεία του τόπου μας. Στην οικογένειά του εκφράζω τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου".

Σαμαράς: Αντίο αδελφέ μου, αντίο ρόδο αμάραντο, αντίο Μίκη

Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έκανε την εξής δήλωση για την απώλεια του Μικη Θεοδωράκη: "Ο Μίκης της Ελλάδας, της Ρωμιοσύνης, των Αγώνων για Ελευθερία κι Αξιοπρέπεια, της Δικαιοσύνης, ο Μίκης της Οικουμένης δεν είναι πια μαζί μας. Αλλά θα είναι πάντα εδώ. Να μας θυμίζει ό,τι Άξιον Εστί... Να μας παρακινεί να "μη λησμονάτε τη χώρα μου!". Αντίο αδελφέ μου, αντίο ρόδο αμάραντο, αντίο Μίκη!"

Λίνα Μενδώνη: "Οι Ελληνες πενθούμε σήμερα"

"Σήμερα χάσαμε ένα κομμάτι από την ψυχή της Ελλάδας. Ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Μίκης όλων μας, ο δάσκαλος, ο διανοούμενος, ο ριζοσπάστης έφυγε. Εκείνος που έκανε όλους τους Έλληνες να τραγουδήσουν τους ποιητές" αναφέρει στο συλλυπητήριο μήνυμα της, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη.

"Έζησε όλη του τη ζωή δημιουργώντας. Αγωνίστηκε, πέρα από τα όρια, ξεπερνώντας τις ανθρώπινες αδυναμίες που θέτουν πλαίσια και καθορίζουν τυπικές συμπεριφορές. Δεν απέφυγε ποτέ να δίνει όλες τις μάχες, σε όλα τα μέτωπα, καθώς το εύρος της προσωπικότητας και του ταλέντου του δεν μπορούσε ούτε να περιοριστεί, ούτε να χαλιναγωγηθεί. Ο Μίκης ήταν κι έκανε όσα ξεπερνούν την ανθρώπινη φύση. Με το έργο του, την έντονη κοινωνική και πνευματική παρουσία, τον βαθύ πατριωτικό του λόγο, ο Μίκης Θεοδωράκης σημάδεψε την Ελλάδα του 20ου αιώνα" επισημαίνει η κ. Μενδώνη.

Και καταλήγει: "Ο Μίκης ήταν παγκόσμιος και το έργο του ανήκει σε όλο τον κόσμο. Έργο τεράστιο, οικουμενικό, που άγγιξε και θα συνεχίσει να αγγίζει εκατομμύρια καρδιές. Δεν θα είναι πια μαζί μας, αλλά ο Γαλαξίας του έργου του θα μας περιβάλλει και θα μας φωτίζει. Οι Έλληνες πενθούμε σήμερα".

ΚΚΕ: Αθάνατος Μίκη!

"Με βαθιά συγκίνηση κι ένα ακατάπαυστο χειροκρότημα αποχαιρετούμε τον Μίκη Θεοδωράκη, αγωνιστή-δημιουργό, οδηγητή και πρωτεργάτη μιας νέας, μαχόμενης τέχνης στη μουσική", αναφέρει το ΚΚΕ και προσθέτει:

Ορμητικός, εμπνευσμένος και φλεγόμενος από το πάθος της προσφοράς στο λαό, ο Θεοδωράκης κατόρθωσε να χωρέσει στο μεγαλειώδες έργο του όλο το έπος της λαϊκής πάλης του 20ου αιώνα στη χώρα μας. Άλλωστε, μέρος αυτού του έπους υπήρξε και ο ίδιος.

Από 17 κιόλας χρονών οργανώθηκε στο ΕΑΜ και λίγο μετά στο ΚΚΕ, παίρνοντας μέρος στην Εθνική Αντίσταση. Τον Δεκέμβρη του ‘44 πολέμησε στη μάχη της Αθήνας, που πνίγηκε στο αίμα και μετά την ήττα του Δημοκρατικού Στρατού μοιράστηκε με τους συντρόφους του τις άγριες διώξεις του αστικού κράτους ως εξόριστος στην Ικαρία και τη μαρτυρική Μακρόνησο, όπου βασανίστηκε άγρια. Στη συνέχεια, αγωνίστηκε μέσα από την ΕΔΑ και τους Λαμπράκηδες για την πολιτιστική αναγέννηση, ενώ "πλήρωσε" με νέες δοκιμασίες, φυλακές και εξορίες, την παράνομη δράση του ενάντια στη δικτατορία των συνταγματαρχών το 1967. Συγκλονιστικές ήταν οι συναυλίες που έδινε στο εξωτερικό μέχρι την πτώση της δικτατορίας και στη συνέχεια σε όλη την Ελλάδα. Το 1978 ήταν υποψήφιος δήμαρχος του ΚΚΕ στην Αθήνα, ενώ το 1981 και το 1985 εκλέχτηκε βουλευτής του Κόμματος. "Τα πιο δυνατά και όμορφα χρόνια μου τα έζησα στις γραμμές του ΚΚΕ" είχε δηλώσει στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Κόμμα για να τιμήσει τα 90 χρόνια της καλλιτεχνικής και κοινωνικής προσφοράς του.

Πράγματι ο Θεοδωράκης δεν ξέχασε ποτέ τα ιδανικά της ελευθερίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης, που έμειναν ανεκπλήρωτα. Το έργο του είναι μια διαρκής αναμέτρηση με την αδικία και την ηττοπάθεια, ένα σάλπισμα πάλης, νέων αγώνων, αντίστασης, ανάτασης κι ελπίδας. "Τη Ρωμιοσύνη μην την κλαις… εκεί που πάει να σκύψει… να την πετιέται από ξαρχής" είναι η απάντησή του στην πίκρα και την απογοήτευση ενός λαού, που τα όνειρά του δεν πήραν ακόμα εκδίκηση.

Αυτή η κατάφαση στη ζωή και τον αγώνα δεν είναι ρηχή και πάντα εύκολη. Κάποιες φορές αναδύεται μέσα από βασανιστικό αναστοχασμό. Χωρίς αμφιβολία ο Μίκης, όσο καλά ήξερε να χτυπά κάθε μικρή και μεγάλη αδικία, το ίδιο καλά ήξερε να εδραιώνει την πίστη ότι η αγάπη, η ευτυχία, η ειρήνη και η ελευθερία είναι πράγματα κατορθωτά. Αλλά κι όσο ρωμαλέα και δυνατά χειριζόταν το "δίκοπο μαχαίρι", το "αστραφτερό σπαθί" της μουσικής του, τόσο εύκολα ήξερε να απαλαίνει το τραγούδι του, αγγίζοντας με τρυφερή ευαισθησία κάθε καλό και ωραίο στη ζωή και τον κόσμο.

Η μουσική του Μίκη είναι ζυμωμένη με όλα εκείνα τα υλικά που φτιάχνουν τη μεγάλη τέχνη, την τέχνη που συλλαμβάνει τον σφυγμό της εποχής της και προαισθάνεται το επερχόμενο. Το αίσθημα, το φρόνημα, η μνήμη και η πείρα του λαού που αγωνίζεται, είναι η πηγή της έμπνευσής του. "Ό,τι φτιάξαμε το πήραμε από το λαό και στο λαό το επιστρέφουμε" έλεγε και αυτό δεν ήταν σεμνοτυφία. Ο Θεοδωράκης είχε βαθιά συνείδηση ότι για το προσωπικό του καλλιτεχνικό κατόρθωμα σπουδαίο ρόλο έπαιξε η εποχή του. Είχε απόλυτη επίγνωση ότι στον ιδιαίτερο τρόπο και τον δυναμισμό της τέχνης του αντανακλούσαν οι πράξεις του λαού κι ότι η δική του συμμετοχή στη λαϊκή δράση, παρότι τον αποσπούσε σε κάποιο βαθμό από τη δημιουργία του, ήταν το οξυγόνο της. "Ο καλλιτέχνης που ζει και δημιουργεί μέσα στην πάλη, εξασφαλίζει ξεχωριστή θέση για το έργο του" δήλωνε. Το έργο του είναι λαμπρή απόδειξη ότι η μεγάλη τέχνη είναι πάντα πολιτική είτε το επιδιώκει είτε δεν το επιδιώκει ο δημιουργός της.

Ο Θεοδωράκης είχε και εμπιστοσύνη στο λαό. Πίστευε ότι ο λαός έχει τη δύναμη να κατακτήσει ό,τι πιο υψηλό και όμορφο δημιουργεί ο άνθρωπος στην ιστορία του. Γι’ αυτό και με ιερή αφοσίωση καλλιέργησε μια τέχνη που ανυψώνει το λαό. Ο Μίκης δεν μελοποίησε μόνο έξοχα τον ποιητικό λόγο χωρίς να τον προδίδει, τον αναδημιούργησε και τον παρέδωσε με εκείνη τη μορφή που μπαίνει κατευθείαν στη λαϊκή καρδιά. "Έφερε την ποίηση στο τραπέζι του λαού, πλάι στο ποτήρι και το ψωμί του", όπως έγραφε γι’ αυτόν ο Ρίτσος. Δεν είναι μόνο η ανεπανάληπτη στην ιστορία συνομιλία της μουσικής του με την ποίηση του Ρίτσου στον "Επιτάφιο", που μέσα και από τις συγκλονιστικές ερμηνείες του Μπιθικώτση και του Χιώτη έγινε ένας διαχρονικός λαϊκός θρήνος και ύμνος μαζί στον θάνατο που γονιμοποιεί το μέλλον. Ο Θεοδωράκης πέτυχε να μιλήσει με την υψιπετή ποίηση στη λαϊκή ψυχή, ακόμα και μέσα από απαιτητικές και ασυνήθιστες στο λαϊκό αυτί μουσικές φόρμες, όπως αυτές στο "Άξιον Εστί" του Ελύτη, στο "Επιφάνεια-Αβέρωφ" του Σεφέρη, στο "Πνευματικό Εμβατήριο" του Άγγελου Σικελιανού κ.ά.

Στον ποταμό του έργου του συνυπάρχουν σχεδόν όλα τα είδη μουσικής: Οι λαϊκοί δρόμοι και το δημοτικό τραγούδι, αλλά και η αρχαία τραγωδία, το βυζαντινό μέλος, το κλασσικό τραγούδι, η συμφωνική μουσική, τα ορατόρια. Πολύπλευρος και πολυτάλαντος, διανοούμενος καθώς ήταν, είχε και ένα πλούσιο συγγραφικό έργο. Στην περίπτωση του Μίκη Θεοδωράκη συναντήθηκε η καλλιτεχνική ιδιοφυΐα με μια προσωπικότητα ανήσυχη, άγρυπνη και δημιουργική, που ένοιωθε πάντα την ανάγκη να ξεπερνά τον εαυτό της. Η μουσική του έσπασε τα σύνορα της χώρας, καθώς η γλώσσα της έχει την οικουμενικότητα από τα κοινά βάσανα, τις ελπίδες, τα οράματα που μοιράζονται όλοι οι λαοί, όλοι οι ταπεινοί της γης. Η παγκόσμια αναγνώριση της καλλιτεχνικής και κοινωνικής προσφοράς του επισφραγίστηκε με το βραβείο Λένιν για την ειρήνη. Και αύριο με τη δική του μουσική θα τραγουδήσουμε μαζί οι λαοί στην Ελλάδα, την Τουρκία, την Κύπρο, τα Βαλκάνια, τη Μέση Ανατολή, παντού στη γη, το τραγούδι της ειρήνης.

Στον Μίκη άρεσε να περπατά, να αναπνέει "στους μεγάλους δρόμους, κάτω απ’ τις αφίσες". Και εκεί η μουσική του θα συνεχίζει να ακούγεται, να εμπνέει, να παρακινεί, να διαπαιδαγωγεί. Με τη μουσική του Μίκη θα συνεχίζουμε να πορευόμαστε ώσπου… "να σημάνουν οι καμπάνες" της κοινωνικής απελευθέρωσης. Αλλά και όταν "τελειώσει ο πόλεμος" δεν θα τον ξεχάσουμε... Θα είναι μαζί μας και όταν "κοκκινίζουν τα όνειρα".

Αθάνατος Μίκη!

Στους οικείους του το ΚΚΕ απευθύνει τα θερμά του συλλυπητήρια και τους εύχεται καλή δύναμη.

Βελόπουλος: Σκοτείνιασε η Ελλάδα

"Της Δικαιοσύνης Ήλιε Νοητέ… Μίκη φωτεινέ έφυγες. Σκοτείνιασε η Ελλάδα", δήλωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.

Βαρουφάκης: "Αντίο Μίκη..."

"Αντίο Μίκη... Η Ρωμιοσύνη φτώχυνε σήμερα", είναι η δήλωση του γραμματέα του ΜέΡΑ25 Γιάνη Βαρουφάκη για τον θάνατο του μεγάλου μας συνθέτη.

Μ.Σχοινάς: Σφράγισε με τις μουσικές του όχι μόνο τη γενιά του, αλλά και το στίγμα μιας δημοκρατικής και εξωστρεφούς Ελλάδας

"Ο Μίκης σφράγισε με τις μουσικές του του όχι μόνο τη γενιά του αλλά και το στίγμα μιας δημοκρατικής και εξωστρεφούς Ελλάδας" σημειώνει σε ανάρτησή του ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς.

"Υποκλινόμαστε στον μεγάλο συνθέτη που ένωσε τον Ελληνισμό στις δύσκολες στιγμές του και που με το έργο του θα μας συντροφεύει για πάντα" τονίζει.

Συλλυπητήρια υπουργών και βουλευτών

Ο Μίκης Θεοδωράκης ήταν ένας χαρισματικός μουσικοσυνθέτης, από τους μεγαλύτερους που ανέδειξε η χώρα μας. Ειλικρινή συλλυπητήρια στους οικείους του" έγραψε στον λογαριασμό του στο twitter, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ενώ ο νέος υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος στην δική του ανάρτηση γράφει: "Σίγησε η καρδιά της Ρωμιοσύνης. Άξιον εστί το πολυσύνθετο έργο του παγκόσμιου Έλληνα Μίκη Θεοδωράκη. Αιώνια τιμή στον άνθρωπο που τίμησε με μοναδικό τρόπο την Ελλάδα, την Ελευθερία, τη Δημοκρατία, τον πολιτισμό!".

"Οι νότες της Ψυχής μας, οι νότες της Ελλάδας. Μίκης Θεοδωράκης" έγραψε από την πλευρά του ο νέος υπουργός Τουρισμού και πρώην υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα να σημειώνει: "Ένας μεγάλος Έλληνας, ο Μίκης Θεοδωράκης, "διανύει τα ουράνια μίλια". Με τη μεγαλοφυία και το πάθος του σφράγισε μια εποχή. Μελοποίησε μοναδικά μεγάλους μας ποιητές, ενέπνευσε, ένωσε. Το έργο του είναι παγκόσμιο και αθάνατο. Όπως και ο Μίκης. Θερμά συλλυπητήρια στους δικούς του".

"Πριν λίγο καιρό εγκαινιάστηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών η έκθεση "Ο γαλαξίας μου: Μίκης Θεοδωράκης", μια έκθεση που πραγματικά σε κάνει να συνειδητοποιήσεις το τεράστιο μουσικό σύμπαν που δημιούργησε ο Μίκης, αλλά και την καταλυτική παρουσία και επίδρασή του στην καλλιτεχνική, πολιτική και κοινωνική ζωή της χώρας μας όλες αυτές τις δεκαετίες. Μια μικρή έκρηξη συνέβη σήμερα σε αυτόν τον γαλαξία, ένα αστέρι του έσβησε, αλλά το σύμπαν του Μίκη παραμένει τεράστιο, μαγικό και, με έναν περίεργο τρόπο, οικείο και ανεξερεύνητο παράλληλα", αναφέρει ο υφυπουργός Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης, στο συλλυπητήριο μήνυμα του για την απώλεια του Μίκη Θεοδωράκη.

Και προσθέτει: "Γιατί ο Μίκης Θεοδωράκης δεν ήταν απλώς ο πολυγραφότατος μέγας συνθέτης με το ταλέντο που ξεχείλιζε και κάλυπτε όλα τα είδη της μουσικής από το λαϊκό τραγούδι μέχρι την συμφωνική μουσική και την όπερα. Ήταν η εμβληματική μορφή και προσωπικότητα που είχε υπερβεί σύνορα και είχε ενώσει λαούς και φωνές στους αγώνες για ελευθερία και δημοκρατία. Βαθιά πολιτικό ον, ανυπότακτος διανοούμενος, αγωνιστής, ο πολυβραβευμένος συνθέτης με την έντονη διεθνή ακτινοβολία που άλλαξε την ελληνική μουσική και έδωσε άλλη διάσταση στην ποίηση. Το όνομά του ταυτίστηκε με την Ελλάδα, και σήμερα η Ελλάδα τον αποχαιρετά, με σεβασμό και αγάπη, παίρνοντας δύναμη από το ίδιο το έργο του".

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης αναφέρει στην δική του ανάρτηση: "Ο Μίκης Θεοδωράκης πέρασε σήμερα στην αιωνιότητα. Εμβληματικός Αξεπέραστος Οικουμενικός Αθάνατος!", ενώ ο υφυπουργός Ανάπτυξης, αρμόδιος για την έρευνα και την τεχνολογία, Χρίστος Δήμας, σημείωσε: "Σήμερα "έφυγε" ένας μεγάλος Έλληνας και ένα από τα μεγαλύτερα κεφάλαια της ελληνικής μουσικής. Ο Μίκης Θεοδωράκης αφήνει πίσω του μια ανεκτίμητη παρακαταθήκη. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του".

Αναφορά στον θάνατο του Μίκη έκανε και το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ελλάδα, γράφοντας στο twitter, "Μίκης Θεοδωράκης, 29/7/1925 - 2/9/2021. Με βαθιά συγκίνηση, το γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα αποχαιρετά έναν σπουδαίο Έλληνα".

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης, ανέφερε σε δική του ανάρτηση: ""Έφυγε" στα 96 του χρόνια ο μεγάλος Μίκης Θεοδωράκης. Υπήρξαν στιγμές που ο πολιτικός Μίκης, μας στεναχώρησε. Η προσφορά του όμως στον πολιτισμό και την μουσική υπήρξε τεράστια, κορυφαία και με παγκόσμια αναγνώριση! Και τα τραγούδια του θα μας συντροφεύουν για πάντα!".

Το δικό του αντίο στον Μίκη Θεοδωράκη λέει με ανάρτησή του ο επικεφαλής του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, Δημήτρης Τσιόδρας: "Οι λέξεις είναι πολύ μικρές για να μιλήσεις για έναν τόσο μεγάλο που έφυγε. Η Ρωμιοσύνη θρηνεί εκείνον που έκανε τραγούδι τους καημούς και τα βάσανά της. Ο Μίκης πέρασε στην αιωνιότητα ως ένα χωριστό κεφάλαιο της σύγχρονης ιστορίας της Ελλάδας".

Τέλος, ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Παύλος Μαρινάκης ανέφερε: "Ο Μίκης Θεοδωράκης ένωσε τους Έλληνες με τη μουσική του. Σήμερα περνά στην Ιστορία και όλοι τον αποχαιρετούμε με συγκίνηση κι ευγνωμοσύνη για το έργο του".

"Ο εμβληματικότερος συνθέτης μας, το πρόσωπο-μύθος που σφράγισε ανεξίτηλα το πολιτιστικό γίγνεσθαι της χώρας, ο Μίκης Θεοδωράκης, δεν "μένει” πια εδώ", τονίζει σε συλλυπητήριο μήνυμά του ο περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης.

"Η Ελλάδα και όλοι εμείς αποχαιρετάμε σήμερα με οδύνη έναν καλλιτέχνη-σύμβολο, μία πολυσχιδή προσωπικότητα που σε μεγάλο βαθμό ταύτισε τη λαμπρή καλλιτεχνική του πορεία, με τη νεότερη ιστορία της χώρας" σημειώνει ο κ. Πατούλης. Και προσθέτει: "Αγωνιστής, αντικομφορμιστής, ασυμβίβαστος, ο Μίκης της καρδιάς μας αγάπησε την πατρίδα του όσο και την τέχνη του και συνέβαλλε ουσιαστικά στο να γίνει γνωστό το όνομα της Ελλάδας στα πέρατα του κόσμου.

Ο Μίκης Θεοδωράκης από τους τελευταίους των "μεγάλων" φάρων πολιτισμού αυτής της χώρας, μπορεί να έφυγε αφήνοντας πίσω του δυσαναπλήρωτο κοινό σε όλους όσοι τον αγάπησαν, αλλά αφήνει πίσω πολύτιμη παρακαταθήκη το σπουδαίο έργο του, το οποίο αποτελεί ισχυρό πολιτιστικό κεφάλαιο και σπουδαία κληρονομιά για τις νεότερες γενιές".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Στην Αθήνα, δωρεάν: Όλα όσα μπορείς να κάνεις στην πόλη, δίχως να ξοδέψεις Ευρώ

Μέσα από μοναδικές αφηγήσεις η ιστορία της Αθήνας αλλά και της Ελλάδας ζωντανεύουν και συνδέονται με το σήμερα, ενώ το κοινό μοιράζεται μία ξεχωριστή βιωματική εμπειρία.

ΜΙΚΗΣ 100 15 Οκτ 2025 | 13:33

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: Ο Συμφωνικός Μίκης

Τρίτη 21 Οκτωβρίου στις 20:00 στην Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη.

ΒΟΥΛΗ 29 Σεπ 2025 | 10:16

Στη δημοσιότητα τα "πόθεν έσχες" των πολιτικών για τα οικονομικά έτη 2022 και 2023

Στη δημοσιότητα δόθηκαν το πρωί της Δευτέρας, από την επιτροπή Ελέγχου της Βουλής των Ελλήνων, τα πόθεν έσχες των πολιτικών προσώπων για τα οικονομικά έτη 2022 και 2023.

ΓΙΑ 2022-2023 29 Σεπ 2025 | 07:26

Στη δημοσιότητα σήμερα τα "πόθεν έσχες" των πολιτικών

Σήμερα, Δευτέρα, δίδονται στη δημοσιότητα, από την επιτροπή Ελέγχου της Βουλής των Ελλήνων, οι δηλώσεις πόθεν έσχες των πολιτικών προσώπων για τα οικονομικά έτη 2022-2023.

ΚΟΡΗ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ 06 Σεπ 2025 | 14:47

Μαργαρίτα Θεοδωράκη για Μίκη: "Η διαθήκη του με άφησε με το στόμα ανοιχτό" - Τι την πλήγωσε

Η Μαργαρίτα Θεοδωράκη μίλησε για τη σχέση της με τον πατέρα της και τα όσα έζησε δίπλα του ως παιδί ενώ αναφέρθηκε και στη διαθήκη του.

"ΕΦΥΓΕ" ΤΟ 2021 02 Σεπ 2025 | 07:48

Οικουμενικός και αθάνατος: Τέσσερα χρόνια χωρίς τον Μίκη Θεοδωράκη

Ο Μίκης Θεοδωράκης έφυγε, αλλά συνεχίζει να μας καθοδηγεί. Ένας οικουμενικός Έλληνας που έγραψε με νότες την ψυχή ενός έθνους.

26 Αυγ 2025 | 15:11

Τα Μπαλέτα Béjart της Λωζάνης τιμούν τον Μίκη Θεοδωράκη

Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου, Ωδείο Ηρώδου του Αττικού - Μια μοναδική παράσταση για τα παιδιά της Ένωσης "Μαζί για το Παιδί"

ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΠΟ 29 Ιουλ 2025 | 11:31

100 χρόνια από τη γέννηση του Μίκη Θεοδωράκη: Νεώτερο μνημείο το πατρικό του στον Γαλατά Χανίων [εικόνες]

Η οικία Θεοδωράκη, λιτή λαϊκή κατοικία με κήπο, χρονολογείται πιθανότατα στον 19ο αιώνα και βρίσκεται στη θέση "Πλακούρα" ή "Αλωνάκι" στον Γαλατά.

ΑΛΑΤΙ ΚΑΙ ΠΙΠΕΡΙ 29 Ιουλ 2025 | 09:49

Εκατό χρόνια από τη γέννηση του Μίκη Θεοδωράκη - Η ιστορική συνέντευξη στον Φρέντυ Γερμανό

Σε μια βαθιά ανθρώπινη και ουσιαστική συζήτηση, ο Θεοδωράκης ξεδιπλώνει την πορεία του από την Εθνική Αντίσταση και τις φυλακίσεις του, έως το καλλιτεχνικό του έργο, τη σχέση του με τον στρατό, τον Νερούδα, τον Αλιέντε, τους συνεργάτες του, όπως ο Χατζιδάκις, ο Μπιθικώτσης και ο Χιώτης.

01 Ιουλ 2025 | 14:01

Tα Μπαλέτα Béjart της Λωζάνης τιμούν τον Μίκη Θεοδωράκη

Μια μοναδική παράσταση για τα παιδιά της Ένωσης "Μαζί για το Παιδί" - Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου, Ωδείο Ηρώδου του Αττικού

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΗΣΑΝ ΣΕ 60.000 ΘΕΑΤΕΣ 27 Ιουν 2025 | 20:12

Μουσικoί του δρόμου οι 16χρονοι που τραγούδησαν Μίκη στο κατάμεστο Καλλιμάρμαρο - Τους έδωσε την ευκαιρία ο Νταλάρας

Ο Γιώργος Νταλάρας δεν τραγούδησε μόνος του στο κατάμεστο Καλλιμάρμαρο για τα 100 χρόνια του Μίκη - Δίπλα του είχε τους Τεκετζίδες, ένα συγκρότημα πιτσιρικάδων που μέχρι πρότινος τραγουδούσαν "Βρέχει στη Φτωχογειτονιά" στους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας

Η ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ 26 Ιουν 2025 | 15:08

Κατάμεστο το Καλλιμάρμαρο στη συναυλία για τα 100 χρόνια του Μίκη Θεοδωράκη - Εκεί η οικογένεια του αξέχαστου μουσικοσυνθέτη

Σπουδαίοι καλλιτέχνες ανέβηκαν στη σκηνή και ερμήνευσαν τα εμβληματικά τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη - Ο κόσμος τραγουδούσε από κάτω και έδινε τον παλμό

ΤΑΛΑΝΤΟΥΧΟΙ ΝΕΟΙ 26 Ιουν 2025 | 13:22

"Teketzides": Ποιοι είναι οι 16χρονοι που εμφανίστηκαν με τον Νταλάρα στη μεγάλη συναυλία για τον Θεοδωράκη [βίντεο]

Μία έκπληξη επεφύλασσε ο Γιώργος Νταλάρας, ο οποίος ανέφερε πως θα "ξεφύγει λίγο από την πεπατημένη", στη μεγάλη συναυλία για τον Μίκη Θεοδωράκη, στο Καλλιμάρμαρο.

ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ 26 Ιουν 2025 | 11:58

Ο Μίκης "τράνταξε" το Καλλιμάρμαρο

Εκατό χρόνια από τη γέννηση του κορυφαίου Έλληνα μουσικοσυνθέτη και τέσσερα χρόνια από τον θάνατό του, κι όμως αποδεικνύεται για ακόμα μια φορά πως ανήκει στο Πάνθεον εκείνων που δεν φεύγουν ποτέ.

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ 25 Ιουν 2025 | 22:25

Λαοθάλασσα στο Καλλιμάρμαρο για τον Μίκη Θεοδωράκη - Ιστορική συναυλία για τα 100 χρόνια από τη γέννησή του [εικόνες - βίντεο]

"Η μουσική του έσπασε τα σύνορα της χώρας, καθώς έχει την οικουμενικότητα από τα κοινά βάσανα, τις ελπίδες, τους οραματισμούς των λαϊκών ανθρώπων όπου γης" είπε ο Δημήτρης Κουτσούμπας

ΤΙ ΩΡΑ ΚΛΕΙΝΕΙ 25 Ιουν 2025 | 12:03

Μετρό: Επεκτείνεται το ωράριο λόγω της συναυλίας για τον Μίκη Θεοδωράκη στο Καλλιμάρμαρο

Μέχρι τη 1 τα ξημερώματα θα λειτουργεί σήμερα, Τετάρτη 25/06, το μετρό, διευκολύνοντας την επιστροφή των επιβατών μετά τη μεγάλη συναυλία του ΚΚΕ στο Καλλιμάρμαρο προς τιμήν του Μίκη Θεοδωράκη.

ΣΤΟ ΚΑΛΛΙΜΑΡΜΑΡΟ 20 Ιουν 2025 | 11:15

"Κοντά σας όλη μου η ζωή": Μεγάλη συναυλία – αφιέρωμα για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Μίκη Θεοδωράκη

Μεγάλη συναυλία – αφιέρωμα για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Μίκη Θεοδωράκη στο Καλλιμάρμαρο.

ΣΤΗΝ ΕΡΤ 01 Ιουν 2025 | 11:31

Άγγελος Θεοδωράκης Παπαγγελίδης: Ξεσπά ο εγγονός του Μίκη - "Με ενόχλησε που αποκάλυψαν ότι δουλεύω σε καφετέρια" [βίντεο]

"Δεν είναι είδηση το να γράψουν ένα άρθρο ότι δουλεύω σε μια δουλειά που βγάζω τον μισθό της αξιοπρέπειας - Ο παππούς για εμένα είναι πρότυπο, άντα ήμουν κοντά του, ήταν το παράδειγμα για εμένα" είπε ο εγγονός του Μίκη Θεοδωράκη

ΔΕΝ ΑΠΟΣΥΡΕΙ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ 28 Μαϊ 2025 | 08:29

Αντιδράσεις για τη συναυλία της Γλυκερίας στο Ισραήλ - Την "έκοψαν" από το αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη

Πλήθος αντιδράσεων έχει προκαλέσει το γεγονός πως η Γλυκερία δεν αποσύρει τη συμμετοχή της από μουσικό φεστιβάλ, που θα γίνει στο Ισραήλ, στις 17 Ιουνίου.

ΦΟΡΤΙΣΜΕΝΗ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ 20 Μαϊ 2025 | 13:33

Το σπίτι του Μίκη Θεοδωράκη επισκέφθηκε ο Σωκράτης Φάμελλος [εικόνες]

Ο κ. Φάμελλος ανακοίνωσε την πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να τιμήσει, στην πρώτη μέρα του συνεδρίου του, τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Μίκη Θεοδωράκη.

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΚΟΡΗ ΤΟΥ ΜΟΥΣΙΚΟΣΥΝΘΕΤΗ 05 Μαϊ 2025 | 14:22

"Πόλεμος" Μαργαρίτας και Νίκου Θεοδωράκη: "Δεν είναι γιος του πατέρα μου" - "Να κάνω τεστ DNA, για να σταματήσει τα ψέματα"

Αγρια κόντρα ανάμεσα στη Μαργαρίτα και τον Νίκο Θεοδωράκη για τον αν είναι αδέρφια

ΚΟΡΗ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ 01 Μαϊ 2025 | 23:55

Η εξομολόγηση της Μαργαρίτας Θεοδωράκη: Πικράθηκα με τον πατέρα μου από τη διαθήκη - Είχα μεγάλη κόντρα μαζί του [βίντεο]

"Δεν μπορούσα να πιστέψω ότι θα πεθάνει ποτέ ο πατέρας μου, παρόλο που ήταν άρρωστος και είχε γίνει 90 χρονών", εξομολογήθηκε η κόρη του Μίκη Θεοδωράκη, Μαργαρίτα

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ «(Α)ΓΝΩΣΤΟΥ ΠΑΤΡΟΣ» 17 Μαρ 2025 | 17:21

Φορτισμένος ο Νίκος Θεοδωράκης: "Με τιμώρησαν όταν δε με άφησαν να πάω στην κηδεία του Μίκη"

Μη μπορώντας να συγκρατήσει τα δάκρυά του για τα δύσκολα χρόνια που βίωσε, ο Νίκος Θεοδωράκης παραδέχεται πως οι άνθρωποι που είχε γύρω του τον πρόδωσαν.

ΤΡΙΤΗ 18 ΜΑΡΤΙΟΥ 27 Φεβ 2025 | 14:57

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: Ο Γιώργος Πέτρου διευθύνει Μίκη Θεοδωράκη

Η Καμεράτα και ο κορυφαίος έλληνας μαέστρος ερμηνεύουν τα συμφωνικά έργα Η αποκάλυψη (Ωδή στον Μπετόβεν) και Ραψωδία για βαρύτονο και ορχήστρα εγχόρδων.

10 Φεβ 2025 | 16:43

Είναι επίσημο! Η ζωή του Μίκη Θεοδωράκη στη μεγάλη οθόνη - Ποιος θα τον υποδυθεί;

Η επίσημη ανακοίνωση για τη βιογραφική ταινία του Μίκη Θεοδωράκη

ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ STAR 27 Νοε 2025 | 21:22

Δημοσκόπηση GPO: 7 στους 10 θέλουν νέα κυβέρνηση, αλλά η ΝΔ έχει διπλάσια διαφορά από το δεύτερο ΠΑΣΟΚ

Στο 25,2% το ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας και στο 12,6% το ΠΑΣΟΚ, υποχωρούν κι άλλο Πλεύση Ελευθερίας και ΣΥΡΙΖΑ - Στο 21% ένα πιθανό κόμμα Τσίπρα

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ 27 Νοε 2025 | 18:45

Σεμίνα Διγενή για Κωνσταντοπούλου: "Εμφανίζεται κάτι σαν διασταύρωση της πολεμίστριας Ζήνα και του Ράμπο"

"Έχει αναγάγει το αντικομμουνιστικό παραλήρημα σε καθημερινή ρουτίνα" αναφέρει η Σεμίνα Διγενή

ΑΝΕΒΗΚΑΝ ΟΙ ΤΟΝΟΙ 27 Νοε 2025 | 18:12

Σκληρή κόντρα στη Βουλή Ανδρουλάκη - Θεοδωρικάκου για το αν υπάρχει κουμπαριά του Μητσοτάκη με τον "Φραπέ"

Ο Ανδρουλάκης προσκόμισε δημοσίευμα εφημερίδας στην Ολομέλεια που αναφέρεται σε κουμπαριά Μητσοτάκη με Ξυλούρη - Απάντηση από τον Θεοδωρικάκο

ΣΧΟΛΙΑ 27 Νοε 2025 | 17:53

Γκίλφοϊλ: Εντυπωσιακή εμφάνιση σε δείπνο προκαλεί... διεθνείς συζητήσεις - "Τολμηρή ή λάθος επιλογή;"

Η πρόσφατη εμφάνιση της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ σε εκδήλωση για την Ημέρα των Ευχαριστιών προκάλεσε ερωτήματα για την ενδυματολογική επιλογή της.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗ "LE SOIR" 27 Νοε 2025 | 17:15

Μαρτυρία "φωτιά" για την Καϊλή: Tην εμπλέκει σε ξέπλυμα μαύρου χρήματος - Τα 100.000 ευρώ για αγορά σπιτιού

Η Εύα Καϊλή φέρεται να ήταν παρούσα σε προσφορά δωροδοκίας κατά την αγορά διαμερίσματος που θα μοιραζόταν με τον Φραντσέσκο Τζόρτζι

"ΣΕ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΜΕΤΑΔΟΣΗ" 27 Νοε 2025 | 16:22

Μαρινάκης: Ο Ανδρουλάκης είπε ψέματα ότι ο "Φραπές" είναι κουμπάρος του Μητσοτάκη - Να ανακαλέσει

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έστρεψε τα πυρά του κατά του Νίκου Ανδρουλάκη.

ΣΚΑΝΔΑΛΟ 27 Νοε 2025 | 15:55

Δεσμεύθηκαν 27 εκατ. ευρώ στους λογαριασμούς των δύο "προστατευόμενων μαρτύρων" της Novartis στην Ελβετία

Η δέσμευση αφορά κινητά και ακίνητα εντός Ελλάδος, καθώς και τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία

ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ 27 Νοε 2025 | 15:50

ΟΠΕΚΕΠΕ - Καβγάς Κωνσταντοπούλου με τη Συρεγγέλα: "Η βρωμιά σας ξεχειλίζει" - "Είναι μπούλινγκ αυτό που κάνετε"

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου ήρθε σε έντονη αντιπαράθεση με την αντιπρόεδρο Μαρία Συρεγγέλλα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ 27 Νοε 2025 | 15:13

Κασσελάκης: Ο Τσίπρας μου είπε "γιατί δεν κλείνεις την Αυγή και το Κόκκινο;" – Βρήκα άδεια ταμεία στον ΣΥΡΙΖΑ

"Δεν ισχύει ότι πίστευα ότι θα γίνω πρωθυπουργός. Δεν περίμενα καν ότι θα κέρδιζα στον ΣΥΡΙΖΑ", είπε ο Στέφανος Κασσελάκης

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ 27 Νοε 2025 | 14:24

Κικίλιας: Διπλασιάζουμε το επίδομα ανεργίας των ναυτικών, διευρύνουμε τους δικαιούχους, από τα 300 στα 600 ευρώ

Με εντολή του Υπουργού Ναυτιλίας, Βασίλη Κικίλια, ενεργοποιούνται άμεσα οι διαδικασίες υλοποίησης της αύξησης του επιδόματος.

ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΧΛΙΜΙΝΤΖΟΣ 27 Νοε 2025 | 13:55

Αρπάχτηκε η Κωνσταντοπούλου με δημοσιογράφο της ΕΡΤ για Αδωνι και Ουγγαρέζο: "Γιατί με ειρωνεύεστε;"

Πώς υπήρξε ένταση με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου και τον δημοσιογράφο στο στούντιο της ΕΡΤ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΣΟΚ 27 Νοε 2025 | 12:48

Ανδρουλάκης: Εάν είχα κάνει στη χώρα τη ζημιά που έχουν κάνει Μητσοτάκης - Τσίπρας, δεν θα μπορούσα να πιω καφέ στο Σύνταγμα

"Δεν είναι όλοι το ίδιο. Δεν έχουμε όλοι την ίδια πορεία. Δεν κάναμε όλοι ρουσφέτια. Δεν έχουμε όλοι σχέση με διαπλοκή και διαφθορά", λέει ο Νίκος Ανδρουλάκης.

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΥΠΟΥ ΠΑΣΟΚ 27 Νοε 2025 | 12:28

Τσουκαλάς για συλλογικές συμβάσεις: Μικρό και διστακτικό βήμα μετά από επτά χαμένα χρόνια

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ δήλωσε "εντυπωσιασμένος" από την ανακοίνωση της κυβέρνησης ότι "καταργεί μνημονιακούς νόμους".

ΓΙΑ ΟΣΑ ΓΡΑΦΕΙ ΣΤΗΝ "ΙΘΑΚΗ" 27 Νοε 2025 | 12:19

Ο Ανδρέας Ψυχάρης για τη συνάντηση του πατέρα του με τον Τσίπρα: "Ηταν τέσσερις, όχι μία και εκείνος ζητούσε διάφορα"

Σην περίφημη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον πατέρα του, Σταύρο Ψυχάρη, και όσα γράφει για αυτή ο πρώην πρωθυπουργός στο βιβλίο του, μίλησε ο γιος του εκδότη, Ανδρέας Ψυχάρης.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΛΕΥΣΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 27 Νοε 2025 | 12:06

Κωνσταντοπούλου: Οργιώδης η διαφήμιση του βιβλίου Τσίπρα από τα ΜΜΕ – Προσπάθησα να μεταπείσω τον Διαμαντή

"Κάθε ψέμα που λέει ο Τσίπρας είμαι εδώ να το διαψεύσω", είπε η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 27 Νοε 2025 | 11:41

Μητσοτάκης: Αύριο η επιστροφή ενοικίου σε πάνω από 1 εκατ. ενοικιαστές - Τομή η ενίσχυση των συλλογικών συμβάσεων

"Η συμφωνία για τις Συλλογικές Συμβάσεις αποτελεί μια σημαντική τομή που απαντά σε πάγιο αίτημα των εργαζομένων", είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΚΙΝΗΜΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ 27 Νοε 2025 | 10:34

Η Ραλλία Χρηστίδου διευθύντρια του πολιτικού γραφείου του Κασσελάκη - Αποχώρησε ο Καπνισάκης

Η κ. Χρηστίδου διαδέχεται τον Μανώλη Καπνισάκη, ο οποίος είχε παραιτηθεί πριν από περίπου ενάμιση μήνα, χωρίς επίσημη ανακοίνωση.

ΝΕΑ ΕΝΤΑΣΗ 27 Νοε 2025 | 10:17

Εξεταστική ΟΠΕΚΕΠΕ: Καλούν εκ νέου τον "Φραπέ" που επικαλείται το δικαίωμα της σιωπής- Αίτημα για τη βίαιη προσαγωγή του

Η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι η στάση της ΝΔ στην Εξεταστική του ΟΠΕΚΕΠΕ συνιστά "μεθόδευση".

ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ 27 Νοε 2025 | 09:25

Ο Τσίπρας αυτοτρολάρεται με Κωνσταντοπούλου και Βαρουφάκη: "Πίσω από τις λέξεις κρύβεται ο Αλέξης" [βίντεο]

"Εγώ θα μιλήσω την Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου στις 19:00 στο Παλλάς. Είσοδος ελεύθερη. Σας περιμένω όλους", αναφέρει στο βίντεο ο Αλέξης Τσίπρας.

ΒΟΥΛΗ 27 Νοε 2025 | 07:52

Η αγρότισσα με τη Ferrari στην Εξεταστκή ΟΠΕΚΕΠΕ: Κατά σατανική σύμπτωση έχει κερδίσει το λαχείο, όπως και η κόρη του "Χασάπη"

Η παρουσία της Πόπης Σαμαρτζίδου στην εξεταστική επιτροπή δεν θύμιζε σε τίποτα τις αναρτήσεις της με τα πολυτελή αυτοκίνητα

ΕΠΑΝΗΛΘΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΙΡΑΙΩΣ 26 Νοε 2025 | 20:44

Πηγές ΝΔ: Κρίσιμα ερωτήματα για τον Λ. Αντωνόπουλο που "καίνε" τον Ν. Ανδρουλάκη

Καλά θα κάνει το ΠΑΣΟΚ να ζητήσει από τον κ. Αντωνόπουλο να απαντήσει σε κρίσιμα ερωτήματα, σημειώνουν πηγές της Νέας Δημοκρατίας

ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΡΜΟΔΙΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ 26 Νοε 2025 | 19:36

Συνάντηση Μητσοτάκη με Τζιτζικώστα: "Πολύ σημαντική η πρόοδος της Ελλάδας σε μεταφορές και τουρισμό"

"Ένα χαρτοφυλάκιο πολύ σημαντικό για την Ευρώπη, αλλά και για την Ελλάδα" τόνισε ο πρωθυπουργός

ΠΗΡΑΝ ΘΕΣΗ 26 Νοε 2025 | 19:16

Πηγές ΝΔ για κατάθεση Αντωνόπουλου: "Ο φίλος του Ανδρουλάκη είχε στενές σχέσεις με την οικογένεια Ξυλούρη"

Οι αντιδράσεις των κομμάτων μετά την κατάθεση Αντωνόπουλου - Επιτακτική την προσαγωγή του επονομαζόμενου "Φραπέ" θεωρούν στον ΣΥΡΙΖΑ

ΤΙ ΕΓΙΝΕ 26 Νοε 2025 | 19:12

Ξέφυγε η κόντρα Γεωργιάδη - Κωνσταντοπούλου στη Βουλή: "Σταμάτα, ανάγωγη" - "Δείξατε το χιτλερικό σας πρόσωπο"

Χαμός στη Βουλή με Άδωνι Γεωργιάδη και Ζωή Κωνσταντοπούλου για τον... Διαμαντή Καραναστάση - Τα έβαλε και με το ΚΚΕ η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας

ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ 26 Νοε 2025 | 19:09

Συνεδριάζει την Πέμπτη το Υπουργικό - Το βράδυ δείπνο Μητσοτάκη - Μάνφρεντ Βέμπερ

Αύριο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραθέσει δείπνο στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος

ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ 26 Νοε 2025 | 18:37

ΟΠΕΚΕΠΕ: "Δεν μεταβίβασα δικαιώματα, δεν γνώριζα Φραπέ και Χασάπη", είπε ο πρώην Γραμματέας Ηρακλείου ΠΑΣΟΚ

Ο πρώην Γραμματέας Ηρακλείου ΠΑΣΟΚ, Λάμπρος Αντωνόπουλος στην εξεταστική δήλωσε πως δεν είχε την παραμικρή εμπλοκή στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ

ΑΜΝΗΣΙΑ 26 Νοε 2025 | 16:03

Ο διάλογος Αποστολάκη- Δεμερτζίδου στην εξεταστική ΟΠΕΚΕΠΕ: "Εχετε κερδίσει ποτέ το τζόκερ;- Ναι, αλλά δεν θυμάμαι πότε"

Θυμηδία προκάλεσε στην Επιτροπή η απάντηση της Καλλιόπης Σεμερτζίδου για το αν έχει ποτέ κερδίσει το λαχείο ή το τζόκερ

ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ 26 Νοε 2025 | 15:16

Παρασκήνιο: Ανεβασμένες "οι μετοχές" της Νίκης Κεραμέως μετά τη Συμφωνία για τις Συλλογικές Συμβάσεις

Γαλάζιοι βουλευτές σχολίαζαν ότι η κυβέρνηση έχει μεγάλη ανάγκη από θετικές ειδήσεις, πόσο μάλλον από ειδήσεις με κοινωνικό πρόσημο

ΔΗΛΩΣΕΙΣ 26 Νοε 2025 | 15:10

Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: Εντυπωσιακή εμφάνιση στο "Μεγάλη Βρετανία" - Θα πάει σε Madwalk και... Καραϊσκάκη [βίντεο]

Η νέα πρέσβης των ΗΠΑ, Κίμπερλι Γκίλφοϊλ, έδωσε το "παρών" σε εκδήλωση του Propeller με τίτλο "Thanksgiving 2025" - Τι είπε για Τραμπ και... Κωνσταντίνο Αργυρό

ΙΘΑΚΗ 26 Νοε 2025 | 14:59

Νίκος Μαραντζίδης: Στην περίπτωση της κυρίας Αχτσιόγλου ήμουν παρών και έγιναν ακριβώς όπως περιγράφονται

Όπως τόνισε ο καθηγητής Μαραντζίδης ο Αλέξης Τσίπρας κλείνει τους λογαριασμούς του με το παρελθόν και ανοίγει την πόρτα για την ίδρυση νέου κόμματος

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ 26 Νοε 2025 | 14:44

Ούτε ένα ευρώ από τις παράνομες επιδοτήσεις που έλαβαν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, δεν έχει επιστρέψει στο δημόσιο

Αν και έχουν παγώσει οι λογαριασμοί τους και τα περιουσιακά τους στοιχεία, κανείς από τους παράνομους του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν έχει γυρίσει τις επιδοτήσεις

ΠΡΩΗΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΣΙΠΡΑ 26 Νοε 2025 | 14:16

Καρανίκας: Ανερμάτιστος τιτλολάτρης ο Τσίπρας - Γελοίοι, αναχρονιστικοί και άχρηστοι οι συνεργάτες του

Ο Νίκος Καρανίκας δήλωσε πως οι ζουρνάδες και τα νταούλια ήταν μια επικοινωνιακή φούσκα.

ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΗ ΡΟΔΟ 26 Νοε 2025 | 13:41

Συλλυπητήρια Δένδια για τον θάνατο του στρατιώτη στη Ρόδο: Η σκέψη μας στην οικογένεια και στους συναδέλφους του

"Η σκέψη μας βρίσκεται στην οικογένειά του και στους συναδέλφους του, στους οποίους απευθύνω τα πλέον ειλικρινή μου συλλυπητήρια", έγραψε ο Νίκος Δένδιας.

ΟΛΙΓΟΛΕΠΤΗ ΔΙΑΚΟΠΗ 26 Νοε 2025 | 13:38

Χαμός στην Εξεταστική με Κωνσταντοπούλου - Σεμερτζίδου: "Εχετε καταχραστεί δημόσιο χρήμα" - "Να ανακαλέσετε"

Ανέβηκαν οι τόνοι με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου στην Εξεταστική Επιτροπή για τον ΟΠΕΚΕΠΕ κατά την εξέταση της Καλλιόπης Σεμερτζίδου.

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ 26 Νοε 2025 | 12:05

Μητσοτάκης: Εθνική διάσταση το δημογραφικό - Δεν μπορεί εύκολα ένα ζευγάρι να αποκτήσει σήμερα δικό του σπίτι

"Πρέπει να έχουμε αίσθηση τι σημαίνει να μεγαλώνεις παιδιά και αποφασίσαμε να στηρίξουμε αυτές τις οικογένειες" είπε ο πρωθυπουργός

"ΜΕ ΛΥΠΕΙ Ο ΑΜΟΡΑΛΙΣΜΟΣ ΤΟΥ" 26 Νοε 2025 | 11:01

Κασσελάκης: Στο Σούνιο ο Τσίπρας μου είπε ότι θα επέστρεφε στην πολιτική για μεγαλύτερη θέση από αυτή που έφυγε

"Κάθε ημέρα δείχνει πόσο ανήκει στο παρελθόν", είπε ο Στέφανος Κασσελάκης για τον Αλέξη Τσίπρα.

ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ 26 Νοε 2025 | 10:53

Πώς επανέρχονται οι συλλογικές συμβάσεις: "Τέλος στους μνημονιακούς περιορισμούς - Ανοίγει ο δρόμος για αυξήσεις μισθών"

Τι αλλάζει στις συλλογικές συμβάσεις. Ανακοινώσεις από την υπουργό Εργασίας Νίκη Κεραμέως και τους κοινωνικούς εταίρους.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ 26 Νοε 2025 | 10:29

Αρεταίειο Νοσοκομείο: Για πρώτη φορά τρία ρομποτικά χειρουργεία την ίδια ημέρα - Η ανάρτηση Γεωργιάδη

"Ολοκληρώθηκαν με απόλυτη επιτυχία δύο ρομποτικές ολικές υστερεκτομές, καθώς και η ρομποτική αφαίρεση ινομυωμάτων".

"ΙΘΑΚΗ" 26 Νοε 2025 | 09:55

Ο Λαφαζάνης κατακεραυνώνει Τσίπρα για το βιβλίο: "Είναι πολιτικά ανώμαλος, κυνικός και αδίστακτος" [βίντεο]

Όπως κατήγγειλε ο κ. Λαφαζάνης, η κατάργηση του Μνημονίου ήταν επικοινωνιακή φούσκα. Το μόνο που ενδιάφερε τον Τσίπρα ήταν η πρωθυπουργική καρέκλα.

«ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΗΝ ΧΑΜΗΛΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ» 26 Νοε 2025 | 08:14

Κωνσταντοπούλου για Τσίπρα: "Είναι ειδικός στο ξεπούλημα - Θα έπρεπε να είναι φυλακή για το Μάτι"

Οι απαντήσεις της Ζωής Κωνσταντοπούλου σε όσα της καταλογίζει ο Αλέξης Τσίπρας στο βιβλίο του "Ιθάκη"

ΧΘΕΣΙΝΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ 26 Νοε 2025 | 07:40

Forbes Greece: Τα μηνύματα Μητσοτάκη στους νέους - Μηδενική φορολογία και νέο υπουργείο Ερευνας

Στα ραντάρ του Μαξίμου έχουν μπει εδώ και πολύ καιρό οι νέοι, μεγάλη μερίδα των οποίων φαίνεται να απομακρύνεται από την πολιτική ή να στρέφεται σε αντισυστημικά κόμματα.

ΠΑΤΡΟΚΤΟΝΙΑ 25 Νοε 2025 | 22:39

Πώς ο Αλέξης Τσίπρας πήρε τη θέση του Αλέκου Αλαβάνου- Η κόντρα τους και το debate των αρχηγών που τον εκτόξευσε

Ο Αλέκος Αλαβάνος τον ήθελε κομπάρσο, αλλά το debate των πολιτικών αρχηγών εκτόξευσε τον Αλέξη Τσίπρα στην κορυφή

ΤΙ ΓΡΑΦΕΙ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ 25 Νοε 2025 | 19:54

Όταν ο Αλέξης Τσίπρας πουλούσε τον "Οδηγητή" και εισιτήρια για το φεστιβάλ της ΚΝΕ: "Ήταν ένα είδος βίαιου coming out"

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρεται σε "βίαιο coming out", όταν στήθηκε έξω από το σχολείο του για να πουλήσει Οδηγητή και εισιτήρια για το Φεστιβάλ της ΚΝΕ.

Η ΑΝΑΦΟΡΑ 25 Νοε 2025 | 19:51

Ανδρέας Τσούνης: "Ο Αλέξης Τσίπρας είναι καθ' έξιν ψεύτης" - Η αντίδραση του συζύγου της Φώφης Γεννηματά για το βιβλίο

Η αντίδραση του συζύγου της Φώφης Γεννηματά σε όσα αναφέρει ο Αλέξης Τσίπρας στην "Ιθάκη"

ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ 25 Νοε 2025 | 19:41

Μητσοτάκης στην εκδήλωση του Forbes Greece: Μηδενικός φόρος εισοδήματος για τους νέους κάτω των 25

Kατά την εκδήλωση παρουσίασης της λίστας Forbes 30 under 30, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι σχεδιάζεται νέο Υπουργείο Έρευνας, Τεχνολογίας και Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης

ΓΙΑ 3Η ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΗ ΧΡΟΝΙΑ 25 Νοε 2025 | 18:11
Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ 25 Νοε 2025 | 18:05

Μαρέβα Γκραμπόφσκι Μητσοτάκη: Πώς μπορεί να περιοριστεί η έκθεση των ανηλίκων στα social media

Καλεσμένη της Σεΐχα Μόζα, η σύζυγος του πρωθυπουργού μίλησε στο "Wise 12 Summit" για τον εθισμό των ανηλίκων στα social media

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ 25 Νοε 2025 | 17:42

Χρυσοχοΐδης: 12.150 συλλήψεις κακοποιητών το 2025 – 450 καταγγελίες γυναικών τον μήνα

"Έκεί που όλο αυτό το θέμα ήταν βυθισμένο μέσα στη σιωπή και στην ενοχή, τώρα πια έχει βγει στον "αφρό"", λέει για την ενδοοικογενειακή βία, ο κ. Χρυσοχοΐδης

ΟΧΙ ΚΑΙ ΑΣΧΗΜΑ... 25 Νοε 2025 | 17:34

Πόσα χρήματα μπορεί να "βγάλει" ο Αλέξης Τσίπρας από την έκδοση του βιβλίου του- Τα πρώτα 33 χιλιάδες αντίτυπα εξαντλήθηκαν

Σύμφωνα με τον εκδοτικό οίκο τα πρώτα αντίτυπα εξαντλήθηκαν και ετοιμάζονται νέες εκδόσεις

ΑΚΑΡΠΗ 25 Νοε 2025 | 16:27

Ο Τσίπρας και η συνάντηση με τον Ψυχάρη και τη γάτα Ιμαλαΐων- Τι του ζήτησε ο εκδότης

Ο τότε εκδότης του Συγκροτήματος Λαμπράκη, του ζήτησε τη διαγραφή των χρεών του Ομίλου, με αντάλλαγμα υποστήριξη

"ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ" 25 Νοε 2025 | 15:42

Λαφαζάνης για βιβλίο Τσίπρα: Σκέψη πολιτικού βρυκόλακα να τα βάζει με όλους και να βγάζει λάδι τον εαυτό του

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης κάνει λόγο για "παραλήρημα" ενός "πανικόβλητου" Τσίπρα.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ 25 Νοε 2025 | 15:34

Ο Γεωργιάδης απαντά με δικό του βιβλίο στην αφιέρωση Τσίπρα: Η Ιστορία θα σε μάθει να διαλέγεις συνεργάτες

"Ως γνήσιος βιβλιοπώλης και εγώ θα του στείλω το νέο δικό μου βιβλίο: "Ρώμη"", αναφέρει ο Άδωνις Γεωργιάδης για τον Αλέξη Τσίπρα

ΠΑΣΟΚ 25 Νοε 2025 | 14:00

Στο μνημείο της Κυριακής Γρίβα ο Ανδρουλάκης: "Πρέπει να αντιμετωπίσουμε την πληγή της έμφυλης βίας"

"Σήμερα είναι η παγκόσμια ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών και ήρθαμε εδώ να αφήσουμε ένα λουλούδι στη μνήμη μιας νέας γυναίκας, της Κυριακής Γρίβα".

ΓΝΩΣΤΟΣ ΣΤΙΧΟΥΡΓΟΣ 25 Νοε 2025 | 13:58

Μωραΐτης για Κασσελάκη: Μεγαλομανής - Θεωρούσε ότι θα αφήσει μεγαλύτερο αποτύπωμα από τον Ανδρέα

"Θεωρώ τον Κασσελάκη από τους χειρότερους χαρακτήρες που έχω γνωρίσει", λέει ο Νίκος Μωραΐτης

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ 25 Νοε 2025 | 13:18

Κατρούγκαλος: Τίμιο και αντικειμενικό το βιβλίο Τσίπρα – Έχω μετανιώσει που υπερασπίστηκα τον Πολάκη

"Μόνο ο Τσίπρας μπορεί να καλύψει το κενό που υπάρχει στην Αριστερά", λέει ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

"ΙΘΑΚΗ" 25 Νοε 2025 | 12:51

Επαινοι Τσίπρα για Παυλόπουλο: "Νουνεχής πολιτικός", είχαμε καθημερινή επικοινωνία τον Δεκέμβρη του 2008

Με τον Πρ. Παυλόπουλο ο Αλέξης Τσίπρας είχε μία ειλικρινή σχέση, αναφέρει στο βιβλίο του και γι' αυτό το λόγο τον πρότεινε για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας.

ΕΞΟΔΟΣ ΓΙΑ ΔΥΟ 25 Νοε 2025 | 12:39

Νέα κοινή έξοδος για Ζωή Κωνσταντοπούλου - Διαμαντή Καραναστάση στον Πειραιά [εικόνα]

Διαμαντής Καραναστάσης και Ζωή Κωνσταντοπούλου απόλαυσαν το φαγητό τους σε γνωστή ψαροταβέρνα του Πειραιά.

ΕΞΑΛΕΙΨΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ 25 Νοε 2025 | 11:47

Μητσοτάκης: Μηδενική ανοχή προς όποιον υποτιμά τη γυναίκα - Η βία δεν είναι ποτέ ιδιωτική υπόθεση

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δημοσίευσε ανάρτηση με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ 25 Νοε 2025 | 11:38

Καμμένος για Τσίπρα: Μου είχε πει να με βάλει στο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ - Εγιναν τεράστια λάθη στο Μάτι

Ο Πάνος Καμμένος μίλησε για το βιβλίο του Αλέξη Τσίπρα και παράλληλα εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον Αντώνη Σαμαρά.

ΠΡΟΘΕΣΗ ΨΗΦΟΥ 25 Νοε 2025 | 10:48

Δημοσκόπηση Interview: Χαμηλές πτήσεις για ΝΔ – ΠΑΣΟΚ , με 20% αναποφάσιστους - "Κόβουν" κρέας και ψάρι λόγω ακρίβειας

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Interview, οι πολίτες πιέζονται οικονομικά και το 95% περιορίζει βασικά έξοδα.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΕΚΔΟΤΙΚΟΥ ΟΙΚΟΥ 25 Νοε 2025 | 10:41

Ανάρπαστο το βιβλίο του Τσίπρα: Εξαντλήθηκε μέσα σε λίγες ώρες - Πουλήθηκαν 33.000 αντίτυπα

Εντυπωσιακή ήταν η ανταπόκριση του κοινού στο βιβλίο του Αλέξη Τσίπρα, με τον εκδοτικό οίκο Gutenberg να ανακοινώνει ότι τα 33.000 διαθέσιμα αντίτυπα της "Ιθάκης" εξαντλήθηκαν.

ΥΠΕΞ 25 Νοε 2025 | 10:40

Συμμετοχή Γεραπετρίτη στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη της ΕΕ για τις εξελίξεις στην Ουκρανία

Στην ημερήσια διάταξη περιλαμβάνονται οι τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με την Ουκρανία.

"ΙΘΑΚΗ" 25 Νοε 2025 | 10:26

Η γκάφα στο βιβλίο Τσίπρα με τη Ρίγα της... Εσθονίας - Μαρινάκης: "Είναι η Λέσβος και η Μυτιλήνη του εξωτερικού"

Ένα λάθος στο βιβλίο του Αλέξη Τσίπρα "Ιθάκη" εντόπισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

"ΙΘΑΚΗ" 25 Νοε 2025 | 09:40

Ο Αλέξης Τσίπρας τρολάρει τον Άδωνι Γεωργιάδη για το βιβλίο του: "Το λιγουρεύεστε έτσι;" [βίντεο]

"Στον Άδωνι βαθύτατες ευχαριστίες για τη δωρεάν διαφήμιση που μου έχει κάνει", έγραψε ο Αλέξης Τσίπρας.

''ΙΘΑΚΗ'' 25 Νοε 2025 | 09:23

Βαρουφάκης για βιβλίο Τσίπρα: Αυτοεξευτελισμός τα περί πληρωμής με "κουπόνια" - Ηταν όρος για να αναλάβω το ΥΠΟΙΚ

"Έχω πολλά βιβλία να διαβάσω, γι' αυτό λέω να περιμένω την ταινία", σχολίασε καυστικά ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης.

ΜΙΛΗΣΕ ΣΤΟ ACTION24 25 Νοε 2025 | 08:33

Γεροβασίλη για βιβλίο Τσίπρα: "Ο Βαρουφάκης ήταν ο λάθος άνθρωπος τη λάθος στιγμή για τη χώρα"

Η Όλγα Γεροβασίλη σχολίασε το νέο βιβλίο του Αλέξη Τσίπρα, αναφερόμενη σε πρόσωπα και καταστάσεις της πολιτικής σκηνής κατά την περίοδο των μνημονίων.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ 25 Νοε 2025 | 07:37

Χάρης Δούκας: Η καθυστέρηση στη Βασιλίσσης Ολγας ήταν πολιτικό ζήτημα

Ο κ. Δούκας υπογράμμισε ότι η Αθήνα χρειάζεται περισσότερα μέσα μεταφοράς,καθώς το μεγαλύτερο πρόβλημα, είναι η έλλειψη σύνδεσης μεταξύ γειτονιών

ΤΙ ΛΕΝΕ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ 25 Νοε 2025 | 06:30

Πώς διάβασε το Μαξίμου το βιβλίο Τσίπρα: "Για όλα τα λάθη έφταιγαν οι άλλοι και ποτέ ο ίδιος"

Το βιβλίο του Αλέξη Τσίπρα βγήκε στην κυκλοφορία χθες και οι προπαραγγελίες ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο

ΑΠΟ ΤΗΝ "ΙΘΑΚΗ" 24 Νοε 2025 | 23:57

Πώς ο Πούτιν άδειασε τον Τσίπρα: Σαν να τα πετάω σε σκουπιδοτενεκέ, αν δώσω λεφτά στην Ελλάδα - Καλύτερα σε ορφανοτροφείο

Όταν έγινε σαφές ότι ρωσική βοήθεια δεν θα υπήρχε, Πούτιν και Τσίπρας μίλησαν για την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, αναφέρεται στην "Ιθάκη"

ΕΠΙΚΡΙΤΙΚΟΣ Ο Γ.Γ. ΤΟΥ ΚΚΕ 24 Νοε 2025 | 23:13

Κουτσούμπας: Φανταστείτε τότε το ΚΚΕ να είχε δώσει στήριξη σε αυτόν τον τραγέλαφο που περιγράφεται στο βιβλίο Τσίπρα

"Ο Τσίπρας προσπαθεί να το φορτώσει σε κάποιους συνεργάτες του για να βγει λάδι ο ίδιος", σχολίασε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Κουτσούμπας

ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΟΥ 2015 24 Νοε 2025 | 21:33

Θεοδωράκης: Ο Τσίπρας μετέθεσε το ραντεβού μας για να γίνει η συγκυβέρνηση με Καμμένο - Η περιγραφή είναι μυθιστόρημα

Αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε στην Κουμουνδούρου με τον Αλέξη Τσίπρα και τη στιχομυθία με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, είπε πως δεν ειπώθηκε η περιβόητη φράση "Σταύρο, σε πρόλαβε άλλος"

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ 24 Νοε 2025 | 21:01

Πολάκης για βιβλίο Τσίπρα: "Μάλλον δεν τα θυμάται καλά ο Αλέξης - Ο Σταθάκης τον εκβίαζε γιατί φοβόταν πως δεν θα εκλεγεί"

Ο Παύλος Πολάκης υποστηρίζει πως ο Γιώργος Σταθάκης εκβίασε τον Αλέξη Τσίπρα και όχι ο ίδιος, στη συγκρότηση των κομματικών ψηφοδελτίων στις εθνικές εκλογές του 2023

ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ GENAI SUMMIT 24 Νοε 2025 | 20:03

Μητσοτάκης: Η συζήτηση με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Mistral AI - Οι δύο απειλές της Τεχνητής Νοημοσύνης

Ο πρωθυπουργός μίλησε για τη δυνατότητα αξιοποίησης της τεχνητής νοημοσύνης και για την αύξηση της παραγωγικότητας στο Δημόσιο

ΕΘΕΣΕ ΣΕΙΡΑ ΚΡΙΣΙΜΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ 24 Νοε 2025 | 18:35

Στο Οικουμενικό Πατριαρχείο η ευρωβουλευτής Ελεονώρα Μελέτη: Συναντήθηκε με τον Βαρθολομαίο

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης και πνευματικής κατάνυξης